Terziste i novac su nas natjerali na taj ugovor. A definicija monopola mozes procitati ovdje:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Monopol
Terziste i novac su nas natjerali na taj ugovor. A definicija monopola mozes procitati ovdje:
Mislim da imamo malo podataka, sigurno nisu došle 'tale' samo tako na ideju da tuže MS jer su kupili računar sa win a nisu ih htjeli na računalu, a da je MS monopolist - nije.
Mislim da imamo malo podataka, sigurno nisu došle 'tale' samo tako na ideju da tuže MS jer su kupili računar sa win a nisu ih htjeli na računalu, a da je MS monopolist - nije.
Postujem sto ti je stav da "nije"! Ali zasto smatras da sudovi ( a i EU komisija) diljem svijeta svake godine osudi MS za monopol i odredi kaznu?
A gdje je tu monopol?
Monopol (grč. monos, jedan + polein, prodavati) u ekonomiji se definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga.
Mogli ste birati 5000 distribucija linuxa, ali niste - vi ste potpisali ugovor zato jer ste htjeli veće tržište i više novaca strpati u svoj džep ( i potpuno razumijem da se u ovom svijetu ne može bez novaca, ali da ste imali alternativi - jeste).
Postujem sto ti je stav da "nije"! Ali zasto smatras da sudovi ( a i EU komisija) diljem svijeta svake godine osudi MS za monopol i odredi kaznu?
Ne osudi za monopol već za nelojalnu konkurenciju, oni su vodeća korporacija ali nisu jedina.
Mogli ste birati 5000 distribucija linuxa, ali niste - vi ste potpisali ugovor zato jer ste htjeli veće tržište i više novaca strpati u svoj džep ( i potpuno razumijem da se u ovom svijetu ne može bez novaca, ali da ste imali alternativi - jeste).
Bravo, i to se zove monopol! Morao sam se obratiti MS jer nije bilo trece strane, a on me (kako bi moja firma profit napravila) vezao za predinstalaciju svog sustava, , i zato ljudi tuze.
Zato trebam MS$ pitat za savjet jer je njihov Lijepi, Sigurni i Stabilni sustav kodiran i ne mogu provjeriti "KOD"! I za to samo u stalnom kontaktu sa MS-om, sa koji ma imamo ugovor koji nas veze da Sustav bude predistallieran.
Kakav "KOD", kakvo kodiranje? Zar tvoja firna nikad nije čula za MSDN subscription, debugging checked builds?
Bravo, i to se zove monopol! Morao sam se obratiti MS jer nije bilo trece strane, a on me (kako bi moja firma profit napravila) vezao za predinstalaciju svog sustava, , i zato ljudi tuze.
Bilo je, samo ju ti nisi odabrao ili njihova ponuda nije tebi odgovarala po nekim karakteristikama - a za to ne možeš kriviti MS.
Ne osudi za monopol već za nelojalnu konkurenciju, oni su vodeća korporacija ali nisu jedina.
Sorry, mislio sam da se radi o Monopolu!
Nemogu ne komentirati!
Tko ti brani da ukoliko zelis kupiti racunalo u trgovini kazes :"Gle zelim taj PC bez windowsa!"!?.
Svaki trgovac ce poslusati.
Ne branim MS ali sta je previse je previse.
Zezaju ih zbog WMP-a, IE-a, treba li im na kraju zabraniti proizvodnju OS-a?
Neka se malo osvrnu na Apple, koji prisiljava korisnike da koriste njihov OS, koji bez problema ima Safari kao jedini browser, koji zabranjuje da se njihov OS koristi na PC-u koji nema logo jabuke, itd...
Strasno!
Kakav "KOD", kakvo kodiranje? Zar tvoja firna nikad nije čula za MSDN subscription, debugging checked builds?
Prijatelju moj, culis smo za MSDN ali i za LDN! Nije to bas tako jednostavno. MS Powerpoint pa ne funkcionira uvjek i pod nekim uvjetima a kamo li Visual Studio. Tada se obratis MS-u za pomoc. Doduse oni pomognu u kratko vrijeme ali ipak ovisis o njima.
Znas da se i Google zalio prolikom programiranja na Visti te ih je htio tuziti! (Ne mogu na brzinu naci artikl)
Nemogu ne komentirati!
Tko ti brani da ukoliko zelis kupiti racunalo u trgovini kazes :"Gle zelim taj PC bez windowsa!"!?.
Neka se malo osvrnu na Apple, koji prisiljava korisnike da koriste njihov OS, koji bez problema ima Safari kao jedini browser, koji zabranjuje da se njihov OS koristi na PC-u koji nema logo jabuke, itd...
Strasno!
Sto se tice Apple slazem se. Oni su u posljednih par godina gori od MS!
Nemogu ne komentirati!
Strasno!
potpisujem!
MS je ZAKON!!!
Znas da se i Google zalio prolikom programiranja na Visti te ih je htio tuziti! (Ne mogu na brzinu naci artikl)
Ovo me zanima, daj link!
Ovo me zanima, daj link!
Evo par ali vijest na koju sam mislio nemogu je naci!!!
http://www.naslovi.net/2005-10-12/bench-market/symantec-se-zali-na-microsoft/50984
http://213.202.123.24/vijesti/google-se-zali-vistu/79449.aspx
Laku Noc
Koji kokošji komentari na forumu... ovo nije IT forum, nego forum za babe tračare koje su čule preko plota od druge babe dok je razgovarala sa lokalnim vračem o predinstaliranim Windowsima pa se onda spojila na BUG forum i napisala da je čula da je MS nedužan i da je to istina i da će dat svoju vještičju metlu ako je u krivu i svi ostali nemaju pojma.
Ajmo rezimirat:
- MS daje povlastice proizvođačima hardvera da instaliraju gore njihov OS, npr. ako stave na X broj računala Windows sistem, DELL tada plati jednu licencu Windowsa 20€ umjesto 100€ (recimo).
- Izvan Balkana (znači ne u hrvatskoj) ljudi kupuju brand name računala (DELL, HP, ACER, bla bla) gdje u 99% slučajeva dolaze Windowsi i jako rijetko Linux.
- Osobno mi se dogodilo x puta da sam htio kupiti laptop / brand name računalo za svoje klijente i da sam morao tražiti danima ne bih li našao ono što mi/njima treba, a da ne dolazi sa Windowsima jer su ljudi recimo zadovoljni sa Windowsima XP za koje već imaju licencu pa ne žele davati ektra novac za nove Windowse koje neće nikada koristiti, po meni, tu su klijenti oštećeni manjim izborom računala/laptopa.
Kako da ti dođeš u dućan i kažeš da želiš HP FU056EA sa Freedos-om ili bez ikakvog OS-a kad takav ne postoji. Postoje druge varijante sa FreeDOS-om. A ja recimo želim baš taj model, ali bez Windows-a.
Naravno, možeš slagati sam komponente, ali ne bavim se slaganjem računala pa ne želim gratis raditi niti klijenta oštetiti za dodatno slaganje računala.
Treće, kad smo već debelo u kokošjem offtopic-u, nitko ne tvrdi da ne želi IE, WMP ili Notepad u Windowsima, već da nisu dio sustava. Da nisu integrirani. Dakle, da ga možeš selektirati i da ga više nema ni u kom obliku. Ali, oni su bili domišljati pa su IE stopili sa Windows Explorerom. Ja ga nisam nikad koristio pa ne vidim razloga zašto bi mi taj drek čučao na disku. Niti Windows explorer niti Internet explorer. Kupio sam si Total commander jer Windows explorer je za one koji imaju vremena na pretek, a ja to nema. Time is money.
Sadržaj koji je BUG preneo nije u potpunosti istinit. Kako je neko prije napisao za slučaj refundacije korisnicima od strane samog sastavljača računara a ne Microsofta u Americi, tako je to i ovde slučaj. Korisnici moraju da šalju računare u sedište firme koja ga je sastavila i oni im daju neku siću, nakon što Windowse obrišu. Svi su se okomili na Microsoft.
Izvor: Fudzilla
Bitno je pljuvat po MS-u ,nema veze kaj pljuvači 90% rade na Windowsima ,10% na Linuxu!!
A to kaj MS nema veze s tim - nema veze,on je velika zločesta korporacija koja ucjenjuje cijeli svijet!!
Koja glupost. Svako malo pročitam neku ovakvu tužbu, ali rijetko saznam kako sve završi. Mada mogu i pretpostaviti...
Provlače se po sudovima, nagode se i ko zna šta drugo iza zatvorenih vrata.
Biti načelno za ili protiv nečega je načelno u redu , međutim ono što se dešava u korporativnom svijetu često je potpuno strano onome koji ima samo načelan stav o postupcima neke kompanije, stvari nisu crne i bijele a odnosi među tvrtkama često su iznimno komplicirani, rat za tržište je nemilosrdan a podmetanja česta, ukoliko je nešto nedostatno definirano zakonom iskorištavat će se nemilice od strane bilo koje kompanije.
Ono za što se treba boriti je što veća zaštićenost potrošača/uzera/krajnjih kupaca, mislim da je to najbolji oblik korekcije tržišta i isplivavanja "afera" na površinu, prava potrošača se često gaze a kada se (tužbom) reagira govna uvijek isplivaju na površinu odnosno dolazi do "otkrovenja", kako i zašto...samim time postupci nekih kompanija bivaju korigirani nebi li se popravio imidž među onima o kojima te tvrtke ovise, potrošačima
Kada uzmem u obzir gore navedeno nisu mi jasni načelni stavovi nekih uzera na ovom forumu koji su stalno "na strani" velikih kompanija
Što se ove teme tiče nemam potpuno definiran stav jer nemam dovoljno relevantnih informacija, međutim načelno sam uvijek na strani uzera i slabijih karika... mislim da je takav stav potreban, a humanost, socijalna osjetljivost društva gotovo da u cjelini ovisi upravo o takvom općem stavu u društvu.
Proizvođači računala koji nebudu prodavali laptope sa predisntaliranim windowsima nego ih nudili sa nekom distribucijom linuxa će vrlo vjerovatno loše proći i njihovi laptopi se neće prodavati kao oni od konkurencije.
Prosječan korisnik (oni koji se ne kuže u kompijutore) će prije kupiti laptop sa windowsom jer da ima linux nebi se snašao kao u windowsu kojeg poznaje od prije.
Ja sam kupio laptop koji je imao instaliran visa home premium i nakon tjedan dana sam ga izbrisao i instalirao bespaltni ubuntu linux.
Ako postoji izbor operativnih sistema zašto bi se ljude "tjeralo" da kupuju laptope sa instaliranim windowsima ako oni to ne žele.
Ja nisam htio predisntalirane windowse ali sam ih morao kupiti jer je laptop koji sam želio bio u ponudi samo sa instaliranim windowsima.
Mislim da bi bilo pravedno da SVI proizvođači lapopa/kompijutora u ponudi imaju model sa instaliranim windowsima i istai takav model bez ikakvog operativnog sistema.
Ovaj bez instaliranog OS bi bio po logici jeftiniji i ljudi koji ne žele koristiti winowose nego open source (LINUX) nebi bili primorani plaćati nešto što ne žele.
radi se o tome da mnogo ljudi koji prvi put kupuju računalo neznaju da se ono može dobiti i bez predinstaliranog OS-a . onda mu nakon par dana javi susjed da je mogao proči puno jeftinije da je sam instalirao neki open source OS ili kao i svi drugi piratsku verziju, i naravno da če tako reagirati.
Ne bi vjerovali ali na zapadu sastavljanje kanti je totalna egzibicija, ljudi kupuju brandirana računala i često se dogodi da ne možeš kupiti to i to računalo bez windowsa pa taman ti bio okorjeli linuxaš, tko te šiša, kupi s windozama pa reinstaliraj - u tome je kvaka.
Kad se ostavite šerafljenja pa kantama skužit ćete da je to čest slučaj kod brandiranih računala - freedos i slične fore su izmišljene za ove krajeve, ne za zapad.
Zapravo, freedos fore su smišljene upravo za ljude koji žele instalirati opensource sistem vani, ne za ove krajeve. Dapače, kod nas su se takve ponude počele pojavljivati dosta kasnije nego vani.
U Hrvatskoj je moguće dobiti računalo bez instaliranih Win, što nažalost u Italiji je "gotovo" nemoguće!
Često znam otići u Italiju u shopping.
U nekoliko navrata tražio sam laptop bez Win, odnosno sa free DOS-om ili linux-om, nažalost takvo računalo nisam pronašao u trgovačkim centrima!
Navedenim "ponašanjem" dovodi se kupce pred gotov čin (ili računalo s instaliranim Win, ili nikakvo), bez mogućnosti izbora.
Iz navedenog razloga držim sasvim opravdanim navedenu tužbu!
Hvala dragom Bogu na konacno malo zdrave pameti!
Ni u Austriji nije situacija puno bolja. Ili racunar sa win ili nista od racunara. A zasto bi me neko terao da kupim windows koji oni hoce? Mozda ja hocu vistu umjesto sedmice, ili xp umjesto sedmice, mozda bi ja htio da stavim englesku varijantu umjesto njemack. Ne mora jedini razlog sto necu kompjuter sa windowsom biti to sto hocu linux.
Steta samo sto jos nisu apple poceli da cesljaju kao MS
Navedenim "ponašanjem" dovodi se kupce pred gotov čin (ili računalo s instaliranim Win, ili nikakvo), bez mogućnosti izbora.
pa i to je izbor
Steta samo sto jos nisu apple poceli da cesljaju kao MS
Nikad ni neće... Iz jednostavnog razloga. To je kao da očekuješ Windows na iPodu. Mac kupuju oni koji ŽELE koristiti OS X, a ako u određenom trenutku požele Windows, OS X im je i to olakšao korištenjem BootCamp-a.
Kada kupujemo PC računalo svi imaju različite želje. Netko će na XP-u raditi audio, netko gaming na sedmici isl... Netko server na nekom linuxu. U takvoj situaciji, neprihvatljivo je korisnike tjerati da kupuju operativni sustav uz računalo. Zapravo, dobre firme će omogućiti da se windows vrati. Microsoft želi Windows staviti svuda i na silu, to nije ništa novo.
Neznam dali sada postoji taj stupac u licenci od windowsa, no piše da ako korisnici ne koriste taj OS da mogu dobiti povrat novca od Microsofta.
Dok je linux počeo osvajati ljude, sva računala su bila na windowsu, nije se moglo birati da uzmeš bez njega. Kasnije su linuxaši našli stupac u licenci windowsa gdje piše da se može dobiti povrat novaca ako
ga uopče ne koristis. više od 5000 linuxaša je krenulu u Redmond kod Microsofta da im vrati novce, no oni su rekli da se moraju vratiti proizvođaču računala da im oni vrate noce. No kad su oni tamo otišli oni su rekli da microsoft taj koji vrača novce. Neznam dali su korisnici dobili te novce no nakon toga su proizvođači počeli nuditi računala bez windowsa (Toshiba je bila prva) .
Ja kad sam kupovao laptop morao sam kupiti uz vistu, jer oni koji su bili bez windowsa nisu imali nikakvu dobru kofiguraciju. Bilo je jeftinije uzeti sa vistom koju uopče ne koristim. Tako da smatram da je tužba opravdana, ja hoču kompjutor isti takav laptop bez 0S.