Ampermetar šta mi sve treba?

poruka: 30
|
čitano: 12.674
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Ampermetar
pitanje

Znači imam el. motor od 7,5kw koji vuče 14,5A . Sada bi ja na njega spojio ovakav ampermetar.

Šta mi još treba, čuo sam da treba biti neka premosnica ili transformator. Ako netko zna bio bih zahvalan. hvala

16 godina
RE: Ampermetar

mislim to je moj ujak nes tak radio i mislim da ti treba transformator, ispravite me ak grijesim!

17 godina
autorov komentar

A jel znaš možda kakav, i gdje ima za kupit.

17 godina

7.5 kW da vuče samo 14 A? Jel to sigurno tak? Nekak mi čudno...

17 godina
RE: Ampermetar šta mi sve treba?

Da, to je malo čudno...   formula za snagu je P=UxI što bi bilo ovdje U=P/I  =>  U=7500/14 => 535V....... Taj elektro motor da proizvodi 7.5kW i da troš 14A treba mu 535 volti napon.

17 godina
neaktivan

ajde daj potraži po tehničkim forumima na googleu... ideš na google.com i upišeš how to make ampermetar(ili meter)... ne vjerujem da će google zašutiti...

možda ti se moj odgovor čini drzak, ali daj zaključi što bi dobio kao odgovor na ovom forumu? savjete?

prema sadašnjim odgovorima, sve su to neka rekla kazala...

16 godina
neaktivan

na google upiši elektronika uđi u prvu stranicu koju ti izbaci i tamo na forumu postavi pitanje.

Ovdje ćeš teško dobiti kvalitetan odgovor.

edit. vidio sam da su kolege prije mene spomenule da treba transformator. Pa ako bi bili ljubazni da meni laiku objasnite što je to transformator, kako izgleda i čemu služi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2009 16:34 (Joso162).
16 godina

Transformator je statički električni uređaj u kojem se električna energija iz jednog ili više izmjeničnih krugova koji napajaju primarne namote transformatora prenosi u jedan ili više izmjeničnih krugova napajanih iz sekundarnih namota transformatora s izmijenjenim iznosima jakosti struje i napona, te nepromijenjenom frekvencijom.

17 godina
neaktivan
vava kaže...

Znači imam el. motor od 7,5kw koji vuče 14,5A . Sada bi ja na njega spojio ovakav ampermetar.

Šta mi još treba, čuo sam da treba biti neka premosnica ili transformator. Ako netko zna bio bih zahvalan. hvala

@reefreemind gle covjek zna da postoji google valjda je bar cuo  za to i zas nebi ovdje pito?Kladim se da ovdje ima mnogo stručnih ljudi koji se razumiju  elektrtehniku!

@vava

Znači imam el. motor od 7,5kw koji vuče 14,5A           Dali je mozda trofazni asinkroni(kavezni ili kolutni)?

Sada bi ja na njega spojio ovakav ampermetar.        Dal si mozda uploado sliku al se slucajno nije uploadala?

Šta mi još treba, čuo sam da treba biti neka premosnica ili transformator   Ako je motor trofazni i zelio bi spojt ampermetar da vidis kolka struja tece onda moras spojt ga(motor moras spojt u jedan od spojeva) u trokut spoj ili zvjezda spoji.Trokut spoj ti povlaci sa nazivnim naponom 30 puta vecu struju u startu  nego kad je u zvjezda spoju i sad ako hoces stavit ampermetar koji mjeri liniske struje samo ga stavis u seriju sa L1(ili bilo kojom drugom fazom) a prije njega  na sve tri faze moras spojit UPUTNIKE njima reguliras poteznu struju na motoru(kod kolutnih vjerujem da je taj tvoj kolutni jel se oni koriste za velike snage od 5kw NA VISE)!

Transformator ti se koristi za napajanje tog motora i to trofazni transformator koji je jako skup,tezak i treba ga odrzavat...zato bi bilo dobro da u garazi doma ili di vec mislis ga spojt imas trofazni sustav gradski on ti moze zamjenit transformator!

http://ubizec.net46.net/forum http://www.ubizeccorporation.bloger.hr Posjeite forum za gaming,programiranje i izrada igara and hacking!
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2009 17:49 (UBIZEC cORPORATION).
16 godina
neaktivan
DAXINHO146 kaže...

Transformator je statički električni uređaj u kojem se električna energija iz jednog ili više izmjeničnih krugova koji napajaju primarne namote transformatora prenosi u jedan ili više izmjeničnih krugova napajanih iz sekundarnih namota transformatora s izmijenjenim iznosima jakosti struje i napona, te nepromijenjenom frekvencijom.

Pravo čudo je što wikipedia radi.
Ja sam završio elekrtotehničku školu pa se podrazumjeva da znam što je transformator, ali sam htio ukazati da ti neznaš.
To nije ništa čudno ne postoji čovjek koji zna sve, ali ako već neznaš nemoj čovjeku sugerirati nešto, samo da bih imao više napisanih poruka, nego ako znaš napiši to je tako ili ako neznaš nemoj ništa pisati. Ovako ovaj forum pomalo postaje opća sprdnja, jer puno djece piše gluposti, a ja sam uvjeren da forum ne teži tome nego teži da postane ozbiljan forum, na kojem se mogu pronaći i dati kvalitetne informacije, a za zabavu, zafrkanciju i druge stvari postoji odjeljak razno gdje se može pisati o čemu got želiš i nitko ti neće zamjeriti.
17 godina
neaktivan
Joso162 kaže...
DAXINHO146 kaže...

Pravo čudo je što wikipedia radi.
Ja sam završio elekrtotehničku školu pa se podrazumjeva da znam što je transformator, ali sam htio ukazati da ti neznaš.
To nije ništa čudno ne postoji čovjek koji zna sve, ali ako već neznaš nemoj čovjeku sugerirati nešto, samo da bih imao više napisanih poruka, nego ako znaš napiši to je tako ili ako neznaš nemoj ništa pisati. Ovako ovaj forum pomalo postaje opća sprdnja, jer puno djece piše gluposti, a ja sam uvjeren da forum ne teži tome nego teži da postane ozbiljan forum, na kojem se mogu pronaći i dati kvalitetne informacije, a za zabavu, zafrkanciju i druge stvari postoji odjeljak razno gdje se može pisati o čemu got želiš i nitko ti neće zamjeriti.
 joso mozda on nezna al se bar potrudio pronac neke informacije a te informacije su tocne!Kolko god one ne imale neke jake veze s problemom informacije su :D
http://ubizec.net46.net/forum http://www.ubizeccorporation.bloger.hr Posjeite forum za gaming,programiranje i izrada igara and hacking!
16 godina

e pa ZNAM I ja sta je transformator al mi se nije dalo pa sam samo sa wp c/p

17 godina
neaktivan
Val kaže...

neznam zas bi bilo cudno i ovaj pametnjakovic kaj je napiso da je snaga P=U*I to nije prava formula veliki motori imaju fazni pomak cosf(kosinus fi) pa formula glasi
P=U*I*cosf(fi) mislim da je to trofazni motor pa je napon U=380V toj piblizno 400V i bez problema je moguce postic velke snage uz mali napon jel su cosf(fi) i snaga obrnuto proporcionalni!
16 godina
neaktivan

Za šta ti služi taj ampermetar

Procesor: AMD Athlon 64 X2 4200+ Matična: MSI K9N Neo V2 Grafička kartica: MSI Nvidia 8400GS 512MB RAM: 2GB HDD: Maxtor 160GB Monitor: Philips 190CW Kućište: Coolmaster OS: Windows Vista Ultimate SP1
17 godina
neaktivan
DAXINHO146 kaže...

e pa ZNAM I ja sta je transformator al mi se nije dalo pa sam samo sa wp c/p

Da, lol. Pa mala djeca u 5.r. znaju šta je transformator, ali ne znaju puno toga o njemu. Znanje gradira s godinama. Ako se nisi samostalno uhvatio posla i obradio sve o transformatoru ili ga niste spomenuli s fizike dok ste učili elektromagnetsku indukciju onda tvoja izjava nema smisla. Može biti da znaš nešto, ali ovi kolege su školovani tehničari i oni će mu puno bolje rješiti problem nego ti. Ako ti se ne da pisati par rečenica, ne vidim smisao zašto onda šalješ poruku i tražiš po Wikipediji? Odi raditi još accounta XD
The cake is a lie! F*ck Master Chief and his assault rifles and rocket launchers. He only needs a F*CKING CROWBAR!
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2009 19:26 (Horagio).
16 godina

ako već ideš spajat triba ti strujni transformator (te na njegovu sekundaru spajaš ampermetar)

inče bi ti izgoria

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
Makić kaže...

ako već ideš spajat triba ti strujni transformator (te na njegovu sekundaru spajaš ampermetar)

inče bi ti izgoria

kako su mi coool ovaki pacjenti s ovakim komentarima uzivotu nisu vidli trafo....to je zalosno...

Makić ajde recimi kako se to spaja ampermetar da ne zgori?I reci mi koja je razlika voltmetra i ampermetra!
17 godina
autorov komentar

Evo mene,bas sam stigao s posla, el. motor je 7,5 Kw - 14,5A, trofazni. Ja ga spajam na zvjezda- trokut sklopku, ima zastitnu od 14A.

E sada kada je u praznom hodu on ne vuce 14A,nego manje jel tako, A kada je opterecen vuce vise ampera.

Ja ne znam koliko do onda kada zastitna skopka izbaci. Ja bi taj motor opteretio na 12-13A da tako radi.

17 godina
neaktivan
vava kaže...

Evo mene,bas sam stigao s posla, el. motor je 7,5 Kw - 14,5A, trofazni. Ja ga spajam na zvjezda- trokut sklopku, ima zastitnu od 14A.

E sada kada je u praznom hodu on ne vuce 14A,nego manje jel tako, A kada je opterecen vuce vise ampera.

Ja ne znam koliko do onda kada zastitna skopka izbaci. Ja bi taj motor opteretio na 12-13A da tako radi.

Kad ti motor opteretis ne poraste mu struja nego mu se smanj broj okretaja ali zanemarivo ejl je je to asinkroni motor,motor u praznom hodu vuce istu struju ko i pod opterecenjem(zanemarivo se mjenja),naj vecu struju povuce kad ga startas onda je u kratkom spoju i struja polako pada do nazivne kako brzina raste do max vrijednosti kasnije je struja const struju koja je pod poterecenjem izracunaj preko formule P=I*U*cos(fi)  p=7500W U=380V cos(fi) ocitaj sa motora
17 godina
neaktivan
UBIZEC cORPORATION kaže...
 @reefreemind gle covjek zna da postoji google valjda je bar cuo  za to i zas nebi ovdje pito?Kladim se da ovdje ima mnogo stručnih ljudi koji se razumiju  elektrtehniku!

pa nisam rekao da nema na ovom forumu stručnih ljudi, ali nekak mi ta tema više ide uz neke elektroničke forume... a vjerojatno postoje i upustva na internetu koja se mogu pročačkati... ovdje svaki čovjek ima različito znanje...

ali ok! pitati se može!

17 godina
neaktivan
pa kad gledas ovo je ejdna vrsta informatičko -elektrotekničkog foruma jel nemres ti zavrsit skolu za informatičara a da neznas elektrotehniku nejde to jedno bez drugog :D

ja sam tu dao dvojci odgovore za psotavljena pitanja i sad je na njima kolko oni imaju znanja da shvate to tj dal ce znat to napravit
17 godina
neaktivan
reefreemind kaže...

pa nisam rekao da nema na ovom forumu stručnih ljudi, ali nekak mi ta tema više ide uz neke elektroničke forume... a vjerojatno postoje i upustva na internetu koja se mogu pročačkati... ovdje svaki čovjek ima različito znanje...

ali ok! pitati se može!

Tema je čisto OK za ovaj forum. Odi komentirati teme "Pogodi pjesmu" 
The cake is a lie! F*ck Master Chief and his assault rifles and rocket launchers. He only needs a F*CKING CROWBAR!
17 godina
autorov komentar
vava kaže...

Kad ti motor opteretis ne poraste mu struja nego mu se smanj broj okretaja ali zanemarivo ejl je je to asinkroni motor,motor u praznom hodu vuce istu struju ko i pod opterecenjem(zanemarivo se mjenja),naj vecu struju povuce kad ga startas onda je u kratkom spoju i struja polako pada do nazivne kako brzina raste do max vrijednosti kasnije je struja const struju koja je pod poterecenjem izracunaj preko formule P=I*U*cos(fi)  p=7500W U=380V cos(fi) ocitaj sa motora
 Motor ti je ovaj u tablici (link), ima 2800 okr/mi.
Znam da kada ga startas da povuce najvise struje.
Jel ovakav ampermetar spojim na jednu fazu i to je to ili?

16 godina
neaktivan

Treba ti strujni trafo npr. 50/5 A i izmjenični ampermetar sa pomičnim svitkom 0-5 A kao i preklopka za odabir faze mjerenja koja je namijenjena za ampermetar (ovo je opcija).

Važno je da je jedan mjerni izvod strujnog trafa uzemljen! Ukoliko se otvori sekundar mjernog trafa indicira se visoki napon pa se spajanje nikako ne smije raditi pod naponom!

17 godina
Val kaže...

neznam zas bi bilo cudno i ovaj pametnjakovic kaj je napiso da je snaga P=U*I to nije prava formula veliki motori imaju fazni pomak cosf(kosinus fi) pa formula glasi
P=U*I*cosf(fi) mislim da je to trofazni motor pa je napon U=380V toj piblizno 400V i bez problema je moguce postic velke snage uz mali napon jel su cosf(fi) i snaga obrnuto proporcionalni!

Moram priznati da sam dao krivu informaciju...davno sam završio lektrotehničku školu i to je nekako iza mene, nešto malo se sjećam ali nije dovoljno. Sad sam apsolvent na ekonomskom faksu i sav sam nekako u ekonomiji. Jbg htio pomoć čovjeku...ali na svu sreću da ima ovdje ljudi stručnih u polju elektrotehnike.

I da, btw... slažem se sa ljudima koji misle da je ova tema OK za ovaj forum i mislim da su elektrotehnika, informatika i informatička oprema povezani.

17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje
vava kaže...
vava kaže...

Motor ti je ovaj u tablici (link), ima 2800 okr/mi.
Znam da kada ga startas da povuce najvise struje.
Jel ovakav ampermetar spojim na jednu fazu i to je to ili?

Kolko sam skuzio reko si da vuce u praznom hodu oko 14A ,tada kad ces ga startat potegnut ce jako velku struju i ampermetar ce ti tj kazaljka otic u desno na sec i vratit se brzo i nebi trebo ampermetar pregorit!Znaci spojis ga u SERIJU sa fazom znaci sa jedne faze na ampermetar i onda s ampermetra na motor...ampermetar ima jako mali otpor tak da bi kazaljka trebala sam otic u jednu stranu full i vratit se brzo i nebi trebalo bit problema jedno bi ti preporucio da uzmes ampermetar ak mozes sa malo vecim mjernim područjem
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2009 11:02 (UBIZEC cORPORATION).
17 godina
autorov komentar

Kolko sam skuzio reko si da vuce u praznom hodu oko 14A ,tada kad ces ga startat potegnut ce jako velku struju i ampermetar ce ti tj kazaljka otic u desno na sec i vratit se brzo i nebi trebo ampermetar pregorit!Znaci spojis ga u SERIJU sa fazom znaci sa jedne faze na ampermetar i onda s ampermetra na motor...ampermetar ima jako mali otpor tak da bi kazaljka trebala sam otic u jednu stranu full i vratit se brzo i nebi trebalo bit problema jedno bi ti preporucio da uzmes ampermetar ak mozes sa malo vecim mjernim područjem
 Motor vuce max 14,5A.
Imao sam ja jedan ampermetar 0-40A i spojio sam ga na manji motor od 3Kw u SERIJU, on mi je pokazao max, da vuce 40A, kazaljka se nije spustala.
Kad imamo tak dobre trgovce da ti ne znaju objasnit sta sve treba za to.
17 godina
neaktivan
mozda ampermetar nije bio dobar?ak velis da je cjelo vrijeme vuko struju 40 A
16 godina
neaktivan

Taj ampermetar neće izdržati opterećenje pri pokretanju jer je na startu motora ogromna struja a ampermetar ima zaštitnu sklopku koja izbaci iz kruga ampermetar.

17 godina
neaktivan
stjepan0072 kaže...

Taj ampermetar neće izdržati opterećenje pri pokretanju jer je na startu motora ogromna struja a ampermetar ima zaštitnu sklopku koja izbaci iz kruga ampermetar.

nece pregorit zato sto ampermetar ima mali otpor is truja kroz njega prođe ko kroz putar nema zagrijavanja ni nis jedno sto naglo kazaljka ode u desno a velka struja traje kratko tako da nema posljedica!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice