Proxima Centaura b: Crvena točka u beskraju

poruka: 66
|
čitano: 16.025
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Proxima Centaura b: Crvena točka u beskraju".
11 godina
neaktivan
Re: Proxima Centaura b: Crvena točka u beskraju
bill_jobs kaže...
nixass kaže...

ljudi su u strahu iz jednostavnog razloga jer smo napokon svjesni okoline i posljedica.

da su prije 400 godina imali danasnje spoznaje, prije 400 godina bi i poceli traziti nove planete.

nemoj mislit da su odjednom svi nesto ekstra pametni, jednostavno su svjesni.

Hehe, kako mi je komično čitati ovako neke komentare o "spoznajama"...

Ajmo malo pogledati tih par stotina godina u povijest pa do danas (očito je školstvo dobrano zakazalo) pa da vidimo tko je čovjeku najveći neprijatelj i što bi on to trebao SPOZNATI.

U 15. stoljeću je krenula kolonizacija Afrike, prvo od strane Portugalaca, a onda i od drugih.

Osnivaju se plantaže šećera, a afrikance se zarobljava te služe europljanima kao robovi, kako na plantažama, tako i na poljima te pogotovo rudnicima.

Uništavaju se afričke religije te ih se prisiljava na krščanstvo.

Došli su tu i Nizozemci, Britanci i Francuzi da podijele plijen, jer afrički kontinent je jako bogat rudama i drugim proizvodima, a radna snaga je džabe odnosno - robovi, di ćeš bolje.

Ali nitko se ne može mjeriti sa Belgijski kraljem Leopoldom II. koji je u Kongu pobio procjenjuje se 10 milijuna ljudi!

To naravno nećete učiti na satu povijesti niti ćete čuti za tog lika jer je Belgija danas uređena zemlja i primjer drugima. :facepalm:

Inače, zanimljivost je da su čak do 1958. godine u Belgiji imali izložbe sa crncima u kavezima, znači ljudski ZOO! To je eto ta današnja napredna europa koja drugima priča o pravima ljudi.

Afrika je i dan danas eksploatirana od raznih europskih zemalja i njihovih kompanija te se neće oporaviti niti napredovati još 1000 godina.

Možemo se prebaciti i na španjolske konkvistadore i njihovu kolonizaciju južne amerike, zajedno s Portugalcima.

Opet klanje, opet iskorištavanje i pljačka tog kontinenta, opet robovi i opet istrebljenje cijelih kultura.

Kasnije naravno dolaze i Nizozemci, Britanci i Francuzi po svoj dio plijena, danas sve gospoda od naroda.

Kolonizaciju sjeverne amerike i otimačinu zemlje domorocima te njihovo istrebljenje također ne treba posebno spominjati.

Blage procjenu su oko 50 milijuna pobijenih u periodu stvaranja "novog svijeta", realnije idu oko 100 milijuna.

Kasnije dovođenje roba iz Afrike i koje gadosti su sve radili tim ljudima nije potrebno pričati.

Možemo se i malo vratiti u Europu pa spomenuti španjolsku inkviziciju koja je trajala gotovo 4 stoljeća, period u kojem je ubijeno tko zna koliko ljudi i to sve u ime religije.

Možemo spomenuti kolonizaciju Australije od strane Britanaca koji su uspjeli smanjiti populacija Aboriđina za nekih 90%.

Ne da mi se više ni pisati, a nisam se ni dotaknuo zapadnjačkog pohoda na Aziju i šta su tamo sve stvarali ti predstavnici danas moderne EU...

Netko će na to sve reći, "pa hej, to ti je daleka povijest, takva su vremena bila, blablabla".

Pa super, onda se možemo vratiti samo 100 godina unazad pa sve do danas.

Dovoljno je spomenuti samo I. i II. svj. rat i ukupno ubijenih cca 100 milijuna ljudi.

To su dva najveća rata, mira nikada nije bilo, bliski istok, afrika, krim... sranja ne prestaju.

I to su samo oružani sukobi, ne vrijedi uopće krenuti pričati o gospodarstvu i kako su najveće svjetske korporacije zagospodarile svijetom i šta sve rade.

Ali NARAVNO da nama prijete meteori, vulkani, uragani i vuk iz crvenkapice!! To su nam najveće prijetnje!

Zato je neophodno da čovječanstvo pod hitno nađe novi planet.

Kad nađemo novi planet, prvo će na njega sletjeti Ameri, Britanci, Španjolci, Francuzi i ostala gospoda koji će ga kolonizirati.

Prvi korak će biti da se pobiju inteligentna živa bića koja ga trenutno nastanjuju, naravno, ako su manje napredniji od nas.

Drugi korak će biti da se istraže bogatstva tog novog planeta, jel ima dijamanata, zlata i ostalih ruda koje budu aktuelne.

Zatim će se sa planeta Zemlje dovesti crnci koji će biti robovi te će izvlačiti bogatstvo tog novog planeta koje će se slijevati direktno na račune novih/starih milijardera.

Poslije toga će se osnovati države sa jasnim ustavima koje jamče svakom čovjeku idealan život pun meda i mlijeka.

Osnivaju se kompanije za istraživanje i izvlačenje ruda, farmaceutske kompanije koje šire zarazu pa onda nude magično cjepivo, a naravno, tu su i kompanije koje prozvode elektroniku koju sklapaju mali kinezi za 2 dolara na dan.

Šećer dolazi na kraju pa će svaka država osnovati narodnu banku čiji je vlasnik - tko drugi nego familija Rothschild.

Naravno, ne bi taj novi planet bio idealan da se opet ne zakuhaju ratovi, trebaju firme koje proizvode oružje nekako zaraditi te svoje milijarde.

I tako, opet ispočetka, našli smo novi planet kojim gospodare milijarderi, namještaju ratove i diktiraju gospodarenje sirovinama i hranom preko svojih špekulanata.

Kamo sreće da ljudska noga ne kroči više ni na jedan planet.

Ne znam stvarno na kojem to planetu pojedinci žive i da li su ikada u životu pogledali bilo koji dokumentarac ili pročitali neku knjigu, ali čitajući neke komentare stvarno vidim da dosta ljudi ima glavu u pijesku.

Ne brinite, na novi planet (bez obzira kad to bude moguće) neće voditi vas s bug foruma, prvo će svoj interes tražiti najveći, baš kao što ga traže i danas dok vi tražite posao po zavodu za zapošljavanje.

Ali nek' ste se vi nabrijali na "znanost".

Uzalud ti trud, ovcama naviklim da ih se farba, sisa, muze a potrebi i prikolje, naravno sve u ime visih ideala, tesko je sta utovit u glavu.

Zanimljivo kako je elita vec sad, tko zna koliko desetljeca/stoljeca unaprijed krenula s pripremanjem terena za interplanetarnu ekspanziju.

Kako ja to vidim: smrdljivi kapitalizam, naprosto nemoze bez konstantne ekspanzije, posljedicno ogranicenom sustavu kao sto je nas planet po dosadasnjem modelu ne gine implozija. Naravno da elliti (1-2% populacije, ako ih je i toliko) sadasnje stanje savrseno odgovora, a istinsko rjesenje problema u vidu promjene dosadasnjeg drustveno-gospodarskog poredka nije ni solucija za razmatranje. Tako da jedine dvije preostale opcije su interplanetarnu ekspanzija ili WWIII, a sudeci sudeci po priprema ni ne sumnjam da kad dodje vrijeme da im uopce nece bit neki problem natjerat visak stada u "spasavanje covjecantsva" jednosmjernom kartom prema tko zna kakvoj nedodjiji. Pravo pitanje je tko ce nas onda spasit od nas samih kad se u konacnici kolonisti i terani zakrve oko kakvih poreza i podjele resursa pa se krenu rokat tko zna kakvim interplanetarnim oruzjem.

17 godina
neaktivan
Mene muči onih 1-2% populacije što tlači narodne mase lošim kvotanjem. Doduše, teško da bih ih nazvao elitom.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...

14 0 hvala 0
17 godina

Za razliku od drugih zvijezda i planeta udaljenih tisuće svjetlosnih godina, do ove planete bi se moglo doći u nekom razumnom vremenu i bez revolucionarnih otkrića u vidu warp pogona i sličnih sf budalaština. Svakome je jasno da ne možemo vječno ostati na Zemlji, čak i ako se prestanemo razmnožavat i riješimo sve ekološke probleme, kad tad će nas opalit neki asteroid a nećemo imati Bruce Willisa da nas spasi.

Ako se pokaže da je ta planeta stvarno naseljiva, bit će to najveće otkriće 21. stoljeća.

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being col
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Pa i nase sunce ima rok trajanja, i tog trenutka zavrsava aktivni zivot svih planeta koje kruze oko njega. Jedina nada za opstanak vrste je da dotad budemo rastrkani diljem galaktike, a i dalje po mogucnosti..

Kako je krivulja tehnoloskog napretka sve strmija, mozda i nebu proslo previse godina do otkrica novih engina ili mozda cak i novih danas nezamislivih nacina putovanja svemirom..

0 0 hvala 0
17 godina

Prema RTL-u, NovojTV i ostalim portalima kofer s podgaćama, čarapama i termosicom već je morao biti spreman.

Načelno, ne smetaju mi strane civilizacije, dokle god ne hvale WP kao najbolji mobilni OS u galaksiji. To je crvena linija i preko toga ne mogu preć

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2016 21:38 (hrvooje).

12 2 hvala 0
15 godina

Nisam u struci sa mogu nešto pametno kazati, ali želim reći da su ove teme prava poslastica za čitati. Čak štoviše, komentari znaju biti dragocjeni za razumijevanje teksta.

Svaka čast svima – dok je stručnjaka na BOL-u, bez obzira na područje, bit će i čitatelja. Ugodno me iznenađuje koliko je fizičara ili poznavatelja fizike ovdje.

Predlažem uredništvu anketu među čitateljima (ako već nije bila), što su po struci i sl.

6 0 hvala 1
17 godina
bunkermax kaže...
Pa i nase sunce ima rok trajanja, i tog trenutka zavrsava aktivni zivot svih planeta koje kruze oko njega. Jedina nada za opstanak vrste je da dotad budemo rastrkani diljem galaktike, a i dalje po mogucnosti..

Naše Sunce bi trebalo potrajati još oko 5,5 milijardi godina - vrlo je teško zamisliti da ćemo u bilo kojem obliku kao vrsta opstati tako dugo makar se i davno prije raštrkali po galaksiji ili galaksijama.

This space for rent!
12 godina
protjeran

Ukoliko je teorija evolucije tocna, potrajacemo mi jos dugo, prilagodjavajuci se i razvijajuci se prema datim okolnostima... Sto vise bumo znali, to ce nam biti lakse odgovoriti na nadolazece izazove...

1 0 hvala 0
10 godina
protjeran

wall of text

/skip

12 godina
Drago kaže...
bunkermax kaže...

Naše Sunce bi trebalo potrajati još oko 5,5 milijardi godina - vrlo je teško zamisliti da ćemo u bilo kojem obliku kao vrsta opstati tako dugo makar se i davno prije raštrkali po galaksiji ili galaksijama.

svašta mi na ovoj temi pada na pamet od sf štiva koju sam gutao prije 20-30 godina, od trilogije marsa, preko sastanka s ramom do asimovljeve zaklade....

a onda mi padne na pamet banalna serija koju u zadnje vrijeme gledam sa ženom - the originals i pomislim - to bi valjda bio jedini način da svu tu uzbudljivu budućnost vidim vlastitim očima

...vrijeme je da se opet upišem u knjižnicu 

17 godina
picajzla0707 kaže...

Nisam znao da se ljudi ispisuju iz knjižnice ... 

But how do it know
14 godina
odjavljen
danen kaže...

Velite da bi trebalo tražiti nove planete jer nas sve može ubiti nekakav asteroid (planetoid) iz svemira. No je li jednostavnije napraviti intestelarni brod, u njega smjestiti ljude, uputiti da na mnogo stoljeća dugo putovanje prema najbližim zemljolikom plenetu, potom taj planet prilagoditi životu ljudi i svega živoga što ga prati....   ili nači načina da taj asteorid ipak ne udari u Zemlju! Već danas raspolažemo tehnologijom za micanje i razbijanje asteorida. Uz malo napora (i dosta ulaganja) za desetak godina mogli bismo razviti djelatnu tehnologiju koja bi mogala uništiti svaku prijetnju našoj Zemlji iz svemira.

Ako do sada nisi shvatio, najveća pretnja Zemlji su - ljudi.

12 godina
hrvooje kaže...
picajzla0707 kaže...

Nisam znao da se ljudi ispisuju iz knjižnice ... 

hm, to je bilo toliko davno da se baš pitam jel me još imaju negdje u popisu članova

sad si me zamislio

17 godina
bunkermax kaže...

Ukoliko je teorija evolucije tocna, potrajacemo mi jos dugo, prilagodjavajuci se i razvijajuci se prema datim okolnostima... Sto vise bumo znali, to ce nam biti lakse odgovoriti na nadolazece izazove...

Mislim da ne razumiješ teoriju evolucije. Ako se stvarno budemo ekstenzivno prilagođavali i razvijali u tako dugom vremenskom periodu, tada više mi nećemo biti mi, nego neka druga vrsta.

Naime, svi kralježnjaci, primjerice, najvjerojatnije vuku porijeklo od jedne ribe koja je živjela prije 500 milijuna godina, pa tako i mi, ali mi nismo ta riba niti ta vrsta više postoji. 

This space for rent!
16 godina

Mislim da takvim riba ima tu na forumu

10 godina
Vidim da vas muči budućnost čovječanstva. Riječ je o tome da mi u ljudskim mjerilima ne možemo shvatiti geološko, a kamoli astronomsko vrijeme! Ljudska vrsta stara je najviše 400.000 godina, civilizacija 10.000, a tehnička (znanstvena) civilizacija jedva 400 godina. Što će biti s čovječanstvom za milijun (1.000.000) godina? To je dvostruko više od starosti ljudske vrste. A milijun godina nije ništa u geološkim mjerilima. 65 milijuna godina dijeli nas od dinosaura, a 4500 milijuna od postanka našeg planeta. Meni se čini da ćemo ili kao vrsta nestati, ili ćemo pak nastaniti čitav svemir.

P.S. Drago mi je da vidim kao se čitatelji ovog portala sve više zanimaju za znanost zahvaljujući kvalitetnim člancima poput ovog. Kao znanstvenik mogu reći da nema ništa što bi bilo toliko raznoliko, tajnovito i u pravom smilslu riječi neiscrpno poput prirode. Stvarnost je doista fantastičnija od fantazije (kako reče Einstein), samo to ljudi ne znaju jer su znanstvene činjenice laicima nedostupne. No treba imati takve ljude kao što je dokror Hrupec da nam ih otkriju.

13 1 hvala 3
16 godina
neaktivan

"luftbrenzer" d.o.o., s dugogogogodišnjim iskustvima nudi povoljno usluge uz jamstvo:

- savijanje i ravnanje prostora

- punjenje crvotočina i gravitacijskih jama kvalitetnom pur pjenom

- izolacija od zračenja i susjeda olovnom stolarijom i debljinom granitno-dijamantne vune prema potrebi te mitraljeskim gnijezdima bez jaja

- sprječavanje neželjenih kretanja i otkrivanje novih čestica

- overclocking perilica, štednjaka i septičkih jama

- sustavi suhog zalijevanja i dehidracija vode

- pretvaranje stručnjaka u nevježe te laike

- instant karma, bacanje/uklanjanje uroka i komuniciranje s duhovima predaka prema narudžbi

- izdajemo račun, kupca, dobavljače, d00movinu, knjige i ostalo

obratite nam se sumnjičavo i bez povjerenja.

novo! skupljamo mlado željezo, ekološki spaljujemo vještice i opskrbljujemo izvanzemaljske kolonije vatrenom vodom i štapovima koji bljuju vatru.

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2016 10:53 (Ajar).
Moj PC  
7 0 hvala 0
12 godina
protjeran

@drago

Nisam expert za evoluciju, vjetojatno nisi ni ti. No sa 5 banki na ledjima imam dovoljno iskustva i mnoge stvari rjesacam daleko brze i kvalitetnije nego prije 20 ili 30 godina.

Vjerujem da ce tako i covjecanstvo, sa vecim stupnjem znanja i iskustva ce sve lakse rjesavati nadolazece izazove. I vise nismo pasivna nemocna prapovijesna riba, i vec smo sada u poziciji da prepoznajemo sto i kako moze utjecati na nas pa mozemo utjecati na te faktore prije nego oni utjecu na nas u nekom nezeljenom smjeru.

A potpuno je nebitno dal bu nam se kroz milijun godina glava povecala a ruke smanjile pa strogo gledano nebi vise bili vrsta kakva smo danas... I da izgubimo organe kretanja ( npr predjemo na nekakvo energetsko valjanja, teleport i sl ) , i opet je i to dio evolucije i produzuje nam vijek trajanja makar i u nesto drugacijem obliku.

No ipak mislim da vise nece biti neke drasticne promjene ( u stilu da nam razzvoj krene prema amebama ) jer vise nismo nerazvijena bespomocna ribica, i itekako smo u stanju utjecati na mnoge faktore prije nego oni pocnu utjecati na nas, a s vremenom cemo u tome biti sve bolji.
17 godina
neaktivan

Možda njie baš skroz vezano uz ovu temu, ali preporučam pogledati odlično predavanje prof. Puljka.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Naime, svi kralježnjaci, primjerice, najvjerojatnije vuku porijeklo od jedne ribe koja je živjela prije 500 milijuna godina, pa tako i mi, ali mi nismo ta riba niti ta vrsta više postoji. 

a otkud ta riba? (trep, trept) 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
17 godina
This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2016 11:02 (Drago).
16 godina

možda je ljudska vrsta nekoć živjela na proxima centaura b pa naselila planet Zemlju! I to je moguće!

Intel Core i7 980x @4.2 GHZ, Asus P6T, 12 GB DDR3 1600, Radeon 2x6970 CrossFire,Samsung T260, vertex2 60gb + 4x2TB WD BLACK
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
S evolucijom je ovako: ako nema nekog "evolucijskog pritiska" vrsta može ostati stabilna milijunima godina. Na Zemlji žive životinjske i biljne vrste koje su živjele još u Mezozoiku, pa i ranije. Stoga ako se životni uvjeti za život čovjeka drastično ne primjene, čovjeka neće kao vrste ni nestati niti će on evoluirati u nešto drugo. Drugi ja pak problem "degeneracija" gena, naime da danas zahvaljujući dobrom životu i zdravstvenoj zaštiti sve više ljudi genetski neprilagođenih životu u divljini preživljava. No to opet ne mora biti sudbonosno, ako se ne vratimo u kameno doba. Na kraju, možda ćemo u ne tako dalekoj budućnosti moći popravljati oštećene gene, pa tako zamijeniti prirodnu selekciju.

3 0 hvala 0
17 godina
bunkermax kaže...

@drago

Nisam expert za evoluciju, vjetojatno nisi ni ti. No sa 5 banki na ledjima imam dovoljno iskustva i mnoge stvari rjesacam daleko brze i kvalitetnije nego prije 20 ili 30 godina. 

Nisam ekspert ni za nogomet, ali svejedno znam da je to igra u kojoj se lopta smije dodirivati samo nogom, a ne rukom, osim za vratara koji je u šesnaestercu smije dodirnuti i rukom.

Dakle, između "ekspert" i "ne znam ni osnove" postoji dosta međustupnjeva.

Tvoje osobno iskustvo u 50-godišnjem životu ti ne može reći apsolutno ništa o evoluciji čiji se procesi u pravilu odvijaju na abnormalno većim vremenskim skalama. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2016 13:10 (Drago).
17 godina
danen kaže...
S evolucijom je ovako: ako nema nekog "evolucijskog pritiska" vrsta može ostati stabilna milijunima godina. Na Zemlji žive životinjske i biljne vrste koje su živjele još u Mezozoiku, pa i ranije. Stoga ako se životni uvjeti za život čovjeka drastično ne primjene, čovjeka neće kao vrste ni nestati niti će on evoluirati u nešto drugo. Drugi ja pak problem "degeneracija" gena, naime da danas zahvaljujući dobrom životu i zdravstvenoj zaštiti sve više ljudi genetski neprilagođenih životu u divljini preživljava. No to opet ne mora biti sudbonosno, ako se ne vratimo u kameno doba. Na kraju, možda ćemo u ne tako dalekoj budućnosti moći popravljati oštećene gene, pa tako zamijeniti prirodnu selekciju.

Mislim da nije realno pretpostaviti da na ovako ogromnim vremenskim skalama (milijarde godina) nećemo imati izvanjski pritisak koji bi nužno zahtijevao biološke promjene. 

Primjerice, iako će Sunce sjati još preko 5 milijardi godina, luminoznost će mu daleko prije porasti toliko da će u puno kraćem vremenskom roku uobičajeni fotokemijski procesi na Zemlji, a od kojih ovise biološki ciklusi danas, biti bitno promijenjeni. Tektonika ploča će za 300 milijuna godina najvjerojatnije ponovo dovesti do stvaranja superkontinenta što će imati goleme posljedice za klimu. Mjesec će također zauvijek otići iz Zemljinog gravitacijskog polja što će imati utjecaj na klimu, plime i oseke i biološki svijet koji uvelike ovisi baš o tome; u ovolikim vremenskim rasponima može se dogoditi da se Sunčev sustav nađe u blizini neke supernove s čijim ćemo se zračenjem morati nositi, itd. itd. Za milijardu godina gotovo sigurno povećana iradijacija s sunca dovest će do potpunog isparavanja svih oceana, primjerice, pokazuju sadašnje projekcije. 

I u kraćim vremenskim rasponima stvari ne izgledaju dobro. Iako, posebno jednostavnije životinje, mogu preživjeti milijune pa i stotine milijuna godina nepromijenjene, (posebice ekstremofili i životinje koje žive duboko u oceanu koji ih štiti od ekstremnih varijacija temperatura - negdje sam pročitao da i kad bi sada prestalo sijati Sunce, sav kopneni život bi nestao u roku od par dana, a za neke životinje u morima koja imaju nemjerljivo veći termički kapacitet bi se odvijao nesmetno još milijunima godina prije nego bi se i ona kompletno smrznula), kopnene životinje u koje i mi spadamo nemaju baš takav običaj, pokazuju fosilni zapisi.

Ukratko, milijarde godina su strašno dugačak period u kojemu i "stalni" i "nepromjenivi" uvjeti kako ih shvaćamo ne samo u našim osobnim životima nego u čitavoj povijesti naše vrste uopće nisu "stalni" i zadani nego su vrlo promjenjivi. 

EDIT: Ima dobar tekst na Wikipediji (naravno) na temu budućnosti Zemlje: https://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_Earth

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2016 13:10 (Drago).
12 godina
protjeran

Eh...nije to bas tako. Covjecanstvo vec tisucama godina koristi neke stvari ( npr pisanu rijec ) koje nam omogucuju da zavirimo u povijest u trenutke u kojima nismo bili zivi niti smo stekli osobna iskustva iz tog vremena.

Takoder je i tehnologija sve mocnija pa nam razne analiticke mogucnosti daju uvid u stanje stvari koje su postojale milionima godina unatrag.

A i nadalje mislim da ce se neke stvari desiti i daleko brze nego se sada cini. U zadnjih dvestotinjak godina smo tehnoloski napredovali daleko vise nego u par tisuca godina prije toga. Mozda se opet neki takav strmi nagli tehnoloski pomak nabolje ostvari u eri kvantnih racunala.... Osim toga, nedavno sam gledao dokumentarac o teleportaciji fotona na tenerifima, sto znaci da je teleport izasao iz sf sfere. Ok, ruknuli smo foton, daleko je trenutak da teleportaml psa ili autobus, no svako putovanje pocinje prvim korakom koji je obicno i najtezi.....

Ak teleport i ne upali, uvjek nam ajarov luftbrenzer moze saviti prostor pa smo taj cas na proximi....

😀 👮
17 godina
bunkermax kaže...

Eh...nije to bas tako. Covjecanstvo vec tisucama godina koristi neke stvari ( npr pisanu rijec ) koje nam omogucuju da zavirimo u povijest u trenutke u kojima nismo bili zivi niti smo stekli osobna iskustva iz tog vremena.

Čitava pisana ljudska povijest iz tvoje osobne perspektive vremenski zapanjujuća, na evolucijskoj skali je - ništa. 

Molim te, pročitaj nešto o evoluciji, nemoj govoriti napamet. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_evolutionary_history_of_life

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.8.2016 12:43 (Drago).
12 godina
protjeran

@drago

Pa ne govorim napamet. Moj stav o pisanoj rijeci je imao funkciju obezvredjivanja tvoje teze da mojih 50 godina neznaci nista jer nisam zivio u odredjeno doba da bih znao kako je tada bilo. Tada je zivio netko drugi i zapisao je situacije tadasnje te nama omogucio precizniji uvid u to doba. Nisam bio u londonu 1937 no svejedno znam da se tadasnje otvaranje wimbledona prenosilo na oko 9000 tv prijemnika.

Takodjer i moj drugi dio, o razvoju tehnologije, nam govori o tome da smo dovoljno napredovali da na osnovu raznih analiza mozemo donijeti neke zakljucke o atmosferi ili zivotu i prije vise miliona godina, znaci daleko prije naseg rodjenja.

Zahvaljujuci toj tehnologiji placu zaradjujes tipkajuci po ekranu ili tipkovnici a da si rodjen prije hohoho vremena mozda bi veslal okovan za galiju ili bi teglil kamenje prema piramidi, tako da bar ti koji zivis od dostignuca tehnoloske ere bi mogao znati da su granice sve dalje i nas doseg bu sve veci i sve brzi...

0 0 hvala 0
17 godina
bunkermax kaže...

@drago

Pa ne govorim napamet. Moj stav o pisanoj rijeci je imao funkciju obezvredjivanja tvoje teze da mojih 50 godina neznaci nista jer nisam zivio u odredjeno doba da bih znao kako je tada bilo. Tada je zivio netko drugi i zapisao je situacije tadasnje te nama omogucio precizniji uvid u to doba. Nisam bio u londonu 1937 no svejedno znam da se tadasnje otvaranje wimbledona prenosilo na oko 9000 tv prijemnika.

Govorimo o evoluciji, biološkom procesu, a ti spominješ razvoj ljudskog društva što je kulturološki proces i odvija se na vremenskoj skali za nekoliko redova veličina različitoj. 

Miješaš kategorije, a posve si nesvjestan toga. 

This space for rent!
9 godina
protjeran

Gledao ja na tiviju našeg poznatog Astronoma Koradea Korlevića koji je rekao da bez obzira na tu veliku prepreku koja se zove udaljenost problem je što se zna da se taj egzoplanet ponaša kao mjesec. odn da je uvijek ista strana okrenuta njihovom suncu kao naš mjesec Zemlji.

Tako da je na jednoj polovici zemlje najvjerojatnije sama pustoš, pustinja, a na drugoj je sve zaleđeno.

Jedini mogući mali dio moguće tekuće vode ili uvjeta za nastanak života bi mogao biti negdje na sredini, gdje bi se mogla pojaviti nekakva umjerena klima, slično našoj kontinentalnoj, ali taj dio je jako malen.

Inače, u čemu je bed.

Napravimo brod koji fura brzinom svjetlosti, dođemo tamo za 4,2 godine, malo popljačkamo, popalimo i kad se vratimo na zemlju nama prrođe u tom svemirskom brodu nekih 9 godina a na zemlji 1000.

Koji je smisao tog putovanja, kad bi i mogli ?!

0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice