Vodič za izbor RAM memorije izdvojena tema

poruka: 3.018
|
čitano: 1.123.814
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Vodič za izbor RAM memorije
phoenix2003 kaže...

Imam nesreću da mi računar ne može biti brži jer imam 32 GB RAM-a i uključen rapid mod kod Samsung 840 PRO SSD-a pa ne mogu osjetiti razliku kod 2133 MHz RAM-a. Elem, istovremeno kod RAM-a koji radi na višoj frekvenciji latencije su otpuštene (obično CL11) pa se sve svede na isto kao i kod 1600 MHz RAM-a CL9. Ako se već želi kupiti brz RAM treba tražiti RAM koji ima zategnute latencije (npr. 1600 MHz CL7 ili čak CL6, 2133 MHz CL9). Nije dovoljno samo pomenuti radnu frekvenciju da bi odredio koliko je RAM brz, već su latencije te koje su isto tako važne. Također, moraš znati i da li ovaj RAM podržava tvoja matična ploča.

Moja mbo podržava 2133 MHz (ćak i više) i tako je već dvije godine s 16 Gb rama.

Ja ti govorim o osjećaju brzine a ne o kapacitetu.

15 godina
Tiby kaže...
phoenix2003 kaže...

Imam nesreću da mi računar ne može biti brži jer imam 32 GB RAM-a i uključen rapid mod kod Samsung 840 PRO SSD-a pa ne mogu osjetiti razliku kod 2133 MHz RAM-a. Elem, istovremeno kod RAM-a koji radi na višoj frekvenciji latencije su otpuštene (obično CL11) pa se sve svede na isto kao i kod 1600 MHz RAM-a CL9. Ako se već želi kupiti brz RAM treba tražiti RAM koji ima zategnute latencije (npr. 1600 MHz CL7 ili čak CL6, 2133 MHz CL9). Nije dovoljno samo pomenuti radnu frekvenciju da bi odredio koliko je RAM brz, već su latencije te koje su isto tako važne. Također, moraš znati i da li ovaj RAM podržava tvoja matična ploča.

Moja mbo podržava 2133 MHz (ćak i više) i tako je već dvije godine s 16 Gb rama.

Ja ti govorim o osjećaju brzine a ne o kapacitetu.

9/1600=0,0056 sekundi.

11/2133=0,0051 sekundi.

Tko vidi razliku, svaka mu čast!

12 godina
Vodič za izbor RAM memorije

Dobro dečki nemojte se svađat samo sam pitao isplati li mi se uzet i koje rame 

Kako je kolega Puls3 rekao; od viška glava ne boli. Naravno, ako je cijena 1600-2133 plus minus 10-15€ zašto ne 

I da, crvene obavezno, daju bar 3fpsa više od plavih 

If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to become insane.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Zdravo ljudi 

Imam jedno "laicko" pitanje, naime u dogledno vrijeme planiram se upustiti u "vlastito" konfiguriranje pc-a :D

pa me za pocetak zanima kako je bolje "sloziti" 32 gb. memorije?

Jeli to 1×32, 2×16 ili 4×8 i zasto te koja bi bila razlika  ????????   

Hvala...

0 0 hvala 0
15 godina
KER kaže...

Zdravo ljudi 

Imam jedno "laicko" pitanje, naime u dogledno vrijeme planiram se upustiti u "vlastito" konfiguriranje pc-a :D

pa me za pocetak zanima kako je bolje "sloziti" 32 gb. memorije?

Jeli to 1×32, 2×16 ili 4×8 i zasto te koja bi bila razlika  ????????   

Hvala...

Postoji otvorena tema pa se informiraj tamo: http://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/slaganje-racunala-jednostavno-bezbolno/2226.aspx

10 godina
neaktivan

Poz, kupujem ram za laptop i našao sam 2 kingston rama u extreme digitalu oba su 1600 mhz i cl 11.

Koja je razlika osim u garanciji? 

http://www.edigital.hr/memorija/kingston-4gb-1600mhz-sodimm-1.35v-memorija-modul-p469878.html

http://www.edigital.hr/memorija/kingston-kvr16s11s8/4-ddr3-4gb/1600mhz-sodimm-notebook-memorija-p362076.html?bid=&partner=10001

Razlika u cijeni je 25 kuna.

