Talijani protiv Microsofta

poruka: 129
|
čitano: 31.076
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Talijani protiv Microsofta".
17 godina

Evo engleski HP - ponuda laptopa i operativnih sustava - primjer

Link

dakle sam proizvodjac nudi freedos (iako u dodatku stoji da ovisi o zemlji prodaje) kao opciju...

zasto ne nude u opciju sa linuxom? vjerovano jer ne mogu zaraditi na njemu (ne mogu ni sa freedosom ali je jednostavnije stavit freedos kao alternativu, a korisnik nek se misli dalje sto ce radit) i to prepustaju daljnjim partnerima kao opciju za instalaciju...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Talijani protiv Microsofta
Lion King kaže...

Nemogu ne komentirati!

Tko ti brani da ukoliko zelis kupiti racunalo u trgovini kazes :"Gle zelim taj PC bez windowsa!"!?.

Svaki trgovac ce poslusati.

Ne branim MS ali sta je previse je previse.

Zezaju ih zbog WMP-a, IE-a, treba li im na kraju zabraniti proizvodnju OS-a?

Neka se malo osvrnu na Apple, koji prisiljava korisnike da koriste njihov OS, koji bez problema ima Safari kao jedini browser, koji zabranjuje da se njihov OS koristi na PC-u koji nema logo jabuke, itd...

Strasno!

Ma strašno je koji si ti bullcrap napisa.

Pa Mac OSX je jedina prava konkurencija Windowsima da ovaj nema 99% udio u tržištu OSova za osobna računala

Isto tako možeš reći da Sony prisiljava korisnike da koriste njihov OS u PS3. I Safari nije jedini browser na Macu, ih ih desetak različitih.

http://www.metacafe.com/watch/1972097/how_to_behave_on_a_forum/
17 godina
neaktivan
. kaže...

Neznam dali sada postoji taj stupac u licenci od windowsa, no piše da ako korisnici ne koriste taj OS da mogu dobiti povrat novca od Microsofta. 

Dok je linux počeo osvajati ljude, sva računala su bila na windowsu, nije se moglo birati da uzmeš bez njega. Kasnije su linuxaši našli stupac u licenci windowsa gdje piše da se može dobiti povrat novaca ako

ga uopče ne koristis.  više od 5000 linuxaša je krenulu u Redmond kod Microsofta da im vrati novce, no oni su rekli da se moraju vratiti proizvođaču računala da im oni vrate noce. No kad su oni tamo otišli oni su rekli da microsoft taj koji vrača novce. Neznam dali su korisnici dobili te novce no nakon toga su proizvođači počeli nuditi računala  bez windowsa (Toshiba je bila prva) . 

Ja kad sam kupovao laptop morao sam kupiti uz vistu, jer oni koji su bili bez windowsa nisu imali nikakvu dobru kofiguraciju. Bilo je jeftinije uzeti sa vistom koju uopče ne koristim. Tako da smatram da je tužba opravdana, ja hoču kompjutor isti takav laptop  bez 0S. 

taj događaj se naziva "windows refund day" i desio se 15.02.1999.

ms je tvrdio da povrat novca mora dati proizvođač računala, a proizvođači su ih slali do microsofta. ping-pong. a ovo je izjava microsofta tog dana da oni nemaju ništa s tim te da se korisnici moraju obratiti OEM-ima.

a ovdje je lijepo objašnjeno kako možete dobiti "refund" , ako se radi od dellu. u italiji se vjerovatno radi o nekom drugom proizvođaču. 

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 11:14 (hrvooje).
17 godina

Hahaha, skupe se babe na forumu i odmah udri po liku iz članka bez imalo znanja o samoj temi. MS ili proizvođač (zavisi od zemlje do zemlje) mora vratiti novac za OEM licencu ako je kupac ne želi (tako piše u ugovorima). Razlozi ovdje uopće nisu bitni. Međutim, kako je to jako rijetka situacija (prvenstveno zato što ljudi nisu educirani - primjer je definitivno ovaj forum), nema neke uhodane procedure za to. Najgore je što čak ni lokalni zastupnici ne znaju za tu mogućnost pa odje* kupca s takvim zahtjevom. Čitao sam par primjera o vraćanju OEM Windowsa proizvođaču:

* neki to izvode bez ikakvih problema (SAD/Kanada/UK),

* neki imaju zahebancije (Poljska),

* neki tuže lokalne distributere ili MS jer im nedaju tu mogućnost (ova vijest),

* dok neki nisu ni svjesni da to postoji, a kamo li da je i dopuste (Hrvatska!).

(valjda ovaj poredak nešto govori o zemlji Smijeh )

Stoga, bilo bi dobro da se informirate prije nego krenete u osuđivanje i komentiranje. Doduše, teško je to očekivati na nekom populističkom forumu, isto kao što je to teško očekivati u birtijama. Cool

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 10:47 (4ndY).

2 0 hvala 0
17 godina
zbuzanic kaže...

Koji kokošji komentari na forumu... ovo nije IT forum, nego forum za babe tračare koje su čule preko plota od druge babe dok je razgovarala sa lokalnim vračem o predinstaliranim Windowsima pa se onda spojila na BUG forum i napisala da je čula da je MS nedužan i da je to istina i da će dat svoju vještičju metlu ako je u krivu i svi ostali nemaju pojma.

Ajmo rezimirat:

- MS daje povlastice proizvođačima hardvera da instaliraju gore njihov OS, npr. ako stave na X broj računala Windows sistem, DELL tada plati jednu licencu Windowsa 20€ umjesto 100€ (recimo).

- Izvan Balkana (znači ne u hrvatskoj) ljudi kupuju brand name računala (DELL, HP, ACER, bla bla) gdje u 99% slučajeva dolaze Windowsi i jako rijetko Linux.

- Osobno mi se dogodilo x puta da sam htio kupiti laptop / brand name računalo za svoje klijente i da sam morao tražiti danima ne bih li našao ono što mi/njima treba, a da ne dolazi sa Windowsima jer su ljudi recimo zadovoljni sa Windowsima XP za koje već imaju licencu pa ne žele davati ektra novac za nove Windowse koje neće nikada koristiti, po meni, tu su klijenti oštećeni manjim izborom računala/laptopa.

Kako da ti dođeš u dućan i kažeš da želiš HP FU056EA sa Freedos-om ili bez ikakvog OS-a kad takav ne postoji. Postoje druge varijante sa FreeDOS-om. A ja recimo želim baš taj model, ali bez Windows-a.

Naravno, možeš slagati sam komponente, ali ne bavim se slaganjem računala pa ne želim gratis raditi niti klijenta oštetiti za dodatno slaganje računala.

Treće, kad smo već debelo u kokošjem offtopic-u, nitko ne tvrdi da ne želi IE, WMP ili Notepad u Windowsima, već da nisu dio sustava. Da nisu integrirani. Dakle, da ga možeš selektirati i da ga više nema ni u kom obliku. Ali, oni su bili domišljati pa su IE stopili sa Windows Explorerom. Ja ga nisam nikad koristio pa ne vidim razloga zašto bi mi taj drek čučao na disku. Niti Windows explorer niti Internet explorer. Kupio sam si Total commander jer Windows explorer je za one koji imaju vremena na pretek, a ja to nema. Time is money.

a jadna ti je ta tvoja nabava ako kupujes opremu za firmu u ve-milu, hgspotu ili u takvim maloprodajama.

jesi cuo za veleprodaju? tamo mozes naruciti kako zelis laptop/desktop...

17 godina
Salex kaže...

Hvala dragom Bogu na konacno malo zdrave pameti!

Ni u Austriji nije situacija puno bolja. Ili racunar sa win ili nista od racunara. A zasto bi me neko terao da kupim windows koji oni hoce? Mozda ja hocu vistu umjesto sedmice, ili xp umjesto sedmice, mozda bi ja htio da stavim englesku varijantu umjesto njemack. Ne mora jedini razlog sto necu kompjuter sa windowsom biti to sto hocu linux.

Steta samo sto jos nisu apple poceli da cesljaju kao MS

a jesi isao kupiti audi a4 iz 96? zasto audi ne nudi i taj model?

daj se malo opametite..

zasto bi ms podrzavao i prodavao os koji je toliko star kao xp?

i ms prodaje lokalizirane predinstalirane windowse po cijelom svijetu...

17 godina
sasa kaže...

...što ne znači da sva računala (PC) u cijelom svijetu moraju imati predinstalirane Windowse, i to lokalizirane Belji se

btw Iako su ti ugovori između MS-a i OEM-ova tajni, Dell je prije nekoliko godina vikao da im MS tim ugovorom ne dozvoljava prodaju računala bez OS-a (nakon toga je nastala serija N, s freedosom). Oni koji tvrde da za proizvođače postoji mogućnost izbora: "ili ćete prodavati Windowse na svim računalima i po MS-ovim pravilima, ili nećete prodavati Windowse uopće" - to je prije ucjena nego izbor ako znamo da Windowsi jesu najprodavaniji operacijski sustav danas, pogotovo kroz OEM kanale.

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 11:50 (4ndY).
17 godina
neaktivan
a jesi isao kupiti audi a4 iz 96? zasto audi ne nudi i taj model?

daj se malo opametite..

zasto bi ms podrzavao i prodavao os koji je toliko star kao xp?

Za početak nisam psritaša MSa ni njihovih OSova, iako ih većinom koristim, jer za ono što su namjenjeni su više nego dobri.

Da nastavim s ovom analogijom s automobilima, iako postoje isti primjeri za ovo što želim reći u apsolutno svim područjima proizvodnje i trgovine. Dakle kad ideš kupiti auto, nikome ne pada na pamet tužiti proizvođača jer ti se ne daje opcija da si sami odabereš proizvođača audio sustava. Ako bilo koji proizvođač odredi da u sportski model idu RECARO sjedala, niko ne diže tužbu što nije mogao kupiti isti model bez siceva, jer su svom starom ima dobre sportske siceve. Nije li isto?

Microsoft je jedino kriv što je uspio nametnuti svoj proizvod kao standard, ali nikome se neće dogoditi ništa loše ukoliko ga ne odluči koristiti. Isto tako je normalno da će razvijati svoj software da ide ukorak s vremenom, a način na koji će to činiti je u potpunosti na njima da odluče, a mi na kraju svega možemo kupiti isti ili odabrati neku alternativu.

17 godina
neaktivan

a *urac.

to je  ko da ja kupujem gotovo racunalo i zelim ga bez graficke od naprimjer nvidie i sad cu ih ja tuzit.

i u danasnje vrijeme se moze tuziti za previse gluposti.

Ja sam među onih 8% normalnih. Ako ste i vi normalni ne mojte kopirati ovaj potpis
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2010 20:44 (nailer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nailer kaže...

a *urac.

to je  ko da ja kupujem gotovo racunalo i zelim ga bez graficke od naprimjer nvidie i sad cu ih ja tuzit.

i danasnje vrijeme se moze tuziti za previse gluposti.

Baš - još se sjećam jednog slučaja kada je Amerikanka završila u bolnici zbog opekotina na prsima i onda tužila proizvođača pegli jer nigdje u uputstvima nije pisalo upozorenje da peglanje odjeće dok je nosiš na sebi može uzrokovati opekotine.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
neaktivan
biser007 kaže...

Microsoft je jedino kriv što je uspio nametnuti svoj proizvod kao standard, ali nikome se neće dogoditi ništa loše ukoliko ga ne odluči koristiti. Isto tako je normalno da će razvijati svoj software da ide ukorak s vremenom, a način na koji će to činiti je u potpunosti na njima da odluče, a mi na kraju svega možemo kupiti isti ili odabrati neku alternativu.

Ako je besplatan nebi me smetalo, no neželim dati novce za nešto sto nebudem koristio. Kad sam ja kupovao auto onda je bila ponuda onog cd playera koji mi se nije svidio i nisam ga uzeo nego sam posle kupio neki bolji i nadogradio ga. 

Ovo podebljano bi zamjenio sa

Microsoft je kriv zato jer je prisilio proizvođače da prodavaju njihov windows. Rekao im je ili budete prodavali potpuno sa windowsima ili ništa. Toga nebi bilo da nije monopolist. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 14:44 (linuxuser).
16 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...

Baš - još se sjećam jednog slučaja kada je Amerikanka završila u bolnici zbog opekotina na prsima i onda tužila proizvođača pegli jer nigdje u uputstvima nije pisalo upozorenje da peglanje odjeće dok je nosiš na sebi može uzrokovati opekotine.

I ovo kaj si naveo nije isto sa ovim za što se upravo tuži

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
17 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
Paolo2612 kaže...

I ovo kaj si naveo nije isto sa ovim za što se upravo tuži

nailer kaže...

a *urac.

Mislio sam na podabljani dio citata, a ne podcrtani.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
15 godina
neaktivan
nailer kaže...

a *urac.

onda ćeš u trgovini tražiti da ne želiš tu grafičku karticu koja je unutra pa će ti je u trgovini izvaditi i umanjiti cjenu kompa za cjenu grafičke kartice

microsoftova politika je monoplistička kojoj je motivacija profit

ne shvaćam ljude na ovom forumu koju su za microsoft i podržavaju njihovu politiku a svi znamo da velika većina ljudi na ovom ofrumu ima piratske windowse i brdo ostalog softwera

zanima me kako bi oni koji sada imaju piratski windows reagirali da kupuju novi komp koji mogu kupiti samo sa predistaliranim windowsima i za to plaćaju veću cijenu a imaju znanje kako na komp besplatno staviti windowse ili linux

17 godina
Geophysics kaže...

onda ćeš u trgovini tražiti da ne želiš tu grafičku karticu koja je unutra pa će ti je u trgovini izvaditi i umanjiti cjenu kompa za cjenu grafičke kartice

NECES jer kompjuter kupujes as is... Nego ce ti trgovac reci "nazalost nemamo model koji odgovara Vasim potrebama, ili uzmite neki drugi ili uzmite sto Vam nudimo"...

I'm going woo woo
16 godina
neaktivan

E, a sada ti meni prijatelju odgovori . Zašto da netko mene prisiljava da kupim komp sa Windowsima ako ja to ne želim?

Ovo je zdravo seljaćka logika!

Stjepan Jenduka
17 godina

Ne prisiljava te... neces ga kupit i tocka... Niko te nece prisilit da kupis dizelasa ako ti oces kupit benzinca... Ako nema nema...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ne prisiljava te... neces ga kupit i tocka... Niko te nece prisilit da kupis dizelasa ako ti oces kupit benzinca... Ako nema nema...

nemojmo uspoređivat aute i kompijutore

na prvi pogled automobili i kompijutori bi se mogli uspoređivati ali to su totalno dvije odvojene koncepcije

software i hardware su dvije odvojene cjeline

ako nastavimo uspoređivati aute i kompove onda bi se mogli uspoređivati i kompijutori i voće

npr. netko bi mogao tužiti trgovinu ili nekog trećeg jer mu jabuka nema okus po banani ili zbog toga što ananas nema koru kao kivi

po meni je uspoređivanje automibila i kompijutora neprimjerena

trebali bi se držati rasprave zašto bi netko morao plaćati nešto što ne želi a to je u ovom slučaju software koji ne želi

dakle ljudi su prilikom kupovine hardwera prisiljeni kupiti software iako oni to ne žele

npr. zašto bi ja morao prilikom kupovine kompa (hardwera) morao plaćati antivirusni program (software) koji ne želim

svaka budala ima svoje veselje
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 17:03 (Geophysics).
17 godina

Ne vidim razlog zašto ne bi mogao kupiti neko računalo bez OS-a? Zbog čega ne bi postojala verzija sa Windowsima i sa Linuxom? No, da nije takvih svinjarija, opet MS nebi bio tolko dominantan kao desktop OS, a Vista definitnivno ne bi bila "uspješan proizvod".

There's no business like showbusiness
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zar je tako tesko nakon sto ti prodavac kaze da ne nude tu konfiguraciju bez windowsa, otici van iz ducana i NE kupiti?

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 17:30 (AA-d00d).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ne ,ali on hoće baš taj ,bez Windowsa!!! Tak da može doći doma i stavit svoje piratske!! Nema veze ,kaj je čak i kod nas ,cijena Windowsa najmanja stavka u cijeni PC-a. A onda se napokon ima i legalne Windowse.

Prodavanje je muda pod bubrege da on hoće Linux!!

Pa na čemu bi se igral ,u Wine-u?!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
16 godina
odjavljen
kizo2703 kaže...

Ne ,ali on hoće baš taj ,bez Windowsa!!! Tak da može doći doma i stavit svoje piratske!! Nema veze ,kaj je čak i kod nas ,cijena Windowsa najmanja stavka u cijeni PC-a. A onda se napokon ima i legalne Windowse.

Prodavanje je muda pod bubrege da on hoće Linux!!

Pa na čemu bi se igral ,u Wine-u?!

Možda on već ima licencu za Windows, stari komp više neće koristiti, zašto bi plačao novu licencu?

Misliš da bi Linux danas postojao da nema ljudi koji ga koriste?

Možda on igra na PS-u ili X-boxu ili uopće ne igra, a komp mu služi za rad/office/surfanje?

Kad ste se već uhvatili auta, prava analogija bi bila: Možete kupiti taj model s 2,3 motorom, ali morate onda kupiti pretplatu za točenje na INA crpkama. Ako vi želite točiti na OMV-u ili platiti pretplatu i ne koristite je ili kupite model s 2,0 motorom. Zvuči apsurdno, a kad se radi o Windowsu nije apsurdno?

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
15 godina
neaktivan

monopolistički položaj proizvoda ili usluge na tržištu = loša stvar za krajnje korisnike (MIcrosoft i T-Com do prije nekoliko godina)

ako postoji konkurencija i tržišno natjecanje krajnji korisnici su ti koji profitiraju

da je LINUX rasprostranjen u većem postotku i prihvaćen i od malih korisnika microsoft bi se potrudio da ponudi bolje, stabilnije, inovativnije..... windowse

ovako kad postoji monopol koji se želi zadržati krajnji korisnici su ti koji ispaštaju

ajde recite mi na kojem ste web pregledniku sada, mogu se kladiti da većina NIJE na internet exploreru od microsofta nego ste na firefoxu, chrome ili operi

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Geophysics kaže...

da je LINUX rasprostranjen u većem postotku i prihvaćen i od malih korisnika microsoft bi se potrudio da ponudi bolje, stabilnije, inovativnije..... windowse

ovako kad postoji monopol koji se želi zadržati krajnji korisnici su ti koji ispaštaju

Dosta ljudi zna za linux ali ih ne zele instalirati odnosno nemaju vremena i volje da ih slazu i stimaju po vlastitim potrebama, kao JA npr. Dok vidim sta sve i kako trebam slagati da mi rade kako spada, odustanem, nemam vremena. Open Source podrzavam (nemam niti jedan crackani trial program, sve freeware i vazece licence(Windows 7 i igre)) ali se sa Windowsima barem ne moram muciti i mislim da vrijedi tog novca.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 18:02 (AA-d00d).
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Možda on već ima licencu za Windows, stari komp više neće koristiti, zašto bi plačao novu licencu?

Misliš da bi Linux danas postojao da nema ljudi koji ga koriste?

Možda on igra na PS-u ili X-boxu ili uopće ne igra, a komp mu služi za rad/office/surfanje?

Možda i ima ,ali uvijek ima i modela PC-a bez OS-a. To kaj netko hoće baš taj ,ali bez Windowsa - sorry nema!!

Pa i ja koristim Linux ,s vremena na vrijeme ,kad imam dovoljno vremena za igranje ,uzmem hdd iz ormara na kojem imam instaliran Ubuntu ,stavim ga u PC i pokrenem.

Za bilo kakav ozbiljniji rad ,tu su Windowsi ,hoćeš - nećeš office formati su standard.

Kad Linuxi postanu malo više user-friendly ,imat će sigurno i više korisnika.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 18:27 (kizo2703).
17 godina
tnakir kaže...

Ok, ajd mi pojasni ovu situaciju, prije godinu i nešto dok sam kupovao netbook bila je u ponudi isključivo:
* verziju s Linuxom i SSD-om od 8GB

ILI

* verziju s Windowsima i 120-160GB HDD-om.

Ja sam htio verziju s HDD-om i bez Windowsa - naravno takvog nije bilo, pa sam bio primoran kupiti Windows inačicu s Windowsima koje ne koristim (kad sam trgovcima spomenuo mogućnost refundacije za OEM Windowse, blijedo su me gledali).

To nije baš izbor.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 18:11 (4ndY).
16 godina
protjeran

kupite svaki dio posebno pa ga nećete kupiti s windowsima...

Sk8er Boi

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Gdje bi svi zavrsili kad bi svatko htio proizvod po vlastitoj zelji (mislim na proizvode kao laptop, netbook itd.)? Pa zamisli da tebi neki frajer oduzima dragocjeno vrijeme zbog njegovih musica.

Ja zelim obican pureci odrezak ali eto u mercatoru nemaju obican nego cordon blue. Zar sad da ja idem prodavacicu piliti da mi izvadi sir samo zato jer mi se jede pohana puretina ali ne i sir?

EDIT: zaboravio i šunku :P

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 18:27 (AA-d00d).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
filip avril_fan kaže...

kupite svaki dio posebno pa ga nećete kupiti s windowsima...

Ovo nije rješenje za prijenosna računala

a i neznaju svi sami sastaviti konfiguraciju

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 18:33 (denix).
15 godina
neaktivan

hardware i software su zasebne komponente cjeline

u hardweru koji kupuješ netreba biti softaware koji ne želiš a prisiljen si ga platiti

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice