Hvala Bogu što ste konačno objavili nešto za mene i moju ekipu.
Sit sam vijesti o Appleu, IOS-u 5 i Jobsu.
Hvala Bogu što ste konačno objavili nešto za mene i moju ekipu.
Sit sam vijesti o Appleu, IOS-u 5 i Jobsu.
Dobro ste se sjetili. Dok vjesti od Appleu objavljujete dok su jos nepotvrdjene glasine sa ovakvim vjestima kasnite 4 dana. 

Drugo Precise Pangolin, otkud vama asocijacija na pingvine...
Ne znam baš da su se smirila negodovanja oko Unity sučelja. Kad sam prvi put pokrenuo Unity, 3 sata sam neuspješno pokušavao kreirati shortcut na desktopu do raznih programa i direktorija. Ma ne mogu živjeti bez shortcuta na desktopu, idem ja na Kubuntu s dobrim starim Plasma desktopom.
U zajednici se šuškalo da će naziv 12.04 biti neki pingvin, ali eto, ipak neće.
Htio sam odabrati upravo ovu verziju kao svoju prvu Linux distribuciju, međutim (ne znam da li je to samo meni) sučelje kao da je stvoreno za tablete a ne za desktope, sve je sporo i vuče se. Prešao sam na Mint ipak.
Precise pangolin je kodno ime.
Moram priznati da je Ubuntu sa Unity-em napravio daleko bolji posao nego gnome sa Gnome 3. Unity je puno razrađeniji, ima više slobode, a i za one koje vole izgleda modernije.
Ali Gnome 3 je brži, odnosno fluidniji u radu nego Unity 3D, dok se Unity 2D može mjeriti sa Gnome 3. Nadalje u Gnome 3 se mora daleko više klikati i raditi mouse gesture da bi se normalno radilo.
Rekao bi bravo za Ubuntu i fail za gnome.org.
Gnome me duboko razočarao sa ovim kvazi DE-om.
Precise pangolin je kodno ime.
Upravo o tome i govorimo. Što nije jasno?
Napokon nesto pametno na naslovnicu u zandjih 3mj...
Iako po meni je gnome 3 puno bolji i efikasniji od unity a i volim cistinu na desktopu itd itd. neznam gnome 3 mi se puno puno vise svida od unitya
Čemu gard? Samo sam napisao koje je kodno ime. Ne trebaš se kostriješiti odmah 
evo meni je ova distra (http://elementaryos.org/) zasad najljepsa, ono bas za internet i mail, prijatelju je nakalemio na najstariji laptop kojeg je imao(HP pavillon dv1000, koji je odavno odbacen i lezao je na dnu neke ladice), stvarno ide brzo i prelijepo izgleda.
Za autora teksta koji piše, citiram: brži Software Center koji je sada pretraživ
Software center je oduvijek bio pretraživ!
Čemu gard? Samo sam napisao koje je kodno ime. Ne trebaš se kostriješiti odmah 
Ma ne, nego, pišeš ono što već piše. Htio sam ti napisati "GG cpt. Obvious", al' zvučalo je neozbiljno. Ja napišem u članku da je Precise Pangolin, a ne pingvin kako se mislilo, on komentira da odakle da će biti pingvin, ja kažem da ... ti kažeš da je Precise Pangolin, sad ja kažem... idemo u krug. 
Mislio sam da sam napisao da se misli na Dash Lenses.
Ma ne, nego, pišeš ono što već piše. Htio sam ti napisati "GG cpt. Obvious", al' zvučalo je neozbiljno. Ja napišem u članku da je Precise Pangolin, a ne pingvin kako se mislilo, on komentira da odakle da će biti pingvin, ja kažem da ... ti kažeš da je Precise Pangolin, sad ja kažem... idemo u krug. 
Sori, nisam vidio da si ti napisao članak, do sada. 
Neznam čemu štrajkanje glede unitya, linux je to uveo, pa sada mac sa lionom i windows će u osmici imat slično rješenje, ispada ko da linux nešto mulja što je potpuno nepoznato svima, a zapravo baš tu stvar svi slijede.
Ako je unity eventualno bugovit, onda shvačam primjedbu, no više mi se čini da je riječ o korisnicima koji ne razumiju filozofiju i ideju, uostalom i izgleda kao nešto što bi i meni više smetalo nego koristilo.
Gledam GNOMe 3 i divim mu se svom silinom, mislim da je to trenutno najbolje i najljepše sučelje na računalima uopče.
Nikada mi se nije sviđao KDE, previše mi je ličio na vindows sučelja koja sam ja smatrao nazadnima, a nije se promjenilo ni danas. Naravno windows je kopirao njihova riješenja no sada je isto KDE=win7. Mislim naravno na uzer exspiriance.
Moram priznati da je Ubuntu sa Unity-em napravio daleko bolji posao nego gnome sa Gnome 3. Unity je puno razrađeniji, ima više slobode, a i za one koje vole izgleda modernije.
Ali Gnome 3 je brži, odnosno fluidniji u radu nego Unity 3D, dok se Unity 2D može mjeriti sa Gnome 3. Nadalje u Gnome 3 se mora daleko više klikati i raditi mouse gesture da bi se normalno radilo.
(...)
Zapravo, Unity je ograničeniji od GNOME Shella.
Customizacija Unityja svodi se na dodavanje leća (Lens - primjeri), AppIndicatora u gornji desni kut ekrana i izradu skočnih lista za aplikacije u launcheru, te promjena par aspekata panela i launchera putem CCSM-a. Programiranje se uglavnom vrši u Pythonu.Teme postoje (i mislima da se mogu nabrojati na prste), ali se svode na promjenu boje pozadine gornjeg panela. Unity je još bugovit - ponekad se prozori blokiraju i ne prihvaćaju klikanje na njih; ponekad pri traženju u dashu utipkavanjem imena programa, traka za unos izgubi fokus. Skrivanje menija i botuna ne smatram vrlo ergonomskim, dok se u tray u gornjem desnom kutu mogu smjestiti samo ikone aplikacija koje koriste AppIndicator framework (u 11.10 uveden je indicator koji u sebi hosta systray ikone QT aplikacija) i aplikacija koje su na whitelisti. Ukoliko uzmemo u obzir samo korištenje miša, potrebno je više klikanja za pokretanje programa (npr. za System Monitor - najmanje četiri nasuprot dva kod GS-a) i promjenu aktivnog workspacea (četiri klika nasuprot dva kod GSa). Razvoj Unityja je diktiran iz Canonicala, pa ne treba očekivati veliki input zajednice (čak su i developeri u Canonicalu ograničeni u tom pogledu - trebaju se držati utvrđenih smjernica o izgledu i funkcioniranju Unityja - prema izjavama, često imaju ideje kako bi se nešto moglo napraviti drugačije, ali im nije dozvoljeno da to naprave).
U podlozi GNOME Shella nalazi se Javascript i omogućena je znatna sloboda u modificiranju sučelja. Treba ti panel u dnu ekrana - ima ekstenzija za to. Prikaz trenutnih vremenskih prilika - postoji ekstenzija. Places meni u panelu - instaliraj ekstenziju. Nedostaje Shutdown ili Power Off u meniju, a ne da ti se pritiskati Alt - instaliraj ekstenziju koja daje alternativni status meni. Itd, itd ... - mehanizam podsjeća na Firefox. Teme za GTK3 i GNOME Shell je lako modificirati ili napraviti nove - pogledaj Ortu, Gaiu ili Nord - na DeviantArtu ih ima hrpa. Ikone u Activities pregledu ili naslovna traka su preveliki? Dovoljno je promijeniti par brojeva u xml datoteci teme (pogledaj ovdje za uputstva, a ovdje za pisanje ekstenzija). Nedostatak ikona na desktopu i minimize/maximize botuna se jednostavno rješava GNOME Tweak Toolom, a omogućava i promjenu elemenata za koje trenutno nema GUIja za konfiguraciju. Najveći problem GNOME Shella je upravo nedostatak GUI programa za podešavanje, ali to se polako mijenja sa svakom novom verzijom. Upravo traje anketa u kojoj možeš reći što te smeta ili što ti se sviđa kod GNOMEa 3.
Nakon tri tjedna korištenja Unityja u 11.04, prešao sam na KDE (Kubuntu), a na testnu particiju stavio sam Fedoru 15 kada je izašla (usput, Fedora ima puno bolju podršku za moj hardver nego Ubuntu - graf. kartica radi tiše i hladnije, a zvučna kartica se brže inicijalizira). Uz par ekstenzija i tweakova sučelja, vrlo sam se brzo naviknuo na Activities meni. Prebacivanje između aplikacija s Alt+Tab i prozora s Alt+tilda su odlični, ugrađen je screen recorder (Ctrl+Alt+Shift+R), GNOME Shell je iznimno stabilan (na Fedori 15), fluidan ... Sve u svemu, sve sam više vremena provodio u GS-u, nego u KDEu. Isprobao sam GNOME Shell u Ubuntuu, ali je nepotpun (npr. u repozitorima nedostaju službene ekstenzije), te ne radi dobro s Catalyst driverima. Čekam Fedoru 16, pa ću zamijeniti Kubuntu na glavnoj particiji Fedorom, a na testnu ide Arch.
Nikada mi se nije sviđao KDE, previše mi je ličio na vindows sučelja koja sam ja smatrao nazadnima, a nije se promjenilo ni danas. N
Meni je recimo Gnome Shell pljunuti OSX, toliko da me vec zivcira.
Nikada mi se nije sviđao KDE, previše mi je ličio na vindows sučelja koja sam ja smatrao nazadnima, a nije se promjenilo ni danas. N
Meni je recimo Gnome Shell pljunuti OSX, toliko da me vec zivcira.
Novi v3? :-)
Jedino što mi se ne sviđa kod linuxa..
Da to sve isprave, Linux bi mogao konkurirati MacOS-u i Windowsima..
Ne razumijem što je problem?
Imaš GUI instalaciju (.deb i .rpm paketi) i imaš instalaciju preko terminala sa "sudo apt-get install" odnosno "sudo ./configure && make && make install"
U svakom slučaju bolje od instaliranja na Windowsima tj. bezuvjetnog klikanja "yes", "no", "yes", instaliraj na C:\\Program_Files i na kraju dobiješ toolbar i homepage preko pola internet pretraživaća.
1. O kakvom to minimalistickom exploreru govoris? O nautilusu koji je napredniji od Win explorera gotovo po svemu, od 6 razlicitih vrsta pogleda na sidebaru pa do tabova (u Win7 za svaki direktorij moram otvarati novi prozor, ou jea, sexi).
2. O indeksiranju ne znam, to nek netko drugi se izjasni. Ja znam da postoji updatedb naredba koja updatea bazu podataka o svim podacima i fajlovima na disku te locate naredba koja ispise putanju do fajla nakon sto joj se preda ime fajla. Znam i za whereis naredbu kojoj se upise ime aplikacije pa navede putanju do nje. Recimo whereis firefox te ispise gdje se nalazi izvrsna datoteka od Firefoxa.
3. Sto ti to znaci "preview" dokumenata? Ako mislis na to da iz thumbaila vidis sto se u dokumentu nalazi, itekako ga ima.
4. Po n-milijunti-bilijunto-tisuciti put. To NEMA veze s Linuxom. To trebaju DEVELOPERI tog softvera napisati za Linux, ali nekako sumnjam da ce M$ napisati MSO za Linux. Ja kad napisem neki komad softvera on CE raditi i na Linuxu izmedu ostalog, jer sam ga ja kao developer tako napisao. Ako ga ja kao developer napisem samo za Win, isti ce raditi SAMO na Win, developeri Linuxa nemaju veze s tim. LibreOffice da je zalostan, ista takva je i ta izjava. Wine je zbagiran, no da li znas sto stoji iza winea i kako wine radi? Ljudima koji rade na njemu nitko nije dao specifikacije Windows sustava vec sami reverznim inzinjeringom otkrivaju kako stvari rade. Da li mozes zamisliti kako je to gledati u tisuce linija strojnog koda i procesorskih instrukcija i pokusati iz toga zakljuciti neku smislenu funkcionalnost koju taj komad instrukcija radi? Wine radi i odlicno s obzirom na to.
5. Jesi li ti koristio neku modernu distru zadnjih godina? System > Administration > Synaptic Package Manager (naprednija varijanta) ili Applications > Ubuntu Software Center (za jednostavniju varijantu - govorim o Ubuntuu, druge distre imaju svoju inacicu package managera) upises ime programa, kliknes Install i voila, za nekoliko trenutaka softver je instaliran. Jednim klikom. Zar je to tesko?
1. O kakvom to minimalistickom exploreru govoris?....
Nemoj se ni trudit objašnjavati ove gore stvarčice. Vidi se da ovaj blebeće samo da se napravi pametan. A posebno nemoj objašnjavati ovo boldano jer princip repozitorija (oliti marketa u android, IOS uređajima) je u Linuxu prisutan, radi i nenadjebiv je već godinama, ali kad ga MS napravi (ako ikad) biti će to revolucija.
Samo čekaj dan da čuješ te pametne riječi kojim će ga nahvaliti.. Revolucija, jednostavnost, usmjerenost prema budalama (pardon korisniku), kompatiblinost, virus tested, sigurno, jeebeeno (onaj iz GITKA u spotu za komandat DATA)....
1. O kakvom to minimalistickom exploreru govoris?....
Nemoj se ni trudit objašnjavati ove gore stvarčice. Vidi se da ovaj blebeće samo da se napravi pametan. A posebno nemoj objašnjavati ovo boldano jer princip repozitorija (oliti marketa u android, IOS uređajima) je u Linuxu prisutan, radi i nenadjebiv je već godinama, ali kad ga MS napravi (ako ikad) biti će to revolucija.
Samo čekaj dan da čuješ te pametne riječi kojim će ga nahvaliti.. Revolucija, jednostavnost, usmjerenost prema budalama (pardon korisniku), kompatiblinost, virus tested, sigurno, jeebeeno (onaj iz GITKA u spotu za komandat DATA)....
Da slažem se, nema ni smisla raspravljati ni objašnjavati stvari koje su ljudima jasne već godinama, odnosno koje postoje godinama.
Da, često se dogodi da nastane revolucija na grbači open source ekipe, od strane znamo kojih već.
Kako je zgodno ovo: "pangolins regularly survive encounters with lions"
.
Slažem se sa svime osim sa činjenicom da je brži rad na gnome 3.
Na unity-u su npr potrebna dva klika da bi došao do system monitora. Klik na dash, upišeš sys i klik na ikonu.
Ali to nije problem. Problem je kod gnome 3 što nema minimize u čemu je Unity u prednosti, jer ne da mi se 10 prozora stavljati u workspace-e pa onda naklikavati kad trebam nešto i raditi hover da bi našao. To jednostavno nije praktično, koliko god bilo lijepo. Druga stvar kod gnome 3 da stalno moram u lijevi kut da bi vidio ili panel ili pokrenuo njihov "dash". Unity je to bolje napravio jer mogu mišem u lijevo i pojavi se panel, gdje mogu birati minimizirane aplikacije. Nadalje Unity dash je puno bolji, a filter im je odličan, za razliku od gnome-a gdje nemaj tako napredni filter nego samo liste aplikacija ili fileova. Dalje, zašto pobogu na Gnome 3 ne mogu imati foldere na desktopu, ili launchere bez da nešto ne prčkam po systemu ili instaliram dodatke. Glupost na kvadrat. Zadnje iznimno iritirajuće god gnome 3 je kad mountam disk, da mi dolje stalno lebdi ona debilna indikacija da li da otvorim (već otvoreni) disk sa nautilusom ili da ga ejectam - wtf.
Ovdje govorim o defaultnim instalacijama bez app-ova ili dodataka.
Sve u svemu, i canonical i gnome su napravili 3 koraka unazad što se tiče korisnosti i praktičnosti, i 3 koraka unaprijed što se tiče look-a. Na kraju sumiram da mi i jedan i drugi apsolutno ne odgovaraju, pogotovo kad trebam raditi, sa svim tim dashevima, klikanjima, seljenjima po workspace-ima, letenjem mišem gore dolje itd.
Tako da ozbiljno razmišljam o KDE-u, koji je relativno dobar, mada pretežak i ima svoje mane, ili xfce-u, koji je lagan brz i intuitivan. Ne isključujem mogućnost enlightenmenta, samo kad bi imao normalan desktop.
Kako je zgodno ovo: "pangolins regularly survive encounters with lions"
.
Hehehe.. Gdje si to izvadio? 
Canonical ne bi odašiljao takvu skrivenu poruku. Nikada 
Vidim fino se razvila konverzacija od sinoc...
Do sada sam uvijek preferirao Ubuntu, vjerovatno zato sto mi je to bila prva distra, zato sam i ostao jos na 10.10 verziji. Ali mi se ne svidja ovaj sesto mjesecni ciklus izdavanja, nekako se dobija osjecaj, barem ja, da izdaju nezavrsen proizvod...Ja sam imao problema i na 11.04 a i sad na 11.10, nesto sa grafickim driverima nesto sa unityjem samim. Desavalo mi se da debelo poslije izlaska Ubuntua, ja klikam po ikonama na traci sa strane a ono ne reaguje, da mi alt+tab ne radi kako treba. Sad na oneiricu ne mogu instalirati drivere od graficke, sve je nekako usporeno. Vrijeme je da se promijeni distra, sad naginjem prema Elementary OS-u, KDE ne dolazi u obzir a Mint mi nije po ukusu.
Da ne bude nesporazuma, Ubuntu je sjajna distra, zato sam i godinu nakon izlaska Mavericka jos uvijek na njemu ali zadnje dvije iteracije me nisu pretjerano odusevile.
Vidim fino se razvila konverzacija od sinoc...
Do sada sam uvijek preferirao Ubuntu, vjerovatno zato sto mi je to bila prva distra, zato sam i ostao jos na 10.10 verziji. Ali mi se ne svidja ovaj sesto mjesecni ciklus izdavanja, nekako se dobija osjecaj, barem ja, da izdaju nezavrsen proizvod...Ja sam imao problema i na 11.04 a i sad na 11.10, nesto sa grafickim driverima nesto sa unityjem samim. Desavalo mi se da debelo poslije izlaska Ubuntua, ja klikam po ikonama na traci sa strane a ono ne reaguje, da mi alt+tab ne radi kako treba. Sad na oneiricu ne mogu instalirati drivere od graficke, sve je nekako usporeno. Vrijeme je da se promijeni distra, sad naginjem prema Elementary OS-u, KDE ne dolazi u obzir a Mint mi nije po ukusu.
Da ne bude nesporazuma, Ubuntu je sjajna distra, zato sam i godinu nakon izlaska Mavericka jos uvijek na njemu ali zadnje dvije iteracije me nisu pretjerano odusevile.
XUbuntu te ne zanima? Ili LUbntu? Te dvije verzije su okey, a Lubuntu je napredovao u zadnje vrijeme, i sad je u potpunosti integriran u Ubuntu obitelj (nemaju više svoj web nego su na Ubuntu wiki stranicama).
Iskreno da ti kazem ni jednu ni drugu do sada nisam probao...nekako sam tezak sto se tice promjena, ali ako dajes preporuku, nije problem nabaciti na usb pa probati tako prije instaliranja :))