Ima li pilota u avionu? I previše...

poruka: 190
|
čitano: 88.491
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ima li pilota u avionu? I previše...".
16 godina
RE: Ima li pilota u avionu? I previše...

Ovako, o avijaciji znam koliko vjerojatno i Štefova kokoš, ali...

Ovdje više-manje se pljuca po Poljacima, jel. Međutim, Rusi znaju da im dolazi avion pun visokih dužnosnika, znaju da je magla i znaju da je pista u banani. Što nisu mogli dovući koji reflektor i da pilot može vizualno vidjeti gdje bi se zapravo trebao spustiti?

"You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility." - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan

Kvalitetan članak iz pera g. Galića, no jedna stvar mi je zapela za oko, a to je podcjenjivački stav prema "teoretičarima zavjere". Naime, isti dan nakon nesreće, na YouToubeu je osvanula iduća snimka: 

Slučajni prolaznik se našao na mjestu nesreće, prije dolaska ekipe za očevid i zatvaranja terena za znatiželjne oči, i uspio snimiti sa mobitelom događanja. Na snimci se vidi nekoliko osoba koje se kreću oko olupina zrakoplova, dovikuju si i jasno se čuju hici iz pištolja - znači, prije dolaska policije, hitne, vojske i ostaloga. Službena verzija zvuči jako uvjerljivo, vjerojatno je i istinita, no ova egzekucija preživjelih(?) putnika zrakoplova baca drugačije svijetlo na cijelu priču, koja će po svemu sudeći, ostati misterij...

Moj PC  
1 3 hvala 0
16 godina

Za one sklone zavjerama jedan zanimljiv video koji nije dikretno povezan za ovaj događaj, ali ima nešto u tome:

3 0 hvala 3
17 godina
neaktivan

Vidim da ste pričali o TAWS-u/GPWS-u, pa da razjasnimo neke stvari. 

Da bi se aktiviralo upozorenje, potrebna je logika kako bi spriječili lažne uzbune. U prilaženju i slijetanju, visina zrakoplova , AGL (above ground level) se postupno smanjuje prema točki dodira. Stoga je, GPWS upozorenje blokirano kod normalnog smanjenja visine.

Što znači „normalno smanjenje visine“? GPWS utvrđuje je li zrakoplov u prilazu i je li spuštanje sigurno.

Prvo, potrebno je znati je li zrakoplov u prilazu. Položaj stajnog trapa i flapsova je dobar pokazatelj i koristi se kod GPWS-a.

Ipak, CFIT (kontrolirani let u teren) se može dogoditi kada posada vjeruje da je u prilazu, nekoliko milja od zračne luke.

Zrakoplov je pripremljen za slijetanje, ali će sletjeti prije početka piste. Drugi ulazi, kao što su  localizer, glide slope, , kao i markeri daju naslutiti da zrakoplov leti preblizu tlu.

DME (distance measuring equipment) integriran s localizerom je posebno koristan, kao i variometar (VSI).

Ako zrakoplov nije prošao srednji marker (oko 5 milja od točke dodira) i spušta se (prema variometru) s AGL-om  manjim od 100 ft, to je pouzdan znak da će sletjeti prije piste.

Sad, nisam upoznat s detaljima, niti sam slušao CVR snimku, ali ako se uistinu čuO "HARD WARNING" mislim da ga posada nije smjela ignorirati, ukoliko je zrakoplov opremljen modernijim ground proxtiem, s čime isto nisam upoznat.

"Yesterday is a history, tommorow a mistery, but today is a gift. Thats why it's called present"
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Svaka čast na članku, već dugo nisam pročitao ovako jasan i precizan članak, a da je i zanimljiv.

sad znam da ništa ne znam

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možda glupo pitanje, ali zašto nisu koristili GPS? Točan je na par metara, vojna varijanta još i više, i koristi ga i space shuttle.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
FlyBoy kaže...

...

Sad, nisam upoznat s detaljima, niti sam slušao CVR snimku, ali ako se uistinu čuO "HARD WARNING" mislim da ga posada nije smjela ignorirati, ukoliko je zrakoplov opremljen modernijim ground proxtiem, s čime isto nisam upoznat.

Kopilot je reagirao na hard warning, ali kasno i premalo. Kako je bio uključen autopilot trebalo je pritisnuti dugme za isključenje ili povući palicu dovoljno jako da se ovaj "disengejdža". Kopilot je je dva puta povlačio palicu, ali nedovoljno da se isključi AP. Na onoj rekonstrukciji glas koji govori da se gube odatle (na snimci piše velikim slovima "Let's get out!" je glas kopilota. Prekasno. U izvještaju (link je u tekstu) imaš grafikone s podacima iz FR-a gdje se vidi da je dva puta povlačio palicu, ali je AP ostao aktivan. 

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
FlyBoy kaže...

...

Kopilot je reagirao na hard warning, ali kasno i premalo. Kako je bio uključen autopilot trebalo je pritisnuti dugme za isključenje ili povući palicu dovoljno jako da se ovaj "disengejdža". Kopilot je je dva puta povlačio palicu, ali nedovoljno da se isključi AP. Na onoj rekonstrukciji glas koji govori da se gube odatle (na snimci piše velikim slovima "Let's get out!" je glas kopilota. Prekasno. U izvještaju (link je u tekstu) imaš grafikone s podacima iz FR-a gdje se vidi da je dva puta povlačio palicu, ali je AP ostao aktivan. 

Dakle: imali su upozorenja TAWS-a, toranj ih je dvaput upozorio da prestanu sa spuštanjem, čak i kopilot viče da prekinu, spuštaju se dvaput brže od propisanog... Gledajući ovako snimku i iz iskustva sa simulatorima, čini mi se da su u trenutku upozorenja tornja imali vremena dignuti se - throttle na max i povlačenje palice polagano nazad čini se da bi ih spasilo. Zašto je pilot palicu povlačio dvaput, a oba puta nedovoljno jako? Zar prvi put vidi taj avion? Sustav nije reagirao kako treba?

Čini mi se da, bez obzira na mogućnost pogreške svih sustava i svih oko mene, ne bih ignorirao vrištanje TAWSA, kontrole leta i kopilota ma mi general s puškom na glavi stoji.

Zar taj spomenuti sustav s radarom koji mjeri udaljenost od tla nisu imali? Zar pilot po iskustvu nebi morao znati kada se prebrzo spušta za neku visinu? Još si i sam napisao: prošli su granicu odluke za povratak, a nastavili su? - Za to moraš biti ili budala ili... ne znam što.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.1.2011 17:13 (naxeem).
17 godina
Bukva kaže...

Ovako, o avijaciji znam koliko vjerojatno i Štefova kokoš, ali...

Ovdje više-manje se pljuca po Poljacima, jel. Međutim, Rusi znaju da im dolazi avion pun visokih dužnosnika, znaju da je magla i znaju da je pista u banani. Što nisu mogli dovući koji reflektor i da pilot može vizualno vidjeti gdje bi se zapravo trebao spustiti?

A mogli su im i sagraditi novi aerodrom s CATIII sustavom preciznog sletanja na mjestu gdje im Poljaci kažu da žele sletjeti. 

Tko bi pomislio da u avijaciji postoji pojam alternativnog aerodroma na koji ideš kad ne možeš sletjeti na primarni aerodrom???

Rusi su imali "reflektore", odnosno svjetlosnu signalizaciju na pisti, ali dotrajalu, međutim nije stvar u tome već u magli koja je bila ispod dozvoljenih minimuma za aerodrom i avion. U dovoljno gustoj magli nikakva svjetlosna signalizacija ne može se probiti iznad definiranih minimuma. 

This space for rent!
17 godina
check-one kaže...

Kvalitetan članak iz pera g. Galića, no jedna stvar mi je zapela za oko, a to je podcjenjivački stav prema "teoretičarima zavjere". Naime, isti dan nakon nesreće, na YouToubeu je osvanula iduća snimka: 

Slučajni prolaznik se našao na mjestu nesreće, prije dolaska ekipe za očevid i zatvaranja terena za znatiželjne oči, i uspio snimiti sa mobitelom događanja. Na snimci se vidi nekoliko osoba koje se kreću oko olupina zrakoplova, dovikuju si i jasno se čuju hici iz pištolja - znači, prije dolaska policije, hitne, vojske i ostaloga. Službena verzija zvuči jako uvjerljivo, vjerojatno je i istinita, no ova egzekucija preživjelih(?) putnika zrakoplova baca drugačije svijetlo na cijelu priču, koja će po svemu sudeći, ostati misterij...

Čudno da šizofreničar David Icke "zna" (kao što zna i da Zemljom upravljaju gušteroliki vanzemaljci) da je snimka s Interneta autentična i da su neki ubijeni vatrenim oružjem (koji?), a Poljaci i Rusi to ne znaju. BTW, ta "autentična" snimka ne pokazuje nikakvo ubojstvo, a postoje tri "autentične" verzije s različitim pratećim zvukovima i razgovorom. 

Snimka je već ranije dijagnosticirana kao hoax. Nisu pronađene prostrelne rane niti na jednom tijelu, udar je bio takav da su skoro svi bili identificirani po DNK uzorcima tako da nekakvo "dokusirivanje" mecima nije bilo uopće potrebno.

Osobno imam jako malu toleranciju na teorije zavjere, tako da ovo smatraj upozorenjem prije brisanja svih ovakvih postova u ovom tredu. Tko želi razgovarati o teorijama zavjere neka otvori novu temu u podforumu Razno.

Ovdje se može razgovarati o izvještajima za nesreću u Smolensku i Dubrovniku.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.1.2011 18:16 (Drago).
17 godina
neaktivan

Ovo je zasigurno najduži članak kojeg sam pročitao na stranicama BUG-a {#} Sve to sam više manje znao od prije, ali ovdje je to predstavljeno na jedan zanimljiviji, ajmo reći i profesionalniji način nego što se može naći po razno raznim medijima. Po mojem mišljenju, nije bilo nikakve zavjere.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
infinityzg kaže...

Mogu ja dobit stipendiju? :) Ako ne, vidimo se online ;) (VATSIM?)

Dobiš pola moje... {#}

Na rate? :D

17 godina
neaktivan

Kvark, teorije urote koje neki tu pišu i glupavi montirani videi te glupe priče koje ih prate, nisu ništa drugo nego zagađivanje foruma i logično je da se brišu.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kao veliki zaljubljenik u zrakoplovstvo i simulacije leta, moram pohvaliti autora clanka. Svaka cast.

1 0 hvala 0
16 godina

Malo je off-topic, ali moram priznati da mi je autor ulio poprilično količinu radoznalosti u vezi avijacije...

Spominje se jedan forum o avijaciji... Bio bih veoma zahvalan ako me može netko uputiti gdje bih mogao naći štogod o dotičnoj temi (kako rekoh - tele sam za to, pa ako ima nešto ala Avijacija za neznalice).

"You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility." - Kevin Mitnick
17 godina
Bukva kaže...

Malo je off-topic, ali moram priznati da mi je autor ulio poprilično količinu radoznalosti u vezi avijacije...

Spominje se jedan forum o avijaciji... Bio bih veoma zahvalan ako me može netko uputiti gdje bih mogao naći štogod o dotičnoj temi (kako rekoh - tele sam za to, pa ako ima nešto ala Avijacija za neznalice).

Po meni - odeš u antikvarijat i (ako te ne smeta ekavica) pitaš imaju li knjige Zorana Modlija Mala škola letenja (općeniti uvod u avijaciju) i Piste u noći (koja je uvod u instrumentalno letenje). Te dvije knjige sam kupio kad sam imao 15-tak godina (dakle, nedavno... khm!...)  i bile su mi najbolje uvodno štivo u avijaciju koje sam mogao zamisliti. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.1.2011 18:47 (Drago).
16 godina

Kakvi je to clanak koji je bogat, s cinjenicama, kvalitetno argumentiran i zanimljiv? Nikad od tebe pravog novinara Drago.

Ovakvi clanci me tjeraju da bacim pogled na X52 koji stoji vec dosta dugo u jednoj vitrini i probam se virutalno opet vinuti u zrak... al onda opet, ne znam jel mi se da provoditi sate i sate citajuci manuale samo da bi recimo upalio jadnog warthoga... :D

http://img413.imageshack.us/img413/9758/offtopicpost.jpg

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
FlyBoy kaže...

Ako zrakoplov nije prošao srednji marker (oko 5 milja od točke dodira) i spušta se (prema variometru) s AGL-om  manjim od 100 ft, to je pouzdan znak da će sletjeti prije piste.

Decko, oko 4NM se nalazi OM, ne MM, (osim ako ne letis ruske aerodrome kao UUWW i slicno, a i tamo je to OM samo sto je jos blize tresholdu), ponovi malo gradivo IFR-a

WTF spusta se prema variometru........   uzmi ti malo te knjige u ruke   pa to malo bolje prouci

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 0:06 (daxp).
14 godina
neaktivan
Drago kaže... Te dvije knjige sam kupio kad sam imao 15-tak godina (dakle, nedavno... khm!...)   i bile su mi najbolje uvodno štivo u avijaciju koje sam mogao zamisliti.

{#}  , hahaha, ma prosle godine si ih kupio  {#}

Prvo, pohvala za izuzetnu analizu, koja stoji apsolutno sa svakom napisanom rijecju, sve potpisujem

Drugo, ti bi trebao biti na celu Agencije za ispitivanje zrakoplovnih nesreca umjesto onog {#}  Vodanovica (nakon nesrece na Velebitu, i svega oko toga pred 2 godine svaki komentar je suvisan)

Trece, kada smo pred godinu dana raspravljali o tome sto se dogodilo, sve smo tocno izanalizirali, sto je potvrdjeno i zakljucima komisije

Cetvrto, trebao bi onim telcima iz VL, JL..... odrzati kakav seminar i par predavanja na temu "Ozbiljno novinarstvo, s osvrtom na situaciju u RH)

Jos jednom, svaka cast majstore   {#}

17 godina
neaktivan
daxp kaže... 

Decko, oko 4NM se nalazi OM, ne MM, (osim ako ne letis ruske aerodrome kao UUWW i slicno, a i tamo je to OM samo sto je jos blize tresholdu), ponovi malo gradivo IFR-a

WTF spusta se prema variometru........   uzmi ti malo te knjige u ruke   pa to malo bolje prouci

Pravo da ti kažem davno sam ja to učio, a i ne idem za pilota tako da mi nije baš od ključne vrijednosti. 

Za markere priznajem da može biti da sam u krivu, tko će se više sjećat.

A za variometar je tipfeler, ne znam kako sam VSI napisao kad sam mislio na ALT.

"Yesterday is a history, tommorow a mistery, but today is a gift. Thats why it's called present"
14 godina
neaktivan

...ma ok, nego s obzirom da je tema specificna treba biti precizan,

....odnosno u tom slucaju pohvale na pokazanom znanju

(da ja budem precizan, s obzirom na nick mislio sam da si dublje u struci, odnosno da letis)

....a za markere je IM, MM, OM i ono sto je vrlo vazno za OM je da nakon njega nitko (ATC) ne moze zahtjevati podesavanje brzine,

odnosno od OM vise ne vrijede eventualne prijasnje restrikcije brzine ATC-a

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 0:49 (daxp).
14 godina
neaktivan

Poštovanje.
Dakle moram reagirat na članak jer kao bivši vojni, a nakon toga i civilni pilot smatram da je zaključak članka potpuno subjektivan i nadasve pogrešan, da ne kažem tendenciozan. Zaključiti da su sigurnosni standardi civilnog zrakoplovstva iznad onih vojnog na osnovu ove dvije zrakoplovne nesreće je apsurd. Pa Drago, kad se već i sam pozivaš na emisije Discoverya i NatGea ako me pamćenje služi tamo je 95% nesreća koje su obrađene iz civilnog zrakoplovstva, a ne vojnog. Po tome bi se dalo zaključiti baš obrnuto, tj. da je vojno zrakoplovstvo sigurnije od civilnog. Da ne spominjem samo razloge zbog kojih su svi ti civilni zrakoplovi pali. Po tome ispada da su civilni piloti doslovno retardirani, a to apsolutno nije istina. Sigurnosna kultura se jako razlikuju od države do države, ali i od firme do firme, bez obzira da li je ona civilna ili vojna. U slučaju pada poljskog zrakoplova najveći problem je bio pritisak koji je vršen na pilota od nadređenih struktura, a to nije odlika samo vojske već, vjeruj mi, i civilstva. U svojoj karijeri doživio sam gorih pritisaka u civilstvu nego u vojsci (jer je u civilstvu upleten novac za razliku od vojske) stoga bi opet mogao zaključiti da su sigurnosni standardi u civilstvu gori od onih u vojsci... Ali neću, jer uistinu ne treba generalizirati stvari. Kako kaže poznati zaključak, zrakoplovna nesreća je splet više događaja (chain of events) i postoje samo dobri i loši piloti, a ne opaki i neopaki (jer obično ovi koji izgledaju opako prvi naprave sranje)...

Štuj buraz...

1 0 hvala 0
17 godina
daxp kaže...
Drago kaže... Te dvije knjige sam kupio kad sam imao 15-tak godina (dakle, nedavno... khm!...)   i bile su mi najbolje uvodno štivo u avijaciju koje sam mogao zamisliti.

{#}  , hahaha, ma prosle godine si ih kupio {#}

Prvo, pohvala za izuzetnu analizu, koja stoji apsolutno sa svakom napisanom rijecju, sve potpisujem

Ima li neki link na konačno izviješće o nesreći na Velebitu? I mi mladi, od 15, 16, 17, 18................... i slično godina bi ga voljeli vidjeti...

This space for rent!
17 godina
neaktivan

OK, pretpostavljam da se GPS ne ugrađuje zato da bi više deseci ili stotine istraživača uzroka pada zrakoplova imali što istraživati. Da li se iz istog razloga ne ugrađuje i terrain contour navigation, precizan na par metara nakon desetak tisuća kilometara?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ggrruunnff1 kaže...

Poštovanje.
Dakle moram reagirat na članak jer kao bivši vojni, a nakon toga i civilni pilot smatram da je zaključak članka potpuno subjektivan i nadasve pogrešan, da ne kažem tendenciozan. Zaključiti da su sigurnosni standardi civilnog zrakoplovstva iznad onih vojnog na osnovu ove dvije zrakoplovne nesreće je apsurd. Pa Drago, kad se već i sam pozivaš na emisije Discoverya i NatGea ako me pamćenje služi tamo je 95% nesreća koje su obrađene iz civilnog zrakoplovstva, a ne vojnog. Po tome bi se dalo zaključiti baš obrnuto, tj. da je vojno zrakoplovstvo sigurnije od civilnog. Da ne spominjem samo razloge zbog kojih su svi ti civilni zrakoplovi pali. Po tome ispada da su civilni piloti doslovno retardirani, a to apsolutno nije istina. Sigurnosna kultura se jako razlikuju od države do države, ali i od firme do firme, bez obzira da li je ona civilna ili vojna. U slučaju pada poljskog zrakoplova najveći problem je bio pritisak koji je vršen na pilota od nadređenih struktura, a to nije odlika samo vojske već, vjeruj mi, i civilstva. U svojoj karijeri doživio sam gorih pritisaka u civilstvu nego u vojsci (jer je u civilstvu upleten novac za razliku od vojske) stoga bi opet mogao zaključiti da su sigurnosni standardi u civilstvu gori od onih u vojsci... Ali neću, jer uistinu ne treba generalizirati stvari. Kako kaže poznati zaključak, zrakoplovna nesreća je splet više događaja (chain of events) i postoje samo dobri i loši piloti, a ne opaki i neopaki (jer obično ovi koji izgledaju opako prvi naprave sranje)...

Štuj buraz...

Vidim da te ovo jako smeta kad si samo zbog ovog teksta odlučio otvoriti račun i odmah postati na ovaj forum. {#} 

Jako puno si tema otvorio sada, a namjerno nisam htio o tome govoriti jer bi nas predaleko odvelo, ali kad je već prilika... Ponajprije da kažem da ja imam izuzetno poštovanje za vojne pilote, kad rade "vojne" stvari. U to spadaju i vojni transporti, ali i postavljanje repetitora kojega vojni helić doveze na vrh Velebita ili formacijsko letenje, vojne vježbe (manevri), letenje u ratnim zonama  i sve ostalo. Rekavši to...

1) Air Crash Investigation se bavi civilnim nesrećama. Točka. Ove dvije nesreće koje pokrivaju vojne transporte ušle su u serijal samo zato jer su to vojni transporti koji su radili ono što inače radi civilna avijacija. Ovo tvoje baratanje s tobožnjom statistikom (" tamo je 95% nesreća koje su obrađene iz civilnog zrakoplovstva") je malo "prozirno".

Ne otpada  95% nesreća u zrakoplovstvu na civilnu avijaciju.

Dapače - kada se pogleda broj letova koje imaju komercijalne linije i neusporedivo manji broj vojnih letova, pretpostavljam da je omjer nesreća po letu (bilo onih sa smrtnim posljedicama, hull writeoff, ili manji akcidenti) barem 10:1 u korist vojne avijacije, a moguće je da je i za red veličina više. To što se one ne spominju u ACI-ju ne daje ti nikakvo pravo da praviš lažnu statistiku. Formacijsko letenje, nošenje eksplozivnih sredstava u zrakoplovu, velika opterećenja, velike brzine i (a ovo je najvažnije - NIŽI SIGURNOSNI STANDARDI) - sve to logično vodi do toga da po broju letova imaš DALEKO više nesreća u vojnoj avijaciji nego u civilnoj. Uzmimo ekstremni primjer operacija na nosačima aviona. Ameri smatraju da ako imaju samo jedan ozbiljniji incident u 6-mjesečnoj turi nekog nosača da je plovidba bila "u standardu". Koliko je to - 180 dana po 10-15 letova dnevno u prosjeku - možda 1500-2000 letova? Pokaži mi u komercijalnoj avijaciji koja bi tvrtka pristala da na svakih 2000 letova ima lom stajnog trapa na B737-600, ili katapultiranje pilota u A331, ili pogibiju svih u letjelici na DASH-u 8, ili rušenje u more ATR-a? 

2) Isti zrakoplovi koji se koriste u civilnoj avijaciji, kada se koriste u vojnoj avijaciji u SAD-u, ali i u većini drugih zemalja na svijetu, ne samo bivšem SSSR-u, uopće ne moraju zadovoljiti neke sigurnosne norme koje taj tip mora zadovoljiti da bi dobio svjedodžbu plovidbenosti u civilnoj avijaciji.

Ako si pogledao dubrovački slučaj, CT-43 je imao jedan ADF, a trebala su mu dva za 2ndb prilaz koji su pokušavali, pa na kraju odustali i išli s INS-om (!) koji je skupio toliku grešku da ih je stavio u offset par stotina metara od osi piste (ne znam napamet koliko, imaš izvještaj na internetu pa pogledaj). Istražitelji u Dubrovniku nisu  našli CVR i FR. Zašto? Zato jer ga vojni zrakoplovi u SAD-u tada nisu morali imati (ne znam kako je sada). Pravi CVR i FR i dalje nema 99,99% specijaliziranih vojnih zrakoplova (lovci, jurišnici, vojni helići itd.) diljem svijeta. Ali zato imaju gun cameru - lol.

Kada su nakon sloma SSSR-a Ukrajinci iz Antonova išli komercijalizirati An-124 Ruslana i kasnije An-225 Mriju - na što misliš da su potrošili najviše vremena i novaca? Na izradu redundantnih sustava koje zahtijevaju pravila GA, a koja ne postoje za vojnu avijaciju. Ti u vojnom transporteru koji prevozi 300 vojnika ne moraš imati NITI JEDAN REDUNDANTNI SUSTAV. Nađi mi tip civilnog zrakoplova za koji to važi?

3) Pretpostavljam iz gornjih uglavnom načelnih primjedbi da nisi pročitao PDF s izvještajem o nesreći. Uoči koliko je mali broj satova leta imala posada. Nikavo zajedničko iskustvo u kabini. Nitko više ne spominje famozni "argument" - "Nije mi jasno kako se to može dogoditi vrhunski istreniranoj posadi". Uopće nisu bili istrenirani! Nisu znali SOP za tip, dapače, nisu imali niti punu posadu kakvu zahtijeva SOP. Lažirani su check-ovi - slijetanje u Lisabonu u CAVOK-u je zabilježeno kao sletanje u IMC/minimumima. Koliko su kapetan i FO imali sati na simulatoru, ikada, za tip? Nula sati, nula minuta. 

Nađi mi jednu komercijalnu kompaniju u Evropi gdje se to može dogoditi. Jednu. 

4) Slažem se s tobom da ima dobrih i loših pilota i u civilnoj i u vojnoj avijaciji. Ne slažem se s tobom da su kriteriji za ocjenu i provjeru spremnosti pilota jednaki u oba slučaja. Reci da je tome razlog pohlepa aviokompanija koje će učiniti sve da što racionalnije koriste svoje resurse i plaćaju što manje odšteta putnicima stradalim u nesrećama ili njihovim obiteljima, ali jednostavno sigurnosni propisi u vojnoj i civilnoj avijaciji nemaju blage veze jedni s drugim. 

Također ne mislim da bi komercijalni pilot iz RyanAira ili AirFrancea pa i iz poljskog LOT-a jednako reagirao na pritisak glavonja. For one thing - nikakav mu general Blasik ne bi visio u kabini cijelo vrijeme leta, uključivši tu i završni prilaz, a niti bi mu se prošetavao nekakav šef protokola i mljeo i mljeo i mljeo o tome kako će "prvi putnik" dobiti nadrkitis ako ne slete na polunapušteni vojni aerodrom u gustoj magli i bez ILS-a. Također, poljski piloti se nisu sjetili niti pitati dozvolu za sletanje  (dobili su dozvolu za "probni" prilaz do visine odluke) niti su tražili PAR od ruske kontrole. Zapravo - što su uopće tražili i koja je procedura bila u igri? Čitav opis zadnjih minuta leta izgleda kao da ni sami ne znaju što rade, a ruski vojni kontrolor se "visokim gostima" ne usudi reći da odhebu u troskocima kao što bi bez po frke rekao nekom Su-25 koji tu pokušava sletjeti u tim uvjetima.

Uostalom, da je to bio civilni zrakoplov, jednostavno se nikada ne bi mogao naći u situaciji u kojoj su se našli - ili misliš da nije tako?

This space for rent!
17 godina
DigiMagic kaže...

OK, pretpostavljam da se GPS ne ugrađuje zato da bi više deseci ili stotine istraživača uzroka pada zrakoplova imali što istraživati. Da li se iz istog razloga ne ugrađuje i terrain contour navigation, precizan na par metara nakon desetak tisuća kilometara?

Koristiš li ti GPS kada ideš na tavan tražiti gdje si stavio ukrase za bor? Zašto ne? GPS se itekako koristi u avijaciji, ali to nema veze sa ovim u Smolensku - kao i u svakom GPS-u, tako ti i ovdje trebaju karte, a kad ih nemaš... 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 12:52 (Drago).
14 godina
neaktivan

Da ne citiram sve...

Uistinu morao sam se registrirat jer kao što rekoh mislim da je zaključak kriv, stoga zašto ne dodat još jedan pogled na sve pa nek ljudi dođu do ispravnog zaključka...

Govoreći o sigurnosti vojnog zrakoplovstva govorio sam o dijelu kada vojni zrakoplovi lete po civilnim propisima, a to znači sve ono što ne obuhvaća samo letenje u zoni vojnog djelovanja (što nema smisla ubacivat u formulu jer ima svoje posebitosti kojima sigurnost u smislu letenja nije primarna stvar). Vezano za izjavu da komercijalni piloti ne reagiraju isto na pritisak glavonja grdno se varaš. Također i da se civilni zrakoplov ne bi mogao naći u takvoj situaciji (evo prije par dana je SwissAirov Airbus sletio na aerodrom van svih sigurnosnih propisa, vidljivost debelo ispod propisane, a on ipak sletio, jer mora čovjek, ak' ode na drugi aerodrom to je gubitak para za firmu)... Svoje stavove pišem iz osobnog iskustva koje obuhvaća više od 20 g. letenja u dva vojna i par civilnih zrakoplovstava. Vidio sam budalaština i u civilstvu i u vojsci, a u osobnom kontaktu sa nebrojeno pilota čuo deset puta više istih. Stoga, na osnovi osobnog iskustva u zrakoplovstvu ne slažem se sa zaključkom da su sigurnosne norme u civilstvu (generalno gledajući) veće nego u vojsci (kada vojska leti po civilnim standardima)...

my 2 cents...

17 godina

Za koga sada letiš? Da li bi pristao sletjeti na Smolensk Severnjij u onim uvjetima? Da li bi pustio da su ti u kabini u završnom prilazu dva putnika? Da li bi od kompanija dobio kapetanstvo bez ijednog relavantnog čeka i bez da si nogom stupio u simulator?

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 13:37 (Drago).
17 godina

Povijesno je netočan navod da su poljski vojnici bježali u SSSR, nego je SSSR skupa sa Njemačkom na osnovu sporazuma napao Poljsku.

Polkski časnici su zarobljeni od strane Crvene armije na poljskom državnom pdručju.

1 0 hvala 0
17 godina

Ima istine u ovom što kaže pilot, i kad je bila zabrana letenja radi erupcije onog vulkana, prvo su se počele zbrajati financijske štete od zabrane letenja,

dakle, zahtjev je bio jasan, pustite da letimo i uz lošiju sigurnost jer financijski gubimo.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice