SAD vs. Kim Dotcom 1:0

poruka: 61
|
čitano: 7.941
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "SAD vs. Kim Dotcom 1:0".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zatvor za Dotcomovog programera
15 godina
protjeran

Dotcom je ljigavac svoje vrste.
Amater, trebal je k našim političarima u Remeš na konzultacije kak da sakrije trag love, da opere i prebaci pare na off-shore račune na Kajmanskim otocima i slično.
Usprkos svemu, takve tužbe i presude su smeh, po toj logici bi trebalo zaprt sve prodavače kuhinjskih noževa, vilica, sekira, vatrenog oružja itd. jer su prodali "alat" za počinjenje potencijalnih kaznenih djela... Ak razmete kaj oću reći.

Ak je i Megaupload potical ekipu na piratizaciju (u kaj ne vjerujem da su to baš doslovno i direktno činili), nisu nikom na čelo prislonil gan i rekli: "Šeraj filme i fotošope!!".

Ak ti neko veli: "Poglej, tam onaj most, z njega moreš skočit i hmorit se." to ne znači da ti to moraš napravit ili da budeš.

Trust me, I'm a Jedi!
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.3.2015 19:39 (ITman).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ukratko: da je samo imao "servis" za učitavanje/preuzimanje, nikome ništa (mogu mu ga lagano). ALI ako mu dokažu da je poticao (novčano, u naturi, bla...) preuzimanje (osobito količinsko; učitavanje je nebitno), onda ga je naj... k'o žuti. mene samo zanima na kome je teret dokaza: moprali tužitelj dokazivati da debeli jest zločest ili debeli mora dokazivati da je anđeosko nevinašce (nije nimalo svejedno tko mora što) odn. jesi li kriv dok ti ne dokažu da nisi ili si nedužan dok ti ne dokažu da si lopina. jasno, iznimno je bitna i pravomoćna presuda NADLEŽNOG suda (konačna, nakon svih pravnih lijekova). nitko bez toga ne bi smio poduzimati ikakve "sankcije". 

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: SAD vs. Kim Dotcom 1:0
bill_jobs kaže...
Zweiblumen kaže...
Npr. proizvođači pištolja...

Daj pliz nemoj više trkeljat jer su ti analogije totalno nebulozne.

Kakve veze ima proizvođač pištolja s krajnjim korisnikom i njegovim postupcima? On je taj pištolj napravio i isporučio dalje distributeru, distrubuter trgovini, trgovina korisniku i to sve pod određenim uvjetima i zakonima, ne može baš ni svaka budala kupiti pištolj.

Ako ćemo tvojom analogijom, onda je SVE oružje, ja kupim lopatu u Pevecu i nekog zatučem tom lopatom i ovi u Pevecu su krivu što su mi to prodali. :facepalm:

Megaupload je bio servis koji je služio za uplodanje svega i svačega i normalno da je Megaupload odgovoran za to što se kači na NJIHOV sajt, ako ne možeš moderirati taj materijal koji korisnici uplodaju onda zatvori sajt, ili snosi sankcije.

Ja se slažem s Vama da je takvo nešto apsurdno.

Moja analogija ide u tom smjeru upravo radi radi naglašavanja takvih apsurda do kojih može dovesti primjena upravo takve logike.

Kad se ekstrapolira logiku koja se često primijenjuje na online servise i primijeniš je na tradicionalnije gospodarske sektore dobiješ "smrtonosna oružja u obliku lopate iz Peveca".

Ja to upravo mislim da je najveći dio odgovornosti na krajnjem korisniku i kad je, recimo, upotrijebio oružje odgovoran je on - krajnji korisnik a ne proivođač.

Samo dakle povlačim analogiju i dovodim je do apsurda jer primjećujem nekonzistenciju glede pitanja odgovornosti slijedeći logiku pravnog okvira u digitalnom svijetu.

17 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...
Zweiblumen kaže...

Neobično je to dvostruko mjerilo pravnog sustava.

Npr. MegaUpload je servis za razmjenu-objavu datoteka. Sadržaj može biti legalan, nelegalan ili siva zona (to se može razlikovati od pravnog sustava do pravnog sustava pojedinih zemalja).

Dakle netko je ponudio uslugu koja je samo komunikacijski kanal. Ako se taj kanal može iskorisiti za štetu ili kriminalno djelo - vlasnik kanala odgovara i odgovoran je za sadržaj i kompletno moderiranje sadržaja. Što je ponekad tehnički nemoguće (ili je cenzura).

U IT-u logika ide do mjere da ako ste u pojedinim pravnim sustavima zatečeni s softverom (ili servisom) koji se potecijlno može iskorisiti za počinjenje štete, možete biti optuženi.

Idemo li tom logikom predaleko - svatko tko posjeduje kompajler ili interpereter i TCP/IP stack je opasan.

Istovremeno,

Proizvođač oružja (nazovimo ga MegaTon) neće biti odgovoran za nelegalno korištenje  njihovog proizvoda.  Odgovara osoba koja ga upotrebljava.

I retorička:

Ako je netko iskoristio (Mega)Volvo kamion za prijevoz ilegalne robe - je li Volvo kriv jer njihov kamion, eto, omogućava počinjenje takvih djela.

Da li špediterska firma (nazovimo je MegaTransport) odgovara ako je netko iz Kine uvezao krivotvorene Levisice (s pretpostavkom da je dokumentacija bila ispravna).

Pravit se glup može proči samo do određene mjere. Ako ti se dokaže da si se malo previše pravio glup onda si kriv.

Upravo je to pitanje. Do koje se granice netko smije praviti glup i kad izlazi iz zakonskih okvira i time postaje odgovoran kao tvtka i nakon toga i kao fizička osoba. Mislim da u digitalnom svijetu stvari nisu konzistentne i ponekad dovoljne jasne.

13 godina
protjeran
Zweiblumen kaže...

Moja analogija ide u tom smjeru upravo radi radi naglašavanja takvih apsurda do kojih može dovesti primjena upravo takve logike.

Kad se ekstrapolira logiku koja se često primijenjuje na online servise i primijeniš je na tradicionalnije gospodarske sektore dobiješ "smrtonosna oružja u obliku lopate iz Peveca".

Ja to upravo mislim da je najveći dio odgovornosti na krajnjem korisniku i kad je, recimo, upotrijebio oružje odgovoran je on - krajnji korisnik a ne proivođač.

Samo dakle povlačim analogiju i dovodim je do apsurda jer primjećujem nekonzistenciju glede pitanja odgovornosti slijedeći logiku pravnog okvira u digitalnom svijetu.

Nemoj više povlačit totalno pogrešnu analogiju.

Kad ti netko proda fizički proizvod, on više nema utjecaja na to što ćeš ti s njime raditi, ali kad netko na tvoj sajt svake sekunde uploaduje tone piraterije, e tu ti kao "proizvođač" itekako imaš utjecaja i mogućnosti to spriječiti.

Ipak je to tvoj sajt/servis i ipak se na njemu razmjenjuju ilegalne stvari, tako da se ne možeš pravit grbav.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.3.2015 19:46 (bill_jobs).
17 godina
neaktivan
Zweiblumen kaže...

Upravo je to pitanje. Do koje se granice netko smije praviti glup i kad izlazi iz zakonskih okvira i time postaje odgovoran kao tvtka i nakon toga i kao fizička osoba. Mislim da u digitalnom svijetu stvari nisu konzistentne i ponekad dovoljne jasne.

Pa do granice do koje mu to odredi sud, zato sudovi i postoje. Odnosno malo je krivo postavljeno ovo jer ne smiješ se praviti glup ni u jednoj mjeri, sud treba dokazati da li si se pravio glup ili jednostavno jesi. Ako si se pravio glup onda si kriv, a ako jednostavno jesi glup, a jbg to još nije protuzakonito. Uostalom kako je netko napisao već bio ovdje se ne radi samo o tome da se on pravio glup nego je i aktivno sudjelovao u tome. 

17 godina
neaktivan
bill_jobs kaže...
Zweiblumen kaže...

Nemoj više povlačit totalno pogrešnu analogiju.

Kad ti netko proda fizički proizvod, on više nema utjecaja na to što ćeš ti s njime raditi, ali kad netko na tvoj sajt svake sekunde uploaduje tone piraterije, e tu ti kao "proizvođač" itekako imaš utjecaja i mogućnosti to spriječiti.

Ipak je to tvoj sajt/servis i ipak se na njemu razmjenjuju ilegalne stvari, tako da se ne možeš pravit grbav.

nema veze da li se radi o fizičkoj ili ne fizičkoj stvari....analogija nije uopće promašena zbog toga, nego zbog nekih drugih stvari.

13 godina
neaktivan

U prevodu:

Postoje stvari za siromašne (tatina primanja ispod 10k € mjesečno) i bogate (tatina primanja preko 10k € mjesečno).

Siromašni ljudi se nekako nose s tim da nemaju motor, Ferrari, curu, vilu na moru i slične gluposti, ali teško se nose s time da ne mogu imati praktično ništa pa koriste piratske kanale da doslovno ukradu sadržaj umjesto da sjede u kući i uče iz posuđenih knjiga.

Zbog toga odrastu u defektne osobe koje stvaraju piratske stranke i slične gluposti.

Moj PC  
0 10 hvala 0
16 godina
Onjegin kaže...

U prevodu:

Postoje stvari za siromašne (tatina primanja ispod 10k € mjesečno) i bogate (tatina primanja preko 10k € mjesečno).

Siromašni ljudi se nekako nose s tim da nemaju motor, Ferrari, curu, vilu na moru i slične gluposti, ali teško se nose s time da ne mogu imati praktično ništa pa koriste piratske kanale da doslovno ukradu sadržaj umjesto da sjede u kući i uče iz posuđenih knjiga.

Zbog toga odrastu u defektne osobe koje stvaraju piratske stranke i slične gluposti.

Ma kak da ne, a i ti gledas samo crno i bijelo. U svakom slucaju, bolje i to nego da se Ferarijem voze 200 km/h kroz gusto naseljenu cetvrt i eventualno nekog usmrte. Kada smo vec kod toga, kopiranje softvera nije tehnicki krada niti ne moze biti jer im nisi doslovno ukrao "source code" ili nesto u fizickom obliku,  to je krsenje autorskih prava (finalnog odnosno zatvorenog softvera) sto nije niti priblizno isto kao klasicna krada neceg materijalnog (koliko god netko tvrdio suprotno, zivi u velikoj zabludi ili pada na propagandu takozvanih anti piratskih agencija), bez obzira bili pirati/legalni, treba biti objektivan, spustiti ego i razlikovati jednu stvar od druge. Suludo je da zbog piratiziranja jednog jedinog softvera mozes dobiti samo tako kazne po 500-2000 dolara, koliko vec godina zatvora itd (pa bolje produ pedofili, ubojice i ostali sljam, gotovo i ratni zlocinci i tko sve ne), a osim toga, nisam bas primjetio da je neka jaca tvrtka koja se bavi razvojem softvera bankrotirala zbog pirata, a stalno se zale na piratstvo (stovise, svakim danom su im sve deblji i deblji dzepovi). Nadalje, nije svugdje na svijetu zabranjen reverse engineering i/ili backup/dumping vlasitog kupljenog orginalnog softvera (takozvana siva zona).

Ovi sto razvijaju softvere (a i ljudi koji kupuju taj softver) isto tako mogu na nekin nacin biti zahvalni crackerima koji im probijaju te zastite za raznorazne softvere itd jer da to ne rade, zastite bi danas bile jos uvijek kao one iz 70/80-tih i dan danas bi na kojekakvim serverima spremali lozinke u recimo notepad-u lol bez ikakve enkripcije. To je kada bolje razmislis, za njihovu dobroobit, a na kraju i za dobrobit svih nas kao potrosaca kada koristimo legalne public softvere/servise itd jer su developeri/publisheri primorani poboljsati svoje servise/usluge/softver/zastite (npr. koliko je samo DRM-ova kroz povijest stvaralo probleme upravo LEGALNIM korisnicima, dok su pirati za to vrijeme koristili taj isti softver bez ikakvih problema odnosno bez DRM-ova).

BTW FBI/SAD i ostali su napravili slicnu stvar odnosno tipicnu pocetnicku gresku, napali su Megaupload identicnom metodom kojom idu crackeri na legalan softver i to im se obilo o glavu poput bumeranga, zatvorili su Megaupload (umjesto npr. probili/zaobisli zastitu) ali tvorci tog zatvorenog servisa su ocito nakon toga predstavili jos jaci/bolji servis odnosno Megu, servis kojeg nece samo tako svrgnuti i koliko vidim, s vremenom ce piratstvo i sharing (sto legalan, sto nelegalan) biti jos veci.

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
16 godina
odjavljen
BlackDog22 kaže...

Pa do granice do koje mu to odredi sud, zato sudovi i postoje. Odnosno malo je krivo postavljeno ovo jer ne smiješ se praviti glup ni u jednoj mjeri, sud treba dokazati da li si se pravio glup ili jednostavno jesi. Ako si se pravio glup onda si kriv, a ako jednostavno jesi glup, a jbg to još nije protuzakonito. Uostalom kako je netko napisao već bio ovdje se ne radi samo o tome da se on pravio glup nego je i aktivno sudjelovao u tome. 

Upravo ovo i je najveći problem u IT sektoru, od raznih patentnih apsurda do raznih zahtjeva koji su često neostvarivi.

Dok kod fizičke stvari poput pištolja svakom bude intuitivno jasno da pištolj može i mora imati kočnicu, te da je reklama da možeš upucati punicu bez da te uhvate poticanje na kazneno djelo, kad se radi o IT sektoru nema jasno definiranih granica. Jedan sudac će presuditi jedno, a drugi drugo ili čak naložiti potpuno tehnički neizvediv uvjet.

Onda je tu još dodatna zavrzlama zbog same prirode interneta. Ako ja tebe mogu tužiti jer na internetu kršiš zakon moje države, onda to otvara užasne mogućnosti. Primjerice, osoba koju policija uhvati s pizom dima može tužiti osobu iz države u kojoj je reklamiranje marihuane legalno zbog toga, a primjerice Zagrebačku pivovaru može tužiti neki Arap.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
moderator
Zweiblumen kaže...

Tvoja analogija ne prokazuje nikakve apsurde, nego je ona apsurdna (pogrešna) - nema veze s situacijom kojoj bi trebala biti analogna.

Analogna analogija bi ti bila da proizvođači oružja potiču ubojstva, ratove, genocide. A to nije slučaj. Da je, onda bi za to odgovarali pred sudom. Problem s MegaUploadom je upravo u tome što nisu samo nudili uslugu hostanja koja se može iskoristiti u legitimne svrhe ili za kršenje autorskih prava (iliti "proizvodili oružje", koje se može iskoristiti za obranu ili napad, teror), nego su to poticali i na prijave su se u osnovi oglušavali (kao što rekoh, datoteke sa servera nisu brisali, nego su brisali samo specifične, prijavljene linkove na njih). Shvaćaš sad zbog čega ti je analogija pogrešna?

13 godina
Onjegin kaže...

U prevodu:

Ja stvarno ne mogu vjerovati kakvu si ti glupost napisao. Ostavljaš bez teksta

13 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Zweiblumen kaže...

Tvoja analogija ne prokazuje nikakve apsurde, nego je ona apsurdna (pogrešna) - nema veze s situacijom kojoj bi trebala biti analogna.

Analogna analogija bi ti bila da proizvođači oružja potiču ubojstva, ratove, genocide. A to nije slučaj. Da je, onda bi za to odgovarali pred sudom. Problem s MegaUploadom je upravo u tome što nisu samo nudili uslugu hostanja koja se može iskoristiti u legitimne svrhe ili za kršenje autorskih prava (iliti "proizvodili oružje", koje se može iskoristiti za obranu ili napad, teror), nego su to poticali i na prijave su se u osnovi oglušavali (kao što rekoh, datoteke sa servera nisu brisali, nego su brisali samo specifične, prijavljene linkove na njih). Shvaćaš sad zbog čega ti je analogija pogrešna?

Znam da si brz na okidaču i sve to, ali netko ti mora reći da ti misliš da si ti u pravu, iako znaš da postoji šansa da nisi.

Kažeš da oružja ne potiču ubistva. Ok. Daj djetetu da se igra napunjenim pištoljem, vjerujem ga držanje pištolja u rukama neće potaknuti da opali.

Kad pišeš takve postove, naglasi da se odnosi na savršenu situaciju, kao što u elektrotehnici postoji idealni provodnik.

Isto kao što ne postoji idealan provodnik, ne postoji savršen svijet u kojem ti živiš i u kojem pištolj ne ubija. 

Zašto je kažeš da fabrike oružja postoje zbog lobija i industrije smrti i rata. Nije mi jasno što pokušavaš, namjerno počinješ neispravne rasprave na forumu jer ne želiš nešto priznati samom sebi?

17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
BlackDog22 kaže...

Upravo ovo i je najveći problem u IT sektoru, od raznih patentnih apsurda do raznih zahtjeva koji su često neostvarivi.

Dok kod fizičke stvari poput pištolja svakom bude intuitivno jasno da pištolj može i mora imati kočnicu, te da je reklama da možeš upucati punicu bez da te uhvate poticanje na kazneno djelo, kad se radi o IT sektoru nema jasno definiranih granica. Jedan sudac će presuditi jedno, a drugi drugo ili čak naložiti potpuno tehnički neizvediv uvjet.

Onda je tu još dodatna zavrzlama zbog same prirode interneta. Ako ja tebe mogu tužiti jer na internetu kršiš zakon moje države, onda to otvara užasne mogućnosti. Primjerice, osoba koju policija uhvati s pizom dima može tužiti osobu iz države u kojoj je reklamiranje marihuane legalno zbog toga, a primjerice Zagrebačku pivovaru može tužiti neki Arap.

Ma nemoj molim te. Ja nisam stručnjak ni za pravo ni za oružje pa ti ovako napamet u 20 sec mogu nabrojat jedno 10 stvari vezanih za oružje koje predstavljaju pravnu zavrzlamu. Počevši od materijala gdje ne ostaju otisci na oružju, da li je prodaja preprodavačima legalna ako nisi siguran da će oni dalje prodati možda nekom tko ne bi trebao dobit to oružje, reklamiranje pružja, oružje koje je lako prepraviti u automatsko, kako držati oružje i u kojoj mjeri si kriv za nesreću ako nisi dobro pohranio oružje, koliko osjetljiv smije biti okidač, kako pristupačna mora biti kočnica, da li mora imati kočnicu koju ne mogu odblokirati djeca, što je lovačko, što sportsko, što oružje za osobnu zaštitu i kakvo mora biti, upotreba autonomnog oružja, pa da ne idemo dalje u još milijardu stvari kad je riječ o ratovima tipa dronovi, mine, kemijsko oružje... 

Uostalom ovdje se uopće ne radi o tome da li je riječ o fizičkoj ili ne fizičkoj stvari već se radi o tome da li je dozvoljeno da u tvojoj prodavaonici oružja ljudi dolaze preprodavat ilegalno oružje, a ti ništa ne poduzimaš oko toga nego još na temelju popularnosti svoje trgovine (popularnosti koja je nastala na tome da dozvoljavaš da se ilegalno oružje preprodaje kod tebe) i masno zarađuješ. A kad te se upozori na to da se kod tebe događa ilegalna preprodaja svim silama se trudiš otežat policiji posao i pravdaš se da si preprodaju pokušao spriječiti tako da si dilere, članove kartela, mafijaše i ostale upozorio da to što rade nije zakonito i još im zaprijetio prstom. 

Kako sam rekao možeš se praviti glup, no samo do određene granice. 

Jedan od temeljnih principa pravosuđa zemalja je da zemlja neće prihvatiti tužbu druge zemlje za nešto što u toj zemlji nije ilegalno.Pošto se ovdje radi o Hong Kongu i SAD-u očito da to za što su ga tužili u SAD-u je ilegalno i u HOng-Kongu inače bi Hong-kong odbio zatvoriti tvrtku. I ilegalno je na Novom Zelandu inače oni ne bi raspravljali o tome da ga izruče. 

17 godina
moderator
Onjegin kaže...
Kažeš da oružja ne potiču ubistva. Ok.

Jesam li ja to rekao? Rekao sam da proizvođači oružja ne potiču ubojstva.

Onjegin kaže...
Daj djetetu da se igra napunjenim pištoljem, vjerujem ga držanje pištolja u rukama neće potaknuti da opali.

Zašto bi djetetu dao oružje? Tko te potiče na to?

Onjegin kaže...
Zašto je kažeš da fabrike oružja postoje zbog lobija i industrije smrti i rata. Nije mi jasno što pokušavaš, namjerno počinješ neispravne rasprave na forumu jer ne želiš nešto priznati samom sebi?

Koji ti je vrag? Kakve veze tvoj post ima s temom?

11 godina
protjeran

SAD je sranje TOČKA. Kraj teme, rasprave i glupih postova od onjegin.

www.mmo-balkan.com
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Zweiblumen kaže...

Tržišno proivođači oružja ostvaruju profit od prodaje oružja a ne dobrih namjera. U interesu su im naoružavanje (krize i "napetosti") i ratni sukobi - koji generiraju/potiču solidan biznis. 

Proizvodnja/prodaja oružja je stari i etablirani biznis sa snažnim lobbyjem, ogromnom količinom novca velikim utjecajem na vladajuće infrastrukture i perfidnim metodama za poticanje prodaje (ne potiču sukobe direktno npr. kroz oglase, ali daleko od toga da su im mrski). Iako je naposlijetku profit jedini driver, formalno, proizvodnja i prodaja oružja su puno detaljnije regulirane nego digitalni svijet. I često ih se uhvati u nelegalnim rabotama - no ne dođe do javnosti, a tvrtke nastavljaju raditi, jer bude diplomatski neugodno.

RIA, MPAA i ine organizacija imaju snažan utjecaj i izgradile su svoj zakonski okvir koji je često preopćenit i ima jako velik dohvat zahvaljujući utjecaju SAD-a. Pa danas imamo takedown notice koji se iskorištava u krive svrhe jer nije dovoljno dobro definiran i preopširan je.

Ne želim banalizirati stvar, ali ovo je big business as usual, gdje su samo malo veči dečki (lobby) pregazili  malog koji se polakomio za lakom lovom radeči lošu rabotu i štetu postoječoj industriji. Njegova malenkost je iskorištena kao primjer i presedan - sudeći prema reakciji. Njegov servis, maliciozan ili ne, je radio je lošu stvar za njihov biznis.

Stoga mislim da se u takvom slučaju s poslovanje servisa poput MegaUploada treba bolje i detaljnije regulirati  i svoriti zakonski okvir koji može automatizmom rješavati i regulirati pojave poput malog MegaKima a da pri tome ne narušava slobodu govora.

Dok takva regulacija ne postoji, IMHO, stoji i analogija.

Isto tako sam legalist, i iako mislim da pravni okvir treba mijenjati, mislim da ilegalno zarađena lova treba biti oduzeta.

17 godina
moderator
Zweiblumen kaže...

Jesi ti siguran da znaš što znači riječ "analogija"? U tvojoj poruci ni dalje nema ni a od analogije.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Zweiblumen kaže...

Jesi ti siguran da znaš što znači riječ "analogija"? U tvojoj poruci ni dalje nema ni a od analogije.

Dok zakondodavac ili regulator ne regulira nešto poput "komercijalni servis za masovno javno dijeljenje digitalnog sadržajas javnim pristupom" koji točno definiraju takve servise i sve povezane regule - servisi poput megaUploada bit će alati tj. komunikacijski alati za krajnje korisnike. Ti alati mogu biti malicioziozno upotrebljeni ili ne. Just like guns.

Npr. imamo bankarski sustav i transakcije - no i one mogu biti upotrebljene za pranje love. 

I ne kažem da je analogija s oružjem savršena već samo podcratava nejasnoću o dosegu odgovornosti u nedovoljno reguliranom okviru.

I naravno ne moramo se složiti.

17 godina
moderator
Zweiblumen kaže...
Dok zakondodavac ili regulator ne regulira nešto poput "komercijalni servis za masovno javno dijeljenje digitalnog sadržajas javnim pristupom" koji točno definiraju takve servise i sve povezane regule - servisi poput megaUploada bit će alati tj. komunikacijski alati za krajnje korisnike.

Ne kužim baš zbog čega bi zakonodavac to trebao dodatno "regulirati". Zar zato jer se radi o web-sajtu specifične namjene postojeći zakoni odjednom ne vrijede? Zar će se za svaku kategoriju web-siteova pisati posebni zakoni?

Zweiblumen kaže...
Ti alati mogu biti malicioziozno upotrebljeni ili ne. Just like guns.

Isto kao i kuhinjski pribor. I auto. I šibica. U konačnici i ljudsko tijelo. Bezbroj stvari se može iskoristiti i za loše i za dobre stvari. Ne razumijem čemu dovođenje u vezu s oružjem.

Zweiblumen kaže...
Npr. imamo bankarski sustav i transakcije - no i one mogu biti upotrebljene za pranje love.

No, i? Je li MegaUpload optužen i osuđen zato jer su izradili sustav koji se može iskoristiti za loše stvari ili zbog nečeg drugog (po treći put: osuđeni su jer su, između ostalog, poticali piratstvo i u osnovi se oglušavali na prijave - kad će to tebi doći do glave?)?

Zweiblumen kaže...
I ne kažem da je analogija s oružjem savršena već samo podcratava nejasnoću o dosegu odgovornosti u nedovoljno reguliranom okviru.

Tvoja analogija s oružjem nije analogija u kontekstu ove situacije. Analogija bi imao recimo kad bi proizvođači oružja poticali ljude na ubijanje. S obzirom da to nije slučaj, nemaš analogiju. Ne možeš silom povezati dvije nepovezane stvari.

16 godina
mbaksa kaže...
..

No, i? Je li MegaUpload optužen i osuđen zato jer su izradili sustav koji se može iskoristiti za loše stvari ili zbog nečeg drugog (po treći put: osuđeni su jer su, između ostalog, poticali piratstvo i u osnovi se oglušavali na prijave - kad će to tebi doći do glave?)?

..

-zapravo, zato jer su omogućili. Poticanje je onako, 'pravna' kategorija kao otežavajuća okolnost, oglušavanje je samo proceduralno pitanje, jer prvo ide opomena, tj da je legalan posao opomene/upozorenja ni nema ili je neosnovana itd.

Primarna krvica je distribucija (bez ugovora/licenci) i omogućavanje, upravo njihovim servisom, kojeg su upravo zato i pokrenuli. Jednako tako je i programer osuđen, jer svrha takvog servisa je isključivo (ne)ovlaštena distribucija sadržaja. Ako je sadržaj komercijalan, tad se nekome nešto mora platiti, ugovor itd. to je osnovni krimen, tj nelegalan job.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

Oglusili su se na DMCA zalbe i mislim da su prvenstveno zato zatvoreni (i ofc zato sto je Megaupload bio jedan od najpolularnijih site-ova opcenito), mogli su vjerojatno opstati da su brisali nelegalan sadrzaj na zahtjeve. Medutim, postoje i drugi koji jos nisu sruseni, jasno i glasno kazu da ih briga za DMCA zalbe i sl.: http://www.movie4k.to/public-announcement.php i realno, upravu su jer novac je ocito bitniji od ljudskog zivota ili zivih bica opcenito (npr. psi su u mnogim zemljama kao roba), sve dok se to ne promijeni, na piratstvo necu gledati kao na nuzno zlo.

BTW u Njemackoj love samo distributere nelegalnog sadrzaja, one koji share-aju taj sadrzaj i one koji zaraduju na nelegalnom softveru (znaci P2P protokol i one koji se oglusuju na DMCA i sl. zalbe). Svi ostali koji iskljucivo downloadaju/streamaju nelegalan sadrzaj u privatne svrhe (znaci, ne dijele ga i ne zaradjuju na njemu) mogu biti sigurni da im nitko nece nista, a takve je i vrlo tesko otkriti (provjereno sto puta iz prve, druge i trece ruke).

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.3.2015 16:42 (lovac82).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
lovac82 kaže...

Oglusili su se na DMCA zalbe i mislim da su prvenstveno zato zatvoreni (i ofc zato sto je Megaupload bio jedan od najpolularnijih site-ova opcenito), mogli su vjerojatno opstati da su brisali nelegalan sadrzaj na zahtjeve. Medutim, postoje i drugi koji jos nisu sruseni, jasno i glasno kazu da ih briga za DMCA zalbe i sl.: http://www.movie4k.to/public-announcement.php i realno, upravu su jer novac je ocito bitniji od ljudskog zivota ili zivih bica opcenito (npr. psi su u mnogim zemljama kao roba), sve dok se to ne promijeni, na piratstvo necu gledati kao na nuzno zlo.

BTW u Njemackoj love samo distributere nelegalnog sadrzaja, one koji share-aju taj sadrzaj i one koji zaraduju na nelegalnom softveru (znaci P2P protokol i one koji se oglusuju na DMCA i sl. zalbe). Svi ostali koji iskljucivo downloadaju/streamaju nelegalan sadrzaj u privatne svrhe (znaci, ne dijele ga i ne zaradjuju na njemu) mogu biti sigurni da im nitko nece nista, a takve je i vrlo tesko otkriti (provjereno sto puta iz prve, druge i trece ruke).

-to što su se oglušili je samo 'posljedica', ako nemaju ugovor o distribuciji s vlasnikom, tad ne smiju distribuirati.

-nema nelagalnih sadržaja, nema nelegalnog downloada. Nelegalna je samo distribucija sadržaja ako za to ne postoje 'papiri' tj ako nisi distriburter. Torrent je primarno distribucija, zato se dobiju kazne (ne za DL, nego UL ista osnova za mega.. omogućavanje/servis koji je služio neovlaštenoj distribuciji za razliku od ovlaštene jedino što nije torrent nego up-down sve ostalo je isto).

-dali ti zarađuješ distribucijom je sporedno, tj krimen je neovlaštena distribucija a zarada je tad samo dokaz/razlog počinjenja djela, dok je bez zarade dokaz ljudske gluposti koje u slučaju torrenta možemo nazvati 'mule' (jednako kao za šverc droge).

konstantno se ponavlja ista pogreška, sadržaj je zaštićen tj postoji vlasnik koji nije odobrio distribuciju konkretnoj firmi-osobi (servisu). To je krimen. Distribucija. Ne download, ne (nepostojeći) nelegalan sadržaj itd. Dok je u EU i civiliziranom svijetu DL najlegalnija stvar koju možemo zamisliti ukoliko time downloader ne krši neko drugo pravilo/zakon npr provala. Pokriveno je ZAMPom, ali preduvijet je legalan distributer koji tad kroz zamp ili direktnan ugovor plaća vlasniku (i državi..). Nelegalan distributer ne postioji tj tad je to (kolokvijalni) Pirat, pri čemu je sadržaj sporedan, tj bitan je samo zato jer vlasnik/zastupnik sadržaja podiže tužbu, pa se mora znati tko kao i protiv koga.

17 godina
moderator
ihush kaže...
-zapravo, zato jer su omogućili.

Opet si izostavio ključnu riječ. Jer su omogućili - što? Jer su omogućili dijeljenje datoteka? Dakako da ne! Onda bi u reštu trebali završiti i DropBoxovci, Google s Driveom, Microsoft s OnDriveom...

Jer su omogućili piratizaciju? Da. A što to uključuje? To uključuje, između ostalog, neuklanjanje datoteka na prijavu i poticanje korisnika na piratizaciju.

16 godina
mbaksa kaže...
ihush kaže...

Opet si izostavio ključnu riječ. Jer su omogućili - što? Jer su omogućili dijeljenje datoteka? Dakako da ne! Onda bi u reštu trebali završiti i DropBoxovci, Google s Driveom, Microsoft s OnDriveom...

Jer su omogućili piratizaciju? Da. A što to uključuje? To uključuje, između ostalog, neuklanjanje datoteka na prijavu i poticanje korisnika na piratizaciju.

-distribuciju! tj neovlaštenu distribuciju, jer ovlaštena nije neleglana. OK?

edit: uz famozni naziv 'dijeljenje datoteka' koji znači što? Infaltilni naziv za distribuciju koji pokušava priktriti kolokvijalni piratluk. Ne postoji dijeljenje/share fileova osim mrežni share. Ako je javno tad je termin distribucija/emitiranje.. ne dijeljenje.

Mega, torrent, interntet je pandan npr radio stanici osim razlike u dometu koji ne ovisi o snagi odašiljača. Distributer leglan može biti bilo tko, za bilo što. Naravno ako za to ima papire (od firme, ugovora, porezi itd..) a nelegan je onaj koj to nema. Uz distribuciju se povezuje još i teritorij/područje pokrivenosti i broj dostupnih korinsika-konzumenata. To npr kod radio signala određuje cijenu koju vlasnik zahtijeva za pojedini sadržaj ili neke pakete (npr filmmovi kad se utrpaju top naslovi s šundom, broj repriza, dostupnost istog sadržaja konkurenciji ili excluziva itd.). Kod interneta je to sporedno. Sve ostalo je jednako/pravno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.3.2015 18:22 (ihush).
17 godina
moderator
ihush kaže...
mbaksa kaže...
ihush kaže...

-distribuciju! tj neovlaštenu distribuciju, jer ovlaštena nije neleglana. OK?

Pa piratizacija jest neovlaštena distribucija (ili paradajz nije rajčica ), a to su omogućili neuklanjanjem datoteka na prijavu i poticanjem korisnika na piratizaciju.

16 godina

-ne, nisu omogućili neuklanjanjem na prijavu. Omogućili su samim servisom, a neuklanjanje je smao nakon upozorenja, jer je to prvi pravni korak, jednako kao opomena-ovrha za npr struju. OK? Nešto može biti (kao link..) na BOF-BOLu, vlasnik upozori, admin ukloni i nema kazne. To je upozorenje. Ne ovo što je .com radio...

edit: servis nebi ni postojao da uklone sve komercijalne sadržaje + vlansičke za koje namju dozvolu vlasnika (jer pravo na distribuciju nije vezano cijenom sadržaja, npr MS-SP/directx.. ). Tad bi mega bio prazan/besmislen pa ni uvijeta za djelo... tako da jednako kao da kažeš da ubojica metkom iz pištolja nebi usmrtio osobu da se ona na vrijeme izmaknula.. (mada bi tad bio pokušaj ubojstva).

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.3.2015 18:30 (ihush).
17 godina
moderator
ihush kaže...

-ne, nisu omogućili neuklanjanjem na prijavu. Omogućili su samim servisom

Možeš precizirati kako su to omogućili samim servisom?

16 godina

-time što je javno nekontrolirano dostupan komercijalan i zaštićen sadržaj. Na MU servisu (ili serveru, 'internetu'..) Bez MUa nema ni korinika koji to može skinuti. To brine vlansika. Kako bi bez servisa MU to bilo moguće, kako bi postojao slučaj-optužnica bez tog servisa? Tad nema ničeg, pa ni djela.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.3.2015 18:30 (ihush).
17 godina
moderator
ihush kaže...

-time što je javno nekontrolirano dostupan komercijalan i zaštićen sadržaj.

A dostupan je zato jer su se oglušivali na zahtjeve za uklanjanjem sadržaja i jer su poticali korisnike na piratiziranje, jer su im jedno vrijeme nudili novčane nagrade za to, a poslije neke druge privilegije. Pretačeš iz šupljeg u prazno. 

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zatvor za Dotcomovog programera
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice