Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 343.009
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
protjeran
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
mbaksa, postoji li šansa da smo nastali inteligentnim dizajnom od strane neke druge naprednije vrste?
17 godina
odjavljen
AMD_IT kaže...
mbaksa, postoji li šansa da smo nastali inteligentnim dizajnom od strane neke druge naprednije vrste?

Mislim da sam na to pitanje već dao odgovor: pogledaj koliko smo složeni, koliko smo khrki, koliko imamo evolucijskih zaostataka.

Sad usporedi izvorni kod programa koji je dizajniran i planski napravljen da radi ono što mu je zadatak s programom koji je nastao krpanjem i prilagođavanjem nekog postojećeg rješenja. Mislim da bi ta naprednija vrsta, koja bi uopće bila dovoljno napredna da nas napravi, trebala biti dovoljno napredna da nas napravi po uzoru na onaj prvi program, dok smo mi i gori kaos nego je to ovaj drugi program.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
9 godina
protjeran
MrBlc kaže...
AMD_IT kaže...

Mislim da sam na to pitanje već dao odgovor: pogledaj koliko smo složeni, koliko smo khrki, koliko imamo evolucijskih zaostataka.

Sad usporedi izvorni kod programa koji je dizajniran i planski napravljen da radi ono što mu je zadatak s programom koji je nastao krpanjem i prilagođavanjem nekog postojećeg rješenja. Mislim da bi ta naprednija vrsta, koja bi uopće bila dovoljno napredna da nas napravi, trebala biti dovoljno napredna da nas napravi po uzoru na onaj prvi program, dok smo mi i gori kaos nego je to ovaj drugi program.

Meni je to ovakva situacija: napišeš (hipotetski) program koji bi u osnovi trebao biti dovoljan da sam dalje uči i da se nadograđuje.

Hoće li se nadograđivati i učiti ovisi o okolnostima kao i o njemu samome. Ima smisla?

17 godina
odjavljen
AMD_IT kaže...

Meni je to ovakva situacija: napišeš (hipotetski) program koji bi u osnovi trebao biti dovoljan da sam dalje uči i da se nadograđuje.

Hoće li se nadograđivati i učiti ovisi o okolnostima kao i o njemu samome. Ima smisla?

Inteligentni dizajn je pojam koji se suprotstavlja evoluciji. Ova tvoja misao uopće ne cilja to, već cilja na jedan od dva scenarija:

1.) Postavljanje početnih uvjeta - neka naprednija vrsta je postavila početne uvjete iz kojih je nastao život.

S obzirom na male šanse, ta vrsta je morala, ili znati rezultat, što je samo po sebi malo vjerojatno jer se radi o stohastičkom procesu, ili kopirati svoj nastanak, kao potvrdu hipoteze o vlastitom nastankum, ili izvesti jako velik broj eksperimenata, što povećava vjerojatnost da otkrijemo njihov utjecja.

U sva tri slučaja, takva hipoteza bi samo prebacila lopticu nepoznanice s našeg nastanka na njihov nastanak.

2.) Svemir kao simulacija - o tome smo imali čitavu temu s otprilike jednakim brojem stranica kao ova tema, pa mislim da nema smisla ići ponovno istim koracima.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
12 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Zanimljivije je gledati travu kak raste nego čitati tumačenja Biblije u ovoj temi. 

Onda idemo na laganije teme:

A man is talking to God. "God, how long is a million years?" God answers, "To me, it's about a minute." "God, how much is a million dollars?" "To me, it's a penny." "God, may I have a penny?" "Wait a minute." 

There was a preacher who fell in the ocean and he couldn't swim. When a boat came by, the captain yelled, "Do you need help, sir?" The preacher calmly said "No, God will save me." A little later, another boat came by and a fisherman asked, "Hey, do you need help?" The preacher replied again, "No God will save me." Eventually the preacher drowned & went to heaven. The preacher asked God, "Why didn't you save me?" God replied, "Fool, I sent you two boats!" 

Q: What kind of fun does a priest have?

A: Nun.

Billy: 'My wife got me to believe in religion.'

Joe: 'Really?'

Billy: 'Yeah. Until I married her I didn't believe Hell exist! 

INCENSE Holy Smoke!

JUSTICE When kids have kids of their own.

Good News Bad News

Moses is coming down from Mt Sinai with the two tablets. He addresses the people assembled, pointing to the tablets. "I have good news and I have bad news. The good news is I got Him down to ten, the bad news is adultery is still in it"

Q: Do you know what the secret of an islamic marriage is?

A: The man get's to see a striptease every night.

Razgovaraju Achmed The Dead Terorrist i Jeff Dunham:

Achemd: I told another joke, I can do this crap to. Ok, here's another one: Two Jews walking in bar...

Jeff. No! No.

Achmed: What?

Jeff: No.

Achmed: What, you don't let Jews in your bar? You raciest bastard!

Iz ovoga videja: 

A ne zaboravite pogladati (i ponovno) jedan on najboljih vjerskih filmova "Life Of Brian" od Monty Python ekipe, te isto odličan od Mel Brooksa "History of the World: Part I" (ima dio sa Mojsijem i Isusom, te inkvizicijom), a moga bi i proći "Year One". 

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
12 godina
neaktivan
AMD_IT kaže...

Vanzemaljci? Bilo prije koju godinu Katolička Crkva se izjasnila, neki svečenici, da se ovaj citat: "Imam i drugih ovaca koje nisu od ovoga stada." odnosi na vanzemaljce, te da treba i njih pokrstiti. Ne znam jel to službeno stajalište Crkve ili ne

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.1.2017 10:40 (veliki bebač).
13 godina
veliki bebač kaže...
AMD_IT kaže...

Vanzemaljci? Bilo prije koju godinu Katolička Crkva se izjasnila, neki svečenici, da se ovaj citat: "Imam i drugih ovaca koje nisu od ovoga stada." odnosi na vanzemaljce, te da treba i njih pokrstiti. Ne znam jel to službeno stajalište Crkve ili ne

Naravno da bi ih krstili http://www.independent.co.uk/news/world/europe/pope-francis-says-he-would-baptise-aliens-9360632.html

Uostalom, it's good for business :D

Tread softly because you tread on my dreams.
16 godina

a što ako vanzemaljci imaju svoj mumbo-jumbo pa bi oni krstili nas?

13 godina

Pa ovisit će o tome čiji bog ima veće puške.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
moderator
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Crtić koji sjajno objašnjava koliko je besmisleno predstavljati svojeg boga kao izvor moralnosti. Specijalno za eywu. 

10 godina
mbaksa kaže...

Crtić koji sjajno objašnjava koliko je besmisleno predstavljati svojeg boga kao izvor moralnosti. Specijalno za eywu. 

Zato se i radi o "crtiću" za malu djecu :D

17 godina
moderator

Zašto stavljaš reklamu za neku glupu knjigu?

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Ono kad sereš, pa čekaš, a neće da krene. Ništa objašnjeno, tek mentalni proljevi u skladu sa standardnim kvaziskeptičkonewateističkim mindsetom.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
9 godina
protjeran
Činjenica je da velika većina vjeruje ali nije sigurna u što vjeruje. Razlog tome je razum. Jer se čovjek pita, po čemu ja znam da sam u pravu u odnosu na pripadnika druge religije.
I zašto postoji toliko religija ako je poruka koju sam ja shvatio kroz Bibliju jednostavna i univerzalna?
To isto se pita i taj pripadnik druge religije.
17 godina
moderator
eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Ono kad sereš, pa čekaš, a neće da krene. Ništa objašnjeno, tek mentalni proljevi u skladu sa standardnim kvaziskeptičkonewateističkim mindsetom.

"Možda" bi bilo dobro da jednom problemu pristupiš objektivno, racionalno, a ne ideološki. 

PS čekali smo te i čekali da isereš objašnjenje svog "objektivno dobro" pa nismo dočekali.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.2.2017 19:21 (mbaksa).
17 godina
moderator
AMD_IT kaže...
Činjenica je da velika većina vjeruje ali nije sigurna u što vjeruje. Razlog tome je razum.

U pitanju je kognitivna disonanca. Ljudima je religija indoktrinirana, znači do svojih vjerovanja nisu došli racionalnim putem, analizom, razmišljanjem, nego su im usađena. A svijet im na svakom koraku govori suprotno. I sad to dvoje treba pomiriti. A to dvoje se ne može pomiriti.

9 godina
protjeran
Skoro, nije da vjeruju dvije različite stvari, nego im nije jasno zašto svi ne vjeruju u što oni vjeruju.
17 godina
moderator
AMD_IT kaže...
Skoro, nije da vjeruju dvije različite stvari, nego im nije jasno zašto svi ne vjeruju u što oni vjeruju.

Kak nije? S jedne strane Isus uskrsnuo, s druge strane znaju da se ljudi ne bude iz (stvarno) mrtvih. S jedne strane vjeruju u "dušu", s druge strane to je protivno svemu što znamo o čovjeku. S jedne strane vjeruju da njihov bog komunicira s ljudima, s druge strane sud takve "isprike" ne priznaje i smatra da ili lažu ili su mentalno oboljeli. Na vjeronauku ih uče da ateisti jedu malu djecu za doručak, a u stvarnosti vide da ateisti nisu ništa manje moralni od njih samih. Smatraju da je njihov bog stvorio svemir i Zemlju radi njih, a u kontekstu svemira mi smo beznačajni, kako u veličini, tako i u trajanju. Vjeruju da je Zemlja stara 6000 godina, a znanost kaže drugačije.

Heš-teg #notall - ali u tome i jest cijela poanta.  Zato su "literalisti" (oni koji svoje vjerske knjige doživljavaju doslovno) danas izrazito rijetki.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

"Možda" bi bilo dobro da jednom problemu pristupiš objektivno, racionalno, a ne ideološki. 

PS čekali smo te i čekali da isereš objašnjenje svog "objektivno dobro" pa nismo dočekali.

Sad znam da trollaš. U prvoj me rečenici pozivaš na pristupanje nekim sranjima što linkaš - objektivno, a onda me pozivaš da ti definiram pojam dobro, jer očito pojam objektivno već poznaješ. Dakle tko tu koga?

Linkanjem tog smiješnog crtića, za mene kao prikladan - lolz - pokazuješ opet kakvim kvaziargumentima pokušavaš dokazat poantu koju nijednom nisi zapravo niti prikazao, kao ni ovaj na cltiću. Tu se spominje različitost kultura, religija i percepcije moralnosti, a to je zapravo potpuno promašen argument za ono što ti, a vjerojatno i autor - mislite. Brain fart, najobičniji.

One who purposely and deliberately (that purpose usually being self-amusement) starts an argument in a manner which attacks others on a forum without in any way listening to the arguments proposed by his or her peers.

Konkluzija je neizbježna: posrijedi je školski primjer trolanja.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
AMD_IT kaže...
Činjenica je da velika većina vjeruje ali nije sigurna u što vjeruje. Razlog tome je razum.

U pitanju je kognitivna disonanca. Ljudima je religija indoktrinirana, znači do svojih vjerovanja nisu došli racionalnim putem, analizom, razmišljanjem, nego su im usađena. A svijet im na svakom koraku govori suprotno. I sad to dvoje treba pomiriti. A to dvoje se ne može pomiriti.

AMD_IT ako želiš zoran primjer kognitivne disonance, samo pogledaj baksu koji tvrdi da slobodna volja ne postoji, a moral ipak ima smisla u njegovom svemiru. Evo ovdje ti je secirana njegova kognitivna disonanca, pa čisto da dobiješ prikaz kako to izgleda kada netko priča o nečijoj kogn. disonanci, a sam je u jednoj. 

10 godina
mbaksa kaže...

Kak nije? S jedne strane Isus uskrsnuo, s druge strane znaju da se ljudi ne bude iz (stvarno) mrtvih. 

Isus nije bio običan "čovjek", mislim da to i ateisti znaju, odnosno znaju kako teisti tumače. Zato je Isus uskrsnuo i nitko drugi, na Zemlji. 

17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Sad znam da trollaš. U prvoj me rečenici pozivaš na pristupanje nekim sranjima što linkaš - objektivno, a onda me pozivaš da ti definiram pojam dobro, jer očito pojam objektivno već poznaješ. Dakle tko tu koga?

Linkanjem tog smiješnog crtića, za mene kao prikladan - lolz - pokazuješ opet kakvim kvaziargumentima pokušavaš dokazat poantu koju nijednom nisi zapravo niti prikazao, kao ni ovaj na cltiću. Tu se spominje različitost kultura, religija i percepcije moralnosti, a to je zapravo potpuno promašen argument za ono što ti, a vjerojatno i autor - mislite. Brain fart, najobičniji.

One who purposely and deliberately (that purpose usually being self-amusement) starts an argument in a manner which attacks others on a forum without in any way listening to the arguments proposed by his or her peers.

Konkluzija je neizbježna: posrijedi je školski primjer trolanja.

Naravno. Uvijek konkluzija mora biti nešto drugo - kad ne možeš opravdati svoje stavove. Lik je u crtiću odlično razložio problem moralnosti i objasnio zašto do objektivne moralnosti (još) nismo došli. Nedajbože da bi krenuo razmontiravati tuđe argumente. Ne, automatski ih proglašavaš sranjima/proljevom, iako je sadržaj iz videa na višoj razini od tvojih argumenata.

eywa33 kaže...
AMD_IT ako želiš zoran primjer kognitivne disonance, samo pogledaj baksu koji tvrdi da slobodna volja ne postoji, a moral ipak ima smisla u njegovom svemiru. Evo ovdje ti je secirana njegova kognitivna disonanca, pa čisto da dobiješ prikaz kako to izgleda kada netko priča o nečijoj kogn. disonanci, a sam je u jednoj. 

Pa razriješi me onda te kognitivne disonance. Reci u čemu točno sam u krivu i zašto.

17 godina
moderator
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...

Kak nije? S jedne strane Isus uskrsnuo, s druge strane znaju da se ljudi ne bude iz (stvarno) mrtvih. 

Isus nije bio običan "čovjek", mislim da to i ateisti znaju, odnosno znaju kako teisti tumače. Zato je Isus uskrsnuo i nitko drugi, na Zemlji. 

Isto ti se hvata. Ljudi u stvarnom svijetu nemaju nikakvih iskustva s ljudima koji nisu obični ljudi i koji ustaju iz mrtvih. Znači, religija ti tvrdi jedno, a ti za tako nešto u stvarnom svijetu nisi čuo.

10 godina
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...

Isto ti se hvata. Ljudi u stvarnom svijetu nemaju nikakvih iskustva s ljudima koji nisu obični ljudi i koji ustaju iz mrtvih. Znači, religija ti tvrdi jedno, a ti za tako nešto u stvarnom svijetu nisi čuo.

Nisam čuo, osobno, no čuli/vidjeli/svjedočili su drugi prije 2000 i kusur godina. Ako tvrdiš da si čitao Bibliju i/ili druge svete knjige, onda je zapravo glupo reći da  "a ti za tako nešto u stvarnom svijetu nisi čuo." Jer religija govori da je Isus bio posljednji božji poslanik/sin božji, tako da kako možeš očekivati da bi još netko trebao uskrsnuti da bi na posljetku povjerovao u uskrsnuće?

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.2.2017 21:29 (matrix777).
17 godina
moderator
matrix777 kaže...
Nisam čuo, osobno, no čuli/vidjeli/svjedočili su drugi prije 2000 i kusur godina.

Kako znaš?

matrix777 kaže...
Ako tvrdiš da si čitao Bibliju i/ili druge svete knjige, onda je zapravo glupo reći da  "a ti za tako nešto u stvarnom svijetu nisi čuo." Jer religija govori da je Isus bio posljednji božji poslanik/sin božji, tako da kako možeš očekivati da bi još netko trebao uskrsnuti da bi na posljetku povjerovao u uskrsnuće?

Poanta je da nismo vidjeli čovjeka da se digne iz mrtvih. A ne možeš dokazati da se Isus digao iz mrtvih, niti imaš opravdanja vjerovati to.

Kad si već krenuo s "razmontiravanjem" kognitivnih disonanci koje sam naveo, slobodno kreneš i na druge. Čak i kad bi ovu jednu razmontirao, time nisi pobio moju poantu - preostaju ti druge.

9 godina
protjeran
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...

Meni nije jasno što je on bio. Ako mi može netko pojasniti, s jedne strane je propovijedao kako je on sin Božji (očito je imao tu informaciju) zašto se pita ''Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?'' (očito nije imao tu informaciju).

Je li on postojao s desne Bogu i prije rođenja u ljudskom tijelu?

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.2.2017 21:51 (AMD_IT).
9 godina
protjeran
eywa33 kaže...
mbaksa kaže...
AMD_IT kaže...

Moral postoji i u društvima koja nisu zahvaćena religijom kao i u društvima koja su zahvaćena drugim religijama.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

...iako je sadržaj iz videa na višoj razini od tvojih argumenata.

Lik u clticu se svađa sa sobom i ne odgovara na pitanje iz naslova. Odgovara na pitanje možemo li biti moralni bez vjerovanja u Boga, a to nije pitanje. Pogrešno tumači Kanta. Miješa percepciju moralnosti različitih kultura i moral po sebi. Ovo su samo cop-outs od pravog problema kojeg je naveo u naslovu videa, a odgovorio jako traljavo.

mbaksa kaže...

Pa razriješi me onda te kognitivne disonance. Reci u čemu točno sam u krivu i zašto.

Imaš link na moj post gdje ti crtam kogn. disonancu; opet ti se ne čita? Zašto si tako okrutan sadist pa me mučiš sa zahtjevima da se ponavljam? Imaš li uopće morala? Pun intented.

12 godina
mbaksa kaže...
AMD_IT kaže...

Kak nije? S jedne strane Isus uskrsnuo, s druge strane znaju da se ljudi ne bude iz (stvarno) mrtvih. S jedne strane vjeruju u "dušu", s druge strane to je protivno svemu što znamo o čovjeku. S jedne strane vjeruju da njihov bog komunicira s ljudima, s druge strane sud takve "isprike" ne priznaje i smatra da ili lažu ili su mentalno oboljeli. Na vjeronauku ih uče da ateisti jedu malu djecu za doručak, a u stvarnosti vide da ateisti nisu ništa manje moralni od njih samih. Smatraju da je njihov bog stvorio svemir i Zemlju radi njih, a u kontekstu svemira mi smo beznačajni, kako u veličini, tako i u trajanju. Vjeruju da je Zemlja stara 6000 godina, a znanost kaže drugačije.

Heš-teg #notall - ali u tome i jest cijela poanta.  Zato su "literalisti" (oni koji svoje vjerske knjige doživljavaju doslovno) danas izrazito rijetki.

možemo reći da je vjera vrlo prilagodljiva

nekad se vjerovalo i da je munja strijela božja, pa danas vjernici to više ne misle

isto tako velika većina njih vjeruje i da je zemlja puno starija od 6000 godina i da je biblija u tom dijelu pogriješila - čak dapače, vrlo malo vjernika danas vjeruje da je biblija doslovna u puno stvari, za razliku od prije stotinjak ili par stotina godina

isto tako prilagodit će se i drugim činjenicama, pitanje je samo što će na kraju ostati za vjerovanje

12 godina
odjavljen
AMD_IT kaže...

Moral postoji i u društvima koja nisu zahvaćena religijom kao i u društvima koja su zahvaćena drugim religijama.

Nije pitanje postoji li moral negdje ili ne. Pitanje je temelj i obrazloženje morala, odn. moralnog djelovanja/suda. Dakle, ontologija, ne epistemologija. Svi ćemo se složit da svi, uvjetno rečeno, normalni ljudi znaju što je moral i žive trudeći se biti takvi. Ateist može i sigurno ih ima koji žive moralnije od teista. No nije to pitanje. Pitanje je obrazloženja moralnosti, smisla moralnog djelovanja, postojanja objektivnog moralnog suda.

PS. koje je to društvo koje nije zahvaćeno religijom?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice