Ovi linuxi strasno napreduju....dobar znak za Android
Od 29. ožujka bilo je nekoliko upgrade-a i update-a tako da je kernel koju verziju noviji kao i ostali paketi. Ali to i nije tako bitno. Bitna stvar je da je Canonical napravio dobar posao i ova verzija će rulati dulje vrijeme.Os je izuzetno stabilan i brz (imam staro računalo pa znam cijeniti takva poboljšanja) i potpuno zreo. Topla preporuka svakome tko želi isprobati Linux.
Ajd neka. Trenutna verzija me toliko odbila da sam presao na Mint. Ovu ce forumasi morati dobro nahvaliti da bi se vratio na Ubuntu.
skida se. ako su popravili clickpad synaptics podršku kako kažu možda i završi na disku. pomalo živcira što i nakon godinu dana na laptopu koji je došao sa suseom clickpad radi ok na opensuse, dok na ubuntu nemam klasični desni klik.
Još 29. ožujka izdana je i finalna beta (Beta 2) Ubuntua 12.04
To ste već i sami postali svjesni koliko kasnite s vijestima?
Zanima me da li taj ubuntu podrzava i neke igre kao npr. WoT i HoN i da li je taj LiberOffice kompitabilan sa Office-om. Znaci ako napisem dokument u Liber da li cu ga moci otvoriti i preko Office. To mi je jako bitno zbog faksa. I da, kakvo je stanje sa driverima? Jel podrzava sve drivere bez problema, kako ih mogu instalirati i sve to?
Hvala!
Zanima me da li taj ubuntu podrzava i neke igre kao npr. WoT i HoN i da li je taj LiberOffice kompitabilan sa Office-om. Znaci ako napisem dokument u Liber da li cu ga moci otvoriti i preko Office. To mi je jako bitno zbog faksa. I da, kakvo je stanje sa driverima? Jel podrzava sve drivere bez problema, kako ih mogu instalirati i sve to?
Hvala!
u pravilu ćeš moći, al nekad neki formati znaju zadati glavobolju tipa docx. windows igre ne. iako ima wine koji pokreće neke win igre, većinom lošijih performansi ili nikako. postoje igre koje su za linux. malo ih je al ih ima.
od drivera većina je tu i ne moraš ništa instalirat. jedino možda vlasnički driver za grafičku karticu ili wifi čip.
za WoT nisam siguran (WoT je World of Tanks ako se ne varam ? xD), međutim, HoN ima svoju nativnu verziju za Linux koju sam isprobao i radi odlično, mada ne igram HoN. Libre Office nije u potpunosti kompatibilan sa Microsoft Officeom (ukoliko se nije nesto promijenilo), a što se drivera tiče, uglavnom će ti sve raditi out-of-the-box, a ako te zanimaju igre, onda je najbolje koristiti službene drivere od proizvođača (ja imam Nvidijnu grafiku, pa sam koristio njihove drivere i super su). Uglavnom ako imaš vremena, isplati se isprobati sve to... Sretno
oh, triba san sestri stavvit xp, a čini mi se da bi moga past ubuntu...
ionako koristi samo face... a meni je kao os odličan
Hvala!
u pravilu ćeš moći, al nekad neki formati znaju zadati glavobolju tipa docx. windows igre ne. iako ima wine koji pokreće neke win igre, većinom lošijih performansi ili nikako. postoje igre koje su za linux. malo ih je al ih ima.
od drivera većina je tu i ne moraš ništa instalirat. jedino možda vlasnički driver za grafičku karticu ili wifi čip.
za WoT nisam siguran (WoT je World of Tanks ako se ne varam ? xD), međutim, HoN ima svoju nativnu verziju za Linux koju sam isprobao i radi odlično, mada ne igram HoN. Libre Office nije u potpunosti kompatibilan sa Microsoft Officeom (ukoliko se nije nesto promijenilo), a što se drivera tiče, uglavnom će ti sve raditi out-of-the-box, a ako te zanimaju igre, onda je najbolje koristiti službene drivere od proizvođača (ja imam Nvidijnu grafiku, pa sam koristio njihove drivere i super su). Uglavnom ako imaš vremena, isplati se isprobati sve to... Sretno
Znaci sto se tice WoT i HoN-a nista. Hmm bio sam prije jos isprobao Ubuntu ali mi je wirless zadavo glavobolje velike. Valjda ce se konacnom verzijom nesto promijenit. A sto se tice Office to bi mi bila onda najveca prepreka zbog faxa. -.-
Ali cu ga probati instalirati sigurno. Dual boot pa da vidimo na sta lici.
Hvala svima!
L.P.
Imas ti Libre office i za windowse. Ja ga koristim kod kuce na linux a na poslu na windowsu. Bolje mi leze nego Win Office. A ako trebam nekom nesto poslati sacuvam u PDF i saljem i to je to.
zašto volim ubuntu, pa instalacija ide ko pjesma na sestrinu laptopu, za razliku od winsa...
Imas ti Libre office i za windowse. Ja ga koristim kod kuce na linux a na poslu na windowsu. Bolje mi leze nego Win Office. A ako trebam nekom nesto poslati sacuvam u PDF i saljem i to je to.
Libre office na Open SUSE-u mi je napravio dar mar od Powerpoint prezentacije. Kada sam ju otvorio u MS Officeu 2010 pola slajdova se raspalo, a riječ je bila o vrlo jednostavnoj prezentaciji bez nekih kerefeka. Toliko o kompatibilnosti Libre Officea i MS Officea.
Linux i Ubuntu je jedno te isto ili ?
Mi može tko to malo bolje pojasnit ?
Linux je tzv. kernel od kojeg nastaju druge Linux distribucije (Ubuntu).
Sličan je Unixu
Da,
Ubuntu je jedna od distribucija ili vrsta Linuxa. Imaš Red Hat, Suse, Debian, Ubuntu....i sve su Linuxi.
Da pojasnim linux tj puno ime je GNU/LINUX, linux je kernel a gnu sve ostalo. Uglavnom operativni sustav se najčesto zove po jezgri koja ga pogoni pa je ono GNU odbačeno i zove se samo Linux.
Prednost linuxa je u tome sto je slobodan, tj sav kod je objavjen u gpl licenci koja dopusta svakome da razvija, pobolsava ili napravi neku svoju drugačiju aplikaciju pomoču istih kodova. Predonosti su, manje posla, recimo kad bi razvijao vlasnicku aplikaciju onda bi morao sve iznova napisati, sve iznova testirati, dali radi bla bla bla i to puno vise novaca trosi.
Tako imas linux distribucije, kao recimo Ubuntu, Mint, Debian, Fedora i one nemaju istog autora, recimo ubuntu razvija firma Canonical, a opensuse razvija firma Novell itd. Svaka distribucija se razliikuje, svaka je slozena na svoj način, ima svoje teme, ima neke svoja pobolšanje itd.
Linux mint je fork ubuntua,jer ekipa koja ga razvija je preuzela sav rad od ubuntua i pobolšala i poslozila na svoj način. Neki koji nisu zadovoljni sa ubuntu distribucijom kazu da je mint bolji zato jer je optimiziraniji.
više o linuxu i o drugim slboodnim programima mozes naučiti ovdi wiki.open.hr
Freedom is just another word for nothing left to loose ...
Zbog Unity-ja sam prešao na Mint,ali kako hvale ovaj Ubuntu čini mi se da ću ga par dignit preko LiveCD-a pa da bar vidim kakav je,ako mi se svidi,da ga instaliram. Jedva čekam da vidim kakav će biti,iako mislim da ću ostati pri Mintu zbog jednostavnosti koje pruža i kako nije zav ljubičasto-narnčast.
Linux mint je fork ubuntua,jer ekipa koja ga razvija je preuzela sav rad od ubuntua i pobolšala i poslozila na svoj način. Neki koji nisu zadovoljni sa ubuntu distribucijom kazu da je mint bolji zato jer je optimiziraniji.
nije li mint sad na debianu...?
prije je bilo debian->ubuntu->mint, al sad sam čuo da je debian->mint... da su totalno preskočili ubuntu...
Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Čemu ovakav post? To nikada nije bio cilj Linux-a. Sloboda izbora i alternativa skupo plaćenom OS-u.
I to vrijedi šta ti veliš,ali ono 1-5%,volio bih da jednog dana bude ono šta tako dobar os zaslužuje,a to je više kao 60-70%.vjerujem da bi se linus samnom složio.
Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Mod,pliz obriši prošla dva posta pliz.
kako mi 'sinaptiks' nije htio instalirati upisao sam u software center 'touchpad' i instalirao gpointer ili nešto tako slično. tamo sam mogao postaviti clickpad da se skrola kružno. desni klik tap s dva prsta, lijevi radi s duplim tapom ili pritiskanjem na mjesto gdje inače bude lijeva tipka ili pak jedan klik bilo gdje na površini clickpada. isključenje clickpada također radi troduplim tapom u gorenjem lijevom uglu, nakon čega se upali narančasta led-ica koja svijetli kad clickpad ne radi. ledica ne radi na kubuntu 11.10.
pod 'additional drivers' nije mi izlistao grafički driver, tj. nije mi izlistao niti jedan. predpostavljam da će se ati grafika morati instalirati manualno. vjerovatno dodavanjem repozitorija što nisam napravio na livecd-u, zbog potrebnog restarta nakon instalacije grafike.
wifi, bluetooth, funkcijske tipke za zvuk i osvjetljenje ekrana rade iz kutije. sad moram priznat da bih mogao zamijeniti kubuntu ili sa opensuse GNOME3 ili sa ubuntu s unityjem.
*primjetio sam jedan bug na kubuntu koji mi se ovdje nije dogodio. naime, nakon što postavim zvuk na 'mute' i poklopim laptop, poslije ne mogu dobit zvuk.
Instalirao pre par dana u nameri da još jednom dam "šansu" sam sebi kako bih se navikao i prešao na neku od Linuks distribucija.
Pobedio sam svoju naviku na drugi OS i odlučio da ostajem na Ubuntu.
Što se tiče ove nove verzije mravojed mi fino radi i nemam zamerki.
Uz Gnome 3.4 i promenu fontova namestio sam sebi Ubuntu kako mi odgovara.
instalirao sam si 12.04. na usb stick i vec se par dana igram s njim. moram reci da mi se svidja sve vise i vise, iako kad je stigao nisam zelio cuti za unity. radi dosta brzo. puno je brzi software center. svidja mi se kako se dock-bar ponasa kad se otvori neki program i stane puno vise ikona nego se vidi na ekranu. dash mi se isto svidja. pozadinska boja se mijenja u skladu sa bojom pozadine.
ono sto mi se ne svidja je neistovjetnost. neki programi u traci svog prozora imaju dugmad, a neki gore uz rub ekrana. volio bih da je ili jedno ilu drugo, a ne oboje. vlasnicki ati driver barem za moju karticu iz repozitorija nije dobar.
instalirao sam si 12.04. na usb stick i vec se par dana igram s njim. moram reci da mi se svidja sve vise i vise, iako kad je stigao nisam zelio cuti za unity. radi dosta brzo. puno je brzi software center. svidja mi se kako se dock-bar ponasa kad se otvori neki program i stane puno vise ikona nego se vidi na ekranu. dash mi se isto svidja. pozadinska boja se mijenja u skladu sa bojom pozadine.
ono sto mi se ne svidja je neistovjetnost. neki programi u traci svog prozora imaju dugmad, a neki gore uz rub ekrana. volio bih da je ili jedno ilu drugo, a ne oboje. vlasnicki ati driver barem za moju karticu iz repozitorija nije dobar.
1. Neistovjetnost - navedi na koje programe misliš, ako misliš na ono što ja mislim :)
Npr za Libre office, instaliraj lo menubar (ako sam dobro shvatila šta te muči).
Za druge programe - nije do Ubuntua, nego do tvorca programa.
2. Da, ATI sucks za Linux. Ne valja. To je isto do ATI-ja a ne do Ubuntua. Plus još ak imaš hp-ov laptop, po mogućnosti neki sa switchable graphics...
Probaj s Gnome 3.4 uz ekstenzije se da dobro složiti.