Update situacije: skužio sam da kontroler ventilatora na R5 zapravo ima više od 3 razine postavke... ako se lagano prebacuje osjeti se još koji klik. E sad, na najmanjoj postavci su mi ventilatori znali stati. Uglavnom, danas sam promijenio napajanje (kontroler ventilatora spaja se na napajanje), i na najmanjoj postavci mogu ugasiti ventilatore. :D Super, mogu ih kompletno ugasiti kada želim apsolutnu tišinu a upaliti kada mi trebaju.
Inače, uzeo sam 3pin-ske ventilatore jer se mogu spojiti na taj kontroler ventilatora i istraživao nakon što sam ih kupio kada nisam bio zadovoljan. Znači 3pin-ski ventilatori se reguliraju voltažom: 5V, 9V i 12V i tako se pojačava i smanjuje brzina ali to na Noctui NF-A14 FLX u okretajima izgleda kao: 900rpm, 1050rpm i 1200rmp. 900rpm se isto dosta čuje, previše za onaj "tihi" rad koji sam htio.
Da sam bio pametniji i uzeo PWM ventilatore mogao sam ih spustiti na 300rpm što bi bilo ono što sam u biti i htio. Kreću se u rasponu od 300rpm do 1500rpm. Morao bih ih spojiti na ploču na PWM konektor što znači da ih nebi mogao regulirati fan controlerom ali bi bili tiši.

Hvala ti na savjetu i podijeljenim informacijama, možda za početak uzmem CPU hladnjak i 3 ventilatora umjesto 5
HTC 10 | (HTC 8X :) no more)