moćno
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Samo je šteta da nisu izbacili karticu baziranu na GTX480 sa 480 CUDA jezgri , ali ni ova sa 448 jezgri nije za bacit.
Ovo su upravo stvari u kojima je Fermi najbolji.
Holy sh*t!!
Konačno ću moći kako spada igrati Tetris :-)
Dali bi igre radile na tim karticama bez problema?Dali su driveri isti ili...?
Mislim da bi radile, ali dosta sporije jer je ovdje sve prilagođena ciljanim perfomansama u određenim aplikacijama koje nemju veze sa 3D Engine.
Driveri nisu isti.
Mislim da bi radile, ali dosta sporije jer je ovdje sve prilagođena ciljanim perfomansama u određenim aplikacijama koje nemju veze sa 3D Engine.
primarno nisu okrenute direct x-u nego open gl-u. no imaju direct-x podrsku tako da se igrice ipak mogu vrtjeti, a kad bi igrice bile radjene za open gl kao sto je to slucaj sa mac i linux igricama, tek tada bi dosla do izrazaja njihova stvarna snaga. no kupiti ovu karticu za igranje je ko kupiti motornu pilu za brijanje.
A kako bi bilo jednu takvu karticu za fiziku i ostalo.. i jednu naprimjer HD 5970 ili neku nvidu gtx?
Bi bilo ko kupiti tenk za brijanje...
hahahah.. ne stvarno.. ne gledajuči na cijenu.. kupiti tu quadro i jednu ovu normalnu iz najvišeg segmenta i udružit ih .. i onda jedna da računa fiziku i ostatak. za što je i napravljana znači quadro, a ova da vrti grafiku odnosno 3d directx, i te glupoati.. kakve bi bile performanse
bile bi iste ko na nekom klasičnom high end rješenju..
jer ovo je naprosto overkill samo za fiziks..
MILF
Još uvijek nisu uspijeli izdati punokrvni g100 čip s 512 jezgri?

OBRNUTO, chipovi na QUADRO liniji su u potpunosti jednaki onima iz Geforce linije - samo im se u pojedinim slucajevima zbog povecane potrobe za stabilnoscu i sigurnoscu mjenja napon/taktili zakljucava broj shadera.
Glavna i osnovna razlika je u DRIVERIMA - QUADRO ima posebno pisane i optimizirane drivere za izvodjenje profesionalnih, CAD/CAM aplikacija..., te u kolicini/vrsti memorije
Nekad se je relativno lako dalo softwerski prebacit Geforce kartice na one iz visetruko skuplje Quadro serije, ali jbg Nvidia vec duze grafulje hardwerski "zakljucava" te kod Quadra koristi nesto promjenjeni pcb, tako da onima kojima Quadro stvarno treba ne preostaje nista drugo nego da visestruko iskesiraju za bolje "drivere" i podrsku - iako je hardwer prakticki isti
Ovakav sistem u narednoj buducnosti vise nece moci funkcionirati jer su potrebe i razlike izmedju serija tj posla koji se na njima izvrsava sve vece - najbolji dokaz: trenutna GEFORCE linija je platila i placa ogromni danak uspjehu TESLE/QUADRA
FERMI Geforce linija je zbog mnogih ustupaka profesionalnoj liniji fail, chip je sto sto se tice performansa per watt te isplativosti za proizvodnju i prodaju koma
Iz Nvidijinog najnovijeg chipa GF104 je pobacano masu toga nepotrebog - sam po sebi je vec dokaz izostanak podrske tog chipa za quadro/tesle, ali tu je zato znatno bolja efikasnost i isplativosti za proizvodnju, nazalost ipak je to samo dobro kresani a ne iz pocetka projektirani chip za directx tako da ih tu konkurencija i dalje pere
Na greskama se uci
Kako ždere real time raytracing, pa to nije normalno... :)
a kak bi se te graficke ponasale u igrama npr?bile bi u rangu sa 5970?
a kak bi se te graficke ponasale u igrama npr?bile bi u rangu sa 5970?
dado8 ti je sve napisao - Te grafičke su namjenjene kupcima kojih nezanima 3D Igranje, već GPGPU Computing i OpenGL aplikacije.
Za igranje je GeForce serija.
Aj nek mi netko objasni kakve veze ima ECC memorija sa brzinom?
ECC je memorija koja ima mogucnost testiranja ispravnosti podataka na slanju i prijemu, uostalom samo ime dolazi od "Error Correction Codes"
To je serverska memorija namjenjena radu (24x7)x365, memorija koja se koristi kad je sigurnost zapisanog u ram apsolutni prioritet cak i pred sirovim performansama koji uvijek dobro dojdu. Nije isti kad dodje do neke greskica prilikom recimo zapisivanja HDR-a u direct-x igre ili kod profi softwera na kojem se danima vrti/renda/izracunava visemiljuna$ tezak posao.
Zaista mrcina.
Još sad da se razvije dovoljno kvalitetnog softvera za iskoristiti svu tu sirovu snagu..
Specijalni efekti u filmovima i 3d modeliranje ulaze u novu eru - 'real time' eru 
ECC je memorija koja ima mogucnost testiranja ispravnosti podataka na slanju i prijemu, uostalom samo ime dolazi od "Error Correction Codes"
To je serverska memorija namjenjena radu (24x7)x365, memorija koja se koristi kad je sigurnost zapisanog u ram apsolutni prioritet cak i pred sirovim performansama koji uvijek dobro dojdu. Nije isti kad dodje do neke greskica prilikom recimo zapisivanja HDR-a u direct-x igre ili kod profi softwera na kojem se danima vrti/renda/izracunava visemiljuna$ tezak posao.
Sve ja to znam i hvala ti sto si drugima pojasnio i napisao da je ECC "sporija" od obicne memorije.
Ne znam da li Bug krivo pise ili po obicaju nVidia kaka i pise gluposti (daleko vjerojatnije). ECCom tesko da mogu dobiti na brzini vec samo na kontroli upisanih podataka sto za jednu graficku karticu nije toliko bitno. Valda misle da ce time nesto specijalno napravit. Ne znam.
Ajmo mi prvo sacekati da se pojavi u ducanima i da vidimo sto ce reci oni koji ju kupe.
Sto se tice ECCa tu ima puno nejasnoca. Pitanje koliko dodatnih bitova ima, tj da li samo javlja gresku na podacima ili ih odmah i ispravlja i to koliko bitova. Kad se je nekom dogodilo da mu je ram nesto krivo zapisao? Kad se to dogodi znaci da je krepo ram i u tom slucaju obicno cijeli OS krepa.
ECC se ovdje koristi jer kao što dado kaze puno je bitnija sigurnost zapisivanja.
Nebitna je ECC kod Geforce linije. Zato se i nekoristi. I mislim da je skuplja dosta.
@dado8: Mislim da su kod GF Fermi su vjerovatno išli na manji takt memorije zbog latencija, procjenjujuci da ce taj takt i propusnost biti dovoljna za sve igre.