Windows 8.1 ipak besplatan

poruka: 63
|
čitano: 6.645
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windows 8.1 ipak besplatan".
16 godina

Nije čudo, obzirom da im ruže baš i ne cvjetaju po pitanju Windowsa 8. A i, mislim da je ovo ipak samo Service Pack koji se više ne zove tako, već jednostavno update. {#}

8 4 hvala 1
17 godina
neaktivan
Re: Windows 8.1 ipak besplatan
Znaci uvod da ce se i SPovi placat.
Dal to znaci da cemo moci na nekom EU sudu tuzit firmu jer su nam prodali "poluproizvod" i zele da im platimo fix?
15 godina
neaktivan

dobra opaska, samo što bi tek trebali reči ljudi koji su kupili vistu :-)

17 godina
Drazen kaže...
Znaci uvod da ce se i SPovi placat.
Dal to znaci da cemo moci na nekom EU sudu tuzit firmu jer su nam prodali "poluproizvod" i zele da im platimo fix?

baš..

di smo to došli kad su špekulacije hoće li se update plaćati ili ne..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
Apple naplacuje svoje nadogradnje unutar major release (10.6 na 10.7 je 15$ npr)
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
16 godina
Mitch kaže...
Apple naplacuje svoje nadogradnje unutar major release (10.6 na 10.7 je 15$ npr)

nadogradnje, ne fixeve..

14 godina
neaktivan
Mitch kaže...

Win 8.1 je zakrpa a ne major release. MS takodjer planira godisnji major release ciklus i naplatu upgradea. Kod Applea je major release drugi broj u oznaci (10.8.3), a zakrpa je treci broj (10.8.3). Zakrpe se takodjer ne naplacuju.

15 godina
neaktivan

Znači.Just as I thought.Biti će ipak samo malo veći service pack.Nešto kao što je sp2 bio za xp.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

"there's no such thing as a free lunch"

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
BlueMax kaže...
Mitch kaže...

Win 8.1 je zakrpa a ne major release. MS takodjer planira godisnji major release ciklus i naplatu upgradea. Kod Applea je major release drugi broj u oznaci (10.8.3), a zakrpa je treci broj (10.8.3). Zakrpe se takodjer ne naplacuju.

Pa nije major release, nego po meni vise kao SP, ipak donosi novotarije uz sigurnosne zakrpe

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
14 godina
neaktivan
Mitch kaže...

Pa nije major release, nego po meni vise kao SP, ipak donosi novotarije uz sigurnosne zakrpe

Donose i updatei OSX-a neke sitne izmjene + zakrpe za postojece stvari. npr. 10.8.3 je donio novi Safari, izmjene iTunesa i Bootcampa.

Glavne novotarije koje 8.1 donosi su (valjda) ukidanje nekih ranijih novotarija :)

Win 9 kao major upgrade bi se prema nekim ocekivanjima (uz naplatu) trebao pojaviti sredinom 2014.

12 godina
neaktivan

A Windows phone 8?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ljudi trebaju shvatit da Mac OS X tj Apple ima puno lakši posao, on radi OS za jedan hardware i to je to, Microsoft radi OS za milijune različitih konfiguracija i milijune različitih korisnika zato je i logično da se pojavi i poneki promašaj i uz to ih stalno kažnjavaju zbog "monopola" jer ugrađuju svoj browser u svoj proizvod, dok Apple može raditi što god hoće, dakle ni na toj razini pravila nisu ista. Istina je da Microsoft drži 90 a Apple 5% ali pravila su pravila i po meni za svih trebaju vrijdit ista. Windows 8 jest neka vrsta promašaja ali mislim da smo kao korisnici na to navikli već.

22 1 hvala 0
16 godina

naravno da je besplatan ne znam tko je uopće pomislio da će se naplaćivat ... vjerovatno oni kaj gledaju u čarobnu kuglu

14 godina
neaktivan
PlayMaker10 kaže...

Ljudi trebaju shvatit da Mac OS X tj Apple ima puno lakši posao, on radi OS za jedan hardware i to je to, Microsoft radi OS za milijune različitih konfiguracija i milijune različitih korisnika zato je i logično da se pojavi i poneki promašaj i uz to ih stalno kažnjavaju zbog "monopola" jer ugrađuju svoj browser u svoj proizvod, dok Apple može raditi što god hoće, dakle ni na toj razini pravila nisu ista. Istina je da Microsoft drži 90 a Apple 5% ali pravila su pravila i po meni za svih trebaju vrijdit ista. Windows 8 jest neka vrsta promašaja ali mislim da smo kao korisnici na to navikli već.

zasto bi ista pravila vrijedila za nekoga ko drzi 90% i za nekoga ko drzi 5% te proizvodi OS iskljucivo za vlastiti hardware?

Treba shvatiti da ovdje nije rijec o nogometnim klubovima pa da se navija za ove ili one. Pravila su tu da se zastiti kupac i neobjasnjivo je kako neki ljudi to ne mogu shvatiti vec kukaju zbog kazni Microsoftu, Appleu, Samsungu ili bilo kome. 

17 godina
BlueMax kaže...
Mitch kaže...

A ti radiš u MS u SADu pa si upućen u takve stvari ili?

14 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

A ti radiš u MS u SADu pa si upućen u takve stvari ili?

Jel ti radis u Intela pa znas da ce se slijedeca generacija procesora zvati Haswell?

17 godina
protjeran
BlueMax kaže...
PlayMaker10 kaže...

zasto bi ista pravila vrijedila za nekoga ko drzi 90% i za nekoga ko drzi 5% te proizvodi OS iskljucivo za vlastiti hardware?

Treba shvatiti da ovdje nije rijec o nogometnim klubovima pa da se navija za ove ili one. Pravila su tu da se zastiti kupac i neobjasnjivo je kako neki ljudi to ne mogu shvatiti vec kukaju zbog kazni Microsoftu, Appleu, Samsungu ili bilo kome. 

Microsoft izdaje svoj os i zasto on u njega nema pravo staviti IE ili neke druge programe.. sta bi sad na smartphonima trebalo zabraniti da dolaze s standardnim pretrazivacima interneta.. to su gluposti.. ako mi MS prodaje windowse i ako on zeli neka stavi brdo programa.. kasnije cu ih maknuti ako mi se ne sviđaju ili ih neću koristiti... ii u najgorem slucaju uopce ga necu ni kupiti nego cu staviti linux.. i pravila su prvila... trebaju biti jednaka za sve.. i bas zbog vas koji tako razmisljate tcom dobiva kazne jer nemoze spustiti cijene svojih usluga jer bi tako unistio konkurenciju... e vidis to su gluposti.

Play Hrad Play Cool
17 godina

Hehe, a prva zakrpa će se zvati Windows Blue 8.11 For Workgroups :) :) :)

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
The Black Iso kaže...

Microsoft izdaje svoj os i zasto on u njega nema pravo staviti IE ili neke druge programe.. sta bi sad na smartphonima trebalo zabraniti da dolaze s standardnim pretrazivacima interneta.. to su gluposti.. ako mi MS prodaje windowse i ako on zeli neka stavi brdo programa.. kasnije cu ih maknuti ako mi se ne sviđaju ili ih neću koristiti... ii u najgorem slucaju uopce ga necu ni kupiti nego cu staviti linux.. i pravila su prvila... trebaju biti jednaka za sve.. i bas zbog vas koji tako razmisljate tcom dobiva kazne jer nemoze spustiti cijene svojih usluga jer bi tako unistio konkurenciju... e vidis to su gluposti.

O ovome se do sad pisalo milijun puta i ne pada mi napamet pisati opet. Pun ti je internet objasnjenja rijeci "monopolizam", "antimonopolisticki zakoni" i objasnjenja konkretnog slucaja sa browserom u windowsima. Ako ti to ne mozes shvatiti - tvoj problem.

Sto se tice T-coma, stvar je kristalno jasna. Bar nekima.

13 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
The Black Iso kaže...

O ovome se do sad pisalo milijun puta i ne pada mi napamet pisati opet. Pun ti je internet objasnjenja rijeci "monopolizam", "antimonopolisticki zakoni" i objasnjenja konkretnog slucaja sa browserom u windowsima. Ako ti to ne mozes shvatiti - tvoj problem.

Sto se tice T-coma, stvar je kristalno jasna. Bar nekima.

Pa pisalo se je milion puta, ali baš zato jer tu i dalje nije mnogo toga jasno. Nego sve više izgleda (a to i jeste) kao politika gdje se zakoni proizvoljno i neprincipjelno primjenjuju već kako koja grupa želi nekome nasapunati dasku i vezano uz trenutne interese pojedinih grupa. Sa izvornim smislom "antimonopolizma" to u konkretnom slučaju i nema neke veze. Pa barem ti dobro znaš što se sve "kreativnom" upotrebom zakona danas može postići...

14 godina
neaktivan
Cognitor kaže...

Pa pisalo se je milion puta, ali baš zato jer tu i dalje nije mnogo toga jasno. Nego sve više izgleda (a to i jeste) kao politika gdje se zakoni proizvoljno i neprincipjelno primjenjuju već kako koja grupa želi nekome nasapunati dasku i vezano uz trenutne interese pojedinih grupa. Sa izvornim smislom "antimonopolizma" to u konkretnom slučaju i nema neke veze. Pa barem ti dobro znaš što se sve "kreativnom" upotrebom zakona danas može postići...

Ajde pokusat cu najjednostavnije moguce objasniti.

Dakle Microsoft proizvodi OS i ima ga pravo napraviti onakvim kakvim hoce i staviti u njega sto zeli.

Po ovoj definiciji, tko brani Microsoftu da sutra izda update postojeceg ili novi OS u kojem ce zabraniti izvrsavanje npr. Adobeovih alata?

Microsoft uvidi da se na podrucju aplikacija za obradu fotografije, videa, izradu internet stranica, DTP, dizajn... vrti velika lova i odluci napraviti vlastite alate, a najlakse ce ih progurati tako da u OS-u zabrani izvrsavanje Adobeovih aplikacija. Njihov OS, mogu sta hoce?

Polozaj Windowsa treba gledati kao jednu vrstu koncesije u racunarstvu za koju je itekako bitno da se kontrolira.

Tako i ona prica o Tcomu. Razni operateri iznajmili su infrastrukturu kod  Tcoma (necu sad o tome kako je Tcom dosao do te infrastrukture) i placaju koncesiju po ugovorima. Npr. Optima ima dvogodisnji ugovor po kojem od svake minute razgovora mora T-comu platiti 30 lipa (ajmo rec). Optima je ulozila u vlatiti posao, radnike, automobile, sluzbu za korisnike.... i sve to, kao i profit mora izvuci iz razlike koju oni naplacuju od korisnika minus ono sto moraju platiti Tcomu.

Sad Tcom vidi da su i drugi poceli zaradjivati, konkurencija postaje ozbiljna i uzima se sve manji komad kolaca. Sta napraviti? Unistiti konkurenciju i vratiti monopol. Kako to napraviti? Spustanjem cijena usluge. Tcom ide spustiti svoje cijene tako da koncesionari (konkurencija) to vise ne moze pratiti. Pretplatnici idu tamo gdje je jeftinije a Optima ne moze pratiti spustanje cijena jer, kad odbije ono sto mora platiti Tcomu od minute razgovora, ne moze pokriti ni vlastite troskove a kamoli ostvarivati profit koji je za opstanak firme neophodan. Sa strane glupog korisnika ovo je odlicna situacija jer je njemu cijena razgovora pala. Optima propada, VIP propada, Bnet propada.... Ostaje samo Tcom i firme koje su u njegovom vlasnistvu.

Nagradno pitanje za milijun dolara: sta ce Tcom napraviti kad ostane bez konkurencije? 

13 godina
neaktivan

Ovako, po meni ovo nije samo SP, jer kad ste vidili da SP mijenja UI? Ubacivanje novih verzija programa i jeste zakrpa, a ne nadogradnja. I u starijim Windowsima smo imali nove verzije WMP-a, IE-a i td... Ovdje se radi o vecim izmjenama od obicnog SP-a.

Sto se tice monopola i tjeranja Microsofta da nudi alternativne browsere, to se odnosilo samo na sedmicu, a sedmica nije na 90% kompjutera...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Windows Blue screen of death v8.1

Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bilal kaže...

Ovako, po meni ovo nije samo SP, jer kad ste vidili da SP mijenja UI? Ubacivanje novih verzija programa i jeste zakrpa, a ne nadogradnja. I u starijim Windowsima smo imali nove verzije WMP-a, IE-a i td... Ovdje se radi o vecim izmjenama od obicnog SP-a.

Sto se tice monopola i tjeranja Microsofta da nudi alternativne browsere, to se odnosilo samo na sedmicu, a sedmica nije na 90% kompjutera...

odnosilo se na nove windowse. kad je odluka donesena na win 7 a danas na win 8

http://windows.microsoft.com/en-gb/windows/what-is-the-browser-choice-update

znaci od trenutka donosenja odluke svaki novi windows OS prodan na podrucju EU mora imati browser choice.

to ti je kao kod registracije automobila. Ako tvoj automobil nije morao imati naslone za glavu ili pojas u trenutku kad je prodan ne mora imati ni danas i sasvim normalno prolazi tehnicki pregled.

15 godina
neaktivan
Bilal kaže...

Ovako, po meni ovo nije samo SP, jer kad ste vidili da SP mijenja UI?

Postoji li nekakvo pravilo koje kaže da Service Pack ne može izmijeniti korisničko sučelje? Ne budi površan. UI izmjene nemaju veze sa time. UI se također može smatrati "strganim" i biti popravljen.

0xBADC0DE
13 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
Bilal kaže...

odnosilo se na nove windowse. kad je odluka donesena na win 7 a danas na win 8

http://windows.microsoft.com/en-gb/windows/what-is-the-browser-choice-update

znaci od trenutka donosenja odluke svaki novi windows OS prodan na podrucju EU mora imati browser choice.

to ti je kao kod registracije automobila. Ako tvoj automobil nije morao imati naslone za glavu ili pojas u trenutku kad je prodan ne mora imati ni danas i sasvim normalno prolazi tehnicki pregled.

I gdje je tu monopol? OS koji drzi oko 5% trzista, ako je i toliko.

17 godina
Bilal kaže...

Teško da postoji zvaničan standard šta je SP, a šta ne. Odluka da li je nešto Service Pack, "upgrade" ili major release je, pogotovo danas, "poslovna", tj stvar marketinga i profita (najočigledniji primer: "major" releasevi Firefoxa).

Koliko sam video, UI dobija samo manje tweakove. SP-ovi su do sada donosili i mnogo suštinskije promene od ovih koji su čisto kozmetički (na primer novi sigurnosni mehanizmi i featurei u XP SP2).

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 14:46 (Ivan(4)).
15 godina
neaktivan
Bilal kaže...

Operacijski sustav ne drži monopol. Njegov tvorac može imati monopol. Koliko ono desktop tržišta drži MS sa svojim operacijskim sustavima? Pretpostavlja se da će udio Windowsa 8 u budućnosti narasti kako druge verzije windowsa budu postajale zastarjele i suvišne. Isto tako se pretpostavlja da se udio MS-a neće značajno izmjeniti a to samo znači da će se odnos snaga između različitih verzija windowsa izmjeniti.

Iako, držim kako je cijela ova drama sa izborom browsera debelo zakašnjela reakcija (cirka 10 godina), ali to je posljedica spore i neučinkovite EU birokratske mašinerije.

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.5.2013 14:49 (rustweaver).
14 godina
neaktivan
Bilal kaže...

OS je Microsoft Windows. Windows 8 je samo verzija. Gleda se kompatibilnost. Kad se govori o udjelu OSX-a ili Linuxa onda se govori o ukupnom udjelu a ne udjelu neke verzije ili distribucije i verzije distribucije i da li je 32 ili 64 bit.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice