Brutalno..
Ali, samo malo,PCI-X utor? Sto onda sa grafickom? Necemo valjda morati kupovati SLI/CfX maticne, jesam nesto krivo shvatio?
Brutalno..
Ali, samo malo,PCI-X utor? Sto onda sa grafickom? Necemo valjda morati kupovati SLI/CfX maticne, jesam nesto krivo shvatio?
Vidim na slici da je to za dosta krace utore od onog na grafickoj kartici,znaci PCI E utor opce namjene
Malo si krivo shvatio. Ovaj će ići preko PCI-X utora ali onih manjih znači x1 slot dok grafičke koriste one veće x16 slotove.
EDIT: vidim da si sam shvatio o čemu je riječ :).
Ovo je konacno nesto vrjedno spomena,mozda sata ode u povijest
500-700MB/sec je fakat brzo, ali 1000 dolara, pa to je ko dvije high end kartice primjerice 4870x2. Meni nije jasno zakaj su cijene te fleš memorije tolliko visoke.
Stvarno brzo objavljujete vjesti - s zakašnjenjem od skoro godinu dana
http://www.engadget.com/2007/09/28/fusion-ios-iodrive-puts-power-of-a-san-on-a-pcie-card/
predobra stvar, ali preskupa za nas obicne smrtnike :D
To nije za obične smrtnike nego za poslovne sustave. Osim toga 1000 $ mi se čini jeftino, zadnji put su rekli da će okrugla cijena bo GB biti 30$.
dvadesetorostruko brže od klasičnih diskova
Oće li se napokon iskorijenit najzaostaliji dio računala... jedva čekam neke testove brzine tih SSD-ova.
Stvarno brzo objavljujete vjesti - s zakašnjenjem od skoro godinu dana
http://www.engadget.com/2007/09/28/fusion-ios-iodrive-puts-power-of-a-san-on-a-pcie-card/
Malo si krivo shvatio. Ovaj će ići preko PCI-X utora ali onih manjih znači x1 slot dok grafičke koriste one veće x16 slotove.
Po obicaju marketinski trik. Dali su brzina transfera podataka izmedju kartice i PCa ali ne i brzina izmedju memorije i karitce Kod HDDa, SATA2, brzina prema PCu je 3Gb/s, ali brzina izmedju ploca i SATA kontrolera je max 700 Mb/s. Osim toga, sto to znaci 3Gb/s? Koliko je to bytea/s u stvarnosti? Po Hitachiju je to max 300MB/s ali u stvarnosti puno manje. Tih 300MB/s moze biti ako su podaci u cachu koji je max 32MB.
Kako se ovdje radi o flash memoriji koja je brzina pisanja u flash memoriju, ne u cache? Flash memorija ima svoje limite pri pisanju koje je polagano (brisanje traje reda 3 - 5mS). Osim toga, flash ima svoj zivot, tj broj brisanja koje je reda 10 000 - 100 000. Na moje pitanje jednom broju proizvodjaca SSDova dobijao sam uvijek isti odgovor: koristimo inteligentne algoritme koji taj broj upisa povecavaju. Glupost! Taj "inteligentan" algoritam vodi evidenciju o broju brisanja i kada dodje do nekog broja sve podatcke prebacuje u drugi sektor i nastavlja dalje. Sto se desi kada se swap file stavi na SSD?
EDIT: vidim da si sam shvatio o čemu je riječ :).
Po obicaju marketinski trik. Dali su brzina transfera podataka izmedju kartice i PCa ali ne i brzina izmedju memorije i karitce Kod HDDa, SATA2, brzina prema PCu je 3Gb/s, ali brzina izmedju ploca i SATA kontrolera je max 700 Mb/s. Osim toga, sto to znaci 3Gb/s? Koliko je to bytea/s u stvarnosti? Po Hitachiju je to max 300MB/s ali u stvarnosti puno manje. Tih 300MB/s moze biti ako su podaci u cachu koji je max 32MB.
Kako se ovdje radi o flash memoriji koja je brzina pisanja u flash memoriju, ne u cache? Flash memorija ima svoje limite pri pisanju koje je polagano (brisanje traje reda 3 - 5mS). Osim toga, flash ima svoj zivot, tj broj brisanja koje je reda 10 000 - 100 000. Na moje pitanje jednom broju proizvodjaca SSDova dobijao sam uvijek isti odgovor: koristimo inteligentne algoritme koji taj broj upisa povecavaju. Glupost! Taj "inteligentan" algoritam vodi evidenciju o broju brisanja i kada dodje do nekog broja sve podatcke prebacuje u drugi sektor i nastavlja dalje. Sto se desi kada se swap file stavi na SSD?
Ne ide preko x1, nego preko x4 slota. Osim toga, vise kartica se mogu koristiti u RAID-u za jos vecu brzinu.
Sto se tice 100.000 pisanja - to je 100.000 pisanja u isti memorijski blok. Wear leveling znaci da se uvijek pise u fizicki razlicite blokove cak i ako se logicki pise u isti blok. Ako je to dobro napravljeno, zivotni vijek nije nista kraci nego obicnog hard diska. A osim toga, ioDrive ima ECC (error checking) i dodatnu memoriju koja nadomjesta eventualne mrtve blokove.