SAP je smeće, sustav zastario prije 5 godina....
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
U jea!! bas originalno i argumentirano...
Iako nisam za SAP riješene, koji je do prije neko vrijeme bio užasno skup. Sad su vjerojatno snizili cijene, jer koliko sam upoznt izbacili su neki tip niskokalorične verzije, ali tvoj post, ajme meni.
Ako već nešto pišeš na ozbiljnim temama popit ERP-a, onda piši argumentirano.
Ovo je tako kompleksno i nepoznato područje, da bi mnogi željeli čuti poneki kvalitetni komentar.
najveći problem SAPa jest to što se zaposlenici (oukej, human resources) moraju prilagoditi sustavu, ne on njima. Međutim kako se SAP sastoji od nekoliko tisuća tablica (pardon, radi se o približno 100,000 tablica) čini se da je to nemoguće. Recimo velika prednost domaćeg softvera u odnosu na SAP jest upravo prilagođavanje softvera specifičnim namjenama firme i njihovim poslovnim procesima. Kao i konstantno updateanje novih verzija (recimo, jedanput tjedno)
Ali inače, respect za SAP. Samo mi je žao da se na to svodi većina informatičkih poslova - proračuni, grafovi, reporti, dizajniranje kakve formice za ... proračune, opći šifrarnici ... takvi poslovi te unište kao programera, nakon 10ak godina rada više nisi svestrani, entuzijastični programer nego uredsko piskaralo strogo opredjeljeno za specifičnu namjenu u firmi... ali, to donosi pare ...
U jea!! bas originalno i argumentirano...
Iako nisam za SAP riješene, koji je do prije neko vrijeme bio užasno skup. Sad su vjerojatno snizili cijene, jer koliko sam upoznt izbacili su neki tip niskokalorične verzije, ali tvoj post, ajme meni.
Ako već nešto pišeš na ozbiljnim temama popit ERP-a, onda piši argumentirano.
Ovo je tako kompleksno i nepoznato područje, da bi mnogi željeli čuti poneki kvalitetni komentar.
prije svega mislim da je sap preskup odnosno za tu cijenu bi korisnik trebao dobit kraljevski tretman + šveđanku za kad mu se prohtije......s druge strane ne volim kad se cijeli sustav mora prilagođavat programu (a u večini slučajeva je to tako i fenomenalno mi je kak juzeri to bez pogovora prihvaćaju dok recimo redovitu promjenu pasvorda je nemoguće tražit) i mišljenja sam da dobar dio korisnika ima sap samo zato kaj su čuli da je sap wow i da njihovi partneri imaju sap i onda je normalno da ga valjda i oni imaju (tu ne mislim na sustave tipa agrokor, pliva i slično nego na sustave do 100 ljudi kakvih kod nas ima najviše)
(da, smeta me kad je korisniku problem uzeti novi server/storage al kad se uzima sap onda nije problem uzet barem tri servera i midrange storage)
U mojoj tvrtci koristimo SAP i stalno moram raditi dodatne aplikacije koje nadoknađuju ili nemogućnost implementacije unutar SAP-a ili nemogućnost customizacije do nivoa koji nam je potreban.
A godišnje preko milja jura...od licenci do konzultanata...realno neka kaže tko šta hoće ali ne vrijedi i mislim da se koristi isključivo jer je netko nekome u određenom trenutku uvjetovao da se mora koristiti.
a sap konzultanti me podsjećaju na ono što je svojedobno rekla Naomi Campbell: "ne ustajem iz kreveta za manje od 10 tisuća dolara"
Za naše tržište pretjerano skupo, skoro pa i nepotrebno, ali tko voli (ima para) neka izvoli. Inače se slažem sa tvrdnjom da firme kad se rade o poslovnom softveru bez okolišanja kažu, ma da uzet ćemo server i licence za 100.000 kn, a ti im ne možeš implementirati nešto za ~20.000 kn jer "nemaju para" i onda kad dođe do problema, mi smo krivi, a ne oni jer štede na krucijalnim stvarima i daju pare za neka nepotrebna rješenja, ali im je netko to dobro zamotao u papir i rekao da će im profit skočiti 234729% i da će se to sranje isplatiti kroz godinu dana, yeah right. Inače, passwordi, hehe, mi smo vodili bitke sa nekim firmama, ali odustali, na kraju imaju šifru tipa, 123456, karlo, nika4 i takva sranja..., ali ne možeš protiv direktora kad on kaže da stavimo nešto lakše jer je ljudima teško zapamtiti kompliciranu šifru :)
Za naše tržište pretjerano skupo, skoro pa i nepotrebno, ali tko voli (ima para) neka izvoli. Inače se slažem sa tvrdnjom da firme kad se rade o poslovnom softveru bez okolišanja kažu, ma da uzet ćemo server i licence za 100.000 kn, a ti im ne možeš implementirati nešto za ~20.000 kn jer "nemaju para" i onda kad dođe do problema, mi smo krivi, a ne oni jer štede na krucijalnim stvarima i daju pare za neka nepotrebna rješenja, ali im je netko to dobro zamotao u papir i rekao da će im profit skočiti 234729% i da će se to sranje isplatiti kroz godinu dana, yeah right. Inače, passwordi, hehe, mi smo vodili bitke sa nekim firmama, ali odustali, na kraju imaju šifru tipa, 123456, karlo, nika4 i takva sranja..., ali ne možeš protiv direktora kad on kaže da stavimo nešto lakše jer je ljudima teško zapamtiti kompliciranu šifru :)
Implementacija bi trebala biti minimalno kao vrijednost ERP softwarea ili duplo.
Skupo je relativan pojam. Nekome tko ne želi imati standardizirano rješenje koje svugdje u svijetu radi na isti način, nekome tko ne želi ovisi o jednom pružatelju usluga, nekome kome implementacija sređuje i poslovne procese i uvodi red nije skupo. Cilj implementacije nije samo omogućiti knjiženja ili na kraju mjeseca dobiti bilancu... Znači, sve ovisi o tome da li su jasno postavljeni (mjerljivi) ciljevi. Uostalom... kao i kod svakog sustava.
Skupo je relativan pojam. Nekome tko ne želi imati standardizirano rješenje koje svugdje u svijetu radi na isti način, nekome tko ne želi ovisi o jednom pružatelju usluga, nekome kome implementacija sređuje i poslovne procese i uvodi red nije skupo. Cilj implementacije nije samo omogućiti knjiženja ili na kraju mjeseca dobiti bilancu... Znači, sve ovisi o tome da li su jasno postavljeni (mjerljivi) ciljevi. Uostalom... kao i kod svakog sustava.
A evo i novopridošlih SAPovaca, ili u najmanju ruku ISO auditora sa (mjerljivim) ciljevima :-)
Svejedno preskupo. Vecini firmi u Hrvatskoj definitivan overkill. Ali kad susjed ima Mercedesa, moram ga imati i ja.