Uf, aj nećemo ovdje o M7/8 kameri valjda sada?? To je jedno 1000 puta samo na ovom forumu prožvakano, znaju se mane tih kamera, kao i prednosti nad drugim flagshipima iz 2013/2014.
I dalje su M7/8 bili telefoni godine. Možda da su imali bolje kamere bi bili još prodavaniji i profitabilniji bi bio HTC, ali taj isti HTC, koji već 5 godina svi pokopavaju je i dalje živ i vodeći po večini stvari vezanih za pametne telefone.
HTC-u kamera nikada nije bila #1, nikada. Ono što je jest dizajn i sučelje uz inovaciju. Pokušavali, griješili, sami pali, sami se ubili, ali su i dalje tu i dalje neka ekipa ide usporedjivat S6 sa M9 i još govori kako se S6 više prodaje?!?
HTC ima svoju bazu korisnika/kupaca, M7 i M8 su ostvarili prodajne ciljeve kompanije, a to je jedino važno. M9 očito u ovom trenutku neće, no ja samo zamjeram vodstvu što "previše" šara i previše modela izbacuje. Amo bit iskreni, to i nije loše, jer to popravlja financijski tijek. Da Samsung ili HTC žive samo od S6/M9, davno bi propali :)
M9 ima lošiju kameru (nikako nije smeće, a to smo već dokazali mali miljun puta) od S6/G4, pogotovo u Auto modu, ali ima isto tako bolji zvuk, sučelje, ergonomiju, SoC (pogotovo GPU, sučelje svaki CPU unatrag 3 godine vrti glatko), po meni i dizajn općenito (no to je subjektivno).
HTC nije dobro reagirao i nije se pripremio za launch svog flagshipa. I dalje je M9 puno veći napredak u odnosu na M8, nego recimo G4 u odnosu na G3 (po meni osim kamere, sve drugo je isto ili gore), S6 je realno promijenio stražnji poklopac, no ima vrhunski ekran i kameru, sve drugo, isto ili lošije nego kod S5. Z3+ da ne govorimo, samo + :)
No opet, svi revieweri (doduše, danas svatko tko ima internet pristup se smatra reviewerom nakon 1 dan korištenja telefona, ako i toliko), pa im je 40'C pregrijavanje umjesto toplog uređaja, a dok istovremeno S6 ide do 70-80'C uz nikakve performanse, e to je ok, ali se S810 pregrijava?! G4 je stavio S808, što je realno u 2015. puno lošije nego S801 u 2014. na G3, no dobro.
Kada bi se prema svim flagshipima, S6/G4/Z3+ pristupalo sa istom kritičnošću kao prema M9, bili bi zanimljivi rezultati.
--
Ono što mene osobno ljuti kod svih Android OEM-a jest što su se uljuljali u tu svoju "sigurnost", ah mi imamo 4"+ ekrane i Apple je mrtav. Apple izbaci 4.7 i 5.5 i eto, svijet opet poludi :) Sada još kada dodje iP7 ili iP6S, prodajni rezultati svih OEM-a u flagship seriji će potonuti još više. Pa što mislite zašto Andoid OEM-i izbacuju telefone (flagshipe) u Q1, a ne u Q3/4? Pa zato jer tada Apple izbacuje iPhone, a tu se ova ekipa ne može mjeriti na žalost.
Apple gura Continuity ideju savršeno, prodaje mogućnosti telefona i eko sustava zajedno, pa bilo da je riječ da se to radi na iWatchu, MB Airu, iMacu, iPadu, ... To sve radi. U koji god kafić/restoran/hotel/aerodrom dodješ, sve za iPhone imaš, a za ostale... ako bude :) Apple je već godinama velik, a bojim se da će postat još veći i da će Android OEM-ima biti se sve teže izborit za flagship korisnike.
Andorid OEM-i se moraju oslonit više na Google. Pa nek svi sutra imaju Google Pay, a ne Samsung svoj, HTC svoj i tako dalje ... Isto je i za komunikaciju, pa hebeni FaceTime nema konkurencije, AirDrop isto tako, Continuity isto, o servisima poput iTunesa, Apple Music (uskoro), optimiziranosti 3rd party appova, Apple TV, ... Mah, baš sam ljut na Android OEM-e! Koga briga jeli unutra 4x1 Ghz ili 8x 2.2 Ghz?? 0,001% korisnika.