Ja bih htio ubaciti koje zrnce svoje mudrosti ovdje.
Imao sam Lumiju 710 i bila je OK. U to doba relativno trzavih Androida(2.3), ona je bila fluidna. Aplikacija nije bilo(pogotovo na našem marketu), ali dobro, šta sada. Problem je nastao kada je Microsoft prestao održavati WP7, kao da nikada nije postojao.
Tada sam odlučio da je to zadnji artikl, pogotovo mobitel, koji kupujem od MS-a. Imao sam čak legalne Windowse, ali kada je došlo vrijeme za upgrade, iako sam mogao priuštiti, nisam. To nek naplaćuju od mog zapuštenog mobitela.
Zatim sam uzeo Z1 Compact i to je bio preporod. Mogao si sve, imao si sve.
Lani stara traži novi mobitel i šta ću, malo se raspitam, tu na forumu čujem hvalospjeve o 640, još je k tome i jeftin i uzmem ga ja njoj. Žena zadovoljna, prije je imala Xperiu Solu. Nekada ga koristim malo i stvarno me živcira. U usporedbi sa Z1 i sadašnjom Z5, korištenje Lumije 640 i 930(znači THE Lumije, flagship i najprošireniji), me čini ljutitim. Ne malo puta sam se našao u situaciji da ga ostavim u pola posla, pošaljem u rodni kraj i odem po svoj mobitel.
Pločice su mi OK, fora su, korisne, ali problem je sve drugo.
Prvo, kada povučeš notification bar, dobiješ obavijesti(koje su najčešće označene iscrtanim pravokutnikom(što fali ikonci programa kao na Androidu?) i 4 togglea. Da bi dobio više toggleova, umjesto praktičnog ponovnog povlačenja na Androidu, treba stisnuti Expand, kao da koristim miš pa ne mogu uraditi gestu.
Drugo, gašenje aplikacija bi trebalo biti ergonomskije. Dugo držanje back tipke(u Androidu je posebna tipka, dugo držanje je za search koje je na Androidu dugo držanje, osobna preferenca, više mi se sviđa na Androidu), no zatvaranje je ili tapkanje na X ili bacanje programa gore ili dolje. Ali ti programčići kližu i ne možeš ih bacati brzo nego moraš čekati da ti dođe. A i nema tipka za zatvaranje svih odjedanput.
Treće, IE nema opcije, nema sučelje - teže je za korstiti. Što god da želiš, moraš kliknuti točkice i tražiti. Na Androidu instaliraš browser koji ti paše pa možeš imati toolbar.
Četvrto, tipkovnica. Jedna jedina, neinovativna i predugih tipki. Ali, jedna jedina.
Po meni, jako loš OS po pitanju korištenja na mobitelima. Ne zanima me kakav je "ispod haube". Kupio sam mobitel da ga koristim i WM to omogućava, ali jedva i neoptimizirano.