Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 343.622
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
matrix777 kaže...

Koja to "moja" religija? Daj čitaj temu.. Post prije sam napisao da sam teist no i ne da pripadam bilo kojoj religiji. Jel ti to opcenito smeta ili?

pa ako nisi onda ćeš po crkvenom učenju isto gdje i ja  

ja jesam vjernik, ali ne želim sudjelovat u religijskim ludorijama...

10 godina
Drago kaže...

Intelektualno si nepošten i nevrijedan sugovornik.

Zar ne smijem donositi zaključke na temelju nekih sugovornika ovdje? Pošto se i sam Baksa oglušio na moju izjavu, možemo pretpostaviti da ne negira ono što sam rekao.

Uostalom, zašto je bitno ako jedan ateist tvrdi da nema znanstvenih dokaza, a drugi da znanost to ni nemoze istrazivati (sto i ja kazem, sto si i ti rekao)

17 godina
moderator
PzKpfw kaže...

@DrNasty

Pa, frende Nasty, slažem se sa tobom. Zato i pitam.

Samo tražim neku preporuku sa Vaše strane.

Evo ti ukratko moje stajalište:

Budući da se tema o religijama u raznim inkarnacijama (reinkarnacija, budizam, kužiš? :D) provlači otkad je svijeta i foruma, sve ovo je već deja vu, Matrix style.

Davno je M_Dipl. (prije nego je prošetao Zelenom miljom, na vlastiti zahtjev) govorio o navodnom sukobu vjere i znanosti te kako one operiraju u odvojenim domenama te ne dolaze u konflikt.

Na moje pitanje o početku života i možebitnom konfliktu otkud je život potekao, znanost može objasniti da je to nastalo oplođavanjem spolnih stanica/kloniranjem/čim god i tu njena domena prestaje odnosno objasnila je ono što se tiče njene domene, nema dalje.

Dalje ti možeš vjerovati da li je taj život udahno bog, The Force ili neko treći, to je do tebe i znanost za to boli qrac (da budem prosto prost).

Konflikt tu izazivaju oni koji zadiru u tuđu domenu, odnosno nisu do kraja upućeni u funkcioniranje jednog i drugog.

U ovom slučaju, to neko više biće, deity, je filozofski konstrukt i kao takav može obitavati van znanstvene domene (mislim na prirodnu znanost, da bude jasno).

E sad, religijski bog tu upada kao sila koja se miješa u fizikalni svijet, a samim tim i u domenu prirodne znanosti (vodio jevreje, podijelio more, dirnuo Mojsija da mu se obraz zacrvenio, letio u oblaku, pomagao vojsci da pobijedi u bitkama, trolao faraone i šta sve još što nisam zapamtio čitajući Stari Zavjet) te samim tim njegove radnje bi kao posljedicu ostavile anomalije koje bi se mogle dokazati/opovrgnuti.

Znači, ja lično nemam problema sa filozofijom i pitanjima kojima se ona bavi (deistička božanstva, više sile, bogovi s malim b), ali religije gledam kao parazite koji taj koncept iskorištavaju, a baziraju se na starim tekstovima kada je puno lakše bilo prodati muda pod bubrege (uvode sky daddyja, intervencionističkog osobnog boga, koji je stvoren na ljudsku sliku IMHO, a ne obratno).

Čak ni to mi ne bi smetalo da to svoje viđenje ne poturaju kao jedino pravo i zbog toga su spremni skratiti za glavu (ne svi, da ne ispada da generaliziram).

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 12:49 (DrNasty).
12 godina
neaktivan
Drago kaže...

Samo neke osnove jer vidim da se rasprava vrti u krugu s vrtićkim pitanjima koje neki smatraju "pronicavim":

...

Drago ti se držiš one ako ih ne možeš ušutkat onda im se pridruži u trkeljanju? Mario će bit silno razočaran. 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
12 godina
odjavljen
Drago kaže...
eywa33 kaže...

Pa na osnovi njegove bezuvjetnosti. Smatram da je svaki moralni sud ako ne postoji objektivno dobro/zlo - arbitraran, relativan, a onda naposljetku i nebitan. Zapravo, ne smatram, to logički slijedi jedno iz drugoga.

Evo, wiki (nije priručnik iz etike, ali ako baš želiš, mogu se potruditi i pronaći ovo u nekoj od):

Dobro u sebi ne zavisi od drugog bića, nema vanjsku svrhu, nema za cilj neku korist ili interes. To je čisto dobro. Kada govorimo o dobru u sebi, mislimo na vrijednost, vrlinu, ono čemu se teži, ideal dobra. Korisno dobro ima za svrhu neku korist, neki interes.

Tvoj prvi dio je čista tautologija, a citat je dječje kategorije. Valjda iz hrvatskog ogranka Wikipedije? 

U pravu si, Skviki nije priručnik iz etike, pogotovu ne hrvatski skviki.

Konstantno radiš straw mana. Istina da je ova gore tvrdnja tautologija. Moja tvrdnja se odnosi na moralni sud i njegov odnos sa objektivnim dobrom, idejom dobra i zla. Moralno djelovanje, u filozofskoj etici koju tako rado spominješ, nije nedvosmisleno objašnjeno. Postoje pravci i filozofi koji se ne slažu. Ovo o čemu sad pričamo je meta-etičko pitanje koje se između ostalog bavi možemo li i ako da - kako? - osmisliti moralne tvrdnje i sudove. 

Ja tvrdim da postoji objektivno dobro, da ga možemo logički opravdati onda kada donosimo moralni sud, jer ako donosimo moralni sud a odbijamo objektivno dobro, moralni sud postaje besmislen. Ovo je jedan od pravaca u moralnoj filozofiji, odn. meta-etici, mnogi ga ne dijele i s tim nemam nikakav problem. Držim se Kanta, i njegove analize kategoričkog imperativa koji, kad ga podvrgneš ispitivanju, dođeš do zaključka da je objektivno dobro sintetički sud apriori, sud čistog uma kako bi on rekao.

Zapravo, raspravljaš se kao sa mnom, nešto kao kritiziraš, a ništa nisi rekao. Sve mi se i čini da nisi baš upoznat sa pravcima u (meta)etici na čiju se višemilenijsku tradiciju pozivaš... Što je, po tebi, temelj moralnog djelovanja? Svoj sam stav izrekao, a ti o njemu ništa relevantno nisi rekao. 

Ako ćeš da ti dam nešto što ti može pomoći da shvatiš moju poziciju u ovom problemu, onda izvoli se hrvati sa Kantom, njegovom Metafizikom čudoređa, Kritikom čistoga uma i sintetičkim sudovima apriori... do tada, sori ako ispada da dociram, ali ne vidim smisao rasprave. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
12 godina
odjavljen
lllnuclearlll kaže...

A što s onima koji taj čin ne prihvaćaju, a nisu neki veliki grešnici i kaju se za to što su napravili... Ali ne vjeruju u Isusa i nisu katolici??? Što s njima?

Zar nije grijeh osuditi takve ljude? Barem po ljudskom shvaćanju stvari... Jel to onda znači da je bog grešan ako ih osudi na vječnu muku radi nekih lakih grijeha?

Ja u takvog boga ne želim uopće vjerovati, ne želim imati posla s njim... ne želim uopće prisustvovati takvom sudu...

Vjerojatno si nekad čuo prispodobu o dobrom ocu iz Biblije? Hajd je pročitaj ako ti se da, kratka je. Pomoći će ti da shvatiš poziciju kršćanina s obzirom na ovo pitanje koje postavljaš. Ja kao vjernik u Boga koji se objavio u Kristu, vjerujem da u paklu ima jako, jako malo osoba. 

Još mi jedna situacija pada na pamet, iz Biblije. Ona sa bludnicom koju dovode Isusu i njegovom čuvenom "onaj bez grijeha, neka prvi baci kamen". Dakle, kao kršćanin nisam pozvan suditi osobu, već isključivo grešan čin. Ako Isus nije sudio, a može (jer nije grešan jel), onda tko sam ja...?

OriginalEXE kaže...

Da bismo odredili sto je moralno, prvo moramo odrediti nekakav cilj koji imamo kao covjecanstvo. Taj cilj na primjer moze biti: "Ajmo vidjeti do kud mozemo dogurati kao vrsta u svemiru u kojem su sve sanse okrenute protiv nas". I sad, ako nam je to cilj (subjektivno), onda prema tome odredjujemo moralne vrijednosti (koje su u tom slucaju objektivne s obzirom na subjektivno odabran cilj).

Sviđa mi se tvoja iskrenost i izravnost. Ovo što tvrdiš bi bilo nešto prihvatljivo za mene ukoliko ne postoji objektivno dobro. Vrijedilo bi žrtve, istraživanja, spoznaje. Rekao bih da je to optimistični ateizam i pokušao bih biti takav.

OriginalEXE kaže...

Znaci uopce nije bitno da li zivot ima smisla ili ne, niti se imam potrebu zavaravati da ima da bih se osjecao dobro. Jednostavno sam se igrom slucaja pridruzio ovoj igri zivota, igraci prije mene su skuzili da je co-op najbolji nacin za napredovanje kroz lvl-e, i poucen njihovim iskustvom sam im se i ja odlucio pridruziti. A zasto zelimo napredovati kroz lvl-e? Pa jer se prema svim dokazima cini da nema respawna, a ako suradjujemo, imamo tendenciju dulje ostajati u igri. I sad, posto se igra cini zanimljiva, to nam je onda i nekakav cilj.

Pitanje o smislu netko može zanemariti, a čini mi se da većina ljudi uglavnom ne mogu zanemariti to pitanje, makar podsvjesno. To je jedno od onih "Big questions" koji su vječno prisutni. No, da, ako nemaju smisla, onda heck why not, amo pokušati osmisliti život kroz nekakav koncenzus... Međutim, takav nisam jer vjerujem u nešto, uvjetno rečeno, više

OriginalEXE kaže...

A na pitanje "e, i?" odgovor je "i nista". Zar te to toliko plasi? Ocito dovoljno kada si to ne mozes niti zamisliti.

Hahaha. Dobar si! Pa ne znam zašto bih se plašio. Ne bi imalo smisla plašiti se :) ... Zamisliti mogu, ne lako - priznajem - ali mogu. 

OriginalEXE kaže... 

Uostalom, niti tvoj smisao ne zvuci nista bolje. Kazu ovi tvoji da kada umres i odes u raj, vjecno ces hvaliti Boga. Vau, zvuci kao super aktivnost :) Sta tocno po tvojoj teoriji rade oni koji su vec umrli i bili dovoljno dobri da otidju u raj? S obzirom na to da im se molite (barem nekima), pretpostavljam da mislite da oni gledaju ovu sapunicu "odozgora"? Pa covjece popiz*ili bi jadni ljudi kad vide kakve sve gluposti radimo :D A i velim, sta kad dodjes gore? Kaj onda. Sta neces i Boga pitati "e, i?"?

Ovo sad je malo teško argumentirat s obzirom da ne znam niti imam neku predodžbu za koju bih se uhvatio kad govorim o raju, jel... Netko je ranije ispričao susret sa svećenikom u bolnici koji mu je na slično pitanje odgovorio nešto tipa: Gore samo jesi, bivaš. Filozofski mogu to razumjeti kao bit=bitak, ali kako je kad ti je esencija=egzistenciji, neam blage veze... 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
eywa33 kaže...

Konstantno radiš straw mana. Istina da je ova gore tvrdnja tautologija. Moja tvrdnja se odnosi na moralni sud i njegov odnos sa objektivnim dobrom, idejom dobra i zla. Moralno djelovanje, u filozofskoj etici koju tako rado spominješ, nije nedvosmisleno objašnjeno. Postoje pravci i filozofi koji se ne slažu. Ovo o čemu sad pričamo je meta-etičko pitanje koje se između ostalog bavi možemo li i ako da - kako? - osmisliti moralne tvrdnje i sudove. 

Ja tvrdim da postoji objektivno dobro, da ga možemo logički opravdati onda kada donosimo moralni sud, jer ako donosimo moralni sud a odbijamo objektivno dobro, moralni sud postaje besmislen. Ovo je jedan od pravaca u moralnoj filozofiji, odn. meta-etici, mnogi ga ne dijele i s tim nemam nikakav problem. Držim se Kanta, i njegove analize kategoričkog imperativa koji, kad ga podvrgneš ispitivanju, dođeš do zaključka da je objektivno dobro sintetički sud apriori, sud čistog uma kako bi on rekao.

...

Mijenjaš argumentaciju i čitavu temu rasprave. Sad bi raspravljao o raspravi. 

Naravno, tako je lakše, nego o svojoj ranijoj tvrdnji da postoji objektivno dobro po kojem se SVATKO može voditi, a eto, jadan Baksa koji to, kao i tona drugih koji se baš bave etikom, ne prihvaćaju kao dokazanu činjenicu. 

This space for rent!
12 godina
odjavljen
Drago kaže...

Mijenjaš argumentaciju i čitavu temu rasprave. Sad bi raspravljao o raspravi. 

Naravno, tako je lakše, nego o svojoj ranijoj tvrdnji da postoji objektivno dobro po kojem se SVATKO može voditi, a eto, jadan Baksa koji to, kao i tona drugih koji se baš bave etikom, ne prihvaćaju kao dokazanu činjenicu. 

Oprosti Drago, ali jednostavno ne razumiješ ono o čemu govorim i sam sebi skačeš u usta spominjući etiku, na koju sam ti pokušao dati neki svoj osvrt koliko mogu, objasnio zašto prihvaćam tautološku tvrdnju da objektivno dobro postoji (jer je sintetički sud apriori), a onda pokušavaš višemilenijsku tradiciju etike na koju se pozivaš aludirajući na ogroman obim misli, djela i ljudskog napora svesti na dječju i nezrelu razinu "dokazivanja" koje je svojstveno prirodnim znanostima, ali ne i meta/etici.

Dakle, što želiš? Da ti dokažem da postoji objektivno moralno dobro, objektivni moralni standard? Rekao sam da ne mogu, jer nije aposteriorne naravi. Ako je moralan sud samo aposterioran, onda je arbitraran, nebitan i nema nikakvog višeg smisla kojeg priličan broj ljudi, je*iga pomiri se s tim, uglavnom traže. Ako nisi jedan od takvih, good for you. Let's agree to disagree i eod. 

OriginalEXE mi je jedini koji je na pristojan način objasnio svoj stav koji se suprotstavlja mom, i hvala mu na tome.

17 godina

Priznaješ da ti je argumentacija tautološka, priznaješ da ne postoji prihvaćeni konsenzus struke oko "objektivnog dobra", ali lakonski i dalje tvrdiš da si u pravu, odnosno da ja "ne razumijem"?

Što ne razumijem? Da si licemjerni tip koji bijednički vrijeđa sugovornika (Baksu) koji te, eto, "nasmijao" jer ni on navodno ne razumije da postoji "objektivno dobro", da bi na kraju ispalo da je to tvoja tvrdnja koju si potkrijepio "argumentom" da je ti prihvaćaš? 

Svodiš čitavu raspravu na subjektivnost i svoj vlastiti "osjećaj". 

Da, ja to sasvim dobro razumijem.

This space for rent!
17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Zar nisu dokazi postojanja Boga, što kroz Bibliju ili druge stvari pred svima ISTI. Jedino ako zelis reci da si procitao do 79.stranice i nisi dalje. 

Svatko sam sebi sudi u ovom svijetu. Dakle, ako si procitao, cuo, saznao, sam preSUĐUJEŠ u sto ces vjerovati ili neces. Svi donose odluke pod ISTIM uvjetima, tko je za Boga cuo.

Ja dokaze iz Biblije ne vidim kao vjerodostojne, a kroz druge stvari ne da ne vidim dokaze uopće, već vidim hrpu kontradikcija s Biblijom. Možda mi nedostaje neki intelektualni kapacitet za shvatiti te dokaze, ali onda, ako za to itko može biti kriv, onda je to Bog koji me stvorio (pod pretpostavkom da isti postoji). Ako mi nedostaje osjećaj vjere u srcu da bih shvatio Boga, onda sam još manje za to odgovoran - nitko ne može odrediti što će osjećati.

Za mene je Biblija jedna slikovita knjiga iz koje se može izvući dosta korisnih pouka, ali nije čak ni među boljima knjigama jer je "zagađena" društvenim normama koje pripadaju debelo u prošlost i koje otežavaju razumijevanje poante iz današnje perspektive.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
MrBlc kaže...
matrix777 kaže...

Zar nisu dokazi postojanja Boga, što kroz Bibliju ili druge stvari pred svima ISTI. Jedino ako zelis reci da si procitao do 79.stranice i nisi dalje. 

Svatko sam sebi sudi u ovom svijetu. Dakle, ako si procitao, cuo, saznao, sam preSUĐUJEŠ u sto ces vjerovati ili neces. Svi donose odluke pod ISTIM uvjetima, tko je za Boga cuo.

Ja dokaze iz Biblije ne vidim kao vjerodostojne,

Ne znam zašto uopće koristiti sintagmu "dokazi iz Biblije"? Naime ni u kakvom formalnom ni neformalnom smislu se ne radi o dokazima, već o tvrdnjama. 

Dakle, stvar je upravo obratna - traže se izvanjski dokazi za tvrdnje iznesene u Bibliji. One mogu biti najrazličitije - od židovskog bijega iz egipatskog ropstva opisanog u Starom Zavjetu (ne postoje bilo kakvi neovisni dokazi o tome) do postojanja židovskog rabina Isusa kojeg su Rimljani razapeli u Novom Zavjetu (također ne postoji dokazi da se to ikada dogodilo - bilo arheološki, bilo autentični neovisni zapisi van Biblije). 

Uzimati Bibliju kao dokaz za tvrdnje u njoj izrečene je isto kao da me sud u vlastitoj parnici tretira kao svjedoka koji dokazuje moj stav. Ne. Ja sam stranak u postupku koja mora dovesti neovisne svjedoke. 

Ja iskreno ne znam zašto netko uopće koristi termin "dokazi iz Biblije" - da li iz iskrenog nerazumijevanja i gluposti ili perfidnosti.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 14:21 (Drago).
17 godina
odjavljen
Drago kaže...

Ne znam zašto uopće koristiti sintagmu "dokazi iz Biblije"? Naime ni u kakvom formalnom ni neformalnom smislu se ne radi o dokazima, već o tvrdnjama.

Čisto da ne radim zbrku s terminologijom u odgovoru, jer se već pokazalo da bi tako nešto moglo povući pola stranice rasprave o terminologiji. Slažem se da nedostaju navodinici.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Koji je zaključak ove vaše rasprave? jel bilo tko od sudionika promijenio mišljenje/stav prema vjeri? 

Gubite vrijeme, uhvatite se posla  

17 godina
neaktivan

@eywa33 je najbolji primjer katastrofe koja bi se dogodila da su Boras i Prevšić, uz tiho odobravanje Šustara (Vlade), uspjelu u naumu spajanja KBF-a i FFZG-a.

To je ipak tema za dretvu o društvu.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
12 godina
odjavljen
Drago kaže...

Priznaješ da ti je argumentacija tautološka, priznaješ da ne postoji prihvaćeni konsenzus struke oko "objektivnog dobra", ali lakonski i dalje tvrdiš da si u pravu, odnosno da ja "ne razumijem"?

Što ne razumijem? Da si licemjerni tip koji bijednički vrijeđa sugovornika (Baksu) koji te, eto, "nasmijao" jer ni on navodno ne razumije da postoji "objektivno dobro", da bi na kraju ispalo da je to tvoja tvrdnja koju si potkrijepio "argumentom" da je ti prihvaćaš? 

Svodiš čitavu raspravu na subjektivnost i svoj vlastiti "osjećaj". 

Da, ja to sasvim dobro razumijem.

Tebi nije jasno da se neke pozicije ne mogu i ne moraju dokazivati, naročito ne na naturalistički način kakvog priželjkuješ. Gdje izričito tvrdim da sam ja u pravu, gdje sam rekao da imam konačan odgovor? Ako si čitao išta što sam pisao, shvatio bi da ovdje nisam da dokažem da je netko u krivu, a ja u pravu.

Ne čitaš s razumijevanjem, ne odgovaraš na pitanja koja postavljam, kritiziraš na bazi simplificiranog shvaćanja kojima se kao suprotstavljaš, ali ih u isto vrijeme i očekuješ od mene, i onda prozivaš za vrijeđanje vrijeđanjem. Prema baksi koji ne zove forumaše idiotima, kretenima i sl. epitetima imam samo poštovanje (i neslaganje). Ako se negdje nasmijem na njegov račun, uvijek se trudim da to ostane u nekom pozitivnom svjetlu. Ako negdje dajem drugačiji dojam, bez problema upućujem ispriku. Prema tebi, s druge strane, ne mogu reći isto ili slično, kao sugovorniku. Jer imam i neko iskustvo rasprave s tobom koja nikad nije niti išla niti završavala u pozitivnom tonu, predvidiv mi je tijek i završetak "rasprave" s tobom. Pogrdnim riječima te nemam potrebe nazivati, a ti mene samo daj ako ćeš se osjetiti superiornijim, kao inače.

17 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Koji je zaključak ove vaše rasprave? jel bilo tko od sudionika promijenio mišljenje/stav prema vjeri? 

Gubite vrijeme, uhvatite se posla  

Bila je tema u kojoj sam ja branio vjeru sa pozicije da ju se ne vrijeđa, ali sam zaglibio u poziciju definiranja znastvenih uporišta vjere, a da o tome pojma nisam imao.

Slično kao NiramX .

Drago je tada bio i više nego susretljiv i strpljiv prema mojim nemuštim nebulozama.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
eywa33 kaže...

Tebi nije jasno da se neke pozicije ne mogu i ne moraju dokazivati, naročito ne na naturalistički način kakvog priželjkuješ. Gdje izričito tvrdim da sam ja u pravu, gdje sam rekao da imam konačan odgovor? Ako si čitao išta što sam pisao, shvatio bi da ovdje nisam da dokažem da je netko u krivu, a ja u pravu.

Ne čitaš s razumijevanjem, ne odgovaraš na pitanja koja postavljam, kritiziraš na bazi simplificiranog shvaćanja kojima se kao suprotstavljaš, ali ih u isto vrijeme i očekuješ od mene, i onda prozivaš za vrijeđanje vrijeđanjem. Prema baksi koji ne zove forumaše idiotima, kretenima i sl. epitetima imam samo poštovanje (i neslaganje). Ako se negdje nasmijem na njegov račun, uvijek se trudim da to ostane u nekom pozitivnom svjetlu. Ako negdje dajem drugačiji dojam, bez problema upućujem ispriku. Prema tebi, s druge strane, ne mogu reći isto ili slično, kao sugovorniku. Jer imam i neko iskustvo rasprave s tobom koja nikad nije niti išla niti završavala u pozitivnom tonu, predvidiv mi je tijek i završetak "rasprave" s tobom. Pogrdnim riječima te nemam potrebe nazivati, a ti mene samo daj ako ćeš se osjetiti superiornijim, kao inače.

Naturalistički dokaz podrazumijeva dokaz iz prirode. Ja uopće ne tražim "naturalistički dokaz" za misaone koncepte koji mogu biti apstraktni. Ti možeš biti u pravu ili krivu u stvarima koje nemaju veze s naturalizmom. 

Ti si u diskusiji u tvom odgovoru Baksi ustvrdio (neprestance hrpom svog teksta maskiraš  i pokušavaš zatrpati ono o čemu raspravljamo jer si takav diskutant):

"Opet si me nasmijao, moram priznat. Sori. Nisam siguran ako se uopće pratimo u ovoj temi. Ja tvrdim da postoji objektivno dobro na temelju kojeg svaki čovjek može (nota bene - ali nemora) osuditi neki čin kao objektivno zlo." (http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/ateisti-teisti-nesto-trece/5276125.aspx)

Ja sam na to rekao: "Da, ja se pitam čemu onda par milenija filozofske etike i pitanja kako razlučiti što je dobro, a što zlo, kad svatko za sebe tako jednostavno može razlučiti dobro od zla i gdje će se svaka dva (ili tri, ili pet ili bezbroj) uvijek suglasiti što je za zadanu situaciju "objektivno dobro"...

Savjetujem da odeš u knjižnice i spališ sve knjige na temu etike, ti si riješio problem u ovom postu."

Na moje pitanje na osnovu čega misliš da postoji objektivno dobro i da ga uopće možemo uvijek spoznati, bizaran i besmislen odgovor za koji si i sam priznao da je tautologija:

"Pa na osnovi njegove bezuvjetnosti. Smatram da je svaki moralni sud ako ne postoji objektivno dobro/zlo - arbitraran, relativan, a onda naposljetku i nebitan. Zapravo, ne smatram, to logički slijedi jedno iz drugoga."

I to je to.

Ti misliš zato jer tako misliš. 

Šta je tu meni ostalo dodatno "za razumjeti"? Završio si u solipsizmu i subjektivizmu i to u forumskoj DISKUSIJI

Koji je smisao tvoje diskusije kada je argument "ja tako mislim"?

Trolanje?

This space for rent!
12 godina
odjavljen
Drago kaže...

Šta je tu meni ostalo dodatno "za razumjeti"? Završio si u solipsizmu i subjektivizmu i to u forumskoj DISKUSIJI

Koji je smisao tvoje diskusije kada je argument "ja tako mislim"?

Trolanje?

Solipsizam, između ostalog, nije u skladu sa sintetičkim sudovima apriori za koje tvrdim da postoje, prema tome teško se mogu smatrati solipsistom. Subjektivizam? U kontekstu ove teme, o etici? Ne! Ako tvrdim da postoji objektivni moralni zakon, onda je to po definiciji suprotnost etičkom subjektivizmu. Subjektivizam u spoznajnoj teoriji? To je teža tema. U suštini, mislim da postoji objektivna stvarnost, ali ne i da je potpuno dostupna spoznaji. Opet Kant, opet stvar po sebi.

Smisao moje diskusije, je iznošenje stajališta. Gotovo uvijek se libim ulaziti u ove teme ovdje, ali nikako mi ne ide, kao što vidiš. Ovdje, razlog je par forumaša i njihova iskrena želja da se rasterećeno raspravlja i iznose stajališta. No osobno i dublje, razlog uključenja u raspravu mi je 1Pt 3,15.

edit: samo da razjasnim tautologiju koju držim. Dakle, zato jer smatram da imam pravo donositi moralne sudove, da imam savjest za koju držim da me usmjerava ka objektivnom dobru, smatram da objektivno dobro postoji. Ako, dakle, želim dati smisao moralnim tvrdnjama, onda mi se čini da moram prihvatiti postojanje objektivnog dobra jer u suprotnom, moralni osjećaj (zvjezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni) kojeg imam i kojeg većina tvrdi da ima, bio bi neutemeljen, besmislen, a svaka moralna tvrdnja potpuno arbitrarna.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 16:23 (eywa33).
17 godina
DataX kaže...
dejo6 kaže...
 Znaš, ateisti ne traže smisao života, jednostavno se ne zamaraju s tim stvarima.

upsss..... i ti ga bas ukaki temu.

dakle, samo vjernici preispituju smisao zivota ?

ateisti su retardi koje ta filozofska tema ne zanima ?

wonderfully

Ne kažem da su ateisti retardi, nego im ta tema nije od životne važnosti. Kad ateisti raspravljaju o smislu života na kraju rasprave jednostavno zaključe da nekog specijalnog smisla nema. Samo onaj smisao koji mu sam daš. I normalno nastave sa svojim životom. Dok kod vjernika je to puno važnija tema. Puno puta sam čuo vjernike da ne znaju šta bi sa svojim životom kad bi se recimo dokazalo da poslje ovog života nema ništa.

17 godina
moderator
dejo6 kaže...
Ne kažem da su ateisti retardi, nego im ta tema nije od životne važnosti. Kad ateisti raspravljaju o smislu života na kraju rasprave jednostavno zaključe da nekog specijalnog smisla nema. Samo onaj smisao koji mu sam daš. I normalno nastave sa svojim životom. Dok kod vjernika je to puno važnija tema. Puno puta sam čuo vjernike da ne znaju šta bi sa svojim životom kad bi se recimo dokazalo da poslje ovog života nema ništa.

U istom smislu je i to kako teisti misle da ateistima treba zamjena za boga. Pa onda - ne vjeruješ u boga - u što onda vjeruješ? Onda sebe smatraš bogom? I slične fore.

17 godina
moderator
matrix777 kaže...
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Uvaženi kolega Baksa, za razliku od tebe, tvrdi da ne postoji jer ga znanost nije dokazala. 

Izmišljaš.

Čitaj temu.

Mislio sam da smo prijatelji. A ti tako lažeš o meni. 

10 godina
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Uvaženi kolega Baksa, za razliku od tebe, tvrdi da ne postoji jer ga znanost nije dokazala. 

Izmišljaš.

Čitaj temu.

Mislio sam da smo prijatelji. A ti tako lažeš o meni. 

9 godina
protjeran

Dakle, stvar je upravo obratna - traže se izvanjski dokazi za tvrdnje iznesene u Bibliji. One mogu biti najrazličitije - od židovskog bijega iz egipatskog ropstva opisanog u Starom Zavjetu (ne postoje bilo kakvi neovisni dokazi o tome) do postojanja židovskog rabina Isusa kojeg su Rimljani razapeli u Novom Zavjetu (također ne postoji dokazi da se to ikada dogodilo - bilo arheološki, bilo autentični neovisni zapisi van Biblije). 

Navodno je konzenzus da je Isus postojao (tu se i Hawkins slaže) samo ne kao sin Boga već povijesna ličnost.

9 godina

sigurno  je postojao neki zidov koji je inspiracija Isusu,obzirom na trend mesijanskih pokreta u ondasnjoj Palestini , medjutim sigurno taj povijesni Isus ima vrlo malo zajednickog sa krscanskim mitoloskim Isusom koji je preuzeo masu atributa tada popularnih bozanstava ,poput Ozirisa,Mitre ...  

da historija i arheologija dokazu postojanje tog povijesnog Isusa,razlicitog od onog krscanskom ,vjernicima krscanima to nece nista znaciti oni ce i dalje stovati svog mitoloskog Mesiju.Slicno kao sto muslimani vjernici ne prihvataju onog povijesnog Muhameda koji je bio proracunati manipulator,lopov i ubojica( doduse osobno nikoga ubio ali njegova ideologija jeste,odgovornost prema zapovijednoj hijerarhiji ) a imao je i neke sexsualne perverzne sklonosti obzirom na danasnje moralne norme.

waaagh
17 godina
AMD_IT kaže...

Navodno je konzenzus da je Isus postojao (tu se i Hawkins slaže) samo ne kao sin Boga već povijesna ličnost.

Povijesnost Isusa je tema sama za sebe. Ne znam sada jel misliš zapravo na Dawkinsa ili Hawkinga, ali ni jedan ni drugi nisu nikakvi autoriteti za Bibliju niti bibliolozi, pa to što oni misle ili ne misle je u ovom slučaju irelevantno. 

U zadnje vrijeme je nešto više onih koji dovode u pitanje povijesnost Isusa kao stvarne osobe. Bart Ehrman, stručnjak za Novi zavjet, ne dovodi u pitanje povijesnost kao fizičke osobe (knjiga Did Jesus Exist - imaš na Amazonu) već njegovu božansku narav koju smatra kasnije nakalemljenom nakon smrti (How Jesus Became God - druga knjiga, isto na Amazonu je ima).

Richard Carrier, pak, u svojoj knjizi On the Historicity of Jesus koristeći dosta formalne logike i pravila koja vrijede općenito za procjenu istinitosti drugih povijesnih predanja, odbija prihvatiti tezu o tome da je uistinu postojao neki Isus kao fizička i povijesna osoba. 

S obzirom da sam neko vrijeme bio veliki fan Ehrmana (tip izvrsno i pitko objašnjava Bibliju koju poznaje beskonačno dobro - izvrstan predavač općenito, zato i predaje Biblijske studije na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini) bio sam se sklon prikloniti njegovoj interpretaciji, ali mi se, iskreno, Carrierova čini uvjerljivijom. 

EDIT:

Na YT-u imaš Ehrmanova predavanja na razne teme. Tip je izvrstan za slušanje, pa ako te to zanima savjetujem potražiti te videe.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 19:25 (Drago).
9 godina
protjeran
Drago kaže...

Povijesnost Isusa je tema sama za sebe. Ne znam sada jel misliš zapravo na Dawkinsa ili Hawkinga, ali ni jedan ni drugi nisu nikakvi autoriteti za Bibliju niti bibliolozi, pa to što oni misle ili ne misle je u ovom slučaju irelevantno. 

U zadnje vrijeme je nešto više onih koji dovode u pitanje povijesnost Isusa kao stvarne osobe. Bart Ehrman, stručnjak za Novi zavjet, ne dovodi u pitanje povijesnost kao fizičke osobe (knjiga Did Jesus Exist - imaš na Amazonu) već njegovu božansku narav koju smatra kasnije nakalemljenom nakon smrti (How Jesus Became God - druga knjiga, isto na Amazonu je ima).

Richard Carrier, pak, u svojoj knjizi On the Historicity of Jesus koristeći dosta formalne logike i pravila koja vrijede općenito za procjenu istinitosti drugih povijesnih predanja, odbija prihvatiti tezu o tome da je uistinu postojao neki Isus kao fizička i povijesna osoba. 

S obzirom da sam neko vrijeme bio veliki fan Ehrmana (tip izvrsno i pitko objašnjava Bibliju koju poznaje beskonačno dobro - izvrstan predavač općenito, zato i predaje Biblijske studije na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini) bio sam se sklon prikloniti njegovoj interpretaciji, ali mi se, iskreno, Carrierova čini uvjerljivijom. 

EDIT:

Na YT-u imaš Ehrmanova predavanja na razne teme. Tip je izvrstan za slušanje, pa ako te to zanima savjetujem potražiti te videe.

Isprike mislio sam na Dawkinsa kao skeptika koji je ipak priznao ga kao ličnost (znam da on nije ekspert u tom polju ali ipak je od drugih eksperata preuzeo tu tezu kao razumnu),

ali ima ovo: ''An overwhelming majority of New Testament scholars and Near East historians, applying the standard criteria of historical investigation, find that the historicity of Jesus is more probable than not, although they differ about the beliefs and teachings of Jesus as well as the accuracy of the details of his life that have been described in the gospels.''

17 godina
moderator
AMD_IT kaže...
ali ima ovo: ''An overwhelming majority of New Testament scholars and Near East historians, applying the standard criteria of historical investigation, find that the historicity of Jesus is more probable than not, although they differ about the beliefs and teachings of Jesus as well as the accuracy of the details of his life that have been described in the gospels.''

Kako to negira ono što je Drago napisao? Ne da negira, nego potvrđuje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 19:40 (mbaksa).
9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
AMD_IT kaže...

Evo kako:

''Richard Carrier, pak, u svojoj knjizi On the Historicity of Jesus koristeći dosta formalne logike i pravila koja vrijede općenito za procjenu istinitosti drugih povijesnih predanja, odbija prihvatiti tezu o tome da je uistinu postojao neki Isus kao fizička i povijesna osoba. 

S obzirom da sam neko vrijeme bio veliki fan Ehrmana (tip izvrsno i pitko objašnjava Bibliju koju poznaje beskonačno dobro - izvrstan predavač općenito, zato i predaje Biblijske studije na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini) bio sam se sklon prikloniti njegovoj interpretaciji, ali mi se, iskreno, Carrierova čini uvjerljivijom.''

Podebljao sam dio teksta zbog koje sam shvatio kao da negira a ne potvrđuje moje stajalište.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 19:53 (AMD_IT).
17 godina
moderator
AMD_IT kaže...
mbaksa kaže...
AMD_IT kaže...

Evo kako:

Podebljao sam dio teksta zbog koje sam shvatio kao da negira a ne potvrđuje moje stajalište.

Evo ja sam tebi žutim markerom.

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
AMD_IT kaže...
mbaksa kaže...
AMD_IT kaže...

Evo kako:

Evo ja sam tebi žutim markerom.

Prijevod tog žutog: prevladavajuća većina; povijesno postojanje Isusa je vjerojatnije da je nego da nije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 20:05 (AMD_IT).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice