Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 347.624
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Bio sam nedostupan dva tjedna pa da vidim ima li kakav post da se ubacim, kad ono ateisti rasturaju, sila je jaka sa njima. 

Vi ateisti tražite dokaze za vjeru, "Ako ne vidim ne vjerujem".

Kod vjernika je obrnuto, iz kršćanske perspektive, "Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!""(Iv20:29). To je cilje vjere, vjerovati ono što ne vidiš, Boga, Isusa, uskrsnuće mrtvih...

Kako logično možete objasniti uskrsnuće Lazara ili Isusa, ili Isusovo uznesenje, ili njegovo preobraženje na gori? Ne možete.

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
16 godina
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
veliki bebač kaže...

Bio sam nedostupan dva tjedna pa da vidim ima li kakav post da se ubacim, kad ono ateisti rasturaju, sila je jaka sa njima. 

Kod vjernika je obrnuto, iz kršćanske perspektive, "Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!""(Iv20:29). To je cilje vjere, vjerovati ono što ne vidiš, Boga, Isusa, uskrsnuće mrtvih...

Kako logično možete objasniti uskrsnuće Lazara ili Isusa, ili Isusovo uznesenje, ili njegovo preobraženje na gori? Ne možete.

S obzirom da ne postoje nikakvi dokazi da se to dogodilo, osim bajki iz Biblije, mislim da nemamo što logično objašnjavati. S druge strane, da uzimamo Bibliju kao vjerodostojan i istinit izvor, onda nam uskrsnuća ne bi trebala za vjeru jer se Biblija temelji na prepostavci postojanja boga.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2017 14:09 (captain_soap_McTawish).
14 godina
veliki bebač kaže...

Ako je cilj vjere vjerovati u nešto što ne vidiš, onda mi je još manje jasno zašto uopće postoje vjernici. 

Ja sam mislio da je cilj vjere kupiti ulaz u raj, ili kako kažu "biti dobar čovik" (što mi je isto/jednako besmisleno), ali ako je bit vjerovanja vjerovati u nešto što ne vidiš onda je to još gore od ovoga. Ovdje barem imaš neku korist (slobodnu ulaznicu u raj) pa mi je nekako i razumljivo. 

17 godina
neaktivan
Ako vjeruješ ono što ne vidiš, kako odrediš što od nevidljivog vjeruješ, a što ne? Zašto vjerovati da je Biblija istinita, a ne neka druga vjerska knjiga? Ako vjeruješ Bibliji točna kako znaš što treba doslovno tumačiti, a što ne?

Puno odluka za koje nemaš nikakav način procijeniti koja je ispravna. Znači tvoja verzija vjerovanja je potpuno proizvoljna i ničim utemeljena.

Nema nikakvog dokaza da je Isus išta rekao, imamo samo komad papira na kojem to piše, a znamo da to nije napisao niti on, niti itko ko ga je osobno poznavao. Bi li vjerovao da su to njegove riječi da se prenose samo usmenom predajom bez ijednog zapisa?
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina

U nekoj knjizi piše da Kim Jong Un ne kaki. Jel to istina s obzirom da je napisano u knjizi? S obzirom da je mali debeljko i da vjerovatno ždere ko prase, ja bi reko da kaki dva tri puta dnevno.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2017 14:53 (tnakir).
18 godina

Toilet humor. Ba-dum-tsss!

This space for rent!
12 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
veliki bebač kaže...

S druge strane, da uzimamo Bibliju kao vjerodostojan i istinit izvor, onda nam uskrsnuća ne bi trebala za vjeru jer se Biblija temelji na prepostavci postojanja boga.

U Bibliji piše o uskrsnučima ljudi u prošlosti, te da će se i ponovo dogoditi. Uskrsnuće Isusa je bila potvrda svih njegovih učenja i njegovog prorokovanja, a i iz Starog Zavjeta, da će uskrsnuti nakon smrti.

Ranko Kukumar kaže...
veliki bebač kaže...

Ako je cilj vjere vjerovati u nešto što ne vidiš, onda mi je još manje jasno zašto uopće postoje vjernici. 

Ja sam mislio da je cilj vjere kupiti ulaz u raj, ili kako kažu "biti dobar čovik" (što mi je isto/jednako besmisleno), ali ako je bit vjerovanja vjerovati u nešto što ne vidiš onda je to još gore od ovoga. Ovdje barem imaš neku korist (slobodnu ulaznicu u raj) pa mi je nekako i razumljivo. 

To je osnova vjere, vjerovati u nešto što ne možeš dokazati, npr. Boga. Jedno od Božjih obećanja je život u raju za vjernike. Vjerovati da će to biti...

Visak kaže...
1)Ako vjeruješ ono što ne vidiš, kako odrediš što od nevidljivog vjeruješ, a što ne? 2)Zašto vjerovati da je Biblija istinita, a ne neka druga vjerska knjiga? 3)Ako vjeruješ Bibliji točna kako znaš što treba doslovno tumačiti, a što ne?

Puno odluka za koje nemaš nikakav način procijeniti koja je ispravna. 4)Znači tvoja verzija vjerovanja je potpuno proizvoljna i ničim utemeljena.

5)Nema nikakvog dokaza da je Isus išta rekao, imamo samo komad papira na kojem to piše, a znamo da to nije napisao niti on, niti itko ko ga je osobno poznavao. 6)Bi li vjerovao da su to njegove riječi da se prenose samo usmenom predajom bez ijednog zapisa?

1) Vjeruješ u ono što piše u Bibliji, npr. vjeruješ da anđeli postoje, a ne vidiš ih

2) Svojevoljna dobrovoljna odluka

3) Daj primjer. Imaš Isusove propovjedi koje su prispodobe koje je on kasnije obijašnavao

4) Nije proizvoljna nego je temeljena na Bibliji

5) Nema dokaza ima vjere da je zapisana riječ u Bibliji njegova

6) Vjerujem da su to njegove riječi koje su se u početku prenosile usmenom predajom dok nisu bile zapisane

Nikome ne namečem svoju vjeru, neka svatko vjeruje u što hoće, koju god vjeru odabere.

Svakom njegovo. Vama ateistima mi smo čudaci, luđaci, neobrazovani... 

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2017 15:20 (veliki bebač).
14 godina
veliki bebač kaže...

Nikome ne namečem svoju vjeru, neka svatko vjeruje u što hoće, koju god vjeru odabere.

Svakom njegovo. Vama ateistima mi smo čudaci, luđaci, neobrazovani... 

Pravi vjernik se mora usprotiviti krivovjerju. Vjerovanje u horoskope, vradžbine, tarote ne bismo smjeli ohrabrivati. Nama vjernicima su i to čudaci i luđaci, varalice, nepoštenjaci u službi zla.

13 godina
neaktivan
ante_etna kaže...

Pravi vjernik se mora usprotiviti krivovjerju. Vjerovanje u horoskope, vradžbine, tarote ne bismo smjeli ohrabrivati. Nama vjernicima su i to čudaci i luđaci, varalice, nepoštenjaci u službi zla.

Definiraj "zlo", ali bez korištenja riječi "dobro" i "loše".

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2017 15:43 (dire_duke).
12 godina
neaktivan

Kao što sam napisao, svakom njegovo, tj. kako 'ko voli neka izvoli. Ja kao vjernik, kršćanin, ne vjerujem u horoskope, tarot, Kuran... K tome nisam ateist, ali nikome ne branim u što da vjeruje, odnosno da ne vjeruje. Izbor ponaosob

17 godina
veliki bebač kaže...

Kao što sam napisao, svakom njegovo, tj. kako 'ko voli neka izvoli. Ja kao vjernik, kršćanin, ne vjerujem u horoskope, tarot, Kuran... K tome nisam ateist, ali nikome ne branim u što da vjeruje, odnosno da ne vjeruje. Izbor ponaosob

Vid njega, ne vjeruje u Kuran, a u Kuranu piše da je Isus postojao. Negiraš li Isusa, Boga svoga, odnosno sina mu, odnosno Boga, o Veliki Bebaču?

Rvat katolik!
14 godina
dire_duke kaže...
ante_etna kaže...

Definiraj "zlo", ali bez korištenja riječi "dobro" i "loše".

Jednostavno, konkurentska vjerovanja, spisi, konkurentski proroci, konkurentska vjerovanja u nevidljivo i nedokazivo i blaženost onom ko vjeruje, a ne vidje ali u konkurentskom taboru. U mom je to dozvoljeno i poželjno, ustvari obavezno.

17 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

Mi ateisti ne tražimo dokaze za vjeru, već za iznesene tvrdnje. Ti možeš vjerovati u što hoćeš, ja s tim nemam problem sve dok su zadovoljeni sljedeći uvjeti:

1.) Ne namećeš meni svoje vjerovanje ili pravila temeljena na istom (na to nemaš pravo i pružiti ću maksimalan moguć otpor)

2.) Ne tvrdiš sa su tvoja vjerovanja logična (ako to tvrdiš, onda te za tu tvrdnju imam pravo tražiti dokaz)

3.) Ne tvrdiš da su tvoja vjerovanja činjenice (ako to tvrdiš, onda te za tu tvrdnju imam pravo tražiti dokaz)

veliki bebač kaže...