Hvala :)

0 0 hvala 0
15 godina
fpozar kaže...

Poz, kupujem ram za laptop i našao sam 2 kingston rama u extreme digitalu oba su 1600 mhz i cl 11.

Koja je razlika osim u garanciji? 

http://www.edigital.hr/memorija/kingston-4gb-1600mhz-sodimm-1.35v-memorija-modul-p469878.html

http://www.edigital.hr/memorija/kingston-kvr16s11s8/4-ddr3-4gb/1600mhz-sodimm-notebook-memorija-p362076.html?bid=&partner=10001

Razlika u cijeni je 25 kuna.

Hvala :)

Eventualna razlika može biti i u naponu, tipa 1.35 ili 1.5V, ali ne trebaš se previše zamarati time. Ukoliko je noviji laptop u pitanju, odaberi onu s manjim naponom, naravno neovisno o naponu sa što duljom garancijom i to je to. Ono što bih ti preporučio je da izbjegneš edigital, i to iz razloga što se za iste pare mogu nabaviti i kod nas klik. Koju god da uzmeš, dobro si uzeo, samo bih na tvom mjestu zaobišao crucial unatoč tome što često imaju i po 10 godina jamstva jer svakodnevno slušam žalopojke ljudi koji su reklamirali - RAM tog proizvođača kakti dosta često završava na reklamacijama. 

Hvala Bogu koji je ovom forumu podario Arendelle koja nasmijava i uveseljava sve vlastitim postovima; Bože, vrati nam Vladu da nastavi gdje je stao i sreći te zadovoljstvu neće biti kraja :).
10 godina
neaktivan
Ok, hvala, laptop mi je iz 2012. Da uzmem onda od 1.35 V?

0 0 hvala 0
15 godina
fpozar kaže...
Ok, hvala, laptop mi je iz 2012. Da uzmem onda od 1.35 V?

Koji je točno laptop u pitanju? Molim te da mi navedeš točan model proizvođača pa ću ti moći reći sa 100%-nom sigurnošću.

Hvala Bogu koji je ovom forumu podario Arendelle koja nasmijava i uveseljava sve vlastitim postovima; Bože, vrati nam Vladu da nastavi gdje je stao i sreći te zadovoljstvu neće biti kraja :).
12 godina
neaktivan

Planiram si malo napucati komp novim RAM-ima, gledao sam po netu, ovo bi mi trebalo odgovarati, ali htio bih potvrdu nekoga tko se razumije u to.

Ovo je matična ploča koju imam

https://www.msi.com/product/motherboard/G41M-P33-Combo.html#hero-specification

https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=20526

Ovu RAM memoriju bih kupio. Dva komada, znači da imam 8 GB. Odgovara li to matičnoj ploči?

https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?lid=187935

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pusti RAM. Napucaj računar SSD-om.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

To imam, ali zanima me ovaj RAM.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Nisam siguran da će raditi. Preostaje ti da probaš. Prije svega savjetujem ti da, prije kupovine ili testiranja novog RAM-a, napraviš update BIOS-a na zadnju verziju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Bok,imam 6 gb rama(2 + 4) u zelim kupiti jos 4 ....ima li veze koje sada imam,poatoji li neka kompatibilnist i to sve? Moze mi netko to sve malo pojasnit :) hvala

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Imam učitan več više od godinu dana XPM 1600 profil.Na slici prikazan i nikakvih problema sa memorijom nemam,stabilna i brza memorija.Dali se moram zabrinjavati zbog 1.9v voltaže jer ipak DDR3 standard dozvoljava max:1.65V?

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.2.2016 12:18 (3n3m1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
3n3m1 kaže...

Imam učitan več više od godinu dana XPM 1600 profil.Na slici prikazan i nikakvih problema sa memorijom nemam,stabilna i brza memorija.Dali se moram zabrinjavati zbog 1.9v voltaže jer ipak DDR3 standard dozvoljava max:1.65V?

1.9 V mi se čini mnogo pogotovo ako je 1.65 V preporučena. Moguće da smanjuješ vijek svojeg procesora držeći na 1.9 V. Ja bi svakako otpustio latency na 9.9.9.24 i smanjio napon ručno na 1.5 V / 1.65 V i vidio kako se ponaša. 

Ovo je moje mišljenje pa bih molio kolege sa FX-om da ti savjetuju bolje ako sam u krivu.

Unlock the Power Within
15 godina
3n3m1 kaže...

Ne diraj ništa, sve je u redu.

14 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
3n3m1 kaže...

Ne diraj ništa, sve je u redu.

Čitajući po Web-u.FX je tolerantniji na više voltaže RAMa pa mu stoga ne smeta 1.9V voltaža i nebi trebalo dolaziti do degredacije CPUa.Neka i tako ostane kod mene.LP

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.2.2016 14:23 (3n3m1).
10 godina
neaktivan

htio bih kupiti novu ram memoriju jer sada imam samo 4 gb. zanima me da li moram uzeti od istog proizvođača dakle Corsair i takt 1333 mhz ili mogu uzeti crucial 1333mhz 4 gb? kolega mi je rekao da moram iste imati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Najbolje uzeti iste, ako se mogu naći u prodaji.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Kupio sam novu RAM memoriju i kad ju ubacim u komp i uključim komp, zavrti se ventilator na procesoru i nakon dvije sekunde stane i tako stalno se to iznova ponavlja. Znači, ventilator se pali i gasi, a ostalo ništa.

Dosad sam imao 2 GB DDR2 memorije, sad sam kupio 2 x 4GB DDR3 memorije. Na maričnoj piše da može ići i DDR3 memorija: https://www.msi.com/product/motherboard/G41M-P33-Combo.html#hero-specification

Gdje bi bio problem? Možda nadograditi BIOS?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Nadam se da nisi spojio obje memorije u isto vrijeme. DDR3 bi trebao biti 1066MhZ da bi radilo.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

izvadio sam DDR2 naravno

zašto misliš da bi trebalo 1066 MHz?

piše: Supports two unbuffered DIMM of 1.5 Volt DDR3 800/1066/1333*(OC) DRAM, 8GB Max

ne znači li to da može 800 MHz, 1066 MHz ili 1333 MHz, ja imam od 1333 MHz

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Imao sam par takvih ploča i nisu mi radile s 1333MhZ. Piše 1333 oc, znači ne radi s njima po defaultu. Probaj ubost negdje 1066 pa vidi.

0 0 hvala 0
15 godina

Koji je procesor ugrađen u ploču?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
16 godina
neaktivan

Možda zbog procesora nećeš moći ubaciti ramove veće frekvencije od 800mhz. Ja sam imao slučaj da sam imao procesor 775 socketa sa samo 533mhz FSB-om i nije htio da primi (DDR2 je bio u pitanju) ram koji ima više od 533 mhz, i dok nisam kupio core 2 duo sa 1066mhz nije htio da primi ram od 800mhz, mada možda to nema veze za DDR3, možda je to vezano samo uz DDR2 i samo uz neke ploče.

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Da, moguće da je i to jer do sad sam imao jednu od 2 GB DDR2 800 MHz

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
xxx777 kaže...

Prije svega pokušaj nadograditi BIOS na zadnju verziju. Procesor te koči da bi koristio DDR3 RAM. Sad možeš prilično jeftino nabaviti procesor sa FSB 1333 pa razmisli i o tome.

12 godina
neaktivan

Eh da, još jedno pitanje. Do sad sam imao memoriju TRANSCEND - 2 GB - DDR2 - 800 MHz - DIMM - jedna pločica

To radi dobro. Sad sam našao ovo: https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=1180

Ta sa HG Shopa je također TRANSCEND - 2 GB - DDR2 - 800 MHz - DIMM

Hoće li te dvije biti konpaktibilne ako uzmem ovu sa HG Shopa i dodam ju u komp, hoće te dvije moći raditi zajedno.

Jer svi podaci su isti (ovi navedeni), isti je i proizvođač, ali ne znam jesu li te dvije pločice identične (ista serija ili tako nešto)

phoenix2003 kaže...
xxx777 kaže...

Prije svega pokušaj nadograditi BIOS na zadnju verziju. Procesor te koči da bi koristio DDR3 RAM. Sad možeš prilično jeftino nabaviti procesor sa FSB 1333 pa razmisli i o tome.

BIOS sam nadogradio na zadnju verziju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.3.2016 17:47 (xxx777).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice