- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja ne znam jel bi mi uopce trebao ali skoro sam ga uzeo, imam asrock maticnu i 7500f, strah me bilo da će se zapalit
Okej , glavno da nisam jedini. 
. 
Sad raspali Cinebench, OCCT i Prime pa tko živ, tko mrtav 😁
. 
Meni još putuje, danas je tek stigla u Zagreb pa je očekujem sutra ili prekosutra
. Je li ju netko već ugradio i provjerio brzine, je li sve legit?
Ja ne znam jel bi mi uopce trebao ali skoro sam ga uzeo, imam asrock maticnu i 7500f, strah me bilo da će se zapalit
Meni pogotovo nije trebao ali ono se nije moglo propustit, da, ti da si ga i uzeo bilo bi najsigurnije plocu promijenit da nebi bilo...
šta sa tih 128gb ??
Bačen novac
Taj SSD 1.29€
M.2 enclosure 3-4€
----------------------
Ukupno 5-6€ dobiješ super brzi USB od 128GB, za te pare možeš kupiti samo klasični USB 2.0 od 64GB sa očajnim brzinama.
Evo i ja narucio te 128gb PCIE nvme ssd i taj case od par € i imam super brzi 40mb/s koji se overheat-a. Navodno je problem sa tim JMS583 koji onda forsa u usb 2.0 mod. Neki su se vec zalili po reditu, uglavnom treba gledat recenzije, ja sam svoju vec ostavio.
nisam bas upoznat. grije se zbog casea?
koji si uzeo od svih ovih linkova?
kak vidim jel i moj jms583?
. 
Sad raspali Cinebench, OCCT i Prime pa tko živ, tko mrtav 😁
Evo CB, stavio ga nutra, ukljucio expo i to je to...
Edit: isprike za malu sliku, MT score je 22700, sa 7800x3d je bilo ispod 19000
znači to je to gospodo, prošao crni petak i velika galama, najživlja rasprava u temi oko isprdka od 120gb koji nikom ne treba i to je to....dogodine možda bude kakav i od 250gb, raja sretna i zadovoljna.....bravo, tako se to radi, ne čudi što nam je tako kako je 
znači to je to gospodo, prošao crni petak i velika galama, najživlja rasprava u temi oko isprdka od 120gb koji nikom ne treba i to je to....dogodine možda bude kakav i od 250gb, raja sretna i zadovoljna.....bravo, tako se to radi, ne čudi što nam je tako kako je 
Još bolje da se manje kupuje i troši. Ljudi kupuju preskupe nove grafičke i procesore , a uopće im ne trebaju. 
Ja kupujem novi komp svakih 5 godina. Čak i ne nadograđujem kao recimo u 90ima i 00ima.
Mozda neki nisu vidjeli ali Gigabyte ima cashback promociju, kod nas se bas ne isplati jer su cijene malo povece ali vani itekako da...
Tipa, na amazonu je 9070XT Gaming OC 639€ sa besplatnom dostavom i cashback na tu graficku je 60€ sto znaci da vas u totalu kosta 579€.
Ima isto opcija za 9070 Gaming OC, 566€ sa dostavom u HR, cashback na tu karticu je 50€, u totalu kosta 516€.
I isto tako vrijedi i za 9060XT Gaming OC, cashback je 40€ i u totalu kosta 353€.
Edit: https://promotion.aorus.com/terms-and-conditions-promotion/?country_promotion=12
sto se tice cashbacka, cini mi se da za HRV vrijede samo: Instar Centar, Links, Acquisitum Magnum d.o.o, HGSPOT, ne bi rekao da vrijedi racun s amazon.de
Mozda neki nisu vidjeli ali Gigabyte ima cashback promociju, kod nas se bas ne isplati jer su cijene malo povece ali vani itekako da...
Tipa, na amazonu je 9070XT Gaming OC 639€ sa besplatnom dostavom i cashback na tu graficku je 60€ sto znaci da vas u totalu kosta 579€.
Ima isto opcija za 9070 Gaming OC, 566€ sa dostavom u HR, cashback na tu karticu je 50€, u totalu kosta 516€.
I isto tako vrijedi i za 9060XT Gaming OC, cashback je 40€ i u totalu kosta 353€.
Edit: https://promotion.aorus.com/terms-and-conditions-promotion/?country_promotion=12
sto se tice cashbacka, cini mi se da za HRV vrijede samo: Instar Centar, Links, Acquisitum Magnum d.o.o, HGSPOT, ne bi rekao da vrijedi racun s amazon.de
Tako je, u pravilima kaže
"The Promotion is only open to end consumers, natural persons (aged 18 + years), who reside and purchase a Selected Product exclusively in one of the Territories listed in Table 2 above"
Za RH se navode samo Instar Centar, Links, Acquisitum Magnum d.o.o, HGSPOT
Imas pravo da, eventualno da se onda naruci na mailboxde ? Dostava do njih je besplatna i od mailboxa do HR je 15€.
ne znam jel bi to proslo, i dalje ti je resident adresa u Hrv, isplati se bolje narucit na mailbox - i dalje jeftinije nego s cashbackom u Hrv
No pa to kazem, tipa 9070XT Gaming OC ispadne 609€ do mailboxa (znaci njemacka adresa i sve) i onda od njih jos 15€ do HR (znaci 624€ ukupno) i onda jos 60€ cashback ispadne 564€.
Evo moje iskustvo s tim SSD-ovima.
Stavio sam 4 komada u RAID 0 i 3 komada su u USB kućištima.
Za RAID 0 sam koristio 2x JEYI M.2 NVME SSD to PCIE Adapter Card (X4 varijanta; 3,43 €/kom (uz dodatni kod)) na 1x PCIe utor (CPU lane) i 1x PCIe utor (PCH lane) te 2x M.2 utora na matičnoj (PCH lane). Napravio sam ga preko Windowsa jer navodno Intel Rapid na matičnoj ne podržava miješanje CPU i PCH laneova s ovim SSD-ovima. Brzine kopiranja na testovima su vjerojatno ograničenja cachea, a nemam veću datoteku / mapu kako bih napravio relevantniji test (mapa od 19 GB s dvije veće datoteke). Tako sam dobio 512 GB (477 GB usable) za cca. 12,82 €.
Za USB sam koristio Aluminum Alloy M.2 HDD Enclosure (NVME izvedba; 5,77 €/kom (uz kod)). To je s JMicron JMS583 kontrolerom, ali radilo mi je u punim brzinama (jednaka mapa od 19 GB). Svaki je ukupno koštao 7,26 €.
No pa to kazem, tipa 9070XT Gaming OC ispadne 609€ do mailboxa (znaci njemacka adresa i sve) i onda od njih jos 15€ do HR (znaci 624€ ukupno) i onda jos 60€ cashback ispadne 564€.
da, ali o tom pricamo, ne mozes cashback ako uzmes na mailbox
Da i meni je jučer došao , koliko vidim svima je stiglo i nitko nema problema s procesorom .
Kod nad vrijedi cashback samo za Hgspot, links, instar, adm
Recenzije kineskih stvari na anton008.
Kod nad vrijedi cashback samo za Hgspot, links, instar, adm
vrijede samo oni neki bodovi kojih treba hrpu da bi ista pošteno dobio
Evo za onu ponudu iz Racunala.hr za 128 GB 2230 SSD i pripadajuće kućište....
dakle kupio sam 7 kom. onih 128 GB Kingstona u 2230: format:
https://www.racunala.hr/ssd-nvme-m2--156/156/
s dostavom - 11 €
pa sam naručio 4 kom Orico kućišta:
https://www.aliexpress.com/item/1005007456597827.html
s novčićima me ispalo 30.2 €, dakle 7.55 € po komadu...
i eto stiglo:
Dakle s Oricom dobijete dvije termoprovodljive naljepnice (obostrano zaštićene plastičnom folijom - obavezno slkinite!), mali vijak s hex glavom i takav mali odvijač.
Sam SSD odvinete njegov mali križni vijak i lagano pritiskom na stranu s kontaktima odvojite sam SSD od nosača - lučno će se odići ali će na SSDu opstati crni plastični odstojnik, koji možete pažljivo s skalelom odvojiti - obostrano je lagano ljepljiv.
Orico kućište otvorite palcem pritiskomu smjeru nasuprot USB-C konektora (natpis ORICO gore).
Umetnete SSD - preporučam Oricov crni hex vijak umjesto onog koji je došao s samim SSDom, termopasti skinete foliju s jedne strane, namjestite ju nakraj USB konektora, pokrit će kontroler i skoro cijeli memorijski čip - SSD je jednostran, maloo pritisnete i onda skinete tu gornju foliju na koju će metalni hladnjak s donje strane poklopca naleći...
Sam mehanizam zatvaranja je prelagan i to će biti glavni problem - pri odspajanju priloženog obostranog USB-C kabla (na slici vidite da je i na konektoru označen kao 10 Gb/s) treba malo stisnuti kućište da poklopac ne sklizne - ili prilijepiti kućište okolo s ljepljivom trakom ili nekom gumicom...
što se performansi tiče, kopirao na i s njega 8 ISO datoteka, sveukupno 23 GB - brzina zapisivanja nije padala ispod 440 a čitanja ispod 510 MB/s - za sveukupno 9 € izvrstan 128 (112 formatirano) GB "stik"...
Evo sam se i ja pozabavio s njim.
Dakle, kad se pređe nekih 50%, brzina padne na 350MB/s za prvih gigabajt, pa onda 40-50MB/s do kraja. Užas.
Ako se koristi prazan, za prebaciti do 60GB fajlova, to će zapisati po cca 400-500MB/s.
No kad sam testirao prebacivanje filmova s njega na mobitel, 10GB je prebacio za manje od 20 sekundi.
Tako da je moja očekivanja većinski ispunio.
HAGIBIS case (15€) je došao sa debelim thermal padovima te mi je samo jedan trebao. Cijeli je od metala i nema šanse da će se pregrijati.
Isti taj Orico (6€) je došao s 2 pada, koji nisu bili dovoljno debeli pa sam uzeo još neke koje sam imao doma. Plus pasta između svakod pada.
Grije se, primjetno, no čini se ok.
Biti će mi super kao emergency backup/prebacivanje ogromnih radnih fajlova sa kućnog PC-a na uredski. Jer prebaciti sa i na cloud 40GB materijala svaki drugi dan nije baš tako lako.
BTW, mislim da je s prvom pojavom tih diskova izvađenih iz HP laptopa išlo 4 modela. Kingston je najbrži ali se i najviše grije (3.3V 3.5A i na naljepnici žuti trokutić sa kuhanjem), dok je kioxia najsporija ali se i najmanje grije (3.3V 1A) pa je najbolji izbor za usb stick.
https://www.nabava.net/usb-memorija/kingston-datatraveler-max-dtmaxa-256gb-256gb-usb-memorija-cijena-610749191
https://www.nabava.net/usb-memorija/kingston-datatraveler-max-dtmax-256gb-256gb-usb-memorija-cijena-610749221I
Super brzi usb stick 1000/900mb/s
I dalje kod nas po odlicnoj cijeni od 30+€vani je po minimalno 50+€
Imate ga u u dvije verzije obicni A usb i mali C
DtmaxA/crveni je USB-A
Dtmax/crni je USB-C
5 godina garancije!
Vidim da je u Njemačkoj verzija USB-C jeftinija nego ovdje - klik
Također, USB-A verzija ide u Alza.de za 31.41€ sa popustom od 10% za jednokratno plaćanje.
Ali dobra cijena za takve USB-e, pitanje je da li drze tu brzinu cijelo vrijeme, ni sa jednim Kingston USB-om nisam bio zadovoljan do sada, dok SanDisk Extreme Pro i dalje dere kao prvog dana... Vrhunsko nešto.
EDIT: našao sam review, za kopiranje podataka do 50-ak GB je još uvijek dobar, sve iznad toga brzine drastično padaju i na testu od 69 USB-a, ovaj je zauzeo zadnje mjesto kod datoteke od 450GB - review
Sad, tko treba kakav USB ne ulazim, no dobro je za znati prije nego ga netko kupi da ako mu treba za (pre)velike datoteke da se neće baš usrećiti.
Je ali test je za 1tb model gdje se prebacuje skoro pola terabajta i gdje se cache zatrpa, pretjerujes
, slobodno nadi bolji za tu lovu ali ne u Njemackoj ili Bugarskoj nego kod nas
https://www.techpowerup.com/review/quick-look-kingston-datatraveler-max-usb-3-2-gen-2-flash-drive/
https://www.storagereview.com/review/kingston-datatraveler-max-review
Evo i ovdje vele da je najbolji, neznam sto ocekujes od privjeska lupas bedastoce
Je ali test je za 1tb model gdje se prebacuje skoro pola terabajta i gdje se cache zatrpa, pretjerujes
, slobodno nadi bolji za tu lovu ali ne u Njemackoj ili Bugarskoj nego kod nas
https://www.techpowerup.com/review/quick-look-kingston-datatraveler-max-usb-3-2-gen-2-flash-drive/
https://www.storagereview.com/review/kingston-datatraveler-max-review
Evo i ovdje vele da je najbolji, neznam sto ocekujes od privjeska lupas bedastoce
Pa tko je sad rekao da je los?
Napisao sam da je dobra cijena (za kod nas u HR) i da je dobar za mozda neke manje datoteke do 50-100GB.
Tu uvijek vadiš citate koji ne postoje i držiš se za nešto što nitko nije rekao.
Zašto da ga hvalim na sva zvona ako sam ja pronašao testove koji pokazuju nešto drugo?
S razlogom si banan svako malo... Uzivaj u nedjelji, a ne samo ser*s...
Plus što stavljas techpowerup samo qucik look, a nisu ga testirali, samo su pisali ono što piše na stranicama proizvođača još od prije 4 godine...
Ja sam barem stavio review od ove godine koji pokazuje pravu istinu.
Ja sam gledao da bi neki USB 4.0 stick kupio ali ponuda je jako loša.