Iskreno da Vam kažem neugodno mi je za ovo glupo pitanje ali me zanima, na netu nisam nista korisno nasao. Slozio sam 10ak kompjutera a neznam nekaj najosnovije npr sto je to rail na napajanju? Odnosno sta je to rail?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Iskreno da Vam kažem neugodno mi je za ovo glupo pitanje ali me zanima, na netu nisam nista korisno nasao. Slozio sam 10ak kompjutera a neznam nekaj najosnovije npr sto je to rail na napajanju? Odnosno sta je to rail?
Railovi su glavni vodovi na napajanju - 12 V i 5 V koji služe za napajanje skoro svih komponenti.
Railovi su glavni vodovi na napajanju - 12 V i 5 V koji služe za napajanje skoro svih komponenti.
Možeš biti malo detaljniji? 12v i 5v?
Railovi si glavni vodovi za davanje struje svim naponima koji su ti prikazani u tablici koja se nalazi na samom napajanju (slika).
Primjetićeš da ispod svakog napona u tablici (+3,3v, +5v, +12v1, +12v2, -12v, -5vsb) stoji koliko ampera(A) dobijaju. Naprimjer, 3,3v dobiva 24A, 5v dobiva 24A, +12v dobiva 44A itd.
Da bi izračunao koliko je pojedini reil snažan (snaga je označena u vatima=W) množiš napon(v) sa amperom(A), Dakle, 3,3v x 24A=79,2W, 5v x 24A=120W, +12v x 44A=528W itd.
Najvažniji reilovi su +12v, jer napajaju najveće potrošače u kompu, a to su procesor i grafička kartica.
Znači, ako imaš procesor koji troši 100W i grafičku karticu koja troši 200W, to znači da samo oni troše 300W i teoretski ti treba napajanje koje na reilu +12v ima minimalno 25A.
Kažem namjerno teoretski jer bi to napajanje moralo raditi stalno na 100% svojih mogućnosti da bi moglo napajati CPU i grafu, što je u praksi nemoguće zbog variranja napona, pogotovo kod nebrandiranih napajanja i povlačilo bi sa sobom veliki porast temperature, a s porastom temperature opada i učinkovitost napajanja, te značajno skraćenje životnog vjeka/trajanja napajanja.
Da bi bio siguran da će napajanje trajati i osiguravati dovoljno struje komponentama, potrebno je da ima barem 30% lufta, to jest da na onih minimalnih 25A dodaš još 30%, što bi iznosilo oko 32A-33A. Znači u tablici pod rubrikom Max Combined na reilu +12v bi trebalo pisati 32A, a ispod toga 384W. To bi trebao biti pravi minimum za tako velike potrošače, stim da bi bilo optimalno da na reilu +12v ima i više.
Kod napajanja koje imaju više (dva ili više) +12v reilova, ne zbrajaju se amperi (A), već se gleda Max Combined snaga(W) i iz toga se izvodi zaključak dali je napajanje dovoljno snažno.
Hvala ti na detaljnom odgovoru. Sve to stoji, znam ja da napajanje treba imat lufta da nebude non stop pri opterecenju jer inace nece dugo posluzit. Eto npr ja imam cx 500 i 80+ certifikat znaci dokaz je da je moje napajanje testirano na 20, 50 i 100% jacinu stresa ajmo to tako rec. Moja grafa trosi nekih 175w u full loadu, proc mozda 100w ssd-hard-rami-cooleri mozda jos nekih 100w znaci imam jos dosta lufta na napajanju da se ne preznojava. To ja sve kuzim. Nego jednostavno opet ne kuzim sta je to rail izuzet tvom detaljnom odgovoru, mozda ne kuzim zato kaj nisam isao u informaticku skolu pa je to normalno da neznam.
Hvala ti na detaljnom odgovoru. Sve to stoji, znam ja da napajanje treba imat lufta da nebude non stop pri opterecenju jer inace nece dugo posluzit. Eto npr ja imam cx 500 i 80+ certifikat znaci dokaz je da je moje napajanje testirano na 20, 50 i 100% jacinu stresa ajmo to tako rec. Moja grafa trosi nekih 175w u full loadu, proc mozda 100w ssd-hard-rami-cooleri mozda jos nekih 100w znaci imam jos dosta lufta na napajanju da se ne preznojava. To ja sve kuzim. Nego jednostavno opet ne kuzim sta je to rail izuzet tvom detaljnom odgovoru, mozda ne kuzim zato kaj nisam isao u informaticku skolu pa je to normalno da neznam.
Shavti to kao zasebni izvod s ograničenom max strujom.
To sam bubno iz glave.
Dali tebe zanima razlika između multi-rail tehnologije ili te zanima kako nastaju railove različitih napona?
Za ovo prov - proizvođači single rail tehnologija miču OCP (Over Curent Protection) i time dobijaju single rail napajanja
(Corsair, Seasonic itd). Korisno kod toga je što po kablovima nema raspodjele snage, ali ako nešto pođe po zlu,
moguće je da sve komponente stradaju.
Bolji proizvođači imaju multi rail tehnologiju - rade više "čvorova" izvora od 12V, odvojeno za CPU, GPU itd,
dva najpoznatija su ti Enermax i Antec - oni nikad neće preći na single rail, jer njima je OCP - sve,
dakle sigurnost cijelog sustava.
E sada, dali je bitan signle rail za jače grafike, da bi sve radilo ok? NE!
Jednostavno multi rail je ono bolje, i to bolje se plaća.
90% svih single rail napajanja ima isključen OCP, i kada se kod njih desi problem - velik je.
Multi rail nema taj problem - ako se desi over curent na nekom railu, OCP će odraditi i isključiti taj vod (čvor),
te će se računalo isključiti, a da ni jedna komponenta ne strada.
Što to znači u praksi?
Evo ovako - imaš kuću bez osigurača - i sve ti radi OK desetcima godina, i ti ne brineš na osigurače.
ALI, ako se desi problem sa dostavom el. en., bit ćeš jako sretan ako imaš te osigurače.
Upravo to ti je multi rail konfiguracija napajanja - i zato sam zagovornik multi rail napajanja.
___________________________________________________________________________________________
Ako si misli samo kako nastaju čvorovi od 12V, 7V, 5V, onda postoje dvije opcije:
1. Ili napajanje ima sklopove koji pretvaraju 220V u te radne napone
ili
2. Napajanje ima samo 12V pretvarače sa raduktorima koji taj 12V napon pretvaraju u napone niže razine
To ne ovisi niti o single/multi rail tehnologiji, već o samoj topologiji napajanja. Dali je bolje imati više čvorova ili ne,
to sve ovisi, jer ima i prednosti i nedostataka.
Prednost više čvorova - dugotrajnost - jer svaki dobija čistih 220V i pretvara ih u istosmjerni čvor po potrebi, time
svaki čvor ima svoju ispravljačku elektroniku.
Nedostatak je cijena izrade.
Ako je pak jedan sklop od 12V + reduktori, tu je najveća prednost cijena sklopova, ali zato ispravljačka elektronika
jednog sklopa uvjek biva maksimalno opterećenja, zato je trajnost umanjena.
Nije da će trajati mjesec dana, ali će trajati manje nego sa više čvorova. Mjereno u godinama.
Valjda je sada barem malo lakše razumjeti napajanja, makar tu ima toga puno puno više od same šablone.
Hvala ti puno.
Sorry ali zašto single rail napajanja ne bi imala limit struje?
@Don, gdje si pročitao da "single-rail" napajanja imaju isključen OCP?
Slažem se sa konstatacijom da multirail sistemi bolje ograničavaju efekt strujnog preopterećenja, ali ne možeš reći sa sigurnošću da je bolje multi od single (ili obrnuto).
Link , na zabavan način opisuje razliku između single i multi rail napajanja koja se koriste u PC industriji.
Za ovo prov - proizvođači single rail tehnologija miču OCP (Over Curent Protection) i time dobijaju single rail napajanja
(Corsair, Seasonic itd). Korisno kod toga je što po kablovima nema raspodjele snage, ali ako nešto pođe po zlu,
moguće je da sve komponente stradaju.
Kaj nije u novom ATX specu dopušteno imat railove preko 20A s OCP-om?
Koliko sam ja vidio po napajanjima, svi čak i stariji modeli imaju to strujno ograničenje, a bilo bi smiješno da neki jači modeli sa single railom nemaju, pa to je osnova i najbanalnija stvar koju sva moderna napajanja moraju imati. Ove druge zaštite ajde, ali ovo je nešto ajmo reći rudimentarno, kao i toplinska zaštita. Da nema te dvije bilo bi dima, pucketanja i mrtvih tranzistora...
Sorry ali zašto single rail napajanja ne bi imala limit struje?
Osobno, ja ne znam zašto nebi imala - ali činjenica je takva, da ako radiš SR napajanja, da je jednostavnije izostaviti OCP da nebi bilo problema sa "peakovima"
i gašenjem napajanja.
@Don, gdje si pročitao da "single-rail" napajanja imaju isključen OCP?
Slažem se sa konstatacijom da multirail sistemi bolje ograničavaju efekt strujnog preopterećenja, ali ne možeš reći sa sigurnošću da je bolje multi od single (ili obrnuto).
Link , na zabavan način opisuje razliku između single i multi rail napajanja koja se koriste u PC industriji.
Johny Guru radi reviewe svim boljih i poznatih napajanja - 99% svih single rail napajanja nemaju OCP.
Naravno postoje i iznimke - Corsair iDigital serije napajanja - kod njih korisnik radi ograničenja OCP-a softwareski,
što opet nema ni previše smisla osim u testiranju. (što i nije primarna namjena tog softwarea, no i to je eto jedan od featurea)
Također kod multy-rail riješenja je lakše napraviti napajanja boljih efikasnosti, jer efikasnost svakog raila je bolja pri srednjem opterećenju,
tako primjerice Enermax sa 6-railovskim napajanjem ima ograničenje sa 6 x 27A po tim railovima, a zapravo je svaki taj rail peak od 43A, sa OCP-om na 27A.
Pogledajte si i koje firme imaju najviše Platinum certifikata (za USA i EU tržište, svakako je i to bitno):
Enermax
FSP
Silverstone
Koliko sam ja vidio po napajanjima, svi čak i stariji modeli imaju to strujno ograničenje, a bilo bi smiješno da neki jači modeli sa single railom nemaju, pa to je osnova i najbanalnija stvar koju sva moderna napajanja moraju imati. Ove druge zaštite ajde, ali ovo je nešto ajmo reći rudimentarno, kao i toplinska zaštita. Da nema te dvije bilo bi dima, pucketanja i mrtvih tranzistora...
Ako se smijem ubaciti u raspravu ... :)
Svako non-škart napajanje posjeduje nekakav oblik OCP zaštite, bilo da se radi o ograničavanju struje, snage ili kratkog spoja.
Stara priča o tome da su multirail napajanja bolja, efikasnija ili bogomdana je stara patka koju je prvi put prodao PC Power & Cooling (danas pod kapom OCZ-a). S vremenom je ova bajka postala mit koju izbjegava velik broj poznatih proizovđača (Seasonic, CWT, ATNG ...), pa čak i neki koji su se kleli u nju.
Činjenica jest da većina napajanja koja se preporuča ovdje na forumu je zapravo single-rail tipa.
99% današnjih napajanja u stvari ima jedan rail (1 glavni transformator), te se koriste razne metode poput mjerenja struje na zavojnicama ili shuntevima kako bi se ostvario virtualni multirail koncept.
Najveći problem kod multi-rail napajanja jest gotovo nepostojeća dokumentacija oko rasporeda railova po konektorima, pa se ustvari gubi ideja nekakve prividne zaštite.
Ukoliko spojite dva PCIe konektora na jednu grafičku karticu, koji recimo imaju službeno 25A ograničenje tj. neslužbeno možda i preko 30A, te uračunamo i Rail (4+4/24pin) koji dolazi na matičnu ploču i preko PCIe slota dodatno napaja navedenu grafičku karticu dolazi se do činjenice da je praktički omogućeno debelo preko 70-80A na +12V za jednu grafulju.
Prevedeno u snagu, omogućeno je jednoj kartici osjetno više od 800W. Kada se dogodi šlus na kartici, što mislite da li bi preživjela, unatoč činjenici da je napajanje "superiorne" multirail vrste :D
S druge strane, svako moderno napajanje ima OCP (strujnu), SCP (kratki spoj), OPP (ograničenje snage), te barem i OTP (temperaturnu) zaštitu.
Priče o tome kako će vam single rail napajanje zapaliti kuću je zapravo notorna SF patka koja je služila jedino za zbunjivanje kupaca i iscrtavanje pozadine ambalaže "high-end" napajanja.
Današnja kvalitetna napajanja su toliko inteligentna da sprečavaju hazardne situacije u okviru milisekundi, kako bi zaštitila sebe, ali i komponente koje pogone, bez obzira radilo se o single ili multi rail napajanjima.
Svako non-škart napajanje posjeduje nekakav oblik OCP zaštite, bilo da se radi o ograničavanju struje, snage ili kratkog spoja.
Stara priča o tome da su multirail napajanja bolja, efikasnija ili bogomdana je stara patka koju je prvi put prodao PC Power & Cooling (danas pod kapom OCZ-a). S vremenom je ova bajka postala mit koju izbjegava velik broj poznatih proizovđača (Seasonic, CWT, ATNG ...), pa čak i neki koji su se kleli u nju.
Činjenica jest da većina napajanja koja se preporuča ovdje na forumu je zapravo single-rail tipa.
99% današnjih napajanja u stvari ima jedan rail (1 glavni transformator), te se koriste razne metode poput mjerenja struje na zavojnicama ili shuntevima kako bi se ostvario virtualni multirail koncept.
Najveći problem kod multi-rail napajanja jest gotovo nepostojeća dokumentacija oko rasporeda railova po konektorima, pa se ustvari gubi ideja nekakve prividne zaštite.
Ukoliko spojite dva PCIe konektora na jednu grafičku karticu, koji recimo imaju službeno 25A ograničenje tj. neslužbeno možda i preko 30A, te uračunamo i Rail (4+4/24pin) koji dolazi na matičnu ploču i preko PCIe slota dodatno napaja navedenu grafičku karticu dolazi se do činjenice da je praktički omogućeno debelo preko 70-80A na +12V za jednu grafulju.
Prevedeno u snagu, omogućeno je jednoj kartici osjetno više od 800W. Kada se dogodi šlus na kartici, što mislite da li bi preživjela, unatoč činjenici da je napajanje "superiorne" multirail vrste :D
S druge strane, svako moderno napajanje ima OCP (strujnu), SCP (kratki spoj), OPP (ograničenje snage), te barem i OTP (temperaturnu) zaštitu.
Priče o tome kako će vam single rail napajanje zapaliti kuću je zapravo notorna SF patka koja je služila jedino za zbunjivanje kupaca i iscrtavanje pozadine ambalaže "high-end" napajanja.
Današnja kvalitetna napajanja su toliko inteligentna da sprečavaju hazardne situacije u okviru milisekundi, kako bi zaštitila sebe, ali i komponente koje pogone, bez obzira radilo se o single ili multi rail napajanjima.
Potpis, jako lijepo objašnjeno (pogotovo ovo obojano i podebljano), a ako nekome još uvijek nije jasno, onda ukratko: SR vs MR= koji god da odaberete nećete pogrješiti, jer i jedan i drugi "imaju svoje prednosti i mane".
Osobno, do 600W je svejedno koji izaberete. Od 600 do 850-1000W je ko koje želi/preferira, mada, moram napomenuti da su MR zbog malo veće zaštite - u maloj prednosti. Sve preko 850-1000W je (po meni) bolje uzeti MR.
MR = multi rail
SR = single rail