Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 343.793
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Drago kaže...
geronimo4661 kaže...

A zasto onda u komunistickim zemljama koje su naravno predominantno ateisticke gay populacija nema prava kao u predominantno krscanskim zemljama.?Da li gay moze posvojiti djecu na Kubi,Kini,Sjevernoj Koreji?Tamo nema nikakvih religija da to zabranjuju,u cemu je problem?

Isuse, koji kupus od kategorija... "komunističke zemlje" na jednoj, "predominantno kršćanske" na drugoj...

"Miješanje kategorija je znak da ti se netko pokakao u glavu" - Johan Wolfgang von Goethe

U masu kršćanskih zemalja, "gej populacija" nema prava kao "gej populacija" u nekim drugim kršćanskim zemljama. Kod nas istospolni par ne može sklopiti istospolni brak, a u nekim "predominantno kršćanskim zemljama" može.

Na Kubi ne može, a isto tako ni u u obližnjem (relativno) Paragvaju koji nije "komunističkozemaljski", ali je "predominantno kršćanski". 

I tako...

Komunisticke zemlje sam spomenuo zato sto je  kod njih utjecaj religije dosta manji  odnosu na veciniski krscanke zemlje u kojima je utjecaj religije dosta jak,iako su  uglavnom sekularne.A religija je navedena kao razlog za nemogucnost gay populacije da posvoji dijete.Pa je onda logicno zapitati se zasto gay populacija nema puno veca prava tamo gdje je utjecaj religije minimalan,ako su one uzrok?

Po raznolikom rjesavanju gay prava u krscanskim zemljama,ocito u tome nije problem.

17 godina
moderator
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Dobio opomenu, umjesto da nauči nešto iz toga, on opet po starom. Em offtopic, em komentiranje modova, kukanje o opomenama... Pa jbt, sizifov posao.

Još jednom:

Step 1:

Pročitaj naslov teme.

Step 2:

Sudjeluj u temi, ne odvlači u offtopic.

Step 3 (optional):

Koristi mozak.

17 godina
mbaksa kaže...
Još uvijek čekamo tvoje objašnjenje nastanka života. Naime, napisao si:
spaljeni kaže...
Kao sto si i sam rekao... postoje pokusaji znanstvenog shvacanja necega na sto vjera nudi sasvim solidan odgovor

Odgovorio sam ti na to par postova poslje, pogledaj unazad malo.

Neko detaljnije, dodatno objasnjenje nastanka zivota nisam u mogucnosti elaborirati jer jednostavno ne smijem.

Povlacim se iz ove rasprave trajno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 15:36 (spaljeni).
17 godina
spaljeni kaže...
spaljeni kaže...
Kao sto si i sam rekao... postoje pokusaji znanstvenog shvacanja necega na sto vjera nudi sasvim solidan odgovor

Religija ne nudi odgovor, religija izmišlja i bubne, a ljudi im vjeruju... Vjera je nešto drugo i o tome uopće ne bih diskutirao... Nekom nudi odgovor, nekom drugom ne. To mi uopće nije stvar za bilo kakvu raspravu jer se nema oko čeg raspravljat... To je kao da daltonist i čovjek koji normalno vidi idu raspravljat koje je boje nebo... Jednom je sivo, a drugom plavo, i oboje su u pravu...

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 18:31 (lllnuclearlll).
17 godina
geronimo4661 kaže...

Komunisticke zemlje sam spomenuo zato sto je  kod njih utjecaj religije dosta manji  odnosu na veciniski krscanke zemlje u kojima je utjecaj religije dosta jak,iako su  uglavnom sekularne.A religija je navedena kao razlog za nemogucnost gay populacije da posvoji dijete.Pa je onda logicno zapitati se zasto gay populacija nema puno veca prava tamo gdje je utjecaj religije minimalan,ako su one uzrok?

Po raznolikom rjesavanju gay prava u krscanskim zemljama,ocito u tome nije problem.

To što je tebi očito, a što nije, nema veze sa stvarnim uzrokom i posljedicama. Imaš kulturološke/civilizacijske/ekonomske parametre razvoja svakog društva koje ti apstrahiraš i umjesto toga iz dvije međusobno pomiješane kategorije (1. društveno  uređenje i 2. stupanj vjeroispovjesti) kombiniraš svoj kupus da doneseš zaključak na osnovu cherry pickinga totalno asimetričnih podataka gdje na jednoj strani imaš uzorak od 3 (tri) zemlje (posve različitog međusobnog ekonomskog i političkog uređenja - Kina i Kuba su po tebi "komunističke" premda niti jedna od njih sama za sebe to ne tvrdi, a međusobno su različite otprilike kao Albanija i Amerika) nasuprot desecima drugih zemalja u kojima također zanemaruješ sve razlike koje dokazuju da tvoja podjela apsolutno nema nikakve veze sa stvarnošću i svejedno izvlačiš zaključak. 

Znaš li, primjerice, da je u tadašnjoj "pretežno kršćanskoj" SR Njemačkoj homoseksualnost postala legalna tek 1969., a u "komunističkoj" DR Njemačkoj to godinu ranije - 1968.? U SR Hrvatskoj u sklopu SFR Jugoslavije je postala legalna 1977., u Škotskoj 1980., u Irskoj 1982., u Austriji 1971., a u Australiji ovisno od teritorija od 1971. pa tek do 1995.

Sve to, naravno, nema nikakve veze s temom ove dretve, ali samo spominjem da ti pokažem koliko tvoji zaključci nemaju veze s podacima iz kojih bi trebali slijediti. 

This space for rent!
12 godina
odjavljen
DrNasty kaže...

To je samo percepcija koju vi vjernici imate prema ateistima i koja se provlači kroz filmove. Ista stvar je bila u prvoj sezoni True Detective-a gdje su ateisti prikazani kao razočarani vjernici pa kasnije pokajnici. Znači nije da on odbacuje tvrdnju da bog postoji, nego se posvađao s njim i ne razgovaraju.

Trebate vi vjernici shvatiti da neko može živjeti bez vaših sky daddy piz.darija, it's that simple.

Nego što je drugo nego percepcija, kao i vaš stav ili stav bilo koje osobe o bilo čemu - obična percepcija.

Naravno da savršeno mogu razumjeti kako netko može živjeti bez "sky daddy piz..". Nemam problema s tim. Problem je, međutim, u tome što to vidim kao apsurd. Ono, Stranac, Stolice, Mučnina... taj đir.

OriginalEXE kaže...

Na temelju ovog posta mogu zakljuciti da se tvoja vjera svodi na "vjerujem (i nije me briga da li sam u pravu ili ne) jer mi je tako lijepse, ne bih mogao prihvatiti da moj zivot ipak nema smisla".

Btw. ako ti je besmisao gora od smisla kojeg nudi tvoj Bog, to mi je zbilja smijesno. Znaci tvoj jedini smisao je klanjanje bicu kojem je bilo dosadno pa je jedan dan odlucio napraviti sebi ekipu koja bi ga hvalisala.

To što je tebi smiješno samo dokazuje da je smisao za humor univerzalan, ali ne i identičan kod svih. Razlog zašto je Bog stvorio svemir je mom i tvom umčiću nedostupan, barem ne izravno. Analogijom možda možemo shvatit zašto je stvorio svemir pa bih rekao da je to isti razlog zbog kojeg roditelj želi dijete. Dati nekome da postoji je, rekao bih, najuzvišenija sposobnost koju imamo kao bića, počevši od bakterija pa sve do sisavaca. Evo, da budem iskren i otvoren, dobio sam nedavno kćer, i nema te sile koja bi mi mogla pružiti veću radost i smisao od najobičnijeg fakta da si nekome omogućio da postoji - nema riječi, nema objašnjenja, nema potrebe za traženjem nekakvog razumnog odgovora... najobičniji fakt da netko jest zbog tebe budi tako nadnaravan osjećaj, iako samo naravan čin... To mi je savršeno dostatno objašnjenje za to "zašto je Bog stvorio svijet", bolje od toga, bojim se, ne možemo, a mislim da ni ne trebamo.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
14 godina
eywa33 kaže...

To što je tebi smiješno samo dokazuje da je smisao za humor univerzalan, ali ne i identičan kod svih. Razlog zašto je Bog stvorio svemir je mom i tvom umčiću nedostupan, barem ne izravno. Analogijom možda možemo shvatit zašto je stvorio svemir pa bih rekao da je to isti razlog zbog kojeg roditelj želi dijete. Dati nekome da postoji je, rekao bih, najuzvišenija sposobnost koju imamo kao bića, počevši od bakterija pa sve do sisavaca. Evo, da budem iskren i otvoren, dobio sam nedavno kćer, i nema te sile koja bi mi mogla pružiti veću radost i smisao od najobičnijeg fakta da si nekome omogućio da postoji - nema riječi, nema objašnjenja, nema potrebe za traženjem nekakvog razumnog odgovora... najobičniji fakt da netko jest zbog tebe budi tako nadnaravan osjećaj, iako samo naravan čin... To mi je savršeno dostatno objašnjenje za to "zašto je Bog stvorio svijet", bolje od toga, bojim se, ne možemo, a mislim da ni ne trebamo.

Sve je to lijepo, i iako nisam sam stvorio zivot vjerujem ti na rijec da je osjecaj odlican, ali nisam siguran kako to utjece na smisao tvog zivota koji sam ja malo "komicno" predstavio.

Dakle sto bi ti onda rekao, koji je smisao tvoga zivota? Nije li kroz katolicku vjeru stavljen veliki naglasak na odlazak u nebo k Bogu i njegovo vjecno slavljenje/hvaljenje? To jednostavno nema logike, odnosno mozda i ima ali onda Bog nije savrsen kakvim ga predstavlja religija, nego je isti kao mi u smislu da udovoljava svojim sebicnim potrebama.

Cijela ta ideja svemoguceg/sveznajuceg Boga ima jako malo smisla. Pa ja da sam takav Bog, ja bih umro od dosade. Zamisli da moras gledati beskonacni film koji si vec pogledao odnosno znas sto ce se u svakom trenutku dogoditi.

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 17:42 (OriginalEXE).
14 godina
protjeran
OriginalEXE kaže...

Cijela ta ideja svemoguceg/sveznajuceg Boga ima jako malo smisla. Pa ja da sam takav Bog, ja bih umro od dosade. Zamisli da moras gledati beskonacni film koji si vec pogledao odnosno znas sto ce se u svakom trenutku dogoditi.

Shvaćaš li koliko je uopće besmisleno pokušavati se staviti u poziciju omnipotencije? Po definiciji u tome možeš biti samo neuspješan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 17:46 (NiramX).
14 godina
NiramX kaže...

Shvaćaš li koliko je uopće besmisleno pokušavati se staviti u poziciju omnipotencije? Po definiciji u tome možeš biti samo neuspješan.

Pa ne bih rekao da i sam moram biti omnipotentan da bih preispitivao smisao istoga. Cijela ta prica oko danasnjih popularnih bogova nema smisla, sto mi jos manje cini jasnim zasto prolazi kod ljudi.

Da je to neki bog kojemu je dopusteno imati mane poput Zeusa npr. to bih prije razumio.

P.S. Koji je tvoj smisao zivota kao vjernika?

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 17:59 (OriginalEXE).
17 godina
moderator

Samo su dvije prave religije na svijetu, Star Wars i Star Trek.

14 godina
protjeran
OriginalEXE kaže...

Da je to neki bog kojemu je dopusteno imati mane poput Zeusa npr. to bih prije razumio.

P.S. Koji je tvoj smisao zivota kao vjernika?

Da je to netko poput Zeusa, onda ne bi bio Bog. Kada kažem Bog mislim isključivo na savršenstvo, ne na nekakav "homo maximus" koncept.

Smisao života? Problem je u tome što je to nemoguće izraziti postojećim riječima. Jednom riječi: život, no kažem, trebale bi mi neke nove, jer sve postojeće jednostavno nisu dovoljno precizne.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 18:20 (NiramX).
12 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...

Sve je to lijepo, i iako nisam sam stvorio zivot vjerujem ti na rijec da je osjecaj odlican, ali nisam siguran kako to utjece na smisao tvog zivota koji sam ja malo "komicno" predstavio.

Dakle sto bi ti onda rekao, koji je smisao tvoga zivota? Nije li kroz katolicku vjeru stavljen veliki naglasak na odlazak u nebo k Bogu i njegovo vjecno slavljenje/hvaljenje? To jednostavno nema logike, odnosno mozda i ima ali onda Bog nije savrsen kakvim ga predstavlja religija, nego je isti kao mi u smislu da udovoljava svojim sebicnim potrebama.

Pa smisao mog života kao kršćanina je slavlje života, uživanje u njemu, sebedarje, ljubav prema Bogu i bližnjemu... znači potpuna suprotnost onome što predstavlja život bez Boga iz moje perspektive. 

Kažeš sebičnim potrebama... Apsolutno se ne slažem! Ljubav nije sebična, ne može biti. Savršen prikaz toga, meni kao kršćaninu, jest upravo čin Božjeg potpunog sebedarja  kroz smrt na križu. 

A o dosadi... to je tek stanje u kojem čovjek nema dovoljno kreativnosti i ideja. ključna riječ je čovjek.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
9 godina
DrNasty kaže...

Samo su dvije prave religije na svijetu, Star Wars i Star Trek.

amen !

waaagh
15 godina
odjavljen
Imam osjecaj da vi vjernici nas nevjernike smatrate hladnim bicima kojima je zivot samo skup kemijskih reakcija.

Mi smo isti kao vi, mi imamo osjecaje, volimo, osjecamo se dobro, osjecamo se lose, osjecamo se potisteno, depresivno, veselo, zadovoljno. Cijeli spektar osjecaja.

Kada kazem da nije dozvoljeno nekome oduzeti zivot to nije samo do prava na zivot. Kada nekog ubijemo uzimamo mu zivot, sve osjecaje koje je imao i koje je mogao imati, sve uspomene koje ima i koje je mogao imati, svu obitelj, suprugu/supruga itd. To sto mi smatramo da je zivot puka slucajnost ne znaci da ga gledamo kao takvog.
Mi sami sebi stvaramo smisao zivota zivuci ga, i mi smo beskrajno sretni sto smo bas mi zivi i mozemo vidjeti ljepote prirode i svemira. Mi, kao i vi, gledamo svijet subjektivno. Mi smo sretni kada Hrvatska zabije gol, i tuzni kada ga primi. I mi smo sretni kada dobijemo 100% na kolokviju, kao i vi.
No to ne znaci da je svijet takav. Zivot je objektivno samo skup kemijskih reakcija i ne znamo kako je nastao. Ali smo sto posto sigurni da ga nitko nije stvorio, jer onda to samo pomice jedno pitanje unazad, tko je stvorio tog koji je stvorio nas?

Ali to ne znaci da nam je zivotni smisao "ah, ja sam puka slucajnost, i ne znaci mi nista ako zivim i umrem". Za nas je zivot jedan, i garantiram ti da nijedan ateist ne misli "zelim umrijeti zato jer zivot nema objektivnog smisla"nego "zelim sto duze zivjeti da budem ziv kad budu napravili funkcionalan warp drive i bude moguce u vrlo kratkom roku imati interstelarna putovanja. To je recimo moja zelja.

Evo jednog zanimljivog pitanja tj slucaja. Za vjernike, naravno.

Posto je vrlo moguce da postoji zivot na ostalim planetima van naseg solarnog sustava, kako bi reagirali kad bi nas posjetili vanzemaljci visestruko napredniji od nas, sa exoplaneta koji se nalazi na drugoj strani galaksije, i da nemaju princip bozanstva? Ako uopce nikad ni nisu imali religiju i imaju odgovore na pitanja na koja mi nemamo, kao recimo kako se moze mjerno stvoriti zivot kakav je slucajno nastao na zemlji itd.

Isto tako, pitanje koje me zanima je, sto bi vas "uvjerilo" da ste u krivu, da bogovi ne postoje te kako bi se osjecali u tom trenutku?
15 godina
odjavljen
Btw, mislim da bi mogli temu usmjeriti na upoznavanje jedni drugih i dijeljenja misljenja van ovog "da li bog postoji ili ne?"
Jako tesko da ce se icije misljenje promijenit, eventualno da se od strane vjernika nekoliko njih zapita i krene lagano sumnjati u sve to.
Niti jedni niti drugi prakticki nista ne dobivaju time.
Npr ja smatram da je dokazano da bog ne postoji, ali slijedeci post ispod ovog ce vjerojatno bit netko tko kaze "pa ne mozes to dokazat". Ne micemo se dalje od mrtve tocke
14 godina
protjeran
footballer kaže...
Npr ja smatram da je dokazano da bog ne postoji, ali slijedeci post ispod ovog ce vjerojatno bit netko tko kaze "pa ne mozes to dokazat". Ne micemo se dalje od mrtve tocke

Dobro, neću to napisati, ali navedi mi jedan čvrst, eksplicitan i neupitan dokaz.

17 godina
moderator

Za ove što traže da ateisti dokazuju da bog ne postoji:

Dokažite da Zeus, Manitou i Thor ne postoje.

Kad to uradite, mi ćemo onda koristiti vašu metodu.

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Pa smisao mog života kao kršćanina je slavlje života, uživanje u njemu, sebedarje, ljubav prema Bogu i bližnjemu... znači potpuna suprotnost onome što predstavlja život bez Boga iz moje perspektive. 

Znaš koji je smisao života onom tko ne vjeruje u Boga? Isto kao tebi, samo jedna stvar je prekrižena. Tvoja izjava je kao da onaj tko posjeduje crvenog ferrarija izjavi da je potpuna suprotnost posjedovati plavog ferrarija.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
12 godina
odjavljen
footballer kaže...
Imam osjecaj da vi vjernici nas nevjernike smatrate hladnim bicima kojima je zivot samo skup kemijskih reakcija.

Mi smo isti kao vi, mi imamo osjecaje, volimo, osjecamo se dobro, osjecamo se lose, osjecamo se potisteno, depresivno, veselo, zadovoljno. Cijeli spektar osjecaja.

Ne smatram nevjernike hladnim bićima, nipošto. Svi dijelimo isti ovaj kamenčić, od istog smo "materijala", istih osnovnih emocija etc... Imamo isti osjećaj za moralnost, svi činimo i dobro i zlo, i ljubimo i mrzimo i bojimo se... Samo, iz moje perspektive, ateizam vodi u konačnici samo na jedno odredište - besmisao.

footballer kaže...
Zivot je objektivno samo skup kemijskih reakcija i ne znamo kako je nastao. Ali smo sto posto sigurni da ga nitko nije stvorio, jer onda to samo pomice jedno pitanje unazad, tko je stvorio tog koji je stvorio nas?

Ali to ne znaci da nam je zivotni smisao "ah, ja sam puka slucajnost, i ne znaci mi nista ako zivim i umrem". Za nas je zivot jedan, i garantiram ti da nijedan ateist ne misli "zelim umrijeti zato jer zivot nema objektivnog smisla"nego "zelim sto duze zivjeti da budem ziv kad budu napravili funkcionalan warp drive i bude moguce u vrlo kratkom roku imati interstelarna putovanja. To je recimo moja zelja.

Super želja, uzbudljivo, vrata novim spoznajama i zadovoljstvu zbog njih...ali, u konačnici... čemu? Moj život ne bi imao više smisla zbog toga. Uzbuđenja da! Sreće jer bi nova otkrića pomogla drugima - da! Ali,

footballer kaže...
Btw, mislim da bi mogli temu usmjeriti na upoznavanje jedni drugih i dijeljenja misljenja van ovog "da li bog postoji ili ne?"
Jako tesko da ce se icije misljenje promijenit, eventualno da se od strane vjernika nekoliko njih zapita i krene lagano sumnjati u sve to.
Niti jedni niti drugi prakticki nista ne dobivaju time.

Mislim da imamo temu za upoznavanje i sl. Ali, zašto ne i ovdje kroz drugačjiu prizmu... Slažem se.

Boldano - misliš da vjernik olako kaže "ja vjerujem i to e to"? Vjerujem da svaki vjernik kroz put vjere ima sumnje i traži odgovor. Moj put je bio takav - pun sumnji i skepse i besmisla, apsurda. No u jednom trenutku shvatiš da Bog nije objekt kojeg proučavaš, kao neku pojavu u prirodi, neku stvar... Vjera ima, kaže jedan rani kršćanski teolog i mislilac, nekoliko stupnjeva: 1. vjerujem da Bog postoji (kognitivna); 2. vjerujem u Boga (afektivna) i 3. vjerujem Bogu (egzistencijalna, djelatna... dimenzija). 

No put je započeo mojim "skokom u nepoznato" - vjerom, slijepim "da" Bogu, a onda... the rest is history. Trenutno, najiskrenije, nemam sumnje koja bi me mogla odvratiti od vjere. Zapravo, ne vidim način na koji bi se to i u teoriji moglo dogodit.

14 godina
eywa33 kaže...

Boldano - misliš da vjernik olako kaže "ja vjerujem i to e to"? Vjerujem da svaki vjernik kroz put vjere ima sumnje i traži odgovor. Moj put je bio takav - pun sumnji i skepse i besmisla, apsurda. No u jednom trenutku shvatiš da Bog nije objekt kojeg proučavaš, kao neku pojavu u prirodi, neku stvar... Vjera ima, kaže jedan rani kršćanski teolog i mislilac, nekoliko stupnjeva: 1. vjerujem da Bog postoji (kognitivna); 2. vjerujem u Boga (afektivna) i 3. vjerujem Bogu (egzistencijalna, djelatna... dimenzija). 

No put je započeo mojim "skokom u nepoznato" - vjerom, slijepim "da" Bogu, a onda... the rest is history. Trenutno, najiskrenije, nemam sumnje koja bi me mogla odvratiti od vjere. Zapravo, ne vidim način na koji bi se to i u teoriji moglo dogodit.

Ma daj. U nas se ljudi rađaju sa strogim vjerskim predznakom. Eto sada će ispasti da se katolike zlostavlja u školi od strane druge djece zbog religije. 

To što ti misliš da je težak (tvoj) put propitivanja nije niti blizu onom što ateist prolazi kada "odluči" prestati vjerovati. A to je zato što u tom periodu najčešće nije dovoljno psihički odrastao da promijeni razmišljanje i bude kontra svog društva. Ujedno, zbog toga mu je i bed biti kontra svih, odnosno crna ovca. 

To je i razlog zašto postoji veliki broj "ateista-katolika", odnosno ljudi koji idu u crkvu, ali im vjera apsolutno ništa ne znači, niti imaju ikakva vjerovanja aktivna, ali eto zbog okoline idu u crkvu i kažu da vjeruju u nešto. 

Onog trenutka kada odlučiš misliti za sebe, racionalno i odhrvati se utjecaju društva i okoline, dakle formirati mišljenje bez ikakvih vanjskih faktora može se reći da si zrela osoba.  

Razmišljati emocijama vrlo često nije dobro. Svojom zadnjom rečenicom pokazuješ zapravo da si svoj um zatvorio, zaključio, kako god. To nije dobro. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 20:35 (Ranko Kukumar).
17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Ubojstvo je moralno pogrešno jer postoji objektivno dobro koje je intuitivno prisutno u svakom čovjeku u obliku savijesti.

To što si sad napiso je evidentno pogrešno. Si čuo kad za psihopate i sociopate? 

Nadalje - kažeš objektivno - kako savjest može biti objektivna, kad je po definiciji subjektivna?

eywa33 kaže...
Objektivno dobro je, u suštini - Bog.

Logička pogreška ekvivokacije. Još samo treba da kažeš "Bog je ljubaf!" 

eywa33 kaže...
Da Bog ne postoji, na tragu Dostojevskog, "sve je dopušteno".

Znači da se dokaže da tvoj Bog ne postoji, tebe ne bi ništa sprečavalo da kreneš silovati i ubijati?

15 godina
odjavljen

Evo NiramX, i vise nego jedan.
Sad je na tebi da dokazes da su svi ovi argumenti u krivu.
(nisam pisao jer mi se ne da toliko pisat pa sam potrazio ovaj video, kojeg sam gledao jednom)
14 godina
protjeran
footballer kaže...

(nisam pisao jer mi se ne da toliko pisat pa sam potrazio ovaj video, kojeg sam gledao jednom)

Dugo se nisam tako nasmijao. Što je tu sada točno dokazano?

17 godina
moderator
NiramX kaže...
footballer kaže...

Možeš li objasniti koji su tvoji kriteriji za dokazivanje? Što je potrebno da bi ti prihvatio neku hipotezu? Možeš li navesti primjere hipoteza za koje si prihvatio dokaze (u to ne ulazi indoktrinirana materija)?

Naime, iz tvojih se poruka stječe dojam da ne uzimaš u obzir apsolutno nikakve dokaze koji su protivni tvojim postojećim uvjerenjima. Što to u praksi znači? Dvije stvari:

1. Argumentirana rasprava s tobom je nemoguća i uzaludna jer a priori odbijaš kontraargumente.
  2. Tvoja uvjerenja su neutemeljena jer do njih nisi došao vaganjem dokaza za i dokaza protiv, pa onda logičkim zaključivanjem došao do valjanog zaključka.
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 21:05 (mbaksa).
14 godina
protjeran
mbaksa kaže...
NiramX kaže...
footballer kaže...

Možeš li objasniti koji su tvoji kriteriji za dokazivanje? Što je potrebno da bi ti prihvatio neku hipotezu? Možeš li navesti primjere hipoteza za koje si prihvatio dokaze (u to ne ulazi indoktrinirana materija)?

Naime, iz tvojih se poruka stječe dojam da ne uzimaš u obzir apsolutno nikakve dokaze koji su protivni tvojim postojećim uvjerenjima. Što to u praksi znači? Dvije stvari:

1. Argumentirana rasprava s tobom je nemoguća i uzaludna jer a priori odbijaš kontraargumente.
  2. Tvoja uvjerenja su neutemeljena jer do njih nisi došao vaganjem dokaza za i dokaza protiv, pa onda logičkim zaključivanjem došao do valjanog zaključka.

Ja volim biti temeljit, što znači da kao dokaz prihvaćam samo ono u što nije moguće posumnjati. Što znači da ne mogu dokazati niti da postojim, niti da svijet postoji, niti da je logika ispravna, niti da postoji postojanje kao takvo, ali ga ipak aksiomatski prihvaćam. Postojanje (u općenitoj formi) i jedino to. Jedva. I Boga, naravno, ali za to imam jedan drugi, suviše osoban razlog zbog kojeg i prihvaćam postojanje, ali koji niti ne pokušavam nametnuti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 21:11 (NiramX).
17 godina
moderator
NiramX kaže...
Ja volim biti temeljit, što znači da kao dokaz prihvaćam samo ono u što nije moguće posumnjati. Što znači da ne mogu dokazati niti da postojim, niti da svijet postoji, niti da je logika ispravna, niti da postoji postojanje kao takvo, ali ga ipak aksiomatski prihvaćam

Prevedeno - tebi apsolutno ništa nije moguće dokazati, a prihvaćaš aksiome koji ti se sviđaju.

Kako ćeš na taj način doći do činjenica?

Pitao sam te konkretno:

Možeš li navesti primjere hipoteza za koje si prihvatio dokaze (u to ne ulazi indoktrinirana materija)?

NiramX kaže...
I Boga, naravno, ali za to imam jedan drugi, suviše osoban razlog zbog kojeg i prihvaćam postojanje, koji niti ne pokušavam nametnuti.

Aha, OK. Svaćam. Čuješ glasove u glavi. 

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Prevedeno - tebi apsolutno ništa nije moguće dokazati, a prihvaćaš aksiome koji ti se sviđaju.

Kako ćeš na taj način doći do činjenica?

Pitao sam te konkretno:

Možeš li navesti primjere hipoteza za koje si prihvatio dokaze (u to ne ulazi indoktrinirana materija)?

Aha, OK. Svaćam. Čuješ glasove u glavi. 

Ne zato što mi se sviđa, nego zato što uopće ne mogu mislima obuhvatiti alternativu. I u pitanju je samo jedan jedini aksiom. Koja konkretno? Samo ona koja nadilazi empiriju, a takvu još nisam susreo. Naravno da čujem glasove, svi ih čujemo kada pomislimo na njih.  

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 21:20 (NiramX).
17 godina
moderator
NiramX kaže...
Ne zato što mi se sviđa, nego zato što uopće ne mogu mislima obuhvatiti alternativu. I u pitanju je samo jedan jedini aksiom. Koja konkretno? Samo ona koja nadilazi empiriju, a takvu još nisam susreo. Naravno da čujem glasove, svi ih čujemo kada pomislimo na njih.  

Hvala na iskrenosti. Rasprava s tobom je uzaludna - živiš u svom svijetu odvojenom od stvarnosti i želiš da to tako i ostane.

Žao mi je samo što to odmah nisam išao iščeprkati iz tebe pa da te stavim na block-listu.

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...
NiramX kaže...

Hvala na iskrenosti. Rasprava s tobom je uzaludna - živiš u svom svijetu odvojenom od stvarnosti i želiš da to tako i ostane.

Žao mi je samo što to odmah nisam išao iščeprkati iz tebe pa da te stavim na block-listu.

Odvojenom od stvarnosti? Kako dokazati stvarnost? Kako dokazati da je stvarna?

Ali čisto da vidiš da nisam toliko "odvojen" koliko ti misliš, reći ću kako smatram da je fenomenologija gotovo na dobrom tragu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 21:29 (NiramX).
15 godina
odjavljen
NiramX kaže...
footballer kaže...

Dokazano je da je bog nepostojeca figura. Ali, od tebe nema odgovora. Kontriraj njegove izjave i upotpuni ih dokazima. 

Ne mozes. Zasto? Zato sto ne razumijes 2 stvari. Ne razumijes sto znaci znanstvena metoda, i ne razumijes da su dokazi za pozitivnu tvrdnju i dokazi za negativnu tvrdnju drukciji. Jer da znas, onda ne bi pitao "Što je tu sada točno dokazano". 

Ali, opet, sviđa mi se vase vjernicko ustrajanje. Tako je, bas ste dobri, budite dobri robovi crkvi i sluzite svojim gospodarima, idite nedjeljom i slusajte ih, dajte im novce, ne upitujte ih. Branite ih bez da znate istinu. Tako to dobri i poslusni robovi rade :)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice