Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.749
|
čitano: 1.845.846
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
Ultrawide koristiš samo kad ti treba veći kut snimanja za indoor recimo ili vani kad si blizu objekta, a telefoto za portrete ili za bolji zoom.

0 0 hvala 0
10 godina
VooDooZg kaže...
ocean77 kaže...

Tvoj je onda unikat...probao sam na nekoliko i svi prebacuju ako fali svjetla...vrlo iritantno.

Ja fakat ne kužim kaj prebacuje - sa wide na 1x kad fali svjetla ili ??  kažem ja 95% vremena koristim samo 1x jer ta jedina ima normalni senzor, wide i tele su 4x manji i ne vidim smisao nikakav ju npr navečer koristiti - ok po danu ak je sunčano ili ak ti baš treba pri low light-u ali onda moraš prihvatiti da snimaš pod tim uvijetima ali opet i tamo mi nije prebacio !??

p30p na wide prebacuje samo i isključivo ako si bliže od 10cm od predmeta

ni ja ne kužim šta pričaju. vjerojatno p40 prebacuje i ako si dalje od toga..

znam da p30p jedino prebacuje kada slikaš sa 5x nešto blizu, pa ti vrati na 1x

11 godina
digitall kaže...

znam da p30p jedino prebacuje kada slikaš sa 5x nešto blizu, pa ti vrati na 1x

Upravo to i to je vrlo iritantno jer je prevara.

Ako sam odabrao 5X onda racunam na 125mm i nije samo ako si blizu.

Npr. fotkao sam kcer, portret sa udaljenosti cca 2-3m i bili smo u sjeni, vani suncan dan i on je tu prebacio na glavnu i CROP-ao...nedopustivo.

Trebali su onda i SW rijesiti da mi to sugerira da je aktivna 1X kamera a ne ona 5X ili da mi jednostavno sam prebaci (na ekranu) na 1X bez da me vara.

Naravno kada prevaren okines takvu sliku odmah kod pregleda vec i na samom mobu vidis da to nije to, a kada udjes u EXIF onda je sve kristalno jasno.

Upravo to radi i P40 PRO i ti mobiteli za mene vise ne postoje...da to ne mora biti tako rjeseno primjer je Xiaomi Mi Note 10 na kojem ako aktiviram 2X ili 5X dobivam fotke upravo sa tim kamerama.

Cak mi ni Mate 20 PRO to nije radio u tolikoj mjeri sto je vjerojatni razlog njegova 3X (80mm) kamera koja ima f/2.4 otvor blende naspram f/3.4 na P30 PRO koja propusta vise svjetlosti na senzor pa SW dopusta upotrebu 3X kamere i kada je manje svjetla.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2020 15:59 (ocean77).
11 godina
Mislim da zbog toga prekrižiti mobitel je pretjerano.
14 godina
neaktivan
Cromaki kaže...

Pokušao sam staviti mobitele jedan do drugoga i uz timer fotkati u isto vrijeme na oba uređaja.

Otvorite linkove jedan po jedan u novim tabovima jer idu po redu za MN10 i POCOF2P. Također scene su poredane od boljeg prema lošijim uvjetima osvjetljenja.

Na oba mobitela je MIUI 12, uključen HDR i AI.

Pustio si da sam odredi fokus ili je ručno određen?

Pitam jer MN10 fotke su odlične po pitanju preciznosti boja, znam kako suhozid izgleda uživo i ovo što je MN10 zabilježio je daleko preciznije od PocoF2P, može nekome biti ljepše ovo drugo, ali mene prvenstveno zanima da mi kamera zabilježi ono što oko vidi. Znači boje su odlične.

Problem je kod ekspozicije, logično je da MN10 prikuplja više svjetla ima veći senzor, ali opet software koristi veće ISO vrijednosti i dužu ekspoziciju što nema previše smisla i zato imamo razliku. Mislim da je problem u određivanju žarišne točke.

Bilo bi zanimljivo postaviti identične vrijednosti (ISO, ekspoziciju i žarišnu točku) i onda napraviti fotke, to bi bio pravi test mogućnosti. Ovo je ok test za point&shoot fotografe, ali čak i za njih nije jer je uvijek poželjno ručno odrediti fokus.

Dan1234567890 kaže...

ja bi rekao da note ima vise detalja (ima veci senzor?), pa samim time u lošijim svjetlosnim uvjetima daje bolje fotke, ali je katastrofa u ove prve dvije slike i vrlo me neugodno iznenadio - ocekivao sam da ce svuda biti bolji... Također, kada pricamo o zutilu, note ima puno više zutila od Poco-a...tako da ja ne bi reko da je note ocekivano bolji, nego me poco ugodno iznenadio i skoro da se ravnopravno nosi sa Note...što mi nije očekivano :) i da bravo kolegi Cromaki na testu, to je pravi, objektivni test sa minimalno subjetivnih dojmova :)

Katastrofa? Pa druga fotka je izvrsna po pitanju detalja, pa pogledaj vrata, zid, lišće fenomenalno, uz to su boje gotovo savršene. Tu je jedini problem nebo koje je preeksponirano, ali to nije čudno Poco je tu koristio ISO 77 i duplo brže okidanje, a trebalo je biti obrnuto s obzirom da MN10 ima osjetno veći senzor. Uglavnom iz ove fotke se vidi da MN10 ima izvrsne mogućnosti, ali očito ne iz "ruke" i bez utjecaja fotografa.

R36 kaže...

Fotografija 7.

Na Poco 2 ne da nije upotrebljiva nego - pobrišeš i slikaš ponovno. AF i stabilizacija nisu odradili posao.

Na MI Note 10 mutno po kutevima.

Fotografija 9.

Poco 2 - kompletna fotografija plava...nema veze s vezom

Mi Note 10 - a ok...osim neba.

Zaključak - koliko para toliko muzike. Tko se hoće zajebavat s AF i stabilizacijom - slobodno si Poco uzme.

Kolega čini mi se da brkate neke pojmove. Fotografija 7 nema veze sa AF, ima donekle sa OIS-om koji dopušta dužu ekspoziciju. Kod te fotke imamo ogroman ISO i nešto sporije okidanje, pretpostavljam da je tu već bio mrak ili opaki sumrak. 

Ovo je idealna situacija za HDR, ali Poco ga tu koliko vidim nije uopće koristio ili nešto nije u redu sa njim. Imamo statično deblo i to je ono što GCam odlično odrađuje, smanjuje ISO, manje šuma, koristi relativno brzo okidanje i HDR, rezultat je čista fotka sa dovoljno svjetline.

MN10 je tu odradio jako dobar posao, povukao je malo više zelene, ali to se lako korigira.

Mutno po kutevima? joj. 

Nema tu zajebavanja sa AF i stabilizacijom, to su njegove mogućnosti, nema OIS, AF je tu nebitan, a senzor nije dovoljno velik kako bi u lošim uvjetima prikupio dovoljno svjetla. Kod ovakvih fotografija se to riješi sa dugom ekspozicijom, nižom ISO vrijednosti i stativom i imaš garantirano super fotku. Naravno to ne vrijedi za pokretne elemente i slikanje iz ruke.

Za slikanje iz ruke su smislili HDR i tu GCam radi odličan posao.

14 godina
mzopg kaže...

Pustio si da sam odredi fokus ili je ručno određen?

Pitam jer MN10 fotke su odlične po pitanju preciznosti boja, znam kako suhozid izgleda uživo i ovo što je MN10 zabilježio je daleko preciznije od PocoF2P, može nekome biti ljepše ovo drugo, ali mene prvenstveno zanima da mi kamera zabilježi ono što oko vidi. Znači boje su odlične.

Auto focus, sve sam prepustio softveru da radi (HDR,AI, Focus).

Jedino mi je malo nezgodno istovremeno fotkati sa oba uređaja.

Kad ulovim vremena, htio bi još isprobati punih 64MP vs 108MP i Pro mode staviti isti shutter/iso pa usporediti oba dva.

Xiaomi Mi Note 10 Pro + POCO F2 Pro
14 godina
neaktivan
Cromaki kaže...

Kad ulovim vremena, htio bi još isprobati punih 64MP vs 108MP i Pro mode staviti isti shutter/iso pa usporediti oba dva.

To bi bilo super. Hvala na trudu! 

10 godina
Dan1234567890 kaže...

ma izdrkavanje.

tako i ja tražim dlaku u jajetu kad mi mob dosadi pa mu nađem milijardu "nedostataka"..

onda uzmem drugi koji je kao bolji u tim nekim stvarima, a zapravo je lošiji u hrpi drugih stvari.. a eto, dosada čuda radi

14 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

Probat ću napraviti više ovakvih testova u različitim uvjetima u narednim danima.
Ovako iz prve obje fotke su identične, ali čim se zooma primijeti se razlika u clarity.

Postavke:

- ISO: 800

- Shutter: 1/8

- Spot mode: frame average

POCO F2 Pro
https://flic.kr/p/2jxZXGj

Mi Note 10

https://flic.kr/p/2jxWFVH

Xiaomi Mi Note 10 Pro + POCO F2 Pro
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
digitall kaže...
Dan1234567890 kaže...

ma izdrkavanje.

tako i ja tražim dlaku u jajetu kad mi mob dosadi pa mu nađem milijardu "nedostataka"..

onda uzmem drugi koji je kao bolji u tim nekim stvarima, a zapravo je lošiji u hrpi drugih stvari.. a eto, dosada čuda radi

Obzirom da mi je kamera visoko na listi prioriteta tu trazim dlaku u jajetu, a ovo je ipak malo veci nedostatak za mene.

14 godina
neaktivan
Cromaki kaže...

Probat ću napraviti više ovakvih testova u različitim uvjetima u narednim danima.
Ovako iz prve obje fotke su identične, ali čim se zooma primijeti se razlika u clarity.

Postavke:

- ISO: 800

- Shutter: 1/8

- Spot mode: frame average

POCO F2 Pro
https://flic.kr/p/2jxZXGj

Mi Note 10

https://flic.kr/p/2jxWFVH

Ovo je jako zanimljivo. Sviđa mi se kako Mi Note 10 to radi, jako prirodne boje i malo obrade, K30 Pro je pristojan, ali ima tu dosta obrade i više mi naginje gcam fotkama, klasično dodavanje saturacije i oštrine.

Fokus je ako se ne varam u sredini, ona lutkica, bilo bi fora staviti fokus na bliži predmet, možda onaj MI "oskar". 

Meni je baš stigao Poco F2 Pro i prvi dojam je jako pozitivan. Najviše sam se mislio da će biti preglomazan i težak, kako svi kukaju oko toga, ali meni mobitel savršeno leži u ruci, a težinu gotovo da ne osjetim. Stavim u jednu ruku stari Redmi 4 Prime 156g. i Poco F2Pro 219g. i ja tih 63g. razlike jedva osjetim, to mi je stvarno minimalno. Vidjeti ćemo što žena kaže, njoj je namijenjen. I bez maskice je super u ruci, a sa njom ima dodatno poboljšani grip. Napišem više u K30 temi, kad uhvatim malo vremena, a ovdje idu fotke... samo da stignem. 

10 godina
ocean77 kaže...
digitall kaže...
Dan1234567890 kaže...

ma izdrkavanje.

Obzirom da mi je kamera visoko na listi prioriteta tu trazim dlaku u jajetu, a ovo je ipak malo veci nedostatak za mene.

ma da, bolje imat 2 ili 3x pa cropat da dobiješ taj 5x lol

jebiga netko bi htio imat veći zoom, a netko s 5x slikat 2 metra od sebe pa kukat kako to nije namijenjeno tome lol, ima nas svakakvih..

kako to da moj auto ne može vući kamionsku prokolicu.. kako to kako to.. prekrižio sam mercedes.. užas

ja cu ga mijenjati od dosade, i to za losiji note10plus.. cekam da note20ultra padne cijena kao sad note10plus.. al sigurno neću pisat nelogične ludosti ni za jednog od njih.. ili je fora da napišem kako je loš 10x zoom na note10plus i da je samsung katastrofa i prekrižen za mene.. mora se malo pljuckat da sam sebi opravdam kupovinu nečeg drugog

13 godina
neaktivan
digitall kaže...
ocean77 kaže...
digitall kaže...
Dan1234567890 kaže...

ma izdrkavanje.

jebiga netko bi htio imat veći zoom, a netko s 5x slikat 2 metra od sebe pa kukat kako to nije namijenjeno tome lol, ima nas svakakvih..

kako to da moj auto ne može vući kamionsku prokolicu.. kako to kako to.. prekrižio sam mercedes.. užas

ja cu ga mijenjati od dosade, i to za losiji note10plus.. cekam da note20ultra padne cijena kao sad note10plus.. al sigurno neću pisat nelogične ludosti ni za jednog od njih.. ili je fora da napišem kako je loš 10x zoom na note10plus i da je samsung katastrofa i prekrižen za mene.. mora se malo pljuckat da sam sebi opravdam kupovinu nečeg drugog

Kolega slažem se...pa ta priča se vukla još na temi o P30 Pro...

Ne možeš ti ljudima objasnit da dalekozor ne služi za gledanje predmeta koji su blizu nego daleko...zato se valjda i zove dalekozor, tako da je teško objasnit da 5x je služi za gledanje predmeta koji su dalje od one blizine za koju AI misli da je bolje napravit crop nego 5x jer bi slika ispala mutna na 5x.

Tko me to nije logicno, još manje mu je dalekozor logican. 

11 godina
digitall kaže...

R36 kaže...

Kolega slažem se...pa ta priča se vukla još na temi o P30 Pro...

Ne možeš ti ljudima objasnit da dalekozor ne služi za gledanje predmeta koji su blizu nego daleko...zato se valjda i zove dalekozor, tako da je teško objasnit da 5x je služi za gledanje predmeta koji su dalje od one blizine za koju AI misli da je bolje napravit crop nego 5x jer bi slika ispala mutna na 5x.

Tko me to nije logicno, još manje mu je dalekozor logican. 

Vas dvojica ionako ne kuzite fotografiju pa je vama 125mm dalekozor, ne mogu vam ja tu pomoci.

Da znate iole ista o fotografiji onda se nebi cudili da se sa tom 5X kamerom moze fotkati portret...ili "head shot".

Doduse radi se o granicnoj vrijednosti jer su portretne fokale u rasponu od 80-120 mm, a P30 PRO ima 125mm sto nije nesto sto bi trebalo bilo koga odvratiti da ponekad s tom kamerom fotka i portret.

Kada se uspije postici da zaista to odradi ta 5X kamera to lijepo izgleda sa prirodnim bokehom.

Moj komentar se odnosi na to da taj mob ima idiotski SW koji previse ziheraski radi i precesto preuzima inicijativu i sam mijenja kojom ce kamerom na kraju okinuti.

Upravo zato mi je Mate vise odgovarao jer je 80mm ipak upotrebljivija fokala za moje preferencije od tih 125mm sto je meni osobno bezvezna fokala.

Daleko je od neke prave tele fokale (npr 240mm odnosno 10X), a opet je granicna za portrete koji su meni osobno interesantni.

Obzirom da sam nekada davno fotkao sa pravim foticima i koristio razne objektive vec unaprijed znam za sto su mi neke fokale korisne i potpuno mi je jasno da je vama ovo spansko selo...vama je po definiciji velikih brojeva automatski bolje 5X od 3X.

Nekada je manje više,a  u ovom slucaju je meni 3X odnosno 80m više od tih 125mm koje su na granici upotrebljivosti...pogotovo sto te jos i SW zahebava.

11 godina

Znaci ako je leca 125mm onda je ona 125mm na 1m, 3m, 50m. Nema meni mobitel sam odlucivat jeli ona dovoljno dobra za fotku.

125mm na 2m daljine bi trebalo dat vrhunski portret sa odlicnim prirodnim bohekom, ali neeeee ajmo cropat glavni senzor. 

Neki od vas utulili 125mm za dalekozor, ali nije, to je samo jedna fokala.

Jel to sad sta jasnije?

Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

125 za portret lol

i btw u ovom slučaju nije ni to bitno nego jedna jedina stvar; 5x uvećanje koje nije predviđeno za tako nešto (slikanje bilo čega na metar dva udaljenosti, čista ludost, nelogičnost, izdrkavanje, nebuloza, izigravanje nekog znalca) .. u biti čak i može poslužiti ali s 5-6 ili više metara udaljenosti

pozdrav od neznalice

btw 85 je za portret idealno

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2020 22:36 (digitall).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
digitall kaže...

125 za portret lol

i btw u ovom slučaju nije ni to bitno nego jedna jedina stvar; 5x uvećanje koje nije predviđeno za tako nešto (slikanje bilo čega na metar dva udaljenosti, čista ludost, nelogičnost, izdrkavanje, nebuloza, izigravanje nekog znalca) .. u biti čak i može poslužiti ali s 5-6 ili više metara udaljenosti

pozdrav od neznalice

Opet ti o 5x uvecanju? U odnosu na sta se uvecaje? 125mm je 125mm, nema uvecanja. Poanta je da telefon sam odabire kad ce cropat kad ne, a ne korisnik, sta je govno. 

Uređaji u zadnjih 12mj: Iphone 6s/7/8plus/XR. Xiaomi: mi8/mi9/mi9t/mi9tpro/mi note10/poco F1/ note7. Samsung: Note9/s9/s9+/s10/s10+/note10/a70/a71. Pixel 2xl, Realme x2 pro. Huawei:p30pro/mate20p
11 godina
digitall kaže...

125 za portret lol

pozdrav od neznalice

Slazem se, 80-90mm je za portret idealno, ali svaki pravi fotograf ce ti reci da je raspon portretnih objektiva od 80-120mm...ako se mrvicu udaljis super posluzi i 125mm.

Imao sam taj mob skoro pola godine i imam dosta fotki "head-shot-ova" i kada uspijes dobiti tih 125mm radi se o lijepim fotkama sa lijepim prirodnim bokehom i to nije nikakva ludost raditi kako tvoj post sugerira.

Ne mora se samo za to koristiti, moze za bilo sto i na manjim udaljenostima i poanta je samo ta da je SW na Huaweiu los jer previse ziheraski odradjuje posao.

Evo jos jedan primjer...neki dan sam bio u T-Mobile i isprobavao izlozbeni P40 PRO...uglavnom upalim 5X kameru, usmjerim ga prema trgovini prekoputa i pokusam fotkati cipele u toj trgovini udaljene cca 20 metara...na zalost opet je prebacio na glavnu jer nije bilo dosta svjetla...meni je to deal breaker.

17 godina
digitall kaže...

125 za portret lol

pozdrav od neznalice

Ovo bi ti moglo doći kao šok, ali... The ULTIMATE PORTRAIT LENS comparison! 85mm 1.4 vs 105mm 1.4 vs 135mm 1.8 vs 200mm 2.8

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
11 godina
Ivan(4) kaže...

Ovo bi ti moglo doći kao šok, ali... The ULTIMATE PORTRAIT LENS comparison! 85mm 1.4 vs 105mm 1.4 vs 135mm 1.8 vs 200mm 2.8

200mm je mozda ipak pretjerano, ali ovaj video samo potvrdjuje to sto sam napisao.

125mm komotno moze posluziti za to ili bilo sto cak i na manjim udaljenostima.

10 godina
ocean77 kaže...
digitall kaže...

125 za portret lol

pozdrav od neznalice

Slazem se, 80-90mm je za portret idealno, ali svaki pravi fotograf ce ti reci da je raspon portretnih objektiva od 80-120mm...ako se mrvicu udaljis super posluzi i 125mm.

Imao sam taj mob skoro pola godine i imam dosta fotki "head-shot-ova" i kada uspijes dobiti tih 125mm radi se o lijepim fotkama sa lijepim prirodnim bokehom i to nije nikakva ludost raditi kako tvoj post sugerira.

Ne mora se samo za to koristiti, moze za bilo sto i na manjim udaljenostima i poanta je samo ta da je SW na Huaweiu los jer previse ziheraski odradjuje posao.

Evo jos jedan primjer...neki dan sam bio u T-Mobile i isprobavao izlozbeni P40 PRO...uglavnom upalim 5X kameru, usmjerim ga prema trgovini prekoputa i pokusam fotkati cipele u toj trgovini udaljene cca 20 metara...na zalost opet je prebacio na glavnu jer nije bilo dosta svjetla...meni je to deal breaker.

i ja se slažem da se može dobiti dobar headshot s tom lećom ali očigledno je da nije namijenjena tome.. preočigledno. i ne razumijem to silovanje toga i stavljanje cijelog moba na crnu listu radi nečeg čemu nije namjenjen.

tebi bolje odgovara mob koji ima 2x ili 3x radi portreta i to je ok. imaju manji mm i više f otvora, vjerojatno i nedostatak tof senzora, pa ne prebacuju često na glavnu.. normalna situacija je s tim uslikat nešto na dva metra

ovo za prebacivanje na glavnu u manjku svjetla slažem, iako to radi 99% mobitela jer jednostavno imaju premali f otvor na tele kameri.

ali zanimljivo je da po noći slikam neku crkvu ili zgradu srednje osvjetljenu i onda mi ne prebaci na glavnu, ostane za tele kameri.. a bude općenito manje svjetla nego u nekim slučajevima kada prebaci na glavnu.. 

ima povremeno nekih čudnih odluka ali da stalno radi nešto full neobično i neočekivano ne mogu reći

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2020 23:06 (digitall).
11 godina

Evo iskopao sam dva moja primjera gdje mi je u doslovno par sekundi  SW sam promjenio kameru.

Mislim da ne trebam pisati koja od ove dvije je CROP glavne kamere koja je glumila 125mm i to prilicno neuspjesno...fotka je za obrisati, ali sam ju sacuvao za nevjerne Tome koji i dalje ne vjeruju u to sto pisem.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2020 23:17 (ocean77).

3 0 hvala 0
11 godina
digitall kaže...

i ja se slažem da se može dobiti dobar headshot s tom lećom ali očigledno je da nije namijenjena tome.. preočigledno. i ne razumijem to silovanje toga i stavljanje cijelog moba na crnu listu radi nečeg čemu nije namjenjen.

tebi bolje odgovara mob koji ima 2x ili 3x radi portreta i to je ok. imaju manji mm i više f otvora, vjerojatno i nedostatak tof senzora, pa ne prebacuju često na glavnu.. normalna situacija je s tim uslikat nešto na dva metra

ovo za prebacivanje na glavnu u manjku svjetla slažem, iako to radi 99% mobitela jer jednostavno imaju premali f otvor na tele kameri.

ali zanimljivo je da po noći slikam neku crkvu ili zgradu srednje osvjetljenu i onda mi ne prebaci na glavnu, ostane za tele kameri.. a bude općenito manje svjetla nego u nekim slučajevima kada prebaci na glavnu.. 

ima povremeno nekih čudnih odluka ali da stalno radi nešto full neobično i neočekivano ne mogu reći

Ne mora biti portret ili head shot, poanta je da to radi na bilo cemu i to je varanje...kada bi nekim cudom glavna kamera mogla izvuci priblizno dobar rezultat onda nebi toliko pizdio oko toga, ali rezultat je toliko drasticno losiji da je bolje da mi na ekranu jednostavno napise "sorry kompa, ali nece ici, premalo je svjetla, dodji sutra u podne pa probaj"...to bi bilo postenije nego ovako.

10 godina
Ivan(4) kaže...
digitall kaže...

125 za portret lol

pozdrav od neznalice

hehe šok.. to je samo potvrda onoga što govorim

pogledaj koliko se mora udaljiti, to je poanta

kad si toliko daleko p30p nece prebaciti na glavnu (osim u lowlight)

drugi problem kod ovog moba je mučenje s fokusom dok pokušavaš tako blizu s tom lećom.. vjerojatno je i to jedan od razloga prebacivanja

zapravo je čudo do kud su mobiteli dogurali kad pogledaš o čemu se raspravlja...

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2020 23:20 (digitall).
11 godina

Udaljena je cca 7m da bi fotkala kompletnu osobu, a za fotkati portret sa 125mm je dovoljno biti udaljen cca 3-4m sto nije puno i uopce ne vidim smisao da se cudis tome.

1 0 hvala 0
10 godina
ocean77 kaže...

Udaljena je cca 7m da bi fotkala kompletnu osobu, a za fotkati portret sa 125mm je dovoljno biti udaljen cca 3-4m sto nije puno i uopce ne vidim smisao da se cudis tome.

ne znam da li si do sada primjetio, ali čudim se samo pokušajima s 2m što je i potaklo ovu raspravu

za veće udaljenosti nema prebacivanja na glavnu, osim u lowlight.. pišem već 10x jedno te isto.. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2020 23:39 (digitall).
13 godina
ocean77 kaže...

Vas dvojica ionako ne kuzite fotografiju pa je vama 125mm dalekozor, ne mogu vam ja tu pomoci.

Da znate iole ista o fotografiji onda se nebi cudili da se sa tom 5X kamerom moze fotkati portret...ili "head shot".

Doduse radi se o granicnoj vrijednosti jer su portretne fokale u rasponu od 80-120 mm, a P30 PRO ima 125mm sto nije nesto sto bi trebalo bilo koga odvratiti da ponekad s tom kamerom fotka i portret.

Kada se uspije postici da zaista to odradi ta 5X kamera to lijepo izgleda sa prirodnim bokehom.

Moj komentar se odnosi na to da taj mob ima idiotski SW koji previse ziheraski radi i precesto preuzima inicijativu i sam mijenja kojom ce kamerom na kraju okinuti.

Upravo zato mi je Mate vise odgovarao jer je 80mm ipak upotrebljivija fokala za moje preferencije od tih 125mm sto je meni osobno bezvezna fokala.

Daleko je od neke prave tele fokale (npr 240mm odnosno 10X), a opet je granicna za portrete koji su meni osobno interesantni.

Obzirom da sam nekada davno fotkao sa pravim foticima i koristio razne objektive vec unaprijed znam za sto su mi neke fokale korisne i potpuno mi je jasno da je vama ovo spansko selo...vama je po definiciji velikih brojeva automatski bolje 5X od 3X.

Nekada je manje više,a  u ovom slucaju je meni 3X odnosno 80m više od tih 125mm koje su na granici upotrebljivosti...pogotovo sto te jos i SW zahebava.

Rekao bih da ti ne kužiš fotografiju i ne kužiš kaj je minimal distance kod tele objektiva - npr na 70-200 FF objektivu nemreš slikati ispod 1.2m na 500mm nemreš ispod 5m i tak dalje - vjerojatno i ti mobiteli imaju neki min.distance pa zato i prebacuje ( sad baš da je 2m ne znam rekao bih da je na dosta manje ali to je tehnička restrikcija a ne sw.)  - ne znam ja sam se naslikao i sa Olympus m43 sistemom i 4/3 i apsc i sad imam FF i eto meni se to na p30pro nije dešavalo možda zato kaj sam navikao na te mjere s aparata pa ga ne silim i ne tjeram da radi nekaj za kaj nije predviđen ali ok svaki ima novac i traži i smeta mu kaj mu smeta jbg ali nemreš genarlizirati onda...

Inače btw portretni objektivi su ti 50mm i 85mm na FF senzoru - to kaj ti tražiš 125 za portret je zbog bokeha ali taj bokeh buš dobio bolji sa glavnim senzorom koji je veći pa ti je onda i ajmo je nazvat blenda veća tako npr ti je glavni koliko se sjećam 2.4  a ovaj tele je f4 i sad još uzmeš da je i senzor manji onda i je na kraju preko f8  zato ti u principu i aparat radi ono kaj je pametnije - onak kak će bolje ispast da sa najvećim senzorom i najmanjom blendom uđeš bliže i time kompenziraš razliku u mm a dobiš blendu/bokeh..  

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2020 0:18 (VooDooZg).
11 godina

Ajde pogledaj gore di je kolega stavio macku. 

Jedna slika sta je kolega fotografirao, druga što prepametni p30 pro odlucio da je ipak mozda bolje cropat glavni senzor i dobit govno kvalitetu. 

A ovo što govoriš o snimanju portreta s glavnom kamerom, sve ok, ali glavna kamera je preširoka, dolazi do distorzije, a ako oces oas pravi boke moras doc na 30-40 cm od osobe. 

A sad se vracam na p40, koji ce na toj udaljini prebacit na uw kameru i cropat je. 

Ugl, moja poanta je: ako je isključen ai, onda me ne jebi s cropanjem nego me pusti da se sam udaljin korak dva ako vidim da ne mogu isfokusirat itd. Ne donosi odluke za mene ili mi barem daj opciju da iskljucim to. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina

sad sam bas išao silovat i na 2 - 2.5 metra ne prebacuje na glavnu.. vani na balkonu klince lovim.. 

tu negdje na oko 2m je granica i mučenje s fokusom, evo ova ispod je čak s manje od 2m i tu se borio da fokusira, pa je sam prebacivao na glavnu pa opet sam vracao na 5x nekoliko puta..

čemu čuđenje i rasprava uopće

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
thebatman kaže...

Ajde pogledaj gore di je kolega stavio macku. 

Jedna slika sta je kolega fotografirao, druga što prepametni p30 pro odlucio da je ipak mozda bolje cropat glavni senzor i dobit govno kvalitetu. 

A ovo što govoriš o snimanju portreta s glavnom kamerom, sve ok, ali glavna kamera je preširoka, dolazi do distorzije, a ako oces oas pravi boke moras doc na 30-40 cm od osobe. 

A sad se vracam na p40, koji ce na toj udaljini prebacit na uw kameru i cropat je. 

Ugl, moja poanta je: ako je isključen ai, onda me ne jebi s cropanjem nego me pusti da se sam udaljin korak dva ako vidim da ne mogu isfokusirat itd. Ne donosi odluke za mene ili mi barem daj opciju da iskljucim to. 

Čitam sve ovo i razmišljam si ček kaj ti na huaweiu nemreš sam birat koji objektiv ćeš koristiti ni u manualnom modu? Ak je tak onda fakat bzvze.

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice