Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH

poruka: 1.093
|
čitano: 543.923
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH

DHCP je bio uključen na oba uređaja, jer mi je Max TV spojen na glavni ruter. Probao sam danas razne opcije ali sam samo zeznuo sve više  prvo sam na Deco probao postavit ručno DNS na 8.8.8.8 (backup na 8.8.4.4). Ništa nisam dobio. Zatim sam probao uštekati Max TV direktno u Deco i u Deco appu sam upalio IPTV i postavio type u "Bridge" i na moje čuđenje, Max TV je odmah proradio i radio stabilno. No nekim čudom je onda krepao internet na Deco-u. Svi X50 su svjetlili crveno ali Max TV je radio. Zatim sam probao ugasit DHCP na ruteru i tek onda sam napravio s*anje jer se više nisam mogao nikako spojit na ništa, niti na Deco niti na ruter. Na kraju sam se spojio žicom na ruter, ručno postavio adrese i uspio se spojit, i vratio DHCP.

Sad sam Deco privremeno postavio u AP mode pa ćemo vidjeti hoće li se još klati. Trebao bi vjerojatno pričekati da se riješimo Max TV-a i dođe optika, pa da makar budem prisutan kad T-Comov tehničar bude instalirao novi ruter i da mi ga odmah postavi u bridge i da zajedno konfiguriramo Deco. A do tada je valjda AP mode OK.

16 godina
Injection kaže...

..

Koliko čitam, mogao bi biti problem sa DNS resolvingom? ..

-nije dns.. odnosno, internet je izvor svega, ali ne nužno i točnih odgovora ovisno o pitanju ili uzroku..

-dns naprosto resolva broj-ime.. ip adresu u humanreadible oblik kao lakši za korisnika i to nije objašnjenje opisanog problema, nema razloga-smisla..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
U kuci imam internet vezu putem optickog kabla, na koji nacin da omogucim internet i u gospodrskoj zgradi koja je udaljena od kuce nekih 100tinjak metara zracne linije?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-generalno, imaš dva načina, žičani i bežični. :) ..

-žica, lan kabel ili optika.. postaviš i to je to.

-bežično, čitaš temu i možda se odlučiš za mesh sustav-mogućnost... razlika, da želiš bolju pokrivenost između, brže-više, za razne uređaje kojima šećeš tim prostorom, tad bi mesh bio važniji, ovako je sporedan.

-bežično bilo koja 'obična' dva wlan-wifi uređaja, do cca 300m bi moglo raditi ok.. ali naravno pad brzine, svaka prepreka-smetnja je problem itd. dok do 100m bez prepreka možeš očekivati da jedan wlan pokrije zadovoljavajuće, da radi.. samo je pitanje što očekuješ.. koju brzinu-stabilnost u odnosu na ono što je bliže do recimo 10m udaljenosti.. pošto spominješ zgradu, to znači zid.. a to znači da nema optičke vidljivosti i da na toj udaljenosti obična oprema ne bi radila .. tj moraš nekako postaviti vanjske-vidljive antene ili barem na prozor..

-u pravilu nabaviš par vanjskih antena, dalje bi ti trebalo biti samoobjašnjivo :) ..

-kao jeftinija alternativa, ako posotji npr prozor-vidljivost, tad par AP-router (bilo što s wlanom) i možda radi, probaš-vidiš.. bez probe nema odgovora jer svaka situacija-lokacija je slučaj za sebe zbog smetnji itd.. a ovo vrlo lako probaš i znaš.

4 godine
Bezicno: MIKROTIK RBWAPG-60AD KIT Wireless Wire (wAP 60G) ?
6 godina
Injection kaže...

DHCP je bio uključen na oba uređaja, jer mi je Max TV spojen na glavni ruter. Probao sam danas razne opcije ali sam samo zeznuo sve više  prvo sam na Deco probao postavit ručno DNS na 8.8.8.8 (backup na 8.8.4.4). Ništa nisam dobio. Zatim sam probao uštekati Max TV direktno u Deco i u Deco appu sam upalio IPTV i postavio type u "Bridge" i na moje čuđenje, Max TV je odmah proradio i radio stabilno. No nekim čudom je onda krepao internet na Deco-u. Svi X50 su svjetlili crveno ali Max TV je radio. Zatim sam probao ugasit DHCP na ruteru i tek onda sam napravio s*anje jer se više nisam mogao nikako spojit na ništa, niti na Deco niti na ruter. Na kraju sam se spojio žicom na ruter, ručno postavio adrese i uspio se spojit, i vratio DHCP.

Sad sam Deco privremeno postavio u AP mode pa ćemo vidjeti hoće li se još klati. Trebao bi vjerojatno pričekati da se riješimo Max TV-a i dođe optika, pa da makar budem prisutan kad T-Comov tehničar bude instalirao novi ruter i da mi ga odmah postavi u bridge i da zajedno konfiguriramo Deco. A do tada je valjda AP mode OK.

Ovo ti je najbolji put u totalni haos ;) Za one koji se razumiju u mreze mala anegdota. Kod prijatelja u firmi i kuci sam podesio 5 UNIFY AP i sve je radilo godinama kako treba dok odjednom nije doslo do raspada mreze. 5 Sati sam pokusavao provaliti sta je problem dok mi on slucajno nije rekao da je kupio neki router i prikopcao ga na mrezu i od tada je haos. Nestalo je struje i kako su uredjaji se podizali kupili su od tog rutera IP adrese i naravno nista nije radilo ....Primijetio sam cudne ip adrese ali nisam imao pojma odakle ih kupi jer sve sam ja podesavao i znam da je bio samo jedan dhcp.....

Pojednostavi sebi stvari. Postavi na routeru DHCP OFF, lan IP 192.168.1.1 i iskljuci WI FI. 

Na DECO stavi wan IP 192.168.1.2. LAN IP 192.168.0.1. Ukljuci DHCP i stavi pool 192.168.100-254. DNS ostavi tako kako si podesio. Sve fiksne uredjaje stavi na fi ksne IP adrese ispod 100. Tipa TV i sl.  I to je to. Router ti se zeza sa telekomom i prosledjuje DECO a DECO se zeza sa internom mrezom. 

16 godina
Posmatrač kaže...
Injection kaže...

Ovo ti je najbolji put u totalni haos ;) Za one koji se razumiju u mreze mala anegdota. Kod prijatelja u firmi i kuci sam podesio 5 UNIFY AP i sve je radilo godinama kako treba dok odjednom nije doslo do raspada mreze. 5 Sati sam pokusavao provaliti sta je problem dok mi on slucajno nije rekao da je kupio neki router i prikopcao ga na mrezu i od tada je haos. Nestalo je struje i kako su uredjaji se podizali kupili su od tog rutera IP adrese i naravno nista nije radilo ....Primijetio sam cudne ip adrese ali nisam imao pojma odakle ih kupi jer sve sam ja podesavao i znam da je bio samo jedan dhcp.....

Pojednostavi sebi stvari. Postavi na routeru DHCP OFF, lan IP 192.168.1.1 i iskljuci WI FI. 

Na DECO stavi wan IP 192.168.1.2. LAN IP 192.168.0.1. Ukljuci DHCP i stavi pool 192.168.100-254. DNS ostavi tako kako si podesio. Sve fiksne uredjaje stavi na fi ksne IP adrese ispod 100. Tipa TV i sl.  I to je to. Router ti se zeza sa telekomom i prosledjuje DECO a DECO se zeza sa internom mrezom. 

Stvar je u tome da mi je tu bilo rečeno da IPTV ne radi dobro sa Deco, i da za IPTV treba DHCP, a IPTV mi je bitan jer moji gledaju 24/7 TV i ne smije nikad štucnut. Iako mi je Max TV proradio kad sam ga uštekao u Deco i upalio IPTV ali mi je riknuo internet na Deco tada, ne znam zašto.

Budem probao još jednom, ovako kako si opisao, hvala! Ako ne bude radilo, ostaje čekati da se dogovorimo s T-Comom. Kad uzmemo novu pretplatu i optiku, odjavit ćemo Max TV pa je mir. I onda mogu odmah tehničara pitat da novi ruter baci u bridge.

6 godina
Injection kaže...
Posmatrač kaže...
Injection kaže...

Stvar je u tome da mi je tu bilo rečeno da IPTV ne radi dobro sa Deco, i da za IPTV treba DHCP, a IPTV mi je bitan jer moji gledaju 24/7 TV i ne smije nikad štucnut. Iako mi je Max TV proradio kad sam ga uštekao u Deco i upalio IPTV ali mi je riknuo internet na Deco tada, ne znam zašto.

Budem probao još jednom, ovako kako si opisao, hvala! Ako ne bude radilo, ostaje čekati da se dogovorimo s T-Comom. Kad uzmemo novu pretplatu i optiku, odjavit ćemo Max TV pa je mir. I onda mogu odmah tehničara pitat da novi ruter baci u bridge.

Nemas potrebe za bridge. Pusti router da odradjuje to a DECO sve ostalo. 

16 godina

Ako sam dobro shvatio, kad isključim DHCP na ruteru, moram i glavnom Deco-u ručno postavit IP? Pretpostavljam da mi zato nije radio. Da li Max TV onda i dalje držim u ruteru? Onda pretpostavljam da i njemu moram dati IP samo moram vidjeti kako se to na njemu radi. To je onaj njihov mali crni STB, mislim da je Samsungov.

I još jedno pitanje: postoji li način da se spojim na ruter (192.168.1.1) preko uređaja koji je spojen na Deco, iako nisu na istom subnetu? To je kuća od roditelja inače, di dosta vremena provodim (jer radim remote) ali nisam tamo uvijek. Deco-e mogu remotely restartat ili nešto ako zacvikaju, ali mislio sam si možda probat neki VPN složit pa da se mogu remote spojit na tu mrežu i konfigurirat uređaje uključujući i Speedport. Tipa ako prestane skroz radit, da mogu resetirati sve postavke i vratit DHCP i Wi-Fi od rutera privremeno, da im radi. Iako pretpostavljam da to T-Com može remotely u najgorem slučaju.

0 0 hvala 0
16 godina

-al ga petljate :) ..

-ne, ne moraš paliti-gasiti-podešavati ip.. možeš, ovisi što želiš-trebaš itd..

-post daje 90% dobre upute i može ih se slijediti, dat će ok rezultat.. no kao i drugi recepti, može i drugačije... tj dvije mreže su dvije mreže, ako je modem na 192.168.1.1, router na 192.168.0.1 .. treći broj, subnet=mreža kojom upravlja jedan šef.. router u router modu + dhcp server koji dijeli adrese (ili ručno).. pri čemu ne smiju biti dva šefa u istoj-jednoj mreži, dva-dupla broja-ista, dva dhcp servera itd.. no ovo nije jedna mreža, nego dvije.

-kad su dvije mreže.. možeš jednu isključiti, ostaviti.. npr telefon i iptv.. pri čemu ona nema veze s drugom mrežom..

.. no na kraju pokažeš želju da su te mreže spojene ili jedna.. tj da iz jedne mreže možeš u drugu a za to postoji nekoliko načina-mogućnosit-recepata..

-ili je jedna mreža, ili router radio ono što mu naziv kaže, ruouta, rulovi-adrese-fwd-portovi... mrežne postavke, pravila.. a to ovisi o tome što želiš napraviti pri čemu nije jedan način, par-više + znanje koje se svodi na jednostavna pravila skretnice-rute ili firewalla koji filtrira.. podatak-adresa prolazi ili ne, skreće ili ide ravno.. osnovna pravila mreže-usmjeravanja (kao prijevod riječi router) je kao vlak na pruzi-skretnici.. kao putokazi na cesti.. jednostavna pravila koja kad vidiš razumiješ (ili motaj kablove i zovi drugu osobu).. :)

-ne moraš ništa mijenjati na postojećoj postavci, koja ti radi.. ali naveo si probleme-prekide od nekoliko sekundi.. i misliš da je uzrok problema u postavkama .. nije, može biti ali nije 99%.. neke stvari ne ovise o tvojoj mreži, npr internet.. ratovi, poplave, prekidi.. bilo koji drugi vanjski razlog koji nema veze s tvojim mrežnim postavkama no pošto je ovo svježe prvog 'krivca' vidiš u postavkama mesh-deco.. je gledaš dalje pa nećeš ni pronaći..

-ispravak posta s uputama, ne naziva se to fixna ip adresa, čak ni ručna, nego rezervirati u postavkama lan-dhcp-mreže, rezervacija ip po mac adresi, kao i proizvoljno grupiranje od-do neke ip adrese-broja, npr za guest i 'fixne' uređaje.. tj bez dhcp-servera bi svi uređaji na mreži morali imati ručno-fixno postavljen svoj ip-adresu-broj.. i ne smije biti duplo, kolizija, mora biti jedinstven-jedan u mreži, onaj četvrti broj.. dok je treći broj šefa-routera-mreže, a prva dva se ne diraju za juzere..

-mada su značenja-riječi-sličnosti .. bolje je biti pedantan-specifičan u tim nazivima jer .. smanjiti nedoumice-zabune i sl. .. pa to nije fixno, nego rezervirano i to kroz dhcp server na routeru kao centralnom mjestu gdje je lakše sve podesiti nego iči od uređaja do uteđaja i ručno utipkavati podatke-adrese.. to je uloga dhcp servera, olakšati + centralizirana kontrola.

-znači to je ispravak samo 'semantike' ... dok se dhcp može isključiti ako je nepotreban, ne mora.. ovisi što se želi + ovisi o ostatku koji može tražiti kao telefon-tv ..

-imati dvije ili jednu mrežu? .. modem->na wan port routera.. i što je default svih normalnih uređaja..

-modem će se ponašati prema tom routeru jednako kao osalim uređajima u njegovoj-modemskoj lan mreži na njegovom switchu koji je obično 4-portni.. (manje-više, prisjećanje starih maxtv koji su imali dva žuta za lan i dva crvena za tv-iptv.. tj to je hardkodirana podjela inače soft opcija podešavanja pojedinog porta itd.). ..

-router, defaultno sve što dobije na wan portu blokira firewall, jednosmjerni filter, propušta računalo sa svoje interne-lan mreže na wan-internet.. ali blokira ulaz.. tj ako iz modem-lana želimo kroz wan ući u router lan tad router to mora dozvoliti, otvoriti port, fwd, rulovi-rute.. ono što daje naziv routeru-usmjerniku.. pa ako želi š iz vanjske u unutarnju mrežu tad to podesiš-omogućiš, defalutno je zatvoreno.. no iz te interne-router-lan mreže u modemsku možeš bez podešavanja.. pa ako je na toj mreži neko računalo, nas.. dostupno je iz unutarnje, jednosmjerni filter.. no pošto mreža za normalan rad traži dvosmjernu komunikaciju tad često treba postaviti ta pravila-portove itd .. no tad prelazimo okvir ove teme + bezbroj raznih potreba-recepata za svaku potrebu-slučaj drugačije ili slučajno isto.. :)

-npr za pristup internetu, neovisno s modemske-lan ili routerske-interne-lan-kroz-wan.. svako računalo može, browser otvori kanal.. i može prema van-izlazu, gatewayu, internetu.. bez ikakvih podešavanja kao default. .. tad to računalo tj soft-browser koji je otvorio kanal router privremeno u kešu pamti, tablica, ruta (privremena, jer nije kreirana.. automatika) i tad kad s intereneta dobije odgovor po toj tablici prosljedi na pravu internu ip adresu i računalo vidi sadržaj web stranice.. kad se postavlja ruta za server potrebe tad se u osnovi postavljaju upravo te rute-pravila-putokazi.. 'ono što dođe na port-ip 'a' pošlaji na port-ip-'b'.. to je ruta. putokaz, usmjernik.. i tako se konfigurira mreža, kao što se fizički povuče strujna žica gdje nam je potrebna.. tj čak je dovoljno samoobjašnjavajuće to nacrtati na papiru i osoba počne razumijevati što treba napraviti ili to ekšli želi..

-ako imaš neki server, npr igra minecraft.. ona je pokrenuta na serveru tj to je tad server-servis, neki soft na nekoj ip adresi (i port) .. koji je tad server-tog-nečeg kao igre.. i na njega se spajaju klijenti.. iz lana nema problema, sve može, defaultno, nije blokirano firewallom.. dok s wan-a-interneta, vanjske mreže (u ovoj konfiguraciji modemska lan je ista stvar) da bi mogao klijent ući, mora rotuer otvoriti vrata, portu-port-ip... za taj servis-port koji mora biti upaljen da bi krajevi linija biti dostupni, tj ne može se napraviti routa-spoj ako nije pokrenut server-igra na tom računalu.. nema odredišta-točke..

-svi servisi, igre, app, video nadzor, nešto deseto.. rade jednako, ista pravila, ista mrežna osonova.. ali naravno nisu iste postavke-potrebe kao i defaultne ip-port adrese.. pa neki servis traži 443, neki 65xxx broj.. neki traži nekoliko takvih portova kao rdc, neki raspon od-do, neki je utp, neki .. ima toga, no za svaki server-potrebe postoji definirano, njegov default config i potrebe, pa se tad ovisno o tome sve podesi, jednako kao skuhati ručak po receptu.. tj kad imamo recept tad po njemu moramo pribaviti namirnice, grah-meso-sol-ulje.. to su ti dijelovi, portovi-servisi koje ovisno o receptu-jelu ili onom što želimo tad podesimo-uključimo.. kao slaganje lego kocki, ako želimo složiti kućicu ili auto.. za auto trebamo kotač i volan, za kuću dimnjak, prozor.. snađemo se od raspoloživih dijelova i mada je to nešto 'strašno' ekšli kad se počne raditi ispadne jednostavno, logično.. ako trebaš prozor, staviš prozor.. igra ili videokamera ima popis potrebnih resursa, ne samo cpu-ram-gpu nego i mrežne-server kad se konfigurira server, pa ako zagooglate minecraft-server.. dobijete te podatke itd.. ako želite drugu igru, CoD... opet dobijete recept-sastojke.. a osnovno pravilo je isto-identično za sve apps-soft-server-servise.. putokaz i nešto ide ravno ili skreće, prolaz ili blokirano.. tih par jednostavnih pravila i vlakovi putuju kao i auti cestom.. dok su putokazi i adrese ono po čemu zaključimo kako doći do iduće točke, a-b-c-d.. od mjesta do mjesta.. tj to je ruta ili automatika u kešu kad to radi soft kao broewser.. no tad to radi automatika dok u suprotnom smjeru to radimo 'ručno'.. :)

-kad se mreža pravilno konfigurira, sve radi ok, normalno.. no prekidi-problemi su mogući uvjek, .. pri čemu je prvi korak utvrditi moguć izvor-uzrok problema.. ne krenuti 'popravljati' bez tog.. jer internet nije intranet, nije samo vaša mreža, žica, računalo.. tj internet i problemi mogu biti nešto na što nemate utjecaj.. i problem kao jučer je danas nestao.. što će reć, svako čačkanje bez da juzer zna-razumije što radi je tad pogrešno, može samo dodatno poremetiti bilo što a pri tome ako ne razumije što radi neće ni znati što-kako vratiti nazad..

-tj tad je osnovno pravilo, reset i krenuti od nule, .. jer previše mogućih sitnica netko može negdje kliknuti-promjeniti.. može se sve-svašta, dok se protokolom-redom sve može napraviti i mora raditi ili je kvar a tad uzrok ne mora biti kod nas ili nešto što možemo popraviti.. važno je to kao osnove naučiti, nakon tog je lako, kao zbrajati 2+3, 5+26.. počne s 1+1.. pravilo je isto dok su mrežna i prometna pravila upravo takva, jednostavna-osnovna.

-kao btw.. ne miješati ta osnovna-mrežna pravila, s recimo wlan-protokolima, npr brzina wifi-54kb ili 300kb.. protokol a-b-g-n-ax.. enkripcije-kompresije.. to su fičeri koji se razvijaju-evoluiraju i dolaze novi-jači-brži.. dok ih stariji uređaji ne podržavaju pa u mreži može biti neki kompormis jer uređaj kao tv ili kamera možda ne podržava noviji brži.. npr 2.4 ili 5ghz mrežu.. to je čip-generacija-hw+sw.. ostala pravila ostaju ista, dok ćemo možda iz tog razloga omogućiti ili isključiti 2.4 ili 5 ili oba.. ovisi, o potrebi i ostalim uređajima, dok su mrežna pravila i dalje ista-temeljna itd.

0 0 hvala 0
6 godina
Injection kaže...

Ako sam dobro shvatio, kad isključim DHCP na ruteru, moram i glavnom Deco-u ručno postavit IP? Pretpostavljam da mi zato nije radio. Da li Max TV onda i dalje držim u ruteru? Onda pretpostavljam da i njemu moram dati IP samo moram vidjeti kako se to na njemu radi. To je onaj njihov mali crni STB, mislim da je Samsungov.

I još jedno pitanje: postoji li način da se spojim na ruter (192.168.1.1) preko uređaja koji je spojen na Deco, iako nisu na istom subnetu? To je kuća od roditelja inače, di dosta vremena provodim (jer radim remote) ali nisam tamo uvijek. Deco-e mogu remotely restartat ili nešto ako zacvikaju, ali mislio sam si možda probat neki VPN složit pa da se mogu remote spojit na tu mrežu i konfigurirat uređaje uključujući i Speedport. Tipa ako prestane skroz radit, da mogu resetirati sve postavke i vratit DHCP i Wi-Fi od rutera privremeno, da im radi. Iako pretpostavljam da to T-Com može remotely u najgorem slučaju.

Moras DEC O dodijeliti WAN adresu tj adresu prema routeru jer router ju nece dodijeliti sam. DHCP ce raditi za sve uredjej koji se kace na deco ali deco se kaci na router....

MAX TV slobodno ostavi na routeru. MAX TV ne znam kako radi ali kod mene u bosni iptv radi bez obzira na dhcp routera. To je kod nas potpuno odvojeno.....STB kupi adresu od telekoma.... Jedino sto trebas postaviti rucno je deco adresu prema routeru.....to ti je pod internet connection ip adress....

ja se mogu spajati na svoj router bez ikakvih problema iako su u razlicitim mrezama... 

16 godina

Evo uspio sam složit. Stavio sam Deco nazad u Router mode, postavio mu Static IP na 192.168.1.2, subnet 255.255.255.0, default gateway 192.168.1.1, i DNS na 8.8.8.8 (primary) odnosno 8.8.4.4. (secondary). Na routeru sam ubio DHCP i Wi-Fi, rebootao. Max TV proradio iz prve, i nakon nekog vremena su se i Deco-i spojili. Zasad radi. Sad ćemo vidjeti. I da, mogu pristupit ruteru normalno preko 192.168.1.1, kad sam spojen na Deco, dakle to šljaka.

Nažalost, izgleda da problem nije riješen. Moji se opet žale da im aplikacije na mobu učitavaju u beskonačnost. Do vanjske veze bi rekao da nije jer je sve radilo dobro do sada preko Wi-Fi-a od Speedporta. Osim ako nije slučajnost da baš sad imaju neke poteškoče (T-Com). Jedino mogu probat ubit Deco-e i vratit Wi-Fi od Speedporta pa nek budu 2 dana na njemu, ako bude radilo dobro, onda je definitivno Deco.

No to "ručno" testiranje je naporno kad je u pitanju issue koji se javlja povremeno. Jel postoje neki alati s kojima bi mogao testirati i naći problem?

Padaju mi na pamet dvije stvari:

- glavni Deco je neispravan/poluispravan

- UTP kabel kao problem, jer smo ih sami krimpali (i to one najbitnije - iz Speedporta u Deco, i iz Deca u switch) tako da ako je jedan od tih kablova u banani, sve će biti u banani

EDIT: moguće da je ipak do vanjske mreže. Resetirao sam Speedport na factory reset, trebalo mu je 10 minuta da se dobije i povuće ISP podatke pa je proradio. Ištekao sam glavni Deco iz svega. I dalje mi veza nije stabilna, tako da sam sad u kontaktu s T-Comom. Tipa otvorim neku stranicu na webu i samo vrti i vrti i vrti. Ubijem tab, otvorim opet i onda proradi isprve. Baš čudan issue. A opet kad mjerim brzinu, svaki put pokaže maksimum.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.8.2025 18:47 (Injection).

0 0 hvala 0
16 godina
Posmatrač kaže...
..

Moras DEC O dodijeliti WAN adresu tj adresu prema routeru jer router ju nece dodijeliti sam..

-hoće... opet identično kao za svaki drugi uređaj, i preporuka rezervirati adresu da se ne svađaju uređaji kroz dhcp.. no na wan portu će router koristiti što god da dobije, automatika-default..

-odnosno deco je router-kit, modem je tcomov.. možda nešto drugo misliš :)

Injection kaže...

..

EDIT: moguće da je ipak do vanjske mreže..

naravno da je moguće.. i zato prije popravka prvo treba pronaći uzrok.. čačkanje ne pomaže.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice