ma problem je sto je jos mlad, ali jos par godina pa mu pokazat par site-ova komadi i to :).
Ali super su napravili taj edubuntu.
p.s. pitao me je da li moze Suncicu pokrenut :) rekao sam da ne moze :)
ma problem je sto je jos mlad, ali jos par godina pa mu pokazat par site-ova komadi i to :).
Ali super su napravili taj edubuntu.
p.s. pitao me je da li moze Suncicu pokrenut :) rekao sam da ne moze :)
stavio sam edubuntu paket od 6-12 god. Pun k igrica ali ne tipa pucacine i to, vec ucenje. I prezadovoljan je.
Sad sam mu pokazao i kako da si instalirava druge igrice, opet ne igrice koje igrate vi Windows korisnici :).
I super su mu oni efekti kad pomice prozore.
Za sada je prezadovoljan.
A preko emphasy-a ima i gtalk i skype na jednom mjestu to ga najvise cudi zasto jedan program ima to sve :).
I da je ima netko neki prijedlog igrice tipa voznja auta i to pa da mu probam stavit preko wine-a.
Unaprijed se zahvaljujem
Iako je tema o winsima, evo ti par prijedloga za linux što se tiče 3d igara, prve četiri su vožnje:
http://maniadrive.raydium.org/
Tko kopa taj iskopa :D
..mislim da je nemoguće napravit OS koji nema sigurnosnih propusta..
Win se tu drži junački, i radi bez obzira na tone sigurnosnih propusta, virusa i drugih malicioznih sranja.
hvala puno
p.s. samo da ne skine neki virus :)
Sada za sada privremeno resenje je onemoguciti (disable) WebClient service (za obicnog korisnika nista strasno) ili preko registry-a onemoguciti prikaz svih icona za sve shortcute (sto je problem za sve - ne moze se razlikovati sto je sto)
Uvijek sam se pitao čemu služi taj WebClient service osim što se beskorisno pokreće skupa sa Windowsima?
čime se vi bavite, vistu sam imao do izlaska windowsa 7, pri tome nikad problema s virusima, rušenjem i sl. (dokaz da jedna instalacija windowsa može izdržati do izlaska novijeg);
ak netko uspije sjeb. windows 7 taj je stvarno genijalac ili je totalna kre***tenčina;
imam antivirusni i pri tome neznam kad sam zadnji put skenirao jer nema potrebe kad mi svaki virus nađe i prije nego dođe na računalo;
iz mog iskustva postoje korisnici koji skidaju sve živo s interneta (da bi samo skidali bilo bi sve u redu) i još k tome prihvačaju kojekakve poruke koje im se javljaju u popup prozorima, takvi bi uspjeli zeznuti i linux (ak ništa drugo bio bi prenatrpan hard disk);
računalo (konkretnije windows) je potrebno znati održavati tu i tamo kao i sve druge stvari koje se kupe (ak ne održavaš auto, isto se sjeb....e)
Lol windows 7 spor ? Ja sam si napravio win 7 kojeg bi bez problema mogao vrtitit na 800 Mhz, 256 rama i kad se instalira uzme 6 GB prostora. A ništa važno nije maknuto. A propust če biti popravljen, pa opet dok ne nenađu novi. Ništa nije savršeno.
Hint: RT7 Lite
Ako na OS nakon 10-15 instaliranih programa (ne vezano da li su u startup-u) moras "odrzavati" OS i ne cudis se zasto se svaki put uspori, zasto c:\windows svako malo raste za n MB, zasto pagefile divlja, zbog cega se mora svako malo radit defrag onda sigurno koristis racunalo za ozbiljne stvari :).
Steta samo sto Microsoft 90% odrzavanja vrsi zatvaranje rupa, a ne nadogradnju postojecih funkcionalnosti, pa bila to i nadogradnja izmjena fonta na START tipki :).
p.s. nisam namjerno napisao onaj IE5.Content folder :) On mi je najdrazi :)
Ljudi, debelo ste u off topic a problem nije uopce naivan! Dovoljno je da vam uvale bilo kakav stick sa virusom, rootkitom i cega vec ne, i sa samim otvoranjem Explorera izvrsiti zlocudan kod.
Dakle ovde ne pale fore "disejblaj Auto Run" i "ne klikaj po exe-ima". Ovde se zarazis po default :)
windows 7 Home sam instalirao curi na assus onaj mali 12.1. 2gb, atom je unutra.
I iskreno nakon prve instalacije radio je super brzo se dizao itd itd.
Nakon instaliraja drivera, officea, firefoxa, adobe, te update-a.
Sve se usporilo za nekih 20% (podizanje sustava, skakanje po folderima)
Isto ti se desava s XP.
Uglavnom kad prvi put instaliras Windows sve je super, ali kad krenes s instaliravanjem a on s registryem, system-om itd itd...uspori ti. Ako usporedis s ubuntuom jako puno.
meni je bio onaj fora sto se izvrsavao preko autorun.inf-a neku vbscriptu je pozivao, te odmah se kopirao na sve diskove (lokalne, mrezne) i usporavao je racunalo da nisi mogao nista suvislo raditi.
:)
Izašao je Wine 1.2 final.
Nadam se da on nije ranjiv...
Trebalo bi isprobati Mint i ovu novu verziju.
Tko ono kaže da nema igrica na linuxu?
windows 7 Home sam instalirao curi na assus onaj mali 12.1. 2gb, atom je unutra.
I iskreno nakon prve instalacije radio je super brzo se dizao itd itd.
Nakon instaliraja drivera, officea, firefoxa, adobe, te update-a.
Sve se usporilo za nekih 20% (podizanje sustava, skakanje po folderima)
Isto ti se desava s XP.
Uglavnom kad prvi put instaliras Windows sve je super, ali kad krenes s instaliravanjem a on s registryem, system-om itd itd...uspori ti. Ako usporedis s ubuntuom jako puno.
Kad trpas kaj ne treba na windowse, ak pod taj Adobe mislis Adobe Reader onda ga fino deinstaliraj i gotovo.
Em kaj je velik i spor, jos natrpa procese na startap i to vise njih bezveznjak. Umjesto njega stavi ovaj dole odlican alat za PDF na taj mali lapic i to je to.
http://download.cnet.com/PDF-XChange-Viewer/3000-10743_4-10598377.html
Ma od asusa je dobila jos neke programe znas ono za slikanje, pa obrada slikica i to joj je "simpaticno" :).
Ali joj je sve nekako "sporo", tako da mislim da idu windowsi dole i ubuntu gore pa neka koristi document viewer :) on ne starta nikakve service :)
Ljudi, debelo ste u off topic a problem nije uopce naivan! Dovoljno je da vam uvale bilo kakav stick sa virusom, rootkitom i cega vec ne, i sa samim otvoranjem Explorera izvrsiti zlocudan kod.
Dakle ovde ne pale fore "disejblaj Auto Run" i "ne klikaj po exe-ima". Ovde se zarazis po default :)
postoji workaround, obrisati difoltnu vrijednost za ovaj ključ: HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile\shellex\IconHandler
više o tome ovdje: http://www.microsoft.com/technet/security/advisory/2286198.mspx
BTW propust iskorištavaju crvi iz porodice "stuxnet" a u opticaju su još od šestog mjeseca više o samom wormu/rootkitu i tehnici ovdje (pdf)
Ono što me uznemiruje više od exploita samog je digitalno potpisani driver/rootkit koji je u payloadu malwarea, takvih potpisanih sranja je sve više i više (potpisi pribavljeni krađom)
postoji workaround, obrisati difoltnu vrijednost za ovaj ključ: HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile\shellex\IconHandler
Taman posla, ovaj workaround ne dolazi u predvid zato sto na kraju dobijes blank ikonu za file sto nije problem ako su vam fileovi organizirani po folderima sprema vrsti ali jeste problem sto se to isto desava i u Start Menu i naravno ako su vam fileovi razbacani i neorganizirani.
Jedino (polovicno) resenje je gasenje i onemogucavanje servisa WebClient sve dok ne izade oficijalna zakrpa
[edit]
Ili ne koristiti USB stickove/diskove 
Jedino (polovicno) resenje je gasenje i onemogucavanje servisa WebClient sve dok ne izade oficijalna zakrpa
[edit]
Ili ne koristiti USB stickove/diskove 
webclient disablanje je polovično rješenje i ne sprječava širenje malwarea lokalno/stikovima...
edit: uh, već si napisao polovično...
edit2: forcanje stikova/slova diskova u sandboxiu bi trebalo rješiti problem
za Comodo IS treba ubaciti *.dll u "image execution settings"-"files to check" da bi bio upozoren na propagaciju malwarea
od kada sam pred 10 tak godina prebacio cijeli posao na Mac, neznam za viruse i ostale probleme, jednostavno radim i ne brinem dali će mi pasti OS, tražiti antivirusnu zakrpu u trenutku kad treba obaviti neki posao do kraja,,, u ovih 10-tak godina ne sjećam se da sam ikad stavio neki neki antivirusni program,
I budi sretan da "tako malo ljudi koristi appleove OSove" jer ovako nisu zanimljivi za rasturanje, premalo korisnika... onaj ko je najmasovniji, njemu će tražit rupe, a ostalima samo ako im se neko gadno zamjeri.
forcanje stikova/slova diskova u sandboxiu bi trebalo rješiti problem
Ovo i jeste resava problem ne samo sa ovim propustom vec sa svim zarazenim stickovima. Jos jedan razlog da Sandboxie bude must have
Ovo i jeste resava problem ne samo sa ovim propustom vec sa svim zarazenim stickovima. Jos jedan razlog da Sandboxie bude must have
sandboxie je zakon, po meni jedini sigurnosni program koji vrijedi kupiti (free inačica je preokljaštena, nažalost)
Odgovor Microsoft na prituzbe zasto je toliko puno rupa (Na svim windowsima) :).
sandboxie je zakon, po meni jedini sigurnosni program koji vrijedi kupiti (free inačica je preokljaštena, nažalost)
Ma Tzuk (autor programa) treba dobiti Nobelovu nagradu. Jeste da nije jedini u ovom segmentu ali jednostavnost i brzina ovog programa su jednostavno nenadmasivi
neka dodaju nadogradnju koja će poništiti nadogradnju od prije 2 dana koja mi je uzrokovala black screen.
mamlazi.
O kojoj nadogradnji je riječ? Koji KB, za koje windowse?
windows 7 ultimate 32 bit build 7600, ne znam ime updatea, jedan od criticala u zadnjih 2 dana.
restorao sam se par dana unazad, i ugasio update, rijesilo black screen, ali me sad muci ako pozelim napraviti update cu opet dobiti crnilo.
Odgovor Microsoft na prituzbe zasto je toliko puno rupa (Na svim windowsima) :).
U redu je Ferdy, nažalost 90% ljudi koristi Win i nisu pametni kao ti i nećak ti.
Znaš li da imaš podforum Linux, gdje se možeš diviti tom OS-u?
Ne vidim kako tvoji postovi imaju veze s temom, ili zaštitom od ovog problema.
windows 7 ultimate 32 bit build 7600, ne znam ime updatea, jedan od criticala u zadnjih 2 dana.
restorao sam se par dana unazad, i ugasio update, rijesilo black screen, ali me sad muci ako pozelim napraviti update cu opet dobiti crnilo.
Instaliraj jedan po jedan. Možda izađe hotfix za njega u skoro vrijeme. A ne bi bilo zgoreg provjeriti na MSovim stranicama i po forumima postoji li kakav workaround (da te ne muči problem sa driverima, pa da i njih updateaš ili slično).
pa kako nemaju veze. Znaci rjesenje je prijeci na linux :).
A da se divim linuxu...bas i ne...vise se divim danas jednoj curi....sunce upeklo a ona na nogama cizme...cudna je danasnja moda :).
Danas sam na jedan komp instalirao upravo tu verziju 7-ice i naravno pokupio sve update-e. I sve OK, nikakvih problema.
Sličan problem je bio i sa XP-om na jednom broju računara prije nekih pola godine.
A za ovaj propust jedino je riješenje (dok ne stigne fix) da se stick-ovi i kartice ne otvaraju na dupli klik nego na desni i Explore.
Ili koristite Total Commander mada u onom tekstu i njega pominju ako mu se izgled prilagodi Explorer-u.
Ovo sa digitalnim potpisima je zabrinjavajuće, ali znalo se da će i to jednom provaliti.
nazalost nemam vremena pa cak ni za tako jednostavan i kratak eksperiment, nocna smjena ne ostavlja puno mjesta za dan.
kad budem imao day off mozda se zabavim tim, a mozda i bace fix za ovaj fix koji me spasio od prodora zlih hackera. time sto mi je onemogucio koristenja kompa. lol
EDIT - moji frendovi sto koriste istu verziju nisu imali nikakvih problema ovih par dana, ali da problem postoji u globalu, postoji. samo se ne zna 100% sto je tome uzrok i koja je djelotvorna solucija. meni system restore djeluje, a prezivjet cu bez updatea neko vrijeme ;))
od kada sam pred 10 tak godina prebacio cijeli posao na Mac, neznam za viruse i ostale probleme, jednostavno radim i ne brinem dali će mi pasti OS, tražiti antivirusnu zakrpu u trenutku kad treba obaviti neki posao do kraja,,, u ovih 10-tak godina ne sjećam se da sam ikad stavio neki neki antivirusni program,
Hrabra izjava, tipicna za mac usere...
Ovakve izjave se nedaju komentirati, ali, da vam je OS toliko rasiren kao Windows, (a ne kao sada koji vas ima jedva 14 ili 15 sa macom), i da vam svako malo neki osnovac iz Kine ne zeli upucati virus ili keyloger, pevali bi drugacije.
Zasada, radujte se, jer ne morate, (pazi ovo!!!) instalirati cak ni AV.
Respek - sto bi rekao Ali G.
Pa ni ja nemam AV a na win 7 sam, ni na XP-u nisam imao AV, i nikad problema s virusima, skidaš provjerene stvari, a ne da klikčeš kud stigneš...
Neinformiranim treba AV, za ostale usere to je gubljenje resursa, a za ove koji kritiziraju windowse, nek probaju napraviti svoj OS, pa da vidimo :D
dovoljno je pogledati change log od nekog tekst editora, da se skuži da ne možeš programiranje uspoređivati s popravljanjem auta...