Vrlo jednostavno - nije se dogodilo. S obzirom da za te događaje ne postoji niti jedan vjerodostojan dokaz, a ima više nego dovoljno dokaza da su nemogući, objašnjenje da se nisu dogodili je sasvim logično objašnjenje. Ako ti želiš vjerovati da se ipak jesu dogodili, tko ti brani. Međutim, ako tvrdiš da su se dogodili ili na tvrdnji da su se dogodili gradiš argumente, onda tu tvrdnju moraš i obraniti dokazima.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
12 godina
neaktivan
AMD_IT kaže...
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...

1)Kak nije? S jedne strane Isus uskrsnuo, s druge strane znaju da se ljudi ne bude iz (stvarno) mrtvih. 

2)Isus nije bio običan "čovjek", mislim da to i ateisti znaju, odnosno znaju kako teisti tumače. Zato je Isus uskrsnuo i nitko drugi, na Zemlji. 

3)Meni nije jasno što je on bio. Ako mi može netko pojasniti, s jedne strane je propovijedao kako je on sin Božji (očito je imao tu informaciju) zašto se pita 4)''Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?'' (očito nije imao tu informaciju).

5)Je li on postojao s desne Bogu i prije rođenja u ljudskom tijelu?

1) Isus je uskrsnuo kao i drugi ljudi, a uskrnuti će i u poslijednji dan, dan suda, kada dođe Isus. "uzdajući se u Boga da će uskrsnuti pravednici i nepravednici, što oni i sami očekuju." Dj24:15, "I izići će: koji su dobro činili - na uskrsnuće života, a koji su radili zlo - na uskrsnuće osude." Iv5:29

2) U Bibliji ima navedeno nekoliko ljudi da je uskrslo, znači nakon što je umro vratilo se u život, u svoje tijelo; Lazar, Isus, sveci uskrsli nakon što je Isus umro, Pavao uskrsuje mladića, u Starom Zavjetu Elizej uskrsuje sina udovice.

3) Na mnogim mjestima se Isus izjašnjavao kao Sin Božji, nikada kao Bog. Na mnogim mjestima se može jasno isčitati da Isus nije Bog, trojstvo ne postoji.

4) Zamisli sebe na njegovom mjestu nakon što su ga rimski vojnici izmrcvarili, te ga još pribili, kako bi se osjećao? Sve nade izgubljene. 

5) Jest, Isus je prvo Božje stvorenje, Božji jedinorođenac "rođen prije svih vjekova". Postojao je uz Boga kao duhovno biće, valjda anđeo, utjelovio se, živio, umro, uskrsnuo, te je uznesen nazad u nebo i sada je "Bogu s desne stane".

Zbog toga što je prije bio kod Boga i ima sve to znanje: sa 12 godina "Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim." i "Židovi se u čudu pitahu: "Kako ovaj znade Pisma, a nije učio?""

13 godina
neaktivan
ante_etna kaže...

Jednostavno, konkurentska vjerovanja, spisi, konkurentski proroci, konkurentska vjerovanja u nevidljivo i nedokazivo i blaženost onom ko vjeruje, a ne vidje ali u konkurentskom taboru. U mom je to dozvoljeno i poželjno, ustvari obavezno.

Po toj logici su muslimani zli. A muslimanima su kršćani zlo. Sad mi reci ko je u pravu.

Zlo i dobro izvadiš iz konteksta religije i oba pojma gube smisao. Oba pojma postoje samo u svrhu religije. Osim toga, i jedno i drugo ovise o perspektivi.

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2017 16:44 (dire_duke).
12 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
veliki bebač kaže...

Mi ateisti ne tražimo dokaze za vjeru, već za iznesene tvrdnje. Ti možeš vjerovati u što hoćeš, ja s tim nemam problem sve dok su zadovoljeni sljedeći uvjeti:

1) Ne namećeš meni svoje vjerovanje ili pravila temeljena na istom (na to nemaš pravo i pružiti ću maksimalan moguć otpor)

2) Ne tvrdiš sa su tvoja vjerovanja logična (ako to tvrdiš, onda te za tu tvrdnju imam pravo tražiti dokaz)

3) Ne tvrdiš da su tvoja vjerovanja činjenice (ako to tvrdiš, onda te za tu tvrdnju imam pravo tražiti dokaz)

veliki bebač kaže...

4)Vrlo jednostavno - nije se dogodilo. S obzirom da za te događaje ne postoji niti jedan vjerodostojan dokaz, a ima više nego dovoljno dokaza da su nemogući, objašnjenje da se nisu dogodili je sasvim logično objašnjenje. Ako ti želiš vjerovati da se ipak jesu dogodili, tko ti brani. Međutim, ako tvrdiš da su se dogodili ili na tvrdnji da su se dogodili gradiš argumente, onda tu tvrdnju moraš i obraniti dokazima.

1) Ako si pročitao, više puta sam pisao slobodna volja svima, radite i budite što hoćete. Nikome ne namećem svoju vjeru niti moja gledišta. Budi što hoćeš: ateista, homoseksualac... Ja sam vjernik i trudim se živjeti sa učenjima Biblije, di Isus kaže: "Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge" - ljubav za sve, tko god ti bio. A svaki će odgovarati kod Boga za svoje riječi i djela.

2) Moja tvrdnja su logična u tome smislu da se objašnjavaju kroz Bibliju. Ako netko tvrdi, npr. Katolička Crkva, da trebam vjerovati u Trojstvo, Čistilište, uznesenje Marijino, moliti se svecima (ljudima),... svemu onome što ne piše u Bibliji i još je k tome suprotno Bibliji neću se toga držati i zato sam raskrstio sa njom. Amen

3) Vjera je teško dokaziva, zato je vjera, vjerovati (u ono što ne vidim), ne na dokazima nego na npr. obečanju o Isusovom dolasku, raju na zemlji za vjernike... 

4) Vidi pod 3), Baš sam nedavno malo studirao da li ima dokaza o Solomonu kralju ujedinjenog kraljestva (Juda i Izrael), jer piše da je bio naj naj kralj, kojemu nije bilo ravna ni u mudrosti niti u bogatstvu (on je izgradio hram u Jeruzalemu). I smisleno mi je da nema nikakvih dokaza zato jer je odbacio Boga pred kraj života, te je Bog odbacio njega i njegova djela (Babilončani razorili Jeruzalem i odnijeli svo blago i ljude u ropstvo, među ostalima)

15 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

1) Isus je uskrsnuo kao i drugi ljudi, a uskrnuti će i u poslijednji dan, dan suda, kada dođe Isus. "uzdajući se u Boga da će uskrsnuti pravednici i nepravednici, što oni i sami očekuju." Dj24:15, "I izići će: koji su dobro činili - na uskrsnuće života, a koji su radili zlo - na uskrsnuće osude." Iv5:29

2) U Bibliji ima navedeno nekoliko ljudi da je uskrslo, znači nakon što je umro vratilo se u život, u svoje tijelo; Lazar, Isus, sveci uskrsli nakon što je Isus umro, Pavao uskrsuje mladića, u Starom Zavjetu Elizej uskrsuje sina udovice.

3) Na mnogim mjestima se Isus izjašnjavao kao Sin Božji, nikada kao Bog. Na mnogim mjestima se može jasno isčitati da Isus nije Bog, trojstvo ne postoji.

4) Zamisli sebe na njegovom mjestu nakon što su ga rimski vojnici izmrcvarili, te ga još pribili, kako bi se osjećao? Sve nade izgubljene. 

5) Jest, Isus je prvo Božje stvorenje, Božji jedinorođenac "rođen prije svih vjekova". Postojao je uz Boga kao duhovno biće, valjda anđeo, utjelovio se, živio, umro, uskrsnuo, te je uznesen nazad u nebo i sada je "Bogu s desne stane".

Zbog toga što je prije bio kod Boga i ima sve to znanje: sa 12 godina "Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim." i "Židovi se u čudu pitahu: "Kako ovaj znade Pisma, a nije učio?""

1) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "Isus je uskrsnuo..", daj nam dokaze.
2) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "Nekoliko ljudi da je uskrslo..", daj nam dokaze.

3) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "Na mnogim mjestima se Isus izjašnjavao..", daj nam dokaze.

4) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "nakon što su ga rimski vojnici izmrcvarili, te ga još pribili..", daj nam dokaze.

5) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "Isus je prvo Božje stvorenje, ..., Postojao je uz Boga..", daj nam dokaze.

Vidiš, vi vjernici imate pravo vjerovati u što god hoćete, no ako iznosite tvrdnje kao činjenice, onda morate imati konzistentne dokaze.

I matriks isto, da prostite, se*e s tim svojim spikama. S jedne strane govori kako se njegovo vjerovanje temelji na čistom vjerovanju, i da je to nešto nematerijalno, a onda dolazi tu s riječima "Isus nije bio običan "čovjek", mislim da to i ateisti znaju, odnosno znaju kako teisti tumače. Zato je Isus uskrsnuo i nitko drugi, na Zemlji.". On može govorit da on vjeruje da je Isus uskrsnuo i nitko drugi, na Zemlji, al ne može tvrditi da je Isus uskrsnuo i nitko drugi, na Zemlji. 

Svaka vjera se temelji upravo na ljudima kao što je matriks. Ljudi koji iskreno vjeruju (i drže se stvari koje su pozitivne a učenje su određene vjere), i time šire religiju, bez da su svjesni proporcija štete koju religija radi tijekom povijesti. 

Do prije par godina jedan član rodbine, veeeliki vjernik, je bio glavni protivnik teorije evolucije i zagovarač "Genesisa". Uvijek je govorio da su, pazite sad, znanstvenici sami PRIZNALI da je to samo TEORIJA i da je u puno stvari kriva. Kad ga pitate za reference tih priznanja, čovjek ušuti jer ih nema. E, prije par godina sam čitao da je papa Franjo (Papa!) rekao on vjeruje da je evolucija stvarna (kao i teorija velikog praska), te da bog nije "čarobnjak s čarobnim štapićem". Mogu vam samo reći da je on otada promjenio svoje mišljenje i sam govori kako je evolucija točna, ali da je, naravno, njegov imaginarni prijatelj "kriv" za to. 

Bilo je i govora o inteligenciji ateista i teista. Mogu vam samo reći da su svi ateisti koje znam rekli da donekle razumiju pojam npr abiogeneze, dok su svi teisti na spomen rekli abio-šta?! Dakle nije uopće stvar o inteligenciji, nego o nedovoljno informacija dobivenih tijekom života (pogotovo mladenačkog) te indoktrinacije. 

Isto tako, ne mogu razumijeti zašto je vjernicima tako lako vjerovati u nešto u što NIKAD NITKO nije vidio ili čuo, a teško je povjerovati znanstvenicima koji cijeli život rade i uče u poljima biologije, kemije, biokemije, fizike, astofizike itd. 

Pitanje za matriksa: Zbog čega si ti kompetentniji za objašnjenje nastanka svemira i života od doktora znanosti iz gore navedenih polja? Doktora znanosti koji imaju svoje radove s dokazima zašto je evolucija stvarna(ili neka druga tema, npr abiogeneza)

9 godina
neaktivan

Biblija je u rangu knjiga o Harryu Potteru, ni više ni manje.

15 godina
odjavljen
madxx kaže...

Ni više ni manje?

Harry Potter je zabavna knjiga, nema govora o silovanjima, incestu, masovnim ubojstvima od strane višeg bića. I na kraju krajeva, knjiga je dovela do filma, a film do Eme Watson :D

9 godina
neaktivan
footballer kaže...
madxx kaže...

Ni više ni manje?

Harry Potter je zabavna knjiga, nema govora o silovanjima, incestu, masovnim ubojstvima od strane višeg bića. I na kraju krajeva, knjiga je dovela do filma, a film do Eme Watson :D

Ajd ok, te 4 riječi su mi višak ispale. Al poanta je tu.

9 godina
Drago kaže...
u Sarajevu nema svinjetine u izlozima u mesnicama?

u federacijskom dijelu grada ,svinjetine nema u izlozima, moze se naci u vecim centrima ,uglavnom suhomesnati proizvodi i limitiran izbor i bezobrazno skupo ,uglavnom izlozena je u posebnim hladnjacima negdje u kutovima

Mi koji konzumiramo svinjetinu nabavljamo je po razumnim cijenam u Istocnom (srpskom) Sarajevu 

Pretpostavljam ta limitizacija svinjetine ima veze sa malim brojem populacije koja konzumira tu vrstu mesa , cisto ekonomska racunica , jer na srecu alkohol je normalno zastupljen, vecina populacije ga konzumira  , jer kako mi je kolega sa posla (inace kroner)objasnio ,on  se tjedno  tog grijeha  alkoholizacije rijesi redovno na dzumi/molitvi petkom

waaagh
17 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

1) Ako si pročitao, više puta sam pisao slobodna volja svima, radite i budite što hoćete. Nikome ne namećem svoju vjeru niti moja gledišta. Budi što hoćeš: ateista, homoseksualac... Ja sam vjernik i trudim se živjeti sa učenjima Biblije, di Isus kaže: "Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge" - ljubav za sve, tko god ti bio. A svaki će odgovarati kod Boga za svoje riječi i djela.

