Polako sa opremom nemoj se zalijetat dok nevidis stanje na terenu.Moje pitanje da li na tome trenu postoji nadmorska tacka tj kuca objekat koji je opremljen elektricnom energijom i koja je vidljiva i sa strane klijenta i sa strane ko dijeli interenet?
momci, da vam iskreno kazem, sa nekoliko ap-ova debelo komplicirate stvar... jedna kantena jacine 24 decibela (otprilike) moze bacat preko 100 kilometara signal... znaci teorija je ovakva... svatko tko hoce internet, usmjeri svoju kantenu prema ap-u koji se ponasa, >primjer< kao satelit... i taj ap isto ima kantenu i ona je usmjerena prema selu... problem rjesen
isti vrag se koristi za gledanje satelitske televizije, sateliti kruze u orbiti na visini izmedju 240 km i 720 km u orbiti....
Sto se barem nisi potrudio da procitas sta je covjek napisao nema opticku vidljivost.
a sta me gnjavis covjece x)
jesam, procitao sam, ali ne sinoc nego danas, hajd se ti sad potrudi procitat drugi post...
momci, da vam iskreno kazem, sa nekoliko ap-ova debelo komplicirate stvar... jedna kantena jacine 24 decibela (otprilike) moze bacat preko 100 kilometara signal... znaci teorija je ovakva... svatko tko hoce internet, usmjeri svoju kantenu prema ap-u koji se ponasa, >primjer< kao satelit... i taj ap isto ima kantenu i ona je usmjerena prema selu... problem rjesen
isti vrag se koristi za gledanje satelitske televizije, sateliti kruze u orbiti na visini izmedju 240 km i 720 km u orbiti....
Da mi je vidit tu kantenu koja baca 100km :)
Ma kakvih crnih 100km...
Mislim da to što ti radiš je teško izvedivo, čisto iz razloga što nemaš optičku vidljivost.
Treba ti barem optička vidljivost do neke točke koja je vidljiva i tebi i njima u selu, međutim, onda opet od te točke trebaš jedan AP koji bi usmjerio prema selu i tek tu počima priča...osim ako ta točka nije jako blizu selu pa mogu vatati wireless... u svakom slučaju malo opširnije opiši situaciju.
Koliko bi korisnika bilo u selu? Imaj u obzir da mi nastao zastoj kad bi išli svi na net u isto vrijeme ako ih ima puno...
Good luck
Da mi je vidit tu kantenu koja baca 100km :)
zao mi je sto ovo moram raditi ali ocito rijetki znaju za prave mogucnosti parabole...
Another notable unamplified Wi-Fi link is a 279 km link achieved by Latin American Networking School.
- Pico del Águila - El Baúl Link.
- frequency: 2412 MHz
- link established in 2006
- IEEE 802.11 (Wi-Fi), channel 1, bandwidth 22 MHz
- Wireless routers: Linksys WRT54G, OpenWrt firmware at el Águila and DD-WRT firmware at El Baúl.
- Length: 279 km (173 mi).
- Parabolic dish antennas were used at both ends, recycled from satellite service.
- At El Aguila site an aluminum mesh reflector 9 ft (2.74 m) diameter, center-fed, at El Baúl a fiberglass solid reflector, offset-fed, 8 by 9 ft (2.44 by 2.74 m). On both ends the feeds were 12 dBi Yagis.
- Linksys WRT54g routers fed the antennas with short LMR400 cables, so the effective gain of the complete antenna is estimated at about 30 dBi.
- This is the largest known range attained with this technology, improving on a previous US record of 125 miles (201 km) achieved last year in U.S. The Swedish space agency attained 420 km (260 mi), but using 6 watt amplifiers to reach an overhead stratospheric balloon.
zato sto nikad niste culi ni vidjeli (neznam di zivite) ne znaci da ne postoji
edit: ovo je unamplified, necemo ni pricat o amplifieru
Ma kakvih crnih 100km...
Mislim da to što ti radiš je teško izvedivo, čisto iz razloga što nemaš optičku vidljivost.
Treba ti barem optička vidljivost do neke točke koja je vidljiva i tebi i njima u selu, međutim, onda opet od te točke trebaš jedan AP koji bi usmjerio prema selu i tek tu počima priča...osim ako ta točka nije jako blizu selu pa mogu vatati wireless... u svakom slučaju malo opširnije opiši situaciju.
Koliko bi korisnika bilo u selu? Imaj u obzir da mi nastao zastoj kad bi išli svi na net u isto vrijeme ako ih ima puno...
Good luck
kakvih crnih 100km, rekord 300km... malo wikipedije ne skodi
Ti pricas o dishevima promjera 3 metra i pojacanja 30dB. A ti u tom kontekstu spominjes kantene :) Bojim se da ipak neznas o cemu pricas.
Inace... najveca udaljenost na kojoj se se uspjeli spojiti (barem prema informacijama kojima ja baratam) je izmedju svicarskih Alpi i Italije. Sta je opet malo vise od ovih tvojih 300 km :)
Ja bi prije rekao da je to neka sat-kantena promjera 10metara a neka kantena promjera 10cm koja baca 2-3 kilometra...
Ti pricas o dishevima promjera 3 metra i pojacanja 30dB. A ti u tom kontekstu spominjes kantene :) Bojim se da ipak neznas o cemu pricas.
The longest unamplified Wi-Fi link is a 304 km link[8] achieved by CISAR [9] (Center for Radio Activities) in Italy.
- link established on 16-06-2007
- frequency: 5765 MHz
- IEEE 802.11a (Wi-Fi), bandwidth 5 MHz
- Radio: Ubiquiti Networks XR5
- Wireless routers: MikroTik RouterBOARD with RouterOS, NStreme optimization enabled
- Length: 304 km (189 mi).
- Antenna is 120 cm Satellite dish prime focus with handmade waveguide. 35dBi estimated
ispricavam se, ali znam o cemu pricam... lijepo ti pise, 120 cm satelite dish sa handmade, ali je na 5765 mhz... znaci antena od 120 cm sa 2412 mhz bi sigurno preko 100km hvatala
i sve ovo je unamplified
edit: imas gore link na wikipedijinu stranicu sa tim informacijama, nikog ne lazem nit pricam iz rukava
Puno hvala svima,
čini mi se da će ljudi ipak morati pričekati da se povuče optički kabel.
Lijepi pozdrav,
The longest unamplified Wi-Fi link is a 304 km link[8] achieved by CISAR [9] (Center for Radio Activities) in Italy.
- Wireless routers: MikroTik RouterBOARD with RouterOS, NStreme optimization enabled
- Antenna is 120 cm Satellite dish prime focus with handmade waveguide. 35dBi estimated
ispricavam se, ali znam o cemu pricam... lijepo ti pise, 120 cm satelite dish sa handmade, ali je na 5765 mhz... znaci antena od 120 cm sa 2412 mhz bi sigurno preko 100km hvatala
i sve ovo je unamplified
edit: imas gore link na wikipedijinu stranicu sa tim informacijama, nikog ne lazem nit pricam iz rukava
Kakve veze ima promjer disha sa kantenom?
i sve ovo je unamplified
za ovo se nemogu drukcije izrazit, ali jesi ti blesav? na jednom postu mi kazes da se to radi sa dishom od 3 metra, ja dokazem da se postigao link sa 120cm dishom na 300km
jel ti shvacas da se kantena pravi od disha?
Kantena je kanta od hrane za pse, boje...
Sat-kantena = kantena + dish
ocito sam ja ovdje blesav... meni je kantena zapravo sat kantena... mogli ste prije rec x)
ocito sam ja ovdje blesav... meni je kantena zapravo sat kantena... mogli ste prije rec x)
Svejedno... sa sat kantenom sumnjam u range od 100 km... pogotovo kad puse jaci vjetar (sat dish se opasno trese pod udarima vjetra), a na toj udaljenosti i najmanji otklon znaci veliki gubitak signala.
Pročitaj malo bolje o kojoj se frekvenciji radi; 5, 10 i 22 MHz. Baci oko na specijalizirane wifi kanale.
Kanetnu staviš u fokus tanjura..
Teorija i praksa se razlikuju. Ja sam najduži link napravio cca 15 km s jednom oriđiđi 24-kom i kantenom s tanjurom. Link ostvario, ali je nivo signala bio premali za nekakvo normalno korištenje. Optička vidljivost, sve kao ok po ps-u. Međutim problemi nastaju gdje uopće ne razmišljaš o tome. Na 15 km ti više ne vidiš antenu i nemaš ideju kako ih točno usmjeriti. Pa x 2, a ne možeš staviti neku omnicu za gađenje jer je predaleko.. Uzeo neki teleskop pa odprilike dobio smjer (po vedrom vremenu), a mali pomak antene, valjda 'fulava' drugu antenu za pola kilometra.. Pa ih ti usmjeri.. Na to sam potrošio 5 dana i brijem da ih nisam idealno usmjerio..
Mi imamo stabilan link od 30+ km (Split > Brac) sa signalom od -50dB. Koristili smo dishice od cini mi se 29dB.
Di je link na Braču?
Čuo sam da je ekipa iz Baške (Krk), napravila dobar link od skoro 50km. Od Rijeke, pa do negdje sredine Krka
Puno hvala svima,
čini mi se da će ljudi ipak morati pričekati da se povuče optički kabel.
Lijepi pozdrav,
-to je jedini normalan način.
Može se i malo požuriti,..
Treba zatražiti od operatera potrebnu infrastrukturu, on je dužan (koncesija) to i napraviti, naravno uz sufinanciranje će to brže ići (i ako netko u općini ima kuma na pravom mjestu). Sve što seljani trebaju napraviti je uz par janjaca skupiti novac. (poznato univerzalno rješenje).
U najgorem slučaju povuči (privatno-opčinski) cable modem, s par km kabela cijena vjerojatno oko spomenutih 20tak k/kn, pribrojiti i u svakoj kući potreban router kao i kabliranje. (obično se to kao trošak zaboravlja, jer se dobije za 1 kn..).
-To zadire u distribuciju, treba provjeriti zakonski (vrlo lako recimo bez odobrenja može nakon par dana doći bager i sve ukloniti).
Di je link na Braču?
Čuo sam da je ekipa iz Baške (Krk), napravila dobar link od skoro 50km. Od Rijeke, pa do negdje sredine Krka
Vidova gora (Brac) - Marjan (Split)
S obzirom da smo na -50dB mislim da imamo jos mesa koliko hoces :)
Sta se tice ekipa iz BSWireless, da... dosta su opreme uzimali u nas. Mislim da su cak uzimali ove dishice o kojima sam pricao.
POZDRAVLJAM SVE U DIKUSIJI
JA SE NALAZIM U POLJICIMA NA OTOKU HVARU ,PREKO PUTA BOLA MALO ISTOČNIJE
VEĆ 4 GODINE MOLIMO DA NAM SPOJE ADSL NA KUĆNI BROJ I NIŠTA TAKO DA JE I SAMA POŠTA 21466 ZASTRAŽIŠČE BEZ INTERNETA.
IMA LI NAČINA DA SE PRIKAČIM NEGDJE TAMO NA VIDOVU GORU NA NEKI WIRELESS.
DVA Wireless AP Bridge Engenius/Senao 2611cb3 Plus Deluxe DVA
I DVIJE GRID ANTENET OD 24 dB BILE BI DOSTA ZA LINK
VIDOVA GORA (OTOK BRAČ) - POLJICA(OTOK HVAR)
DISTANCA JE 20 KM
UREĐAJI SU PREDVIĐENI I DO 40 KM UDALJENOSTI NA 802.11b LINKU 11 MB
IMA LI KAKVE MOGUČNOSTI.
OVI OD VIPa SU NAS ODRALI AMO,A GOSPODIN MUDRINIĆ IVICA NIŠTA NE RADI GODINAMA DA POŠTANSKI URED 21466 NA OTOKU 5om NA SVIJETU NE SPOJI
FLAT ?
ZORAN POLJICA
POZDRAVLJAM SVE U DIKUSIJI
JA SE NALAZIM U POLJICIMA NA OTOKU HVARU ,PREKO PUTA BOLA MALO ISTOČNIJE
VEĆ 4 GODINE MOLIMO DA NAM SPOJE ADSL NA KUĆNI BROJ I NIŠTA TAKO DA JE I SAMA POŠTA 21466 ZASTRAŽIŠČE BEZ INTERNETA.
IMA LI NAČINA DA SE PRIKAČIM NEGDJE TAMO NA VIDOVU GORU NA NEKI WIRELESS.
DVA Wireless AP Bridge Engenius/Senao 2611cb3 Plus Deluxe DVA
I DVIJE GRID ANTENET OD 24 dB BILE BI DOSTA ZA LINK
VIDOVA GORA (OTOK BRAČ) - POLJICA(OTOK HVAR)
DISTANCA JE 20 KM
UREĐAJI SU PREDVIĐENI I DO 40 KM UDALJENOSTI NA 802.11b LINKU 11 MB
IMA LI KAKVE MOGUČNOSTI.
OVI OD VIPa SU NAS ODRALI AMO,A GOSPODIN MUDRINIĆ IVICA NIŠTA NE RADI GODINAMA DA POŠTANSKI URED 21466 NA OTOKU 5om NA SVIJETU NE SPOJI
FLAT ?
ZORAN POLJICA
ako postoji zračna vidljivost onda je jedini problem utvrditi nagib i kut antene, 24 db antena bez problema moze odraditi taj posao
Ako bi taj link koristio samo za sebe moglo bi posluzit . Ali ako mislis prosirivat za vise korisnika zasto se nebih odlicio i za nesto malo kvalitetnije tipa Ubiquiti AirMax NanoBridge M5.
DA DOBRA DISKUSIJA
AKO SE WAVE ARENA GRID ANTENA 24 dB STAVI ISPRED ODNOSNO ZAVIDA ISPRED U 120 CM SATELTSKI TANJIR,MISLIM DA SE
DOBIJE PRAVA STVAR ZA POJAČANJE I USMJERAVANJE I SIGURNO 28 dB.
ACESS POINT AIR3G IMA WDS MOST RAĐEN JE ZA VIP,ILI SIMPA ILI TELE2 USB STICKOVE ALI IMA JAKU IZLAZNU SNAGU
U 802.11b modeu OD 1 WATTa IZLAZNE SNAGE (30 dBM)
SA 2 TAKVA ACESS POINTA AIR3G KOJI NISU BAŠ SKUPI I 2 GRID WAVE-ARENA 24 DB(120 CM SATELITSKI TANJIR-KAO REFLEKTOR) TO
BI TREBALO DA RADI
802.11b WDS-BRIDGE MODE JE NA 11 MEGABITA LINKOVANO SA ACK. ..
MISLIM DA BI TO BILO IDEALNO RIJEŠENJE.SVE SKUPA BOLJE ISPADNE NEGO PLAČATI OGROMNE NOVCE ZA 5 GHZ LINK...
U SVAKOM SLUČAJU.
DA ČUJEM OCIJENE ?
POZDRAV SA 5 OTOKA NA SVIJETU NAJSUNČANIJEG OTOKA U EVROPI
Pa sad bas i ne bih znao koliko bi dobio pojacanje ali ne bi bili toliko znacajno ,posto je razmak resetki na grid postavljen tako da imam minimalane prodore signala.
Jedino kada a bi skinu taj feed sa grid antene i da ga postavis na odredjeno rastojanje od dish antene-sat antene a u tom slucaju da na pocetak toga feed-a umjesto toga aluminiskog postavis jedan kruzni horn da bi sto vise kupio signal sa antene.Znam da je komplikovanao ali se na kraju isplati.
Ali opet ti kazem nemoj tako olako i da bjezis od 5Ghz linka ,ako vas ima vise barem jedno 10 pa da ucestvujete u zajdenickom finansiranju tog linka ,racunaj da za nekih 3,5k kn mozete imati link koji moze da parira i ADSL.
Ako 5Ghz link radio samo za sebe pretpostavljam da bi za nekih 1.5k kn resio problem.
Ako 5Ghz link radio samo za sebe pretpostavljam da bi za nekih 1.5k kn resio problem.
Ja nudim rijesenje za ispod 1000 kn brzine oko 70Mbps. Ima li tko tko nudi bolje? Going once. Going twice...
Ja nudim rijesenje za ispod 1000 kn brzine oko 70Mbps. Ima li tko tko nudi bolje? Going once. Going twice...
Ma dobro ne nudim aj njemu samo grubo kazem da ima uvid otprilike troskove sve ali definitvno da i za ispod 1000kn ima solucija.
Ma dobro ne nudim aj njemu samo grubo kazem da ima uvid otprilike troskove sve ali definitvno da i za ispod 1000kn ima solucija.
Ja ne nudim neke kantene ni neke home made uredjaje. Nudim 2 uredjaja sa garancijom, duplex antenama, n karticama jada jada...