Umjesto da trošiš vrijeme na pisanje takvih besmislenih odgovora mogao si editirati (urediti) svoj post iz razloga koje sam naveo.
Umjesto da trošiš vrijeme na pisanje takvih besmislenih odgovora mogao si editirati (urediti) svoj post iz razloga koje sam naveo.
Dao si svoj obol temi i pojasnio detaljno navode o ciframa. Zašto i dalje trošiš vrijeme na ovom opskurnom mjestu?
Rekao sam već da nemam namjeru ništa uređivati (inače se u zagrade stavljaju strane riječi, a ne one na materinjem jeziku).
Umjesto da tu gubiš vrijeme, radije uzmi repeticije iz hrvatskog.
Iznio si glupu, krivu i štetnu tvrdnju i ne želiš je popraviti? Vidiš da si bahat i bezobrazan. Pusa.
Ako me lijepo zamoliš i objasniš što ne valja u tvrdnji. Ja i dalje vidim samo nepreciznost, ali ne i netočnost. Uostalom, moja tvrdnja je jednako neprovjerena kao i tvoja.
Ne vidim zašto konstantno imaš potrebu da mi šalješ puse? Poznata mi je teza o nedostatku sexa (seksa) kod tvoje species (vrste), ali please (molim te) nadoknađuj to (some other way) na neki drugi način, mene ne interesiraš.
Sve je jasno objašnjeno. I trolaš vlastiti community ((zajednicu)). Cmok
(Ispravljeno )
Sve je jasno objašnjeno. I trolaš vlastiti community. Cmok
Zaboravio si u zagrade staviti (zajednicu).
- Dolazi clan rumunjske ekipe (Rumunji su jedna od jacih zemalja u natj. informatici) euforicno komentirajuci jedan od hrvatskih zadataka sa drzavnog (zadatke prevodimo na engl. i objavljujemo): "Onaj vas zadatak Trgovac, to je najbolji zadatak koji sam ikada vidio! Vasa natjecanja su odlicna, cesto vjezbam po njima." - ako nekoga interesira, navedeni zadatak se moze pronaci na ovom linku - http://www.hsin.hr/prip03/zadaci/drugi_ispit/zadaci.pdf
- Nekolicina prijatelja i ja koji smo prosli kroz taj sustav olimpijskih priprema pojavili smo se na intervjuima za Facebook i Google da bi nas objerucke prihvatili za staziranje ili stalni radni odnos. Ja osobno idem preko ljeta stazirati u Facebook na tri mjeseca. Cisto da budete ljubomorni :), ovo su karakeristike tog staziranja - radno iskustvo++, potpuno placeni prijevoz avionom, kuca, auto, hrana, dodatni sadrzaji.. placa usporediva sa trenutnom predsjednickom i osobni znanstveni mentor koji nas prati i poducava. Ne moram napominjati da konkurencija nije bila mala :)
Ovo su jedine dvije stvari na koje se, u ovoj temi vrijedi osvrnuti, imho.
Na prvu zato jer je istinita - kad sam procitao u clanku onu recenicu o "hrvatskoj informatickoj velesili", pao sam na pod od smijeha.
Na drugu zato jer jasno i glasno pokazuje da, koliko god inteligentan ili sposoban - balkanac je uvijek balkanac :-( I to me tako uzasno razocarava, iznova i iznova...
Ne vrijedi ti, "prijatelju" moj (oprosti sto te nazivam prijateljem a uopce te ne poznajem), nista od toga sto si nabrojao, vise-manje zato jer 100% ljudi koji ikada dobiju posao/staz u stranoj informatickoj firmi, imaju to isto. Naravno ne zauvijek. Takodjer, mislim da si pogrijesio sto si odabrao Facebook umjesto Googlea, ali dobro... valjda te vise interesira social networking od trazilica, a to govori ponesto i o tvojim prioritetima, nacinu razmisljanja, nacinu analize problema i u krajnosti nacinu rijesavanja problema...
I ne vrijedi ti zato, jer potjeces s balkana, imas taj prokleti balkanski mentalitet da ga 'zabijes' susjedu, a tome te niti jedan fax ili posao nece nauciti.... mozda se samo bezazleno zezas, ali ne vjerujem. Nasi faxevi indoktriniraju djecu da su 'elita', da je hrvatska 'velesila' i slicne idiotarije. Jos samo jedan dokaz balkanizma....
Steta...
Nekako u sebi vidim i imam dojam da iz generacije u generaciju, sve smo retardiranija nacija, umjesto sve bolja. Sve nam vise mazu oci time kako smo sve vise 'superiorni', a zapravo smo sve manje.
Bah... udepreseivio sam se... :-(
"What can change a nature of a man?"
Ajme meni, šta ste tolko zapeli za taj Google i Facebook, iskreno, slažem se s naxeem-om (po tom pitanju), uopće me ne impresionira to. Evo imam frenda koji kroz srednjoškolsko obrazovanje ili je jako malo programiral (osnove osnova) ili uopće nije, al istina, matematiku je rastural. Sad je evo 5. god. na FER-u i ide na 3 mj. u San Francisco jer je eto dobio poruku: "On behalf of Google Inc., I am pleased to offer you the exempt intern position of Software Engineering Intern.". Tak da, stvarno, i meni je dojadilo čitati o predsjedničkim plaćama i Google-u i Facebook-u i o ćemu već ne. Tu sam gotovo od samih početaka foruma, pa tolko hvalisanja nisam još doživio. IMHO, svako ko zna znanje, ko je voljan učit i radit i ima nekoga da ga preporuči može završit u tim "svetim gralovima" programerske struke. (U konkretnom slučaju moga prijatelja u pitanju je prof.dr.sc. Siniša Srbljić koji ima eto, veza sa Google-om).
Što se tiče natjecanja i smotri, eto imam drugog frenda koji se prijavio na smotru i tražio me da mu budem tester za aplikaciju. I naravno, reko mi je (sve više-manje) kakvo je stanje, čak mi je i poslal navedeno pismo da pročitam i sve. I kad mi je reko za rokove do kad treba biti gotov, reko aj bum ja to intenzivnije testiral pa ti javljam bugove. Pa pošalje mi novu verziju pa kaže, e ima vremena, pomaknuli rok. Pa šalje mail opet, pomaknuli rok, još imaš vremena. Valjda 3 puta micali rok. Da bi sad bio valjda u 5. mj. A bio je do 3 mj. Ili drugog. Ne znam točno. Uglavnom problemi. Tak da, što se tiče tog dijela pitanja, tu vas podržavam i stvarno želim da se to stanje što prije riješi i popravi.
