Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 344.208
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Zasto ne okrenete raspravu prema religiji? Znanost je tocna i vidimo to, ne mozete raspravljati i o njoj s osobama koje tvrde da osnovne sile kao gravitacija ne mogu biti dokazane. I da je znanost unistila puno toga dok tipkaju na kompjuteru na forumu koji je na serverima negdje dalje. Koriste struju i elektroniku koje su, gle cuda, nastala zbog znanstvenog napretka covjecanstva.

Evo pitanje ovim stovateljima jahve (primjetite da uvijek imena bogova te samu rijec bog pisem malim slovom)

Da li ubojstvo nije u redu jer bog kaze da nije u redu ili nije u redu zato sto nije u redu?
Dobro promislite, a ja cu da ti objasnjenja za oba odgovora dolje.

Ok, u slucaju da ubojstvo nije u redu zato sto bog kaze da nije u redu, onda je moral obvezan, te nemamo slobodnu volju.
U slucaju da ubojstvo nije u redu zato sto nije u redu, onda je moral neovisan od boga (moze postojati i bez postojanja boga).

Ali, ako uzmemo boga kao tocnu stvar (sto nekolicina vas tvrdi te argumentira u njegovu "stranu") onda ubojstvo nije u redu.
Razlog?
Sve sto se dogadja se dogadja s razlogom, te se dogadja po bozjem planu (koji je na kraju krajeva moralno dobar). (Nemojte opet s ovim "odakle ti bozji plan" itd, vec sam linkao stranicu na bible.org u kojoj se bozji plan potvrdjuje u bibliji, kao i svecenici i svi ostali duznosnici crkve). Znaci da je svako ubojstvo moralno opravdano od strane samog boga, te je nuzno za njega u ostvarivanju njegovog "divine"plana. Ista stvar vrijedi za silovanja,pedofiliju (koje u svecenika ima ohoho), mucenja itd.

Ajmo reci da bozji plan ne postoji (po bibliji postoji, ponavljam), i dao nam je slobodnu volju te se ne mijesa u nas svijet zbog tog.
Znaci ne mijesa se u silovanja s namjerom da ih sprijeci (a moze, sjetite se da govorite da je svemoguc) kako se ne bi uplijetao u izbor i slobodnu volju silovatelja, iako ce zena koju siluje imati trajna psihicka ostecenja, mozda ce zatrudnjeti itd. Cijeli jedan zivot unisten (kazete da nas sve voli) samo da se silovatelju odrzi pravo slobodnog izbora, iako je po ogromnoj vecini ljudi silovanje moralno lose. Znaci li to da ljudi u prosjeku imaju vise morala od tog vaseg imaginarnog prijatelja?

Isto tako, komicno mi je kako govorite "zasto vjerujete u znanstvene teorije i metode"koje imaju dokaze i jedna drugu potvrdjuju ili suradjuju (nikad ne negiraju), te govorite da smo mi "nasjeli" na njih, dok vi vjerujete u nadnaravne stvari napisane u jednoj jedinoj knjizi u kojoj ima toliki broj kontradikcija da bi posramile obitelj covjeka koji ju je napisao do 5. koljena? Tko je tu nasjeo na gluposti? Kome vjerovati? Ljudima kao npr. dr. Hawkingu (za njega skoro citav svijet zna) koji cijeli svoj zivot proucava svemir ili nekog tipa koji je pogledao 2 videa na youtubeu i slusao svecenika na vjeronauku? Ako vise vjerujete ovom drugom, onda se dobro zapitajte sto ste radili cijeli svoj zivot. Al jako dobro.
15 godina
odjavljen
"Ali, ako uzmemo boga kao tocnu stvar (sto nekolicina vas tvrdi te argumentira u njegovu "stranu") onda ubojstvo nije u redu."

Pardon, htio sam napisati onda je ubojstvo U REDU. Posto sam na mobu ne mogu editat post
16 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Prirodno je da je s razvojem ljudske vrste i inteligencije došlo do propitkivanja smrtnosti i straha od iste. Od davnina je čovjek bio praznovjeran jer mu je to trebalo, s vremenom (kroz tisuće generacija) nam je to ušlo u genetski zapis. Danas imamo "božanski" centar u mozgu, tj centar koji nam pruža utjehu (taj dio mozga je izrazito aktivan u trenutku smrti). Ako to nekome treba i osjeća se bolje zbog toga tko sam ja da mu to uskraćujem? 

9 godina
protjeran
jozef kaže...

Prirodno je da je s razvojem ljudske vrste i inteligencije došlo do propitkivanja smrtnosti i straha od iste. Od davnina je čovjek bio praznovjeran jer mu je to trebalo, s vremenom (kroz tisuće generacija) nam je to ušlo u genetski zapis. Danas imamo "božanski" centar u mozgu, tj centar koji nam pruža utjehu (taj dio mozga je izrazito aktivan u trenutku smrti). Ako to nekome treba i osjeća se bolje zbog toga tko sam ja da mu to uskraćujem? 

ti si emocionalno zrela osoba, nisi egocentrik i normalno je tako razmisljati.

15 godina
odjavljen
Ako si ti recimo gay i zelis se vjencat i posvojit djecu u RH, tko ti to zabranjuje? A da, Crkva i Markicka (deklarira se kao velika vjernica u krista ili stavec)
Ako si recimo gay i zelis se vjencat i imat djecu u nekoj heavy muslimanskoj drzavi, tko ti to brani?
A da, zakon (!)koji je krojen po islamu te zbog kojeg ce te doslovno ubiti.
Nas nije briga ako netko prakticira vjeru, ali s time da na nikog ne utjece (da, nikog, cak niti na djecu i obitelj). Ako je vjera osobna stvar, e onda to drzi za sebe. Ako je bog svemoguc, on ce znati da si vjerovao u njega dok si zivio na Zemlji.

Ne smijem to zbog svoje religije - sasvim OK, i imas to pravo
Ne smijes to zbog moje religije -nije u redu i nemas nikakvo pravo to govoriti i traziti od nekog.

Nadam se da je malo jasnije
17 godina
footballer kaže...

Kome vjerovati? Ljudima kao npr. dr. Hawkingu (za njega skoro citav svijet zna) koji cijeli svoj zivot proucava svemir ili nekog tipa koji je pogledao 2 videa na youtubeu i slusao svecenika na vjeronauku? Ako vise vjerujete ovom drugom, onda se dobro zapitajte sto ste radili cijeli svoj zivot.

Ne treba vjerovati niti jednom... Ne u smislu da ne treba znanstveno vjerovati... Ali Hawking nije bog ili božanstvo da mu možeš vjerovati ako on kaže bog postoji/ne postoji...

Uopće ne treba znanost i vjeru uspoređivati, to je totalno krivi put. Usudio bih se reći da je to krivi put kojim su krenule neke religije, a ne znanost. Teško ćeš naći znanstvenika koji će ti s velikom sigurnošću tvrditi da nekakav bog ne postoji, ali i da postoji...

Smatram da vjeru treba nositi u srcu, ne opterećivati se s njom previše, živjeti po moralnim pravilima i prihvaćati znanost kao temelj civilizacije. A svatko od će umrjeti i vidjeti što će se desiti na kraju...

A što se tiče vječnog raja, vječne kazne i takvih nebuloza koje religije koriste da bi imale što više sljedbenika i automatski što više para, u takve stvari ne želim uopće vjerovati, niti želim biti u takvom vječnom raju u koji možeš stići samo vjerom u ono što ti oni govore bez da išta pitaš... taj koncept mi se uopće ne sviđa i takav tip boga mi se uopće ne sviđa... to nije pravda, barem ne po našem ljudskom shvaćanju...

Da svi nosimo vjeru u srcu, ne opterećujemo druge ljude s njom i ne namećemo svoja vjerska razmišljanja drugima svijet bi bio puno bolje mjesto za život. A što se tiče indoktrinacija koje rade religije od malih nogu, mislim da bih to čak zakonski zabranio... Ali onda bi me prozvali nevjernikom, komunistom i sotonom 

btw. Ja jesam vjernik, i nadam se da nešto tamo poslije svega postoji... Ali da ću tvrditi da je to točno nešto iako nemam blage veze što bi to moglo biti, kao što to ne zna ni nitko od pripadnika populacije na zemlji... E pa to neću sigurno...

btw. Uzimam u obzir da nisam u pravu, možda je pravi Bog kršćanski pa ću gorit u paklu, možda je i Alah pa ću svejedno gorit u paklu... ali onda nek mi to netko i dokaže, ne želim cijeli život vjerovati u zablude i ograničavati se tim. A što se tiče etike i morala, tu smatram da imam puno veću etiku i moral od većine praktičnih vjernika (barem onih koje osobno poznajem).

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 13:24 (lllnuclearlll).
15 godina
odjavljen
Razmisli onda. Ako mislis da ne postoji koncept raja i pakla, koji je velik dio religije, zasto bi onda postojao i bog? Ako je velika vecina tvrdnji dokazano kriva, zasto bi ostatak, koji je tebi prihvatljiviji, bio tocan?
10 godina
footballer kaže...

Dobro sam se nasmijao sada. A evo i zašto...

Da je Bog htio sprječavati ubojstva, silovanja... ne bi ti dao um i razum. Dobio bi chip u tikvu a on bi upravljao tobom sa yostickom. Koja bi bila poanta naseg postojanja tada? 

Pa jasno da je ti takve stvari ni zakon ne dozvoljava.

Bog ne zeli upravljati tvojim razumom, jer u tom slucaj to nebi bio ti. Nebi odredio svojih 10 zapovjedi. Koje te na nista ne obvezuju. Kao i zakon, mozes ga postovati a i nemoras. Mozes ubiti, zavrsiti u zatvoru i kad umres u paklu. Tvoj izbor.

Bog kroz svoje zapovjedi ti govori kako se trebas ponasati ako zelis u Njegovo kraljevstvo nakon smrti. Ali samo ako zelis. Nista ti ne namece i ne uvjetuje. Ti zivis svij zivot kako smatras da je ispravno i po tvojoj volji, a na temelju toga ces biti ili ne biti u kraljevstvu Bozjem.

Ako si citao Bibliju, a pretpostavljam da jesi, napisao si bezvezni post gdje ti ja sad govorim kakvo je tumacenje Boga.

16 godina

Rasprava o religiji i Bibliji (Talmudu/Tori/Kuranu) je besmislena kao što je ikome tko je pročitao par redaka tih knjiga ili postavio pitanje nekom svećeniku jasno. Religije i vjerske knjige su ljudska kreacija gdje čovjek sebe i svoj narod stavlja u prvi plan
Zapravo je čovjek stvorio Boga na svoju sliku i priliku jer Bog je Židov/Arap/Indijac, Bog je muškarac, osvetoljubiv i sebičan egocentrik... meni to ne zvuči nimalo božanski. Također Bog je svemoćan ali nemoćan kad je to religiji potrebno, sve skupa ima više rupa nego scenario za najgori film.
Svi vjerski obredi su prepisani iz starih ("poganskih") religija, kao i ideja svetog trojstva itd itd. Čemu rasprava s nekime tko "puši" te priče?

17 godina
footballer kaže...
Razmisli onda. Ako mislis da ne postoji koncept raja i pakla, koji je velik dio religije, zasto bi onda postojao i bog? Ako je velika vecina tvrdnji dokazano kriva, zasto bi ostatak, koji je tebi prihvatljiviji, bio tocan?

Pa ja ne znam dali je koncept točan, ja koncept nisam izmislio niti prihvatio... Ja sam rekao da se nadam da ipak nešto postoji. A što je to? Budemo vidjeli (ili ne budemo)  Uopće se ne želim opterećivati tim, ali da postoji neki smisao svega, pa nadam se da postoji.

14 godina
protjeran
jozef kaže...

Rasprava o religiji i Bibliji (Talmudu/Tori/Kuranu) je besmislena kao što je ikome tko je pročitao par redaka tih knjiga ili postavio pitanje nekom svećeniku jasno. Religije i vjerske knjige su ljudska kreacija gdje čovjek sebe i svoj narod stavlja u prvi plan
Zapravo je čovjek stvorio Boga na svoju sliku i priliku jer Bog je Židov/Arap/Indijac, Bog je muškarac, osvetoljubiv i sebičan egocentrik... meni to ne zvuči nimalo božanski. Također Bog je svemoćan ali nemoćan kad je to religiji potrebno, sve skupa ima više rupa nego scenario za najgori film.
Svi vjerski obredi su prepisani iz starih ("poganskih") religija, kao i ideja svetog trojstva itd itd. Čemu rasprava s nekime tko "puši" te priče?

Odakle si samo izvukao te besmislice?

17 godina
matrix777 kaže...

Bog ne zeli upravljati tvojim razumom, jer u tom slucaj to nebi bio ti. Nebi odredio svojih 10 zapovjedi. Koje te na nista ne obvezuju. Kao i zakon, mozes ga postovati a i nemoras. Mozes ubiti, zavrsiti u zatvoru i kad umres u paklu. Tvoj izbor.

Super... Dakle ako sam ja svoj život živio prateći sva kršćanska pravila, bio najbolji što sam mogao, dao sve za druge i bio praktički Majka Terezia, osim jedne stvari, bio sam ateist/agnostik...

po Bibliji to znači da ću gorit u paklu... Odlično 

I biblijski bog je onda pravedan bog? Daj molim te... Tu knjigu ne uzimam za ozbiljno, to je najobičnija ljudska kreacija i bog iz nje mi se niti malo ne sviđa... iskreno, meni je biblijski raj pakao... biti u tom raju znajući da su neki ljudi koji su živjeli po svim pravilima i moralu u paklu, za mene to više nije raj i to nije nikakva pravda...

religije koriste strah, i to me kod njih najviše smeta... "ako niste uz mene, protiv mene ste"... zašto? nisam protiv, jedino ne poznajem to, a ne želim vjerovati na taj način da me netko uvjerava u nešto što ni sam ne razumije i straši vječnom kaznom... 

i ponavljam... Uzimam u obzir da sam u krivu, ali nadam se da će mi bog dopustiti da mu objasnim svoje stajalište na sudu 

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 13:35 (lllnuclearlll).
9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Vjera je usađena odgojem i indoktrinacijom.

precesto je koristena rijec "indoktrinacija" u smislu religijske ind..

u vecini stvari dijete se godinama socijalizacijom indoktrinira.

indoktrinaciju koristimo u negativnom kontekstu, mada ne mora biti.

nametanje tudje volje (u ovom slucaju roditeljske) bih prije nazvao samom socijalizacijom a ne indoktrinacijom.

normalno je da ce roditelji vjernici pokusati djetetu nametnuti svoju religiju, no to pali do puberteta, tada vec osoba pocinje razmisljati "svojom glavom", i puno ljudi  ostanju pri vjeri u boga dok jako puno ljudi cak i riskirajuci dugotrajni sukob s obitelji postaju ateisti, agnostici, i ostali...

indoktrinacija djeteta bi obuhvacala i nametanje politickih uvjerenja, koa uopce ne moraju biti drustveno prihvatljiva ili u nekim drustvima su prihvatljiva, u nekima ne.

eto, ja rek'o pa ne porek'o..

15 godina
odjavljen
Nisi odgovorio na pitanje. Primjetio sam da tokom cijele diskusije tu izbjegavas izravan odgovor na mnogo pitanja.
Zato ponavljam, zasto je ubojstvo MORALNO pogresno?Da li je pogresno jer bog kaze da je pogresno ili je pogresno jer je pogresno bez boga ili s njim.
Zakon nalaze da je ubojstvo kriminal jer se osobi uzima osnovno pravo na zivot. To ja vrlo dobro znam.

Hm, kazes da je bog svemoguc i da zna sve, ali ga je nemoguce dokuciti jer je toliko pametniji od nas. Kako zna ti znas da li bog zeli ili ne zeli upravljat mojim razumom?

A ako ne vjerujem u njega onda ne idem u njegovo kraljevstvo nego idem u pakao jelda? Jel ti vidis sad tu nesto glupo? Ja vidim. Vidim da su se ljudi u proslosti toliko plasili toga da su ucili potomke tome, kako potomci ne bi isli u pakao. I onda je to postao dio kulture. I pocela je indoktrinacija.

Ja sam citao Bibliju, ali prijatelju, ti meni neces tumacit boga jer vjernici govore da je to pisano u prenesenom znacenju i da svaka osoba moze nju tumaciti na svoj nacin.
Ti tumacis to tako da postoji bog, Krist koji je umro za tebe i ozivio (sto je ponistilo smrt tako da prakticki nista nije napravio). Tumacis to tako da su djeca po rodjenju gresnici (wtf?) te da se moraju politi vodom po glavi inace idu u pakao. Da je neka zena zatrudnila bez spolnih odnosa.

Ja to pak tumacim tako da umrem od smijeha kad cujem da bog postoji, da je Krist (ako je uopce postojao) ludjak kojega su pratili jos ludji ljudi, da ta polijevanja po glavi oznacuju djecu, kao sta su i tebe, samo sto se nasrecu neki probude iz toga, te da je ta djevica trudnica lagala muzu kako je zatrudnila te je bila prilicno ustrajna.
Naravno, ti ne mozes upitivati moje tumacenje jer je biblija pisana po prenesenom znacenju i svako moze istu tumaciti kako god zeli.
14 godina
protjeran
lllnuclearlll kaže...

Super... Dakle ako sam ja svoj život živio prateći sva kršćanska pravila, bio najbolji što sam mogao, dao sve za druge i bio praktički Majka Terezia, osim jedne stvari, bio sam ateist/agnostik...

po Bibliji to znači da ću gorit u paklu... Odlično 

Zaboravljaš da je u Bibliji navedeno kako Bog ima mnoga imena. Ako vjeruješ u jedno ime, vjeruješ u Njega. Logikom se lako može zaključiti na što ciljam.

10 godina
jozef kaže...

Te priče "puše" 97% populacije.

14 godina
protjeran
matrix777 kaže...
jozef kaže...

Te priče "puše" 97% populacije.

Stvar je u tome da ovdje nitko očito ne poznaje religijske tekstove, pa navode ovakve apsurdne konstatacije. No, moram se složiti s njima. To ipak nije validan argument.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 13:44 (NiramX).
9 godina
protjeran

@footbaler

jesi li sam u zivotu dosao do tog razmisljanja ili si tako odgojen da tako razmisljas ?

vjerojatno su ti roditelji bili ateisti pa je ok da si i ti, ili po onome gore sto napisah, roditelji vjernici a ti se iscupao iz tamnih ruku dogmi i zla.

17 godina
NiramX kaže...

Zaboravljaš da je u Bibliji navedeno kako Bog ima mnoga imena. Ako vjeruješ u jedno ime, vjeruješ u Njega. Logikom se lako može zaključiti na što ciljam.

Ali mene biblija uopće ne zanima... zašto uzimaš bibliju kao relevantan faktor? to je knjiga u koju su tebe naučili da vjeruješ i nije jedina vjerska knjiga na svijetu... možda je lažna, a neka druga prava? jel ti to kad palo na pamet? 

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 13:46 (lllnuclearlll).
17 godina
odjavljen
DataX kaže...
jozef kaže...

Ako to nekome treba i osjeća se bolje zbog toga tko sam ja da mu to uskraćujem? 

ti si emocionalno zrela osoba, nisi egocentrik i normalno je tako razmisljati.

Nije on jedini koji tu koji tako razmišlja, mislim da, ako netko razmišlja drugačije, taj je u manjini. Međutim, ako vodimo argumentiranu raspravu, onda ti svojim sudjelovanjem u rapsravi sam odabuješ taj štit nepreispitivanja.

matrix777 kaže...

Da je Bog htio sprječavati ubojstva, silovanja... ne bi ti dao um i razum. Dobio bi chip u tikvu a on bi upravljao tobom sa yostickom. Koja bi bila poanta naseg postojanja tada? 

Slažem se da je kolega tu uzeo loš primjer, ali je na dobrom tragu. Dijete umre od raka, pa je to Božja volja, dio plana. Ako Bog može tom djetetu dati rak, onda može i na taj način svijet osloboditi silovatelja koji ne pokazuje kajanje (što znači da neće ni stati silovati) bez da utječe na slobodnu volju. Ako nije Bog dao rak, onda je to tek isprazno tješenje, ali onda se postavlja pitanje kakav utjecaj takav Bog ima na naš život i ako nema nikakav, zašto uopće rapsravljamo o njemu. Ova priča ide u jednu dubinu i širinu za koju sad nemam vremena, ali ako iz ovoga ne vidiš poantu, ne vjerujem ni da ćeš je vidjeti iz "romana".

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
13 godina
footballer kaže...
Ako si ti recimo gay i zelis se vjencat i posvojit djecu u RH, tko ti to zabranjuje? A da, Crkva i Markicka (deklarira se kao velika vjernica u krista ili stavec)
Ako si recimo gay i zelis se vjencat i imat djecu u nekoj heavy muslimanskoj drzavi, tko ti to brani?
A da, zakon (!)koji je krojen po islamu te zbog kojeg ce te doslovno ubiti.
Nas nije briga ako netko prakticira vjeru, ali s time da na nikog ne utjece (da, nikog, cak niti na djecu i obitelj). Ako je vjera osobna stvar, e onda to drzi za sebe. Ako je bog svemoguc, on ce znati da si vjerovao u njega dok si zivio na Zemlji.

Ne smijem to zbog svoje religije - sasvim OK, i imas to pravo
Ne smijes to zbog moje religije -nije u redu i nemas nikakvo pravo to govoriti i traziti od nekog.

Nadam se da je malo jasnije

A zasto onda u komunistickim zemljama koje su naravno predominantno ateisticke gay populacija nema prava kao u predominantno krscanskim zemljama.?Da li gay moze posvojiti djecu na Kubi,Kini,Sjevernoj Koreji?Tamo nema nikakvih religija da to zabranjuju,u cemu je problem?

Inace,ja sam ateist.I glasao sam protiv na onom nasem referendumu,cisto da se zna sa koje pozicije postavljam pitanje.

15 godina

Ovakve teme je najbolje ne pokretati, jer većina ljudi naprosto ne prihvaća da netko ima drugo mišljenje i prihvaća samo svoje kao ispravno. To ne znači da je jedan u pravu ili drugi, jer su u ovakvim temama obje osobe u pravu iz svog kuta gledanja, ali jednostavno teba biti otvoren i za mišljenje druge strane i voditi kvalitetnu raspravu. Iako će na kraju rasprave svatko (najvjerojatnije) i dalje smatrati svoje mišljenje ispravnim (možda i nije najbolji izraz), ali si barem dobio pogled sa one druge, te ako je ta osoba dobro argumentirala svoje stavove razumijet ćeš njegovo "viđenje" svega.

Ne mali broj puta se vjernike smatra zatucanim kozojebima ili nekim fanaticima, što uglavnom nije ni blizu istini. Ja sam vjernik, ali mi nije ni u snu ideja nekom nametati svoje mišljenje, kao jedino ispravno. Ili ako je netko drugi ateist smatrati da je on po nečemu lošija osoba od mene.

U većini slučajeva su ljudi vjernici jer su nas tako roditelji odgojili, kao i što vam roditelji usade druge kvalitete da budete, prije svega, dobar i pošten čovjek.

Ali mene pitate ljude što dobijem od vjere, pa odgovor bi bio nekakvo olakšanje, sigurnost. Netko će me tražiti dokaz, netko će jednostavno prihvatiti mene i moje razloge i neće me smatrati zbog toga kozojebom 

15 godina
odjavljen
@DataX

Roditelji su mi vjernici. Obavili sve od krstenja do krizme, te se vjencali u katolickoj crkvi. Velika vecina obitelji (90%) su mi katolici.

Sam sam dosao do tog razmisljanja. Iznio sam svoje razmisljanje njima te su ga oni uvazili i rekli da ne moram vjerovati u njihovog boga, ici u crkvu itd. Da se nece "naljutiti"ili bilo sto slicno.

Inace, oni sami me nisu odgojili po krscanskim vrijednostima (znate ono, biblijski, incest, ubijanje civilizacija poplavama i te spike). Nisam cuo previse o religiji i bogu od njih. Mada su me upisali u vjeronauk. Imam osjecaj da im je cilj bio da me odgoje kao moralnu osobu koja kriticki razmislja i ne uzima sve kako je servirano.
15 godina
odjavljen
Kazes da ima vise kuteva gledanja, no samo jedan je tocan, ostali su u krivu :)
17 godina
Xplicit kaže...

Ovakve teme je najbolje ne pokretati, jer većina ljudi naprosto ne prihvaća da netko ima drugo mišljenje i prihvaća samo svoje kao ispravno. To ne znači da je jedan u pravu ili drugi, jer su u ovakvim temama obje osobe u pravu iz svog kuta gledanja, ali jednostavno teba biti otvoren i za mišljenje druge strane i voditi kvalitetnu raspravu. Iako će na kraju rasprave svatko (najvjerojatnije) i dalje smatrati svoje mišljenje ispravnim (možda i nije najbolji izraz), ali si barem dobio pogled sa one druge, te ako je ta osoba dobro argumentirala svoje stavove razumijet ćeš njegovo "viđenje" svega.

Ne mali broj puta se vjernike smatra zatucanim kozojebima ili nekim fanaticima, što uglavnom nije ni blizu istini. Ja sam vjernik, ali mi nije ni u snu ideja nekom nametati svoje mišljenje, kao jedino ispravno. Ili ako je netko drugi ateist smatrati da je on po nečemu lošija osoba od mene.

U većini slučajeva su ljudi vjernici jer su nas tako roditelji odgojili, kao i što vam roditelji usade druge kvalitete da budete, prije svega, dobar i pošten čovjek.

Ali mene pitate ljude što dobijem od vjere, pa odgovor bi bio nekakvo olakšanje, sigurnost. Netko će me tražiti dokaz, netko će jednostavno prihvatiti mene i moje razloge i neće me smatrati zbog toga kozojebom 

Tvoj način razmišljanja je poprilično sličan mom... Nisu samo ateisti ti koji smatraju vjernike zatucanima i sl. što si i sam spomenuo, postoji ohohohoh obrnutih slučajeva, zato ne treba generalizirati...

Problem je kad je čovjek zadrt i ne prihvaća niti jedno drugo mišljenje i stav osim svog, nebitno bio on ateist ili vjernik... Meni je problem u tome što religije potiču takvo razmišljanje i potiču to isto nametanje, to mi se niti malo ne sviđa. Vjernik jesam, ali način na koji religije rade mi je u najmanju ruku grozan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 14:06 (lllnuclearlll).
17 godina
footballer kaže...
Kazes da ima vise kuteva gledanja, no samo jedan je tocan, ostali su u krivu :)

Onda je poanta u tome da si možda i ti u krivu... 

Ja to i uzimam u obzir, ali ako sam u krivu nikom nisam naštetio svojim razmišljanjem i nikog nisam tjerao da razmišlja kao ja, a to mnogi rade i tu nastaje velik problem...

17 godina
geronimo4661 kaže...

A zasto onda u komunistickim zemljama koje su naravno predominantno ateisticke gay populacija nema prava kao u predominantno krscanskim zemljama.?Da li gay moze posvojiti djecu na Kubi,Kini,Sjevernoj Koreji?Tamo nema nikakvih religija da to zabranjuju,u cemu je problem?

Isuse, koji kupus od kategorija... "komunističke zemlje" na jednoj, "predominantno kršćanske" na drugoj...

"Miješanje kategorija je znak da ti se netko pokakao u glavu" - Johan Wolfgang von Goethe

U masu kršćanskih zemalja, "gej populacija" nema prava kao "gej populacija" u nekim drugim kršćanskim zemljama. Kod nas istospolni par ne može sklopiti istospolni brak, a u nekim "predominantno kršćanskim zemljama" može.

Na Kubi ne može, a isto tako ni u u obližnjem (relativno) Paragvaju koji nije "komunističkozemaljski", ali je "predominantno kršćanski". 

I tako...

This space for rent!
12 godina
odjavljen
footballer kaže...
Zato ponavljam, zasto je ubojstvo MORALNO pogresno?Da li je pogresno jer bog kaze da je pogresno ili je pogresno jer je pogresno bez boga ili s njim.
Zakon nalaze da je ubojstvo kriminal jer se osobi uzima osnovno pravo na zivot. To ja vrlo dobro znam.

Ubojstvo je moralno pogrešno jer postoji objektivno dobro koje je intuitivno prisutno u svakom čovjeku u obliku savijesti. Objektivno dobro je, u suštini - Bog. Da Bog ne postoji, na tragu Dostojevskog, "sve je dopušteno". Kad bolje razmisliš, ateizam vodi u potpuni besmisao. Svaki razlog kojeg iz pozicije ateizma možemo dati kako bi obrazložili da ubojstvo nije moralno, svodi se na površne argumente tipa "zato da opstanemo", "jer nije dozvoljeno nekome oduzimati slobodu, pravo na život"... No to su površni argumenti koji mogu imati praktičnog smisla u životu, ali nemaju nikakvo utemeljenje ili obrazloženje. Ima jedan zanimljiv film koji jako dobro oslikava poziciju ateiste u ovakvom svijetu. Tommy Lee Jones glumi profesora, ateista koji na savršen način oslikava besmisao života iz ateističke perspektive te se želi ubit (jer jedino to ima smisla za hardcore ateistu), a vjernik ga u tome želi spriječit. Izvrstan film. Zapravo, filozofija apsurda (netko bi rekao i egzistencijalizma) je zadnji true osvrt na besmisao života iz perspektive ateizma.

footballer kaže...
Hm, kazes da je bog svemoguc i da zna sve, ali ga je nemoguce dokuciti jer je toliko pametniji od nas. Kako zna ti znas da li bog zeli ili ne zeli upravljat mojim razumom?

A ako ne vjerujem u njega onda ne idem u njegovo kraljevstvo nego idem u pakao jelda? Jel ti vidis sad tu nesto glupo? Ja vidim. Vidim da su se ljudi u proslosti toliko plasili toga da su ucili potomke tome, kako potomci ne bi isli u pakao. I onda je to postao dio kulture. I pocela je indoktrinacija.

Koncept pakla i raja u religijama je nešto na što se čovjek oslanja kako bi utažio želju za apsolutnom pravednosti koja je na zemlji neostvariva. Pravednost je nešto što bi svi željeli da postoji ovdje i sada, apsolutno, ali ne postoji. Nije stvar plašenja ili straha. Ljudsko pravo je utemeljeno na istom konceptu pravednosti i nije mu poanta da se strahom utječe na ljude da izbjegavaju zlo, a rade dobro, već da dobrim djelima da smisao.

footballer kaže...

Ja sam citao Bibliju, ali prijatelju, ti meni neces tumacit boga jer vjernici govore da je to pisano u prenesenom znacenju i da svaka osoba moze nju tumaciti na svoj nacin.
Ti tumacis to tako da postoji bog, Krist koji je umro za tebe i ozivio (sto je ponistilo smrt tako da prakticki nista nije napravio). Tumacis to tako da su djeca po rodjenju gresnici (wtf?) te da se moraju politi vodom po glavi inace idu u pakao. Da je neka zena zatrudnila bez spolnih odnosa.

Djeca se nisu grešnici, već bića koja imaju, odn. koja će nedvojbeno imati sklonost grijehu kojeg mi u Crkvi nazivamo istočni grijeh. Djeca ne završavaju u paklu pa sve i da nisu krštena - to je stav Crkve.

footballer kaže...
Ja to pak tumacim tako da umrem od smijeha kad cujem da bog postoji, da je Krist (ako je uopce postojao) ludjak kojega su pratili jos ludji ljudi, da ta polijevanja po glavi oznacuju djecu, kao sta su i tebe, samo sto se nasrecu neki probude iz toga, te da je ta djevica trudnica lagala muzu kako je zatrudnila te je bila prilicno ustrajna.
Naravno, ti ne mozes upitivati moje tumacenje jer je biblija pisana po prenesenom znacenju i svako moze istu tumaciti kako god zeli.

U pravu si, Krist je bio tada i još uvijek je ludost ovome svijetu. Ludost koja nudi smisao onome tko je dovoljno lud i šašav da ju prihvati. 

"Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja… svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike." -  1Kor 1

Dakle, kršćanin se i ne bi smio uvrijediti kada ga netko, zbog njegove vjere, prozove luđakom. Kao biće koje traga za smislom, čovjek poseže i za nemogućim, nadnaravnim, nelogičnim, nevjerojatnim idejama. Takav je od početka. Može bit da je to potpuno besmisleno, promašeno, nazadno... no činjenica ostaje da je čovjek i nakon x godina svoje povijesti upravo takav - da traži smisao, i pronalazi ga u Bogu. I find myself guilty as charged. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
moderator
eywa33 kaže...

No to su površni argumenti koji mogu imati praktičnog smisla u životu, ali nemaju nikakvo utemeljenje ili obrazloženje. Ima jedan zanimljiv film koji jako dobro oslikava poziciju ateiste u ovakvom svijetu. Tommy Lee Jones glumi profesora, ateista koji na savršen način oslikava besmisao života iz ateističke perspektive te se želi ubit (jer jedino to ima smisla za hardcore ateistu), a vjernik ga u tome želi spriječit.

To je samo percepcija koju vi vjernici imate prema ateistima i koja se provlači kroz filmove. Ista stvar je bila u prvoj sezoni True Detective-a gdje su ateisti prikazani kao razočarani vjernici pa kasnije pokajnici. Znači nije da on odbacuje tvrdnju da bog postoji, nego se posvađao s njim i ne razgovaraju.

Trebate vi vjernici shvatiti da neko može živjeti bez vaših sky daddy piz.darija, it's that simple.

14 godina
eywa33 kaže...

Na temelju ovog posta mogu zakljuciti da se tvoja vjera svodi na "vjerujem (i nije me briga da li sam u pravu ili ne) jer mi je tako lijepse, ne bih mogao prihvatiti da moj zivot ipak nema smisla".

Btw. ako ti je besmisao gora od smisla kojeg nudi tvoj Bog, to mi je zbilja smijesno. Znaci tvoj jedini smisao je klanjanje bicu kojem je bilo dosadno pa je jedan dan odlucio napraviti sebi ekipu koja bi ga hvalisala.

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice