Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 343.868
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
odjavljen
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
mbaksa kaže...
eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Prvo - činjenica da postojimo je dokaz da život može nastati iz nežive stvari. Kad ne bi mogao, ne bi ga ni bilo, tj. ne bi nas bilo.

A je li? Čini mi se da ti ovaj zaključak nije prošao kroz skeptički aparat kojeg tako ponosno ističeš. Da jest, rečenica bi bila drugačije formulirana, ovako zvuči kao da posjeduješ savršenu spoznaju, a to nije svojstveno skeptičkoj metodi.

Ja tu vidim samo tvoj "napad" na mene, ne vidim da si kritizirao moju izjavu.

Recimo, može biti da je ovo jebački dobro isprogramirana simulacija, koja nije imala "početak" već jedan običan "boot" programa koji počinje unatrag x broj godina, kad su već postojale sve vrste, kako su programirane. Onda je Big bang dobar pokušaj, ali promašen, kao i teorija evolucije - recimo. Ako je programer bio dobar, nije ostavio vidljive tragove programa, ono što pokreće simulaciju je nedohvatljivo svjesnim programčićima unutar simulacije...

Čitava ideja simulacije nije uopće toliko bedasta koliko se na prvu čini. Zapravo, informacija kao temelj simulacije je zapravo i u samom temelju naše prirode što je nedvosmisleno pokazano kvantnom mehanikom koja je, po mnogima, teorija koja je najbliža "istini" o prirodi. Dakle, ne kuglica, ne elektron, ne foton, već informacija - ona je, koliko smo dosad uspjeli otkriti, u pozadini ovog vrtuljka kojeg nazivamo svemir. Dakle, ako ne možemo oborit jednu ovakvu hipotezu, onda valja biti skeptičan oko trenutnog koncenzusa u znanosti - kao skeptik. 

Zašto ovo govorim? Da ti ukažem da postoji nekoliko "startnih pozicija" s kojih ljudi mogu izvoditi svoje zaključke i teorije. Samo što skeptik nema startnih pozicija, i to je razlog prethodnog posta. Skeptik traži, ne pronalazi. 

PS."činjenica da postojimo je dokaz da život može nastati iz nežive stvari"ovaj post upućuje na tvoju nedvojbenost oko abiogeneze. Iako riječ "možda" ublažava dojam, ali samo ublažava.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
9 godina
neaktivan
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

matrix777, evo, misija obavljena; još mi samo jednom cvili da si zakinut za TU.....

Kruha i igala...
17 godina
moderator
spaljeni kaže...
mbaksa kaže...
spaljeni kaže...
Objasni zivot iz nezive materije ? Srusi mit znanstveno, ne sa teorijom tipa neki mikrobi su dosli odnekale i evo zivota nego daj znastveni odgovor/dokaz postanka zivota iz nezive materije ? 

Prvo - činjenica da postojimo je dokaz da život može nastati iz nežive stvari. Kad ne bi mogao, ne bi ga ni bilo, tj. ne bi nas bilo.

Dakle sve je i vise nego jasno.

Jesam trazio znanstveni dokaz od tebe ? Jesam.

Jesi se ocitaovao ? Jesi.

Zašto manipuliraš? Zašto vadiš iz konteksta? Sad se tu loviš za riječ "dokaz" kao da sam ja igdje tvrdio da je znanost dokazala da je život nastao iz nežive tvari, a iz mojih odgovora je i više nego jasno da ne tvrdim da je znanost dokazala da je život nastao iz nežive tvari (jel znaš što znači riječ hipoteza?), nego kažem da znanost ima određene ideje kojima bi se mogao objasniti nastanak života. To je jasno vidljivo iz dijela mojeg odgovora kojeg si namjerno izostavio citirati!

mbaksa kaže...

Drugo - postoje hipoteze i eksperimenti koji se bave time i osobno očekujem da ćemo u budućnosti saznati kako točno.

Treće - ako ne znamo točno kako ili nismo sigurni, ne znači da se dogodilo na tvoj način ("God did it"). To ti je logička pogreška argument iz neznanja.

Još uvijek čekamo tvoje objašnjenje nastanka života. Naime, napisao si:

spaljeni kaže...
Kao sto si i sam rekao... postoje pokusaji znanstvenog shvacanja necega na sto vjera nudi sasvim solidan odgovor

17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Recimo, može biti da je ovo jebački dobro isprogramirana simulacija, 

Bojim se da ti je pobjeglo (moderno) značenje skepticizma. Skeptik će se početi zamarati s jebački dobro isprogramiranom simulacijom ako se za to pojave indikacije.

Ovo što pokušavaš sad, zbog toga što to pokušavaš ugurati u raspravu u kojoj tome nije mjesto, prije bi se moglo opisati kao filozofska masturbacija. To je u osnovi crvena haringa.

eywa33 kaže...
PS."činjenica da postojimo je dokaz da život može nastati iz nežive stvari"ovaj post upućuje na tvoju nedvojbenost oko abiogeneze. Iako riječ "možda" ublažava dojam, ali samo ublažava.

Život ili oduvijek postoji ili može nastati iz nežive stvari. S obzirom da u vrijeme Big Banga život nije bio moguć, a sad ga ima, zaključak je zapravo ne da život može nastati iz nežive tvari, nego da i jest nastao iz nežive tvari. (ili ga je neki bog gurnuo u naš svemir kršeći zakone fizike?!) Na kraju krajeva, što je život? Živa neživa tvar.  Jesu virusi živi? Jesu molekule žive?

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Bojim se da ti je pobjeglo (moderno) značenje skepticizma. Skeptik će se početi zamarati s jebački dobro isprogramiranom simulacijom ako se za to pojave indikacije.

Ovo što pokušavaš sad, zbog toga što to pokušavaš ugurati u raspravu u kojoj tome nije mjesto, prije bi se moglo opisati kao filozofska masturbacija. To je u osnovi crvena haringa.

Što ćeš kad skepticizam shvaćam ozbiljno i do kraja. Modernom skepticizmu fali... skeptičnosti :) 

Ako je informacija temelj svemira, nije li simulacija dobra teorija za tu indikaciju? Kao što sad ja i ti gledamo sliku na monitoru, u pozadini su zapravo samo nule i jedinice. 

mbaksa kaže...

Život ili oduvijek postoji ili može nastati iz nežive stvari. S obzirom da u vrijeme Big Banga život nije bio moguć, a sad ga ima, zaključak je zapravo ne da život može nastati iz nežive tvari, nego da i jest nastao iz nežive tvari. (ili ga je neki bog gurnuo u naš svemir kršeći zakone fizike?!) Na kraju krajeva, što je život? Živa neživa tvar.  Jesu virusi živi? Jesu molekule žive?

Život je prilično jasno definiran u biologiji; razmnožavanje, metabolizam, rast i sl. Dakle molekule koje ne dijele navedene karakteristike - shodno trenutnoj definiciji živog organizma - nisu žive :)

Što se tiče abiogeneze, većina znanstvenika koje poznam imaju stav o tome kojeg najbolje oslikava pojam "čudo". Jedan kojeg osobno poznam je teški darvinist (zapravo među poznatijim u RH) i drži da je problem nastanka života nerješiv sa znanstvenog aspekta. iz više razloga, jedan od njih je - očit - nemogućnost točnog poznavanja atmosferskih uvjeta prije x milijardi godina, što ostavlja tek mogućnosti i nagađanja. 

ps. imaš pravo, nesvjesno sam htio započeti još jednu filozofsku masturbaciju... No, kad bolje pogledaš, sve ovo jesu upravo to - filozofske masturbacije, neke bolje, neke lošije; ovisno o startnoj poziciji i referentnom okviru filozofa.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Što ćeš kad skepticizam shvaćam ozbiljno i do kraja. Modernom skepticizmu fali... skeptičnosti :)

Skepticizam kojeg ti shvaćaš ozbiljno je filozofski skepticizam. Ja osobno još nisam čuo nekog danas da se tako izjašnjava. Možda ih i ima, no to je rijetka pojava. Ali zato danas imaš mnogo ljudi koji sebe smatraju znanstvenim skepticima i za sebe vele jednostavno da su skeptici. I to je OK. Moglo bi se reći da je znanstveni skepticizam pragmatični skepticizam.

eywa33 kaže...
Ako je informacija temelj svemira, nije li simulacija dobra teorija za tu indikaciju? Kao što sad ja i ti gledamo sliku na monitoru, u pozadini su zapravo samo nule i jedinice.

Je. Ali moraš imati opravdan razlog za razmatranje. U suprotnom je to samo filozofska vježba, misaoni eksperiment (da ponovno ne upotrijebim onu sintagmu), tema za igrani film. Možeš ti tako razmatrati milijardu drugih stvari koje bi naizgled možda mogle biti moguće, a da zapravo ni jedna ne odgovara stvarnosti. Skeptik (uvijek kad to napišem govorim o znanstvenom skeptiku) kreće od fenomena i traži najbolje objašnjenje za fenomen. A ne da si zamisli nešto i onda gleda kako to nakeljiti na stvarnost. Stvar je u pristupu problemu.

eywa33 kaže...
Što se tiče abiogeneze, većina znanstvenika koje poznam imaju stav o tome kojeg najbolje oslikava pojam "čudo".

Onda poznaš krive znanstvenike. 

eywa33 kaže...
Jedan kojeg osobno poznam je teški darvinist (zapravo među poznatijim u RH) i drži da je problem nastanka života nerješiv sa znanstvenog aspekta. iz više razloga, jedan od njih je - očit - nemogućnost točnog poznavanja atmosferskih uvjeta prije x milijardi godina, što ostavlja tek mogućnosti i nagađanja.

Ne štima mi ovo što si sad napisao jer tu vidim dva nastanka života na tapeti. Jedan nastanak života kojeg spominješ je nastanak našeg života, a drugi nastanak života je općenito nastanak života (recimo da sami sad /pokušamo/ stvoriti život).

Možda fakat ispadne da nećemo moći dokučiti kako točno je nastao život na Zemlji jer nećemo moći simulirati baš iste uvjete (ili nećemo znati koji točno uvjeti su bili u pitanju), ali to ne znači da je nastanak života nešto nadnaravno ili da je za to bila potrebna "vanjska" intervencija, te to ne znači da nećemo dokučiti kako stvoriti život. A ako ga uspijemo stvoriti i ako nećemo biti sigurni da je na isti način nastao život na Zemlji - who cares

17 godina
odjavljen
Glavas_ZG kaže...

Čini mi se da vi ovdje ne razumijete o cemu Niram X govori.

Covjek je zapravo u pravu a ovo sto gravitciju i (ne mogucnost dokzivnja iste IZRAVNO) navodi kao jako dobar primjer. Samo je malo predaleko otisao u relativiziranju pa cu pokusati pojednostvit jer sam i sam nedavno o necemu slicnome razmisljao. Al da se vratim na pocetak, gore ste naveli da postoji 0 dokaza za nesto nadnaravno i 0 dokaza za krsenje pravila fizike. Deterministicki stav - posteno. No ista ta fizika determinizma govori o crnim rupama u svemiru i drugim pojavama kao o necemu sto vise nije diskutabilno a upravo te pojave nisu izravno dokazane tj. dokazne su na nacin na koji mozea dokazati i postojeanje nad naravnog, one su dokazane Posljedicno, tj. zbog efekata koje imaju  ali samo zbog efekata, nikad crna rupa primjerice nije dokazana jer je opazena jer ju nije moguce opazit, moguce je opazit samo njezin efekat, i prema tome je to u finzici opceprihvaceno, ista stvar je sa tamnom materijom, energijom i nekim zakonitostima kvantne mehanike, zapravo ih empiriski nije moguce dokazati, također nije moguce dokazati ni gravitaciju, jer promatrajuci molekulu ili atom ili kvark nije moguce utvrdit gdje se u njemu nalazi gravitacija no ipak zbrojno velika kolicin materije ima grvitaciju, isto se moze primjenit na nadnarvne pojave, nije ih moguce empiriski dokazati no određsni efekti i događaji se događaju i evidentirani su i po onom istom principu definiranja crnih rupa prema efektima crnih rupa ovdje imas definiciju nadnaravnog prema efektu nadnaravnog.

Jos sam htio nesto pisati al mi cura neda.

Razumijemo mi što on pokušava reći, ali smo već odavno to prežvakali i odbacili kao irelevantno, a on pokušava okolo kole na mala vrata to ponovno nametnuti u raspravu. To što on govori, sa filozofske strane stoji, međutim ne stoji ni sa znanstvene ni sa "životne". Znanost barata i s neizravnim dokazima, međutim i ti dokazi se oslanjaju na druge dokaze koji negdje dalje počivaju na empirijskim, tako da tu ne vidim problem. Kao što smo već raspravili, kod povijesti je to daleko izraženije - većina dokaza je posredna (teze iznesene u dokazu A se spominju i u dokazima B, C i D, a B se spominje u E koji je potkrijepljen pronađenom grobnicom, pa ako nema kondradiktornih dokaza, uzeti ćemo A kao točno), dok su prirodne znanosti daleko strože po tom pitanju. Uvijek možemo, makar posredno doći do mjerljivih i empirijskih dokaza.

Međutim, za nadnaravne pojave to nije tako. Nitko još nije došao do dokaza, ni direktnim mjerenjem ni statističkom analizom da neka nadnaravna pojava ima utjecaj na naš svijet. Čak su raspisane dobre nagrade za to. Dakle, prema svemu mjerljivom ili statističkim opazivom, te pojave ili ne postoje, ili postoje ali ne vrše nikakvu interakciju s našim svijetom, čime nemaju nikakav utjecaj na naš život i potpuno su nam irelevantne.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
14 godina

Eo ovdje čovjek objasnio

10 godina
MrBlc kaže...

Međutim, za nadnaravne pojave to nije tako. Nitko još nije došao do dokaza, ni direktnim mjerenjem ni statističkom analizom da neka nadnaravna pojava ima utjecaj na naš svijet. Čak su raspisane dobre nagrade za to. Dakle, prema svemu mjerljivom ili statističkim opazivom, te pojave ili ne postoje, ili postoje ali ne vrše nikakvu interakciju s našim svijetom, čime nemaju nikakav utjecaj na naš život i potpuno su nam irelevantne.

Uvaženi kolega, posjeduje li današnja znanost nekakav mjerni instrument, formulu, ili opće spoznaje KAKO mjeriti/tražiti nešto što je nadnaravno?

Jer ako to ne postoji, onda još uvijek to ne možeš ni pronaći/tražiti. 

Ako ćemo nadnaravno shvatiti kao nešto nevidljivo (ljudskom oku) onda bi trebao postojati "uređaj", praksa, kojom bi to znanstvenik tražio.  

Čime bi ti potvrdio da nadnaravno ne postoji ako ne znaš čime bi to i kako tražio?

12 godina
neaktivan
dokaži nadnaravno.
17 godina
moderator
matrix777 kaže...
MrBlc kaže...

Uvaženi kolega, posjeduje li današnja znanost nekakav mjerni instrument, formulu, ili opće spoznaje KAKO mjeriti/tražiti nešto što je nadnaravno?

Sjećaš se one cigle koju je kolega NiramX držao u ruci kad je empirijski testirao gravitaciju? E vidiš, ti isto tako uzmeš ciglu, digneš je iznad glave i otvoriš šaku. Ak ti padne na glavu dokazao si gravitaciju. Ak te zaboli, dokazao si da ti osjetila percipiraju stvarnost.

E pazi sad - ak ta cigla padne prema gore, dokazao si nadnaravni fenomen!  OK, nisi još dokazao, jer postoji mogućnost da je uzrok tom naizgled nadnaravnom fenomenu sasma naravan, ali barem si krenuo u dobrom smjeru.

Ako treba, ja ću ti napraviti detektor nadnaravnih pojava baziran na Arduinu. 

15 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Samo ga nemoj spojiti na buck-boost converter jer će netko ostati spaljen..

Gravediggers Crew
17 godina
moderator
bxcounter kaže...
mbaksa kaže...

Samo ga nemoj spojiti na buck-boost converter jer će netko ostati spaljen..

Ovo će rijetki razumjeti. 

17 godina
odjavljen

spaljeni 

ti si actually išao po našim postovima i lijepio TDove? E jesi dijete u pm... Tim više što TD ne utječe na ništa, muko isusova....

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
17 godina

Samo neke osnove jer vidim da se rasprava vrti u krugu s vrtićkim pitanjima koje neki smatraju "pronicavim":

1) Znanost ne traži dokaze postojanja Boga niti joj je to zadatak. Dapače, čitava znanost je po definiciji usmjerena otkrivanju ZAKONITOSTI - prirodnih pravila na osnovu kojih je moguće predvidjeti ponašanje i reakcije manjih i većih sustava, žive i nežive tvari itd.

Nadnaravni intervencionistički bog (teističkog, ili još preciznije judeokršćanskog tipa o kojem se ovdje raspravlja) upravo je suprotnost otkrivanju univerzalnih ponovljivih zakonitosti (prirodnih zakona) jer za njega po definiciji oni NE VAŽE jer ih može po volji suspendirati, mijenjati, zaobići. 

2) Dokazati postojanje gravitacije je vrlo jednostavno - ovo što Baksa kaže - pusti ciglu iznad glave, ako ti padne na nju, dokazao si postojanje gravitacije. Što je izaziva - zakrivljenje prostor-vremena pod utjecajem velikih masa, inducirana gravitacija (nova hipoteza), nešto 557. - može biti otvoreno za raspravu (pod uvjetom da postoje uvjerljivi argumenti za predloženo objašnjenje i definiran način kako ih potvrditi ili opovrgnuti). 

Ukratko - dokazivanje ovakvog tipa očito opažljivog fenomena je besmislen "argument" jer ne znam nikoga na ovome svijetu tko zna o čemu priča, bio vjernik ili ne, a tko osporava postojanje gravitacije i traži "dokaz" njenog postojanja, ali ne bi prihvatio pad cigle na glavu kao taj isti dokaz. 

3) Traženje boga u prazninama (God of the gaps) gdje se traži neki znanstveno neobjašnjeni ili nedovoljno objašnjeni proces (abiogeneza, recimo) kao "dokaz" postojanja Boga je odavno napuštena tehnika i taktika rasprave iz dva razloga: 

a) Kretenska je. Svaki puta kad netko kaže "Bog" kao objašnjenje dao je dodatno "tumačenje" pojave koje je ni na koji način ne pojašnjava niti išta tumači. Umjesto "Bog", može staviti riječ "magija", "čudo", "jednorog", "zato jer je tako" i informacijska vrijednost takvog tumačenja neće ništa dobiti ili izgubiti na sadržaju

b) Na dulji rok je još kretenskija. Naime, termin "God of the gaps" je smislio teolog u Henry Drummond u 19. stoljeću (https://en.wikipedia.org/wiki/God_of_the_gaps) i napao ga je s teoloških i vjerničkih, a ne ateističkih pozicija.

God of the gaps je bio popularan način argumentiranja u to doba, ali kako se radi o počecima moderne znanosti, Drummond je shvatio da mnoge stvari u kojima su ljudi donedavna vidjeli "božju ruku" kao izgledno objašnjenje, sada imaju prirodnoznanstvena i dokazana objašnjenja. Na taj način ima sve manje "praznina" (gaps) u kojima se Bog "skriva" pa na dulji rok sve ono što se činilo kao "dokaz" (u smislu logičke pogreške argumenta iz neznanja - argumentum ad ignorantiam) postojanja Boga postaje samo dokaz lošeg argumentiranja. Zato je on kao teolog preklinjao vjernike da ne padaju u tu logičku pogrešku jer je kontraproduktivna za njih. 

Na koncu, bilo bi lijepo kada bi oni koji zastupaju neku tezu imali dovoljno pristojnosti da pogledaju tekstove barem kvalitetnijih apologeta svoje vlastite teze, koji su svoju argumentaciju već izbrusili u disusijama s protivnicima, umjesto da dave s cirkularnim argumentacijama dječje razine i to na 12 stranica jer strašno poglupljuju raspravu. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 9:51 (Drago).
12 godina
neaktivan

šah mat, vjernici. bajke su bajke, dobro došli u 2017. imate internet, samo trebate potražiti info., a ne brijati na srednji vijek.

10 godina
o7o kaže...

šah mat, vjernici. bajke su bajke, dobro došli u 2017. imate internet, samo trebate potražiti info., a ne brijati na srednji vijek.

Svaka čast. Vjerojatno će zahvaljujući ovoj temi, mnogi odustati od teizma. 

Ipak, u to možeš uvjeriti 2,3% populacije svijeta (postotak ateista u svijetu mjereno 2007.g.) dok ostale ipak ne možeš. Sretno pri povećanju tog postotka. Znanstveni genije!

14 godina
protjeran
o7o kaže...

Ma kakav šah mat? Na kraju nismo ništa razjasnili, jer se uporno odbija dati odgovor na pitanja koja su nekim ljudima ili nezgodna, ili postoji neki drugi razlog zbog kojeg izbjegavaju dati izravan odgovor.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 11:38 (NiramX).
12 godina
neaktivan
17 godina
moderator
NiramX kaže...
Na kraju nismo ništa razjasnili,

Ko da živimo u različitoj stvarnosti. 

NiramX kaže...
jer se uporno odbija dati odgovor na pitanja koja su nekim ljudima ili nezgodna, ili postoji neki drugi razlog zbog kojeg izbjegavaju dati izravan odgovor.

Ali fakat. Ko da svi ovi deseci, ako ne i stotine tisuća nakucanih slova ne postoje. Tema zjapi prazna, skeptici/pobornici znanosti šute, iz njih trebaš izvlačiti odgovore kao da im zube kliještima čupaš. I ne daju se. Ti pitaš, oni šute. Čudo neviđeno.

17 godina
moderator

Ako je Zemlja okrugla i postoji gravitacija, zašto nas cigla ne udari odozdo, kroz zemlju sa druge strane kugle? Ha?

Šah-mat ateisti, znanstvenici, pameti...

14 godina
matrix777 kaže...
o7o kaže...

Ipak, u to možeš uvjeriti 2,3% populacije svijeta (postotak ateista u svijetu mjereno 2007.g.) dok ostale ipak ne možeš. Sretno pri povećanju tog postotka. Znanstveni genije!

Nemoj se sakrivati iza neke većine, budi čovjek, a ne kukavica...

Inače, u srednjem vijeku je 99% ljudi vjerovalo da je zemlja ravna ploča, a znanost je dokazala suprotno.

Da si kojim slučajem tada rođen, ti bi bio alfa većinac.

I drži se argumenata, to ti ja umjereni vjernik velim, jel  brukaš poimanje Boga svojim retrorgradnim stavovima.

Edit : vidim već me o7o preduhitrio, hvala

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2017 12:05 (DarthMarkus).
10 godina
DarthMarkus kaže...
matrix777 kaže...
o7o kaže...

Nemoj se sakrivati iza neke većine, budi čovjek, a ne kukavica...

Inače, u srednjem vijeku je 99% ljudi vjerovalo da je zemlja ravna ploča, a znanost je dokazala suprotno.

Da si kojim slučajem tada rođen, ti bi bio alfa većinac.

I drži se argumenata, to ti ja umjereni vjernik velim, jel  brukaš poimanje Boga svojim retrorgradnim stavovima.

Edit : vidim već me o7o preduhitrio, hvala

U srednjem vijeku je 100% ljudi vjerovalo da nikad nece postojati uredjaj s kojim ces moci razgovarati s nekim na drugom kraju svijeta, i štošta drugoga. Zapravo si ti rekao time glupost, mješaš kruške i jabuke.

Ne vidim ništa sporno kad sam pitao čime se to znastveno dokazuje da nesto postoji nadnaravno ili ne. Odgovora nema. Ne možeš tražiti postojanje vode na nekom tlu bez viska ili neceg drugog, modernijeg, ja pitam čime tražiš nadnaravnost i istim tim dokazuješ da je nema? Tako da ne mozes se prosipati da je jednostavno nema jer je nitko nije pronasao. Čime je i kako tražio? To je pitanje i odgovor.

Ima nade za tebe, ne brini, Bog je s tobom.

14 godina
matrix777 kaže...

U srednjem vijeku je 100% ljudi vjerovalo da nikad nece postojati uredjaj s kojim ces moci razgovarati s nekim na drugom kraju svijeta, i štošta drugoga. Zapravo si ti rekao time glupost, mješaš kruške i jabuke.

Ne vidim ništa sporno kad sam pitao čime se to znastveno dokazuje da nesto postoji nadnaravno ili ne. Odgovora nema. Ne možeš tražiti postojanje vode na nekom tlu bez viska ili neceg drugog, modernijeg, ja pitam čime tražiš nadnaravnost i istim tim dokazuješ da je nema? Tako da ne mozes se prosipati da je jednostavno nema jer je nitko nije pronasao. Čime je i kako tražio? To je pitanje i odgovor.

Nisi u pravu. Radiš više logičkih pogrešaka. Samim time post ti je besmislen jer se temelji na krivim pretpostavkama. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_ignorance

https://en.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum

10 godina
Ranko Kukumar kaže...
matrix777 kaže...

Nisi u pravu. Radiš više logičkih pogrešaka. Samim time post ti je besmislen jer se temelji na krivim pretpostavkama. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_ignorance

https://en.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum

Hoću citirati Baksine postove ove teme ili nekog drugog gdje pogotovo moženo primjeniti ove gore linkove što si naveo ili bi to bilo trolanje? Pojavio si se od nikud i sad tu soliš pamet.

Očito da bez wikipedije ne možeš ni prdnut.

17 godina
moderator

Znači ne želite dalje nastaviti raspravljati o temi?

Raspravljanje o raspravljanju nema smisla.

Ako samo mislite mlatiti praznu slamu, jedino što ima smisla je zaključavanje teme.

17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...
MrBlc kaže...

Jer ako to ne postoji, onda još uvijek to ne možeš ni pronaći/tražiti. 

Ako ćemo nadnaravno shvatiti kao nešto nevidljivo (ljudskom oku) onda bi trebao postojati "uređaj", praksa, kojom bi to znanstvenik tražio.  

Čime bi ti potvrdio da nadnaravno ne postoji ako ne znaš čime bi to i kako tražio?

Čime bi ti potvrdio da ne postoji nevidljivi ružićasti nosorog. Teret dokazivanja je na onome tko iznosi tvrdnju da nešto postoji, a ne obrnuto. Ti tvrdiš da postoji, ali da nema nikavog mjerljivog utjecaja na naš svijet? U tom slučaju: a.) ti trebaš naći način za dokazati postojanje; i b.) zašto bi nam postojanje nečeg s čim naš svijet ne vrši nikakvu interkaciju uopće bilo relevantno?

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
10 godina

Dokaži ti mene da ja nisam pronašao Boga (nešto nadnaravno) kroz vjeru i molitvu?!?! Ja tvrdim da sam ga pronašao i da s njim komuniciram svakodnevno. 

Ti, koji ne vjeruješ u Boga, naravno da to ne možeš testirati molitvom poput mene, jer tvoja molitva nema takvog značaja. Moraš biti teist da bi tvoja molitva bila prihvaćena od strane Boga (nadnaravnog bića)

Ili kroz svoje wikipedije, i ovosvjetske izume i otkrića, smatraš da 97% teista ima ispod prosječan IQ pa ne može skužiti iznadprosječan IQ ateista koji tvrde svoja saznanja?!?!

Svatko tko vjeruje u Boga si je dao neki razlog za to i dokazao sam sebi da Bog postoji... 2, 3 % ljudi ne može doći do tog zaključka (ateisti)

Ti to ne moraš povjerovati, 97% ostalih vjeruje da mogu.

To je kraj diskusije oko toga.

17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Dokaži ti mene da ja nisam pronašao Boga (nešto nadnaravno) kroz vjeru i molitvu?!?! Ja tvrdim da sam ga pronašao i da s njim komuniciram svakodnevno. 

....

To je kraj diskusije oko toga.

S religijske strane, ti možeš vjerovati što želiš i ne moraš meni ništa dokazivati niti ja tebi moram išta dokazivati.

Međutim, sa strane rasprave, ako TI iznosiš tvrdnju onda je na TEBI teret dokazivanja. Ako stalno ponavljaš istu tvrdnju i odbijaš je argumentirati, onda si troll. To je kraj diskusije oko toga.

17 godina
moderator
matrix777 kaže...

Svatko tko vjeruje u Boga si je dao neki razlog za to i dokazao sam sebi da Bog postoji... 2, 3 % ljudi ne može doći do tog zaključka (ateisti)

Vjera je usađena odgojem i indoktrinacijom. Razlozi i "zaključci" su post hoc racionalizacija. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice