Kako otkriti kvar RAMa?

poruka: 9
|
čitano: 4.212
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Kako otkriti kvar RAMa?

Dakle, dešava se slijedeća stvar. Kada pokrenem svoj stari PC čuje se jedan dugačak BEEP. Dobio sam informacije da je navodno RAM u pitanju. Zanima me kako mogu otkriti da li je kvar na RAMu jer želim biti barem 80% siguran da je RAM prije nego kupim novi (ipak nemam love za bacanje :/ )

Unaprijed zahvaljujem :)

Hell yeah!
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.7.2010 13:27 (Piroman007).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako otkriti kvar RAMa?

sa memtestom skeniras

Model fashion guru.
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
RE: Kako otkriti kvar RAMa?

Hmmmm, stvar je u tome da se sistem ne podigne nego se restarta nakon bipa, i tako u krug..

Hell yeah!
17 godina
Piroman007 kaže...

Hmmmm, stvar je u tome da se sistem ne podigne nego se restarta nakon bipa, i tako u krug..

probaš memoriju u nekom drugom kompu... i drugu memoriju u ovome...

17 godina
Imas na uputstvu od maticne mapu "beepova" i tamo pogledaj šta znaci ta serija beepova koju cujes. Ako utvrdis da su ramovi onda ih probaj nekoliko puta izvaditi, opet staviti i pokušati upaliti. I tako u krug. Ako niti nakon 10ak puta ti se ne upali komp, onda su vjerojatno ramovi ili utor za ramove na ploči. Probaj od nekog posuditi ramove ili svoje ramove odfurati kod nekoga i probati. Kad budes 100% siguran da su ramovi onda kupi druge. Iako po mom iskustvu trgovci su bili voljni dati mi ramove da probam i ostavili su mi mogućnost da ih vratim ako nije to u pitanju. Pitaj u shopu za takvu opciju.
I rather like the restless nights
16 godina
neaktivan

Zapravo kada više slušam taj zvuk skužio da zapravo na kraju da dva krata signala. Ugl. na netu sam pronašao da je to šifra za: Display adapter problem. Šutim

Hell yeah!
17 godina
Eto, onda se koncentriraj na graficku. Probaj je malo prodrmat, da bolje legne u utor, ili probaj drugu graficku ako imaš koju rezervnu.
I rather like the restless nights
17 godina
Piroman007 kaže...

Zapravo kada više slušam taj zvuk skužio da zapravo na kraju da dva krata signala. Ugl. na netu sam pronašao da je to šifra za: Display adapter problem. Šutim

U ovisnosti koliko je star komp možeš dosta drmati dok stvar proradi. Baš sam nekidan imao u rukama stroj koji je star nekih 6-7-8 godina i prvo nije mogao dići windowse, više je izgledalo kao problem memorije, ali kada sam izvadio memorije i probao u drugom stroju utvrdio sam da memorije valjaju, a kada sam ih vratio u ovaj prvi komp nije davao baš nikakve znakove života (osim što se vrte ventilatori...). Ništa, izvadi grafičku, stavi drugu, a ono bipka da ne valja grafička, nisam bio 100% siguran da valja... a imam na lageru još par AGP grafičkih... i probma iduću, isto, iduća isto... hm. ne valja, nisu mi valjda sve grafičke porikavale... na kraju proradi peta :) al poslije toga sve rade :) jednostavno se tokom godine previše prašine uvuklo u slotove i zeznilo kontakte... nakon izmjene toliko kartica sam samo očistio kontakte, isti bi rezultat bio i da sam samo vadio i vraćo istu karticu, al sad bar znam da su sve ispravne ;)

17 godina
Bladepu kaže...
Imas na uputstvu od maticne mapu "beepova" i tamo pogledaj šta znaci ta serija beepova koju cujes. Ako utvrdis da su ramovi onda ih probaj nekoliko puta izvaditi, opet staviti i pokušati upaliti. I tako u krug. Ako niti nakon 10ak puta ti se ne upali komp, onda su vjerojatno ramovi ili utor za ramove na ploči. Probaj od nekog posuditi ramove ili svoje ramove odfurati kod nekoga i probati. Kad budes 100% siguran da su ramovi onda kupi druge. Iako po mom iskustvu trgovci su bili voljni dati mi ramove da probam i ostavili su mi mogućnost da ih vratim ako nije to u pitanju. Pitaj u shopu za takvu opciju.

Ovisno o tome koja je ploča, ali od 15-ak ploča koje sam imao, samo uz dvije sam dobio "mapu bipova" u uputstvu, a za još dvije je bilo kod proizvođača na webu, a za sve ostale je bilo "snađi se druže, gugl ti je prijatelj".

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice