A sta sad ce i na podmornicama bit ona naljepnica "Designed for Windows XP"
Već sam sagradio sklonište imam ga u vrtu hahahaa
Neki se ovdje pitaju zasto nisu stavili Vistu. Mislim da se ovdje radi o Windows XP Embedded sustavu (konfigurabilna verzija XP-a kojoj se mogu izbaciti pojedini moduli, zamjeniti explorer (shell), itd.). Nazalost, embedded verzija Viste ne postoji, i sljedeca verzija ce biti tek Windows 7 Embedded, tako da da su pricekali koju godinu....
Za one sto misle da je linux jeftiniji, ili besplatan... Pa ne mislite valjda da ce uzet source od neznam, Ubuntua pa ga ici modificarat? Konfigurabilne verzije linuxa usporedive sa gore navedenim XP-ima su daleko skuplje od XP-a.
Meni je ovdje najinteresantnija jedna od zadnjih recenica, gdje se tvrdi kako su dijelovi windowsa skloni propustima ili uklonjeni ili modificirani. Ustupljen source kod?
ljudi znate koja je sličnost između windowsa i podmornica?
čim otvorite prozor počinju problemi!
Ljudi poćnite graditi atomska skloništa.
A što će biti kada se windowsi smrznu na podmornici?
hehehehe...
Imam malo iskustvo sa kompjuterski upravljanim masinama, kao CNC Rover itd. Iako klijentski softver radi pod Windows Xp, masina je upravljana RTOS sustavom (meni izgleda kako neki BSD ili Unix), tako da sve mission critical radnje su kontrolirane preko tog kompjutera, a XP je kao klijent tog kompjutora. Mislim da je nesto slicno i u podmornici. Sve bitne operacije su kontrolirani nekim mikro kontrolerima i RTOS sustavima, a XP je dobra end user sredina, za dobro graficko sucelje.
ljudi znate koja je sličnost između windowsa i podmornica?
čim otvorite prozor počinju problemi!

Imam malo iskustvo sa kompjuterski upravljanim masinama, kao CNC Rover itd. Iako klijentski softver radi pod Windows Xp, masina je upravljana RTOS sustavom (meni izgleda kako neki BSD ili Unix), tako da sve mission critical radnje su kontrolirane preko tog kompjutera, a XP je kao klijent tog kompjutora. Mislim da je nesto slicno i u podmornici. Sve bitne operacije su kontrolirani nekim mikro kontrolerima i RTOS sustavima, a XP je dobra end user sredina, za dobro graficko sucelje.
Sudarili se američki brod i nuklearna podmornica
Američka nuklearna podmornica "Hartford" sudarila se u petak u Hormuškom tjesnacu s američkim amfibijskim brodom "New Orleansom", pri čemu je lakše ozlijeđeno petnaestak mornara, priopćila je američka peta flota.
Sustav nuklearnog pogona na "USS Hartfordu" nije oštećen u sudaru, uzrok kojega se istražuje. Na amfibijskom brodu oštećen je spremnik za gorivo i iscurilo je 95 tisuća litara dizela.
Hormuški tjesnac uzak je pojas Indijskog oceana između Irana i Omana, koji razdvaja Perzijski od Omanskog zaljeva. Na najužem dijelu širok je 54 kilometra i jedini je morski prolaz od naftom bogata Perzijskog zaljeva do otvorenog oceana.
Zbog toga je strateški jedan od najvažnjih pomorskih prolaza na svijetu.
DOSTA SVADANJA OKO VISTE ILI XP
ovo nije tema u kojoj se svi namecemo koji je os bolji!!
Iako sam i sam korisnik Windowsa, počinjem kopati bunker, kak je vec netko spomenuo prije