2) Moja tvrdnja su logična u tome smislu da se objašnjavaju kroz Bibliju. Ako netko tvrdi, npr. Katolička Crkva, da trebam vjerovati u Trojstvo, Čistilište, uznesenje Marijino, moliti se svecima (ljudima),... svemu onome što ne piše u Bibliji i još je k tome suprotno Bibliji neću se toga držati i zato sam raskrstio sa njom. Amen

3) Vjera je teško dokaziva, zato je vjera, vjerovati (u ono što ne vidim), ne na dokazima nego na npr. obečanju o Isusovom dolasku, raju na zemlji za vjernike... 

4) Vidi pod 3), Baš sam nedavno malo studirao da li ima dokaza o Solomonu kralju ujedinjenog kraljestva (Juda i Izrael), jer piše da je bio naj naj kralj, kojemu nije bilo ravna ni u mudrosti niti u bogatstvu (on je izgradio hram u Jeruzalemu). I smisleno mi je da nema nikakvih dokaza zato jer je odbacio Boga pred kraj života, te je Bog odbacio njega i njegova djela (Babilončani razorili Jeruzalem i odnijeli svo blago i ljude u ropstvo, među ostalima)

1.) Ovo se nije odnosilo na tebe, već općenito, a tu prvenstveno ciljam na ekipu koja želi ugraditi svoja vjerovanja u zakone, ali i općenito kroz društveni pritisak (primjerice, omalovažavanje roditelja koji nisu krstili dijete ili ga upisali na vjeronauk).

2.) Tvoje tvrdnje su logične isključivo ako Bibliju uzimaš kao nepobitnu istinu koja ne traži dokazivanje (to ti se inače zove dogma). Takav pogled na Bibliju ti možeš imati u vjerskoj raspravi, bilo unutar grupe koja uzima iste dogme ili u svojim razmišljanjima o vjeri. Međutim, kad sudjeluješ u svjetovnoj raspravi poput ove, dokaz logičnosti koji počiva na knjizi koju ništa ne podržava, a sama je puna nelogičnosti ne znači ništa.

3.) Ti svjesno tvrdiš ono što znaš da ne možeš dokazati i to što ne možeš dokazati uzimaš kao opravdanje za istinitost svoje tvrdnje. To neće ići.

4.) U mom selu su tri brata s mentalnim poteškoćama bila uvjerena da im je vrag u gustirni (cisterni, čatrnji) i krenuli su je izlijevati kantama. Kad su je ispraznili, spustili su se unutra da bi našli i istjerali vraga, međutim, on nije bio dolje. Njima se tako nametnuo smisleni zaključak da je vrag pobjegao u prvoj kanti. I ne, ne šalim se, priča je istinita.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
12 godina
neaktivan
footballer kaže...
veliki bebač kaže...

...

1) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "Isus je uskrsnuo..", daj nam dokaze.
2) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "Nekoliko ljudi da je uskrslo..", daj nam dokaze.

3) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "Na mnogim mjestima se Isus izjašnjavao..", daj nam dokaze.

4) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "nakon što su ga rimski vojnici izmrcvarili, te ga još pribili..", daj nam dokaze.

5) Iznosiš tu tvrdnju kao da je činjenica "Isus je prvo Božje stvorenje, ..., Postojao je uz Boga..", daj nam dokaze.

Vidiš, vi vjernici imate pravo vjerovati u što god hoćete, no ako iznosite tvrdnje kao činjenice, onda morate imati konzistentne dokaze.

Naslov teme je "Ateisti ili teisti ili nešto treće". Ja sam bio napisao da sam teist i s toga gledišta gledam na svijet, život... Ja nikoga ne silim da ima moja gledišta i stavove. Znam nešto više o Bibliji od većine Hrvata i te stvari mogu objašnjavati, koga zanima. Nigdje ja nisam tvrdio da za vjeru imam dokaze, dapače za vjeru treba vjerovati u ono što ne možeš dokazati.

MrBlc kaže...
veliki bebač kaže...

...

1.) Ovo se nije odnosilo na tebe, već općenito, a tu prvenstveno ciljam na ekipu koja želi ugraditi svoja vjerovanja u zakone, ali i općenito kroz društveni pritisak (primjerice, omalovažavanje roditelja koji nisu krstili dijete ili ga upisali na vjeronauk).

2.) Tvoje tvrdnje su logične isključivo ako Bibliju uzimaš kao nepobitnu istinu koja ne traži dokazivanje (to ti se inače zove dogma). Takav pogled na Bibliju ti možeš imati u vjerskoj raspravi, bilo unutar grupe koja uzima iste dogme ili u svojim razmišljanjima o vjeri. Međutim, kad sudjeluješ u svjetovnoj raspravi poput ove, dokaz logičnosti koji počiva na knjizi koju ništa ne podržava, a sama je puna nelogičnosti ne znači ništa.

3.) Ti svjesno tvrdiš ono što znaš da ne možeš dokazati i to što ne možeš dokazati uzimaš kao opravdanje za istinitost svoje tvrdnje. To neće ići.

1) Ljudi uopće ne bi trebali djecu slati na vjerunauk ili ih kao djecu krstiti. To treba biti izbor njihove djece, vjera, koja... Svi ljudi u Novom Zavjetu su se krstili kao odrasli ljudi, koji su pristupili krštenju dobrovoljno. To je Crkva u početku prakticirala (pr. Višeslavova krstionica), ali se s vremenom iskvarila i otišla od svojih korijen (Biblije) te danas krste djecu što nema nikakvog učinka. Zašto? Zato što se krštenjem opraštaju grijesi koje je osoba počinila, a kakve je grijehe dijete napravilo? Tj.ima učinka tako da drže veliki broj vjernika koji će redovno plaćati vjerske stvari.

2) Točno to. Ja sam vjernik i iznosim stajališta teista, kršćanske dogme. Nigdje nisam osporio vaša gledišta ateista, evolucije, samo da imam drugačija gledišta na njih, one koje pišu u Bibliji. (Opet naslov je Ateisti ili teisti... moje gledište teista na stvari ovoga svijeta).

3) Iznosim tvrdnje koje ući Biblija. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2017 21:37 (veliki bebač).
12 godina
neaktivan
tnakir kaže...
veliki bebač kaže...

Vid njega, ne vjeruje u Kuran, a u Kuranu piše da je Isus postojao. Negiraš li Isusa, Boga svoga, odnosno sina mu, odnosno Boga, o Veliki Bebaču?

Ne vidjeh te prije.

Koliko sam upoznat sa Kuranom, knjiga iznosi prepričanu Bibliju sa primjesama lokalnih vjerovanja i drugih iskrivljenih stvari. Ne vjeruju da je Isus sin Božji... Navodno oni neki "vražji stihovi" (Salman Rushdie) dopuštaju štovanje i nekih tri ženskih božanstva uz Allaha. 

S druge strane kršćanstvo, život Isusa i apostola (Novi Zavjet) se nastvalja na Stari zavjet (židovsku Bibliju - Toru), te su se proročnstva iz SZ ispunila na Isusu, na razorenju hrama 70. godine...

O Muhamedu u Bibliji nema ni riječi, dapače Isus je rekao da je Ivan Krstitelj zadnji prorok (Lk16:16).

Vjerujem u Isus da je sin Božji, ne i da je Bog, kako piše u Bibliji. 

17 godina

Kako su samo moderatori dozvolili ovu temu i očekivani shitstorm... 
Zar je toliko usfalilo klikova i komentara?

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina
neaktivan
veliki bebač kaže...
Visak kaže...
1)Ako vjeruješ ono što ne vidiš, kako odrediš što od nevidljivog vjeruješ, a što ne? 2)Zašto vjerovati da je Biblija istinita, a ne neka druga vjerska knjiga? 3)Ako vjeruješ Bibliji točna kako znaš što treba doslovno tumačiti, a što ne?

Puno odluka za koje nemaš nikakav način procijeniti koja je ispravna. 4)Znači tvoja verzija vjerovanja je potpuno proizvoljna i ničim utemeljena.

5)Nema nikakvog dokaza da je Isus išta rekao, imamo samo komad papira na kojem to piše, a znamo da to nije napisao niti on, niti itko ko ga je osobno poznavao. 6)Bi li vjerovao da su to njegove riječi da se prenose samo usmenom predajom bez ijednog zapisa?

1) Vjeruješ u ono što piše u Bibliji, npr. vjeruješ da anđeli postoje, a ne vidiš ih

2) Svojevoljna dobrovoljna odluka

3) Daj primjer. Imaš Isusove propovjedi koje su prispodobe koje je on kasnije obijašnavao

4) Nije proizvoljna nego je temeljena na Bibliji

5) Nema dokaza ima vjere da je zapisana riječ u Bibliji njegova

6) Vjerujem da su to njegove riječi koje su se u početku prenosile usmenom predajom dok nisu bile zapisane

1. Zašto baš Biblija, zašto ne Ilijada i Odiseja, pa da vjeruješ da kiklopi postoje?  Koji je kriterij u izboru?

2. Je, vrlo je svojevoljna kad si od stotina religija 'odabrao' baš onu kojom si okružen.

3. Exodus 21:17 Whoever curses his father or his mother shall be put to death.

4. Proizvoljna je u odabiru Biblije nad drugim knjigama. Donio si čvrtu odluku koja snažno utječe na cijeli tvoj život, a ne možeš objasniti zašto.

5. Ali zašto baš Biblija?

6. Jasno ti je da se kroz desetljeća usmene predaje i stoljeća prepisivanja i prevođenja dosta toga izmijenilo? Ako ne vjeruješ Katoličkoj crkvi, kako možeš vjerovati knjizi koju su oni sastavili, prevodili i prepisivali?

9 godina
protjeran

biblija je preteca svih knjiga i raspri o ranopravnosti muskaraca i zena...

jedino nedostaje lezbijki i pedera.

zato bi Papa trebao malo modernizirati Bibliju npr. Juda je bio gej a....

evandjelje po Jovanu..

Isus ode na Maslinsku goru. A ujutro dođe opet u hram, i sav je narod dolazio k njemu, a on sede i učaše ih. Tada književnici i fariseji dovedoše jednu ženu, uhvaćenu u preljubi, pa je postaviše u sredinu i rekoše mu: "Učitelju, ova žena je uhvaćena baš kad je činila preljubu. A Mojsije nam je u zakonu naredio da takve žene kamenjem ubijamo; šta ti kažeš na to?" Ovo pak rekoše kušajući ga, da bi imali za šta da ga optuže. No Isus se saže dole i pisaše prstom po zemlji. Ali kako su ga i dalje pitali, ispravi se i reče im: "Ko je od vas bezgrešan - neka prvi baci kamen na nju". I opet se saže te pisaše po zemlji. A oni čuvši to izlažahu jedan po jedan, počevši od najstarijih do poslednjih; tako osta sam Isus i žena stojeći na sredini. Isus se tada ispravi i reče joj: "Ženo, gde su? Nijedan te ne osudi?" Ona reče: "Niko, Gospode". Na to joj Isus reče: "Ne osuđujem te ni ja; idi i od sada više ne greši".

tu se ne govori da je ta zena imala lezbijski odnos sa drugom zenom sto je znakovito, ako malo bolje rasclanite pricu..

mojsije je bio peder i mrzio je zene.

17 godina
neaktivan

Ovaj papa je legenda 

http://www.monitor.hr/vijesti/papa-franjo-bolje-biti-ateist-nego-licemjerni-katolik/368701/

Najljepše mi je u cijeloj priči što konstantno izluđuje naše velike vjernike i velik dio klera, za koje je mržnja prema drugačijima osnovna odlika dobrog vjernika.

15 godina
odjavljen
Visak kaže...

Ovaj papa je legenda 

http://www.monitor.hr/vijesti/papa-franjo-bolje-biti-ateist-nego-licemjerni-katolik/368701/

Najljepše mi je u cijeloj priči što konstantno izluđuje naše velike vjernike i velik dio klera, za koje je mržnja prema drugačijima osnovna odlika dobrog vjernika.

Fascinantni su mi komentari na FB-u. Tamo se vidi još odlika, kao npr. nepismenost, nepoznavanje osnovnih pojmova, manjak kulture. Kao da se podrazumijeva da dobar čovjek mora biti katolik lol. Također, mora glasat za adeze haha

Pitanje za vjernike. Ako se neki ubojica smatra kršćaninom, zašto ga vi odbacujete s objašnjenjem "nije pravi vjernik ako je ubojica", implicirajući na to da mora da je nevjernik, čime govorite da samo nevjernici ubijaju ljude?

10 godina
footballer kaže...
Visak kaže...

Ovaj papa je legenda 

Fascinantni su mi komentari na FB-u. Tamo se vidi još odlika, kao npr. nepismenost, nepoznavanje osnovnih pojmova, manjak kulture. Kao da se podrazumijeva da dobar čovjek mora biti katolik lol. Također, mora glasat za adeze haha

Pitanje za vjernike. Ako se neki ubojica smatra kršćaninom, zašto ga vi odbacujete s objašnjenjem "nije pravi vjernik ako je ubojica", implicirajući na to da mora da je nevjernik, čime govorite da samo nevjernici ubijaju ljude?

Tko je to rekao i kad? Dokaz?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice