I Samsungovi smartphonei sa 64-bitnim CPU-om

poruka: 40
|
čitano: 9.232
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "I Samsungovi smartphonei sa 64-bitnim CPU-om".
17 godina
Re: I Samsungovi smartphonei sa 64-bitnim CPU-om
NEW_MAN kaže...
Jesu ovi u Samsungu svjesni da Android nemres vrtit na 64 bita? Prvo Google mora napravit Android za 64 bita i tek onda oni mogu prodavat muda pod bubrege ko ovi iz Cupertina.

Citam kak se ljudi dive i nemrem belivit kolko ljudi pojma nemaju a kak ti kuze se u informatiku.
Kaj je najzalosnije svi nerdovi tu s foruma ili wannabe nerdovi bi trebali biti svijesni da Apple prodaje brojeve i catchphrase, ali ne fanboy uvijek ostaje fanboy.

Budući da Android koristi linux kernel, pretpostavljam da kada dođu do verzije 3.7 (koja podržava ARM64) da će i Android podržavati 64bitni ARM.

Mislim da su sada na kernelu 3.4.0, iako nisam niti za to siguran, budući da je to informacija za 4.2.2 , neznam koju koristi 4.3.

Iskreno mislim da se njima ne žuri, jer velike prednosti za sada nema (sumnjam da je dalvik spreman, a više od 4gb rama nema niti jedan mob)

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
17 godina
neaktivan
Vidim da svi lupetate o 64 bita CPUu, a niko ne spominje pravi problem - OS. Windowsi x64 su ustvari dva OSa u jednome koji su poprilicno komplicirano povezani i odvojeni. Npr, razne shell extenzije zahtjevaju dvije verzije, 32 i 64 bitnu da bi radile. Npr 64 bitnu shell extenziju ne vidite u 32 bit programu. MS je odustao od te implementacije jer je previse komplicirana (da se 64 vidi u 32). Ima tu i jako puno drugih problema u programerskim glavama, pogotovo sa pointerima i castom. Radi toga MS inzistira na uporabi _PTR tipova. Java takodjer nije izuzetak. Rijetko koja Java aplikacija je pisana za 64 bit.
"Svaki" 64 bit CPU obicno zadrzava i 32 bit registre i stare opcodove tako da izravno moze izvrsavati 32 bit programe. Glavni problem bit ce u kolicini memorije koju zahtijeva OS jer morate imati silnu skalarmeriju da 32 prilagodite na 64.
Nemojte zaboravit da 64 bit aplikacije trose i duplo vise memorije. Nije to bas 100% tocno, ali ... Takodjer, 64 bit zahtijeva 64 bit memoriju sto zahtijeva vece chipove i kompliciraniju stampu. Ako to nemate dali ste dreku pljusku.

I da ponovim svoj stav, firme (pogotovo Android) nemaju sto drugo nudit nego jaci hw. Jedino Apple moze ponudit 64 bit jer je sam napisao OS, a svi ostali moraju cekat Google tako da jedino mogu nudit multicore. A mobilni OSovi su koma, nedoradjena i neoptimizirana koma. Tu je, opet, Apple i MS u prednosti, a ostali moraju cekat da se drugi smisli. Sorry ali zalosno da su danasnji mobilni CPUovi "jaci" od PCa, a brzina izvrsavanja aplikacija na razini 486.
17 godina
Pitanje Drazenu jer mislim da za razliku od mnogih ostalih pricas iz licnog iskustva a ne rekla-kazala internet iskustava: Ima li iPhone 5S ikakavu korist od x64? Ako nema, hocel je ikada imati? Ako ima, kolko je bitna ikome od korisnika/developera?
12 godina
neaktivan
Insinuirati da je Samsung odlucio staviti 64bitni procesor u mobitel samo zato jer se takav pojavio u iPhone-u 5S - glupost.

Stvar je jednostavna - ARM v8 po defaultu ima 64bitnu podršku pa je normalno i logično da će i Exynos 6 imati.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
NEW_MAN kaže...
Jesu ovi u Samsungu svjesni da Android nemres vrtit na 64 bita? Prvo Google mora napravit Android za 64 bita i tek onda oni mogu prodavat muda pod bubrege ko ovi iz Cupertina.

Citam kak se ljudi dive i nemrem belivit kolko ljudi pojma nemaju a kak ti kuze se u informatiku.
Kaj je najzalosnije svi nerdovi tu s foruma ili wannabe nerdovi bi trebali biti svijesni da Apple prodaje brojeve i catchphrase, ali ne fanboy uvijek ostaje fanboy.

Kolko znam spominje se i 64bitni Android... tako da nemoj pričat bezveze.

Slušaj svoje srce! o_O ..... Eem. Who am I kidding? Samo budi logičan! :-)
12 godina
neaktivan
@ Drazen

Ti si očito upućen u Windowse, ali sumnjam u tvoju stručnost po pitanju mobilnih OS-va.

Ja sam laik ali mislim da je problem sa brzinom Android aplikacija u načinu na koji su pisane, a ne u Androidu kao OS-u.

Prvo - postoje nebrojeni svijetli primjeri mobilnih aplikacija koje su kvalitetne i koje rade savršeno. To što je još više smeća pisanog preko neke stvari, nije problem OS-a nego developera.
Drugo - slažeš li se da su AAA 3D igre najkompleksniji tip aplikacija?
Ako da, kako objašnjavaš da takve aplikacije stvarane za Windows, npr. Xcom:Enemy Unknown(jedan od hvaljenijih naslova izdanih prošle godine) - rade savršeno i na iOS-u?
A takvih primjera ima i na Androidu sa sve većim brojem punih portova pc naslova.
Moje iskustvo sa GTA Vice City na Android telefonu(Galaxy S3) je to da aplikacija koja je 2003 trebala high end desktop da se pokrene na high postavkama - radi zbilja savršeno i pokreće se brže na najjačim postavkama, i to uz još unaprijeđenu grafiku u odnosu na original.

Nedorađeno i neoptimizirano?
U usporedbi s čim?
Starijim Windowsima koji traže konstantno čišcenje, apdejtanje i krpanje da bi se uopće mogli koristiti?
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
jumboY kaže...
Nitko nije ni pomislio na to da Apple mozda, samo mozda planira u potpunosti preci na arm? Pod tim mislim naravno na macove. Koliko god nevjerojatno zvucalo, ne bi bilo nikakvo cudo. Ukratko, nije Apple vesla sisao. Sigurno imaju nekakav plan sa ovim prelaskom na 64bit. I naravno da to nece javno objavit. Do tad mozemo dumati svojom glavom, citati razne clanke, itd. 

To i je jedina velika stvar koja se krije iza ovog prelaska. Apple slaže svoj vlastiti ARM SoC, to valja ponavljati bezbroj puta, i sad samo treba unificirati iOS i OSX tako da i sljedeći Air i sljedeći iPad imaju nekakav feature & performance parity i grozomornu izdržljivost na bateriji.

Early adopter
13 godina
protjeran
darko_sam kaže...
@ Drazen

Ti si očito upućen u Windowse, ali sumnjam u tvoju stručnost po pitanju mobilnih OS-va.

Ja sam laik ali mislim da je problem sa brzinom Android aplikacija u načinu na koji su pisane, a ne u Androidu kao OS-u.

Prvo - postoje nebrojeni svijetli primjeri mobilnih aplikacija koje su kvalitetne i koje rade savršeno. To što je još više smeća pisanog preko neke stvari, nije problem OS-a nego developera.
Drugo - slažeš li se da su AAA 3D igre najkompleksniji tip aplikacija?
Ako da, kako objašnjavaš da takve aplikacije stvarane za Windows, npr. Xcom:Enemy Unknown(jedan od hvaljenijih naslova izdanih prošle godine) - rade savršeno i na iOS-u?
A takvih primjera ima i na Androidu sa sve većim brojem punih portova pc naslova.
Moje iskustvo sa GTA Vice City na Android telefonu(Galaxy S3) je to da aplikacija koja je 2003 trebala high end desktop da se pokrene na high postavkama - radi zbilja savršeno i pokreće se brže na najjačim postavkama, i to uz još unaprijeđenu grafiku u odnosu na original.

Nedorađeno i neoptimizirano?
U usporedbi s čim?
Starijim Windowsima koji traže konstantno čišcenje, apdejtanje i krpanje da bi se uopće mogli koristiti?

VM vs Native. Who wins?

Nadalje, googleove aplikacije rade kud i kamo bolje na iOS-u nego li na Androidu. Bit ce da i oni ne poznaju Android dovoljno dobro?

16 godina
neaktivan
@dado2202: Potrudio sam se lijepo napisati, kako se slazem s time da je promo "64bit" samo marketinska fora i ne razumijem sto je to C/P s Apple prezentacije, jasno mi je da vjerojatno ni Phill Schiller nije neki poznavatelj ARM arhitekture. Koliko ja mali "staz" imao (sto se tice programiranja 3.5 godina, arhitektura 2.5 godine) trudim se razumjeti i stvarno je nesto sto bih volio i studirati (o arhitekturi pricam, ne kao nesto komercijalno). Mozda sam za tebe samo klinac, balavac pa to uvelike uzimas u obzir. Sto se tice ARM, x86 64 bita, ne slazem se s tobom da se to dade svesti na isti "drek", pocevsi od linkova koje sam dao. Nisam strucnjak ni za PC ni za mobilne arhitekture ali sam tu rekao ono sto znam, ako mislis da sam negdje grdo zgrijesio slobodno reci i potkrijepi, jer ja samo vidim "klinjo bacas krafne i ovca si". Takoder, napisao sam da je bigger deal ARMv8 od "64"... Vrijedas me, nauci me nesto ako mislis da je 2.5 godine proucavanja odredene tehnologije malo i da krivo zborim, zato jesmo na forumu valjda da mi (nam) pojasnis nesto. I da ti odma kazem nisam naucio sto znam tu na BOLu ni na Ars T. ni engadgetu, u zadnje vrijeme najvise od underground pojedinaca na twitteru s njihovim prezentacijama...
Ukoliko smatrate da sam vam svojim postom, citiranjem, ili odgovorom pomogao, uzmite u obzir stisnuti tipku ''Hvala'', hvala Vam :)
16 godina
neaktivan
NEW_MAN kaže...

A sto to tocno prodaje Samsung i ekipa?
Ukoliko smatrate da sam vam svojim postom, citiranjem, ili odgovorom pomogao, uzmite u obzir stisnuti tipku ''Hvala'', hvala Vam :)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice