Ja koji sam totalni linux noob sam uspijo sloziti linux suse da se bota za manje od 20sec npr
Sta od svega gore navedenog mozes sa windowsima?
Imas 6 gigi rama sta je tu cudno?
Mozes napravit cim upalis komp da ti se odma sve ucita u ram i bok
Ja koji sam totalni linux noob sam uspijo sloziti linux suse da se bota za manje od 20sec npr
Linux mozes uzeti i napraviti os za modem, dvd player, auto, mobitel, mozes napraviti os od svega 50mb kao i punokrvni os, mozes ga prilagoditi za super racunala isto kao i za pentium 3 masine sa 256mb rama i 8gb hdd-om i dalje radit na njemu sve sto mozes u windowsima, kao sto rekoh, samo masta ti je granica :)
Sve to, ali trebas uzeti odgovarajucu ediciju windowsa sa kojom je to moguce:
http://www.microsoft.com/windowsembedded/en-us/evaluate/evaluate-windows-embedded-products.aspx
Zasto je onda bas svaki uredaji (printer, dvd player, gps, mikrovalna (da mikrovalna) itd) pa sve do automobila, bankomata i super racunala na linuxu?
http://www.infinius.hr/blog/zasto-linux-cini-zivot-ljepsim-i-laganijim/#more-2339
Na istoji masini win 7 se bota 39sec :)
No to je bio samo mali primjer modifikacije
Linux je jednostavno takav tip OS-a da ga možeš sam nadograđivat, ugrađivat. Windows je više za ljude koji vole ubacit DVD, instalirat i imat OS spreman za korištenje. Ja ne vidin ništa loše u tome.
I ne nismo mi korisnici windowsa glupi zbog toga, niti su svi ljudi na linuxu pametni, jednostavno ta dva OS-a su rađeni za različit tip korisnika.
U nacelu se slazem s ovim postom samo sa jednim ispravkom. I linux mozes samo ubaciti i instalirati te dobiti OS koji radi. Stovise, ubuntu je na friskoj instalaciji funkcionalniji od windowsa (dolazi sa driverima i finom kolicinom softvera). Takoder treba uzeti u obzir i live distre.
Treba preformulirati tu recenicu u: "Windows je vise za ljude koji nemaju potrebu modificirati OS koji koriste".
2. Na windowsima prvo trebam guglat da nađem update, onda moram skinut, onda moram pokrenut, onda moram 3000 puta skisnut next i onda moram restartat. Na linuxima upišem apt-get upgrade
3. Ja sam sve što sam zaželio instalirao s apt-getom, naravmo postoje neke iznimke, ali usporedi s windowsima na kojima sve moraš skidat s neta
.
A koje ti to programe koristis? Vecina profi/komercijalnih programa na windowsima imaju update opciju u samom programu, a MS programi kao sto su IE, media player, office, vs, itd. se updajtaju automatski sa windows updejtom...
Zasto je onda bas svaki uredaji (printer, dvd player, gps, mikrovalna (da mikrovalna) itd) pa sve do automobila, bankomata i super racunala na linuxu?
http://www.infinius.hr/blog/zasto-linux-cini-zivot-ljepsim-i-laganijim/#more-2339
Ako vec dajes linkove na takve blogove, onda barem procitaj tekst na njima prije nego sto dajes komentare:
"Zbog svoje nesigurnosti Windows nije možda najbolji izbor da se primjenjuje u bankarstvu. Stoga nije veliko iznenađenje da je upravo Linux česti izbor kao operativni sustav za bankovne automate. "
" Izrađeni za nepovoljne i teške uvjete Grayhill strojevi nude se sa izborom operativnih sustava sa Linux ili Windows CE."
Neznam iz cega si ti zakljucio da je SVAKI uredjaj na linuxu... 
Moze imati i 15 GB RAM-a i ne bi cinilo nikakvu vecu razliku. Tu je bitan faktor brzina hard diska (hard disk mora procitati te podatke da bi se oni nasli u memoriji, zar ne?), ako je uspio postici da mu hard dsk mora manje raditi na boot up-u onda ce se i sistem brze podici zar ne? Takoder i detekcija odredenih uredaja se vrsi pri bootanju, to takoder usporava bootanje. Ako to moze ukloniti dobit ce brzi boot.
INa istoji masini win 7 se bota 39sec :)
No to je bio samo mali primjer modifikacije
pa da si i u win 7 otiso npr u msconfig i pogasio start up programe i par nepotrebnih servisa isto bi ti letilo
pa da si i u win 7 otiso npr u msconfig i pogasio start up programe i par nepotrebnih servisa isto bi ti letilo
To je startup, nakon sto se OS vec podigao. A sto je sa komponentama za vrijeme bootanja?
U nacelu se slazem s ovim postom samo sa jednim ispravkom. I linux mozes samo ubaciti i instalirati te dobiti OS koji radi. Stovise, ubuntu je na friskoj instalaciji funkcionalniji od windowsa (dolazi sa driverima i finom kolicinom softvera). Takoder treba uzeti u obzir i live distre.
Treba preformulirati tu recenicu u: "Windows je vise za ljude koji nemaju potrebu modificirati OS koji koriste".
Isto moze biti i linux :)
Bavim se tu i tamo servisiranjem kompova raznim ljudima, prosijecnim korisnicima, instaliram im ubuntu i to je to, vec imaju audio/video playere, firefox (sto je svakako booooolja opcija od windowsa koji dolaze sa ie6 ili 7) msn i razne sitnice (kalkulator, program za screenshot itd) i nista vise im netreba, koriste ga bez modifikacija out of the box :) cak imaju vec i drivere, vise nego na win 7.
Moran dodat da windows 7 u sebi ima drivere za brdo hardwarea, i također se može koristit bez instalacije ičega, jedino je potrebno podesit internet i to je to.
Znam, mislim da sam to pokrio sa:
"I linux mozes samo ubaciti i instalirati te dobiti OS koji radi"
Moran dodat da windows 7 u sebi ima drivere za brdo hardwarea, i također se može koristit bez instalacije ičega, jedino je potrebno podesit internet i to je to.
Ne moras naknadno instalirati drivere za graficku karticu, integrirane uredaje na maticnoj ploci (zvuk, mreza...)?
Bavim se tu i tamo servisiranjem kompova raznim ljudima, prosijecnim korisnicima, instaliram im ubuntu i to je to, vec imaju audio/video playere, firefox (sto je svakako booooolja opcija od windowsa koji dolaze sa ie6 ili 7) msn i razne sitnice (kalkulator, program za screenshot itd) i nista vise im netreba, koriste ga bez modifikacija out of the box :) cak imaju vec i drivere, vise nego na win 7.
Kad bi uspoređivao omjer Windows i Linux instalacija koje si do sada odradio, kako bi to izgledalo?
Mozete vi hvalit Linux koliko hocete, ali 0.7% je i dalje 0.7%... 
Ne moras naknadno instalirati drivere za graficku karticu, integrirane uredaje na maticnoj ploci (zvuk, mreza...)?
Ne moraš, iman 5.1 zvuk, nvidia grafičku karticu i sve mi radi sa friškon instalacijon. Istina instalira san drivere za grafiku čisto zbog nekih naprednijih mogućnosti ali poanta je da radi i sa "default" driverima na win7.

Pa? :P
Justin Bieber i Lady Gaga imaju po 400 milijuna pogleda na Youtubeu, pa sigurno nisu bolji od većine glazbenika s 10 milijuna 
Skrolaj par stranica natrag i vidi kako smo dosli do linuxa. Nemoj se igrati policajca nego se ukljuci u raspravu :D
Justin Bieber i Lady Gaga imaju po 400 milijuna pogleda na Youtubeu, pa sigurno nisu bolji od većine glazbenika s 10 milijuna 
Tako je.... isto tako je i Mac OS bolji od windowsa iako ima samo 15%... 
Koji je OS je bolji:
| 9 | Windows 3.11 |
|---|---|
| 0 | Mac OS X |
| 6 | Linux |
Isto tako ne mora značiti ni da su neki s 10 mil. bolji od Gage i sličnih.
Pitanje je, ako je tako dobar i još besplatan - zašto nema više korisnika?
od dana kad sam prestao koristiti XP su mi random BSOD-ovi postali nepoznanica. Ne znam šta bi mi trebao biti da instaliram XP na svoj stroj.
Za skoro 99% BSOD-ova su odgovorni driveri. Windows kernel je monolitni kernel i ne moze sprijeciti BSOD, eventualno ga moze samo ne prikazati. Niti linux nije otporan na lose drivere, i tamo se moze dogoditi havarija kada neki driver poblesavi, tako da ne mozes svaljivati krivnju iskljucivo na stare verzije windowsa.
Cinjenica da ti na visti ne susreces BSOD-ove ne znaci da ih na visti ne moze biti, nego samo da su driveri za vistu bolje napisani. Ali drago mi je da ih ne susreces. :D
Nisam ja rekao da je XP kriv, no činjenica je da ga na Visti ni na 7 nisam vidio, osim onih za koje sam sam kriv, kao pretjerivanje s overclockom i slične gluposti. U XP-u sam u 5 godina koliko sam ih koristio stalno imao BSOD-ove, a nakon što sam instalirao Vistu, i to u doba kad je tek izašla (vjerujem da još nije bila ni u retail fazi) i nekih drivera stvarno nije bilo specifično za Vistu, već sam koristio one koje sam koristio za XP. Dakle, isti driveri, koji su službeno bili za XP, su očigledno stabilnije radili na Visti nego na XP-u.
Ne svaljujem svu krivnju na XP, samo mene očito nije baš volio, tako da ne volim ni ja njega :D
EDIT: Kad bolje razmislim, mislim da sam Vistu počeo koristiti od nekog RC-a, samo se ne sjećam je li bio RC1 ili RC2. Tad sam ga već koristio kao glavni OS, a XP sam koristio samo za onih par divljih programa koji se nisu tad još htjeli vrtiti u Visti.
Isto tako ne mora značiti ni da su neki s 10 mil. bolji od Gage i sličnih.
Pitanje je, ako je tako dobar i još besplatan - zašto nema više korisnika?
Zbog godina i godina microsoftovog monopola i mišljenja ljudi da je kompliciran.
Hrpa gluposti,ti hoces rec da su oni u MS-u budale i da neznaju sta rade?
I ovo sa zagusivanjem hardvera ma bravo
Bas me zanima tvoja konfa cim ti je sedmica kak kazes radila presporo :S
Da mi ovi programi sto si nabrojo valjaju koristio bih i i na windowsima sta ne?
Nebi rekao da su budale, ali ponekad znaju biti blizu tome, pogotovo Monkeyboy ali priznajem da je zabavan.
Kompjuter je, C2D E6600, 4GB RAM, 1950pro i PATA disk Seagate Barracuda 60GB, slabo, zar ne?
Zavisi što tražiš od playera.
Zbog godina i godina microsoftovog monopola i mišljenja ljudi da je kompliciran.
Daj molin te... mora je microsoft nekako doć do te pozicije da može držat monopol, nije priko noći posta ono šta je, sinonim za operativne sustave.
Daj molin te... mora je microsoft nekako doć do te pozicije da može držat monopol, nije priko noći posta ono šta je, sinonim za operativne sustave.
Pa došao je jer 90ih nije imao nikakve konkurencije budući da je Steve Jobs otišao iz Applea i Apple je počeo brljati, a tada je Linux bio jako komplicirani OS i jednostavno nije bio namjenjen masama.
Normalno je da su Windowsi broj jedan, Mac na drugom mjestu, a sve ostalo manje bitno. 90% ljudi smatra windowse sinonimom za kompjuter, a za linux nisu ni čuli. Ovdje je drugacija stvar jer je informatički forum.
Potpuno se slažem. Bilo je samo pitanje vremena kada će XP početi opadati, iako će još koju godinu ostati dosta zastupljen, jer firme, uredi, banke koje su platile masne pare za licencu XP-a neće davati uskoro pare, još veće za 7icu ili neki drugi OS.
Uredima, bankama i sl. je manji izdatak kupovina novog OS-a nego kucnim korisnicima. Osim onima koji ne kupuju OS. Ovo je situacija u kojoj Microsoft koristi piratizam za vlastitu promociju. Ovdje je rijec o zastupljenosti a ne o prodaji. Prosjecan pirat nema puno razloga za prijeci na win 7 ali jos manje razloga ima za ne prijeci jer mu je besplatan i uvijek se moze vratiti na staro. Poslovni korisnik osim sto mora platiti za skoro nikakvu razliku (jer poslovnom korisniku OS sluzi za pokretanje aplikacije i izgled samog OS-a mu nimalo ne znaci) postoji mogucnost da mu ono sto je do tada radilo vise nece raditi (kao kod mene hp dj110plus u mrezi, a printer kosta 15k kn).
Pa došao je jer 90ih nije imao nikakve konkurencije budući da je Steve Jobs otišao iz Applea i Apple je počeo brljati, a tada je Linux bio jako komplicirani OS i jednostavno nije bio namjenjen masama.
Doša je zato jer je to kvalitetan OS, 90% ljudi ga koristi, ne virujen da ih je toliko puno glupo da ne zna naučit osnove linuxa, s druge strane linuxa ima 5%...
Pa imao je, recimo IBM-ov OS/2. 90-te su bile pravo sarenilo sto se operacijskih sustava tice.