Kako postaviti ventilatore na kuciste

poruka: 93
|
čitano: 45.962
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kako postaviti ventilatore na kuciste
Almin94 kaže...

samo mi jos recite moze li biti previse zraka u kucistu, mislim ako stavim da bocni i prednji upuhuju, a da zadnji ispuhuje?

Ovo je još bolje - neka je više zraka da komponente dišu! Pakao je unutra, pakao!

A sad ozbiljno - kompa, napravio si cijelu znanost od montiranja dva venta na kućište. Stavi jedan naprijed da upuhuje zrak, jedan iza da ispuhuje, i riješio si stvar.

Ne znam koje komponente imaš, ali i da ti je unutra sokovnik Tigar nema te temperature koja bi ti u kućištu naudila pravilno postavljenim i čistim komponentama.

Raspuši rebra na hladnjacima, promijeni pastu ako treba, očisti stijenke i hard od prašine i ne treba ti ni jedan dodatni vent...  My humble opinion...

Prodajem zjake...povoljno! A ako sam ti pomogao - stisni HVALA..
15 godina
neaktivan

Moze li preporuka kako da okrenem ventove s gornje strane kucista (Cooler Master Elite 430). Prednji sam stavio da upuhuje zrak u kuciste, straznji da ispuhuje, bocni da ispuhuje jer graficka izbacuje zrak direktno na njega, tako da ce taj vruci zrak iz kartice ici van kucista...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Okreni ih tako da ispuhuju iz kucista !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Haf932 kaže...

Okreni ih tako da ispuhuju iz kucista !

Onda ce samo prednji upuhivati, a ostala 4 ispuhivati.. Je li to ok?

15 godina

Bočni stavi da upuhuje !

Music As A Weapon !!
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.6.2012 18:30 (Haf932).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Stavi bočni da ti upuhuje direkt po komponentama!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Gozz kaže...

Stavi bočni da ti upuhuje direkt po komponentama!

Ne valja, jer se poveca temp grafe, zato sto ona puse vruci zrak na njega, a on ga vraca na nju.. Puno bolje funkcionise kada on ispuhuje zrak iz kucista.

Ok onda, jedino ako moram tako, jer nema drugog izbora.

15 godina

Pa barem je to dobro poznata shema za airflow :  - Prednji i bočni upuhuju

- Straznji i gornji ispuhuju

Music As A Weapon !!
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Haf932 kaže...

Pa barem je to dobro poznata shema za airflow :  - Prednji i bočni upuhuju

- Straznji i gornji ispuhuju

Dobro, znam da je to poznata shema. Mozda da bocni izvadim, a samo da ostavim prednji, gornje i bocni. Znaci prednji da upuhuje, gornji i straznji ispuhuju? Sta mislis?

15 godina

Mozes probat i tako , iako mi nije jasno kako grafa moze puhat zrak na bocni vent ?

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Haf932 kaže...

Mozes probat i tako , iako mi nije jasno kako grafa moze puhat zrak na bocni vent ?

Ne da moze probati nego treba tako. Kod mene donji i prednji upuhuju a gornji i straznji ispuhuju i to funkcionira perfektno. Kada povecam vrtnju sva cetiri na maksimum to smanji temperaturu svih komponentni uocljivo (za par stupnjeva).

15 godina
neaktivan
Haf932 kaže...

Da, puse zrak direktno na bocni vent, zato bih ga i okrenuo da ispuhuje.

Strelicama sam oznacio na koju stranu grafe izlazi zrak Strelicama sam oznacio na koju stranu grafe izlazi zrak
15 godina
neaktivan
Eld kaže...
Haf932 kaže...

Ne da moze probati nego treba tako. Kod mene donji i prednji upuhuju a gornji i straznji ispuhuju i to funkcionira perfektno. Kada povecam vrtnju sva cetiri na maksimum to smanji temperaturu svih komponentni uocljivo (za par stupnjeva).

To je odlicno sigurno, ali kod mene ne moze stati donji vent od kako sam kupio novo napajanje, zato i ne znam kako da ih okrenem.

15 godina

Hm , kad ti bocni vent vec mora ispuhivat , onda stavi da ti gornji i straznji upuhuju , a bocni i prednji ispuhuju tj. kontra od one sheme !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

e ovako to je sve u redu,ali niste nekaj objasnili,recimo ja imam haf big 329 master kuciste,ima 3 ventilatora od 220m,i jedan od 120m

ovako ovi od 220 su jedan s bocne strane,jedan sprjeda,ovaj od 120 je s straznje strane,e sad ovaj treci od "220 koji je bio na gornjoj strani,

morao sam skinut zbog nadogradnje i zamjenut s dva od 120mm,mene sad zanima dalih sam ih dobro postavio,ili kak ih treba okrent da recimo

uvlace hladni zrak,i odnosno iz bacuju,poz.{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ova dva sto si stavio gore okreni tako da izbacuju zrak iz kucista !

Music As A Weapon !!
15 godina
neaktivan

Nemojte stavljati suprotno od "propisanog".
To nije tako zato sto se netko sjetio nego zbog zakona fizike, a s fizikom se nemojte bosti, ubost ce vas.
Topli zrak ide gore, a ako stavis da ti gornji vent upuhuje ti ces ono sto treba izac vratit nazad. Bocni vent sluzi da hladi komponente,  ne da izbacuje zrak.
Ako straznji vent okrenes, nece pomagati da vruci zrak kojeg cpu hladnjak proizvodi da izadje, nego ce ga vracat unutra.
Tako bocni i prednji ventovi nece moci izbacivati vruc zrak jer ce on biti gore, nego ce i ono malo svjezine ispuhivati.
Tako da, bolje nemojte stavljat ventove nego da se idete svadjat s fizikom. Izvuci cete deblji kraj..

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 18:18 (chutac).
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
Ne mogu naci svoje NN kuciste, pa sam ubrao, sliku nekog drugog kucista s interneta.
Ogranicen sam na 2x 80mm ventilatora. Ovako to izgleda kod mene, Plavi upuh, crveni ispuh!
17 godina
dinos3 kaže...
Ne mogu naci svoje NN kuciste, pa sam ubrao, sliku nekog drugog kucista s interneta.
Ogranicen sam na 2x 80mm ventilatora. Ovako to izgleda kod mene, Plavi upuh, crveni ispuh!

aj pogledaj dali možeš tu uglaviti kakve ventove (ok malo sam fulao sa zvjezdcama:)). pošto ako imaš ovakve mrežice naprijed taman prava pozicija za iza njih vent puknuti.

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.11.2012 21:51 (sokre).
14 godina
sokre kaže...
dinos3 kaže...

aj pogledaj dali možeš tu uglaviti kakve ventove (ok malo sam fulao sa zvjezdcama:)). pošto ako imaš ovakve mrežice naprijed taman prava pozicija za iza njih vent puknuti.

Evo vraga, tek sad vidio da imam jednoga...
Znaci 80mm.
Samo ne znam kako ce on vuci zrak izvana preko prednje maske od kucista?
E sad, Dali da kupim jos jedan ventilator ili da prebacim neki od ovih na njegovo mjesto.
I da pitam, ako bi smanjivao brzinu, ventilatora koji vent da smanjim, ako je preporucljivo uopce (npr ako je bitniji upuh ili ispuh ili tako nesto). Kako vi stojite s brzinama ? Imam Xilence Cooler Blue LED i oba rade na molexu!
I ako bi smanjivao brzinu preko molexa ( stavio bi na 7V ), a ne preko MBO ( tut: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=22347 ) hoce mi LED-ice slabije svjetliti ili ne?

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.11.2012 3:18 (dinos3).
15 godina
neaktivan

Jačina LED-ica bi se proporcionalno smanjila.

Uvijek možeš birati tihi ventilator ili kupiti potenciometar.

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
dinos3 kaže...

Znaci 80mm.

Stavi tu jedan vent ! A nekako ce vuci zrak kad je vec slozeno da tu bude jedan !

Drugi stavi ns straznju stranu da izbacuje zrak !

Ako ces smanjivat brzine ventova , onda nek ti onaj prednji koji ce upuhivat zrak u kucite radi na nizoj brzini od onog straznjeg koji ce izbacivat !

Mislim da ceti ledice slabije svijetlit !

Music As A Weapon !!
14 godina
Haf932 kaže...

Stavi tu jedan vent ! A nekako ce vuci zrak kad je vec slozeno da tu bude jedan !

Drugi stavi ns straznju stranu da izbacuje zrak !

Ako ces smanjivat brzine ventova , onda nek ti onaj prednji koji ce upuhivat zrak u kucite radi na nizoj brzini od onog straznjeg koji ce izbacivat !

Mislim da ceti ledice slabije svijetlit !

Hvala obojici, znaci jedan naprijed, jedan straga i to ce biti dosta?

15 godina

Da ! Ako jos imas gdje mjesta predviđena za ventove , naravno da ih mozes jos stavit !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Haf932 kaže...

Da ! Ako jos imas gdje mjesta predviđena za ventove , naravno da ih mozes jos stavit !

Da, imam bocni, ali trenutno imam samo 2 venta. Najbolja bi kombinacija bila naprijed i iza jel tako? Bok cemo zapostaviti ;)

15 godina

Tako je , naprijed i iza !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Imam isto neko Vulgaris kućište, ali na sebi ima  4 80mm venta (prednji, stražnji, gornji i jedan bočni) čitajući topic vidim da je najbolje da prednji i bočni ispuhuju a gornji i stražnji ispuhuju. ovaj bočni se nalazi točno iznad cpua ali uskoro ću staviti LC cosmo cool 95 i on će mi taman biti postavljen tako da ima samo par cm lufta između stranice i njega, tako da taj bočni neće imati neki veliki utjecaj. fora je što ispod tog bočnog imam mrežicu u razini grafičke, pa pitam jeli pametno tamo staviti vent da upuhuje ( s obzirom da je tu grafa) i pošto nemam rupa za šerafe možda zalijepiti? ili najbolje bočni ne imat ništa.

"He who dares, wins"
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
CptJackDaniels kaže...

vidim da je najbolje da prednji i bočni ispuhuju a gornji i stražnji ispuhuju.

{#}

17 godina
neaktivan
CptJackDaniels kaže...

pošto nemam rupa za šerafe možda zalijepiti?

ne lijepiti(nećeš poslije odlijepiti već strgati)- rupe lako napraviš bušilicom,manjom kacavidom,čak i nožićem,( rupa manja od promjera vide). To su u biti tkz pleh-vide(Parker) koje sebi same prave navoj uz neznatnu silu. Postavi vent gdje mu (tebi) naj odgovara

shit shit my dove white
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.12.2012 10:43 (micho0305).
15 godina

da li ima netko ideju kako najbolje postaviti ventove u kućištu sa slike, ventilator od napajanja je okrenut prema gore, na raspolaganju imam 3 osmice, nemam mogućnost postavljanja bočnih, trenutno je kao na slici?? thnx

ps. jer nešto se kuha unutra :), skinem stranicu i proc i grafa hladniji za oko 9 stupnjeva

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.6.2013 22:08 (bobsi).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice