Darijo ja sam Broda i meni paše isto što i tebi.....Aj javi kakva je situacija...Živio!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Aj provuci je na American u 4-5 rata!??
Uzmeš je na master go kartici, i ode odmah na 24 rate a ne 3-4.
Odvojite si malo vremena pa usporedite cijene HR-HUN-DE. Ja sam se prilično iznenadio. Apsolutno sve je jeftinije u Mađi, Njemačka je od Mađe skuplja možda 10%, ali opet puno jeftinije nego kod nas.
Evo samo nekoliko primjera (ja sam na blef odabirao artikle):
Ja sam, kao što rekoh, komponente odabirao na blef, nisam slagao konfiguraciju. To ću neki drugi put. Ovo je samo dio liste koju sam sastavio (ima oko 15-16 stavki).
Samo si zaboravio da je links najskuplji ducan u hr, uzmi primjer nabavu, tako da nije bas takva razlika, recimo phenom x4 965 je u hrvatskoj 621 kunu a u njemackoj je 647 tako da su to gluposti.kad platis poštarinu ili benzin i cestarine to se ne isplati osim ako ides kupovat za minimalno 5000kn onda bi mozda osjetio neku razliku ali opet putovat u njemacku da osvaris garanciju se ne isplati.
Tko god misli išta naručivati-neka pričeka još barme tjedan dan da carina proradi kako spada.
Ja se već tjedan natežem oko jedne pošiljke iz Mađarske.
Ugl,izvadite si EORI broj prije nego idete išta kupovati.
Nisam upućen što će nam tja EORI broj? To samo za firme ili i fizičke osobe trebaju i zašto?
Nisam upućen što će nam tja EORI broj? To samo za firme ili i fizičke osobe trebaju i zašto?
I za pravne i za fizičke osobe-sve koji imaju OIB.
U stvari EORI i jest OIB samo je ispred dodano HR.
Danas sam ga dobio.
I EORI ti treba kada god nešto naručiš izvana? To te traži naša carina ili web shop gdje naručuješ?
Npr. oću kupit grafuluju iz web shopa u Njemačkoj i kada mi treba taj EORI?
Edit: možeš zahtjev za izdavanje EORI brojha poslat poštom u Jankomir 25/ Slavonska avenija bb (za Zagreb), ili moraš nosit i platit nešto na licu mjesta?
I EORI ti treba kada god nešto naručiš izvana? To te traži naša carina ili web shop gdje naručuješ?
Npr. oću kupit grafuluju iz web shopa u Njemačkoj i kada mi treba taj EORI?
Edit: možeš zahtjev za izdavanje EORI brojha poslat poštom u Jankomir 25/ Slavonska avenija bb (za Zagreb), ili moraš nosit i platit nešto na licu mjesta?
Ne mogu ti to potvrditi,ali mislim da EORI treba za sve što podliježe carini. Npr. meni je jedna paket iz Švabije došao netaknut-nitko me ništa nije ni pitao.
EORI te traže naši carinici a ponekad i trgovci (kada te pitaju VAT number).
Moraš doći osobno,pokazati im osobnu i to je to. Ništa se ne plaća za izdavanje.
Neznam da li Hardverker ima dostavu za HR, nisam to ni tražio (meni od Osijeka do Budimpešte ima kilometara nešto malo manje, zapravo skoro isto, kao do Zagreba).
Moram pronaći neki IT-shop u Pečuhu, to mi je bliže 
Upravo sam im poslao email u vezi dostave, pa ću prosljedit što mi kažu.
Definitnvno javi ako pronađes jel karta do pecuha je ko da platim postarinu :D
ali opet putovat u njemacku da osvaris garanciju se ne isplati.
Garancije rade sve tvrdke koje imaju licenu za tu stvar na tvom prostoru. Znaci ako kupis nesto u portugalu svejedno ti moraju ovdje reklamirat to je EU zakon o zastiti potrosaca. Samo prije kupovine treba vidit jel ima zastupnistvo tipa eVGA,Saphire i tako dalje
I za pravne i za fizičke osobe-sve koji imaju OIB.
U stvari EORI i jest OIB samo je ispred dodano HR.
Danas sam ga dobio.
Dali mozes samo lupit HR ispred i radi? Bez da ga trazis?
Dali mozes samo lupit HR ispred i radi? Bez da ga trazis?
Ne možeš. Ne bi ti ništa propustili jer ne bi postojao u registru-a i mislim da je to kršenje zakona.
ali opet putovat u njemacku da osvaris garanciju se ne isplati.
Garancije rade sve tvrdke koje imaju licenu za tu stvar na tvom prostoru. Znaci ako kupis nesto u portugalu svejedno ti moraju ovdje reklamirat to je EU zakon o zastiti potrosaca. Samo prije kupovine treba vidit jel ima zastupnistvo tipa eVGA,Saphire i tako dalje
Nažalost/nesreću, ne ide to tako i ovisi o ugovorima s vendorima.
Aj provuci je na American u 4-5 rata!??
Uzmeš je na master go kartici, i ode odmah na 24 rate a ne 3-4.
Što nema kamata na master go karticu??
(pa to je revolving kartica,nikad više)
Treba malo pričekati 30-ak dana da se sve to ''ustali'' sa shippingom u Hrvatsku. Svakako je isplativo pogotovo ako kupuješ više od 1 artikla (makar i na tom jednom uštediš ali ne toliko značajno). U svakom slučaju, isplati se složiti konfiguraciju, naručiti komponente i sastaviti doma. Najveći problem Hrvatske je visoki PDV i tu nas sve u startu ''zakolje''. Samo da se poštarine malo smanje.
Nemojte vaditi EROI dok nije potrebno, mislim nepotrebno da vas EU nadzire kaj i gdje kupujete. 
Nemojte vaditi EROI dok nije potrebno, mislim nepotrebno da vas EU nadzire kaj i gdje kupujete. 
Da, i onda dobiješ mail kao što sam ja:
Poštovani,
Želimo Vas obavijestiti da od 01.07.2013. prema Carinskom zakonu RH svaka pravna ili fizička osoba koja će raditi uvoz ili izvoz morat će imati EORI broj.
Gdje izvaditi EORI broj možete pronaći na linku http://www.carina.hr/e_carina/EORI.aspx te u uputama u privitku.
Ljubazno Vas molimo da u carinskoj upravi zatražite izdavanja EORI broja kako bi Vaša pošiljka mogla odmah u carinski postupak, bez EORI broja pošiljka se neće moći ocarinit.
Ukoliko bude pitanja stojimo Vam na raspolaganju.
Srdačan pozdrav i ugodan ostatak dana,
Jasno, tek kad dode taj prvi uvoz.
Jel ima netko tko je actually kupio neki hardver preko nekog europskog web shopa nakon 1.7. pa da opiše kak je prošlo? I koji racku ovdje neki zbunjuju ljude s EORI brojevima??? To je za tvrtke.
Jel ima netko tko je actually kupio neki hardver preko nekog europskog web shopa nakon 1.7. pa da opiše kak je prošlo? I koji racku ovdje neki zbunjuju ljude s EORI brojevima??? To je za tvrtke.
Ja sam kupio. EORI broj jei za pravne i za fizičke osobe-da si pročitao nešto što smo pisali,ili pitao na carini,znao bi to.
Anyway, od sada vam je Carina RH najbolji prijatelj jer s njima imate najmanje pi*darija prilikom uvoza dok su prijevozničke tvrtke (FedEx,UPS, DHL itd.) pokvareni i žele iscjediti i svaku moguću kunu od vas.
Diplomat, totalno nisi u pravu. Broj treba izvaditi prije, jer kad ti paket dođe, ćeš samo izgubiti vrijeme, treba pričekati 5 do 10 dana od zahtijeva do izdavanja tog broja.
E sad, negdje sam pročitao da taj broj ne treba ako pošiljke idu iz EU, meni je došla iz Kine pa su me tražili. I nažalost nude samo Fedex ili DHL kao dostavu pa nisam imao nekog izbora..
Uglavnom trošak agencije Rhea (dakle ako naručujete preko fedexa ili dhl-a) je oko 130kn ako je paket do 200e, i trošak pdva i carine naravno. Za više od 200e je nešto više, piše vam sve na njihovoj stranici.
Diplomat, totalno nisi u pravu. Broj treba izvaditi prije, jer kad ti paket dođe, ćeš samo izgubiti vrijeme, treba pričekati 5 do 10 dana od zahtijeva do izdavanja tog broja.
E sad, negdje sam pročitao da taj broj ne treba ako pošiljke idu iz EU, meni je došla iz Kine pa su me tražili. I nažalost nude samo Fedex ili DHL kao dostavu pa nisam imao nekog izbora..
Uglavnom trošak agencije Rhea (dakle ako naručujete preko fedexa ili dhl-a) je oko 130kn ako je paket do 200e, i trošak pdva i carine naravno. Za više od 200e je nešto više, piše vam sve na njihovoj stranici.
Ako hočeš da ti ide na Carinu RH, mora dospijetiu ruke HP-u, a to se onada bira EMS pošiljka.
Rhea(FedEx), Overseas (UPS), In-Time (TNT) i DHL će sada na svakoj pošiljci nastojati ugrabiti lovu.
Ja sam kupio. EORI broj jei za pravne i za fizičke osobe-da si pročitao nešto što smo pisali,ili pitao na carini,znao bi to.
Anyway, od sada vam je Carina RH najbolji prijatelj jer s njima imate najmanje pi*darija prilikom uvoza dok su prijevozničke tvrtke (FedEx,UPS, DHL itd.) pokvareni i žele iscjediti i svaku moguću kunu od vas.
Šta si kupio? Kupio si za sebe ili za tvrtku? Iz EU-a ili izvan EU-a? Ti do sada i neki "stručnjaci" ovdje nisi napisao apsolutno ništa korisno nego samo blebećeš. Ako već pišeš onda budi jasan i konkretan i ne piši bedastoće. Ako mi prilikom kupnje piše da su troškovi dostave ti i ti, onda ću toliko i platiti i niti lipe više i nemaju me kaj dodatno cjedit prijevozničke tvrtke.
Ja dosta dugo kupujem sitnice prek eBaya i Amazona,knjige.lakove za ženu,CD,razne dodatke za mobitele,male alate kupovao sam i od MDPC dosta puta bužire i slič,taj broj mi nikad nije trebao i poštarinu bi uvjek plati odmah s robom nikad naknadno!!
Šta si kupio? Kupio si za sebe ili za tvrtku? Iz EU-a ili izvan EU-a? Ti do sada i neki "stručnjaci" ovdje nisi napisao apsolutno ništa korisno nego samo blebećeš. Ako već pišeš onda budi jasan i konkretan i ne piši bedastoće. Ako mi prilikom kupnje piše da su troškovi dostave ti i ti, onda ću toliko i platiti i niti lipe više i nemaju me kaj dodatno cjedit prijevozničke tvrtke.
Isključivo za privatne potrebe-razne računalne komponente iz EU. Ti misliš da nisam ništa napisao,a napisao sam ti sve.
Prijevozničke tvrtke će ti naplatiti troškove skladištenja i troškove carinjenja bez obzira od kuda ti to dolazilo,dok Carina RH neće.
Evo ti neke stavke od Rhea-e da vidiš o čemu se radi:
Ja dosta dugo kupujem sitnice prek eBaya i Amazona,knjige.lakove za ženu,CD,razne dodatke za mobitele,male alate kupovao sam i od MDPC dosta puta bužire i slič,taj broj mi nikad nije trebao i poštarinu bi uvjek plati odmah s robom nikad naknadno!!
O jbte,ljudi kao da su disleksični.
Pa ni mene ne traže za te pi*darije EORI,i prije ga nisu ni tražili,ali ponekad te traži trgovac ili prijevoznička firma radi svojih potreba. Kapiš?
Isključivo za privatne potrebe-razne računalne komponente iz EU. Ti misliš da nisam ništa napisao,a napisao sam ti sve.
Prijevozničke tvrtke će ti naplatiti troškove skladištenja i troškove carinjenja bez obzira od kuda ti to dolazilo,dok Carina RH neće.
Evo ti neke stavke od Rhea-e da vidiš o čemu se radi:
Koliko je to bilo komponenti odjednom i kolika cijena? 2.7. bratić naručio neku medicinsku opremu, 1 artikl, cijena 289 eura plus 34 eura poštarina DHL, prije par dana normalno mu došlo doma na adresu. Nije trebao nikakav posrani EORI broj niti je imao ikakve druge dodatne namete i troškove od cigana prijevoznika. Kakve to troškove carinjenja naplaćuju prijevozničke tvrtke za robu iz EU????
Šalje li amazon.de u hrvatsku? Nisam točno shvatio ovaj EORI broj, kad bih naručivao recimo mobitel s njemačkog amazona, bi li mi trebao taj EORI? Hvala
Šalje li amazon.de u hrvatsku? Nisam točno shvatio ovaj EORI broj, kad bih naručivao recimo mobitel s njemačkog amazona, bi li mi trebao taj EORI? Hvala
Ovisi preko koga ide, ako je neka špediterska firma onda je moguće da traže.