Cooler Master B600 i buka

poruka: 7
|
čitano: 4.036
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Juče mi je dostavljen novi računar, Core i3 4160, Cooler Master B600 (600W), MSI GTX 750ti 2GB, 4GB Kingston Fury RAM... Pored ventilatora na napajanju, procesoru i grafičkoj imam i jedan dodatni na kućištu. 

Računar radi odlično što se performansi tiče, ali jedini problem je buka. Naime, ja sam taj računar kupio da igram igre u dnevnoj sobi, na LCD televitoru i to bi mu bila jedina i primarna svrha. Iznenadio sam se visokim nivoom buke. Razumijem da do toga može doći pod opterećenjem, ali buka je jača i kada sam na desktopu i ne izvršavaju se nikakve dodatne aplikacije.

Pokušao sam zaustavljati jedan po jedan ventilator i zaključio sam da buku najviše proizvodi vent na napajanju i vent na grafičkoj, mada je ovaj na napajanju primaran. U specifikacijama napajanja piše da je ventilator "inteligentan" tj. da ima varijabilnu samopodesivu brzinu, ali ja sam do sada samo primjetio da radi konstatno, bilo da je po opterećenjem ili ne.

Molim vas za pomoć oko ovoga, jer bih želio utišati rad i mislim da bi svakako trebao da radi tiše.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Cooler Master B600 i buka
Phobius kaže...

Juče mi je dostavljen novi računar, Core i3 4160, Cooler Master B600 (600W), MSI GTX 750ti 2GB, 4GB Kingston Fury RAM... Pored ventilatora na napajanju, procesoru i grafičkoj imam i jedan dodatni na kućištu. 

Računar radi odlično što se performansi tiče, ali jedini problem je buka. Naime, ja sam taj računar kupio da igram igre u dnevnoj sobi, na LCD televitoru i to bi mu bila jedina i primarna svrha. Iznenadio sam se visokim nivoom buke. Razumijem da do toga može doći pod opterećenjem, ali buka je jača i kada sam na desktopu i ne izvršavaju se nikakve dodatne aplikacije.

Pokušao sam zaustavljati jedan po jedan ventilator i zaključio sam da buku najviše proizvodi vent na napajanju i vent na grafičkoj, mada je ovaj na napajanju primaran. U specifikacijama napajanja piše da je ventilator "inteligentan" tj. da ima varijabilnu samopodesivu brzinu, ali ja sam do sada samo primjetio da radi konstatno, bilo da je po opterećenjem ili ne.

Molim vas za pomoć oko ovoga, jer bih želio utišati rad i mislim da bi svakako trebao da radi tiše.

Koliko para, toliko i muzike (buke) :)

[url=http://www.enjin.com/bf3-signature-generator][img]http://sigs.enjin.com/sig-bf3/680763f317669c2b.png[/img][/url]
13 godina
protjeran
Phobius kaže...

neznam zasto ti je komp bucan jer svakako nebi trebao, imas maxwell gpu koji se ne grije a i po recenzijama mozes provjeriti gdje ces vidjeti da je kartica ultra tiha i pod najvecim opterecenjem, takoder imas napajanje koje samo pali vent po potrebi, no kako imas i previse lufta napajanje(citaj vetilator) ti se takoder nebi trebalo zapravo uopce paliti! odnesi komp kod nekog malo strucnijeg koji shvaca sve ovo sto sam ti napisao pa nek provjeri zasto ti se tolika buka stvara( iako bi nekome drugome mozda ova buka bila zanemariva jer mozda i nije...:)LP

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
14 godina

Odakle ti da napajanje vrti vent samo kad treba ?? Vrti ga stalno, nije to Corsair od 800 kn. Imam i ja u bratovom kompu to napajanje.

13 godina
protjeran

ok bez obzira, nemoras biti einstain da shvatis da ga treba vrtiti na minimalnim okretajima jer s ovakvom konfom i napajanjem bi tako trebalo da bude...

itomic009 ak vec imas to napajanje onda si mogao i prokomentirati dali je bucno ili nesto slicno a ne nesto nebitno...

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2015 17:40 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Nije baš sad bučno ali da se čuje lagano, čuje se. Ali kao što rekoh, nije to buka neka.

14 godina
neaktivan

Evo, koristim ovvaj PC već nekih mjesec dana i čini mi se da bi mi najpametnije bilo da nabavim neko kvalitetnije kućište, da bi tako mogao najviše utišati računar. Ovo sadašnje ne može prigušiti vibracije i stvara dosta buke. Isto tako, čini mi se i da je hard disk veliki učesnik u ukupnom nivou buke. 

U svakom slučaju, očekivao sam tiši rad, ali eto, šta je, tu je.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice