Koje certifikate imas?
Šteta što nije neka invazija normalnih firmi...
Certificiranje = ulaganje u sebe, u svoje znanje i svoju buducnost... Ako se ima mogucnosti, bilo bi glupo to ne napraviti.
to stoji,ali sto ako nemas nigdje zaraditi na ulozenom
'rvacka. Jedina zemlja gdje od certifikata više koristi ima certifikator nego vlasnik certifikata.
i kud bas algebra, vec desetak dana pokusavam saznat jednu informaciju i uredno saljem mail na info@algebra.hr al nema samse a bogami ni odgovora...mislim ono fakat...
i kud bas algebra, vec desetak dana pokusavam saznat jednu informaciju i uredno saljem mail na info@algebra.hr al nema samse a bogami ni odgovora...mislim ono fakat...
mozda obrađuju temu kako koristiti mail.
mozda obrađuju temu kako koristiti mail.
sigurno ce se to nac u nekom modulu
Ljubazno molim uredništvo BUG-a da slijedeći puta negdje stavi oznaku velikim slovima: PLAĆENI OGLAS! Ili ste primili nešto ispod stola pa ih, kao slucajno, hvalite na sva usta? Hahahahaha
Imam samo tri riječi za "napuhavanje balona" stručnjaka iz Algebre (dobit cete bolju placu, sigurno vas posao ceka, ali samo kad zavrsite NASE tecajeve!) : LAŽETE! LAŽETE! LAŽETE! Lažete s postocima zaposljavanja ljudi koji su zavrsili vase tecajeve, debelo lazete. Osobno poznajem jako puno ljudi koji su prosli kojekakve tecajeve kod vas i, usprkos stotinama poslanih zamolbi i poznanstava, a i vasih jakih diploma, jos uvijek su nezaposleni. No dobro, nije vasa krivica, vi ste svoje debelo naplatili.
Neki su programi odlični, ALI.... tu završava cijela priča. U ovoj zemlji, kao što strucnjaci iz Algebre VRLO DOBRO znaju, sve ide PREKO VEZE! Ovo je zemlja POGODNIH, a ne SPOSOBNIH!"
A sto se tice oglasa Algebre na mojposao.net da traze predavaca, slobodno od_____te! Bio sam vec kod vas na testu i nakon 2h maltretiranja, bolje receno izivljavanja određenih osoba (kako mi puuuno znamo, a vi ne znate sve! - kao da su oni sve znali kad su poceli), zbog samo jednog pitanja na koje sam krivo odgovorio, odbili su me. HVALA VAM PUNO DA STE ME ODBILI! STVARNO!
Puno sam vise naucio o Algrebri tim cinom nego da su me primili.
I da - zasto, kad ste toliko jaka firma, imate godisnji promet od nekoliko milijuna eura i dobro zarađujete, ne prijavljujete SVE predavace/ljude koji rade kod vas po zakonu nego trazite da se "oni sami snađu" i direktno predlažete - "nađite si nekog studenta da plaćanje ide preko njega"? Samo da Algebra ne plati porez drzavi, tj. manji porez!!! Lopine!
Nikad više s vama nista ne zelim imati!
Zato svima porucujem: SVE mozete nauciti sami. Ako bas niste tip za samostalno ucenje, udruzite se s nekim pa zagrijte stolice i sve mozete poloziti SAMI!
Opet besplatni oglasi i priče za malu djecu.
Evo mojeg osobnog istraživanja: diploma, položio 4 certifikata, završio dodatna algebrina školovanja, u međuvremenu se zaposlio u informatičkoj struci i vrlo brzo počeo samostalno raditi, skupio par godina iskustva i za kraj - dobio otkaz - višak radne snage. Zbubao brdo love na certifikate, a sad ne mogu naći posla u informatici, pa se radi sve i svašta. I ne vjerujem da sam jedinstveni slučaj. Toliko o algebrinim istraživanjima.
Ako se ovo slučajno promijeni, odmah ću ispraviti ovdje navedene navode i pojesti svoje riječi.
Očito su ti taj faks i 4 certifikata (koje očito bolje da nezanmo koji su) i par godina iskustva džaba značili jer da nešto znaš, nebi sigurno bio bez posla.
.....
A sto se tice oglasa Algebre na mojposao.net da traze predavaca, slobodno od_____te! Bio sam vec kod vas na testu i nakon 2h maltretiranja, bolje receno izivljavanja određenih osoba (kako mi puuuno znamo, a vi ne znate sve! - kao da su oni sve znali kad su poceli), zbog samo jednog pitanja na koje sam krivo odgovorio, odbili su me. HVALA VAM PUNO DA STE ME ODBILI! STVARNO!
Da si bio dobar, primili bi te. Očito nisi. Čemu sada ljutnja?
Evo mojeg osobnog istraživanja: diploma, položio 4 certifikata, završio dodatna algebrina školovanja, u međuvremenu se zaposlio u informatičkoj struci i vrlo brzo počeo samostalno raditi, skupio par godina iskustva i za kraj - dobio otkaz - višak radne snage. Zbubao brdo love na certifikate, a sad ne mogu naći posla u informatici, pa se radi sve i svašta. I ne vjerujem da sam jedinstveni slučaj. Toliko o algebrinim istraživanjima.
Ako se ovo slučajno promijeni, odmah ću ispraviti ovdje navedene navode i pojesti svoje riječi.
Očito su ti taj faks i 4 certifikata (koje očito bolje da nezanmo koji su) i par godina iskustva džaba značili jer da nešto znaš, nebi sigurno bio bez posla.
Mogu znati još 5 puta toliko, ne znam za koga ću radit kad NEMA posla za sve. Ne kažem da sam top stručnjak sa završenim FER-om, 10 certifikata, 5 godina radnog iskustva i 25 godina starosti (minimum kvaliteta koje se traže danas), ali mjesečno se nađe na oglasima 5-6 poslova koje bih definitivno mogao raditi. Međutim, od 500 molbi koliko danas u prosjeku bude po 1 radnom mjestu, vrlo teško je biti kandidat koji će uspjeti dobiti posao.
Zbog ovakvih prica kao kod bmikica pocinjem se bojati za svoju buducnost. Dzaba mi najtezi faks u drzavi kad ne mogu naci posla nakon toga.
Vjerojatno je dečko bio dobar, ali poslodavci u Hrvatskoj imaju prevelikog izbora između kandidata koji se prijave za posao. Radi toga se događaju stvari da se postavljaju nebulozni uvjeti i zahtjevi pred ljude.
Zbog ovakvih prica kao kod bmikica pocinjem se bojati za svoju buducnost. Dzaba mi najtezi faks u drzavi kad ne mogu naci posla nakon toga.
A u najgorem slučaju, mijenjat ćemo državu za neku u kojoj ima budućnosti. Mislim da se sa završenim FER-om i malo većima ambicijama još ima šanse naći posao na domaćem terenu. Opet te malo veće ambicije zahtijevaju lovu, jer studenti koji bi se u slobodno vrijeme trebali posvetiti dodatnim edukacijama, certifikatima, radu na nekim volonterskim projektima koji su im vezani uz struku ili osmišljavati i raditi vlastite projekte - gube vrijeme šljakajući razno razne posliće preko student servisa za sitnu paru da bi imali koju kintu u džepu.
Hahahahah! E, bas sam cekao taj komentar i tebe, "placenika", sorry, predavaca! Naravno da "nisam bio dobar" kad vi tamo sve znate i, sto je najbitnije, oduvijek ste sve znali. Kao sto rekoh - HVALA sto me niste primili! VEEEELIKO HVALA! Ne daj Boze da radim kod vas!
Zar samo to mozes prokomentirat? A to sto ne prijavljujete ljude i vam rade na crno NIJE problem, a? Koliko ste do sada predavaca promijenili? Zar su svi bili nevaljani? Ili ste u algebre, u duhu HR gospodarstva, prijavljivali ljude preko student servisa ili svako 3 mj iznova kako ne bi, citiram, "placali drzavi"? Pa to ste i meni nudili, ali sam odmah odbio. Mozda u tom "grmu lezi zec", tj. da me niste primili? Who cares!?
O tome kako i koliko preopterecujete svoje radnike necu ni govorit. Zato me bolje nemoj povlacit za jezik.
Algebru bi trebalo istraziti inspekcija! Jer ste gnjusno licemjerni - s jedne strane nudite brda i planine (lideri ste u ovome i onome) i nas ucite kako da uspijemo u zivotu, uz debelu nadoknadu, naravno, a s druge strane kradete i varate drzavu. Any logics here? Ili se to zove "snalažljivost"?
Ljutnja je usmjerena prema vasim debilnim oglasima kojima pljačkate ionako siromasno stanovnistvo i DEBELO LAŽETE prikazujući izmišljene postotke vaše "efikasnosti". Ja cu radije kupiti video tecajeve od Testouta, TrainingSignala, Microsofta, CISCO-a i dr. nego vama u algrebri platiti jednu lipu. A da ne pricam koliko sam TISUĆA KUNA UŠTEDIO do sada time šta nisam pohađao vaše strucne akademije, seminare i ne znam sta jos.
Kad nekoga ne znas koliko je ne/strucan, budi mudar i radije nemoj komentirat. U prijevodu, o mojim sposobnostima ne mozes raspravljat jer se gorenavedeni događaj dogodio davno, a od tada sam se poprilicno usavrsavao, polagao ispite, stekao certifikate, iskustvo...
Sta vi, strucnjaci u algebre mislite, da samo se vi stalno educirate, a ostali spavaju?
Hahahahah! E, bas sam cekao taj komentar i tebe, "placenika", sorry, predavaca! Naravno da "nisam bio dobar" kad vi tamo sve znate i, sto je najbitnije, oduvijek ste sve znali. Kao sto rekoh - HVALA sto me niste primili! VEEEELIKO HVALA! Ne daj Boze da radim kod vas!
Zar samo to mozes prokomentirat? A to sto ne prijavljujete ljude i vam rade na crno NIJE problem, a? Koliko ste do sada predavaca promijenili? Zar su svi bili nevaljani? Ili ste u algebre, u duhu HR gospodarstva, prijavljivali ljude preko student servisa ili svako 3 mj iznova kako ne bi, citiram, "placali drzavi"? Pa to ste i meni nudili, ali sam odmah odbio. Mozda u tom "grmu lezi zec", tj. da me niste primili? Who cares!?
O tome kako i koliko preopterecujete svoje radnike necu ni govorit. Zato me bolje nemoj povlacit za jezik.
Algebru bi trebalo istraziti inspekcija! Jer ste gnjusno licemjerni - s jedne strane nudite brda i planine (lideri ste u ovome i onome) i nas ucite kako da uspijemo u zivotu, uz debelu nadoknadu, naravno, a s druge strane kradete i varate drzavu. Any logics here? Ili se to zove "snalažljivost"?
Ljutnja je usmjerena prema vasim debilnim oglasima kojima pljačkate ionako siromasno stanovnistvo i DEBELO LAŽETE prikazujući izmišljene postotke vaše "efikasnosti". Ja cu radije kupiti video tecajeve od Testouta, TrainingSignala, Microsofta, CISCO-a i dr. nego vama u algrebri platiti jednu lipu. A da ne pricam koliko sam TISUĆA KUNA UŠTEDIO do sada time šta nisam pohađao vaše strucne akademije, seminare i ne znam sta jos.
Kad nekoga ne znas koliko je ne/strucan, budi mudar i radije nemoj komentirat. U prijevodu, o mojim sposobnostima ne mozes raspravljat jer se gorenavedeni događaj dogodio davno, a od tada sam se poprilicno usavrsavao, polagao ispite, stekao certifikate, iskustvo...
Sta vi, strucnjaci u algebre mislite, da samo se vi stalno educirate, a ostali spavaju?
Plaćenika? Sad ti smeta što me za moj posao plaćaju? Svi na ovom forumu jako dobro znaju gdje radim, stoga ne vidim poantu tvog posta? U čemu je u stvari tvoj problem? Javio si se na posao, nisi zadovoljio. I što sad hoćeš? Pa niko ti ne lomi ruku da dođeš u Algebru ili bilo koju drugu edukacijsku ustanovu. Imaš pravo svoje novce potrošit gdje god hoćeš.Što se tiče inspekcije i ostalih prijetnji, pa fino odi u inspektorat i prijavi. U čemu je problem? Otvoreno, s vlastitim imenom i prezimenom stani iza toga što tvrdiš.
Ja ne komentiram nigdje tvoje znanje ili neznanje. Samo iznosim vrlo jasnu činjenicu, javio si se za posao i nisi prošao dalje. Ti misli što god hoćeš iz kojeg je to razloga bilo, ali na kraju ostaje nepobitna činjenica da nisi zadovoljio.
Isto tako, svi na forumu znaju da sam ja uvijek za dodatnu edukaciju i usavršavanje. Kako god je netko želio provoditi. Prema tome, kad odlučiš prestat trolat Algebrine postove, možemo normalno razgovarati. A do tada si samo jedan od tisuću kandidata koji su se javili na neki posao u nekoj tvrtci i nisu zadovoljili i sada su ti svi krivi osim samog sebe.
Trolanje i pljuvanje bez argumenata po nekome ili nečemu samo tebe samog degradira.
Mogu znati još 5 puta toliko, ne znam za koga ću radit kad NEMA posla za sve. Ne kažem da sam top stručnjak sa završenim FER-om, 10 certifikata, 5 godina radnog iskustva i 25 godina starosti (minimum kvaliteta koje se traže danas), ali mjesečno se nađe na oglasima 5-6 poslova koje bih definitivno mogao raditi. Međutim, od 500 molbi koliko danas u prosjeku bude po 1 radnom mjestu, vrlo teško je biti kandidat koji će uspjeti dobiti posao.
NHF, ali ovo sto pricas zvuci mi kao da nema bas veze sa stvarnoscu, iako ja vec par godina nisam u HR i radim vani pa dakle u najgorem slucaju mozes otici van ako si dobar. Evo npr u mojoj firmi traze C# arhitekta i C/C++ unix deva...(ne znam jel se smije oglasavati tu pa necu , ali ionako nije poanta u tome, samo za obje pozicije se ocito trazi iskustvo pa molim vas nemojte me pmati ako ste tek zavrsili faks).
ovo moram jednostavno prokomentirati, genije kuka sto firma ne zeli placati vise poreza drzavi. Pa kad si ti takav patriot tko ti je branio da od onoga sto dobijes platis 100% drzavi koju tako ljubis. Licemjerstvo hrvatsko na vidjetlu... naravno jos i zavist jer su te otkantali... smijesno... ja se ne bi brukao tu na forumu pisuci ovakve stvari, jer iskreno ja osobno nakon ovoga ne bi te preporucio ni pogledao za bilo koje radno mjesto.
NHF, ali ovo sto pricas zvuci mi kao da nema bas veze sa stvarnoscu, iako ja vec par godina nisam u HR i radim vani pa dakle u najgorem slucaju mozes otici van ako si dobar. Evo npr u mojoj firmi traze C# arhitekta i C/C++ unix deva...(ne znam jel se smije oglasavati tu pa necu , ali ionako nije poanta u tome, samo za obje pozicije se ocito trazi iskustvo pa molim vas nemojte me pmati ako ste tek zavrsili faks).
Ja sam sistemski administrator, nisam programer. Ne znam kakva je situacija sa programerima, vjerujem da bih imao više šanse da sam skupio par godina iskustva u programiranju (pogotovo vani). Što se tiče sistemske i mrežne administracije, u Hrvatskoj je situacija totalna koma. Za posao moraš imati hrpu diploma i potvrda ili dobrog frenda koji će te preporučiti u tvrtku u kojoj on radi. Tek nakon toga te pitaju kako stojiš sa znanjem.
@bmikic odakle si?
ovo moram jednostavno prokomentirati, genije kuka sto firma ne zeli placati vise poreza drzavi. Pa kad si ti takav patriot tko ti je branio da od onoga sto dobijes platis 100% drzavi koju tako ljubis. Licemjerstvo hrvatsko na vidjetlu... naravno jos i zavist jer su te otkantali... smijesno... ja se ne bi brukao tu na forumu pisuci ovakve stvari, jer iskreno ja osobno nakon ovoga ne bi te preporucio ni pogledao za bilo koje radno mjesto.
Ne kukam, majmune, nego iznosim ono sto sam vidio i cuo - predlozen mi je rad na crno, ali ja to nisam htio. Točka!!! Jel shvacas? Sorry, jel mozes to shvatit? ! Ne placa se drzavi 100%, nego koliko je određenom zakonom. Skreces s teme - ne radi se o nikakvom patriotizmu nego o pravnoj drzavi, koja to NIJE! Licemjerstvo? Ma ti si lud! Mozes zavidit nekome kad nemas to sta netko ima - to je otprilike definicija zavisti. A ako imam nesto bolje od onog sta sam mogao imati, e to je druga kategorija koja je previsoka za tvoj mali mozgic.
Boli me neka stvar za balgebru i malgebru. Budale i ovce ce i dalje placat debelo precjenjene tecajeve, a oni ce trljat ruke. Ne treba mi preporuka uskogrdnih "hrvata" koji trpaju sebi u dzep gdje kod stignu, a cim se pojavi ovakva tema - eto njih, najveci katolici, vjernici, hrvati...
Plaćenika? Sad ti smeta što me za moj posao plaćaju? Svi na ovom forumu jako dobro znaju gdje radim, stoga ne vidim poantu tvog posta? U čemu je u stvari tvoj problem? Javio si se na posao, nisi zadovoljio. I što sad hoćeš? Pa niko ti ne lomi ruku da dođeš u Algebru ili bilo koju drugu edukacijsku ustanovu. Imaš pravo svoje novce potrošit gdje god hoćeš.Što se tiče inspekcije i ostalih prijetnji, pa fino odi u inspektorat i prijavi. U čemu je problem? Otvoreno, s vlastitim imenom i prezimenom stani iza toga što tvrdiš.
Ja ne komentiram nigdje tvoje znanje ili neznanje. Samo iznosim vrlo jasnu činjenicu, javio si se za posao i nisi prošao dalje. Ti misli što god hoćeš iz kojeg je to razloga bilo, ali na kraju ostaje nepobitna činjenica da nisi zadovoljio.
Isto tako, svi na forumu znaju da sam ja uvijek za dodatnu edukaciju i usavršavanje. Kako god je netko želio provoditi. Prema tome, kad odlučiš prestat trolat Algebrine postove, možemo normalno razgovarati. A do tada si samo jedan od tisuću kandidata koji su se javili na neki posao u nekoj tvrtci i nisu zadovoljili i sada su ti svi krivi osim samog sebe.
Trolanje i pljuvanje bez argumenata po nekome ili nečemu samo tebe samog degradira.
Ćika M, mogli ste bolje procitati moje izjave, a ne tumaciti ih.
Uopce me ne smeta kad je netko kvalitetan i za to je adekvatno plaćen. Tvoja strucnost do sad uopce nigdje nije bila stavljena pod upitnik.
Tako je, i hvala na prosvjetljenju - ne moram davati svoje novce nikome. Ali također mogu savjetovati druge da ne bacaju nepotrebno svoje novce.
Inspekciji se moze i anonimno prijaviti rad na crno, ne samo imenom i prezimenom. Stoga ne kuzim sta te kopka moje ime i prezime?
Zadovoljavanje necijih standarda kod zaposljavanja je ekstremno rastezljiv pojam. Bio sam s obje strane "stola" - kao savjetodavac poslodavca i kao posloprimac i stoga vrlo dobro znam kako se "zadovoljavanje" necijih standarda moze razvuci "po potrebi". Najbolji primjer takvog rastezanja su drzavni oglasi za posao. Privatnici se također znaju izivljavati nad ljudima, a ne samo drzavne strukture. Da netko zeli, mogao bi, recimo i tebi reci da ne zadovoljavas necije IT standarde, a da ti ne kaze koje. Mozda mu smeta tvoja frizura? Tko zna?
Stoga me uopce ne tangiraju "nepobitne cinjenice" sta nisam ispunio neke debilne zahtjeve. Zivot mi je puno mirniji nego da sam se uhvatio "velikog zadatka", tj. posla u Magle-bre.
Ćika M, mogli ste bolje procitati moje izjave, a ne tumaciti ih.
Uopce me ne smeta kad je netko kvalitetan i za to je adekvatno plaćen. Tvoja strucnost do sad uopce nigdje nije bila stavljena pod upitnik.
Tako je, i hvala na prosvjetljenju - ne moram davati svoje novce nikome. Ali također mogu savjetovati druge da ne bacaju nepotrebno svoje novce.
Inspekciji se moze i anonimno prijaviti rad na crno, ne samo imenom i prezimenom. Stoga ne kuzim sta te kopka moje ime i prezime?
Zadovoljavanje necijih standarda kod zaposljavanja je ekstremno rastezljiv pojam. Bio sam s obje strane "stola" - kao savjetodavac poslodavca i kao posloprimac i stoga vrlo dobro znam kako se "zadovoljavanje" necijih standarda moze razvuci "po potrebi". Najbolji primjer takvog rastezanja su drzavni oglasi za posao. Privatnici se također znaju izivljavati nad ljudima, a ne samo drzavne strukture. Da netko zeli, mogao bi, recimo i tebi reci da ne zadovoljavas necije IT standarde, a da ti ne kaze koje. Mozda mu smeta tvoja frizura? Tko zna?
Stoga me uopce ne tangiraju "nepobitne cinjenice" sta nisam ispunio neke debilne zahtjeve. Zivot mi je puno mirniji nego da sam se uhvatio "velikog zadatka", tj. posla u Magle-bre.
Ako već ideš koristiti hrvatske dijakritičke znakove, onda ih koristi ispravno. Nije Ćika nego Čika.
Nisam pisao o mojoj stručnosti nego o tvom komentaru da si samo čekao da se netko od plaćenika javi i komentira tvoj isfrustrirani post. Algebra kao takva, pa i bilo koji drugi poslodavac, ima svoje standarde. Ti kao takav ih nisi zadovoljio i sada svoju žuć istresaš na forumu. Totalno si off topic i ostale to jest mene tjeraš da radim isto.
Pa jesi prijavio inspekciji? Anonimno ili kako god želiš. Ne treba meni tvoje ime i prezime, ja sam te "pročitao" u prvom postu. Tebi bi bilo lakše, da iza nebuloza napišeš svoje ime i prezime, a ne da se kriješ iza nadimka. Jer ovako jednostavno može biti da uopće nisi ni bivši polaznik ni potencijalni zaposlenik već konkurencija koja trolla i blati bez veze. Ljudi će te ozbiljnije shvaćati ako se predstaviš.
Drago mi je da ti je život mirniji i da si sretan. Gledajući ovako, i Algebri je sigurno bolje ovako, nego da su tebe zaposlili.
Slazem se sa Frankovicem. Ako imas ovakav nastup tu na forumu, jasno je zasto nisi prosao prvi krug. Obrazovana, nacitana i kulturna osoba bi svakako imala drugaciji (citaj pristojniji) nastup.

Pa nitko ti ne smeta da polazes certifikate bez da ides na predavanja u Algebre (ili bilo koje drugo uciliste). Dosta ljudi koje znam su doma spremali ispite.
OK, ČIKA Francek, izvinjavam se sta sam uvrijedio vas IQ time sta sam koristio lose znakove i ostetio vas vid! Mala sala, naravno.
Je, za mene si i dalje "placenik" u smislu da te oni placaju i moras ih branit, ali to je tvoje ustavno pravo, naravno. Jer, sta vise budala dođe na tecajeve, vise cete svi vi zaraditi, to je logika i neka je.
Drago mi je da si me "procitao"! Sada mi je lakse kad sam "procitana knjiga". A tvoje idiotske prijedloge ne bih komentirao.
Znaci smo se razumijeli - i u Magle-bre-u su zadovoljni sta me nisu uzeli, a i meni je bolje. Tada mozemo , ali necemo komentirat tvoga poslodavca. Deal?
Niti se to piše velikim slovima, niti se kaže čika niti se ja prezivam Francek.
Nemaš osnovnu kulturu komuniciranja niti se znaš izražavati. Zaboravljaš što si napisao te krivo i naopako tumačiš ne samo moje rečenice koje su prilično jednostavne i jasne nego i vlastite koje su stavljene po ne znam kojim pravilima gramatike. Do sada sam se zabavljao raspravljajući s tobom, ali ni to više nema smisla.
Pozdrav ekipo,
Korisnik @alankish me uputio da svoje iskustvo o kojem sam pisao pod drugom temom podjelim na ovoj temi. Svi smo svašta doživjeli u životu, pa sam siguran da mnogi su možda ponekad i zatečeni iskustvima drugih.
Ovo je moje iskustvo sa Algebrom, doživotno sam ih prekrižio kad sam saznao tko su i što su - iz prve ruke. Uz to sve licence koje imaju se plačaju, bilo koja škola da odluči platiti licencu predavanja nekog programa može ga voditi i dobiti potvrdu o vodjenju ako ima bar jednu osobu sa akademskom potvrdom o djelatnosti koju obavlja. Prema tome treba biti malo logičan.
Poslovanje i stručnost alternativnih obrazovnih institucija. S obzirom da sam imao prilike se uvjeriti kako neke od tih škola rade želio sam obavjestit i druge da paze i dobro razmisle kada upisuju različite tečaje. Ovom prilikom bih se dotaknuo Algebre i stručnosti njezinih predavača koji vode multimedijske tečajeve, te nekoliko novih tečaja koje su uveli.
Kako se postaje predavač u Algebri?
1. Popunite prijavnicu i čekate da vam se jave. Svi prijavljeni su zatim dužni pisati stručni ispit. Stručni ispit nije stručni ispit, već se ispit sastoji od imenovanja što koja ikona u programu radi (za smjerove web predavač, dtp predavač, 3d predavač, fotografija...). Ispit se ne piše u uredu firme, već ured firme ispit dostavlja natjecateljima na njihovu kućnu e-mail adresu. Kada vam Algebra kaže da su neki njihovi predavači stručni, dobar dio njih to nije. Jer kada "stručni" ispit pišete kod kuće možete prepisivati, za razliku kada ga pišete u prostorijama firme. Zato na fakultetima studenti pišu ispite u dvorani pod kontrolom profesora, a ne kod kuće, jer se njihovo znanje mora testirati, a ne možete testirati nečije znanje ako mu dopustite da prepisuje korištenjem googla. To je stručni ispit po Algebri, prepisivanje.
2. Zatim slijedi razgovor i dokazivanje pred komisijom. U mailu će vam dostaviti nekoliko desetaka zahtjeva kako morate predavati. Ono što me je vrlo iznenadilo jest da je strogi naglasak bio da kandidati ne smiju predavati kao nastavnici i profesori i da tako ne bi trebali predavati. Isto to će vam naglasiti i voditelj odjela. Isto je naglasak bio na korištenje ploče iznad 60% vremena tijekom jednog radnog sata (ako imate projektor i predavač ste web dizajna ili grafičkog dizajna) za korištenje ploče kroz toliki vremenski period morati ćete izmišljati toplu vodu. Uz projektor ploča jedva da vam treba.
3. Stručna komisija se ne sastoji od stručne komisije već 2 osobe područnog ureda koji ga vode i jedne osobe koja je vidovnjak (odnosno procjenitelj psihološkog profila). Za predmet koji ste se natjecali i koji spada u napredno poznavanje računala svako vaše izlaganje će biti prekidano pitanjima poput:"Oprostite, ali što je to "control" i gdje se nalazi?" Nijedno pitanje neće biti u rangu predmeta koji izlažete jer procjenitelj ne zna ništa o predmetu u kojem je on "stručna" komisija. Takva pitanja očekujete na tečaju za ECDL diplomu, gdje se uče osnove rada na računalu, ali ne na naprednim predmetima poput grafičkog i web dizajna, 3d dizajna, web programiranja i sl.
Zatim ćete nakon izlaganja čuti niz nebuloza o tome tko ste vi. Psihološka procjeniteljica u 10 minuta zna cijeli vaš život i kakva ste vi osoba. Na mnoga viđenja dotične osobe nisam se ni trudio pratiti jer su zvučala poput naučne fantastike - Vidoviti Milan referenca. Kada sam ja želio njima postaviti pitanje stalno su me prekidali, dok ja njih nisam niti jednom, te do kraja sam slušao sve što su imali za reći. Vjerojatno nitko nije očekivao da ću na kraju napravit raspravu o stručnosti. Vjerojatno nisu očekivali od kandidata pitanja.
A rečeno mi je da ne mogu voditi predavanje kako vodim jer će na tečaju biti ljudi koji ne znaju osnove računala. Pitao sam ih:" Zašto upisujete ljude na napredne tečaje rada na računalu ako oni ne znaju osnove rada?" Odgovor nisam dobio, ali sam ga znao, jer se radi o marketingu i prodaji svima i svakome bilo što samo da se zaradi, ljudi su u cijeloj priči nebitni kao i njiho osposobljavanje. U to vrijeme je država raspisala poticaje HZZ za besplatno školovanje, pa je Algebra pokušala preko svojih lobista ugrabiti što više novca iz proračuna upisujući ljude svih profila bilo gdje bez da su ih stručno savjetovali o kvalifikacijama potrebnim za određeno polaganje i slušanje tečaja.
Zatim mi je rečeno da se vidi da strahovito puno znam i da se vidi da poznajem sve probleme vezane uz struku i da to predstavlja problem, jer bih se zapričavao sa polaznicima koji znaju više i da bi zbog toga bilo neugodno onima koji znaju manje, te da tako nitko ništa ne bi naučio poticanjem polaznika na raspravu o iskustvima i znanju. Moje pitanje je uslijedilo:"Sama logika i moje iskustvo kao predavač kaže suprotno, objasnite mi, kako osoba koja zna manje može ništa ne naučiti ako ju se uključi u raspravu sa onima koji znaju više?" Odgovor nisam dobio, iako mi je već tada postajalo jasno da se radi o firmi koja traži poslušnike i ne zanima je obrazovanje njezinih polaznika, već samo mužnja love, zato i upisuju ljude svih profila na napredne tečajeve gdje onda nastaju nepremostive razlike u količini znanja sa kojima nestručni predavači ne znaju izaći na kraj, zato je Algebra naglasila da se predavač striktno mora držati literature koju mu uruči ured. Pokušao sam im objasnit da je vrlo vjerojatno da oni koji znaju više će napustit tečaj ako ne nauče ono što je zadano programom.
Dao sam opasku na kraju i rekao da ono što oni kao škola traže ne vodi ka kvalitetnoj nastavi jer se spriječava dijalog između predavača i polaznika, a ako upisujete ljude različitih profila onda da bi svi sve naučili i dosegli neki zajednički nivo znanja potrebno je jako puno interakcije. Kad sam rekao da kod takvih razreda je najbolje napravit 2 grupe (naprednu i početničku), rečeno mi je da odjel ne dozvoljava dodatna predavanja i da dodatni besplatni sati nisu dozvoljeni.
Cijelo poslovanje Algebre i ono što se od mene tražilo bilo je u suprotnosti sa mojim moralnim stajalištima. U životu radio sam za mizerije, male plaće, na nekim poslovima sam bio zbog niz faktora neučinkovit (Hoću reći, ja imam reference, kvalitetne preporuke firmi za koje sam radio i sl - volontirao sam i po udrugama i imam više godina iskustva kao predavač i znam koji su problemi prilikom prenošenja znanja), ali kod stvari kad je bilo u pitanju da nekom prenesete znanje i iskustva ne možete se ponašati kao da strižete ovce i tu nikada nisam podbacio. Ne možete naplatiti 11000kn tečaj i reći:"Biti ćete osposobljeni za rad u tom polju!" Jer nećete, jer predavač koji vam predaje prvi put radi u aplikaciji u kojoj mu je zadan rad, a dotad je radio u nekoj drugoj i to iz hobija. Koji nikada nije radio u struci svog hobija i koji vas ne može uputiti ni objasniti vam kako stvari na tržištu rada stoje. Koji vas ne može naučiti ničemu osim što radi tipka "Size".
I onda se nađete u dilemi, kada vam treba neki prihod sa strane ali vas vaša moralna načela prc*** u mozak. A objašnjenje na kraju:"Vidi se da znate više od svih prijavljenih kandidata i naš ste potencijalni izbor bili, ali ploču niste koristili, te je razvidno situaciji da ste osoba koja je previše komunikativna te bi se lako zapričala sa onima koji znaju više što bi drugima oduzelo vrijeme da steknu potrebno znanje!" Tu me je razum skoro natjerao u plač od smijeha, jer je cijeli natječaj zajedno sa stručnim ispitom doslovce izgledao kao predstava u cirkusu gdje ti sebe kao čovjeka pitaš:"Bože, pa tko je ovdje normalan?!"
Kad Algebra kaže:"Naši predavači su stručni!" Jesu, ima ih stručnih, to je činjenica. Isto tako ima ih koji nikad u životu nisu radili u svojoj struci a zvanje su si dali na bazi hobija i ne poznaju ni bazu stvari i problematike o kojoj vas moraju naučiti već čitaju iz skripte te su posao dobili ispred onih koji imaju iskustva i znanja i stručni su, te poznaju stanje problema što baca sumnju na već unaprijed ugovoreni izbor kandidata.
Isto tako Algebra je uvela novi program, koji se meni učinio primamljiv. 11000kn - Tečaj pisanja EU projekata, želio sam se dovoljno informirati da znam o čemu se radi i kolika je razina kvalitete i isplativosti tečaja. Upitao sam ured:"Koliko je polaznika tog smjera napisalo valjani projekt koji je usvojen?" -Odgovor sjedišta Algebre je bio:"Svi naši polaznici su izuzetno zadovoljni tečajem!" U prijevodu, nijedan polaznik nije ništa ostvario, naprotiv mnogi su se žalili da uopće ne znaju što su slušali.
Algebru hvalim samo kada su u pitanju tečaji mreža i marketinga i to ću nastaviti činiti i dalje (iako kvaliteta ovisi od područnog ureda, nisu svi predavači u svakom gradu mreža kompetentni ), za sve ostale tečaje - predavači su neprofesionalni i bez stručnog iskustva. Dio krivice je i moj, što ne znam šutjeti i stalno postavljam neugodna pitanja koja bacaju sumnju na kvalitetu usluge koju firma nudi.
Preporučam prije nego sto upišete bilo koji tečaj da se jako dobro informirate o podlozi škole koja nudi tečaje, da tražite omjere uspješnosti polaznika, što su postigli po završetku i slično. Jer jedino tako se možete uvjeriti da firma u kojoj želite upisati tečaj ima uspješno vođenje programa. Ako pak trebate samo licencu a znanje već posjedujete onda vam kvaliteta edukacije nije ni bitna pa sve ovo gore zanemarite.
Lijep pozdrav.
Odličan članak kolege StroyentFISH-a. Zašto sam ponukan tim člankom odlučio isti linkati ovdje? Naravno razumijem i jednu i drugu stranu, te da se od nečega mora živjeti, poštujem to. No trenutna pomama za razno-raznim tečajevima koji će od vas za određenu svotu novaca napraviti web developere, dizajnere, mobile developere je u kranju ruku SMIJEŠNA. Druga je situacija sa MS/CISCO certifikatima, koji su priznati po cijelom svijetu, te je razina znanja za stjecanje istih u cijelom svijetu ista. Samo da navedem slučaj, koji sam osobno doživio, ovdje na BUG forumu, član, korisnik 0 dana, traži pomoć u PHP-u. Rekoh zašto ne, veliku količini znanja sam stekao razmjenom iskustva baš ovdje na forumu. Rekoh prebacimo raspravu na Skype, jednostavnije je.
Da bi nakraju saznao da je potrebno izraditi kompletnu aplikaciju (frontend/backend) za polaganje završno ispita POGODITE GDJE? Rekoh, mogu, nije problem, plaćaš školovanje, zašto bih ti još ja uzeo novac, i napišem cijelu programsku logiku (pseudokod) u par linija. Ne, neide, bih li ja mogao to SVE napraviti i poslati na dani mail? Rekoh, da, zašto ne, ali isto tako da ne živim od zraka, na što više nema glasa.
POANTA: Izgleda da je cijela obrazovni sistem u RH, postao jedna velik industrija, gdje MORAL i POŠTENJE ne poznaju niti strana iza katedre, a još manje ona ispred katedre.