Jedan komentar sa drugog sitea:
http://industrial.panasonic.com/www-cgi/jvcr13pz.cgi?E+BA+4+ACA4001+NCR18650A+7+WW
3.6 v @ 3.1ah @ 46 grams = 242.6 wh/kg !!!
Jedan komentar sa drugog sitea:
http://industrial.panasonic.com/www-cgi/jvcr13pz.cgi?E+BA+4+ACA4001+NCR18650A+7+WW
3.6 v @ 3.1ah @ 46 grams = 242.6 wh/kg !!!
Panasonic očito počinje osvajati tržište baterija. Nedavno je bila i vijest da panasonic pravi novu tvornicu baterija u Kini. To je i logično s obzirom da će baterije biti sve više potrebnije u budućnosti posebno s pojavom novih prijenosnih uređaja. Sada se sve više proizvode tableti ta koje je potrebna bateriija da ih pokreće. Naravno što ćemo sa svim tim otpadom kojiostane od starih baterija?
Original baterije koje dolaze sa nekim uređajem iz Japana, znači mora biti Made in Japan, imaju puno višu dugotrajnost nego ikoje druge. Imao sam Panasonic, Toshiba uređaje i njihove baterije rade 3-5 godina bez problema - govorim za recimo daljinske upravljače.
Jednom sam kupio Pioneer uređaj koji je imao Panasonic baterije, stvarno dugo rade.
Original baterije koje dolaze sa nekim uređajem iz Japana, znači mora biti Made in Japan, imaju puno višu dugotrajnost nego ikoje druge. Imao sam Panasonic, Toshiba uređaje i njihove baterije rade 3-5 godina bez problema - govorim za recimo daljinske upravljače.
Jednom sam kupio Pioneer uređaj koji je imao Panasonic baterije, stvarno dugo rade.
Kvaliteta je temelj dobrog proizvoda. Iako to danas sve više prelazi u marketing kao u slučaju iPada.
Panasonic očito počinje osvajati tržište baterija. Nedavno je bila i vijest da panasonic pravi novu tvornicu baterija u Kini. To je i logično s obzirom da će baterije biti sve više potrebnije u budućnosti posebno s pojavom novih prijenosnih uređaja. Sada se sve više proizvode tableti ta koje je potrebna bateriija da ih pokreće. Naravno što ćemo sa svim tim otpadom kojiostane od starih baterija?
reciklaza... a ostatak na mjesec.... isto kao s radioaktivnim otpadom ,sve na mjesec! :)
kad naftaši pocrkaju (dao bog što prije), panasonic i ostali elektroničari će postat novi "naftaški" lobi 
neka neka.. bolje to nego texas rednecks..
kad naftaši pocrkaju (dao bog što prije), panasonic i ostali elektroničari će postat novi "naftaški" lobi 
neka neka.. bolje to nego texas rednecks..
Nije nafta važna samo zbog goriva. Od nje se dobivaju neki važni kemijski spojevi, lijekovi,plastika, on nje se može dobiti i hrana. Lako je kod auta zamijeniti način pokretanja (u ovom slučaju pomoću goriva u električni pogon) no što ćemo sa stotinama ostalih proizvoda od nafte.
tema je pogon za aute a ne neofen forte 
i budimo realni, najveći dio nafte ide upravo u pogonska goriva..
Ali autić je prekrasan....
http://www.teslamotors.com/models/index.php
Pa napisao je preko 6000 komada, mogao je staviti skoro 7000. To bi bilo blize istini. Tko zna odakle im ove informacije?
Ne bih se ja toliko radovao ovim baterijama...
Prividno, veliki kapacitet (245 Wh/kg) je prva zamka u koju mnogi upadaju (bojim se da i Tesla Motors).
Ovo je baterija na bazi kobalta i zaštitne elektronike (umjetna je to sigurnost).
Uzmimo pražnjenje i punjenje baterije pri 1 C. Kapacitet joj padne na oko 89 Wh/kg i to nakon samo 200 ciklusa. Bojim se da joj je maksimum oko 500 ciklusa.
LiFePO4 baterije imaju oko 100 Wh/kg, ali idu i iznad 1000 ciklusa i to na 10 C.
Šta bi bilo sa ovim Panasonic baterijama na 10 C, bolje je i ne razmišljati o tome.
Da ovo su dobre baterije za uređaje male snage, ali ja bih u svoj automobil ugradio A123 baterije, ili možda Optima LiFePO4 baterije.
Broj ciklusa je čak važniji od energije po kilogramu, a Optima ide i do 3000 ciklusa, dok ove idu do 500. Velika razlika, zar ne?
Nema slučajno električni bicikl koji se može kupiti kod jedne firme u Zagrebu Optima LiFePO4 baterije u sebi (48V, 12Ah, 5.7 kg, 3700 kn). Time se može preći 50-100 km, a trajanje im je do 200 000 km.
Samo baterije na bazi Titana mogu bolje, ali njih koristi samo vojska (broj ciklusa preko 20 000).
NASA test za Panasonik baterije:
Samo da dodam...
Baterija na bazi titan elektrode (slična Altairnano bateriji): Toshiba SCiB.
Mislim da ova obećava najviše.
Ide preko 5000 ciklusa, ima mogućnost brzog punjenja (do 5 min kada bi punjači to mogli).
Zbog dubljeg pražnjenja, dimenzije su otprilike iste kao kod standardnih Li-ion baterija, iako je zbog nižeg napona (2.4V) potrebno više ćelija.
Garancija trajanja: 10 godina.
Toshiba je već spremna sa novom tvornicom...
Samo da dodam...
Baterija na bazi titan elektrode (slična Altairnano bateriji): Toshiba SCiB.
Mislim da ova obećava najviše.
Ide preko 5000 ciklusa, ima mogućnost brzog punjenja (do 5 min kada bi punjači to mogli).
Zbog dubljeg pražnjenja, dimenzije su otprilike iste kao kod standardnih Li-ion baterija, iako je zbog nižeg napona (2.4V) potrebno više ćelija.
Garancija trajanja: 10 godina.
Toshiba je već spremna sa novom tvornicom...
Koliko je ta Wh/kg? I koliko ima benzin ili diesel gorivo Wh/kg?
ima ovdje navadeno par stvari..
Huh, tekst je pisan dosta pesimisticno. Ispada da se ne isplati proizvoditi niti jednu bateriju jer da se vise energije potrosi u proizvodnju jedne baterije nego sto ce ona tokom cijelog svog zivota moci uskladistiti.
Koliko je ta Wh/kg? I koliko ima benzin ili diesel gorivo Wh/kg?
Sve vrste goriva se kreću na oko 10 kWh/kg toplinske energije.
Ali kako je stupanj iskorištenja benzin/dizel goriva oko 30-40% to već pada na 3-4 kWh/kg.
Masa automobila je danas oko 1-2 tone.
Igrajući se sa masom (aluminij, kompozitni materijali, umjesto stakla ETFE...) može se napraviti električni auto dobrih karakteristika, manje mase.
Ja bih išao i dalje, pa bih napravio automobil u kombinaciji silikona i kuglica stiropora (soda bikarbona kao akcelerator) i napravio bih potpuno elastični automobil. Probajte izmješati bijeli stiropor (kuglice) sa acetatnim silikonom, dodajte 10% sode bikarbone i 10% cementa i oblikujte od toga loptu. Za oko pola sata će biti već formirana, a već će drugog dana cement pokupiti ostatak vlage iz nje. Takve bi karoserije poboljšale preživljavanje u automobilima.
Uz korištenje VF struja, mogli bi se automobili puniti u vožnji. Kako? Jednostavno... Onako kako primar Teslinog transformatora šalje energiju u sekundar a da ga ne dira. Ispod ceste bi mogle biti petlje koje se napajaju iz energije solarnih ploča i zaštita od vjetra koje stvaraju struju.
Ali kako baterije (ove na bazi titana) mogu podnijeti snažne struje punjenja, petlje za VF punjenje bi mogle biti postavljene na razumnim udaljenostima, jer je punjenje moguće izvesti u roku od 5 minuta. Parkirališta bi mogla imati iste petlje koje pune parkirane automobile bez ikakvih spojeva.
Rad Teslinog transformatora je opisan na mojoj web stranici u detalje, i samo neka mi nitko ne kaže da je to nemoguće, jer sam pola svog života potrošio na eksperimentalnoj provjeri tih ideja.
Je li netko čuo za Drumm baterije (na bazi cinka)?
Jeste li znali da su prije 2. svjetskog rata u Irskoj vozili električni vlakovi na baterije koje imaju preko 8000 ciklusa minimalno (čak i beskonačno, ako se uz cink i nikal koristi malo kroma)?
Kada će ovaj svijet prestati se baviti biznisom, a početi se baviti znanošću? Zbog budućnosti naše djece...
Zašto ja danas od nikoga ne mogu kupiti Drumm bateriju, ma kolika joj bila masa? Iako je taj Irski profesor u patentima opisao bateriju u najmanje detalje...
Zar stvarno trebaju stoljeća da se razum vrati?
Sve vrste goriva se kreću na oko 10 kWh/kg toplinske energije.
Ali kako je stupanj iskorištenja benzin/dizel goriva oko 30-40% to već pada na 3-4 kWh/kg.
Znaci prosjecan tank od 60 litara benzina je oko 200 kwh/kg ili za ove super baterije treba 1 tona baterija. Ovaj tip tamo takodjer kaze da nakon 200 punjenja baterije padaju na 60% snage, znaci tad ti je tank 40 litara :-(.
I tako dolazimo do hibridnih automobila, gdje se može stupanj iskorištenja goriva od 30-40% podići na mnogo višu razinu.
I tu se otvaraju mnoge bolje mogućnosti od danas loše iskoristivih strojeva sa unutrašnjim izgaranjem (ipak, bacanje 70% energije je smiješno za 21 stoljeće, zar ne?).
1. Bežično punjenje cesta/auto sa VF strujama (u pokretu), na parkiralištima, dok auto stoji na semaforima...
2. Cink-kisik, ili Aluminij-kisik zamjenjivi moduli, koji se recikliraju strujom...
3. Komprimirani zrak, koji vibracijama stvara struju (Teslin vibrator-generator)
Cilj je napraviti automobil koji ne bi ispuštao CO2.
A kako najčešće automobili rade kratke staze (kuća-posao-kuća), većinom bi radila samo struja, bez buke i zagađenja u gradovima.
Treba napustiti ideje o pogonu na kemijska goriva, koji direktno napaja kotače i vratiti se na 100 godina stare ideje o električnom pogonu, gdje se baterije pune u letu, a koje su predlagali Nikola Tesla i neki drugi pioniri.
A baterije na bazi litij-titan (Altairnano, Toshiba) sa 10 godina trajanja nam danas to omogućavaju.