P.S. Al molim vas, malo manje spominjanja Google-a i Facebook-a i ostalog.
Pozdrav!
Ubacujem se u temu bez da sam pročitao ostatak, molim vas da mi oprostite na ubacivanju al eto moram reć nešto.
Dakle, i ja sam bio na županijskom iz informatike. Zadaci su zaista bili banana. No, ono što me smeta jest to da ti zadaci nisu zadaci iz programiranja nego iz logike. A isti zadaci se izvode u dvadesetak godina starom Logu, QBasicu, Pascalu, Cu ili C++u.
Okej, baš se ne ponosim svojom logikom ali da mogu riješiti neke zadatke srednje težine -- mogu. Slažem se da ti logika treba kako bi uopće naučio programirati etc. No ta logika je preforsirana. Ono što Mirko iz Benkovaca očekuje od svog kompa/ajfona/tableta nije računanje stvari tipa "Pero bi u osam sati trebao biti u školu, semafor se od ponoći pali zeleno svakih X sekundi, kada Pero treba krenuti najkasnije da bi krenuo u školu ako mu od semafora do škole treba Y a od kuće do semafora Z sekundi" - to možda ima smisla za Pera ali za ostalih nekoliko milijarda ljudi baš i ne. A cilj programiranja je napraviti dobru i korisnu aplikaciju koju će koristiti više ljudi od malog Pere iz Zadra.
Tako da smatram da se mladi informatičari nemaju što žaliti na "nekreativnost" zadataka. Dobro, autori svake godine ubace sprdnju na Zvijezde koje pjevaju i Zvijezde koje plešu, te nešto tipa "lara kroft traži Zvijezdu Gorskog Kotara". No, to nije kreativnost, to je šala. Zadaci su na www.hsin.hr dostupni u (a kojem drugom) PDF formatu pa i sami možete pogledati. Što bi po meni bilo kreativno je npr. ovakav zadatak - napravi program koji će skidati videe sa jubitoa (to je primjer, znam da je debilan ali sam gladan). Boduju se fičri, intuitivnost, dizajn te slične stvari. Svaka kategorija X bodova. Tko dobije najviše bodova je genije. Za to ti treba i logika i smisao za programiranje.
Zašto ne naprave jedne godine takvo natjecanje?
Ubacujem se u temu bez da sam pročitao ostatak, molim vas da mi oprostite na ubacivanju al eto moram reć nešto.
Dakle, i ja sam bio na županijskom iz informatike. Zadaci su zaista bili banana. No, ono što me smeta jest to da ti zadaci nisu zadaci iz programiranja nego iz logike. A isti zadaci se izvode u dvadesetak godina starom Logu, QBasicu, Pascalu, Cu ili C++u.
Okej, baš se ne ponosim svojom logikom ali da mogu riješiti neke zadatke srednje težine -- mogu. Slažem se da ti logika treba kako bi uopće naučio programirati etc. No ta logika je preforsirana. Ono što Mirko iz Benkovaca očekuje od svog kompa/ajfona/tableta nije računanje stvari tipa "Pero bi u osam sati trebao biti u školu, semafor se od ponoći pali zeleno svakih X sekundi, kada Pero treba krenuti najkasnije da bi krenuo u školu ako mu od semafora do škole treba Y a od kuće do semafora Z sekundi" - to možda ima smisla za Pera ali za ostalih nekoliko milijarda ljudi baš i ne. A cilj programiranja je napraviti dobru i korisnu aplikaciju koju će koristiti više ljudi od malog Pere iz Zadra.
Tako da smatram da se mladi informatičari nemaju što žaliti na "nekreativnost" zadataka. Dobro, autori svake godine ubace sprdnju na Zvijezde koje pjevaju i Zvijezde koje plešu, te nešto tipa "lara kroft traži Zvijezdu Gorskog Kotara". No, to nije kreativnost, to je šala. Zadaci su na www.hsin.hr dostupni u (a kojem drugom) PDF formatu pa i sami možete pogledati. Što bi po meni bilo kreativno je npr. ovakav zadatak - napravi program koji će skidati videe sa jubitoa (to je primjer, znam da je debilan ali sam gladan). Boduju se fičri, intuitivnost, dizajn te slične stvari. Svaka kategorija X bodova. Tko dobije najviše bodova je genije. Za to ti treba i logika i smisao za programiranje.
Smotra radova je takvo natjecanje (ili bi barem trebala biti). A ovo drugo je algoritamsko natjecanje. Zašto se forsiraju upravo algoritmi, a ne "tehnika"? Zašto su na tržištu najtraženiji upravo algoritmaši, a ne "koderi"? Zato jer su algoritmi općeniti i univerzalni. Ionako u svih tim jakim tvrtkama imaju svoje interne alate i sva tehnologija koja zaposlenici otprije znaju im ne znači ništa. Dakle: algoritam koji u zadatku pomaže malom Perici možda će jednog dana pomoći milijunima ljudi. Vjerojatnije je da ipak neće, ali ono što zadatak o malom Perici sigurno hoće napraviti jest: izoštriti razmišljanje i logiku, istrenirati ih za rješavanje intelektualnih problema. To je ono što je u informatici najvrednije, i zato se upravo uspjesi u takvih informatičkim natjecanjima, kako ih ti nazivaš "logičkim", najviše cijeni od svih-svih-svih (najjača sveučilišta, tvrtke poput Googlea i slično).
Da, krajnji smisao informatike / programiranja je rad na nekakvim aplikacijama i projektima. Ono sto se treba zapitati je koja je to metoda pripreme, tj. ucenja programiranja, koja dovodi do najboljih rezultata. (govorim dakle o znanju programiranja aplikacija i slicnog) Vrlo cesto ne-algoritmasi govore kako je natjecateljska informatika (algoritmi i slicno) beskorisna, da to nema veze sa programiranjem. Ono sto ce ti reci algoritmasi u vezi radjenja projekata je 'ne znam, nisam se time bavio, ali bi se dalo savladati'. Dakle, to se bas ne smije gledati iz jedne perspektive, pa bih mozda tu mogao reci par rijeci u vezi svega toga, jer se podosta bavim/bavio se i jednim i drugim. (pod podosta mislim na to da sam trenutacno negdje pri vrhu medju srednjoskolskim natjecateljima, a i skodirao sam stotine stranica koda za razno razne projekte)
Ja sam te projekte radio uglavnom u osnovnoj skoli, negdje od 6. razreda nadalje, negdje sam prestao oko 1. ili 2. razreda srednje (sada sam 3. razred). Napisao sam hrpetinu koda, i dobio ogromno iskustvo, ali opet kad razmislim sto bi bilo da sam to vrijeme (cak preko tisucu sati) koristio na vjezbanje algoritamskih zadataka, dobijem dojam da bi se to puno vise isplatilo. Zasto? Zato sto se algoritmasi vrlo brzo mogu prebaciti na radjenje projekata, u svega par mjeseci pripreme. Vjerujem da algoritmasi pred sobom imaju vece izazove nego obicni programeri (usporedite tezinu rjesavanja slozenih zadataka sa kodiranjem tona i tona osrednjeg koda), sto znaci da brze napreduju, dok istovremeno uce mozda malo manje samog programiranja.
Jako bitna prednost algoritmasa je ta sto su oni upuceni u to da postoji bolje rjesenje za nesto, u smislu da se nesto moze puno bolje napraviti. (tj. algoritmas bi mogao napraviti aplikaciju koja radi nekoliko puta brze nego sto bi to napravio ne-algoritmas) Odlican primjer za ovo je nas dragi Notepad. Ukucajte par tisuca slova A (posluzite se copy-paste-om, recimo toliko da je sa ukljucenim word wrap-om cijeli editor prekriven), i onda odite na Replace, stavite da zamijeni svako slovo A u slovo B. Nacekat cete se... Algoritam koji je implementiran u Notepad je slozenosti O( N^2 ) (pretpostavljam, mislim, barem se tako ponasa), odnosno da radi kvadratno toliko koraka koliko je dugacak tekst, dok bi se vrlo jednostavno moglo implementirati O( N ) rjesenje, koje radi koraka ranga velicine samog teksta. Odnosno, u shvatljivijem obliku - ovom sporom treba 1s za 1 KB, dok brzom treba 1s za 1 MB. (ranga velicine).
Pa eto, nadam se da ce vam ovo barem malo pojasniti ideju i smisao natjecateljskog programiranja :)
Puno se toga napisalo, očito je postalo jedno: ljudi se osjećaju ugroženima, i nitko ne staje u obranu pameti nego ih se časti izrazom egotrip :-)
I sad izgleda kao da su naši algoritmaši najveće sebične seljačine, mali pi*deki koji sami sebe hvalisaju i traže nemoguće, dok jadni dedeki prekapaju po kantama za smeće. Pa kako ih nije stid, neka idu i naši algoritmaši prekapati po kantama. Nek im se i razne Janice i Ivice pridruže, molit ću fino, jer eto, treba. Radije kanta. Nemoj se braniti, dozvoli da ti uzmu mogućnost za postizanje "stupnja više". Neka.
A bogme sam i ja budala što ih, eto, poznam, pa ponizno sagibam glavu dok čujem da raspravljaju o "šablonskim sranjima". A još veća što idem pa branim. Nema, ivucica, šta da se ti tu petljaš. Još oni oke, nek probaju proširit sliku o tome kako stoje stvari, neka, ali ti ivucica, ko te tjera. Ćuti, seli u Slavoniju i tjeraj taj traktor.
Ma, reko ja "ivucica za*ebi". Šta ću trošit bajtove kad su ljudi "uvidjeli" da šablonska sranja nemaju smisla.
Evo jedan obligatory xkcd, i odo ja dalje kvrckat iPad app, a preporučam i da se vi ostali (koje god mišljenje bilo) primite pametnijeg posla. Grad je velik, noć je duga, thread treba lockat.
Sija :-)
- Dolazi clan rumunjske ekipe (Rumunji su jedna od jacih zemalja u natj. informatici) euforicno komentirajuci jedan od hrvatskih zadataka sa drzavnog (zadatke prevodimo na engl. i objavljujemo): "Onaj vas zadatak Trgovac, to je najbolji zadatak koji sam ikada vidio! Vasa natjecanja su odlicna, cesto vjezbam po njima." - ako nekoga interesira, navedeni zadatak se moze pronaci na ovom linku - http://www.hsin.hr/prip03/zadaci/drugi_ispit/zadaci.pdf
- Nekolicina prijatelja i ja koji smo prosli kroz taj sustav olimpijskih priprema pojavili smo se na intervjuima za Facebook i Google da bi nas objerucke prihvatili za staziranje ili stalni radni odnos. Ja osobno idem preko ljeta stazirati u Facebook na tri mjeseca. Cisto da budete ljubomorni :), ovo su karakeristike tog staziranja - radno iskustvo++, potpuno placeni prijevoz avionom, kuca, auto, hrana, dodatni sadrzaji.. placa usporediva sa trenutnom predsjednickom i osobni znanstveni mentor koji nas prati i poducava. Ne moram napominjati da konkurencija nije bila mala :)
Ovo su jedine dvije stvari na koje se, u ovoj temi vrijedi osvrnuti, imho.
Na prvu zato jer je istinita - kad sam procitao u clanku onu recenicu o "hrvatskoj informatickoj velesili", pao sam na pod od smijeha.
Takodjer, mislim da si pogrijesio sto si odabrao Facebook umjesto Googlea, ali dobro... valjda te vise interesira social networking od trazilica, a to govori ponesto i o tvojim prioritetima, nacinu razmisljanja, nacinu analize problema i u krajnosti nacinu rijesavanja problema...
Istina jest da se Hrvatska opcenito ne moze pohvaliti da je "informaticka velesila", no kolega Natjecatelj je govorio o velesili u smislu natjecateljskog programiranja. U tom podrucju je itekako ugledna i stovana zemlja. Takodjer je istina da nemamo tako enormno mnostvo talentiranih ucenika kao Kina, ali definitivno ima lijepi broj onih kojima se mozemo pohvaliti te ogroman potencijal.
Ovo posljednje mi zbilja nije jasno. Zasto mislis da ga vise interesira social networking od trazilica? Zasto mislis da se rad u Facebooku odnosi samo na social networking, a rad u Googleu na nesto s trazilicama? Facebook i Google su mnogo vise od onog sto vidis na internetu, tako da je svodjenje na njihove najpoznatije produkte, koji su ujedno vrlo kompleksni te se sastoje od cijelog spektra manjih jedinica, besmisleno.
Takvi "besmisleni" zadaci su vrlo cesti na natjecanjima. Besmisao je dopusten upravo zato da se oslobode granice kreativnosti. Na taj nacin zadatak se ne ogranicava na neke stvarne cinjenice pa je moguce definirati izuzetno sirok skup zadataka koji zahtijevaju od ucenika najrazlicitije nacine razmisljanja. Primijeti da je ista stvar i u drugim predmetima, npr. u matematici ili fizici. Koliko samo ima zadataka iz matematike koji su nevjerojatno apstrakni, bez ikakve zamislive mogucnosti primjene? Pa ipak, ti zadaci su stvorili matematicare cija su imena zapisana u povijest, a radovi nama promijenili zivote.
Mislis da se ne mozemo zaliti na nekreativnost zadataka jer nisi dovoljno upoznat s kreativnim zadacima. U zivotu sam rijesio oko 4000 zadataka (koje svakodnevno rjesavam) tako da, sto god ti rekao, mogu punim kredibilitetom procijeniti da su zadaci koje smo dobili prelagani i presablonski. Radi ilustracije, kreativnost tih zadataka jednaka je kreativnosti zadataka iz matematike koji glasi: rijesi sustav 2 jednadzbi s 2 nepoznanice. Cim se procita zadatak, jasan je nacin na koji cemo doci do rjesenja. Cak to nije ni zakamuflirano na neki nacin koji bi zahtijevao imalo logicnog razmisljanje da se zadani problem pojednostavi.
Puno se toga napisalo, očito je postalo jedno: ljudi se osjećaju ugroženima, i nitko ne staje u obranu pameti nego ih se časti izrazom egotrip :-)
I sad izgleda kao da su naši algoritmaši najveće sebične seljačine, mali pi*deki koji sami sebe hvalisaju i traže nemoguće, dok jadni dedeki prekapaju po kantama za smeće. Pa kako ih nije stid, neka idu i naši algoritmaši prekapati po kantama. Nek im se i razne Janice i Ivice pridruže, molit ću fino, jer eto, treba. Radije kanta. Nemoj se braniti, dozvoli da ti uzmu mogućnost za postizanje "stupnja više". Neka.
A bogme sam i ja budala što ih, eto, poznam, pa ponizno sagibam glavu dok čujem da raspravljaju o "šablonskim sranjima". A još veća što idem pa branim. Nema, ivucica, šta da se ti tu petljaš. Još oni oke, nek probaju proširit sliku o tome kako stoje stvari, neka, ali ti ivucica, ko te tjera. Ćuti, seli u Slavoniju i tjeraj taj traktor.
Ma, reko ja "ivucica za*ebi". Šta ću trošit bajtove kad su ljudi "uvidjeli" da šablonska sranja nemaju smisla.
Evo jedan obligatory xkcd, i odo ja dalje kvrckat iPad app, a preporučam i da se vi ostali (koje god mišljenje bilo) primite pametnijeg posla. Grad je velik, noć je duga, thread treba lockat.
Kakve veze ima to što je on zaradio para za kuće, njegove predsjedničke plaće, laptopi, lančići, kuvajtski dolari i pradine torbice s time da je neko natjecanje loše organizirano?
Osim toga što je na potpuno krivi način išao dokazivati očito tj. da su natjecanja odlična stvar, još je i možda "spustio" nekome tko ide na ta natjecanja a nema uspjeha.
Moje mišljenje je da ste svi skrenuli s onoga što je bitno, a to je da se u 20 godina, koliko postoje ovakva natjecanja, nije uspio skupiti dovoljan broj stručnih zaljubljenika (a vidim da se ovdije skupio određen broj) da se organiziranje kvalitetnog natjecanja s kreativnim, novim, teškim zadacima, ne dovodi u pitanje.
Ja vas razumijem i svaka vam čast na onome što radite (jer ja da imam još jedan život vjerojatno nebih uspio napraviti što neki od vas rade) ali s ovako agresivinim nastupom (pomalo svisoka) nećete baš dobiti potrebno razumijevanje kod svakog. Pogotovo s ovim komentarom o novcima.
I sigurno nije u redu generalizirati (moja opaska o egotripovima se isključivo odnosila na nepotreban i neumjesan komentar kolege Natjecatelja) i raditi od sebe masovne žrtve kad vaše znanje i uspjehe nitko nije dovodio u pitanje.
Uglavnom sretno slijedeće godine i na svim daljnjim natjecanjima.
Kakve veze ima to što je on zaradio para za kuće, njegove predsjedničke plaće, laptopi, lančići, kuvajtski dolari i pradine torbice s time da je neko natjecanje loše organizirano?
Osim toga što je na potpuno krivi način išao dokazivati očito tj. da su natjecanja odlična stvar, još je i možda "spustio" nekome tko ide na ta natjecanja a nema uspjeha.
Moje mišljenje je da ste svi skrenuli s onoga što je bitno, a to je da se u 20 godina, koliko postoje ovakva natjecanja, nije uspio skupiti dovoljan broj stručnih zaljubljenika (a vidim da se ovdije skupio određen broj) da se organiziranje kvalitetnog natjecanja s kreativnim, novim, teškim zadacima, ne dovodi u pitanje.
Ja vas razumijem i svaka vam čast na onome što radite (jer ja da imam još jedan život vjerojatno nebih uspio napraviti što neki od vas rade) ali s ovako agresivinim nastupom (pomalo svisoka) nećete baš dobiti potrebno razumijevanje kod svakog. Pogotovo s ovim komentarom o novcima.
I sigurno nije u redu generalizirati (moja opaska o egotripovima se isključivo odnosila na nepotreban i neumjesan komentar kolege Natjecatelja) i raditi od sebe masovne žrtve kad vaše znanje i uspjehe nitko nije dovodio u pitanje.
Hvalisanje je doslo kao odgovor na to da su "mulci" poceli kukati.
Ne razumijem toliku strku oko hvalisanja. Morao je dokazati da nije mulac koji kuka, zasto je on cijenjen, zasto je dobio posao, zasto je to uopce uspio. Zelim nadodati da svoje uspjehe (mnogo impresivnije od predsjednicke place) nije ni spomenuo. No ovaj nacin je jedini koji bi vecinu obicnih ljudi mogao uvjeriti u njegove kvalitete, ali nazalost izgleda da ni to ne uspijeva. Ljudi vole spektakularne cinjenice i to ih impresionira. Osim kad to bude shvaceno kao hvalisanje. Mozda ga je netko drugi trebao nahvaliti umjesto da se sam hvali. No rekao je ono sto je bitno.
Organiziranje kvalitetnog natjecanja se uopce ne dovodi u pitanje. Jedini problem u cijeloj ovoj prici je uklanjanje HSIN-a s organizacije zupanijskog i drzavnog natjecanja, apsolutno nista drugo.
Sto se tice dovodjenja u pitanje nasih uspjeha, tu si u krivu. Pojavili su se komentari koji su upravo te uspjehe omalovazavali. Jedini razlog zasto ovo pisemo je da razjasnimo situaciju i razbijemo predrasude kojih ima, na moje iznenadjenje, zbilja mnogo.
Kako misliš, spustio? Možda mu se rugao? Nisam primijetio. Uostalom kao da je on kriv ako netko drugi nema uspjeda na natjecanju a on ima.
A što se tiče "egotripa", kao što rekoh, neki jednostavno krivo shvaćaju.
A za uspješnu informatičku industriju potrebni su nam i smotraši i algoritmaši, jednako kao što je za uspjeh u nekoj drugoj grani industrije potrebno imati i inženjere i znanstvenike. I točka.
[quote=wyks]
[/quote]
Slažem se da je možda njegov pokušaj da uvjeri neke "nevjernike" :) ovdje u vrijednost natjecanja bio nespretan. Uvjerit ću vas ovdje da njegova namjera nije bila niti ikoga uvrijediti niti sebe uzdizati u nebesa već više ukazati na to da su mu se rezultati s natjecanja isplatili u tom obliku te da će na taj način možda motivirati nekoga da krene tim putem i da pokaže da se natjecanja uzimaju kao pokazatelj sposobnosti (pri tome ne mislim da su ona jedini pokazatelj sposobnosti, ali jedan on pokazatelja jesu - isto kao što prema IQ testu ne možete apsolutno reći za nekoga da je jako inteligentan ili nije, no velika je vjerojatnost da inteligentan čovjek ima visok IQ)
Primijetio sam prije komentare o maloj povezanosti onoga što se traži na natjecanju iz programiranja sa stvarnim životom. Ne bih se složio. Poanta natjecanja (ne samo iz programiranja, već i iz matematike, fizike, sporta, glazbe itd) nije samo razvijanje te jedne specifične vještine. Natjecanja pridonose razvoju cijele osobnosti (sada da se ne nađe netko s negativnim pogledom - ne mislim da isključivo ona pridonose tome), kao i cijeli obrazovni sustav. Poanta učenja nije samo u stjecanju konkretnih znanja, nego u razvoju načina razmišljanja, organizacije vremena i tisuće malih sitnica na koje ne obraćamo pažnju jer ih uzimamo zdravo za gotovo.
Sada da se vratim na pravu temu, a to je nezadovoljstvo mladih natjecatelja trenutnim stanjem natjecanja iz informatike u Hrvatskoj. Oni osjećaju da u cijelom tom kaosu koji se događa u posljednje vrijeme oni gube. I u redu je da se protiv toga pobune. HSIN je do sada odrađivao odličan posao što se tiče svega i nakon dosta vremena suradnja je pukla. Razlozi prekida suradnje su bili višestruki (nije ni na meni da ih iznosim), ali ono što mogu reći je da su bili debelo isprovocirani. Ono što natjecatelji sada mogu je baš ono što i rade - biti glasni dok ih netko tko to može promijeniti ne čuje. I trebaju biti.
Najprije jedan mali disclaimer:
Algoritmi su vrlo bitni. Ja se već neko vrijeme više bavim arhitekturama, dizajnom i rješenjima, nego implementacijom, jer na implementacijama sučelja i grunt kodiranju lako gubim interes, volju, a na kraju čak i iz puste dosade ne dovršim takav posao. Zašto? - Zato što u tim stvarima ponekad nema nikakvog izazova, već se sve svodi na dosadno uštimavanje. Da, istina je, algoritmi su važni.
Međutim, algoritmi u tim zadacima su često besmisleni. U stvarnosti su problemi kompleksniji, prirodniji, praktičniji i u programiranju inače nisu samo algoritmi po šabloni bitni, već je snalaženje u različitim oblicima problema itekako bitno. Odličan su primjer zadaci s Imagine Cupa. Algoritmi su samo jedan dio posla, a najčešće najobičniji svakodnevni problem za više programere, arhitekte i sl. Probleme s algoritmima prosječan programer rješava svakodnevno,a vi tu od toga pravite senzaciju.
Ono što radite jest zabavno, jest dobro prilagođeno natjecanju, jeste naučili razmišljati, jeste sposobni, jeste korisni u programiranju i to nitko ne osporava, ali niti ste najbolji, niti je to jedino bitno u programiranju niti ste sposobni za sve zadatke, a kamoli da ste jedini izbor za bilo što. To jednostavno nije točno.
-------------------------
Da, krajnji smisao informatike / programiranja je radjenje nekakvih aplikacija i projekata.
... bla, bla, bla, truć, truć, bla...
Ja sam te projekte radio uglavnom u osnovnoj skoli, negdje od 6. razreda nadalje, negdje sam prestao oko 1. ili 2. razreda srednje (sada sam 3. razred). Napisao sam hrpetinu koda, i dobioogromno iskustvo, ali opet kad razmislim sto bi bilo da sam to ... bla, bla, bla, obicni programeri ...... tona i tona osrednjeg koda), s...... :)
"Rađenje" odnosno tvoj pokušaj "radjenje" ne postoji kao glagol u hrvatskom jeziku. Možda si mislio na rađanje? - Teško te čitati; mislim da će ti one repeticije iz jezika biti korisne.
S drugim dijelom sam ti podebljao da vidiš koliko si ti zapravo pun sam sebe. Ti si radio "projektiće" u osnovnoj školi? Koje? Telefonski imenik za mamine prijateljice? Daj se saberi. Niti je izrada algoritama jedino bitno, niti najbitnije. Pravi programer to smatra normalnim i podrazumijeva se sposobnost za taj posao.
Ali bitno je da si ti prosvijetljen, svjestan da nešto može i bolje i da su svi drugi papci. Bitno je da bi ti bolje implementirao "riplejs u notpedu", a to što bi netko tebi trebao za takvo sranje plaćati posebnu "predsjedničku prosječnu američku plaću", to je nebitno. Vjerovao ili ne, ali na ovom forumu ima ljudi kojima ne moraš crtati gluposti poput složenosti algoritama. Inače, iako je realno ta plaća sasvim obična za uvjete na tom tržištu, svejedno je bacanje novca. Stvarni svijet funkcionira drugačije od tvojih fix ideja.
odo ja dalje kvrckat iPad app
On ide kuckati iPad app. LOL. Morao je to biti iPad. Zašto mislim da iVucica nije slučajno?
Možda da napišete pred svaki naslov svog posta, u stilu NoveTV, nešto poput SENZACIONALAN VIDEO!!!. Istina, niti je "unutra" video, niti je bilo što senzacionalno, ali tek toliko, za efekt na one koji ne kuže da se sve svodi na to dan vam je ko lešina napuhani ego strašno povrijeđen gubitkom kontrole, pa jadnu naivnu javnost i hrpu priglupih "običnih programera" pokušavate impresionirati prosječnim američkim plaćama i zvučnim imenima firmi koje su sve samo ne strukovni imperativi.
Svaki prosječni game studio rješava svakodnevno probleme kompleksnije nego ih Facebook vidi, a najbitnije probleme u Googleu rješavaju isključivo matematičar i to doktori, a ne bahata dječurlija s balkana (karakterno, a ne geografski). Da ne govorim o tome da su ponekad kombinacije algoritama i raznih drugih domena samo segmenti cjelovitih inženjerskih divota poput CCP-ovog clustera.
Ja ne bih uopće reagirao, a pogotovo ne ovako agresivno da iz vašeg pristupa ne vrišti ona kerumovska "dobar, bolji, a nu mene". Stvarate revolt svojim pristupom s visoka, svojim načinom komunikacije, svojom bahatošću. Najsmješnije je što ste apsolutno nesvjesni da bilo tko iole važniji u jakoj firmi ne radi za plaću, nego za bonuse. Neki su više love dobili kao poklone na devizne račune, nego vi kao plaće.
Umjesto da na moj lagani poticaj na početku odgovorite drugačije, vi udariste još gore - počeli ste nizati epitete sami sebi, otvarati nadimke podrške, nizati cifre, imena, hvalospjeve...
Cilj ovakvog napada je ukazati na to da bi prije komentiranja i stava kakav imate u ovoj temi i načina na koji istupate u medijima, trebali izvaditi glave iz vlastitih guzica. Tada biste vidjeli najprije svjetlo (nešto poput HDR efekta koji ne biste znali implementirati u HLSL shaderu), a nakon toga bi vam možda s prosvijetljenjem došlo do tog ogromnog mozga da umjesto navođenja maminog telefonskog imenika i iPad kuckanja možda možete navesti i konkretno što i kako ne valja, s primjerima, objašnjenjima i sl.
Možda u tom bljesku svjetla, kada vam se oči priviknu, skužite i činjenicu da se svijet programiranja sastoji od puno više toga od pukog rješavanja algoritama i da vaše postavljanje algoritmarenja na kojekakvim natjecanjima na pijedestal božanstvenosti onima koji imaju širu sliku zvuči više kao Božanstvena komedija i da vaše žalopojke zvuče onako kako su i napisane - kao reakcije žrtava egotripa.
A, da vam se digne spomenik?
[dodatak]:
Poanta natjecanja (ne samo iz programiranja, već i iz matematike, fizike, sporta, glazbe itd) nije samo razvijanje te jedne specifične vještine. Natjecanja pridonose razvoju cijele osobnosti (sada da se ne nađe netko s negativnim pogledom - ne mislim da isključivo ona pridonose tome), kao i cijeli obrazovni sustav. Poanta učenja nije samo u stjecanju konkretnih znanja, nego u razvoju načina razmišljanja, organizacije vremena i tisuće malih sitnica na koje ne obraćamo pažnju jer ih uzimamo zdravo za gotovo.
Ako je ovo cilj tih natjecanja, onda je i moj (jer su neki to već zaključili prije mene) zaključak da je rezultat potpuna katastrofa - s tako visoko podignutim nosom, moglo bi vam se desiti da šetnjom upadnete u septičku jamu.
Meni je žao što osjetim gorčinu u tvojim odgovorima (a ne znam točno odakle dolazi). Stvar je stava. Pokušao sam malo jasnije protumačiti namjere mojih kolega. Ova hvatanja za riječ i povlačenje cijele rasprave u jednom negativnom smjeru mi se ne sviđa. Tvoje je mišljenje da su zadaci na natjecanjima besmisleni. Možda još mnogi misle tako, većina iz nepoznavanja nego osobnog dojma. Naš je cilj bio pokazati na jedan (kako smo se nadali) vrlo jasan način da je sposobnost rješavanja algoritamskih zadataka pokazatelj sposobnosti. Činjenica je da neke od vodećih svjetskih firmi to cijene. Ta sposobnost ukazuje na jedan usađen način razmišljanja koji onda svaki od tih mladih ljudi mora proširiti znanjima koji će mu biti potrebni za realne probleme.
A zašto onda umjesto onog gore pristupa ne daš jedan DUMP-ov zadatak (najbolji) i jedan još bolji HSIN-ov zadatak nivoa kakav se ne može pronaći u ovogodišnjoj listi, pa fino objasniš što ne valja u prethodnom i zašto. Onda objasniš uredno i detaljno zašto je HSIN-u potreban veći novac i kako se isti usmjerava.
Tada bi stvari bile s puno manje gorčine, nervoze, bezobrazluka i ega. Jedna daleko ljepša rasprava.
Uostalom, tada bismo vidjeli što vi uistinu očekujete i mogli dati objektivnu procjenu.
A zašto onda umjesto onog gore pristupa ne daš jedan DUMP-ov zadatak (najbolji) i jedan još bolji HSIN-ov zadatak nivoa kakav se ne može pronaći u ovogodišnjoj listi, pa fino objasniš što ne valja u prethodnom i zašto. Onda objasniš uredno i detaljno zašto je HSIN-u potreban veći novac i kako se isti usmjerava.
Tada bi stvari bile s puno manje gorčine, nervoze, bezobrazluka i ega. Jedna daleko ljepša rasprava.
Uostalom, tada bismo vidjeli što vi uistinu očekujete i mogli dati objektivnu procjenu.
Lutko, prestani trolati vlastitu zajednicu. Ti si ovdje jedini bezobrazan i bahat iz razloga koje smo već prošli. Sam potraži DUMP-ove zadatke i uzmi bilo koje s HSIN-a. Ali tebi to ionako neće ništa značiti jer očito nemaš pojma o bilo čemu. A nisi pokušao riješiti ni onaj od natjecatelja5.
Uostalom, Bug je za inženjere računarstva kao auto-moto svijet za inženjere strojarstva. NHF. Ima svoju publiku, ljudi žive od njega, prenio je ovu važnu vijest i na tome mu hvala.
Eto, potrošio sam još malo vremena na tvoje gluposti. Sigurno si zadovoljan. Pusa!
Usporedbu su dali sami natjecatelji (odatle pismo). ;)
Uostalom, Bug je za inženjere računarstva kao auto-moto svijet za inženjere strojarstva. NHF. Ima svoju publiku, ljudi žive od njega, prenio je ovu važnu vijest i na tome mu hvala.
Eto, potrošio sam još malo vremena na tvoje gluposti. Sigurno si zadovoljan. Pusa!
Nemam pojma, a ni ne kažem da imam. Sasvim sam prosječan programer iz hobija. Više se bavim drugim stvarima. Recimo preksinoć sam imao skroz zgodan score u Battlefieldu.
Ne, nisam probao. Sat mi previše košta da ga trošim na te zadačiće.
Inače te tvoje puse zaista pokazuju da si jako ljut. Udario bi me da me vidiš? Ili poljubio?
Usporedbu su dali sami natjecatelji (odatle pismo). ;)
No, neka vidimo mi ovdje neki konkretan primjer.
P.S. Manchaster je katastrofa ove godine.
P.P.S. To vašo međusobno zahvaljivanje je nekako gay. Jel' vi jedan drugome radite što drugo uzajamno osim toga?
Natjecatelj je na temelju svog iskustva pokazao da i akademija(top sveučilišta) i industrija(gugl,fejs...) prepoznaju algoritamska natjecanja kao kvalitetna odnosno uspješne natjecatelje kao programere sa iznimnim potencijalom i razvijenim vještinama rješavanja problema(problem solving skills). Osim samog potencijala da na temelju takvih natjecanja ostvare karijeru kakvu žele i zaslužuju(bilo u industriji bilo u akademiji), postoji i mogućnost da zarade novce tijekom svog školovanja. Natjecatelj(pretpostavljam o kome se radi) je ekstreman primjer jer ja jako dobar pa je zaradio puno para, ali i znatno lošiji natjecatelji mogu zaradit neke novce i nagrade. Natjecatelj je spomenuo plaću koju će dobivati za vrijeme ljetnog internshipa kako bi pokazao koliko se zapravo cijene takvi ljudi u svijetu, a ne kako bi dizao sebi ego, facebook nije nikako vrhunac njegove karijere, iznio je samo dio svojih uspjeha, njegove medalje su posebna priča i dokaz njegovog potencijala, ali i uspjeha.
Svi objektivni pokazatelji nam govore da je HSIN radio sjajan posao, naši najbolji natjecatelji su među najboljima u svijetu što je sjajno ako uzmemo u obzir da smo relativno mala zemlja, ukoliko je jedna stvar u našem školstvu izvrsna onda je to HSIN i vrhunski natjecatelji koji su u samom svjetskom vrhu. Sve ostalo su priče zlih ljudi koji pokušavaju manipulirati tim podacima, svatko tko je dovoljno objektivan i pametan može pogledati rezultate koje postižemo i zaključiti da HSIN radi odličan posao, naravno kad kažem HSIN onda mislim na ljude oko HSIN-a i stručne suradnike koji su bivši olimpijci, bivši natjecatelji uče buduće natjecatelje i iz generacije u generaciju sustav je sve bolji. Nažalost AZOO je prekinuo taj niz i ukoliko tako ostane ubrzo će sve propast, zato je potrebno da svi reagiraju kako bi se natjecanje vratilo HSIN-u, potičem i dalje sve (bivše) natjecatelje da se bore protiv ove sulude odluke, nemojte odustajat.
Sretno !
A nitko da iznese konkretne probleme. Svo navijanje za HSIN bez konkretnih argumenata. Argumenti su su sami pristaše HSIN-a ili članovi. Kako itko može to smatrati objektivnim?
Konkretno zašto promjena ne valja daleko je važnije, a trenutno nigdje nije izneseno. Iznesena su isključivo hvalisanja.
A na kraju, HSIN je navodno sam odustao jer nisu dobili novca koliko su tražili. - Oprosti, ali meni to smrdi samo po sebi.
Osvrnut cu se na zadatke 2. podskupine ove i prosle godine.
Zadaci sa ovogodisnjeg zupanijskog natjecanja (DUMP): http://natjecanje.fesb.hr/srednja-skola (username: ucenik, password: ucenik)
Zadaci sa proslogodisnjeg zupanijskog natjecanja (HSIN): http://hsin.hr/zup09/pasccpp2_zadaci.pdf
Prvi zadatak, DUMP, Figure:
Sve sto se zahtijeva od ucenika je implementacija zadanog problema. Od prvog zadatka zupanijskog natjecanje se to i ocekuje. Nemam primjedbi na njega.
Drugi zadatak, DUMP, Knjige:
Opet ista stvar, samo treba implementirati ono sto je zadano. Ovaj zadatak mi je cak jos mnogo laksi od prvog. Treba doslovce oko 5 minuta da se rijesi (ukljucujuci citanje i razumijevanje zadatka). Nekom promjenom ogranicenja ( na primjer N = 3, M <= 2, D <= 10^15 ) se moglo dobiti nesto puno zanimljivije, a i prikladne tezine za drugi zadatak, dok ovako kako jest stvarno nema smisla.
Treci zadatak, DUMP, Suma:
Cim sam procitao zadatak, pao mi je na pamet 01-BFS. Imamo edgeve cijena 0 i 1 te treba naci najkraci put na grafu. Vrlo klasicno, ovakve stvari se rjesavaju kod ucenja osnovnih algoritama. Ovo se moglo direktno rijesiti i dijkstrom. Zadatak se mogao poboljsati dodacima, npr. uvodjenjem kljuceva i vrata, vodenim podrucjima sa odredjenom cijenom plivanja, mogucnosti kopanjem tunela ili necim slicnim. U sustini zadatak nije los, no ovako gol kako je zadan definitivno jest.
Cetvrti zadatak, DUMP, BrzoGriz:
Jos jednom isto kao i kod prethodnog zadatka. U ovom slucaju se trazi dinamicko programiranje koje je, opet, toliko jednostavno i osnovno da nisam morao ni razmisljati o rjesenju. Zadana je matrica, treba odabrati N polja gdje nijedan par odabranih nije u istom stupcu niti retku, te suma brojeva u odabranim poljima mora biti maksimalna. Neznam sto reci na ovo. Iznenadjujuce velik broj ljudi je uspio rijesiti cetvrti zadatak.
Prvi zadatak, HSIN, Majstor:
Lagan uvodni zadatak, no malo tezi od DUMPovog. Nista posebno.
Drugi zadatak, HSIN, Nizovi:
Odlican zadatak. Sjecam se da mi je trebalo vremena da smislim algoritam koji je dovoljno brz. Moze se rijesiti i na razlicite nacine. Na prvi pogled, sam zadatak uopce ne otkriva rjesenje (sto je slucaj kod DUMPovih zadataka). Treba razmisljati u vise smjerova te isprobavati nacine sumiranja tih umnozaka da bi se na kraju dobio efikasan i tocan algoritam.
Treci zadatak, HSIN, Tablica:
Naivan algoritam je i u ovom slucaju prespor. Potrebno je naci nacin da se zadane operacije ne simuliraju direktno, a da se ipak dobiju rezultati. Takav "outside the box" nacin razmisljanja treba poticati, gdje se ide korak dalje od ogranicavanja na dane pojedinosti.
Cetvrti zadatak, HSIN, Cvjetici:
Zadatak opisuje jednu zanimljivu strukturu biljke. Da bih rijesio zadatak, morao sam nacrtati vise primjera te shvatiti kako se formiraju cvjetici. Morao sam shvatiti sto je bitno, a sto nije bitno te eliminirati sve nebitne informacije. Na kraju rjesenje uopce nema veze s geometrijom, pravokutnicima i sjecistima kako je prikazano u zadataku. Sve sto treba je pojednostaviti problem na jednostavne operacije na nizu brojeva koje se rjesavaju jednostavnim strukturama. TO se trazi od zadatka da bi bio dobar, da on ucenika natjera na razmisljanje i da preformulira problem, da ga svede na nesto mnogo jednostavnije od zadanog i onda rijesi na adekvatan nacin.
Upoznao sam neke ljude iz drugih tvrtki koji imaju brilijantne umove, ali redom su za najbolja rješenja zaslužni matematičari i matematička rješenja (u smislu algoritama), a ne programeri kao takvi.
Ovo si ti napisao. Eto, upravo o tome se radi na natjecanjima koje mi želimo imati. To su natjecanja u algoritmima i zahtijevaju apstraktan način razmišljanja, upravo matematički. Upravo zato informatičke Olimpijade daju najbolje programere.
Tebi iz nekog razloga smeta što mi želimo takav sustav natjecanja (koji kvalitetno može raditi samo HSIN). Ne znam zašto ti smeta i zašto se uporno prepireš s nama (koji znamo o svemu tome mnogo više od tebe).
Ma naxeem je zaposlen u AZOO :)
Ok, napisat cu usporedbu najtežeg (daklem četvrtog zadataka za drugu podskupinu) ove (korisničko ime i lozinka: ucenik) i prošle godine.
Moj kod za BrzoGriz - zadatak od ove godine:
#include <algorithm>
#include <cstring>
#include <iostream>
using namespace std;
const int MAXN = 20;
const int MAX_MASKA = 1 << MAXN;
int n;
int bodovi[ MAXN+1 ][ MAXN+1 ];
int dp[ MAX_MASKA+10 ];
/*
* Rjesenje se svodi na jednostavnu rekurziju s memoizacijom.
* Stanje mi je koji natjecatelj jede i bit-maska sto je sve pojedeno.
*/
int obilazak( int tko, int pojedeno ) {
if( tko == n ) return 0;
int &ref = dp[ pojedeno ];
if( ref != -1 ) return ref;
ref = 0;
for( int i = 0; i < n; ++i )
if( !( pojedeno & ( 1 << i ) ) )
ref = max( ref, bodovi[tko][i] + obilazak( tko + 1, pojedeno | ( 1 << i ) ) );
return ref;
}
int main( void ) {
memset( dp, -1, sizeof( dp ) );
cin >> n;
for( int i = 0; i < n; ++i )
for( int j = 0; j < n; ++j )
cin >> bodovi[i][j];
cout << obilazak( 0, 0 ) << endl;
return 0;
}
Nekoliko komentara:
- u DUMP-ovim službenim rješenjima pišu stvari poput: int tablica[MAX_N][MAX_N] = { 0 };, koje će raditi samo ako je tablica globalno polje (EDIT: zaboravih napomenuti ovo u originalnom postu) i ako je ta konstanta 0 (što, igrom slučaja, jest). Da ne kažem da, osim što je to često krivo, još često forsira kompilator da u .exe spremi cijelo polje (inače se polje dinamički alocira pri pokretanju programa).
- zadaci ovakvog tipa pojavljivali su se na natjecanjima nebrojeno puta, da ne kažem da je ovakav zadatak gotovo identičan zadacima na kojima se uči rekurzija s memoizacijom i bit-maskom.
- jedina dosjetka za rješavanje ovakvog zadatka je bila smanjenje broja dimenzija polja dp.
Moj kod za zadatak Cvjetici:
/*
* Moje rjesenje se ukratko moze opisati na ovako:
* - izracunaj koliko ima biljaka na koordinatama L i R
* - oduzmi od toga broja broj cvijetica vec izraslih na tim
* koordinatama, sto je trazen broj koji se treba ispisati
* - dodaj u broj izraslih cvjetica nove cvjetice
*/
#include <algorithm>
#include <iostream>
using namespace std;
const int MAXN = 100000;
/*
* S obzirom da je ovo struktura koju smatram relativno jednostavnom,
* cesto svaku funkciju napisem u istom redu. Sada sam pisao ovako cisto
* radi bolje citljivosti i preglednosti, kod se zbog toga cini vecim
* nego sto bi trebao biti.
*
* Sama struktura (u nas poznata i kao logaritamska struktura) podrzava
* operacije promijeni_broj i suma_na_intervalu u slozenosti O(log N).
*/
class fenwick {
int *polje;
int size;
public:
fenwick( int _size = MAXN ) : size( _size+100 ) {
polje = new int[ size ];
fill( polje, polje+size, 0 );
}
~fenwick( void ) {
delete [] polje;
delete &size;
}
void change( int i, int delta ) {
for( ; i < size; i += i & (-i) )
polje[i] += delta;
}
int query( int i ) {
int ret = 0;
for( ; i; i -= i & (-i) )
ret += polje[i];
return ret;
}
};
int vec_dobio[ MAXN + 100 ];
int main( void ) {
int n;
int L, R;
fenwick F;
cin >> n;
for( int i = 0; i < n; ++i ) {
cin >> L >> R;
cout << F.query(L)-vec_dobio[L] + F.query(R)-vec_dobio[R] << endl;
vec_dobio[L] = F.query(L);
vec_dobio[R] = F.query(R);
F.change( L+1, 1 );
F.change( R, -1 );
}
return 0;
}
Nekoliko komentara:
- za ovaj zadatak nije bilo dovoljno osmisliti točan algoritam rješavanja, nego ga je trebalo poduprijeti nekom strukturom podataka (ja sam odabrao logaritamsku strukturu, a moglo se koristeći i neke druge - recimo intervalsko stablo, podjela na blokove itd.); niti jedna od tih struktura nije implementirana u samom programskom jeziku nego je natjecatelj mora sam pisati
- iako su neke ideje u zadatku "šablonske", neke stvari u njemu (recimo pamćenje broja već izraslih cvjetića) nisu tolike učestale na natjecanjima, stoga se ovaj zadatak smije smatrati poučnim
Nisam se previše osvrtao na same probleme, jer je Natjecatelj5 već iznio stavove s kojima se i ja slažem.