1:Odredi kutnu brzinu tijela mase 10kg koje se giba jednoliko po kružnici polumjera 1m pod djelovanjem stalne sile od 500N
2:Čelična žica određene debljine izdrži napetost do 2000N Kojim najvećim ubrzanjem možemo tom žicom dizati uteg mase 150kg ?
Hvala svima na pomoći!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Prvi zadatak je iz srednje, a drugi se može već u osnovnoj riješiti. Malo sam zahrđao u fizici, ali meni 1 zadatak nema smisla.
Kako se tjelo može gibati jednoliko po kružnici ako na njega djeluje stalna sila? možda jednoliko ubrzano gibanje?
oba su iz srednje, a tako nam je profesor zadao
2. zadatatak:
napetost niti je sila suprotna gravitacijskoj sili. Ako je maksimalna napetost onda mora izdržati silu težu i još tu silu koja izaziva ubrzanje. znači:
FG + Fa = 2000
FG = m * g = 150 * 9,81 = 1471,5 N
1471,5 + Fa = 2000
Fa = 528,5 N
Fa = m * a
a = Fa / m
a = 528,5 / 150
a = 3,523 m/s2
Bar mislim da je tako
ako pomaže profesor se često koristi žutom zbirkom
Znam ja koja je to žuta zbirka, ali ja idem na faks pa nemam pojma da li ju uopće još i imam
1:Odredi kutnu brzinu tijela mase 10kg koje se giba jednoliko ubrzano po kružnici polumjera 1m pod djelovanjem stalne sile od 500N
2:Čelična žica određene debljine izdrži napetost do 2000N Kojim najvećim ubrzanjem možemo tom žicom dizati uteg mase 150kg ?
Hvala svima na pomoći!
ako pomaže profesor se često koristi žutom zbirkom
1:Odredi kutnu brzinu tijela mase 10kg koje se giba jednoliko po kružnici polumjera 1m pod djelovanjem stalne sile od 500N
ž=nj/š niš ne kužim :)