Razlika je u više manje svemu !? Start meni je najmanje bitna stvar.
Po onome što sam čitao (nisam još probao sam pa možda nij sve tačno) npr. nema tooltipova (meni esencijalni korisni komadić OS-a), čak nema ni windowsa u tim Windowsima (svagdje kaže da u Metrou prozori su ili full screen ili u pozadini ili dva prozora dijele fullscreen).
Neki kažu pa desktop je i dalje tu, je kao posebna aplikacija, koju će vjerovatno ukinit u idućoj verziji ako nastave ovako, a i koliko sam skužio klasične desktop aplikacije i Metro aplikacije nisu međusobno izmjenjive.
A sam taj Metro interface sa golemim šarenim kvadratima je meni (i mnogima) nepodnošljivo estetski i ergonomski neprilagođen ljudskoj percepiji i interakciji. Shvaćam da su htjeli nešto radikalno novo (vidim da neki idiotski govore da je "icon grid" interface izum iPhone-a kad je ustvari nastao sa Windowsima preko deset godina ranije) ali ovo nije pravi put u ergonomskom smislu.
u biti isti si kao i recimo 90% ekipe s foruma koja redovito ima potrebu kokodakat da je vista (odnosno u zadnje vrijeme win8) smeće a nisu je probali nego su to pročitali na net.hr

(just kidding ,maybe!?
)