Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 347.768
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Ak je bog transcendentan, zakaj svemir nemre bit transcendentan?
Rvat katolik!
18 godina
moderator
tnakir kaže...
Ak je bog transcendentan, zakaj svemir nemre bit transcendentan?

Pišeš ti pravila ili on? 

10 godina

"Einstein je vjerojatno najpoznatiji i najpriznatiji znanstvenik 20. stoljeća i povezuje ga se s velikim otkrićima u našem razmišljanju o vremenu, gravitaciji i pretvaranju materije u energiju (E= mc2). Iako nikad nije došao do vjere u osobnog Boga, smatrao je da je nemoguće da svemir nije stvoren. Encyclopedia Britannica za njega kaže: ˝Čvrsto opovrgavajući ateizam, Einstein je izrazio vjeru u ’Spinozina Boga koji se objavljuje u harmoniji svega što postoji’. To je zapravo potaknulo njegov interes za znanost, kao što je jednom rekao nekom mladom fizičaru: ‘Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet i nisam zainteresiran za ovaj ili onaj fenomen, u području ovog ili onog spektra znanosti. Želim znati Njegove misli, ostalo su detalji.˝ Einsteinov poznati princip nesigurnosti bio je ˝Bog se ne kocka˝ i to je za njega bila prava tvrdnja o Bogu u kojeg je vjerovao. Njegova je poznata izreka: ˝Znanost bez vjere je hroma, vjera bez znanosti je slijepa.˝

14 godina
matrix777 kaže...

"Einstein je vjerojatno najpoznatiji i najpriznatiji znanstvenik 20. stoljeća i povezuje ga se s velikim otkrićima u našem razmišljanju o vremenu, gravitaciji i pretvaranju materije u energiju (E= mc2). Iako nikad nije došao do vjere u osobnog Boga, smatrao je da je nemoguće da svemir nije stvoren. Encyclopedia Britannica za njega kaže: ˝Čvrsto opovrgavajući ateizam, Einstein je izrazio vjeru u ’Spinozina Boga koji se objavljuje u harmoniji svega što postoji’. To je zapravo potaknulo njegov interes za znanost, kao što je jednom rekao nekom mladom fizičaru: ‘Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet i nisam zainteresiran za ovaj ili onaj fenomen, u području ovog ili onog spektra znanosti. Želim znati Njegove misli, ostalo su detalji.˝ Einsteinov poznati princip nesigurnosti bio je ˝Bog se ne kocka˝ i to je za njega bila prava tvrdnja o Bogu u kojeg je vjerovao. Njegova je poznata izreka: ˝Znanost bez vjere je hroma, vjera bez znanosti je slijepa.˝

Šta je sljedeće, Davor Pavuna?

16 godina
matrix777 kaže...

Trebao bi se informirati što te izjave ustvari znače. Einstein je pod bog mislio na fizikalne zakonitosti i prirodu, da si guglao shvatio bi da je upravo to taj Spinozin Bog. Ova tvrdnja Bog se ne kocka izriče u prenesenom značenju njegov stav o tadašnjim fizikalnim teorijama. Naime tada se počela razvijati kvantna mehanika koje ne opisuje na klasičan način već pomoću probabilističkih metoda; ugrubo rečeno teorijom predviđaš da će npr. neki elektron s određenom vjerojatnošću biti u toj točki prostora. Njemu je takva formulacija bila neprihvatljiva jer je držao da zakoni u pozadini svega moraju biti deterministički (dakle predvidljivi bez neizvjesnosti) pa je u tom smislu nastala njegova izjava.

18 godina
matrix777 kaže...

Čekaj - dao sam ti NJEGOVO vlastito pismo na konkretnu temu VJERUJE LI U BOGA u kojem jasno kaže da ne vjeruje i žali one koji vjeruju, ali ti i dalje tvrdiš da je bio religiozan?

Rečenica "Bog se ne kocka" nema veze s bogom, već s kvantnom fizikom, točnije, Heisenbergovim načelom neodređenosti. Dakle, uopće ne znaš na što se citat odnosi - ne odnosi se na Boga:

http://www.hawking.org.uk/does-god-play-dice.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Uncertainty_principle

Što se tiče drugog citata, on se uistinu odnosi na vjeru, ali u drugom kontekstu. 

Though religion may be that which determines the goal, it has, nevertheless, learned from science, in the broadest sense, what means will contribute to the attainment of the goals it has set up.  But science can only be created by those who are thoroughly imbued with the aspiration toward truth and understanding. This source of feeling, however, springs from the sphere of religion.  To this there also belongs the faith in the possibility that the regulations valid for the world of existence are rational, that is, comprehensible to reason. I cannot conceive of a genuine scientist without that profound faith. The situation may be expressed by an image: science without religion is lame, religion without science is blind.

Iz ovoga je jasno da on pokušava znanost predstaviti kao vjeru da se svijet može spoznati kao racionalan, spoznatljiv umu ("... faith in the possibility that the regulations valid for the world of existence are rational, that is, comprehensible to reason.") i smatra da pravi znanstvenik ima vjeru taj racionalan, umu spoznatljiv svijet ("I cannot conceive of a genuine scientist without thatprofound faith.")

Niti u jednom trenutku Einstein tu ne spominje boga, Boga ili svoju vjeru u bilo kakvog Boga. 

Inače, tvrdnja Bog se ne kocka je pogrešna - Heisenbergovo načelo neodređenosti je dokazano, kvantna fizika je temelj svega što danas koristimo u tehnologiji, uključivši i računala, tako da se Bog, zapravo - "kocka" - Einstein je i tu bio u krivu, premda uopće nije govorio o Bogu, nego o načelu neodređenosti. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2017 18:41 (Drago).
10 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Trebao bi se informirati što te izjave ustvari znače. Einstein je pod bog mislio na fizikalne zakonitosti i prirodu, da si guglao shvatio bi da je upravo to taj Spinozin Bog. Ova tvrdnja Bog se ne kocka izriče u prenesenom značenju njegov stav o tadašnjim fizikalnim teorijama. Naime tada se počela razvijati kvantna mehanika koje ne opisuje na klasičan način već pomoću probabilističkih metoda; ugrubo rečeno teorijom predviđaš da će npr. neki elektron s određenom vjerojatnošću biti u toj točki prostora. Njemu je takva formulacija bila neprihvatljiva jer je držao da zakoni u pozadini svega moraju biti deterministički (dakle predvidljivi bez neizvjesnosti) pa je u tom smislu nastala njegova izjava.

Zašto ti sad Einstein-a "opravdavaš" i zauzimaš se toliko za to? Svaka čast njemu na njegovim postignućima, a to što je on bio, ili nije, ne mjenja stvar. (barem kod mene) Pa neću valjda preispitivati svoju osobnost i vjerovanja na temelju onoga u što je on vjerovao ili nije. Rekoh već, ograničio sam se od crkve, stoga ne slušam ni Papu, a kamoli da razmatram zašto su neki znanstvenici, Rozga ili Lidija Bačić bili ateisti ili sotonisti. Koga briga.

@Drago

Ok, moguće da si u pravu, no evo dao sam odgovor par centimetara iznad. Samo, radi moje radoznalosti, ti se očito "vodiš" putem poznatih znanstvenika, onako, gledaš ih kao "Boga", te si jednim, dobrim dijelom, ateist jer su oni/neki od njih to bili? Mislim, to tako shvaćam jer daješ preveliku važnost tome.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2017 18:51 (matrix777).
18 godina

Apsolutno ne dajem nikakvu važnost tome je li znanstvenik ateist ili vjernik niti to ima ikakve veze s bilo čime. Ti si načeo tu temu mislim li da su ateisti pametniji. Mislim, da, jer tako pokazuju studije. 

Pa si onda da listu od devet ljudi koji su znanstvenici, a možda su bili teisti i to uglavnom iz 19. stoljeća, kao nekakav argument da su znanstvenici vjernici. Za Einsteina znamo da nije bio nikakav vjernik, ni židovske, a kamoli katoličke vjere, pa ti to objašnjavam. Ali i da je bio - totalno nebitno niti bi me to uvjerilo u postojanje Boga. Mogu SVI na ovome svijetu biti ateisti, a samo jedan teist koji ima dokaz za postojanje bilo kakvog boga ili tvoga Yhvha i ja ću prihvatiti njegov argument ako je dobar. 

To što neki znanstvenik misli o Bogu jednako je tome što Goran Vlaović misli o astrofizici - koga boli kita? To nije njegovo područje ekspertize. Ti si počeo s tim pozivom na autoritete, a koji k tome uopće nisu autoriteti u tom području - teologije i filozofije, već u svojim znanstvenim područjima koja s time nemaju veze - ali si kriv i po tom pitanju. Znanstvenici danas jednostavno ogromnom većinom ne vjeruju u Boga, iako to, ponavljam, ne znači ništa kao argument u prilog njegovom postojanju ili protiv toga. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2017 20:07 (Drago).
10 godina

Ok, zadovoljan odgovorom. Mislim da si ovdje realan. Samo, uglavnom ateisti koriste takve teze (jedne od) da su znanstvenici uglavnom/većinom ateisti. Što im je jedan od bitnih razloga za ateizam. Zanimalo me kakvo je tvoje stajalište. Mislim da se i u ovoj temi to protezalo kao tobože nekakva vrsta argumenta.

18 godina

Znanstvenici danas jesu ogromnom većinom ateisti, ali meni to apsolutno nije razlog zašto sam ja ateist, a iskreno sumnjam da je i drugim ateistima to razlog.

This space for rent!
15 godina
odjavljen
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Matriksov vokabular je nevjerojatno velik. Izražava se vrlo dobro, pa je s njim, unatoč tomu što izbjegava odgovaranje na neka pitanja (barem direktno odgovaranje), lijepo diskutirat. 

Nisam bio u ovoj temi dugo jer mi se nije dalo raspravljat. No, odlučio sam doći s par pitanja, čisto da malo pobolje upoznam kolegu matriksa (naravno, i drugi mogu odgovoriti na moja pitanja)

1. Prvo pitanje bi bilo: Što je s ljudima koji su postojali na zemlji prije zapisanih religija s jednim božanstvom (kršćanstvo, židovstvo i islam)? Naime, Biblija govori o početku svijeta koji je, prema izračunima, bio prije cca 6000 godina. Dokazano je da je zemlja i čovječanstvo starije od tog. U biti, "punije" pitanje bi bilo što je bilo s ljudima koji su živjeli prije tih 6000 godina, otkad se, prema Bibliji (i Tori), Jahve uključio tj imao interakciju sa svojom kreacijom (svemirom, no određenije zemljom)

2. Zbog čega bi nas nekakav bog stvorio? Koji je razlog stvaranja živih bića ako je taj sam život nebitan sam po sebi? Po religiji ljudi tj njihove duše idu u taj nekakav raj ili pakao. Po definiciji, Jahve zna sve, pa tako i budućnost. Ukoliko on zna budućnost, koji je smisao zemaljskog života ukoliko on već zna tko ide u pakao a tko u raj? Pažnja: ovdje sam na stranu stavio paradoks da slobodna volja ne može postojat ukoliko se zna što će se točno dogoditi u budućnosti)

3. Što se događa s ljudima koji su, u vrijeme jednoboških religija ostali na svome mnogoboštvu jer nisu znali za jednobošku religiju te što se događa s ljudima koji su, u vrijeme jednoboških religija ostali na svome mnogoboštvu a bili su upoznati sa kršćanstvom/islamom/židovstvom?

4. Što se događa s drugim vrstama životinja nakon smrti? Jedina životinja koja ima religiozne rituale je čovjek. 

5. Koji su vaši razlozi odbijanja teorije velikog praska, abiogeneze i evolucije, koji ne uključuju boga ili bilo kakvo božanstvo? (ako ne odbijate nešto od ponuđenog, za to nešto ne morate dati razlog, logično)
  Bitno: Ovdje molim da navedete validne znanstvene razloge koje imaju "snagu" (poduprijete su dokazima), a ne razloge kao npr. "pa ne može neživo nastat od živog", "odbijam tu teoriju jer sveta knjiga kaže da je bog stvorio zemlju i život". Za sve tri stavke koje sam zatražio da objasnite razlog vašeg odbijanja ili ne vjerovanja (ne znam kako da drukčije kažem nego odbijanje) postoje znanstveni dokazi. Tako da isto tako tražim validne razloge koji nemaju veze s bogom.

6. Svemir sadrži stotine milijardi galaksija, sa ogromnim brojem zvijezda te planeta koji se nalaze u zonama u kojima je moguć život. Zašto se je svemogući i sveznajući bog odlučio sebe otkriti i imati interakciju samo na ovom planetu, na prostoru srednjeg istoka. Taj prostor je velik, ali u skali čitavog svemira je veličine quarka. 

7. Vidim da govorite da je za vjeru potrebno samo vjerovanje, iskreno naravno. Pitanje je: Da li vam je ikad ta priča o samo vjerovanju bez ikakvog dokaza (dapače, svete knjige imaju toliko dokazanih rupa i kontradikcija da mi je malo komično da se uopće o tome još raspravlja) bila sumnjiva? Znači, da li ste ikad došli do toga da si zamislite "Pa kako oni znaju i pričaju s bogom, a meni govore da je potrebna čista vjera, bez dokaza. Pa što su oni drukčiji od mene, zašto ja ne mogu pričati s bogom?". Sama stvar slijepog vjerovanja mi je nepojmljiva jer se isto tako ljudima koji slijepo vjeruju može podvaliti laž (nitko vam ne garantira da je i ovo u što vjerujete laž).

Nadam se podrobnim, direktnim i punim odgovorima. Hvala :)

10 godina

Koji su tvoji razlozi za ateizam? Oni najbitniji?

Evo, postoji jedan zanimljivi post koji sam našao, pa ako želiš se osvrnuti da vidim tvoje stajalište.

"Uvijek sam zabezeknut kad čujem da netko vjeruje samo u znanost i znanstvena otkrića...svi znamo da se masa znanstvenih otkrića kroz povijest mijenjala tj. da su otkrića bila kriva i sama znanost sama sebe pobija...znanstvenici se doslovno bore jedni protiv drugih na svim poljima znanosti, jer nitko nije dovoljno mudar i pametan da otkrije pravu istinu o bilo čemu...ljudski razum je toliko ograničen da ni ne može otkriti sve što je Bog stvorio....a onda se još nađu ljudi koji svojim razumom ograničavaju druge ljude i svojim ideologijama i "znanstvenim otkrićima" pokušavaju druge uvjeriti u nepostojanje Bića ili Stvoritelja od kojega je i sam sazdan...Najgore je kad mi netko tko nikad nije ni tražio dokaz da li Bog postoji tvrdokorno tvrdi Ga nema...slab vam je to razum dragi ateisti kad ne dozvoljavate svome mozgu da procesuira sve moguće informacije koji dolaze u vaše biće...pitam ja vas odakle razum? Odakle instinkt? Odakle inteligencija? Odakle samopouzdanje? Odakle čovjeku sva mudrost? Odakle na kraju krajeva i taj blještavi svemir...znanost nije još do kraja razradila ni to fascinantno pitanje........NEMA ODGOVORA...samo Bog znade istinu. Jalovo vam je znanje dragi ateisti...kad u srcu nema ljubavi...jer ljubav se znanstveno ne može dokazati i objasniti....i što to tjera ljude naprijed...što je to u njima...na kojoj znanstvenoj grani počiva čovjekova želja za višim, jačim, ...Kako objasniti znanstveno grijeh....što to ljude tjera da lažu, da ubiju, da se bore jedan protiv drugog, da se zajedno smiju i malo poslije da se svađaju...po kojem je to znanstvenom zakonu? Znanost može samo zagrepsti površinu ovoga veličanstvenog svijeta kojeg je Bog stvorio...jer čovjek ga ne može ni shvatiti, niti uništiti, niti ponovno sagraditi jer je on stvorenje, a ne stvoritelj..." 

Iskreno, ni ja kao teist nemam logično objašnjenje zašto je nešto takvo, kako se gore spominje. Pa mi jedino razumno djeluje da je od Boga. 

18 godina

Po tko zna koji puta u ovoj raspravi: nitko mi nije pokazao ni dokazao da postoji njegov ili bilo koji drugi bog, pa zato ne vjerujem.

Apologeti koji idu dokazivati na kraju završe na glupostima gornjeg tipa "... jer ljubav se znanstveno ne može dokazati i objasniti..." (zapravo - može. Imaš čitave znanstvene radove koji objašnjavaju elektrokemiju mozga i lučenje hormona kod zaljubljenih); kretenizme poput gornjega - "...Kako objasniti znanstveno grijeh...." (nikako. To nije znanstveni koncept, nego vjerski i k tome totalno idiotski) i sva ostala filozofiranja na dječjoj razini. 

Ovo gore tebe fascinira, a kod mene izaziva prijezir prema budali kojaje to napisala jer se potrudio 10 minuta proguglati te velike "misterije" o kojima trabunja i za njega su neobjašnjive. 

A da znanost nije sve objasnila iz domene znanosti općenito i kozmologije (koja vas tišti) - točno. Slažem se. Vjera, međutim, ne objašnjava apsolutno ništa niti je išta ikada objasnila. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2017 19:49 (Drago).
14 godina
matrix777 kaže...

Koji su tvoji razlozi za ateizam? Oni najbitniji?

Evo, postoji jedan zanimljivi post koji sam našao, pa ako želiš se osvrnuti da vidim tvoje stajalište.

"Uvijek sam zabezeknut kad čujem da netko vjeruje samo u znanost i znanstvena otkrića...svi znamo da se masa znanstvenih otkrića kroz povijest mijenjala tj. da su otkrića bila kriva i sama znanost sama sebe pobija...znanstvenici se doslovno bore jedni protiv drugih na svim poljima znanosti, jer nitko nije dovoljno mudar i pametan da otkrije pravu istinu o bilo čemu...ljudski razum je toliko ograničen da ni ne može otkriti sve što je Bog stvorio....a onda se još nađu ljudi koji svojim razumom ograničavaju druge ljude i svojim ideologijama i "znanstvenim otkrićima" pokušavaju druge uvjeriti u nepostojanje Bića ili Stvoritelja od kojega je i sam sazdan...Najgore je kad mi netko tko nikad nije ni tražio dokaz da li Bog postoji tvrdokorno tvrdi Ga nema...slab vam je to razum dragi ateisti kad ne dozvoljavate svome mozgu da procesuira sve moguće informacije koji dolaze u vaše biće...pitam ja vas odakle razum? Odakle instinkt? Odakle inteligencija? Odakle samopouzdanje? Odakle čovjeku sva mudrost? Odakle na kraju krajeva i taj blještavi svemir...znanost nije još do kraja razradila ni to fascinantno pitanje........NEMA ODGOVORA...samo Bog znade istinu. Jalovo vam je znanje dragi ateisti...kad u srcu nema ljubavi...jer ljubav se znanstveno ne može dokazati i objasniti....i što to tjera ljude naprijed...što je to u njima...na kojoj znanstvenoj grani počiva čovjekova želja za višim, jačim, ...Kako objasniti znanstveno grijeh....što to ljude tjera da lažu, da ubiju, da se bore jedan protiv drugog, da se zajedno smiju i malo poslije da se svađaju...po kojem je to znanstvenom zakonu? Znanost može samo zagrepsti površinu ovoga veličanstvenog svijeta kojeg je Bog stvorio...jer čovjek ga ne može ni shvatiti, niti uništiti, niti ponovno sagraditi jer je on stvorenje, a ne stvoritelj..." 

Iskreno, ni ja kao teist nemam logično objašnjenje zašto je nešto takvo, kako se gore spominje. Pa mi jedino razumno djeluje da je od Boga. 

Znanost i organizirani sustav vjerovanja, odnosno religija, nemaju prevelike veze kao što ovaj tvoj tekst pokušava reći.  Osobno, moj razlozi za ateizam proizlaze iz same definicije vjere i religije. Meni to nije potrebno - nije mi potreban nikakav sustav vjerovanja, ne furam se na tradicionalne vrijednosti, nisam opterećen društvenim stanjem i mišljenjem društva - i jednostavno me zaboli postoji li išta nakon smrti. Želim iskoristiti do kraja ovaj život, a ako su katolibani u raju poput Željke Markić - ja biram pakao. Radije želim ostati "doživotno" u najvećim mukama nego družiti se sa Željkicom, Glasnovćem i ostalom ekipom koja de facto ide u raj. Tako da, ako mogu ubaciti se u raspravu - S te strane sam antikrist (jer su mi mnoge ideje glupe, besmislene i ne želim ih prakticirati te ne želim u raj s mnogim "Kristovim" sljedbenicima), s druge strane sam anti-sotonist jer mi je i ideja klanjanja nekom vragu jednako debilna, a s treće strane - Religiju smatram totalno nepotrebnom stvari u životu za mene. Osobno sam ateist jer nemam nikakva vjerovanja u bilo kakva božanstva niti takvo što. 

Tko voli nek izvoli, meni ne treba. Osobno ne poštujem nikakvu religiju niti njene pripadnike u smislu da netko tko se rodio katolikom i to sada objavljuje na sva zvona (opet, Željka Markić), jer poštovanje treba zaslužiti. Poštovanje ne treba dijeliti samo zato što se netko rodio na nekoj lokaciji i igrom slučaja je pripadnik te (ekstremne) religije.  Ljude koji prakticiraju religiju na intiman način (kao što ja svoja uvjerenja nikom ne guram) smatram normalnim osobama i takve su uvijek dobro došle za druženje, ali ih ne poštujem u smislu da se divim njihovom izboru. Poštujem ih ukoliko imaju neke druge kvalitete, nikako ne samo na osnovu religije & vjere. 

Stvar je u kulturi i umjerenosti, kao i u svemu. 

p.s. S obzirom na ovaj tvoj citati pretpostavljam da će ti Drago ili Baksa objasniti osnove znanstvenog pristupa i koliko je to (ne)vezano s religijskim razmišljanjem/onim čime se religija bavi. Tako da, taj dio preskačem. 

10 godina

Pošteno kolega Ranko! Cijenim izrazito svako mišljenje, koje se može kositi sa mojim, ako je civilizirano, nediskriminirajuće i racionalno. Prezirem bilo kakvo nametanje, bilo druge vjere ili ateizma. Niti ja svoju vjeru namećem drugima. 

Jednako tako prezirem i neke teiste. Pogotovo kad vidiš/čuješ da ljudi, koji inače nikad ne idu u crkvu i malo toga štuju, redovito su na badnjak ili ponoćku u prvim redovima. Svaka čast onim istinskim katolicima koji su cijeli život podređeni vjeri, dok u granicama se to ne odražava na druge (nametanje).

Iako se spominju koje kakvi znanstveni dokazi po pitanju evolucije i postanka živog bića sa znanstvene strane, smatram da nijedan "dokaz" direktno pobija teistički pogled na isto.

Krajnje je nezrelo loviti se za citate i pojedine psalme iz Biblije, i onda to pobijati sa nekim znanstvenim sudom. Nijedna sveta knjiga nije doslovna. 

I na kraju, najvažnije, ateist ne zna što znači biti teist, može samo pretpostavljati. I tu onda dolazi do neshvaćanja kako jedan drugome ne može nešto "dokazati". Zašto jedan vjeruje, dok drugi ne vjeruje. 

Da to nije točno, tijekom ove teme, imali bi barem 5, 6 "preobraćenja".

14 godina
matrix777 kaže...

Iako se spominju koje kakvi znanstveni dokazi po pitanju evolucije i postanka živog bića sa znanstvene strane, smatram da nijedan "dokaz" direktno pobija teistički pogled na isto.

Pa imaš slobodu - Vjeruj u što god hoćeš. Nitko ti ne govori da ne smiješ vjerovati. Promašio si poantu znanosti. 

matrix777 kaže...

Krajnje je nezrelo loviti se za citate i pojedine psalme iz Biblije, i onda to pobijati sa nekim znanstvenim sudom. Nijedna sveta knjiga nije doslovna. 

Na koji način se tumači biblija i do koje granice? Meni nema baš logike da možeš tumačiti bibliju kako ti želiš. Po tome onda u kršćanskoj/katoličkoj religiji postoji velika sloboda izbora - npr biti katolik i odbaciti 90% biblije (jer ja smatram da to ne treba shvaćati doslovno). Na koji način se određuje što se smije tumačiti doslovno, a što ne smije?

matrix777 kaže...

I na kraju, najvažnije, ateist ne zna što znači biti teist, može samo pretpostavljati. I tu onda dolazi do neshvaćanja kako jedan drugome ne može nešto "dokazati". Zašto jedan vjeruje, dok drugi ne vjeruje. 

Ovo ti je kriva pretpostavka - Veliki broj ateista dolazi od toga da su u jednom trenutku bili (tako odgajani) aktivni/praktični vjernici, a onda su promijenili mišljenje stav. Uostalom, ne znam zašto je potrebno nešto "osjetiti" da bi se o tome raspravljalo. 

18 godina
matrix777 kaže...

Koji je to "teistički pogled" na evoluciju? Naime, tvoje teističko viđenje evolucije nije isto kao i nečije drugo, ovisno o vašim različitim vjerama i religijama.

Iako ima katolika evolucionista koji smatraju da je teorija evolucije (što nema veze s abiogenezom - nastankom prvog životam, btw) točna i da nije suprotna njihovim religijskim uvjerenjima (Dr. Domazet s IRB-a, recimo, vrhunski stručnjak i vjernik), meni se to čini, iskreno, neiskreno i intelektualno nepošteno. 

Naime, evolucija je promjena genetskog materijala kroz vrijeme. Kako se ideja duše, centralna katoličkoj teologiji, uklapa u ideju postupne promjene jednog životinjskog oblika u drugi: čovjekolikog majmuna u čovjeka? U kom trenutku na scenu stupa famozna "duša"? Roditelji čovjekoliki majmuni donesu na svijet malog čovjekolikog majmuna koji ima ljudsku dušu, a njegovi roditelji nemaju? 

Kako se to uklapa u priču o iskonskom grijehu?

Nikako. Ta priča ima nekog smisla u kontekstu Biblije gdje ljudi nastaju ab nihilo, Bog ih stvori od blata i daha, i ne postoji prethodni postupni razvitak iz jednog biološkog oblika u drugi. 

U stvarnosti, gdje ljudi nisu odjednom stvoreni iz blata, već su postupno nastajali, ta priča nema nikakvog smisla, kao ni priča o Mariji bez grijeha jer se čitava katolička dogma vrti oko toga da je ona bezgrešna (ne nevina u smislu djevičanstva) već da nije baštinila iskonski grijeh po liniji prvih ljudi - Adam i Eve. Ako se prizna da Marija i Josip nisu od Adama i Eve već se prihvati teorija evolucije, priča nema smisla.

Ukratko, znanost i znanstvena otkrića ne pobijaju religiju direktno, niti se znanost bavi religijskim mitovima na bilo koji način. Međutim, religija se bavi kozmologijom i nastankom čovjeka, ali na osnovu mitova i priča pustinjskih nomada iz brončanog doba koji o stvarnom svijetu i nastanku kozmosa, zemlje i čovjeka nisu znali apsolutno ništa nego su oko logorskih vatri bajali što bi ima palo na pamet, a što je potpuno pogrešno. 

I na taj način znanost pobija teistički pogled na svijet. 

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Inače, tvrdnja Bog se ne kocka je pogrešna - Heisenbergovo načelo neodređenosti je dokazano, kvantna fizika je temelj svega što danas koristimo u tehnologiji, uključivši i računala, tako da se Bog, zapravo - "kocka" - Einstein je i tu bio u krivu, premda uopće nije govorio o Bogu, nego o načelu neodređenosti. 

Zapravo, ako bog postoji, najvjerojatnije se tu krije. Naime ukoliko svijet nije deterministički, netko bi njime mogao upravljati na način da namješta događaje, a da ukupna vjerojatnost svih događaja ostane unutar naših očekivanja. Malim podešavanjima na pravim mjestima onaj kojem je poznato stanje cijelog sustava može proizvesti bilo koji efekt, a da ne prekrši nijedan prirodni zakon i da zapravo prođe neprimjećeno. Dakako, može napraviti i nešto efektno, poput razdvajanja mora, ako želi, potrebno je samo da se dogodi nevjerojatna 'slučajnost' da se događaji inače raštrkani skupe na jednom mjestu..

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
Meni je jos super kako djelove sv. knjiga interpretiraju doslovno, a za neke kazu da su metafore, naravno, kako im u datoj situaciji pase. Kako zgodno. Kako znaju koje su doslovne, a koje u prenesenom znacenju?
Rvat katolik!
15 godina
odjavljen
@matrix777

Zamolio bih te da odgovoris na pitanja koja sam postavio. Nisu pretjerano teska.

Razlozi mog ateizma su jednostavni. Kontradikcija s direktnim dokazima iz znanosti te kontradikcije unutar samih svetih knjiga i same filozofije religije.

Osvrt na tekst je vrlo kratak.
Tko god je to napisao je potrosio finog vremena da napise ogromnu glupost.
Zasto si uopce uzeo taj citat i stavio ga tu? Autor citata prakticki podrazumijeva da je postojanje boga ultimativna istina, kao da covjek zna i ima dokaze da bog postoji. I sam si gore rekao da nema dokaza nego da se vjera osniva na iskrenom vjerovanju, tako da ovaj citat nema kredibilitet. Isto tako si mogao uzet taj citat i umjesto "bog" napisat "Cthulhu", "Vishna", "Spaghetti monster". Ovaj argument je samo varijacija "god of the gaps" argumenta.

Vjerojatno neces odgovorit na ona gore pitanja, jer sam skuzio da si filozof koji se uporno drzi svog stava, bez da istrazuje i sumnja u nesto sto nikad u povijesti nitko nije vidio i cuo. Samo sam htio potvrditi to, zato sam i stavio pitanja. Jer sam znao da neces odgovorit i izbjegavat ces ih, te postavljati kontra pitanja. Sto radis cijelu raspravu. Bio bi vrlo los odvjetnik i ne bih se bas uzdao u tebe jer bi te cijela sudnica ismijala.

Hvala i doviđenja :)
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Meni je jos super kako djelove sv. knjiga interpretiraju doslovno, a za neke kazu da su metafore, naravno, kako im u datoj situaciji pase. Kako zgodno. Kako znaju koje su doslovne, a koje u prenesenom znacenju?

To je suština svakog praznovjerja. Uvjerenje da ti je poznata 'istina' bez da išta učiš ili stvarno znaš. Dovoljno je da 'vjeruješ' da znaš. Vjernici ne vjeruju u nepostojećeg boga, oni vjeruju u svoje nepostojeće znanje.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Mogu SVI na ovome svijetu biti ateisti, a samo jedan teist koji ima dokaz za postojanje bilo kakvog boga ili tvoga Yhvha i ja ću prihvatiti njegov argument ako je dobar

Koji bi po tebi to argument/dokaz morao biti da bi odlučio prihvatiti Boga? Da ga na bilo koji način čulno osjetiš ili imaš neko duševno unutrašnje ubjeđenje? 

Btw, ovo boldirano je veoma bitno za daljnju raspravu. Zar ne uviđate svi da ljudi po nekim svojim sopstvenim skalama jačine prihvaćaju ili ne prihvaćaju argumente. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

Tko voli nek izvoli, meni ne treba. Osobno ne poštujem nikakvu religiju niti njene pripadnike u smislu da netko tko se rodio katolikom i to sada objavljuje na sva zvona (opet, Željka Markić), jer poštovanje treba zaslužiti. Poštovanje ne treba dijeliti samo zato što se netko rodio na nekoj lokaciji i igrom slučaja je pripadnik te (ekstremne) religije.  Ljude koji prakticiraju religiju na intiman način (kao što ja svoja uvjerenja nikom ne guram) smatram normalnim osobama i takve su uvijek dobro došle za druženje, ali ih ne poštujem u smislu da se divim njihovom izboru. Poštujem ih ukoliko imaju neke druge kvalitete, nikako ne samo na osnovu religije & vjere. 

Ništa osobno upućeno kontra tebe, nego me čisto  zanima kada dođe neki vjerski blagdan, kako se nosiš sa time, da li čestitaš vjernicima ili ne, te šta se desi kada oni tebi čestitaju (pretpostavljaju da si pripadnik po imenu i sl.)? Pretpostavljam da ima smiješnih situacija ili bude i nategnute atmosfere.  

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
14 godina
boxer kaže...
Drago kaže...

Mogu SVI na ovome svijetu biti ateisti, a samo jedan teist koji ima dokaz za postojanje bilo kakvog boga ili tvoga Yhvha i ja ću prihvatiti njegov argument ako je dobar

Koji bi po tebi to argument/dokaz morao biti da bi odlučio prihvatiti Boga? Da ga na bilo koji način čulno osjetiš ili imaš neko duševno unutrašnje ubjeđenje? 

Btw, ovo boldirano je veoma bitno za daljnju raspravu. Zar ne uviđate svi da ljudi po nekim svojim sopstvenim skalama jačine prihvaćaju ili ne prihvaćaju argumente. 

Sorry što bez poziva ulijećem ali kao doprinos raspravi da kažem kad bih ja povjerovao. Smjesta bih provjerovao da vidim neko čudo, hodanje po vodi, multipliciranje riba, razmicanje mora, anđele s mačevima.. al pravim, ne onim od šarenih neonskih cijevi,..ili neko još veće čudo, da PDV padne na 20% ili da ne ide rebalans budžeta. Bez obzira na čuda, dijelom ipak vjerujem i ovako, zlu ne trebalo, ne košta ništa. Jednog dana kad budemo ispred svetog Petra, a Drago dobije pravomoćnu, jednosmjernu kartu za pakao bez prava na žalbu ili pomilovanje 'ladno ću mu dobacit "eto, šta ti je to trebalo.. vid' kud te je sad dovela ta tvoja pamet i dokazi".

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2017 13:46 (ante_etna).
18 godina
ante_etna kaže...
 Jednog dana kad budemo ispred svetog Petra, a Drago dobije pravomoćnu, jednosmjernu kartu za pakao bez prava na žalbu ili pomilovanje 'ladno ću mu dobacit "eto, šta ti je to trebalo.. vid' kud te je sad dovela ta tvoja pamet i dokazi".

Pascal's wager fallacy: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pascal's_Wager#Argument_from_inconsistent_revelations

https://en.wikipedia.org/wiki/Pascal's_Wager#Argument_from_inauthentic_belief

This space for rent!
18 godina
boxer kaže...

Sori, buraz, ovo ti je glupost. 

Po kojim argumentima ti prihvaćaš tvrdnju da ti susjed ima psa? Ili da imaš mrave u kuhinji? Ili da ti iz pipe ide voda kad je odvrneš?

Ali za svemogće, sveprisutno, transcedentno, ovo i ono vrhovno biće koje bi se navodno trebalo očitovati svugdje u svijetu oko tebe trebaš ići u nekakva filozofiranja koja u najboljem slučaju dokazuju da ono možda može postojati u nekoj minimalnoj formi (deizam), a ne i da postoji u definiranoj formi (teizam)?

Ili ti je dovoljno "duševno unutarnje ubjeđenje" da susjed ima psa da bi vjerovao da ga ima?

Ideje su ti smješne. Za svakodnevno stvarno funkcioniranje ideju nevidljivog psa koji čuva vrt susjedu i izgrizao je drugog susjeda nećeš uopće ni uzeti u razmatranje, ali za mitološko biće koje ti određuje čitav svjetonazor spreman si bez po frke se osloniti na "duševno unutrašnje ubjeđenje" koje je zapravo indoktrinacija roditelja i okoline koju si skupio odgojem i konformistički si odlučio da je ni slučajno nećeš propitivati zbog socijalnih reperkusija, a ne zbog toga što nemaš nikakvog dokaza da prihvatiš te tvrdnje. 

Mislim, budi konformist i dalje, ali znaj da si konformist, ne zanima te istina i što jest, pa onda svoj konformizam zadrži za sebe skupa s prozelitizmom.

This space for rent!
14 godina
boxer kaže...

Ništa osobno upućeno kontra tebe, nego me čisto  zanima kada dođe neki vjerski blagdan, kako se nosiš sa time, da li čestitaš vjernicima ili ne, te šta se desi kada oni tebi čestitaju (pretpostavljaju da si pripadnik po imenu i sl.)? Pretpostavljam da ima smiješnih situacija ili bude i nategnute atmosfere.  

Čestitam samo najbližim prijateljima-vjernicima. Nikako ne šaljem čestitke nekom s kim sam u poslovno-kolegijalnom odnosu, niti itko meni šalje (jer znaju da mi takvo što ne predstavlja ništa). Ovi kojima čestitam kažu hvala i to je to (nikako hvala također). Ako mi netko i čestita, kažem hvala, neću izazivat sukobe samo zato što mi je nešto čestitao što misli da meni nešto to predstavlja. 

Ovo me podsjeća na jednu priču kada je jedna starija osoba sa sela iz mog grada otišla u totalno drugi grad gdje žive pretežito Bošnjaci i prolazila kroz neko selo i sve ljude koje je srela pozdravljala sa " Faljen Isus", a oni je samo mrko gledali. 

17 godina
neaktivan
Drago kaže...
boxer kaže...

Sori, buraz, ovo ti je glupost. 

Po kojim argumentima ti prihvaćaš tvrdnju da ti susjed ima psa? Ili da imaš mrave u kuhinji? Ili da ti iz pipe ide voda kad je odvrneš?

Ali za svemogće, sveprisutno, transcedentno, ovo i ono vrhovno biće koje bi se navodno trebalo očitovati svugdje u svijetu oko tebe trebaš ići u nekakva filozofiranja koja u najboljem slučaju dokazuju da ono možda može postojati u nekoj minimalnoj formi (deizam), a ne i da postoji u definiranoj formi (teizam)?

Ili ti je dovoljno "duševno unutarnje ubjeđenje" da susjed ima psa da bi vjerovao da ga ima?

Ideje su ti smješne. Za svakodnevno stvarno funkcioniranje ideju nevidljivog psa koji čuva vrt susjedu i izgrizao je drugog susjeda nećeš uopće ni uzeti u razmatranje, ali za mitološko biće koje ti određuje čitav svjetonazor spreman si bez po frke se osloniti na "duševno unutrašnje ubjeđenje" koje je zapravo indoktrinacija roditelja i okoline koju si skupio odgojem i konformistički si odlučio da je ni slučajno nećeš propitivati zbog socijalnih reperkusija, a ne zbog toga što nemaš nikakvog dokaza da prihvatiš te tvrdnje. 

Mislim, budi konformist i dalje, ali znaj da si konformist, ne zanima te istina i što jest, pa onda svoj konformizam zadrži za sebe skupa s prozelitizmom.

Ououuou, polako druže... ti opet donosiš zaključke na postavljena pitanja, umjesto da na njih odgovaraš. 

Ja sam tebe pitao lično pitanje, dakle zanima me što bi trebalo biti pravi argument za tebe da bi ti povjerovao u postojanje Boga? 

Ovo nije retoričko niti općenito pitanje kako si ga shvatio, nego konkretno upućeno tebi. 

Znači ako možeš na to odgovoriti.

Drugo, a nema veze sa ovim gore što sam te pitao nego je komentar na tvoje razmišljanje je da vjernici nisu komformisti nego bas suprotno, ateisti su. Ako se po ovom pitanju komformizam nekome može zalijepiti kao epitet onda je to ateistima, a ne vjernicima. Ukratko ateist se odriče i odbacuje sve obveze proizašle iz vjerovanja, uopće se ne zamara sa bilo čime oko postojanja Boga, vjere, religije, obaveza i dužnosti, materijalnih i ostalih odricanja u ime vjere, vjerske zajednice itd. jer je nema niti sebe smatra obveznim to poštivati. Dok to vjernik  prihvaća i odbacuje svoj konformizam u skladu sa svojim uvjerenjima i svim obezama koje bi trebao (valjda) poštovati.

Treće, glede komformizma, ja sam odrastao i neovisan čovjek i nemam nikakve posljedice kojih bi se bojao kada bih se odrekao svojih uvjerenja. Nikakva me osuda, komentari ili prijeki pogledi ne zanimaju, da odlučim da djelim isto uvjerenje kao ti. Komformizam nije stvar koja me spriječava da djelim uvjerenje kao ti.

Pa meni bi upravo sada bilo najlakše svega se odreći, nisi niti svjestan koliko bi komforizma dobio. Isto tako radim posao gdje sam odavno lišen komformizma, a osude uže i šire javnosti doživljavam svakodnevno, tako da bi me to tvoje uskraćivanje komformizma radi odricanja Boga najmanje smetalo. 

Možete svašta prišti vjernicima, ali komformizam?  

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2017 15:10 (boxer).
18 godina
boxer kaže...

Možete svašta prišti vjernicima, ali komformizam?  

Stvarno? Za sebe smatraš da kao musliman u Bosni ideš kontra struje? Daj mi malo reci nešto o tome.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Stvarno? Za sebe smatraš da kao musliman u Bosni ideš kontra struje? Daj mi malo reci nešto o tome.

Oko mene ih ima hrpa koja ne pripada nikakvoj "struji", odrekli su svega vjerskog, koji sam ja faktor kada bi se još jedan odrekao. 

Tvoj argument o ugrožavanju komformizma uslijed socijalnih reperkusija je izlišan, barem prema meni, iako to upućeješ svima. 

Možeš li odgovoriti na prethodno pitanje. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2017 15:20 (boxer).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice