SD kartica za audiofile

poruka: 101
|
čitano: 15.274
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "SD kartica za audiofile".
14 godina
SD kartica za audiofile

Prije koji dan sam vodio polemiku sa dvojicom audiofila koji čuju razliku između USB kabela spojenih između kompa i DACa!!

Čak smo i napravili test između dva vulgarisa,jednog koji je navodno dobar i drugog koji je sasvim nepoznat!Ja razliku nisam čuo,ali oni se kunu da su čuli razliku kad su spojili Nimak srebreni USb kabel!!

Sad zašto srebro bolje provodi 1 i 0 nisu mi znali objasnit,ali nit ih to previše i zanima!!

Inače sam sam audiofil nekih 10ak godina i imam neloš sistem,ali s kabelima i njihovom utjecaju,pogotovo strujnih i USB sam vrlo suzdržan!!

AUDIOFIL
Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina
moderator
Re: SD kartica za audiofile
volegradele kaže...

Prije koji dan sam vodio polemiku sa dvojicom audiofila koji čuju razliku između USB kabela spojenih između kompa i DACa!!

Čak smo i napravili test između dva vulgarisa,jednog koji je navodno dobar i drugog koji je sasvim nepoznat!Ja razliku nisam čuo,ali oni se kunu da su čuli razliku kad su spojili Nimak srebreni USb kabel!!

Ne razumijem što se oni imaju kunuti. Zašto niste napravili test tako da ne znaju koji je kabel spojen? Usporedba kad znaš koji je kabel spojen je besmislena.  Zar kao forumaš na Bugovom forumu to ne znaš? I svejedno si pristao na takve uvjete "testiranja"? Besmislena je zapravo i kad ne znaš, ako se radi o USB kablu, ali dobro...

14 godina
mbaksa kaže...
volegradele kaže...

Ne razumijem što se oni imaju kunuti. Zašto niste napravili test tako da ne znaju koji je kabel spojen? Usporedba kad znaš koji je kabel spojen je besmislena.  Zar kao forumaš na Bugovom forumu to ne znaš? I svejedno si pristao na takve uvjete "testiranja"? Besmislena je zapravo i kad ne znaš, ako se radi o USB kablu, ali dobro...

DA se razumimo,nisu ni oni čuli razliku,ubiti rekli su da je razlika vrlo mala,a slijepo testiranje dva kabela bi i moja najmlađa kčerka imala 50-50 % šanse da pogodi koji svira!!

AUDIOFIL
18 godina
moderator
volegradele kaže...
mbaksa kaže...
volegradele kaže...

DA se razumimo,nisu ni oni čuli razliku,ubiti rekli su da je razlika vrlo mala,a slijepo testiranje dva kabela bi i moja najmlađa kčerka imala 50-50 % šanse da pogodi koji svira!!

Poanta je u tome što bi se slijepim testiranjem kabela pokazalo da ne čuju apsolutno nikakvu razliku, odnosno da su si razliku umislili. Trebao si im odmah reći da rade glupost, a ne testiranje.

17 godina
mbaksa kaže...
volegradele kaže...

+test na 1600 ispitanika, treći kontrolni uzorak, svjedoci, žig. .. i opet mi 'Batman' kaže da čuje razliku, a ja samo blejim i čudim se. Kažu da ima jedan enološki test s vinom, tj vodom.. i opet će audiofili 'kleti se' i ne možeš baš ništa. Isti pattern se ponavlja u svemu, sport, vjera, .. = ljudi, dok PR to mora iskoristiti istovremeno protivnik takve teorije rizikuje ismijavanje znalaca, kao da si rekao 'zemlja je okrugla'.

Opet, možda važniji dio, zašto novinar ne komnetira, zašto samo prenosi vijest/reklamu? Jer sve što je na (the) netu postaje 'istina' i tad se samo širi baza 'vjernika' jer ..'' imaš na internetu...''.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
SD kartica za audiofile

A sta ovdje ima komentirat? Da sam na novinarevom mjestu i ja bi ovako napisao ili uopce ne bi napisao.

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
BlueMax kaže...
Visak kaže...

Među audiofilima ima stvarno svakakvih budala, ali ne razumijem zašto ovu glupost sa šumom kartice pripisuješ njima. Pa nije da su audiofili tražili od Sonyja da napravi ovako nešto.

Tocno. U ni jednoj bransi magla se bolje ne prodaje. Medjutim postoje bar jednak broj budala medju antiaudiofilima koji valjda nemaju sluha pa pokusavaju sve banalizirati.

audiofili ce kupovat ove kartice ,zato mi je smješno, koji su to antiaudiofili? jesu li to ljudi koji viruju mjerenjima više nego sluhu ? ili su budale oni koji misle da dobro čuju priko 18khz?

16 godina
SD kartica za audiofile

Jednom sam napravio test sa mp3-cama i FLAC-om. Na 128 kbps više nisam čuo razliku, pogodio sam 50/50.

Jeftine canyon slušalice i integrirana zvučna kartica ftw.

Tko visoko leti, štedi gorivo.

0 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
volegradele kaže...

Sad zašto srebro bolje provodi 1 i 0 nisu mi znali objasnit,ali nit ih to previše i zanima!!

Najveće osobno razočaranje je bilo kada sam shvatio da ponekad 'čujem' razlike kojih nema. Recimo misliš da si zamijenio interkonekt i diviš se poboljšanju, a onda shvatiš da i dalje slušaš isti (dogodi se kad često mijenjaš). Nakon toga sam uvidio da u različite dane ili različito doba dana drugačije doživljavam isti zvuk. Slično je i s promjenama raspoloženja. Vjerujem da je tako kod većine, samo nisu toga svjesni.

Psihoakustika je zeznuta sama po sebi, a onda dodatno mute vodu, neki iz neznanja, a neki iz pohlepe. Peer pressure je također velik. Probaj reći da ne čuješ razliku između kablova od 10 i 100 €, i odmah si proglašen gluhim, jer razlike naprosto 'mora' biti, pa nisu valjda svi koji daju toliku lovu ludi. A kad ono, jesu.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
18 godina
moderator
Visak kaže...
Najveće osobno razočaranje je bilo kada sam shvatio da ponekad 'čujem' razlike kojih nema. Recimo misliš da si zamijenio interkonekt i diviš se poboljšanju, a onda shvatiš da i dalje slušaš isti (dogodi se kad često mijenjaš). Nakon toga sam uvidio da u različite dane ili različito doba dana drugačije doživljavam isti zvuk. Slično je i s promjenama raspoloženja. Vjerujem da je tako kod većine, samo nisu toga svjesni.

Jedan faktor može biti i zdravlje - recimo ako si prehlađen ili imaš problema s rhino-alergijama (hunjavica, začepljen nos ili eustahijeva cijev). Umor isto može uzrokovati drugačiji doživljaj zvuka. Alkohol također. Prostor u kojem se sluša. Pa zapravo i doba dana, jer je u različito doba dana prisutna različita buka, odnosno količina šuma (naravno, to ovisi koliko dobro je prostor izoliran ili pak slušalice).

Što se tiče placeba - placebo je zeznuta stvar. Ne samo kod zvuka. Zbog toga, ako nije riječ o slijepom (najbolje dvostruko slijepom) testiranju, onda je upitno koliko se to može uopće nazvati testiranjem. Onda je to trenutni dojam (koji može, ali ne mora odgovarati stvarnosti!), a ne testiranje.

17 godina
neaktivan

dabar_solta kaže....

audiofili ce kupovat ove kartice ,zato mi je smješno, koji su to antiaudiofili? jesu li to ljudi koji viruju mjerenjima više nego sluhu ? ili su budale oni koji misle da dobro čuju priko 18khz?

Da, tisuće već čekaju u redovima, spavaju pred dućanima.

S obzirom da se mjerenjima ne mogu obuhvatiti svi aspekti doživljaja zvuka, a na kraju je taj doživljaj jedina svrha slušanja, ispada da je ipak sluh presudan (što je zbog neobjektivnosti vrlo nepovoljno). Mjerenja su samo informativna i većina današnjih uređaja postiže vrlo slične rezultate, a može zvučati prilično različito.

18 godina
moderator
Visak kaže...

S obzirom da se mjerenjima ne mogu obuhvatiti svi aspekti doživljaja zvuka, a na kraju je taj doživljaj jedina svrha slušanja, ispada da je ipak sluh presudan (što je zbog neobjektivnosti vrlo nepovoljno). Mjerenja su samo informativna i većina današnjih uređaja postiže vrlo slične rezultate, a može zvučati prilično različito.

Si siguran u ovo? Ja bih prije rekao da su isto specificirani (recimo raspon od 20 Hz do 20 kHz), ali mjerenja gotovo nikad ne dobijemo. Mjerenja se recimo dobiju kod jednog dijela mikrofona i već po grafu frekvencijske karakteristike znaš kakav zvuk možeš očekivati.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Visak kaže...

Si siguran u ovo? Ja bih prije rekao da su isto specificirani (recimo raspon od 20 Hz do 20 kHz), ali mjerenja gotovo nikad ne dobijemo. Mjerenja se recimo dobiju kod jednog dijela mikrofona i već po grafu frekvencijske karakteristike znaš kakav zvuk možeš očekivati.

Pretvarači (mikrofoni i zvučnici), kao najslabije karike u lancu imaju najveće međusobne razlike, koje su uočljive i mjerenjima. Po onome što sam vidio u nekim recenzijama, a i nekim svojim amaterskim mjerenjima, pojačala je teže tako klasificirati. 

Možeš recimo dizajnirati zvučnike u nekom softveru, proračunati skretnicu i sve, ali na kraju moraš poslušati i ugoditi na uho. Mjerenje gotovog zvučnika ti može pokazati imaš li kakav problem, ali ti neće reći svira li dobro. Dodavanje konda 0.1uF neće drastično promijeniti graf, a čuda će napraviti u zvuku. Čak i zamjena konda iste vrijednosti, ali drugog sastava. I promjene koje možeš kvantizirati mjerenjem, teško je jednoznačno interpretirati samo gledajući rezultate.

11 godina
protjeran
Visak kaže...
mbaksa kaže...
Visak kaže...

Pretvarači (mikrofoni i zvučnici), kao najslabije karike u lancu imaju najveće međusobne razlike, koje su uočljive i mjerenjima. Po onome što sam vidio u nekim recenzijama, a i nekim svojim amaterskim mjerenjima, pojačala je teže tako klasificirati. 

Možeš recimo dizajnirati zvučnike u nekom softveru, proračunati skretnicu i sve, ali na kraju moraš poslušati i ugoditi na uho. Mjerenje gotovog zvučnika ti može pokazati imaš li kakav problem, ali ti neće reći svira li dobro. Dodavanje konda 0.1uF neće drastično promijeniti graf, a čuda će napraviti u zvuku. Čak i zamjena konda iste vrijednosti, ali drugog sastava. I promjene koje možeš kvantizirati mjerenjem, teško je jednoznačno interpretirati samo gledajući rezultate.

ako se obicni kabeli prodaju (srebro hah) a zna se da je varka kupovat ce ljudi i ovo isto, sam si reka psihoakustika .
večina današnjih uređaja i koristi iste ćipove hibride itd tako da odatle i slićan zvuk,snaga,s/n ,a moš ti spojit mobitel na veliki razglas ako oćeš samo šta nemoj reć onda da nevalja razglas da ti se na slušalice dobro čuje ,od takvih gluposti dolazi do ovoga da zvući razlićito ,ljudi neznaju razliku izmedju line outa i izlaza za sluše a kupuju kabele od 100$ metar .
mjerenja su više nego informativna ako znaš šta mjeriš,kako to ti proraćunaš skretnicu prije nego izmiriš zvućnik ili pogledaš datasheet od istog ? onda bubaš u prazno pa ko pogodi ?

18 godina
Visak kaže...
volegradele kaže...

Psihoakustika je zeznuta sama po sebi, a onda dodatno mute vodu, neki iz neznanja, a neki iz pohlepe. Peer pressure je također velik. Probaj reći da ne čuješ razliku između kablova od 10 i 100 €, i odmah si proglašen gluhim, jer razlike naprosto 'mora' biti, pa nisu valjda svi koji daju toliku lovu ludi. A kad ono, jesu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Psychoacoustics

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
neaktivan
dabar_solta kaže...

ako se obicni kabeli prodaju (srebro hah) a zna se da je varka kupovat ce ljudi i ovo isto, sam si reka psihoakustika .
večina današnjih uređaja i koristi iste ćipove hibride itd tako da odatle i slićan zvuk,snaga,s/n ,a moš ti spojit mobitel na veliki razglas ako oćeš samo šta nemoj reć onda da nevalja razglas da ti se na slušalice dobro čuje ,od takvih gluposti dolazi do ovoga da zvući razlićito ,ljudi neznaju razliku izmedju line outa i izlaza za sluše a kupuju kabele od 100$ metar .
mjerenja su više nego informativna ako znaš šta mjeriš,kako to ti proraćunaš skretnicu prije nego izmiriš zvućnik ili pogledaš datasheet od istog ? onda bubaš u prazno pa ko pogodi ?

Prodaje se ono što se reklamira, kako audio uređaji, tako i auti i hamburgeri. Besmisleno je tu izrugivati se (svim) audiofilima zbog nečeg tako univerzalnog.

Mjerenja su bitna u fazi dizajna, a kod evaluacije gotovog proizvoda su informativna, tj. pokazuju je li uređaj unutar zadanih parametara, ali nikada ne možeš odabrati sa sigurnošću audio uređaj samo na bazi mjerenja.

11 godina
protjeran
Visak kaže...
dabar_solta kaže...

Prodaje se ono što se reklamira, kako audio uređaji, tako i auti i hamburgeri. Besmisleno je tu izrugivati se (svim) audiofilima zbog nečeg tako univerzalnog.

Mjerenja su bitna u fazi dizajna, a kod evaluacije gotovog proizvoda su informativna, tj. pokazuju je li uređaj unutar zadanih parametara, ali nikada ne možeš odabrati sa sigurnošću audio uređaj samo na bazi mjerenja.

ne izrugujem se nikome,samo triba objasnit onima sta kupuju kabele tipa strujni kabel sa srebrom i slicno da su varke. o vec gotovim stvarima se moze dosta doznat iz datasheetova od komponenti koje su ugradjene i mjerenjima.
poanta ovih foruma bi trebala bit da se ovakve varke odma u startu potkopaju .

16 godina
SD kartica za audiofile

Koaksijalni kabel za prenošenje digitalnog zvuka od zvučne kartice do receivera/pojačala? Običan činč ili "pravi" koaksijalac od 100-njak i više kuna? Ko koga pravi ludim?

S druge strane, razliku između mp3 i flac zapisa osjetim i na običnoj integruši, čak ovako star i gluh...

http://pljusak.com/sibenik_krvavice/wx.htm
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.2.2015 4:29 (BlackMoon).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
BlueMax kaže...

A sta ovdje ima komentirat? Da sam na novinarevom mjestu i ja bi ovako napisao ili uopce ne bi napisao.

- upravo zato mislim da novinar ovakve (dal to nazvati vijesti ili reklama?) teh.podatke mora komentirati, mora dati neki svoj stav/mišljenje jer u pravilu bi trebao biti povezan s tematikom i imati nazovimo relevantan stav. Da je isti članak napisao npr mbaksa, sigurno bi bio i taj dio (sumja, ograda, kritika..) ili bi bio plaćeni oglas. Pošto ovo nije vremenska prognoza, novinar prenosi vijesti koje se tiču ITa, pa ne možemo računati na izuzeće novinara kao relevantnog, u suprotnom, zašto onda 'dira' u tu vijest, tj tad ako je promo materijal, nek se tako i označi. Možda tad i podatak da je mjerenje obavljeno u tajnom Arielovom labu (onaj prašak za veš, poznati tajni labosi i znanstvenici u bijelim kutama i stetoskopom oko vrata.. čemu im služi stetoskop?).

- pa se sad posljedično pitam, npr dali bi neka firma s imenom (u HiFiju) stavila na to oznaku npr dolby/hifi? Dali bi tad moj HDD postao Nakamichi.. možda bi netko otkrio da FDD ima još bolje osobine ili da samo držanje u Cloudu eliminira memory efekt ili parityerror... besmisleno. Mada postoji teoretska mogućnost da griješim, jer zemja je bila ravna, nisu postojali avioni.. i to je tadašnjim ljudima bilo logično. Uz placebo i tajne Arielove Labose, bilo bi zanimljivo kojom metodom su došli do konkretnih rezultata... uz podsjetinik da se govori o 0-1 digitalija koja je u osnovi imuna na smetnje iz svijeta analogije.

- za sam dojam (osobni) zvuka, ogroman utjecaj ima pojačalo i zvučnici + nabrojeno trenutno stanje osobe (prehlada i sl.) tako da je sve teško mjerljivo i to ostavlja dovoljno lufta luftbrenzerskim reklamama.

kontra primjer (zašto novinar 'mora' kritički prenjeti ovakvu vijest), npr otkriveni marsovci, fuzija u tegli, kamen mudraca itd.. obavezna pitanja su tad, tko, kad, gdje, kako.. ili se ne baviš tom temom.

17 godina
odjavljen
SD kartica za audiofile

Da, ali di je onda audiofilski čitač kartica, audiofilski USB kontroler, audiofilski driveri za čipset, audiofilski OS?

My name is Legion... For we are many!
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.2.2015 12:47 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SD kartica za audiofile
Točno je da je digitalni signal neosjetljiv na smetnje, tj. šum je nebitan dokle god se može razlučiti jedinica od nule, no čim dođemo do analognog dijela (u DACu) šum postaje donekle bitan, a pogotovo stabilnost digitalnog takta. Tako da čistoća digitalnog signala koji ulazi u DAC ima određen utjecaj na analogni signal koji izlazi. No ova priča s karticom bi imala smisla jedino kad bi DAC direktno čitao karticu, što je nemoguće. Podaci iz kartice prolaze kroz gomilu sklopova koji preoblikuju izvorni signal, tako da je šum same kartice potpuno nebitan (dok je unutar specifikacija), jer ne dolazi do DACa. Bitan je jedino izlazni stupanj koji šalje signal u DAC, a korištenjem asinkronog ulaza (koji radi reclock) na DAC strani i taj utjecaj se može minimizirati.

1 0 hvala 0
18 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Da, ali di je onda audiofilski čitač kartica, audiofilski USB kontroler, audiofilski driveri za čipset, audiofilski OS?

Nemam pojma, al evo audiofilski USB kabel :D

http://www.audiosurroundings.com/catalog.php/Ericlove/dt85423/pd1969048/Locus_Design_Nucleus_USB_cable

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.2.2015 15:24 (segregator).
17 godina
odjavljen
segregator kaže...

Shiny. Pretpostavljam da ga treba usvirati...

Da išta od ovog ima smisla (kabel, kartica) mi obični smrtnici sa "običnim" kablovima/karticama nikad nebi uspjeli niti jedan fajl prekopirati bez grešaka (svaki bi bio corrupted)...

I da to kažeš nekom audiofilu, pa podivljao bi. Zanimljivo da CRC i ostali cheksumi uredno prolaze i sa najjeftinijim karticama od 1$ sa ebaya.

My name is Legion... For we are many!
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Da išta od ovog ima smisla (kabel, kartica) mi obični smrtnici sa "običnim" kablovima/karticama nikad nebi uspjeli niti jedan fajl prekopirati bez grešaka (svaki bi bio corrupted)...

I da to kažeš nekom audiofilu, pa podivljao bi. Zanimljivo da CRC i ostali cheksumi uredno prolaze i sa najjeftinijim karticama od 1$ sa ebaya.

Usporedba nije najbolja, jer kod kopiranja vremenska dimenzija nije bitna, dok kod DA konverzije jest. Kada skidaš muziku torrentom svejedno ti je kojim redom paketi dolaze, no kad ju slušaš više nije. Tako i oscilacije clocka nisu bitne kod kopiranja, ali jesu prilikom konverzije.

17 godina
Visak kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Usporedba nije najbolja, jer kod kopiranja vremenska dimenzija nije bitna, dok kod DA konverzije jest. Kada skidaš muziku torrentom svejedno ti je kojim redom paketi dolaze, no kad ju slušaš više nije. Tako i oscilacije clocka nisu bitne kod kopiranja, ali jesu prilikom konverzije.

usporedba je OK, nema tog binarnog podatka koji se 'kvari' 0-ili-1.. za sve se brine CRC (bez kojeg praktički nebi postojala ispravna memorija, rad PCja bi bio nemoguć). HW radi ili ne radi. Podatak koji se npr kopira ili je ispravan ili nije, nema između, nema interpolacije, nije to analogija..

-unutar DACa ili kako god da nazovemo neki chip npr CPU, je interna stvar, koja nema baš nikakve veze npr s mrežnim kablom, usb kablom, sabirnicom, memorijom.. ako se podatak tamo interno 'kvari' tad je to dio unutar te komponente kao DAC, ne bilo koje druge, pa tako ne može ni utjecati na kvalitetu.. D je digital, A je analog, memorije su D, nemaju baš nikakve veze s A, jednako kao što ni pokvaren miš nema utjecaja na taj dio. Od konverzije u analogni, smetnje su moguće, ali nemaju baš nikakve veze s memorijama. U tom dijelu kablovi mogu biti i platinasti ako to osigurava kvalitetu ili izolirani s 5m gume, faradejevog kaveza, beton.. pa opet to nema veze s memorijama, više s kvalitetom lema ili rasporedom el. kompinenti, pa do bijelog šuma na 50Hz (ili 60 za USA)..

-zapravo točno tvrdiš, bitno je prilikom konverzije. Dodajem i na dijelu do samog pojačala, izlaza za zvučnike.. a to ima veze s npr HDDom?

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.2.2015 22:21 (ihush).
14 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Šta je najgore od svega,postoje OS koji bolje sviraju(Linux),postoje programi koji različito sviraju(Foobar2000,JRiver..),postoje driveri koji zaobilaze Win miksere....(Wasapi),audiofilski USB kabeli,audiofilska zvučna kartica...ja čekam samo kad će Intel izbacit audiofilski procesor!!

Šalu na stranu,dosta stvari utječe na zvuk i pomnim biranjem i slaganje može se složit vrhunski sistem,ali bit svega je imat u svemu mjere,tako i u audiofiliji!

AUDIOFIL
17 godina
SD kartica za audiofile

vikend, zamrlo, kiša.. a ni političari više ne skijaju. Pa eto jedan indikativan promo/placebo koji djeluje. (disclaimer, ne čitajte text, pogotovo maloljetnici i pervertiti, link služi samo kao dokaz postojanja nekih studija i reklama, odričem pravo na pozivanje bilo kojeg argumenta povezanog.. btw, dovoljno je samo 2 tjedna da vam netko negdje nešto gura i da to izazove ugodu.. ili ja pogrešno isčitavam?)

U posljednjem istraživanju, VagiCap je pomogao čak 63 posto žena koje su ga uzimale, nakon samo 2 tjedna terapije. No, zanimljivo je da je čak 48 posto žena prijavilo iste rezultate unatoč tome što su bile na placebu.

- nekako mi se ove HiFi/Sex statistike neobjašnjivo podudaraju. Dali nam Sony prodaje snove? To je tad sasvim OK. Čini mi se da i ja sad bolje čujem razliku, nekako je mp3ca življa/dinamičnija od kad sam je kopirao na hifi logička vrata/tranzistor...

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

- nekako mi se ove HiFi/Sex statistike neobjašnjivo podudaraju. Dali nam Sony prodaje snove? To je tad sasvim OK. Čini mi se da i ja sad bolje čujem razliku, nekako je mp3ca življa/dinamičnija od kad sam je kopirao na hifi logička vrata/tranzistor...

Iz osobnog iskustva znam da se ne radi o placebu. Imao sam sreće da sam poćeo slušati muziku još dok se uglavnom distribuirao u analognom formatu. Naravno, zbog jednostavnosti sam poćeo slušati na mp3 palyeru. Primjetio sam da mi je zvuk postao prazan u pjesmama koje su mi u pravilu svaki put dizale dlake na rukama i nisu više davale užitak slušanja.
Ono što mi je bilo zanimljivo je da kad sam slušao u jednoj pjesmi prateću gitaru uvidio da nema nikakvu definiciju i da zvući užasno dosadno i prazno. Preslušam ponovo tu istu gitaru na ploći i ona dobi formu i boju koja je ugodna za slušat. Nakon toga preslušam ponovo na CD-u i uvidim da mi i na CD-u jednako dobro zvući. Zakljućak mi je da je bila dovoljna 1 min da mozak zapamti uzorak ugodnog zvuka pratće gitare i da ga poveže sa zvukom sa CD-a, mada na istom nije nasnimljen.
Ova kartica je vjerojatno namjenjena za posluživanje za tipa D/A chip es9018 koji ima rezoluciju od 32 bita na 384Mhz. Pije navedeni player od hifimana ima dva takva chipa.
Osobno ne postoje novci koje nebi dao da mogu uživat u muzici.
Još jedan argument u priloz mojoj hipotezi praznog zvuka sa digitalnih medija. Danas ako želiš uspjeti kao muzičar odeš u fitness centar.

18 godina
moderator
Angus_Young kaže...
Još jedan argument u priloz mojoj hipotezi praznog zvuka sa digitalnih medija.

Gledaj kako ću ti sad srušiti tu hipotezu s dvije riječi: loudness war. Nije stvar u mediju kao takvom, nego u masteringu - na CD-u u pravilu ubijaju dinamiku i čak namjerno odlaze u clipping samo kako bi pjesma zvučala glasnije. CD kao medij je superiroran vinilu. 

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Gledaj kako ću ti sad srušiti tu hipotezu s dvije riječi: loudness war. Nije stvar u mediju kao takvom, nego u masteringu - na CD-u u pravilu ubijaju dinamiku i čak namjerno 

Da kako smo popušili ti spiku. Sječam se još uvijek hita metallice whiskey in the jar. I dan danas smatram da je to najbolji primejer iskorištenja mogućnosti dinamićkog raspona, a da je ugodan, koji dozvoljava digitalni zapis naspram LP-a koji je mislim max 60 dB. Digitalni zapis nema tih ogranićenja i svi smo krenuli u tom smjeru, što glasnije to bolje. Čišći zvuk, dinamike od 90+ dB, jednostavna mogućnost programiranja play liste...
Obožavam slušati glasno muziku i mogučnost digitalnog zapisa da istakne bilo koju frekvenciju po mojoj želji i proizvoljnoj glasnoći je odlićna.
Ono što tvrdim da je stanadard postavljen devedesetih pre nizak (20Hz - 22kHz). Znaći 16 bita na 44 kHz je po meni smeće koje nije dostojno snimiti zvuk jednog instrumenta, a ne cijelog banda ili ne daj bože orkestra.
Zvuk koji možemo čut moguće da je do 22 kHz-a, ali me niko ne može uvjerit da zvuk iznat tih frekvencija ne utjeće na boju zvuka nižih frekvencija. Odnosno da superpozicijom viših frekvencija ne mjenjamo oblik nižih tj. onih koje ćujemo.
Još jednom ponavljam video:

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice