Windowsi 8 u kolovozu

poruka: 71
|
čitano: 7.338
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windowsi 8 u kolovozu".
18 godina
neaktivan
Windowsi 8 u kolovozu

Interesuje me da li će:

1. omogućavati pravljenje uređaja sa nekom vrstom docking interface-a i
  2. da li će se moći uvezati na kontroler domena?

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Windowsi 8 u kolovozu
a što je s windows 7 SP2? najavljivali su ga u lipnju, a evo nema ga ni u srpnju, dok je 8 vani već za nekoliko dana. bio bi red da 7 sp2 izađe barem istovremeno ili ranije nego 8. ljubitelji 7 i tako neće masovno preći na 8 sudeći po dosadašnjim komentarima.
15 godina
neaktivan
Windowsi 8 u kolovozu

Ionako sam očekivao da će doći tokom ljeta...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Windowsi 8 u kolovozu

Nema ništa o WP8? Mislio sam uzeti Lumiu 710 ili 800 ali ako će skoro (3-4 mjeseca) biti dostupan WP8 sačekao bih... Hm..

Winter is coming...
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
glagoljica kaže...
a što je s windows 7 SP2? najavljivali su ga u lipnju, a evo nema ga ni u srpnju, dok je 8 vani već za nekoliko dana. bio bi red da 7 sp2 izađe barem istovremeno ili ranije nego 8. ljubitelji 7 i tako neće masovno preći na 8 sudeći po dosadašnjim komentarima.

A zašto ne?

14 godina
protjeran

pogledaj komentare na temi o windows 8. ovaj zadnji je fenomenalan. autor: majstor zlatko.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.7.2012 10:32 (glagoljica).
14 godina
neaktivan
glagoljica kaže...

Samo opusteno.

Na PC konfiguracijama pokazao se u praksi ok, dapaće vrlo dobar (ako ne koristiš metro sučelje). Koliko god obečavali, ovo će biti samo mali korak u evoluciji informatike. Veće korake je napravi Surface nego win 8.

16 godina
glagoljica kaže...

pogledaj komentare na temi o windows 8. ovaj zadnji je fenomenalan. autor: majstor zlatko.

Mrzim komentare "Windows 8 je samo ušminkana Sedmica, Sedmica je ušminkana Vista"

A šta bi drugo trebala bit? Svaki put radit operativni sutav od nule?

17 godina
neaktivan
Windowsi 8 u kolovozu

Ništa novo. Windows 7 je pušten 13. kolovoza 2009 za download (bio sam Beta tester).

Mail od 12. 08. 2009.

''Windows 7 Beta - All Mini-Beta Languages are Now Available for Download on Connect‏

8/12/09

msftconn@m​icrosoft.co​m

To ******@hotmail.com 

Dear Zoran,

You are receiving this email as part of the Windows 7 mini-beta program. We would like to announce that all local languages are now available on Connect for download here:

Key FAQ

· Each participant may request one RTM key from Connect

· You must write this key down and store in a safe place as we cannot replace any lost keys

· Each keys will activate one machine

· Keys will activate either platform - x86 or x64

· You do not need a special key to activate localized images. Any Ultimate RTM key will activate any Ultimate RTM image.

Per our previous thank-you email, you have 14 days to download the language of your choice. Please ensure you uncheck any images you do not want to download.

If you have any questions, please don’t hesitate to contact us. Enjoy!

Regards,
The Windows 7 Beta Team

Jeff, Jura, Paul, Todd, Wendy''

S tim ,da je već 29. 07. bilo objavljeno da je RTM verzija gotova.

Bez obzira na to ,Retail verzija je u dućane došla 22. listopada.

Srce_Lava kaže...

Samo opusteno.

Na PC konfiguracijama pokazao se u praksi ok, dapaće vrlo dobar (ako ne koristiš metro sučelje). Koliko god obečavali, ovo će biti samo mali korak u evoluciji informatike. Veće korake je napravi Surface nego win 8.

Ne koristiti Metro? Kako?!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.7.2012 11:24 (kizo2703).
14 godina
protjeran
sirka666 kaže...
glagoljica kaže...

Mrzim komentare "Windows 8 je samo ušminkana Sedmica, Sedmica je ušminkana Vista"

trebalo bi ušminkat os kroz nadogradnje sp 1 i 2 npr, a ne prodavat ništa novo pod revolucionarno.

15 godina
neaktivan
sirka666 kaže...
glagoljica kaže...

Ne,ali bilo bi lijepo da barem 4-7 gigabajta odrade...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
18 godina
odjavljen
Windowsi 8 u kolovozu

Prelazak na osmicu...

Freak Show Inc.

9 5 hvala 0
16 godina
glagoljica kaže...

trebalo bi ušminkat os kroz nadogradnje sp 1 i 2 npr, a ne prodavat ništa novo pod revolucionarno.

Di je tu zarada?

14 godina
protjeran
sirka666 kaže...
glagoljica kaže...

Di je tu zarada?

oni imaju novaca da ne znaju kud će s njim. mogli bi malo pričekat da smisle nešto revolucionarno a ne da za drugačije sučelje plaćaš pravo malo bogatstvo i onda na kraju još požališ što si iskrcao lovu. ovo će im poslije viste biti najneprodavaniji os.

17 godina
Windowsi 8 u kolovozu

Taman mi stiže jedan Vertex 4 , 8ica ce na njega sjest kao budala šamaru ili obrnuto {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
odjavljen
Windowsi 8 u kolovozu

Baš me zanima koji su argumenti za prelazak sa sedmice na osmicu?

Freak Show Inc.

1 1 hvala 0
16 godina
Windowsi 8 u kolovozu

Moja konačna presuda je: ostajem na sedmi, osmu ću imat na tabletu a tablet neće biti na ivy nego na novim atomima, što zbog cijene, što zbog vremena automomije, što zbog radnji koje će se na njemu obavaljati. Amen za mene. I da, novi mobitel će biti sa win phone 8. Etoga.

MIKROBLOG: Ima li nešto gore za čuti od Francuza kako psuje na eng oponašajući afroamerikance? Referenca - FPS MP
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.7.2012 12:45 (KIKI3ooo).

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Windowsi 8 u kolovozu

Čim mi budu dostupni skidam i stavljam to čudo da ga pošteno isprobam.

Nisam impresioniran viđenim, ali disk image i backup je redovit pa se lako vraćam nazad na sedmicu ako mi ne paše.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Najvjerovatnije 8.8.2012
HUGE RESPECT: woodgamesfx, captain_soap_McTawish, rustweaver, royalhero, tracerCPP,Indestructible
18 godina
Ako daju upgrade sa XP na 8 za maximalno 50 eura onda kupujem isti dan.
16 godina
NEW_MAN kaže...
Ako daju upgrade sa XP na 8 za maximalno 50 eura onda kupujem isti dan.

Those running consumer versions of Windows XP, Windows Vista or Windows 7 on qualifying PCs will be able to obtain, via download, an upgrade to Windows 8 Pro for $39.99 through January 31, 2013.

Those running consumer versions of Windows XP, Windows Vista or Windows 7 on qualifying PCs will be able to obtain, at most retail locations where Windows is normally sold in retail packaging, an upgrade to Windows 8 Pro on DVD (in retail packaging) for $69.99 through January 31.

Ovo vrijedi za US, iako ne vidim razloga da toga ne bude i kod nas.

18 godina
Kod nas bude u eurima kaj je prihvatljivo. Znaci za 40 eura si budem ubral download i gg.
18 godina
neaktivan
Windowsi 8 u kolovozu

Moram reć da bez obzira na mišljenja fanboysa i kritičara da mi pari da bi ovaj novi kurs kojim je krenuo Microsoft mogao ispasti njihova najveća financijska pogreška dosad (ako ne i početak pada kompanije).

Bez obzira šta mislite o Win8 pogledajte golemi broj ljudi po Internetu (i to ozbiljnih IT stručnjaka, developera, IT novinara, analitičara itd.) koji smatraju da Win8 ne može uspjeti na tržištu desktop OS-ova, pogotovo što se tiče poslovnog sektora, jer nije ni dizajniran za desktope nego primarno za tablete. Neki fanboysi idiotski kažu : "e sad pljujete po njemu, a za godinu dana će vam biti najbolja stvar ikad", međutim ti isti fanboysi su isto tako govorili i za Vistu i njene kritičare, i šta se na kraju dogodilo, jesu li kritičari došli pameti i uvidjeli da je Vista ustvari najbolja stvar ikad ? Nisu nego je Vista ispala veliko financijsko razočaranje za Microsoft i većina poslovnog sektora i kućnih korisnika nije nikad ni prešla na Vistu nego direktno sa XP na Win7.

Međutim količina kritika i backlasha s kakvom se suočila Vista pred izlazak se ne može ni mjeriti sa količinom (i žestinom) kritika usmjerenih na Win8 koja je DALEKO veća. Mnogi su smatrali da je Vista vrlo manjkava, dok Win8 mnogi smatraju potpuno beskorisnim. S obzirom na to mi se čini (iako se o budućnosti nikad ne može biti siguran) da bi Win8 mogao ispasti znatno gora financijska propast nego Vista (sve ovisi o tome koliko se veliki broj ljudi pali na Metro i njegove šarene kvadratiće, i da li će to pretegnuti nad brigama poslovnog sektora i usera koji preferiraju tradicionalnu funkcionalnost).

Međutim ni situacija nije ista, Vista je bila namijenjena samo za PC-je a Win8 je namijenjen za PC-je i tablete a iduća generacija će ujediniti i PC-je i tablete i smartphoneove (sami Microsoft to tvrdi). Radikalna promjena kursa u dizajnu i funkcioniranju Windowsa je očigledno napravljena sa financijskim ciljevima, tj. da bi iskoristili svoju dominaciju na desktop tržištu kao polugu za ubacivanje na tablet / smartphone tržište (po logici da useri žele isti interface pa će zbog Windows desktopa kupovati i Windows tablete i smartphoneove).

Možda im povećanje profita na tablet / smartphone tržištu nadoknadi manji profit na desktop OS tržištu. Međutim to je vrlo riskantan gamble. Apple / Android su već ukopani i iskusni na tom tržištu, i imaju golem broj lojalnih korisnika (iako nisu svi lojalni naravno). Windows Phone otkad je uveden nije baš nešto eksplodirao kao što su neki očekivali, i dalje zauzima minoran (iako rastući) udio tržišta.

Mnogi analitičari čije sam članke čitao tvrde da Microsoft na tržištu tableta i smartphoneova u konkurenciji sa Appleom i Googleom neće postići veliki uspjeh kakvom se nadaju (jer ne može biti cool kao Apple ili tehnološki moćan i customizable kao Android), iako će definitivno zauzeti svoj komad kolača.

Ako uz to na desktopu veći dio kućnih korisnika i praktično sav poslovni sektor odbije preći na Win8 (pogotovo što su brojne kompanije tek prešle na Win7 a licence su preskupe za plaćati svaki čas) Microsoft bi mogao ostati na suhom u doglednoj budućnosti.

Ne vjerujem da bi u tom slučaju propao ali bi se vjerovatno morao osloniti na rezerve i prepraviti Win9 da bude prilagođen za desktope a ne tablete i smartphoneove, i eventualno praviti odvojeni OS za ovo drugo dvoje (kao što su i trebali od početka, jer za uređaje različite namjene i različite funkcionalnosti jedinstven OS ne može biti optimalan).

Dakle da sumiram, ne mogu sa sigurnošću predviđati budućnost (niko ne može) ali ono što vlastitim očima vidim jeste veća količina i žešće kritike na račun Win8 nego za bilo koje Windowse dosad.

1 1 hvala 0
18 godina
Windowsi 8 u kolovozu

Digo u virtualki na Macu. 8ca leti :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
odjavljen
Originalni_manic kaže...

Digo u virtualki na Macu. 8ca leti :)

Ja nisam nikako uspio na sedmici podići u virtualki. Čim krene izbaci neki exception i kaže da se mora restartati. Image sa msdn-a i neće...

Freak Show Inc.
17 godina
odjavljen
Friday kaže...

Meni je samo jedan dovoljan: 10:44 autonomije na X220 u odnosu na 9:05 sati autonomije s Win7. Inače, sam sustav je brži, odazivniji...

Enkidu kaže...

Bez obzira šta mislite o Win8 pogledajte golemi broj ljudi po Internetu (i to ozbiljnih IT stručnjaka, developera, IT novinara, analitičara itd.) koji smatraju da Win8 ne može uspjeti na tržištu desktop OS-ova, pogotovo što se tiče poslovnog sektora, jer nije ni dizajniran za desktope nego primarno za tablete. Neki fanboysi idiotski kažu : "e sad pljujete po njemu, a za godinu dana će vam biti najbolja stvar ikad", međutim ti isti fanboysi su isto tako govorili i za Vistu i njene kritičare, i šta se na kraju dogodilo, jesu li kritičari došli pameti i uvidjeli da je Vista ustvari najbolja stvar ikad ? Nisu nego je Vista ispala veliko financijsko razočaranje za Microsoft i većina poslovnog sektora i kućnih korisnika nije nikad ni prešla na Vistu nego direktno sa XP na Win7.

Međutim količina kritika i backlasha s kakvom se suočila Vista pred izlazak se ne može ni mjeriti sa količinom (i žestinom) kritika usmjerenih na Win8 koja je DALEKO veća. Mnogi su smatrali da je Vista vrlo manjkava, dok Win8 mnogi smatraju potpuno beskorisnim. S obzirom na to mi se čini (iako se o budućnosti nikad ne može biti siguran) da bi Win8 mogao ispasti znatno gora financijska propast nego Vista (sve ovisi o tome koliko se veliki broj ljudi pali na Metro i njegove šarene kvadratiće, i da li će to pretegnuti nad brigama poslovnog sektora i usera koji preferiraju tradicionalnu funkcionalnost).

Međutim ni situacija nije ista, Vista je bila namijenjena samo za PC-je a Win8 je namijenjen za PC-je i tablete a iduća generacija će ujediniti i PC-je i tablete i smartphoneove (sami Microsoft to tvrdi). Radikalna promjena kursa u dizajnu i funkcioniranju Windowsa je očigledno napravljena sa financijskim ciljevima, tj. da bi iskoristili svoju dominaciju na desktop tržištu kao polugu za ubacivanje na tablet / smartphone tržište (po logici da useri žele isti interface pa će zbog Windows desktopa kupovati i Windows tablete i smartphoneove).

Možda im povećanje profita na tablet / smartphone tržištu nadoknadi manji profit na desktop OS tržištu. Međutim to je vrlo riskantan gamble. Apple / Android su već ukopani i iskusni na tom tržištu, i imaju golem broj lojalnih korisnika (iako nisu svi lojalni naravno). Windows Phone otkad je uveden nije baš nešto eksplodirao kao što su neki očekivali, i dalje zauzima minoran (iako rastući) udio tržišta.

Mnogi analitičari čije sam članke čitao tvrde da Microsoft na tržištu tableta i smartphoneova u konkurenciji sa Appleom i Googleom neće postići veliki uspjeh kakvom se nadaju (jer ne može biti cool kao Apple ili tehnološki moćan i customizable kao Android), iako će definitivno zauzeti svoj komad kolača.

Ako uz to na desktopu veći dio kućnih korisnika i praktično sav poslovni sektor odbije preći na Win8 (pogotovo što su brojne kompanije tek prešle na Win7 a licence su preskupe za plaćati svaki čas) Microsoft bi mogao ostati na suhom u doglednoj budućnosti.

Ne vjerujem da bi u tom slučaju propao ali bi se vjerovatno morao osloniti na rezerve i prepraviti Win9 da bude prilagođen za desktope a ne tablete i smartphoneove, i eventualno praviti odvojeni OS za ovo drugo dvoje (kao što su i trebali od početka, jer za uređaje različite namjene i različite funkcionalnosti jedinstven OS ne može biti optimalan).

Dakle da sumiram, ne mogu sa sigurnošću predviđati budućnost (niko ne može) ali ono što vlastitim očima vidim jeste veća količina i žešće kritike na račun Win8 nego za bilo koje Windowse dosad.

Trenutno koristim OSX i ArchLinux nekih 85% vremena, u odnosu na Windows (zbog posla), tako da sam daleko od fanboya, ali vidim da barataš "činjenicama" koje su velikim dijelom izmišljene gluposti. Bez uvrede tebi osobno.

Ta "gomila stručnjaka" je prilično relativan pojam u rangu "moj frend". Radi se uglavnom o IT novinarima ili češće blogerima i to je samo jedan dio. Volio bih da netko objasni konkretno u čemu se očituje ta "dizajniranost za tablete, a ne desktope" kod Windowsa 8? Da ne komentiram sad ostatak gornje plahte teksta, jer se ionako veći dio zasniva na toj jednoj stvari.

Realno, Windowsi 8, osim u Metro dodatku umjesto Starta, nisu po ničemu drugačiji od Sedmice. Metro Start je samo full-screen verzija Start tipke. Zamjerke (i različitosti) nalaze se samo u jednoj neergonomskoj stvari, a to je da kontekstualni izbornik više nije odmah kod miša, nego na dnu. Nemogućnost grupiranja ikona po folderima je ionako koncept koji teško da ima prednosti: ne znam nikoga tko je nakon Windowsa 7 ikad više klikao po izborniku, a okružen sam ICT stručnjacima i običnim korisnicima. Dapače, "surfanje" po izborniku je svima u sjećanju ostalo kao užas: pomakneš miša malo van uskog polja i navigacija ide iznova jer cijeli "breadcrumb" pod-izbornika kolabira. Divota NOT.

18 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Ta "gomila stručnjaka" je prilično relativan pojam u rangu "moj frend". Radi se uglavnom o IT novinarima ili češće blogerima i to je samo jedan dio.

Nope, as a matter of fact ne radi se o bloggerima, nego o ljudim kojima glavna karijera nije pisanje članaka po netu nego imaju uspješne karijere u IT biznisu i bez uvrede poznatiji su od tebe pa se i njihovo mišljenje u skladu s time više cijeni. I nemaju veze sa "frendovima".

Tonči kaže...
Volio bih da netko objasni konkretno u čemu se očituje ta "dizajniranost za tablete, a ne desktope" kod Windowsa 8?

Bože mili ako to ne vidiš ne znam di su ti oči. Vidi se sa tri kilometra, ne moš ni početi opisivati Win8 a da ne vidiš da je sve prilagođeno za touch interface a ne desktope sa tastaturom i mišem.

Tonči kaže...
Realno, Windowsi 8, osim u Metro dodatku umjesto Starta, nisu po ničemu drugačiji od Sedmice.

Razlika je u više manje svemu !? Start meni je najmanje bitna stvar.

Po onome što sam čitao (nisam još probao sam pa možda nij sve tačno) npr. nema tooltipova (meni esencijalni korisni komadić OS-a), čak nema ni windowsa u tim Windowsima (svagdje kaže da u Metrou prozori su ili full screen ili u pozadini ili dva prozora dijele fullscreen).

Neki kažu pa desktop je i dalje tu, je kao posebna aplikacija, koju će vjerovatno ukinit u idućoj verziji ako nastave ovako, a i koliko sam skužio klasične desktop aplikacije i Metro aplikacije nisu međusobno izmjenjive.

A sam taj Metro interface sa golemim šarenim kvadratima je meni (i mnogima) nepodnošljivo estetski i ergonomski neprilagođen ljudskoj percepiji i interakciji. Shvaćam da su htjeli nešto radikalno novo (vidim da neki idiotski govore da je "icon grid" interface izum iPhone-a kad je ustvari nastao sa Windowsima preko deset godina ranije) ali ovo nije pravi put u ergonomskom smislu.

Neke stvari ne zastarijevaju jer su jednostavno ergonomski i funkcionalno optimalne pa ih ne treba pokušavati modernizirati. Auti sa okruglim kotačima su stari preko 100 godina, ali kockasti i trokutasti kotači jednostavno ne pale (nije da neki nisu probali, kao recimo Mythbustersi) osim ako staviš gusjenice na njih. Isto tako ono što neki nazivaju "icon grid" interfaceom je još uvijek najfunkcionalniji interface za ljudsku interakciju iako je prilično star.

Tonči kaže...

ne znam nikoga tko je nakon Windowsa 7 ikad više klikao po izborniku, a okružen sam ICT stručnjacima i običnim korisnicima. Dapače, "surfanje" po izborniku je svima u sjećanju ostalo kao užas: pomakneš miša malo van uskog polja i navigacija ide iznova jer cijeli "breadcrumb" pod-izbornika kolabira.

Onaj ko je ikad koristio Start meni kao glavnu metodu interakcije sa Windowsima je informatički nepismena osoba.

Anyway, poanta mog posta nije bila da raspravljamo o mom i tvom mišljenju o Win8, koja u krajnjoj liniji nisu važna nikome osim mene i tebe, nego o predviđanju financijskog uspjeha Win8.

A činjenica jeste da je prije izlaska Viste bilo puno kritika na njen račun, i ona je financijski razočarala (iako ne potpuno propala), a sad ima još više kritika na račun Win8, i od običnih idiota po netu, i od uglednih ozbiljnih informiranih profesionalaca. Pa izvuci sam svoj zaključak.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.7.2012 15:33 (Enkidu).
18 godina
odjavljen
Tonči kaže...
Friday kaže...

Meni je samo jedan dovoljan: 10:44 autonomije na X220 u odnosu na 9:05 sati autonomije s Win7. Inače, sam sustav je brži, odazivniji...

OK, ali ja za sebe ne vidim nikakav razlog da to učinim. Nisam spreman boriti se sa novim bubicama koje bi osmica mogla imati kao što ih uglavnom OS-ovi u početku imaju.

Meni sedmica na mom stroju radi super. Zna mi se dogoditi da imam pokrenute 3 virtualke, VS2010, SQL i da pri tom igram BF3 jer je bila "hića" na caspianu pa me ekipa zvala a nije mi se dalo zatvarati sve. I unatoč tome alt-tab radi bez greške, sve funkcionira i odziv je perfektan. Zato mi treba "nešto više" da bih prešao na osmicu. A da ne govorim kako iz aspekta nas developera prelasci na novi OS znaju biti mučni (ne samo OS nego i nove verzije razvojnih alata). Zato mi se čini da ću na sedmici biti dok god se ne pojavi nešto ključno kao npr novi DirectX. Jednostavno ne vidim razloga da "odem"...

Freak Show Inc.
16 godina
Enkidu kaže...

Bože mili ako to ne vidiš ne znam di su ti oči. Vidi se sa tri kilometra, ne moš ni početi opisivati Win8 a da ne vidiš da je sve prilagođeno za touch interface a ne desktope sa tastaturom i mišem.

Sedmica je također prilagođena tabletima, samo ne dovoljno.

Pa pogledaj samo taskbar, kao stvoren za tapkanje prstima, sa svojim ogromnim ikonama.

18 godina
neaktivan
sirka666 kaže...
Enkidu kaže...

Sedmica je također prilagođena tabletima, samo ne dovoljno.

Pa pogledaj samo taskbar, kao stvoren za tapkanje prstima, sa svojim ogromnim ikonama.

Istina, samo to ipak ne smeta za korištenje sa tastaturom i mišem. Iako meni nisu baš privlačne goleme šarene ikone.

Meni u sedmici najviše smeta što su ukinuli korisne i potrebne elemrnte interfacea Windows Explorera samo da bi se izgledom potpuno slagao sa IE-om. Ali zato pomaže ovaj program : http://classicshell.sourceforge.net/. A očigledno nisam ja jedini koji te featuree smatra korisnima i potrebnima (jer ko je napravio ovaj program i ko ga još koristi). Međutim što je Win7 izbacio a valja se ne može mjeriti sa količinom onoga što je Win8 izbacio a valja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.7.2012 15:47 (Enkidu).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice