Problemi zbog pacifičkog Lopuda

poruka: 58
|
čitano: 5.143
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Problemi zbog pacifičkog Lopuda".
17 godina
Re: Problemi zbog pacifičkog Lopuda
Siskin kaže...

supać je gledat na novoj telki nogać i sve slikat novim fotićem. smrdim jer nemam dezić.

...a curke bih pozvao na ročkas, al neću jer sam si pomalo gej {#} .

Deckard
14 godina

Članak je *zijev*. I ne spada na BUG. jedina poveznica na BUG mu je spominjanje nekog fotića za kojim Olga slini.

Moj PC  
0 3 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pa dobro da li itko na ovom forumu zna za neku zafrkanciju. Napadati Olega za nacionalističke ispade je stvarno presmijesno svakome koje procitao vise od dva njegova teksta. Kakav flejm oko tri hrv otoka
16 godina
odjavljen

Moram reći da sam fasciniran nesposobnošću nekih (previše njih) čitatelja da prepoznaju i shvate sarkazam, šalu, ironiju, čistu zafrkanciju, ali sam i iznenađen nevjerojatnom količinom fah-idiotizma. Naprosto razočaravajuće.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.9.2012 10:15 (Tonči).
Moj PC  
6 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

I da, što se FOTIĆA tiće, nakon dugog druženja sa A 100 i njegove prerane smrti, praktički na preporuku sam uzeo A37 (Nedostatak financija je učinio to da uzmem najjeftiniji). Onak, malo je premali za moje ruke (jedina moja zamjerka).

Recenzije ne znam pisati, pa neću, samo ću reč da je uzet gotovo na prepuruku Olega - kad je čovjek bio tolko fasciniram njima (iako je pisao o jačim modelima)...

Iz prošlosti, za budućnost, zbog snova iz mladosti
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Želi da znamo gdje naš novinar ljetuje, podsjeća nas da ako ne znamo da progulamo i dogodine odemo tamo :)
Intel C2D E6400 2.13GHz, Nvidija 7900GS 256 MB, HDD 250GB, 2GB DDR2 RAM-a 667 MHz
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Moram reći da sam fasciniran nesposobnošću nekih (previše njih) čitatelja da prepoznaju i shvate sarkazam, šalu, ironiju, čistu zafrkanciju, ali sam i iznenađen nevjerojatnom količinom fah-idiotizma. Naprosto razočaravajuće.

Šta je to "fah-idiotizm"?

16 godina
neaktivan

Nisan procitao kraj teksta...autor me potrao sa URL-a{#}

prvi dio je bio dobar i zanimljiv

jel takav i kraj?

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.9.2012 13:51 (Abomb).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
nezal kaže...
Tonči kaže...

Šta je to "fah-idiotizm"?

Ne znam službenu, ali definicija se vrti oko "nezainteresiranost osobe za bilo što, osim vrlo uskog područja koje voli". Uglavnom se koristi za stručnjake u specifičnom polju, koji o ostalome nemaju pojma niti ih je briga, ali sam to upotrijebio u ovoj situaciji gdje, iako imamo specifičan portal, očekujem barem malo zainteresiranosti za pojmove van područja koje Bug inicijalno pokriva. Ako već ne zainteresiranosti, onda barem tolerancije prema onima koji su zainteresirani za tako nešto.

Što je najgore, to u ovom slučaju čak i nije potrebno. Konkretno, Olegov se komentar naočigled ne odnosi na ICT direktno, ali dok on priča o politici, zapravo se itekako dodiruje tehnologije (svog "fotića"), Tajvana, Japana i Kine kao izvora svih tehnoloških proizvoda, zemalja koje su "tehnološke meke", bez kojih bi se globalni ICT raspao u roku od nekoliko dana. Oni koji nisu dovoljno sposobni razumjeti povezanost (koja je zapravo očita), u tekstu vide isključivo ratni brod i otok pa Bugu i Olegu zamjeraju "nebitan i nezanimljiv tekst".

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.9.2012 14:10 (Tonči).
13 godina
neaktivan

@Abomb Navodno je rečenica kojom te autor potjerao ustvari sarkastičnog karaktera. No, u slučaju da nisi u to uvjeren, našao sam ti alternativni URL sa kojega možeš pročitati ostatak članka: http://www.bug.hr/vijesti/problemi-zbog-pacifickog-lopuda/118471.aspx?sarkazam=on

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.9.2012 14:22 (nezal).
17 godina

Mene više brine što je Abomb po dijalektu kojim je napisao mail - Dalmatinac. Otišao je s URL-a, dakle ne zna di su otoci. Da neki Slavonac pijan od rakije i kulena ne zna di su Rava, Lopud i Biševo, možda bi još i shvatio, ali DALMATINAC da ne zna di su ta tri otoka to je ko purger koji ne zna di su Dubrava, Dugave i Knežija. 

2 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...

Mene više brine što je Abomb po dijalektu kojim je napisao mail - Dalmatinac. Otišao je s URL-a, dakle ne zna di su otoci. Da neki Slavonac pijan od rakije i kulena ne zna di su Rava, Lopud i Biševo, možda bi još i shvatio, ali DALMATINAC da ne zna di su ta tri otoka to je ko purger koji ne zna di su Dubrava, Dugave i Knežija. 

Cuja sam, al iskreno da pokazem na karti, osramotija bi se

Al sad da znam ime svakog otocica, malo previse trazis... A i nema svaki dalmatinac barku pa da plovi po moru i zna svaki kutak...

imam argumentalno obranu {#}

13 godina
protjeran
DigiMagic kaže...

Sigurno glupo pitanje, ali na jednoj od ovih dodatnih slika, zašto na brodu piše China marine surveillance? Mislim, zašto Kinezi na vlastitim brodovima ne pišu kineskim pismom ni jezikom?

CIA priprema reprizu Tonkinškog zaljeva, a nemaju kineske fontove.

17 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...

Ok Oleg sad si stvarno prekardašio...

To što te tu Friday i drugi brane da je to bio sarkazam i da nisi nacionalist i ksenofob i tako to mogu prihvatiti...

Ali kad sad opet tupiš iste ove gluposti o otocima, pa to je stvarno previše... Znaš kako kad neko ispravlja svakoga na forumu ko napravi gramatičku grešku onda on ide svima na živce i zovu ga grammar nazi ? E pa ti sad igraš ulogu geography nazija.

Ti pretpostavljam imaš vikendicu na jednom ili u blizini ta tri otočića ili običavaš svratiti tamo u neki hotel, u svakom slučaju vjerovatno tamo boraviš redovito pa poznaješ taj mali dio Hrvatske. Međutim mi ostali smrtnici nismo svi te sreće, neki imaju vikendice drugdje a neki ih nemaju uopće...

Što se tiče Dalmatinaca, Purgera i pijanih Slavonaca, ja ti mogu garantirati da odi u Splitu gdje živim bar 80% ili 90% ljudi koje znam NEMA HEBENOG POJMA di su ta tri otočića (uključujući mene), s time da inače moji osobni prijatelji mahom spadaju u visoko obrazovane i nadprosječno inteligentne osobe (nisam intelektualni snob ali čisto se tako pogodilo zbog okoline u kojoj sam se kretao).

Što se tiče to zadnje troje (D.D.K.) ja nisam Purger ali koliko znam bar prvo dvoje je negdi u ili oko Zagreba, a ova tri otočića dok ne znam gdje su pretpostavljam da su negdje (relativno) daleko na sjeverozapad, jer ovdje oko Splita ima samo nekoliko povelikih otoka kojima svima znam imena (a na većini sam i bio), tako da usporedba ne stoji.

Dakle Oleg, ka prvo sjaši sa prijestolja arogancije, ka drugo ako želiš ispraviti tu grdnu nepravdu geografskog neznanja Abomba, mene i drugih forumaša koji ne znamo gdje se ti otočići nalaze, onda nas pozovi na ljetovanje u toj svojoj vikendici u tim krajevima, jer nema boljeg načina da ih upoznamo. Ja ću čak donit ćevape i roštilj, a ti si ka domaćin zadužen za pivu naravno.

P.S.

Koliko vas odi zna šta je / di je :

Krilo Jesenica, Mirabela, Fortica, Karin, Sevid, Marina...

17 godina
neaktivan
gwammz0r kaže...

Facinantno kako su Amerikanci upotrijebili aspolutno IDENTIČNI trik za započeti rat sa Vijetnamom kao i nacisti za započeti rat sa Poljskom, usprkos tome što je kao što svako dijete zna Treći Reich bio najzločinačkiji režim ikad dok je SAD najdemokratskija i najslobodnija zemlja svijeta koja štiti demokraciju i slobodu diljem svijeta tamo gdje postoje i donosi ih kao baklju svijetla tamo gdje ne postoje. <end sarcasm tag>

Inače Rimsko carstvo, Treći Reich i SAD imaju jednu stvar zajedničku - sve troje su većinu svojih invazivnih ratova vodili tobože ili da bi obranili svoje granice ili svoje saveznike od nekih zlikovaca, ili da bi osvetili neki tobožnji upad na svoj teritorij, ili se općenito branili od napada... Kako ono kažu - stvarnost je luđa od mašte... {#}

13 godina
protjeran

Naravno, lakše ti je nafukat ljude da idu ginut u rat ako im kažeš da su ugroženi ili napadnuti; to funkcionira u svakom društvenom uređenju.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Enkidu kaže...
gwammz0r kaže...

Facinantno kako su Amerikanci upotrijebili aspolutno IDENTIČNI trik za započeti rat sa Vijetnamom kao i nacisti za započeti rat sa Poljskom, usprkos tome što je kao što svako dijete zna Treći Reich bio najzločinačkiji režim ikad dok je SAD najdemokratskija i najslobodnija zemlja svijeta koja štiti demokraciju i slobodu diljem svijeta tamo gdje postoje i donosi ih kao baklju svijetla tamo gdje ne postoje. <end sarcasm tag>

Inače Rimsko carstvo, Treći Reich i SAD imaju jednu stvar zajedničku - sve troje su većinu svojih invazivnih ratova vodili tobože ili da bi obranili svoje granice ili svoje saveznike od nekih zlikovaca, ili da bi osvetili neki tobožnji upad na svoj teritorij, ili se općenito branili od napada... Kako ono kažu - stvarnost je luđa od mašte... {#}

Čiste gluposti pričaš navodeći vodu na svoj mlin. Rim je ratovao poprilično otvoreno s ciljem da osvaja. Generali osvajači su im bili slavljeni zbog osvajanja i uspjeha u porobljavanju. Hitler također nije nikad spominjao obranu Njemačke, nego je širio i stvarao novo carstvo po uzoru na Rim. Dakle, izjave o tome kako su imali zajedničku retoriku su čista glupost.

Ameri s druge strane, rat radije prebace na tuđe tlo i to bi svatko radio da može. Imaju interese koje štite i uklanjaju prijetnje ako ih vide. Ništa što mi Hrvati nismo radili u granicama svojih mogućnosti. Tako da je to glumatanje pravednika licemjerno.

13 godina
protjeran

Zapravo, gluposti pričaš ti, ako ćemo već o glupostima.

Što se Rima tiče, u razdoblju republike je, poput SAD-a danas, vodio "obrambene" ratove. Uvijek je bila nekakva frka oko sljedećeg "neprijateljskog" plemena na granici koja nikada nije bila dovoljno daleko od Rima. Svakim novim osvajanjem se granica širila, sve je više neprijatelja bilo na njenoj suprotnoj strani i tako u krug. Pazi, od običnog malog gradića na obali Tibera, završili su na apsolutnoj dominaciji Apeninskim poluotokom. Nakon toga su se na granici našli grčki polisi i Kartaga. Jednom kada se i od njih "obranilo", prijetnja su postali Gali. Pa je republika krenula u obrambenu invaziju čitave Galije. SAD vodi iste takve "obrambene" ratove otkako je osnovan.

Primjeti bitnu sličnost SAD-a i Rima - oboje su konstitucionalne republike. Kao takvima, ekspanzionistički i imperijalni ratovi su nemogući. Samim time, jedini način da se puk pridobije za rat je uvjeravanje da su ugroženi i da im svi rade o glavama. Konstantno ih se fila strahovima i paranojom i bez obzira koliko daleko se ratovi vodili i koliko daleko granica bila - nikada nije dovoljno daleko.

Glede Hitlera, on je uspio koristeći se istim forama kao i Rimljani - uvjerio je najnormalnije i najobičnije ljude da su ugroženi od raznoraznih neprijatelja i dao rješenje. Gladnoj, poniženoj i bankrotiranoj škvadri možeš prodati kakvu god priču želiš. Čak i kada se radi o narodu koji stoljećima kontinuirano predvodi u tehnološkom i kulturnom razvoju. Primjeti da isti recept primjenjuje i SAD. Konstantno je nešto prijetnja "američkom načinu života" - te oni tamo Rusi imaju tisuće tenkova, te će ih njukat s Mjeseca, te se komunizam širi poput raka pa kad se to raspalo krenulo je s opasnostima Islama i istih onih ljudi koje su naoružavali za borbu protiv Rusa. Tu je bilo svega - od nepostojećih oružja za masovno uništenje u Iraku, preko krajnje sumnjivih zrakoplova u neboderima do trenutnih "nuklearno oružje smijemo imat mi, naši frendovi i škvadra koja ga već ima, ali Iran ne smije ni radit na nuklearkama".

Dodatni pokazatelj da gluposti pišeš je Enkiduova usporedbu Hitlerove isprike za napad na Poljsku i Američke za napad na Vijetnam. Ovo si kompletno ignorirao ili zbog neznanja ili zbog toga što ti se ne uklapa u "argumentaciju" da Enkidu priča gluposti. Jedino ispravno kaj možeš napravit jest ispričat mu se i zaljepit si karton za trolanje.

Ali ne želimo da svinje počnu letjeti, zar ne?

1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Mislim da si potpuno zanemario sličnosti baš svačije politike u tom kontekstu i mogućnosti da baš svačiju politiku interpretiraš na taj način. Ili možda možeš nabrojiti neke bitne sile koje takvu nemaju? Koja god se nacija uspjela uspeti do dovoljne razine moći, žarila je i palila oko sebe. Zaboravljaš da se u Afganistanu Amerima pridružio cijeli NATO, od Hrvata do Engleza, da se u Irak nisu upuštali mnogi iz prostog razloga što si to ne mogu priuštiti, da su Rusi bez pardona intervenirali u Afganistanu kad im je to odgovaralo, da su to u trenucima kad su im interesi to nalagali radili i Francuzi i Nijemci, Turci i Austrougari (uključujući njihove "najbolje ratnike" Hrvate), Nizozemci, Španjolci, Talijani, Hrvati su u vrijeme WW2 također klali u ime Trećeg Reicha jer je to odgovaralo interesima Hrvatske kao NDH, Srbi, Grci, Šveđani, Finci, Norvežani su imali svoje interesne ratove. Mi smo u posljednjem vlastitom ratu prelazili i vlastite granice u BiH, jer smo imali interese u tome... Newsflash - svi rade sve iz vlastitih interesa, uključujući i ratovanje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 13:25 (Tonči).
17 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Mi smo u posljednjem vlastitom ratu prelazili i vlastite granice u BiH, jer smo imali interese u tome...

Ali to se ne smije spominjati. Službeno je to bilo "Južno bojište". Probaj sa nekom velikom hrvatinom otvoriti raspravu oko toga...

Freak Show Inc.
13 godina
protjeran
Tonči kaže...

Mislim da si potpuno zanemario sličnosti baš svačije politike u tom kontekstu i mogućnosti da baš svačiju politiku interpretiraš na taj način. Ili možda možeš nabrojiti neke bitne sile koje takvu nemaju? Koja god se nacija uspjela uspeti do dovoljne razine moći, žarila je i palila oko sebe. Zaboravljaš da se u Afganistanu Amerima pridružio cijeli NATO, od Hrvata do Engleza, da se u Irak nisu upuštali mnogi iz prostog razloga što si to ne mogu priuštiti, da su Rusi bez pardona intervenirali u Afganistanu kad im je to odgovaralo, da su to u trenucima kad su im interesi to nalagali radili i Francuzi i Nijemci, Turci i Austrougari (uključujući njihove "najbolje ratnike" Hrvate), Nizozemci, Španjolci, Talijani, Hrvati su u vrijeme WW2 također klali u ime Trećeg Reicha jer je to odgovaralo interesima Hrvatske kao NDH, Srbi, Grci, Šveđani, Finci, Norvežani su imali svoje interesne ratove. Mi smo u posljednjem vlastitom ratu prelazili i vlastite granice u BiH, jer smo imali interese u tome... Newsflash - svi rade sve iz vlastitih interesa, uključujući i ratovanje.

Mislim da se namjerno radiš grbav i podmećeš (zeleno) jer misliš da će ti pomoć. Od argumentirane usporedbe Rimske republike i SAD-a kao republike pokušavaš pobjeći nepotrebnim širenjem teme i odlaskom u općepoznate činjenice. Enkiduu si rekao da piše gluposti uspoređujući Rim i SAD. Kada ti je arumentima prikazano da si ti taj koji piše gluposti, bijegom u široka i maglovita područja se pokušavaš izvuć jer ti je jasno da u argumentiranoj raspravi nemaš kaj tražit.

Kaj se zeleno označenog tiče, velika je razlika između "pridružiti" i "biti uvučen". Tako, recimo, za UK možemo reći kako su se pridružili, dok za RH možemo jedino reći da je uvučena.

Sad slobodno nastavi sa širenjem priče kako svi idu za svojim interesima iako to nitko nije niti doveo u pitanje. Komentiralo se samo načine provociranja, započinjanja i davanja isprika za konflikte. Nisi toliko glup da to nisi primjetio, ali nisi ni dovoljno pametan da skužiš da ti bacanje prašine u oči ne bu pomoglo.

Budi muško i ispričaj se Enkiduu. Ae.

16 godina
odjavljen

Opet ti sebi umišljaš argumentaciju bez jednog relevantnog izvora i vodiš tuđe ratove; pretpostavljam da ti je iz tog razloga u baniran prethodni account. Dakle, stojim iza toga da se Treći Reich i Rim možda mogu usporediti direktno po načinu vođenja ratova (koje su vodili otvoreno i osvajački, ali istovremeno iz drugačijih razloga i s drugačijim motivima), a da se za SAD ne može reći isto. Kad budeš imao neki konkretan izvor kao stručan argument za svoje, pardon, Enkidove tvrdnje, onda ga možeš ovdje i linkati.

16 godina
neaktivan

Oko čega se vi nađete svađati, pustite te prapovjesne teme na miru... Neznam zašto se oko svake j*bene stvari moraju povlačit ustaše, NDH, partizani i slično? Ajde se malo suzdržite, nikoga ne zanima ovdje vaše političko mišljenje, oko politike se možete svađati na nekom politički neutralnom mjestu pa se onda može utvrditi tko je u pravu a tko nije... Trebalo bi počet banirat sve one koji povlače te političke teme, i lijeve i desne, crvene i crne - sve...

&amp;lt;a href=&amp;quot;http://www.erepublik.com/en/referrer/Zerocool12&amp;quot; target=&amp;quot;_blank&amp;quot;&amp;gt; &amp;lt;img src=&amp;quot;http://erepublik.com/images/badges/erepublik-badg

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Pretpostavka je majka svih zajeba, tonči. Da ne velim kako ti je urnebesna provala o "relevantnim izvorima" nakon svih brainfartova koje si uspio ispisati u svom opusu.

Argumentaciju si ne umišljam, već sam je jasno i razgovjetno podastro. Tvoje stajanje iza svoje tvrdnje samo ukazuje na to koliko nemaš pojma o povijesti. Treći Reich i Rim se mogu povezivati samo Hitlerovim* kićenjem i oponašanjem Rima od megalomanskih građevinskih pothvata, preko vojnih oznaka do svepristunog pozdrava rukom. SAD ima daleko više poveznica s Rimom, a neke od njih (one za koje si se zakačio da su gluposti) su ti sada već napisane dva puta.

Za linkove se sam pobrini - internet je odličan alat ako ga znaš koristiti - i ne očekuj od mene da preuzmem ulogu tvog učitelja povijesti jer si ti prelijen da se informiraš. Da nema one dvojice koji tvrde kako su se Zeppelini koristili u WW2, tvoji postovi ovdje bi bili daleko najveće gluposti koje sam ikada pročitao tu.

Bitno da si ti meni TD zaljepil, pa neka se vidi 'ko je faca. {#}

* Svojatanje Rima je dosta popularno u Njemačkoj što se najbolje vidi iz naziva "Sveto Rimsko Carstvo" iako s Rimljanima nemaju baš puno dodirnih točaka. Osim kaj im niti Rim nije unutar granica, Rimljani su od Germanije digli ruke i zabarikadirali se na svojoj strani Rajne. Reci ako ti treba koji relevantni izvor za ovo, neki od nas su slušali na satovima Povijesti.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Enkidu kaže...
Tonči kaže...
Rim je ratovao poprilično otvoreno s ciljem da osvaja. Generali osvajači su im bili slavljeni zbog osvajanja i uspjeha u porobljavanju. Hitler također nije nikad spominjao obranu Njemačke, nego je širio i stvarao novo carstvo po uzoru na Rim. Dakle, izjave o tome kako su imali zajedničku retoriku su čista glupost.
gwammz0r kaže...

Što se Rima tiče, u razdoblju republike je (?!) ... Primjeti bitnu sličnost SAD-a i Rima - oboje su konstitucionalne republike.(?!) 

gwammz0r kaže...

Od argumentirane usporedbe Rimske republike i SAD-a kao republike

Ovo citiranje i nemogućnost uređivanja s c/p citatima je bezvezno, ali moram istaknuti kako si se izgubio u tuđoj raspravi. Dakle i Enkidu i ja smo govorili o Rimskome Carstvu, koje karakteriziraju i nova osvajanja i osvajačka politika. Ti si zabrijao na republike (?!) kako bi stvorio poveznicu s "republičkim ustrojem". Fino iznova pročitaj naše komentare. Ja i dalje tvrdim da osvajanja Rimskog Carstva, Hitlera i ratovi SAD-a drugačije strukture i nemaju poveznicu u "obrani" kao retorici. Ni Hitler ni Rimljani nisu se nikome opravdavali obranom niti su građane huškali na rat obranom. Rimljani su obožavali bogatstva koja su donošena iz osvajanja, Rim je cvao sve više, robovi su bili jako praktični dodatak.

"Svojatanje Rima je dosta popularno u Njemačkoj što se najbolje vidi iz naziva "Sveto Rimsko Carstvo" iako s Rimljanima nemaju baš puno dodirnih točaka."

Vidim da se opet gubiš i potvrđuješ ono što sam rekao. Kao i na Guild Wars 2 temi kad ti ljudi komentare nazivaju nebulozama.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 15:53 (Tonči).
17 godina
neaktivan

Eh kakav li se flame war na brzinu razvio od jednog malog nevinog komentara pa to je nevjerovatno... Da sam znao da će se to dogoditi, ne bih ga ni napisao...

Da razjasnim vrlo ukratko neke stvari. Kao prvo, nisam nikad rekao da su Rimsko carstvo, Treći Reich i SAD ista stvar, da se ne bi neko ovdje uvrijedio u ime SAD-a, samo ih usporedio po sličnostima koje objektivno postoje. Može se i anđele i demone uspoređivati, oboje imaju krila, ne znači ako kažeš da nešto ima sličnosti međusobno da je u istoj kategoriji ili ekvivalentno.

Kao drugo, ti Tonči očigledno ne poznaješ neke povijesne događaje dovoljno i vidiš neke stvari gdje ih nema.

Tonči kaže...

Ništa što mi Hrvati nismo radili u granicama svojih mogućnosti. Tako da je to glumatanje pravednika licemjerno.

Šta ti ovdje uopće oćeš tačno reći ? Da sam ja vodio nepravedne ratove protiv nekoga pa nemam pravo suditi SAD-u ? Ka prvo niti sam moralno sudio ikome nego samo konstatirao povijesne činjenice a kao drugo nisam država očigledno pa ne mogu objaviti rat ikome.

Ili želiš reći da sam ja neki hrvatski nacionalist ? To je tek valjda najveća glupost koju sam dosad pročitao na ovom forumu... Bolje da ti ne kažem šta mislim o hrvatskim nacionalistima...

Tonči kaže...

Čiste gluposti pričaš navodeći vodu na svoj mlin. Rim je ratovao poprilično otvoreno s ciljem da osvaja. Generali osvajači su im bili slavljeni zbog osvajanja i uspjeha u porobljavanju. Hitler također nije nikad spominjao obranu Njemačke, nego je širio i stvarao novo carstvo po uzoru na Rim. Dakle, izjave o tome kako su imali zajedničku retoriku su čista glupost.

Ovdje bojim se da jednostavno ne poznaješ povijest o kojoj govorimo dovoljno, a ipak postaš agresivno i samouvjereno kao da si veliki stručnjak.

Naravno da su Rimljani slavili svoje osvajače, i naravno da u to doba u cijelom svijetu niko nije smatrao ničim moralno lošim pokoriti, porobiti, popljačkati ili pobiti svoje neprijatelje (osim onoga kome se to dogodilo) pa su mogli to raditi otvoreno. Međutim pročitaj malo pažljivije povijesne knjige i vidit ćeš da ima niz slučajeva (makar su oni možda u manjini) u kojima su Rimljani za svoje osvajačke ratove imali IZLIKE (vrlo plitke ali ipak izlike) poput obrane svojih granica od tuđih napada, branjenja saveznika od napada itd., najviše takvih slučajeva ima za ranije povijesti Rima (rimska republika).

Hitler i njemački narod u vrijeme WW2 također osvajanje, pokoravanje i ubijanje nisu smatrali ničim čega bi se trebalo sramiti, međutim veći dio svijeta u to vrijeme ipak je. Zato su i oni u nekim slučajevima kreirali takve izlike da bi se oprali krivnje (ne baš uspješno). Ne znam da li ti uopće znaš kako je tačno počeo rat između Njemačke i Poljske (presvučeni graničari ?), i to je bila tobožnja obrana.

Na kraju dolazimo do SAD-a, koji je od WW2 do danas vodio bezbroj ratova, kvazi-ratova, polu-ratova, interesnih sukoba, organizirao vojne pučeve, revolucije, financirao diktatore, pomagao svrgavanje demokratski izabranih vođa itd. Uzmimo na primjer Irak - napali su i okupirali stranu zemlju uz prekomično opravdanje da se oni samo brane jer ovi prave oružje za masovno uništenje. Svakome normalnom je jasno da kao prvo po definiciji riječi ne možeš se braniti dok te neko nije napao dakle tobožnja "preemptivna obrana" je čista agresija, kao drugo oružja nije ni bilo kao što niko nije ni mislio da će biti (uključujući američku vlast) osim tupih ljudi koji vjeruju vijestima na TV-u, i kao treće sasvim slučajno napali su zemlju prebogatu naftom i sasvim su slučajno basnoslovno zaradili na tome (od proizvodnje oružja za rat, od naplaćivanja obnove Iraka, od privatne zaštite itd.) S obzirom na sve to ta izlika / opravdanje je jednako komična kao i ovo sa "poljskim" graničarima u WW2. Osim toga i u Vijetnamu su se oni tobože "branili" s obzirom na Tonkinški zaljev, iako su napali i okupirali tuđu zemlju. A koliko su zločina i pokolja počinili bezbrojni diktatori u srednjoj i južnoj Americi koje su oni u vrijeme hladnog rata podupirali, financirali i naoružavali to tek ne treba pričati, a sve je to bilo klanje za američke interese i sve nije javno objavljeno na američkim vijestima i javno priznato, iako se većinom sve lijepo zna i ima povijesnih dokaza o upletanju CIA-e i slično.

Na kraju krajeva, JA NISAM IZMISLIO tezu da su i Rimsko Carstvo i Treći Reich i SAD znali voditi osvajačke ratove / sukobe sa različitim izlikama koje su to opravdavale kao obrambene ratove, to su već rekli različiti povjesničari, proguglaj malo pa se informiraj.

EDIT : Rimsko carstvo na nekim mjestima u mojim postovima bi se trebalo zamijeniti sa Rimska republika, ali u biti misli se na jednu stvar.

EDIT2 : Osim što su nacisti napali Poljsku pod izlikom da se brane nakon što su Poljaci tobože prešli granicu i ušli u Njemačku (iako su to bili presvučeni SS-ovci) također su tvrdili da u Češku ulaze da bi "zaštitili" lokalne Njemce, jer su ih naravno "zli Česi" terorizirali... {#}

Nego da se sa ove hrpe offtopica vratimo na glavnu temu - a to je bio Oleg the geography nazi... {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 23:36 (Enkidu).

1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

OK.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 22:02 (Tonči).
13 godina
protjeran
Tonči kaže...

Vidim da se opet gubiš i potvrđuješ ono što sam rekao. Kao i na Guild Wars 2 temi kad ti ljudi komentare nazivaju nebulozama.

Zavrtiš li kotačić na mišu dva-tri puta doći ćeš do mog posta od kojega su ti tvoji na koje se pozivaš kao nekakve autoritete zašutjeli kao zadnje pipice.

Smiješno koliko je ovo lako. {#}

Pusa, bok.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice