Naprednije kamere u mobitelima

poruka: 20
|
čitano: 3.449
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Naprednije kamere u mobitelima".
16 godina
neaktivan

U mobitelima? Nadam se da nece reklamirat svih tih 17.7 MPx...

Ostale su specifikacije dobre, ali 17.7MPx nije potrebno. Do 12MPx je normala, ali sve vise je za kurcenje i nije nikom stvarno potrebno.

Osim mozda u neke znanstvene svrhe, ali...

Twitter: @bmarasovic ||| Ne postoji najbolji mobitel. Postoje samo mobiteli koji vam se sviđaju više ili manje... :)
Moj PC  
8 2 hvala 0
17 godina
Re: Naprednije kamere u mobitelima
mislim da ni u mobitelima nije potrebno. I 10mpx je overkill. Takve fotke nemas di pregledavat a ako i zumiras na full size onda je kvaliteta u kujcu, jer optika nije optika nego plastika. U svakom slucaju nepotrebno. Ne znam sto ce ikome vise od 5mpx u mobilnim uredjajima, po meni je i tih 5 previse..
Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
15 godina
neaktivan

ako ovako nastave nema budućnosti fotoaparatima i kamerama

Moj PC  
6 9 hvala 0
16 godina
protjeran

Trebali bi ugraditi jaci opticki zoom...

Ako je jedini zivot koji imam onaj na BUG-u, da li to znaci da ja nemam zivota?
Moj PC  
8 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Prvo ste govorili da je preko 3MPx pumpanje, pa 5 MPx, pa 8MPx, pa je sad preko 12 MPx previše.

Ne shvaćam baš ovo: "istovremeno može obraditi nekoliko piksela" šta 3 pixela može istovremeno obradit?
i ovaj dio: "snimanje videa u punoj rezoluciji pri 120 sličica u sekundi" misle na FullHD pri 120 sličica u sekundi ili može snimat pri rezoluciji od npr 4000*4000 piksela u sekundi, vjerovatno su misli na FullHD.

Što se optike tiće najbolje bi po meni bilo da koriste leće od umjetnog dijamnta, takve leće koristi npr. Nasa. Leća na mobitelu je vrlo mala, ali vjerovatno bi bila preskupa takva leća.

Ono što vidim da fotografije na mobitelu postaju zadovoljavajuće kvalitete i da će polako zamjenit stupid fotiće.
Jer prosjećan korisnik nije tolko zahtjevan.

Naravno SLR-ovima nikad neće moć konkurirat.
Intel C2D E6400 2.13GHz, Nvidija 7900GS 256 MB, HDD 250GB, 2GB DDR2 RAM-a 667 MHz
15 godina
neaktivan

Svi samo nesto predstavljaju te senzore a nitko ih ne ugraduje {#}

Dok ja to ne vidim u mobitelu, dotle je to dr.ek. => doktor ekonomije{#}

Pravi programeri programiraju binarno!
Moj PC  
3 1 hvala 0
16 godina

Optika koja se ugrađuje u mobitele vrlo je loša. Sočivo na svojim rubovima ima lošije osobine nego u sredini tako da fotografije imaju izobličenja po rubovima. Što više povećavaju rezoluciju senzora sve više piksela na fotografiji je zahvaćeno ovom deformacijom. Mislim da treba uporedo sa povećanjem rezolucije popraviti i kvalitet optike, koristiti tehnologiju koja se koristi u teleskopima (ahromatska sočiva), pa makar to imalo za posljedicu i povećanje cijene mobitela za par pišljivih dolara.

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.

4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ni u kompatkne digitalce ne stavljaju preko 14

tu sam samo radi vijesti o apple-u
16 godina
neaktivan
Ma daj... moj bivsi Sony Ericsson k800i ima 3.2 megapiksela i slikaje vrlo kvalitetne fotografije ... mnogi današnji mobiteli imaju nikakvu kameru u usporedbi s njim ...
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Ono što fali većini mobitela je makro kvaliteta. Mobitel nije zamjena za normalni fotić, makar može poslužiti u te svrhe, a kad želiš slikati neki dio iz novina, kvaliteta toga je za k.

2 0 hvala 0
16 godina
sve vise (od 5mp) je previse :P

5mp i 720p = savršeno

btw. Moja (bivša :( ) N95-2 je snimala fenomenalne fotografije... A kad pogledam ove neke mobitele... Ko neki isprdci -.-
AMD Ax2 6400+ 3.5GHz | 4GB 800MHz | Gainward 8800GT 1024MB | 250GB HDD | ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless | Samsung 203B
16 godina
neaktivan
Šef kaže...

Ostale su specifikacije dobre, ali 17.7MPx nije potrebno. Do 12MPx je normala, ali sve vise je za kurcenje i nije nikom stvarno potrebno.

Da li znaš koliko su to male fotodiode i koliko je mala micro leća koja je na svakoj fotodiodi, Hebeno mala! A tek optika na kakvim je mukama da 17 (pa čak i 5) milijuna fotodioda dobije oštru sliku... Procesor slike možda i može nešto napraviti da se smanje kromatske abercije, mutnoća na rubovima slike i sl., ali i dalje ostaje činjenica da će idiot (odmilja nazvan kompaktni fotić) napraviti nekoliko puta bolje fotografije nego ovo čudo.

Imam Xperiu X10 i znamo da ima 8MP fotić, ali zanimljiva stvar je ta da je tehnologija iz 2001/'02 moćnija, drugim riječima moj ultra stari fotić (Oly Camedia C-150) radi kvalitetnije slike.

Prema tome, fizička ograničenja takvih fotoaparata (odnosno sklopa koji čini objektiv i senzor) rezultiraju time da se još dugo vremena neće moći uspoređivati sa pravim fotićima. A sada samo će se budale mazati po očima sa ovim brojkama {#}

Q9650 @ 3.6GHz | ASUS P5Q-E | 8GB @ 800MHz | Gainward GTX480 + XFX 9800GT | 2x WD Caviar Black 640GB RAID 0 | Corsair HX850W | CM-690 |
15 godina

odlićno....ogromna slika usrane kvalitete...baš napreduju

i am the night rider im a fuel injected suicide machine
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
tocno, isto smece. Razvuci 12mp i 5mp sliku s mobitela na 2048x1536 i bit ce isto...
AMD Ax2 6400+ 3.5GHz | 4GB 800MHz | Gainward 8800GT 1024MB | 250GB HDD | ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless | Samsung 203B
14 godina
neaktivan
Napokon veci senzor. Hvala, Sony.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma nek pocnu ugrađivat standardno xeon flash i možda bar 3x opticki zoom i ja zadovoljan.

Ovakve perverzije od brojki me ne uzbuđuju previše... 5mpx je taman. Eventualno 8.

Sve preko je marketing i fora za klince da se mogu praviti s vecim brojkama na mobitelu.

Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi.
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Neki ovdje ne razumiju ni o cemu se radi, a uzeli su da kritiziraju brojke, pa evo mala lekcija iz fotografije.

Ona dva mala kvadratica ispod kamere su senzori koje mobitel koristi za zapisivanje svjetla. Sto je manji senzor to je veci krop faktor i to je uzaludnije trpati ga MPelima, a sto je veci senzor logicnije je da ima vise MPela (iako je 17 previse na ovu velicinu) i manji je krop.

Taj senzor ako ima pretrpano previse piksela na svojoj povrsini nece davati dobru fotografiju nego ce se iz tog razloga brze pojaviti sum. Isto tako nije dobro stavljati ni premalo piksela.

Ono sto je vazno, pa cak vaznije i od lece koju mobitel koristi (iako bi korak naprijed bio da se i ostali ugledaju na Nokiu i Carl-Zeiss lece), je povrsina senzora, tj. velicina povrsine na koju pada svjetlo pri zapisivanju slike. To je ono sto fotografije sa SLR aparata od 10MP cini mnogo boljim od fotografija sa aparata manjeg formata, a sa vise piskela.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dakle, kao sto sam odmah napisao - ovo je sranje. Marketing, mazanje ociju neupucenim kupcima.

8-12MPx bi bilo oprimalno, ali uz normalnu optiku (sto je danas valjda nemoguce s obzirom na debljinu (tanjinju?) mobitela).

Nokia je dobar primjer kako se radi kamera za mobitele.
Twitter: @bmarasovic ||| Ne postoji najbolji mobitel. Postoje samo mobiteli koji vam se sviđaju više ili manje... :)
16 godina

Nije to nikakvo sranje, to su najnapredniji senzori za mobitele. Pročitajte još jednom tekst. Kome ne treba 17MP uvjek može smanjit rezoluciju.

17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...
Šef kaže...

Da li znaš koliko su to male fotodiode i koliko je mala micro leća koja je na svakoj fotodiodi, Hebeno mala! A tek optika na kakvim je mukama da 17 (pa čak i 5) milijuna fotodioda dobije oštru sliku... Procesor slike možda i može nešto napraviti da se smanje kromatske abercije, mutnoća na rubovima slike i sl., ali i dalje ostaje činjenica da će idiot (odmilja nazvan kompaktni fotić) napraviti nekoliko puta bolje fotografije nego ovo čudo.

Imam Xperiu X10 i znamo da ima 8MP fotić, ali zanimljiva stvar je ta da je tehnologija iz 2001/'02 moćnija, drugim riječima moj ultra stari fotić (Oly Camedia C-150) radi kvalitetnije slike.

Prema tome, fizička ograničenja takvih fotoaparata (odnosno sklopa koji čini objektiv i senzor) rezultiraju time da se još dugo vremena neće moći uspoređivati sa pravim fotićima. A sada samo će se budale mazati po očima sa ovim brojkama {#}

A meni se smiju kad kazem (i pokazem al tad smijeh prestaje) da oly iz 2002 ili 2003 godine sa 4 MPX pravi kvalitetnije fotografije nego idioti sa 7 i vise mpx koji su sada u prodaju.

:)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice