Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 343.174
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
BlackDog22 kaže...

ne rade to merkati iz altruizma nego zbog sebičnosti, da sebi i svojim potomcima omoguče bolje šanse za preživljavanje

Nisam ni rekao da rade iz altruizma, ali i dalje se ne slažem sa zaključkom. Rade to jer je to bilo najefikasnije u kompletu s ostalim njihovim osobinama - ako bi nedominantna ženka imala potomstvo umjesto dominante, ona bi prenijela gene jedno koljeno, drugo koljeno, ali bi klan postao slabiji jer počinju prevladavati potomci slabije i manje agresivne ženke. Takavom klanu će susjedni klanovi početi uzimati teritorij i hranu, te će im na kraju preoteti nastambu i izložiti ih predatorima. Dakle, ono što je pozitivno za jedinku, te evenutalno jednu generaciju potomstva, može ugroziti čitav klan, ukljulujući i drugu, treću generaciju potomstva. Zbog toga su klanovi u kojima se to nije događalo prevladali i merkati su razvili prilagodbu na način da postoji mehanizam koji spriječava da se nedominantna ženka pari. 

Prema ponašanju primata i ranijih predaka ljudi se da zaključiti da je sličan mehanizam doveo do razvoja savjesti i empatije - zajednica koja je bila složnija je bila jača od konkurentne.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
Cek, jel vi ovde prdite jel ima boga ili ne, ili kako evolucija funkcionira?
Rvat katolik!
13 godina
neaktivan

Nije ni čudo, najoštriji sukobi vjere i znanosti su evolucija i Veliki prasak.

17 godina
odjavljen
tnakir kaže...
Cek, jel vi ovde prdite jel ima boga ili ne, ili kako evolucija funkcionira?

Malo smo se prešaltali na moral i savjest. Neki to izjednačavaju s Bogom, dok neki vide evolucijsku potrebu za razvojem morala kod socijalnih životinja.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
Aha. Svi su tu zavrsili filozofiju pa kuze sta kopi-pejstaju?
Rvat katolik!
9 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

filozofi,kvazifilozofi,teolozi ... svi sad postali biolozi ... meni  sada ovo sve lici na one pseudoznanstvenike,teoreticare zavjera i ostale laprdatore sa viskom slobodnog vremena  sa  youtube-a

waaagh
17 godina
BlackDog22 kaže...

A prema tvom osobnom iskustvu sa smrću bliske osobe to je bio sretan ili tužan trenutak. Da li se na pogrebu plakalo ili plesalo? Pitam iako odgovor već znam, ono što me ustvari zanima je zašto, ako istisnki vjeruješ, taj događaj nije proslavljen pjesmom, plesom i smijehom?

Kad ti dobar frend kojeg vidjas svaki dan odlazi na dobar posao preko bare, jesi li sretan sto ti odlazi ili si tuzan?

Zbog njega si sretan jer ce mu sada biti bolje, ali si svejedno tuzan jer ces morati cekati da ga opet vidis. Tako i vjernici u smrti. Sretni su jer covjek odlazi na bolje mjesto, ali opet tuzni jer ga nece vidjeti neko vrijeme.

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being col
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

Kad ti dobar frend kojeg vidjas svaki dan odlazi na dobar posao preko bare, jesi li sretan sto ti odlazi ili si tuzan?

Zbog njega si sretan jer ce mu sada biti bolje, ali si svejedno tuzan jer ces morati cekati da ga opet vidis. Tako i vjernici u smrti. Sretni su jer covjek odlazi na bolje mjesto, ali opet tuzni jer ga nece vidjeti neko vrijeme.

Ne znam koga lažeš, osim samog sebe, kad svi dobro znaju da se takve stvari proslavljaju, a ne tuguju. Prvenstveno zbog toga što smo sretni jer će toj osobi biti bolje i taj osjećaj sreće daleko prevladava osjećaj što tu osobu nećeš vidjeti neko vrijeme. 

Osjećaj tuge i žaljenja prevladava samo u slučajevima kad ne očekujemo da ćemo tu osobu ikad više vidjeti ili ako mislim da joj neće biti bolje. Znači odlazak djeteta na fakultet, dominantna emocija je sreća. Mogu se još javiti osjećaji straha, zabrinutosti za tu osobu (no opet zbog toga jer postoji mogućnost da će joj se nešto dogoditi i da ju nećemo više vidjeti) ili tuge zbog odlaska, no ni jedan roditelj ti neće reči da je odlazak djeteta na studij bio nesretan događaj i da je bliža i daljnja rodbina ridala 2 dana. Taj događaj se proslavio jer smatramo da će toj osobi biti bolje i da je to pozitivan događaj za nju. 

A ako stvarno vjeruješ u to što pričaš sljedeći put kad budeš na sprovodu probaj održat mali govor koji ćeš započeti sa: Drago mi je što smo se okupili u ovako velikom broju na ovaj sretan dan, pa zamoli kćer/suprugu/majku, a možeš i ocea/sina preminulog za jedan ples uz Happy day (prigodna pjesma). 

"When I stand in that place
Free at last, meeting face to face
I am Yours, Jesus, You are mine
Endless joy, perfect peace
Earthly pain finally will cease
Celebrate, Jesus is alive, He's alive.
And oh, happy day, happy day
You washed my sin away
Oh, happy day, happy day
I'll never be the same
Forever I am changed"

Nije loša pjesma. 

p.s. kad izađeš iz bolnice javi kako je prošlo

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 19:11 (BlackDog22).
12 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
veliki bebač kaže...

...

Oprosti, ali zar se to ne kosi s idejom svemogućeg Boga koji je ujedno bezvremenski, nepogrešiv i sveznajući? Bog kakvim ga kršćanstvo definira bi znao da ljudski sud nije pravedan i prije nego je Židovskom narodu predao sud.

S druge strane, imamo narode koji nisu nikad ni bili u kontaktu s Židovskim narodom, te su se razvijali neovisno o dolasku kršćanstva, neki su imali neke svoje pogrešne sudove i ispravili ih daleko prije navodnog dolaska Isusa, dok su ih drugi zadržali i do danas. Da si se rodio u Saudijskoj Arabiji, kamenovanje za preljub bi ti bilo normalno i ne bi osjećao grižnju savjesti zbog sudjelovanja u tom činu. Isto tako, i kršćanstvo je imalo mračne trenutku u kojima se oglušilo na navedeno Isusovo učenje.

Ono što je svim narodima zajedničko je da je odustajanje od takvih praksi i podizanje svijesti o ljudskim pravima i osjećajima usko povezano sa humanizmom, a ne religijom, tako da ne bih rekao da smo to naučili u ovih 2000 godina kršćanstva, već da smo to naučili razvojem civilnog društva.

Ono gdje se slažemo je upravo i bila poanta citiranog dijela mog posta - naučili smo.

Istina je da je 'svemogući Boga koji je ujedno bezvremenski, nepogrešiv i sveznajući', ali je pružio priliku židovima zbog obećnja danog njihovim ocima, Abrahamu, Izaku... Makar je sam znao da su nepokorni, neposlušni, nevjerni što je i sam naznačio kada im je preko Mojsija rekao ako se budu držali njegovih zakona da će dobiti blagoslove (pa ih nabrojao) i ako će biti neposlušni dobiti prokletstva (pa je nabroja točno što su kasnije napravili, zla, zbog ćega ih je ostavio).

Točno je da ima naroda koji nisu uopće bili u dodiru sa kršćanstvom pa imaju smisao za moral i grižnju savjest, te za pravedne sudove. Ali na ova naša područja, Europu i "zapad", veliki utjecaj je imalo Kršćanstvo na oblikovanje moralnih i drugih vrijednost. Tako da je Kršćanstvo dobrim dijelom utjecalo na humanizam kakav je danas.

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
12 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...
eywa33 kaže...
BlackDog22 kaže...

...

Smrt svršetak ljudskog života kao vremena otvorena primanju ili odbijanju milosti Božje koja se očitovala u Isusu Kristu.“„Svaki čovjek već od časa smrti, u posebnom sudu koji mu život stavlja u odnos prema Kristu, prima u svojoj besmrtnoj duši vječnu nagradu ili kaznu: ili treba proći kroz čišćenje,ili će neposredno ući u nebesko blaženstvo, ili će se odmah zauvijek osuditi. Uvečer našega života, bit ćemo suđeni prema ljubavi.“

Katekizam Katoličke Crkve, 1021 i 1022

Biblija nam kaže da ne samo da postoji život nakon smrti, nego je vječni život tako veličanstven da »ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube« (1. Korinćanima 2,9). Isus Krist, Bog u tijelu, došao je na zemlju kako bi nam dao dar vječnoga života. »Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe, na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše« (Izaija 53,5).

A što se tiče ovog života ja nisam njega ni spomenuo niti me on zanima. Mene zanima, i to sam točno i jasno napisao, smrt i život nakon smrti odnosno odnos katolika prema njemu.

A prema tvom osobnom iskustvu sa smrću bliske osobe to je bio sretan ili tužan trenutak. Da li se na pogrebu plakalo ili plesalo? Pitam iako odgovor već znam, ono što me ustvari zanima je zašto, ako istisnki vjeruješ, taj događaj nije proslavljen pjesmom, plesom i smijehom?

Nemoj se truditi čitati te Katoličke katekizme jer je to Katolička dogma, nauka, koja je u dobrom dijelu suprotna od onoga što piše u Bibliji. Katolička propaganda.

- Besmrtnost duše, Platonova nauka, ne stoji u Bibliji. Čovjek ne ide u Nebo ili Čistiliše ili Pakao. Čovjek kada umre ide u zemlju, grob/prebivalište mrtvih/Šeol/Had gdje čeka da ga Isus uskrisi po drugom dolasku na zemlju da pristupi sudu. Lazar je bio četiri dana u grobu, Isus tri - niti jedan niti drugi nisu bili nigdje drugdje tih dana nego su "spavali" u zemlji. Počivali u miru. (Ivan 11:11-14 "To reče, a onda im dometnu: "Lazar, prijatelj naš, spava, no idem probuditi ga. Rekoše mu nato učenici: "Gospodine, ako spava, ozdravit će. No Isus to reče o njegovoj smrti, a oni pomisliše da govori o spavanju, o snu. Tada im Isus reče posve otvoreno: "Lazar je umro.")

- Čovjek ne prolazi kroz nikakvo čišćenje jer Katolički nauk o Čistilištu nema nikakve potpore u Bibliji, nigdje ne piše ništa o Čistilištu.  

- Nitko ne ide u Nebo jer je to prebivalište duhovnih bića anđela, Boga i Isusa. Ljudi, koji zavrijede život vjećni, će poslije suda živjeti u raju na Novoj zemlji.

- Isus nije Bog. Isus kaže da je naš Bog i njegov: Iv 20:17 "Reče joj Isus: "Nemoj me se dodirnuti, jer još nisam uzašao k Ocu svojemu. Nego idi k braći mojoj i kaži im: "Uzlazim k Ocu svojemu i Ocu vašemu, Bogu svojemu i Bogu vašemu.

Bog uskrisio Isusa: Dj2:32 "Toga Isusa uskrisi Bog! Svi smo mi tomu svjedoci."

Isus je sada desno od Boga: Dj7:55,56 " A on pun Duha Svetoga pogleda na nebo i vidje slavu Božju i Isusa gdje stoji s desne strane Bogu, I reče: "Evo vidim nebesa otvorena i Sina čovječjega gdje stoji s desne strane Bogu."

A ovo tugovanje na sprovodu, ljudi su tužni jer ta osoba koja je umrla, više je neće vidjeti u ovom životu pa osjećaš određenu tugu prema tome. Prema nekome s kime si bio u bliskom odnosu, koga si viđao često više je nećeš vidjeti u ovom životu.

EDIT BOLDANO

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.1.2017 8:52 (veliki bebač).
17 godina
neaktivan

Šta je ovo, vjernička ekipa rastjerana? Ako ovako nastavite nećete imati sa kime raspravljati. 

edit:

Bebač ja sam razumio da si ti katolik, ako sam u pravu prvi puta vidim da neki katolik ovako nešto tvrdi...

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.1.2017 10:35 (boxer).
9 godina
protjeran

dosli mucki provokatori i rastjerali i malo preostalih religioznih s ove teme.

hej nevjernici !

svi cete na rostilj u pakao...

17 godina
moderator
DataX kaže...

svi cete na rostilj u pakao...

9 godina
neaktivan

Evo, da se i ja nadovežem na gazdu Nastya:

Kruha i igala...
12 godina
neaktivan
boxer kaže...

Šta je ovo, vjernička ekipa rastjerana? Ako ovako nastavite nećete imati sa kime raspravljati. 

edit:

Bebač ja sam razumio da si ti katolik, ako sam u pravu prvi puta vidim da neki katolik ovako nešto tvrdi...

Kao i gotovo svi sa ovih krajeva rođen u Katoličkoj obitelji, automatski postao, ne svojom voljom, Katolik. Mislim koja logika Katoličke Crkve, krste malu djecu! Krštenjem se opraštaju grijesi, kakve grijehe je napravilo dijete?! Nikakve. Tak da to krštenje nema nikakve koristi. Time Katolička Crkva održava veliki broj vjernika, na papiru, na popisu (nekada nisu krstili djecu, npr. Višeslavova krstionica). Tak da sam i ja Katolik samo na papiru. A i sve osobe krštene u Novom Zavjetu su odrasle i svojevoljno pristupile krštenju, toliko o Biblijskom dijelu.

Kod mene, nakon krizme, kak je običaj gotovo sa svima, nitko od frendova više nije dolazio na misu, a mene moja majka tjerala odi, odi. Kad sam već bio tamo počeo sam slušati što svećenik priča, pa kad sam vidio da jedno priča, a drugo radi počeo sam da čitam, da sam vidim što piše u Bibliji. Npr. kaže "besplatno ste primili, besplatno dajte", a što god trebaš od Katoličke Crkve sve trebaš da platiš: pričest, krizmu, sprovod, blagoslov, misu, krštenje,... 

Tak da sam se sa Katoličkom Crkvom raskrstio 

9 godina
SupremeCommander kaže...

e moj svemoguci i mocni Thore, umalo da i tebe shebu Replikanti 

waaagh
17 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

Istina je da je 'svemogući Boga koji je ujedno bezvremenski, nepogrešiv i sveznajući', ali je pružio priliku židovima zbog obećnja danog njihovim ocima, Abrahamu, Izaku... Makar je sam znao da su nepokorni, neposlušni, nevjerni što je i sam naznačio kada im je preko Mojsija rekao ako se budu držali njegovih zakona da će dobiti blagoslove (pa ih nabrojao) i ako će biti neposlušni dobiti prokletstva (pa je nabroja točno što su kasnije napravili, zla, zbog ćega ih je ostavio).

Točno je da su ljudi općenito takvi, ali tvrditi da su samo Židovi takvi spada pod rasizam.

Dobar roditelj će ponekad pustiti dijete da pogriješi da bi ga na taj način naučio, ali roditelj koji pusti dijete da pogriješi u nečemu što ostavlja trajne posljedice je jako loš roditelj i u današnjem svijetu bi mu socijalna služba oduzela djecu. Teško mi je povjerovati da je Bog kao definicija ljubavi i dobrote gori roditelj nego država propisuje kao minimalni uvjet.

veliki bebač kaže...

Točno je da ima naroda koji nisu uopće bili u dodiru sa kršćanstvom pa imaju smisao za moral i grižnju savjest, te za pravedne sudove. Ali na ova naša područja, Europu i "zapad", veliki utjecaj je imalo Kršćanstvo na oblikovanje moralnih i drugih vrijednost. Tako da je Kršćanstvo dobrim dijelom utjecalo na humanizam kakav je danas.

Da, na žalost to je istina. Zašto na žalost? Jer smatram da bismo bez tolikog utjecaja Crkve taj stupanj vjerojatno dosegnuli i ranije. Međutim, kako je Crkva dug period imala monopol na obrazovanje, bez Crkve to nije bilo moguće.

12 godina
neaktivan

Ne tvrdim da su samo Židovi takvi, nepokorni, neposlušni, nevjerni, nego je to bilo u kontekstu da Bog predao sud Židovskom narodu, svome narodu. 

Nije Bog loš roditelj i pustio je On mnogo puta Židovski narod da sami nauče stvari, da se obrate od zla i vrate Njemu, a i mnogo puta im je htio pomoći time što im je poslao proroke i činio mnoga čuda (pokazujući im da je on jedini pravi, živi bog), ali se nisu vratili k Njemu. Lakše im je bilo činiti zlo i kao poslijedica toga mnogo puta patiti nego da su se držali zakona i imali mir i blagostanje. Nešto slično kao i danas, lakše je biti nevjernik nego pravi vjernik.

Slažem se da dobrim dijelom zahvaljujući Katoličkoj Crkvi srednji vijek je bio mračno razdoblje ljudske povijesti, da je nastavak prosvijetiteljstva (znanost, astronomija, umjetnost, književnost,...) stare Grčke i Rima išlo kroz Bizantsko carstvo što je ušlo u Europu u vrijeme kraja Bizantskog carstva i pred pad Carigrada, te dolaska učenjaka u Italiju i Europu. Što je početak prosvijetiteljstva u Europi i slabljenje Katoličke Crkve, te propitkivanja onoga što ona uči ljude pojavom protenstantskih učenja, kao Biblije na materinjem jeziku.

9 godina
protjeran
Činjenica je da su Izraelci odabrani narod.
17 godina
moderator
AMD_IT kaže...

Činjenica je da oni vjeruju da su odabrani narod.

17 godina
DrNasty kaže...
AMD_IT kaže...

Činjenica je da oni vjeruju da su odabrani narod.

Ma svjetovni "Izraelci" ne vjeruju. Vjeruju vjerski manijaci.

This space for rent!
17 godina

Ovdje, inače, ima zanimljivih podataka: https://en.wikipedia.org/wiki/Irreligion_in_Israel

Država koja svoje pravo na postojanje bazira na vjerskim knjigama zapravo je sastavljena velikim dijelom od ljudi koji uopće ne vjeruju u sadržaj tih knjiga. 

Ovo je i argument Sama Harrisa (kojega baš ne volim jer koristi svaku priliku za izazivanje straha i mržnje prema islamu općenito) da je postojanje Izraela u ovakvom obliku besmisleno:

"I don’t think Israel should exist as a Jewish state. I think it is obscene, irrational and unjustifiable to have a state organized around a religion. So I don’t celebrate the idea that there’s a Jewish homeland in the Middle East. I certainly don’t support any Jewish claims to real estate based on the Bible."

(https://www.samharris.org/podcast/item/why-dont-i-criticize-israel)

This space for rent!
9 godina
protjeran

Nisam veliki poznavatelj, ali koliko mi je poznato po kršćanskoj svetoj knjizi odnosno Bibliji, Izraelci su upisani kao odabran narod od strane Boga.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.1.2017 13:12 (AMD_IT).
17 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

Nije Bog loš roditelj i pustio je On mnogo puta Židovski narod da sami nauče stvari, da se obrate od zla i vrate Njemu, a i mnogo puta im je htio pomoći time što im je poslao proroke i činio mnoga čuda (pokazujući im da je on jedini pravi, živi bog), ali se nisu vratili k Njemu. Lakše im je bilo činiti zlo i kao poslijedica toga mnogo puta patiti nego da su se držali zakona i imali mir i blagostanje. Nešto slično kao i danas, lakše je biti nevjernik nego pravi vjernik.

Bog je bio u poziciji da zna da ljudi kao rasa nisu još spremni za toliku odgovornost, bilo kao cjelina bilo kao pojedini narod, a roditelj koji pušta dijete da radi nešto za što još nije dovoljno odgovorno, bilo radi testa ili radi lekcije, je loš roditelj.

9 godina
protjeran
Tko odlučuje o tome što je u Bibliji preneseno značenje, a što doslovno?
12 godina
neaktivan

Čovjek i odabire ono što mu više odgovara.

Battlelog: D3lBoy-00
9 godina

sve te knjige se tumace onako kako trenutno odgovara i slijede trendove,prilagodjavaju se masama i trzistu,tako su napisane jer autori sigirno nisu amateri to su bili profesionalni filozofi i pisci svog vremena 

Giordano Bruno je spaljen jer je tvrdio da zemlja orbitira oko sunca,spaljen je jer je to protivno tvrdnjama iz Biblije i kozmologiji onog doba,danas kad znamo da je bio u pravu,katolicka crkva ga je amnestirala,ispricala se cak i nasli dokaze da je oduvijek Biblija tvrdila da planete kruze oko sunca

A sto se tice Izraelaca ,izabrani su jer tako pise u knjizi koju su napisali njihovi knjizevnici i teolozi , a ti isti su napisali mnogo toga u sto vjeruju i krscani i muslimani  , koji su samo sljedbenici zidovskih sekti koje misle da su nesto drugacije 

waaagh
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.1.2017 15:33 (warhammer).
9 godina
protjeran

Ispada da imamo svete knjige po kojima žive milijarde ljudi a svatko ih tumači kako želi. Uključujući i predstavnike tih religija.
Zvuči apsurdno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.1.2017 16:14 (AMD_IT).
17 godina
moderator
AMD_IT kaže...

Ispada da imamo svete knjige po kojima žive milijarde ljudi a svatko ih tumači kako želi.

Koliko religioznih osoba je doista pročitalo svoje religijske knjige koje, kakti, slijede?

Nisam previše upoznat s tim, pa neka me netko ispravi ako sam fulao, no recimo na vjeronauku se ne čita, proučava i analizira Biblija, nego se uči katekizam - crkvena doktrina. Tako da ljudi nisu svjesni što (sve) piše u njihovim religijskim knjigama. A Biblija im je sveta knjiga i nepobitna istina!

17 godina
mbaksa kaže...

Nisam previše upoznat s tim, pa neka me netko ispravi ako sam fulao, no recimo na vjeronauku se ne čita, proučava i analizira Biblija, nego se uči katekizam - crkvena doktrina. Tako da ljudi nisu svjesni što (sve) piše u njihovim religijskim knjigama. A Biblija im je sveta knjiga i nepobitna istina!

Analizira se donekle Biblija, ali na dječjoj razini, pa se to svodi na pričice za malu djecu. Zato sto se vjeronauk i sluša dok su ljudi mala djeca u osnovnoj školi. 

Ozbiljnije se stvari slušaju kasnije, ali rijetko tko ide vise na predavanja u tim godinama. Sto je šteta jer se tek tada sluša o pravim stvarima, detaljno analizira Biblija i čovjek može shvatiti vjeru.

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being col
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice