U mobitelima? Nadam se da nece reklamirat svih tih 17.7 MPx...
Ostale su specifikacije dobre, ali 17.7MPx nije potrebno. Do 12MPx je normala, ali sve vise je za kurcenje i nije nikom stvarno potrebno.
Osim mozda u neke znanstvene svrhe, ali...

Ostale su specifikacije dobre, ali 17.7MPx nije potrebno. Do 12MPx je normala, ali sve vise je za kurcenje i nije nikom stvarno potrebno.
ako ovako nastave nema budućnosti fotoaparatima i kamerama
Trebali bi ugraditi jaci opticki zoom...
Svi samo nesto predstavljaju te senzore a nitko ih ne ugraduje
Dok ja to ne vidim u mobitelu, dotle je to dr.ek. => doktor ekonomije
Optika koja se ugrađuje u mobitele vrlo je loša. Sočivo na svojim rubovima ima lošije osobine nego u sredini tako da fotografije imaju izobličenja po rubovima. Što više povećavaju rezoluciju senzora sve više piksela na fotografiji je zahvaćeno ovom deformacijom. Mislim da treba uporedo sa povećanjem rezolucije popraviti i kvalitet optike, koristiti tehnologiju koja se koristi u teleskopima (ahromatska sočiva), pa makar to imalo za posljedicu i povećanje cijene mobitela za par pišljivih dolara.
ni u kompatkne digitalce ne stavljaju preko 14
Ono što fali većini mobitela je makro kvaliteta. Mobitel nije zamjena za normalni fotić, makar može poslužiti u te svrhe, a kad želiš slikati neki dio iz novina, kvaliteta toga je za k.
Da li znaš koliko su to male fotodiode i koliko je mala micro leća koja je na svakoj fotodiodi, Hebeno mala! A tek optika na kakvim je mukama da 17 (pa čak i 5) milijuna fotodioda dobije oštru sliku... Procesor slike možda i može nešto napraviti da se smanje kromatske abercije, mutnoća na rubovima slike i sl., ali i dalje ostaje činjenica da će idiot (odmilja nazvan kompaktni fotić) napraviti nekoliko puta bolje fotografije nego ovo čudo.
Imam Xperiu X10 i znamo da ima 8MP fotić, ali zanimljiva stvar je ta da je tehnologija iz 2001/'02 moćnija, drugim riječima moj ultra stari fotić (Oly Camedia C-150) radi kvalitetnije slike.
Prema tome, fizička ograničenja takvih fotoaparata (odnosno sklopa koji čini objektiv i senzor) rezultiraju time da se još dugo vremena neće moći uspoređivati sa pravim fotićima. A sada samo će se budale mazati po očima sa ovim brojkama
odlićno....ogromna slika usrane kvalitete...baš napreduju
Ma nek pocnu ugrađivat standardno xeon flash i možda bar 3x opticki zoom i ja zadovoljan.
Ovakve perverzije od brojki me ne uzbuđuju previše... 5mpx je taman. Eventualno 8.
Sve preko je marketing i fora za klince da se mogu praviti s vecim brojkama na mobitelu.
Neki ovdje ne razumiju ni o cemu se radi, a uzeli su da kritiziraju brojke, pa evo mala lekcija iz fotografije.
Ona dva mala kvadratica ispod kamere su senzori koje mobitel koristi za zapisivanje svjetla. Sto je manji senzor to je veci krop faktor i to je uzaludnije trpati ga MPelima, a sto je veci senzor logicnije je da ima vise MPela (iako je 17 previse na ovu velicinu) i manji je krop.
Taj senzor ako ima pretrpano previse piksela na svojoj povrsini nece davati dobru fotografiju nego ce se iz tog razloga brze pojaviti sum. Isto tako nije dobro stavljati ni premalo piksela.
Ono sto je vazno, pa cak vaznije i od lece koju mobitel koristi (iako bi korak naprijed bio da se i ostali ugledaju na Nokiu i Carl-Zeiss lece), je povrsina senzora, tj. velicina povrsine na koju pada svjetlo pri zapisivanju slike. To je ono sto fotografije sa SLR aparata od 10MP cini mnogo boljim od fotografija sa aparata manjeg formata, a sa vise piskela.
Nije to nikakvo sranje, to su najnapredniji senzori za mobitele. Pročitajte još jednom tekst. Kome ne treba 17MP uvjek može smanjit rezoluciju.
Da li znaš koliko su to male fotodiode i koliko je mala micro leća koja je na svakoj fotodiodi, Hebeno mala! A tek optika na kakvim je mukama da 17 (pa čak i 5) milijuna fotodioda dobije oštru sliku... Procesor slike možda i može nešto napraviti da se smanje kromatske abercije, mutnoća na rubovima slike i sl., ali i dalje ostaje činjenica da će idiot (odmilja nazvan kompaktni fotić) napraviti nekoliko puta bolje fotografije nego ovo čudo.
Imam Xperiu X10 i znamo da ima 8MP fotić, ali zanimljiva stvar je ta da je tehnologija iz 2001/'02 moćnija, drugim riječima moj ultra stari fotić (Oly Camedia C-150) radi kvalitetnije slike.
Prema tome, fizička ograničenja takvih fotoaparata (odnosno sklopa koji čini objektiv i senzor) rezultiraju time da se još dugo vremena neće moći uspoređivati sa pravim fotićima. A sada samo će se budale mazati po očima sa ovim brojkama
A meni se smiju kad kazem (i pokazem al tad smijeh prestaje) da oly iz 2002 ili 2003 godine sa 4 MPX pravi kvalitetnije fotografije nego idioti sa 7 i vise mpx koji su sada u prodaju.