Ovo presnimavanja drivera da nije žalosno bilo bi smiješno. Zašto taj appleovski nastup 'Mi znamo što je najbolje za vas'.
http://www.howtogeek.com/227827/windows-10-is-great-except-for-the-parts-that-are-terrible/

Ovo presnimavanja drivera da nije žalosno bilo bi smiješno. Zašto taj appleovski nastup 'Mi znamo što je najbolje za vas'.
http://www.howtogeek.com/227827/windows-10-is-great-except-for-the-parts-that-are-terrible/
Ako ste i mijenjali postavke u Win10 vezane za privatnost i dostavu svih mogućih podataka Microsoftu,
sa zadnjim zakrpama sve je vraćeno da default postavke.
Pa provjerite sve ponovno.
Svima je valjda već jasno da Win10 zapravo i nije besplatan.... naplaćuje se vašim podacima.
Izbor imate. Ako vam se ne sviđa eno vam Ubuntu. Daj se skompajlirajte
Na Ubuntu ne bi uspio pokrenuti ni igru ni stream, tako da, kad smo kod toga, linux je još eonima iza winsa.
Na Ubuntu ne bi uspio pokrenuti ni igru ni stream, tako da, kad smo kod toga, linux je još eonima iza winsa.
Slažem se. I zato se čudim što se bune.
Igre nisu bitne za život, pa ako želiš igre, istrpi i nasumičan restart i nasumičan upload i nasumičan update drivera i nasumične hamburgere u start meniju. Ako želiš imati potpunu kontrolu nad računalom nećeš koristiti Win10 Home.
Weak troll is weak.
Slažem se. I zato se čudim što se bune.
Igre nisu bitne za život, pa ako želiš igre, istrpi i nasumičan restart i nasumičan upload i nasumičan update drivera i nasumične hamburgere u start meniju. Ako želiš imati potpunu kontrolu nad računalom nećeš koristiti Win10 Home.
Znam da je ovo p-word show off, ali...
Ako hoćeš potpunu kotrolu, dići ćeš firewall, ne treba ti išta poviše Homea...
Win10 je kod mene bio 2 tjedna. Nikad više drugovi, nikada više.
Programeri u tom Microsoftu nikad neće naučiti u biti programirati.
Ako dosad nisu naučili implementirat prijašnja iskustva sa bivšim OS-vima u win 10 da se nedogađaju česte greške i to banalne nikad od njih IT-ovci.
10-ka ti nema weather?
Paaa,ne znam na sto tocno misliš.Kada stisnem start imam tab vrijeme,ali to samo kada kliknem na to-u biti nisam nisam niti kliknuo(evo dok ovo pišem,kliknuo sam i pita me da nastimam Farenhaite/celzijuse-grad...)Znaci,trebalo bi biti na off!
Znaci nemam nista aktivno,sto mi u pozadini radi,a da treba lokaciju.No,opet primjetim u uglu na mi se na par sekundi upali lokacija.
Sve sam ja to iskljucio i Cortanu,u biti barem se tješim da jesam!
Desetka je definitivno najvece sr"nje sto se OSa tice. Od kad je izasao sam mu dao priliku, pomirio se sa svim bugovima. Neki dan sam sređivao sestrinoj curi laptop, i kad mi je poceo skidati 4GB updateova za Office, i tek na trecem pokusaju ih uspio instalirati, na svoj ThinkPad sam vrato sedmicu. Koristit cu ju do kad joj ne ukinu podrsku kao sto su sa XP, a onda prelazim na Mac OS...
Neuki korisnik koji ne zna upravljati OS-om. (< "UPRAVLJATI"? KAO DA KUPIŠ AUTO PA TE NATJERAJU DA BUDEŠ I AUTO-MEHANIČAR!)
KAKO NETKO MOŽE BITI TOLIKO BEZOBRAZAN I UVJERAVATI OSTATAK SVIJETA DA JE U KRIVU - JER JE ON "WINDOWS INSAJDER", JER SE NJEMU TO (JOŠ) NIJE DESILO - ILI JE NAPROSTO PLAĆENIK ILI FANATIK KOJI NE PRIZNAJE STVARNOST?
Koliko sam ovdje glupih argumenata pročitao: ako nisi platio (što su ti nudili "besplatno") - ko te je...??? Pa onda još - "uzmi Enterprise verziju pa će ti sve raditi" - halo???
Citiram: "Microsoft® Enterprise Agreement je program količinskog licenciranja namijenjen tvrtkama s više od 250 računala."
http://www.span.hr/hr/rjesenja/softver/microsoft-licenciranje/
W10 Pro dođe cca 1300KN. Ali onda, kao, kupiš drek, nego ti potpiši "đavolji ugovor na 3 godine" za Enterprise, za "ponudu koju ne možeš odbiti", - i ono što si kupio te onda neće za...bavati???
Pa kako vas nije sram takav reket reklamirati?
Citirao sam niže još "neukih korisnika" iz stvarnog svijeta, po ovome očito čistih glupana, jer im kao i ostatku svijeta, Win10 radi generalne probleme, a oni valjda nisu dosta mudri i uzeli "ugovor za star-trek-windowse koji će odjednom raditi upravo onako kako treba"? I uvijek, baš uvijek su krivi - korisnici? Pa napravite analogni primjer sa auto industrijom, zamislite da vam uvale auto pod istim uvjetima. "Samo uzmi dogradnju džabe (ali ti neću reći da ti poslije stroj postaje samovoljan)". Pa čak i ako platiš: "Jbg, ne vozi ti kako treba, stane baš kad ti je frka, ali ti lijepo sad kupi novi motor pa će sve biti ok, ili uzmi na beskrajni leasing i budi naš rob do daljnjeg pa će sve biti super."
O drugim glupostima sa sigurnošću, prisluškivanjem i samovoljom da ne pričam: Pa to su još na Xbox pokušali, sa Kinect kamerom i zvučnicima, koji bi trebali biti 24/7 upaljeni i snimati vam sve doma čim se pokret registrira. Pitam se zašto to nije prošlo na tržištu...
Za ovo nitko drugi nije kriv osim samih korisnika. Svi se žale na windowse a opet ih kupuju i podržavaju. Ovo je kapitalizam i jedini način da korisnici izraze svoje nezadovoljstvo je da prestanu kupovati određeni proizvod. (< OSIM AKO NETKO NEMA MONOPOL PA NE MOŽEŠ BIRATI?)
ili da prestanu uzimati sve ono sto im se ponudi besplatnopa nece biti razloga pizditi !
Sto se tice navedenog primjera i update-a, kriv je korisnik koji nije podesio update, meni ("sve super pa ko je... ostatak svijeta")
("kriv je korisnik koji nije podesio update")
Točno.
Neuki korisnik koji ne zna upravljati OS-om.
Isto tako korisnik ne zna upravljati OS-om ako podesi neku opciju na OFF i onda to MS vrati na ON?
Ne samo da ti ga MS metne od iza nego i kad kažeš ne nečemu on ti lupi šamar i kaže da.
...lijepo napiše da će vratiti na ON ako primijeti da neko vrijeme ("for a while") držiš opciju na OFF. Zašto? Zato jer premalo ljudi vodi računa o sigurnosti PC-a, pa je MS umjesto njih odlučio forsirati zaštitu. Je li to u redu? Odluči sam. (A MOŽDA MS PRIMJETI DA MOŽE UZETI JOŠ MALO PARA? NIJE LI TO OČIGLEDNIJI RAZLOG? BTW REKET - PRODAJA "ZAŠTITE"! RAČUNALO TI NE RADI - ALI SI "ZAŠTIĆEN"!)
Ovog korisnika nitko ga nije tjerao da instalira Win 10. ("kriv je korisnik")
Isto tako sam dugo prije toga bio insider i isprobavao sam Win 10. Meni ("sve super pa ko je... ostatak svijeta").
AFAIK, Win 10 Home nemaju tu mogućnost i njima se update instalira automatski. (<"PA TI LIJEPO PREĐI NA ENTERPRISE REKET")
Doslovno ti ga znači MS metne i nema ne, možeš samo plakati.
Gdje su druga četvorica? Kako ste organizirali dežurstvo za vikend? (<EVO PREDVODNIKA MS STADA "INSAJDERA" NA DIJELU - I JOŠ ZA OVU PROPAGANDU PROZIVA DRUGE! A BROJI KAO KARAMARKO - DA SE SAD 50 LJUDI ZAINATI I NAPIŠE ISTI PROBLEM - OPET BI MU BILA "ČETVORICA"!)
A EVO SAD I GLASA "NEUKIH KORISNIKA", "ČETVORICE" VALJDA "ANTI-MS PLAĆENIKA" ILI ONIH KOJI ONAK, IZ DOSADE, "IZMIŠLJAJU" O VLASTITIM GROZNIM ISKUSTVIMA:
To ti je raspao Winsocks, ja sam doslovno sve probao i nema sanse da se to rijesi. Jedini nacin je bio downgrade na prosli major build i naravno reinstalacija programa koji su u meduvremenu instalirani. Downgrade na sedmicu nije bila opcija jer se to dogodilo na Dell XPS 13" i najsmijesnije je bilo da je ping radio, ali ostatak nula bodova.
odrzavam dosta racunala u raznim firmama i najveci problem je win10 u zadnje vrijeme, jer non stop neki kurac azurira, pa ne uspije, pa office prestane raditi radi toga i sl. nebuloze, a nacesci problem je sa printerima i skenerima, instaliras i sve super radi jedno 2-3 dana, dok windowsi ne odluce da im se taj driver ne svida i krenu instalirati neki drugi (bez pitanja ili znanja korisnika), nakon cega naravno printer vise ne radi dok se ponovo ne vrati stari driver..
sad sam im svima prisilno iskljucio update i rade super, a ms neka mi popusi kitu
I KOJI JE ODGOVOR MS-TROLA SA POČETKA?
Enterprise verzija? (<"PA TI LIJEPO PREĐI NA ENTERPRISE REKET")
Sjećam se kako su me prije par mjeseci neki pljuckali kako nemam pojma i izmišljam kada sam rekao da su mi se Win10 rebootali usred rada , u mom slučaju nije bila igra nego NetBeans.
Nakon toga sam progooglao i našao način kako isključiti automatsko skidanje i instaliranje update-a i od onda nemam problema sa tom "funkcionalnošću".
Enterprise verzija?
i pro
Vratili su funkciju koju su korisnici jako mrzili na Visti, samovolju OS-a gdje ga briga sta ti radis i on se sam restarta. U sedmici je to ispravljeno da bi to u desetki opet vratili plus pitanje privatnosti i uvjetno receno los UI.
Ovo sto neki kazu uzmite enterprise verziju, downgradali su Pro na home (ne mogu se iskljuciti updatovi), home na starter i sad bi htjeli da sve firme placaju iznajmljivanje OS-a sto je suludo za manje operacije. Recimo na PRO verziji sa GP-om se ne moze disablati windows store nego je to tek moguce u Enterprise verziji. U zadnjih 2 tjedna su srusili i masu masinu koje su napravljene sa Asus maticnom plocom, jednostavno trebaju opet zaposliti quality control jer ovo prerasta u veliki fijasko i nije spmreno za produkciju.
Ovog gamera jos mogu shvatit da nezna, ali ovu ekipu sa TVa-vremenske prognoze, oni bi trebali imat plaćenog Admina koji se brine o takvim stvarima. Ili ga nemaju (big mistake) ili ga imaju al je lik retard pa nezna svoj posao.
Get Windows 10 usred live broadcasta- da sam šef prštali bi otkazi samo tako, pogotovo ako ima sistemaš zaduzen za sve. A moguće je da je i šef debil ili mu nisu dali budžet da unajmi pravog čovjeka za posao.
Koja komedija.
MSova jedina greška je što nije namjestio out of the box da se updejti instaliraju tek nakon što korisnik sam odluči restartat ili ugasit računalo. Za servere se moraju brinuti admini plaćeni za to.
Preko Group Policy opcije u doslovno 1 minutu se namjesti kako i kada želiš da ti se skidaju updejti, i ono najbitnije kada želiš da se primjene- u nekom određenom zadanom vremenskom roku, pri restartu-shutdownu ili ručnim odabirom.
Razina neznanja i gluposti vezanog za ovu prezvakanu temu u 2016 me stvarno već pomalo čudi, gdje danas svaka šuša ima net na svim uređajima i hrpetinom step by step tutorijala sa slikicama za čak i one koji se totalno ne snalaze sa osnovnim administracijama OSa.
MS je ispao glup što se toga tiče, a korisnici lijeni i neinformirani.
Jučer sam furao čovjeku novi laptop na reklamaciju jer je HDD bio defektan, i fino mu objasnio problem, odgovor je bio e kompa a da ti meni staviš stare Windowse na to 7 ili 8 pa neće radit ove probleme..
Radije neka se Win 10 korisnici brinu oko micanja MSovog bloatware metro aplikacija i raznog telemetrijskog smeća koji šalje prema MS i ostalim serverima, a update se riješi edukacijom u 10 minuta. Telemetrija i bloatware isto 5 minuta posla i jedan restart.
Govoreći o Win 7 ili 8.1 default postavkama vezanim kada se kritični sigurnosni updejti instaliraju, default je 3 sata AM (tj ujutro) kada su je većini prosječnih korisnika upaljen komp lol..kako da ne.
**If no schedule is specified, the default schedule for all installations will be every day at 3:00 AM. If any updates require a restart to complete the installation, Windows will restart the computer automatically. (If a user is signed in to the computer when Windows is ready to restart, the user will be notified and given the option to delay the restart.)
Što znači da će skinut updejte, defaultni detection interval za nove updejte je bio svakih 22 sata, ali ko zna kad će instalirati, onako vrlo *sigurno i pouzdano* za sadašnje stanje razine samo-edukacije korisnika i sve siline raznih sigurnosnih rupa i prijetnji koje haraju netom, koji čak nemoraju biti vezani za sam Win Os. Ako je korisnik za kompom, moze napraviti Delay, ako nije što se onda dešava?
A ovo je recimo bilo upaljeno samo ako se štimalo preko group policy:
On Windows 8 and later, you can set updates to install during automatic maintenance instead of a specific schedule. Automatic maintenance will install updates when the computer is not in use, and avoid doing so when the computer is running on battery power. If automatic maintenance is unable to install updates for 2 days, Windows Update will install updates right away. Users will then be notified about an upcoming restart, and that restart will only take place if there is no potential for accidental data loss.
Što točno znači computer not in use, i koliko dugo to traje? Kada se upali screen saver? hdd napravi spindown? Proc ode u idle na par minuta? što ako je sve pogašeno od strane korisnika ili vrti neku aplikaciju u pozadini koja rošta po hddu ili procu?
Uglavnom, korisnici win7 ili win 8.1 OSa u stvari pojma nisu imali da li i kada im se instaliraju updejti na OS. Da samo znate koliko para su mnogi zaradili servisima mašina zato što su updejti na sedmici-osmici bili pogašeni ili loše postavljeni. Mnoge mašine su skidale update ali korisnik dugo vremena nebi restartao ili izabrao opciju Restart -Shutdown & Install Updates nego bi samo išao klasični restart-shutdown bez onog update.
Ali ono što neznaš ne škodi u glavi. Daleko od očiju i mozga i nema brige. Ali to je sve radilo prije :) Je u smislu da stari windowsi nisu radili agresivno autmatski restart, zavisno o postavkama i načina korištenja kompa.
Ima forum, imaju tutorijali totalno laki za pratit. Treba se malo educirati se koji god se OS koristi.
Ne znam što imate protiv do sada najboljih Windowsa. Ovo se naravno ne dešava kod strojeva kritičnih za misiju na Enterprise verziji.
Haha, jel to novi naziv za umij se hladnom vodom i ne seri?
Skompajliraj se kompa :D
"UPRAVLJATI"? KAO DA KUPIŠ AUTO PA TE NATJERAJU DA BUDEŠ I AUTO-MEHANIČAR!)
Ridam od smijeha.
Ne cijenim nikoga tko nije barem pokušao riješiti problem koji ga muči s Windowsima po kojima pljuje. Danas je to uz pomoć interneta super lagano. Da ne postoji automatski update (a postoji razlog zašto je automatiziran), onda bi se ekipa bunila zašto je to tako.
MS-u je vrijednost dionica u slobodnom padu, padaju i Apple i Google, ocito je takav trend, ali uvjerljivo MS ima najveci (negativni) nagib pravca i to je cist zasluzeno.
Win 10 im je drek, Xbox novi nema sanse kraj PS-a, WP je propo ko Nokia.
Jedna (ne)zgoda koja me izbacila iz takta na Win 10:
OneDrive mi je poceo s PC-a uplodat neku datoteku od 6 GB, nemam uvid koja je to datoteka i ne mogu prekinut taj upload, mozda se i moze, ali ne na jednostavan nacin. Problem sam rijesio da sam pratio tut s neta na koji nacin removati OneDrive s Windowsa.
Enterprise verzija?
i pro
I nisi pokušao blokirati update drivera za printere i skenere?
Ovo sto neki kazu uzmite enterprise verziju, downgradali su Pro na home (ne mogu se iskljuciti updatovi), home na starter i sad bi htjeli da sve firme placaju iznajmljivanje OS-a sto je suludo za manje operacije. Recimo na PRO verziji sa GP-om se ne moze disablati windows store nego je to tek moguce u Enterprise verziji. U zadnjih 2 tjedna su srusili i masu masinu koje su napravljene sa Asus maticnom plocom, jednostavno trebaju opet zaposliti quality control jer ovo prerasta u veliki fijasko i nije spmreno za produkciju.
Enterprise verzija ima svoju namjenu i posebnu politiku kad je riječ o nadogradnjama. Što će nekome enterprise verzija kod kuće?
"downgradali su Pro na home (ne mogu se iskljuciti updatovi)" Mogu se isključiti updateovi. Na Pro.
Enterprise verzija ima svoju namjenu i posebnu politiku kad je riječ o nadogradnjama. Što će nekome enterprise verzija kod kuće?
"downgradali su Pro na home (ne mogu se iskljuciti updatovi)" Mogu se isključiti updateovi. Na Pro.
Rezu sve opcije i ako se ljudi zale zasto nema tih opcija, kazu uzmite Enterprise tamo sve mozete konfigurirati. U tom smislu je isao moj komentar zasto bi male firme i kucni korisnici trebali imati Enterprise verziju da bi zadrzali razinu konfigurabilnosti sustava kao sto je bio recimo na sedmici.
Rekao sam da se na home ne mogu updatovi iskljuciti, na pro se mogu.
Ne vrati baš sve opcije na ON. Za "Real time protection" ti lijepo napiše da će vratiti na ON ako primijeti da neko vrijeme ("for a while") držiš opciju na OFF. Zašto? Zato jer premalo ljudi vodi računa o sigurnosti PC-a, pa je MS umjesto njih odlučio forsirati zaštitu. Je li to u redu? Odluči sam.
...Ne, nije u redu. Niti jedan program, pa tako niti OS ne smije raditi ili napraviti bilo sto sto korisnik od njega nije eksplicitno zatrazio. Svaki program, pa tako i OS mora biti u potpunoj kontroli korisnika. Ako korisnik iskljuci zastitu, pa sto to ima OS biti briga? Korisnik iskljuci, OS to mora ispostovati. Korisnik ukljuci zastitu, opet, sto to OS ima biti briga? Korisnik ukljuci, to mora biti odradeno.
Ovo je u rangu toga da ja u Excelu napisem u celiju 5.5, ali Excel odluci da je bolje da tu pise 5 jer se to lakse zaokruzi na cijeli broj pa mi upise 5. Ono, koji k?
Programi i OS moraju raditi tocno i samo ono sto se eksplicitno zatrazi od njih, sve druge "samoinicijative" i slicne budalastine su najgore sto softver moze raditi.
Trebao bi Mojsije ponovno otici po Bozje zapovijedi, ali ovaj puta ispravljenu verziju gdje ce biti dodana 11. zapovijed: "Programiraj program tako da radi samo ono sto se od njega i trazi, inace ces gorjeti u najdubljem od sedam paklova". Mozda da se osvjezi i sedam smrtnih grijeha, s osmim koji ce adresirati to pitanje. A s obzirom da je, hvala Bogu, danas svugdje svjetovna vlast, bilo bi dobro osvjeziti i ustave, pa i dodati zakone koji bi rijesili to pitanje.
OneDrive mi je poceo s PC-a uplodat neku datoteku od 6 GB, nemam uvid koja je to datoteka i ne mogu prekinut taj upload
Prvi korak je ne koristiti MS account u Win 10. Onda se ne može automatski spojiti i samim time nema što prenositi i syncati. Ako baš moraš koristiti MS account, onda se spajanje na onedrive može spriječiti na prilično jednostavan način.
Programeri u tom Microsoftu nikad neće naučiti u biti programirati.
Ako dosad nisu naučili implementirat prijašnja iskustva sa bivšim OS-vima u win 10 da se nedogađaju česte greške i to banalne nikad od njih IT-ovci.
Njihov najveći problem jest što je njihova defaultna politika bez obzira na verziju OS-a (home-pro-ent) bila da uopće ne prilagođavaju verziju OSa kupcu kojem prodaju u toj mjeri da je to sve spremno više manje out of the box, nego generaliziraju da bi obuhvatili što veći spektar tržišta, i osim nekih fičera koji fale ili su prisutni na specifičnoj verziji OS-a što se tiče bilo kakvog daljnjeg poštimavanja toga nema.
Ali treba uzeti u obzir širu sliku, za što se se sve danas windows os, win server, win office, cloud koristi, nemoguće je prilagodit to sve out of the box svima. Ali da su mogli neke stvari sredit na Home ediciji odmah pod default mogli su. Vjerovatno i hoće kako vrijeme bude odmicalo.
Ja isto nikad nisam sreo linuxaša koji instalira bilo koju distru, i da dalje baš ništa ne dira niti sebi prilagođava. To moze proć na Mac OS, koji je lijepo naštimao out of the box iskustvo ali isključivo za home usere - ljude koji bi inače bili pogubljeni po bilo kojem OSu ako mora napravit bilo što u control panelu, a kamoli šta drugo detaljnije poštimavat. Kreativci i svi ostali koji god OS koriste moraju ga prilagoditi sebi.
Ja kad instaliram Winse koji su mi primarni OS, imam čitavu ceremoniju što radim da prilagodim OS svoim potrebama. Ako znaš oko toga i znaš što želiš, poslje radi sve više manje bez ikakvih problema i jako pouzdano.
Drugi problem, pogotovo kad se priča o poslovnom okruzenju, gdje su danas svi su ovisni o IT infrastrukturi u većoj ili manjoj, ali nitko neće platiti admina da održava sve to kako treba i da krajnji korisnik nema nikakvih većih problema i da bude produktivan koliko god je to moguće. Ima onih koji plate premalo pa tu ima svega, od bmk do kalibra admina koji radi taj posao.
Alo live TV broadcast, GET WINDOWS popup. Roflmao.
Home korisnici koji nemaju zivaca, vremena niti znanja, isto bi trebali naći nekoga tko se kuzi u to, platiti jednom-dvaput godišnje instalaciju i održavanje i svi sretni. Ja kad nekome radim na tome bilo kao usluga ili kao naplata u svoje slobodno vrijeme, što se prosječnog home korisnika tiče-sjedi i vozi, poštimam sve tako da on više nema tu nikavih briga ni problema u bilo kojem aspektu, ako šta iskrsne riješit ćemo brzo. I svi sretni. Štoviše znam ljude koji poslje imaju miljon poziva što opravdane jer nisu sredili sistem-appse kako treba, što za gluposti, ja povratnih poziva jednostavno nemam, nakon što nekome sredim komp i prođem neku osnovnu edukaciju od 15tak minuta ako je čovjek slabijeg znanja oko toga.
Rezu sve opcije i ako se ljudi zale zasto nema tih opcija, kazu uzmite Enterprise tamo sve mozete konfigurirati. U tom smislu je isao moj komentar zasto bi male firme i kucni korisnici trebali imati Enterprise verziju da bi zadrzali razinu konfigurabilnosti sustava kao sto je bio recimo na sedmici.
Rekao sam da se na home ne mogu updatovi iskljuciti, na pro se mogu.
Režu i svi ostali svoje usluge (MaxTV i ukidanje Eurosporta ili Evo TV i smanjivanje HBO i Cinemaxa na dar s 12 na 6 mjeseci). Proučiš ponudu i odlučiš odgovarali li ti ili ne. Tako je i s Windowsima. I Pro verzija se može prilično dobro konfigurirati, samo je potrebno uložiti trud i vrijeme u to. Ovakvi kakvi su, Windowsi su super za nezahtjevne korisnike koji vole imati OS na autopilotu. Kao da kupiš auto i dalje na njemu ne radiš ništa osim što ga voziš. A netko drugi će taj isti auto tunirati raznim dodacima i preradama i uživati u tome. Ovim prvima konfigurabilnost ne znači baš ništa.
Napisao si "downgradali su Pro na home (ne mogu se iskljuciti updatovi)". Za mene to znači da su osakatili Pro i da se ne mogu isključiti updateovi.
Ne, nije u redu. Niti jedan program, pa tako niti OS ne smije raditi ili napraviti bilo sto sto korisnik od njega nije eksplicitno zatrazio. Svaki program, pa tako i OS mora biti u potpunoj kontroli korisnika. Ako korisnik iskljuci zastitu, pa sto to ima OS biti briga? Korisnik iskljuci, OS to mora ispostovati. Korisnik ukljuci zastitu, opet, sto to OS ima biti briga? Korisnik ukljuci, to mora biti odradeno.
Gle, ti meni pišeš kako bi korisnik trebao imati potpunu kontrolu. A taj isti korisnik ili korisnici na ovom forumu na kojem i ti pišeš ne znaju kako isključiti automatski update (a curi "održava laptop") ili ne zna kako onemogučiti automatski update pojedinih drivera za hardver. I ti bi da takav korisnik ima potpunu kontrolu? Windowsi su podešeni na autopilot i kao takvi su dobri nemalom broju korisnika koji se ionako ne snalaze u njima. Zato postoje Home, Pro i Enterprise verzije. Zna se kome ide koja verzija.
A oni koji isključe zaštitu, poslije se bune da ih OS nije zaštitio i da im je zbog toga propao neki posao i sl.
Win 10 Pro Group Policy vezana za Win update:
If the status for this policy is set to Disabled, any updates that are available on Windows Update must be downloaded and installed manually. To do this, search for Windows Update using Start.
Znači ako se ovo uključi pogašen je update osim ako sam ručno ne zatražiš skidanje novih zakrpi.
Za home verziju toga vjerovatno nema, trenutno nemam pristup toj verziji, vjerovatno su onemogućili isključivanje, ali to je drugačija slika nego iz one koju mi vidimo kroz prizmu naše male države i pojedinačnog korisnika. MS vani ako je prodao korisniku licencu direktno, on je duzan davati customer support 24-7. Koliko poziva su si eliminirali u startu, jer su uključili automatsko updejtanje sigurnosnih propusta na kućnim mašinama-lapovima, i neki Windows Defender autoupdate-autoscan u određenim intervalima.