Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 347.748
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Stvarno? 

https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Bosnia_and_Herzegovina

Imaš natpolovičnu većinu muslimana i "0,79% ateista" i ti govoriš kako su se neki tamo "oko tebe" "odrekli svega vjerskoga"? 

Daj me nemoj yebat. 

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

A vidi stvarno, nikada nebih doznao da dosta ljudi koje poznajem oko sebe nema nikakva vjerska uvjerenja, može biti da lažu, javno izjavljuju da ne vjeruju, a potiho vjeruju, muĆka đubrad. Pusti se šuplje Drago, ne možeš mi prikačiti strah od socijalne reperkusije i ugrožavanja komformizma. Ovakav stil rasprave ne liči na tebe. 

Ateisti su najveći komformisti. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
9 godina
neaktivan
Drago kaže...

Stvarno? 

https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Bosnia_and_Herzegovina

Imaš natpolovičnu većinu muslimana i "0,79% ateista" i ti govoriš kako su se neki tamo "oko tebe" "odrekli svega vjerskoga"? 

Daj me nemoj yebat. 

Drago, boxer dobro govori; velik dio tih muslimana su samo na papiru...

Ja znam par primjera.

Moj prvi susjed, došao je ovdje sa ženom prije 10-ak godina, i "musliman" je, a aspolutno ni malo ne "živi vjeru", i kad mu njegov brat dođe u posjet, vidim i po njemu da je isti.

Jedina iznimka je njegova sestra, ali se ona udala za old school muslimana, tak da...

I još jedan poznanik, koji se ovdje doselio prije oko 1985., također je isti slučaj kao i ovaj prvi, i oba njegova sina i žena, ali opet - kćer mu nije (isto se udala za old school muslimana).

A svi se deklariraju kao muslimani (očito je ista stvar kao i "rimokatolici" kod nas). 

Mene je čudilo njihovo ponašanje (premda ne poznam islam temeljito), i baš sam ih zapitao par puta, i u odgovorima sam vidio da ih vjera uopće ne zanima.

E sad, znam da ne mogu generalizirati na temelju par primjera, ali susjed tvrdi da je puno njegovih poznanika isto kao on.

Tvoja opaska vrijedi za šerijatske zemlje, ali Bosna odavno nije takva, vjerovatno je i bila samo za vrijeme osmanskih osvajača.

Kruha i igala...
18 godina

To možeš reći za svaku religijsku denominaciju. Šta misliš da su u Hrvatskoj svi katolici ka Željka Markić i Nedrk Ilčić?

Ali svejedno u školama skoro sva djeca na vjeronauku. 

Pa ti vidi onda tko nije konformist. 

This space for rent!
9 godina

mojoj odbojnosti prema popularnim religijama  najvise je doprinjelo mijesanje vjerskih zajednica u drzavne institucije i skolstvo,BiH je  u teoriji sekularna drzava,medjutim stvarnost je klerofasizam na sve tri strane 

Inace ,osobno sam tolerantan,imam bliske osobe u obitelji koje su katolici i muslimani,uvijek im cestitam i uzvratim na poziv da zajedno proslavimo blagdane u skladu sa obicajima,poznaju me ,znaju moje stavove  i ne promoviraju mi svoja uvjerenja pa prema tome ni ja se snjima ne sprdam da ih ne bi uvrijedio.

Medjutim kad mi netko pocne promovirati svoj bullshit,pocnem se sprdati ,interesantno kako ti vjernici promotori postanu agresivni na moju zahebanciju,a trebali bi biti fatalisti ,zar ne ?

waaagh
9 godina
neaktivan
Drago kaže...

To možeš reći za svaku religijsku denominaciju. Šta misliš da su u Hrvatskoj svi katolici ka Željka Markić i Nedrk Ilčić?

Ali svejedno u školama skoro sva djeca na vjeronauku. 

Istina, ali nisu komformisti zbog eventualnih socijalnih reperkusija (ne odsjecaju baš ljudima glave u Bosni i Hrvatskoj u zadnje vrijeme, premda u Bosni ima mudžahedina u malom postotku).

Poanta je da im je  (isto kao i kod nas) to postala samo tradicija, i sve je manje zaista indoktriniranih ljudi (poput par kolega ovdje).

Naravno, to je problem, jer izjašnjavanje čovjeka da je vjernik premda zaista nije vuče za sobom hrpu loših posljedica.

Ali opet, ne možeš ih nikako natjerati da se istinski izjasne .

Jedino prisilom, ali to je društveno neprihvatljivo.

Treba uvesti društveno uređenje u kojem nečija (ne)vjeroispovjest ne nosi nikakve posljedice i ravnopravan položaj za sve skupine.

I 100% sekularizam je obavezan, a ne da Markićka i Nedrk obavljaju neku političku dužnost , ili da se popovi upliću u odluke na državnoj razini.

warhammer kaže...

Inace ,osobno sam tolerantan,imam bliske osobe u obitelji koje su katolici i muslimani,uvijek im cestitam i uzvratim na poziv da zajedno proslavimo blagdane u skladu sa obicajima,poznaju me ,znaju moje stavove  i ne promoviraju mi svoja uvjerenja pa prema tome ni ja se snjima ne sprdam da ih ne bi uvrijedio.

Medjutim kad mi netko pocne promovirati svoj bullshit,pocnem se sprdati ,interesantno kako ti vjernici promotori postanu agresivni na moju zahebanciju,a trebali bi biti fatalisti ,zar ne ?

Upravo to, takav sam i ja, i redovito upadam u delikte s članovima obitelji i poznanicima zbog toga, pa sam ih prisiljen izvrijeđati i prokazati im njihovu dvoličnost.

A agresivni su svi odreda, kao što sam i naveo na jednoj prošloj temi.

Hine neke vjernike, a svi od reda zatucani retardi koji misle da su vjernici jer je to "in" u okolici, tj. njihovu društvu.

Treba vratit lomače, ali ovaj put za lažne vjernike.

A za istinske vjernike organizirati neki oblik anonimne i od strane države financirane (dugoročno isplativ projekt) psihološke pomoći. a ne ih stigmatizirati...

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2017 16:37 (fer-de-lance).
18 godina
fer-de-lance kaže...

Istina, ali nisu komformisti zbog eventualnih socijalnih reperkusija (ne odsjecaju baš ljudima glave u Bosni i Hrvatskoj u zadnje vrijeme, premda u Bosni ima mudžahedina u malom postotku).

Pa socijalne reperkusije nisu odsijecanje glave - to bi bile pravne da je zakonski okvir takav.

Socijalne reperkusije su "što će selo reći". 

This space for rent!
9 godina
neaktivan
Drago kaže...

Pa socijalne reperkusije nisu odsijecanje glave - to bi bile pravne da je zakonski okvir takav.

Da, istina, kad razmslim - zaista je tak 

Ali, to je i ok, jer barem popisom stanovništva i provedeš neki općeniti test inteligencije.

Znači: ako se netko deklarira kao vjernik, automatski znaš da nije pretjerano inteligentan, zato jer je vjerovatnost 99% da se tako izjasnio samo zato što se boji što će selo reć.

I onda se lijepo to kategorizira po regionalnoj podjeli (dođe se do mikrolokacija), i uz određeni interval pouzdanosti se može locirati one koji su zaista vjernici, te ih se onda sustavno u laganim koracima počne liječiti.

A ovim lažnima uvedeš neki obavezni veliki porez za vjerske zajednice, i daš im priliku da se ponovno izjasne o svojoj vjeroispovijesti 

Da vidiš onda KVP-ovce...

Kruha i igala...
10 godina
fer-de-lance kaže...
Drago kaže...

Da, istina, kad razmslim - zaista je tak 

Ali, to je i ok, jer barem popisom stanovništva i provedeš neki općeniti test inteligencije.

Znači: ako se netko deklarira kao vjernik, automatski znaš da nije pretjerano inteligentan, zato jer je vjerovatnost 99% da se tako izjasnio samo zato što se boji što će selo reć.

I onda se lijepo to kategorizira po regionalnoj podjeli (dođe se do mikrolokacija), i uz određeni interval pouzdanosti se može locirati one koji su zaista vjernici, te ih se onda sustavno u laganim koracima počne liječiti.

A ovim lažnima uvedeš neki obavezni veliki porez za vjerske zajednice, i daš im priliku da se ponovno izjasne o svojoj vjeroispovijesti 

Da vidiš onda KVP-ovce...

Vjernici su mentalno bolesni (trebaju psihološku pomoć) te uz to i manje inteligentni (IQ u debelom minusu)? LMAO 

I ti onda govoriš da se ne sprdaš sa istima osim ako te ne gnjave s tim svojim uvjerenjima, a smatraš ih bolesnim i glupim (manjak IQ-a)? Tako si se izjasnio prije post, dva..

Uglavnom, svaka čast na hrabrosti. Srećom (po tebe) da ti isti koji su u blizini tebe, ne znaju ti ime i gdje živiš.

9 godina
neaktivan
matrix777 kaže...

1) Vjernici su mentalno bolesni (trebaju psihološku pomoć) te uz to i manje inteligentni (IQ u debelom minusu)? LMAO 

2) I ti onda govoriš da se ne sprdaš sa istima osim ako te ne gnjave s tim svojim uvjerenjima, a smatraš ih bolesnim i glupim (manjak IQ-a)? Tako si se izjasnio prije post, dva..

3)Uglavnom, svaka čast na hrabrosti. Srećom (po tebe) da ti isti koji su u blizini tebe, ne znaju ti ime i gdje živiš.

1) Pretjeruješ, to je u početku samo poremećaj, malo ih dosegne razinu bolesti (a takvi bi bili isti takvi i da su zagrizli za bilo kaj drugo - imaju predispozicije).

Manje inteligentni - da, naravno, svatko tko vjeruje u nadnaravne pojave  i mitološka bića je manje inteligentan, i točka

(zakaj se svi uvrijede na to, meni je npr. drago kad mi netko kaže da sam neinteligentan - automatski jedan davež manje).

2) iz iskustva, premda imaš pravo, nije u redu generalizirati, tak da ih klasificiram tek kad se sami pokažu takvima (obično su isti ko Jehovini svjedoci) - uglavnom: čekam jednu iznimku (načekat ću se).

3) Zašto?

Pa većina ih ima dostojanstva pa se fino ispričaju kad pretjeraju.

Ne uzimam ja nikome za zlo ono kaj je rekao u zanosu - naravno, ukoliko uvidi pogrešku, požali, i poželi se ispričati.

Ali, neki samo dignu nos, ego je gadna stvar...

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2017 17:39 (fer-de-lance).
18 godina

Mislim da se ovdje malo previše jaši po "glupim" teistima i "pametnim" ateistima. 

One ankete samo znače da su u prosjeku oni koji se identificiraju kao ateisti inteligentniji, a u prosjeku oni koji se identificiraju kao teisti manje obrazovani i manje inteligentni. 

U stvarnom životu vjerojatnost da je bilo koji ateist pametniji od bilo kojeg teista nije 100%, niti igdje u blizini toga. 

Ima glupih ateista i pametnih teista, tako da je ovaj tip rasprave besmislen. Ovu statistiku sam spomenuo isključivo jer je Matrix to pitao, a ne zato jer to smatram bilo kakvim dobrim argumentom za ateizam - tko od teista postane ateista neće mu automatski skočiti IQ ni stručna sprema, a važi i obratno.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Kada ću ja dobiti odgovor na ono pitanje?

Spočitavaj mi šta god hoćeš, ali konformizam ne možeš, jer me ne znaš niti znaš gdje i sa kime živim. Ne prihvaćam ateizam jer vjerujem, a ne zbog konformizma.

Bolje bi bilo da odgovoriš na ono pitanje nego da ishitreno i paušalno zaključuješ. Tvoji zaključci o meni su netačni.

I šta sada treba da zaključimo da su ateisti neki socijalni heroji, oni se bore protiv pogleda svih tih strašnih vjernika, pliz povuci ručnu, dovoljno je samo da negiraš sve i riješio si se svih vjerskih obaveza. Uživaj u konformizmu.

U svom radnom okruženju dnevno čujem barem 200 psovki vjerskog karaktera i ako bi se po tome tumačilo koliko ima vjernika...

I ne valja ti što iz neutralne rasprave prelaziš na lični napad.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
18 godina
boxer kaže...
Drago kaže...

Kada ću ja dobiti odgovor na ono pitanje?

Koje je bilo pitanje na koje nisam odgovorio?

This space for rent!
17 godina
neaktivan
warhammer kaže...

Inace ,osobno sam tolerantan,imam bliske osobe u obitelji koje su katolici i muslimani,uvijek im cestitam i uzvratim na poziv da zajedno proslavimo blagdane u skladu sa obicajima,poznaju me ,znaju moje stavove i ne promoviraju mi svoja uvjerenja pa prema tome ni ja se snjima ne sprdam da ih ne bi uvrijedio.

Drago evo ti čovjeka koji svojim postom negira postojanje tvog konformizma i socijalne reperkusije.

Evo pitanje:

Drago kaže...

Mogu SVI na ovome svijetu biti ateisti, a samo jedan teist koji ima dokaz za postojanje bilo kakvog boga ili tvoga Yhvha i ja ću prihvatiti njegov argument ako je dobar

Koji bi po tebi to argument/dokaz morao biti da bi odlučio prihvatiti Boga? Da ga na bilo koji način čulno osjetiš ili imaš neko duševno unutrašnje ubjeđenje? 

-----

Ja sam tebe pitao lično pitanje, dakle zanima me što bi trebalo biti pravi argument za tebe da bi ti povjerovao u postojanje Boga? 

Ovo nije retoričko niti općenito pitanje kako si ga shvatio, nego konkretno upućeno tebi. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2017 18:20 (boxer).
18 godina
boxer kaže...
warhammer kaže...

Inace ,osobno sam tolerantan,imam bliske osobe u obitelji koje su katolici i muslimani,uvijek im cestitam i uzvratim na poziv da zajedno proslavimo blagdane u skladu sa obicajima,poznaju me ,znaju moje stavove i ne promoviraju mi svoja uvjerenja pa prema tome ni ja se snjima ne sprdam da ih ne bi uvrijedio.

Drago evo ti čovjeka koji svojim postom negira postojanje tvog konformizma i socijalne reperkusije.

Prvo - ne znam kako ovo "negira postojanje konformizma", osim ako ti ne znaš što je konformizam? 

Konformizam znači povinovanje uobičajenim navadama, (prešutnim) pravilima i društvenim običajima. Warhammer NIJE konformist jer nije vjernik u većinski vjerničkom društvu niti sam ga optužio. Ti JESI vjernik u većinski vjerničkom društvu, dakle JESI konformist. 

Sad kad ti objasni što znači ta jedna riječ (koju si i sam mogao pogledati u rječniku prije nego je se uhvatiš) - idemo na drugi dio. 

Na koji način jedan (brojkom: 1) slučaj (Warhammerov) dokazuje nepostojanje socijalne reperkusije na razini čitave države? 

Zašto u Sarajevu u mesnicama ne smije biti svinjetine u izlozima, ako "nema socijalne reperkusije"?

Inače sam te smatrao okej tipom, ali ako misliš ovako kenjati i pravit se glup, nemamo o čemu pričati, jer pričati mogu samo s onim tko je intelektualno pošten. Tko se preserava, neka priča sam sa sobom. 

This space for rent!
18 godina
boxer kaže...
Drago kaže...

Mogu SVI na ovome svijetu biti ateisti, a samo jedan teist koji ima dokaz za postojanje bilo kakvog boga ili tvoga Yhvha i ja ću prihvatiti njegov argument ako je dobar

Koji bi po tebi to argument/dokaz morao biti da bi odlučio prihvatiti Boga? Da ga na bilo koji način čulno osjetiš ili imaš neko duševno unutrašnje ubjeđenje? 

Pa odgovorio sam ti - unutarnji "osjećaj za filing" mi sigurno nije nikakav dokaz za bilo što, već tražim dokaz koji JEST dokaz - za tvrdnju da susjed ima psa, dokaz je taj pas. Ako psa nema (jer je nevidljiv!), onda tu tvrdnju ne prihvaćam. 

Bilo koji dokaz oko kojega se SVI možemo složiti da dokazuje postojanje nečega. S obzirom da su dokazi za postojanje bakterije, atoma kisika, susjedovog psa i Apolla 11 na Mjesecu različiti, i dokaz za postojanje Boga bi trebao biti karakterističan baš za njega, ali je bitno da se svi oko toga možemo složiti, kao što se svi možemo složiti zahvaljujući razumnim metodologijama, da postoje bakterije, atomi kisika, susjedov pas i Apollo 11 na mjesecu. 

Ako ti imaš metodologiju koja nepobitno dokazuje tvoju tvrdnju i koja se ne oslanja na "osjećaj za filing" i "vjerujem jer vjerujem" - reci.

This space for rent!
17 godina
neaktivan

Čovjek je ateist i nema socijalne reperkusije od strane svoje obitelji koja kako on navodi je mješana- katolička i muslimanska. Znači trebao bi biti između "dvije vatre" a nije barem kako on kaže da nema tih problema.

Da se preciznije izrazim, jer uviđam da pravim grešku, dakle njegov komfor bitisanjem ateistom nije ugrožen.

Sve se svodi na to da strah od odbacivanja sredine meni predstavlja apsolutno nebitan faktor.

Šta sam sad i ja nepodoban za raspravu?

18 godina
boxer kaže...

Čovjek je ateist i nema socijalne reperkusije od strane svoje obitelji koja kako on navodi je mješana- katolička i muslimanska. Znači trebao bi biti između "dvije vatre" a nije barem kako on kaže da nema tih problema.

Da se preciznije izrazim, jer uviđam da pravim grešku, dakle njegov komfor bitisanjem ateistom nije ugrožen.

Sve se svodi na to da strah od odbacivanja sredine meni predstavlja apsolutno nebitan faktor.

Šta sam sad i ja nepodoban za raspravu?

Konformizam i komfor su dvije sasvim različite stvari, kao što riječi konjunktura i konj, premda zvuče slično, nemaju nikakve veze jedna s drugom. 

I dalje nisam siguran jel me zajebavaš ili stvarno ne razumiješ da jedan primjer unutar jedne obitelji i to već otprije tolerantne i polireligijske nema veze s općim stanjem tolerancije u društvu. 

S druge strane, nisi mi odgovorio zašto se mesari u Sarajevu ne usude staviti svinjetinu u izloge, tako da mislim da ipak razumiješ, ali se praviš blesav.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

I dalje nisam siguran jel me zajebavaš ili stvarno ne razumiješ da jedan primjer unutar jedne obitelji i to već otprije tolerantne i polireligijske nema veze s općim stanjem tolerancije u društvu. 

S druge strane, nisi mi odgovorio zašto se mesari u Sarajevu ne usude staviti svinjetinu u izloge, tako da mislim da ipak razumiješ, ali se praviš blesav.

Nema, ali ima u mom primjeru gdje si meni zakačio taj kvaziproblem. Pogledaj svoj post na vrhu ove stranice pa uvidi u čemu griješiš.

Kada si ti bio zadnji puta u Sarajevu?

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2017 19:46 (boxer).
18 godina
boxer kaže...
Drago kaže...

Nema, ali ima u mom primjeru gdje si meni zakačio taj kvaziproblem. Pogledaj svoj post na vrhu ove stranice pa uvidi u čemu griješiš.

Kada si ti bio zadnji puta u Sarajevu?

Nema - šta?

Jedan primjer u odnosa unutar jedne obitelji nema veze s općim stanjem netolerancije u društvu ili u Sarajevu nema svinjetine u izlozima u mesnicama?

This space for rent!
17 godina
neaktivan

Nema veze sa općim stanjem tolerancije, pa prema tome, zašto meni spočitavaš odnosno ne vjeruješ kada ti kažem da socijalna reperkusija nebi uticala na mene isto kao i na Warhamera.

Iako nisam iz Sarajeva, koliko sam mogao viditi kada sam provodio vrijeme tamo, može se naći svinjetina, u šoping centrima posebno. 

Praviš strawmana...

9 godina
protjeran

Rasprava izmedju ateista i teista je besmislena.

Za ateista bakterija i atom nisu postojali dok nisu znanstveno dokazani, dok ce teist biti otvoreniji u tom smislu i dozvolit ce da bakterije i atomi mozda i postoje mada nisu materijalistickom znanoscu potvrdjeni.

Koliko god smatrali da su teisti dogmaticni u navedenom slucaju su to ateisti jer ne vjeruju u zid dok ne lupe glavom u njega.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2017 22:50 (DataX).
15 godina
odjavljen
DataX kaže...

Za ateista bakterija i atom nisu postojali dok nisu znanstveno dokazani, dok ce teist biti otvoreniji u tom smislu i dozvolit ce da bakterije i atomi mozda i postoje mada nisu materijalistickom znanoscu potvrdjeni.

Koliko god smatrali da su teisti dogmaticni u navedenom slucaju su to ateisti jer ne vjeruju u zid dok ne lupe glavom u njega.

Troll level: DataX 

18 godina
boxer kaže...

Nema veze sa općim stanjem tolerancije, pa prema tome, zašto meni spočitavaš odnosno ne vjeruješ kada ti kažem da socijalna reperkusija nebi uticala na mene isto kao i na Warhamera.

Iako nisam iz Sarajeva, koliko sam mogao viditi kada sam provodio vrijeme tamo, može se naći svinjetina, u šoping centrima posebno. 

Praviš strawmana...

Zato što:

- vi iz Bosne i Hercegovine niste pokazali neku posebnu toleranciju jedni prema drugima (http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/bih/clanak/id/96534/haaski-popis-knjiga-smrti-u-bih-u-ratu-104732-poginulih);

- prepun je YT kretenskih videa vjerskih manijaka kakve je teško naći i u džamijama Saudijske Arabije

- vidim histeričarske članke poput ovoga majke kojoj je kći pojela paštetu u kojoj je možda bilo i komada svinjetine!!! (http://balkans.aljazeera.net/vijesti/moje-dijete-ima-pravo-da-ne-jede-svinjetinu)

i općenito ste se radikalizirali (sva tri "naroda" - zapravo vjerske denominacije, bez obzira što se pravite da to nema veze s vjerom nego s etnicitetom).

E da - što se svinjetine tiče - u Bosni sam bio prije 30 godina, a ovo za svinjetinu sam prvo pročitao na Internetu i mislio da netko sere, a onda čuo i od ljudi koji tamo žive tako da sada vjerujem.

BTW, tvoj slučaj muslimana u većinski muslimanskom društvu nema apsolutno nikakve veze s Warhammerovim slučajem ateista u većinski vjerskom društvu. Apsolutno nikakve. Stoga ne znam po kojoj logici ti njega i sebe izjednačavaš po bilo čemu? On ide protiv struje, a ti u struji. Ne možete biti različitiji nego jeste. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2017 23:38 (Drago).
18 godina
DataX kaže...

Tako je. Zato su pape, popovi i muftije poznati biolozi, medicinari i fizičari koji stalno guraju znanost naprijed i podupiru znanstvenike. Giordana Bruna i Galilea, recimo...

This space for rent!
9 godina
neaktivan
Drago kaže...

Tako je. Zato su pape, popovi i muftije poznati biolozi, medicinari i fizičari koji stalno guraju znanost naprijed i podupiru znanstvenike. Giordana Bruna i Galilea, recimo... 

To me podsjetilo na onu legendarnu Galileovu diplomatsku:

"I do not feel obliged to believe

that the same God who

has endowed us with sense, reason, and intellect

has intended us to forgo their use."

Jedini razumni katolik ikad (oksimoron)....

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2017 0:20 (fer-de-lance).
17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Sad znam da trollaš. U prvoj me rečenici pozivaš na pristupanje nekim sranjima što linkaš - objektivno, a onda me pozivaš da ti definiram pojam dobro, jer očito pojam objektivno već poznaješ. Dakle tko tu koga?

Ti si ono neki filozof, ako se sjećam s početka rasprave? Definiraj mirišljavo govno. Svi znamo što znači mirišljavo, svi znamo što je govno i kakvog je mirisa. Međutim, mirišljavo govno nam je oksimoron ukoliko netko ne da je*eno dobro objašnjenje zašto to govno miriše. S obzirom na obrazovanje kojim se hvališ, teško mi je povjerovati da misliš da je dovoljno poznavati pojmove "objektivno" i "dobro" da bi ti pojam "objektivno dobro" bio intuitivno jasan.

Konkluzija je neizbježna: posrijedi je školski primjer trolanja.

matrix777 kaže...

Nisam čuo, osobno, no čuli/vidjeli/svjedočili su drugi prije 2000 i kusur godina. Ako tvrdiš da si čitao Bibliju i/ili druge svete knjige, onda je zapravo glupo reći da  "a ti za tako nešto u stvarnom svijetu nisi čuo." Jer religija govori da je Isus bio posljednji božji poslanik/sin božji, tako da kako možeš očekivati da bi još netko trebao uskrsnuti da bi na posljetku povjerovao u uskrsnuće?

Jesi ti čuo za leteće medvjediće u stvarnom svijetu? Ako si gledao crtić, onda je glupo da "a ti za tako nešto u stvarnom svijetu nisi čuo." Ta knjiga je za tebe vjerodostojna jer su te tako naučili, a kognitivna disonanca proizlazi iz spoznaje da ono što piše u toj knjizi nije u skladu sa svijetom kojeg opažamo.

eywa33 kaže...

Lik u clticu se svađa sa sobom i ne odgovara na pitanje iz naslova. Odgovara na pitanje možemo li biti moralni bez vjerovanja u Boga, a to nije pitanje. Pogrešno tumači Kanta. Miješa percepciju moralnosti različitih kultura i moral po sebi. Ovo su samo cop-outs od pravog problema kojeg je naveo u naslovu videa, a odgovorio jako traljavo.

A ti tumačiš Kanta kako ti paše u raspravi. Nekoliko stranica ranije je to pitanje bilo važno za izvesti zaključak da li moral proizlazi iz Boga, međutim, sad kad ti to ne ide u korist, onda taj stav odbacuješ.

matrix777 kaže...

Muslimani isto vjeruju u Isusa, samo ne kao katolici da je Isus sin Božji. Tak da opet ne znam kako bi na to odgovorio.

Zapravo, muslimani ga priznaju kao proroka jer time daju legitimitet vlastitoj religiji. Proračunat potez.

matrix777 kaže...

Pozivaš se na dokazivanje i znanstvenu nauku, stoga ako se dokaže da sljedeća tvrdnja nije istinita, ja ću rado prihvatiti ateizam. To ti je ujedno i jedan od razloga mog, osobnog, vjerovanja u Boga.

"Razumno je vjerovati u Boga. Vjerovanje u Boga slaže se s nepobitnom činjenicom da život nije mogao nastati sam od sebe. Ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je život nastao pukom slučajem, iz nežive tvari."

Ti je iznosiš, ti dokaži da je istinita. Ja ti mogu samo skrenuti pažnju na logičke pogreške u njoj: Teza ti se temelji na tvrdnji da život nije mogao nastati sam od sebe, međutim, postojanje Boga ne rješava taj problem, samo ga delegira dalje. Ako toliko uvjereno tvrdiš da život nije mogao nastati sam od sebe (ili oduvijek postojati), zašto misliš da za Boga ne vrijedi to isto?

DataX kaže...

Da li su se bakterije i atomi manifestirali ikako drugačije dok nismo znali za njih? Ne, kad smo otkrili atome, onda je bio trenutak prosvjetljenja "aha, sad znamo zašto se tvari tako ponašaju". Kad smo otkrili bakterije, onda smo uočili da se xy slučajeva smrti uklapa u ono što smo naučili o bakterijama, dok su teisti mantrali o tome kako je Bog dao, Bog uzeo.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
Drago kaže...

Gurali znanstvenike naprijed u lomaču  nemoš reć da ih nisu gurali...

Rvat katolik!
9 godina
protjeran

to je covjek i mislio.

nisi sad ti morao objasnjavati joke

17 godina
DataX kaže...

to je covjek i mislio.

nisi sad ti morao objasnjavati joke

A šta ja znam kako će to ovi vjernici interpretirati - doslovno ili preneseno... Jebeni su što se toga tiče...

Rvat katolik!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice