uvijek kad vidim cijenu adobovih proizvoda me nešto zaboli u glavi.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa taj softver i nije po toj cijeni namijenjen kućnoj upotrebi, a prvi grafički projekt vrijedan paljenja Photoshopa ionako najmanje pokriva cijenu...
Cijena CS4 Design Premium u Hrvatskoj iznosi 18750 kn (mislim da je tako i u ostatku Europe), a u SAD-u 1799$, odnosno 9850 kuna. Osim toga kod njih postoji i posebna licenca za studente, fakultete i škole i iznosi 598 dolara ili 3275 kuna.
Preko vikenda se moglo skinuti trial CS4 proizvoda s Adobeovih stranica, uključujući i cijeli CS4 Master Collection. Jučer su popravili grešku i trial je bio dostupan samo Amerikancima.
Vecina ljudi i ne iskoristi sve mogucnosti photoshopa...
Dosta toga mozes napraviti u paint.net-u, manipulacije bojama, filtri itd (za fotoobradu).
Crtanje i to, dosta da podrzava layere i neke osnovne funkcije i eto. Ali mi svi MORAMO imati novi photoshop, moramo imati nove windowse i kupiti novi auto iako ovaj stari nije prosao 20 000 km... Ebena nacija :)
Paint.net je lol. Vjerojatno najbolja besplatna alternativa Photoshopu je GIMP.
Ma samo sam htio istaknuti da 90% ljudi ne treba photoshop za ono sta oni rade u njemu.
Meni je ipak najbolji NX Capture.
Crtanje i to, dosta da podrzava layere i neke osnovne funkcije i eto. Ali mi svi MORAMO imati novi photoshop, moramo imati nove windowse i kupiti novi auto iako ovaj stari nije prosao 20 000 km... Ebena nacija :)
Netko tko nema naviku plaćati licence za programe naravno da će željeti odmah prijeći na novu verziju. Oni koji plaćaju licence ponašaju se poput naših autoprijevoznika: Zašto kupiti novi bus kad Mercedes ili MAN proizvedu novi model kad se djecu u školu može voziti i u onome starom dvadeset godina.
Poslovni ljudi odvagnu troškove prijelaza na novi softver s jedne strane i dobit koju bi time postigli. Uz to tvrtke kad kupe neki softver obično sklope ugovor s proizvođačem da ukoliko u određenom vremenu izađe nova verzija, imaju pravo besplatno prijeći na nju.
Razlika između CS4 i CS3 je puno veća nego je bila između CS3 i CS2. Sviđa mi se rad s tabovima, tako kad imam otvoren veći broj dokumenata više nije tolika gužva na desktopu. Osim toga tu je i 64 bitni Photoshop. Nadam se da će proizvođači plugina za njega uskoro izdati i 64 bitne verzije, a do tada ću morati ostaviti i 32 bitni Photoshop.