Lion – milijun u 24 sata

poruka: 132
|
čitano: 25.007
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Lion – milijun u 24 sata".
16 godina
neaktivan
Re: Lion – milijun u 24 sata
ccfly kaže...

eto opet izvlacenje od odgovora

bla bla bla

opet pitanje 3ci put

aj mi objasnite s cime opravdavate 2x vecu cjenu hw ????

brzi ? nije

laksi ? mozd nekom je

ljepsi ? opcionalno

to nije razlog za 2x vecu cjenu ???

bar ne meni za ovo sto se nudi ???

imati apple i jabukicu na kompu i za to izvaliti 2x vise love 

zaa sta nesta laksi/ljepsi gui ??

nekuzim

tko izbjegava odgovor? ti si taj koji ne želi odgovoriti što si to htio napraviti na osxu pa nisi mogao i koji laprdaš nešto o linuxu....

2x veća cijena? moj imac nije koštao dva puta više od istovjetnog brandname pcija... a zašto sam ga kupio? zato što od tada (2006.) do danas nije niti jednom me zeznuo. ne gasim ga (samo je na sleep), održavanje je minimalno, mogu instalirati i deinstalirati programe bez bojazni i zafrkancije (da osx isto nešto ostavlja iza sebe, ali teško da će to usporiti ili naškoditi osu), stvari koje meni trebaju su puno bolje riješene u osxu (upravljanje memorijom, spellchecker, stvari koje su riješene na razini os-a, niz sitnica...), nemam nikakvih problema s foto i video periferijom (kod windoza photoshop i ostali programi ne čitaju raw fileove nekih kamera), odličan ekosustav u kombinaciji s ipadom i phoneom, komp i danas radi kao i kad je kupljen (i bolje zbog novog os-a)....to je što se tiče softwarea

a što se hardwarea tiče, da sam htio kupiti tako sigurno računalo opet bih morao kupiti neki brand name pc koji bi skupa s kvalitetnim monitorom i legalnom instalacijom windoza došao isto kao i imac....

edit:

sada vidim tvoj dodatak. ti si svjestan da na osxu ne moraš ni instalirati program da bi ga pokrenuo (dobar dio njih)? a ne da moraš tamo di stevica kaže

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.7.2011 14:08 (profa31).
14 godina
neaktivan
Lion – milijun u 24 sata
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Lion – milijun u 24 sata

Uf, starno su neki skrenuli. Ta silna prepucavanja oko OSX-a i Win su više dosadna. Tim više što Apple uopće ne pokušava biti neka konkurencija MS-u na tom polju (bar ja tako vidim). Win i OSX su potpuno različite zvijeri. Evo recimo profa31 je grafički profesionalac (ako sam dobro shvatio). Čovjek je ušao u ekosistem ima MacBook, Ipad, Iphone i sve skupa je naštimao svom poslovanju. Našao je računicu u HW-u, OSX mu odgovara i tamo je produktivan. I ne vidim razloga uvjeravati ga da koristi Win7 kada mu to jednostvano ne odgovara. Točka. S druge stvari puno zamjerke koje ljudi imaju na Win7 (registry npr.) ima više veze s time što su Win (uz Linux u manjoj mjeri) enterprise OS koji se često vidi u velikim okruženjima. Zašto, a upravo radi silne legacy podrške koju mora vući godinama unazad. Jednostavno, mi kada radimo corporate push od 300 instalacija odjednom Win7 to odradi kao od šale. Plus tu je integracija u Active Directory, razne policy-e koje moramo gurati i slično. Ključ je što je MS od ranih dana igrao na enterprise kartu i shodno tome gradio OS kao robusno i fleksibilno riješenje za svakavu vrstu što Home što enterprise riješenja.

Malo je besmisleno pričati o virusima (pogotovo u Win7) jer eto par stotina računala radi 2 godine bez nekih većih problema. Naravno uz pravilno održavanje. A to što ljudi svašta trpaju na kante to je druga priča. Drugo ta priča sa update-ima je također smiješna jer jednostavno nije istina da se usred posla mora raditi update i raditi restart računala. Mislim da bi nas tvrtke poslale kvragu da u 12.30 popodne kažemo "aj sad svi lijepo pogasite strojeve". Drugo, naravno da je update-a za Win7 daleko više kada pokrivaju daleko više scenarija i HW-a od OSX-a. Apple kontrolira i OS i HW što naravno daje neke prednosti.

Naravno i rasprave o cijenu su smiješne. Microsoft se bavi gotovo isključivo software-om. Za razliku od Apple koji radi oboje. Shodno i razlike u cijeni. Npr OEM licence za Win7 su cca 10-20$. Malo više su Volume licence.

Da oboje su OS-ovi ali to je to. Prema tome, ko smatra da je produktivniji uz OSX odlično za njega. Svaki ima svoj svijet. Tako bliski, a tako različiti...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
marusius kaže...
Apple kontrolira i OS i HW što naravno daje neke prednosti.
Prednosti za Apple a ne za korisnika.

Kaj da ti recimo kupis od mene PC pod garancijom, a ja ti velim da je to jos uvijek moj PC a ti si ga iznajmio?
Onda kad hoces instalirat freeware ja ti velim da nesmijes nego moras od mene kupit to isto u cannon_fodder store-u.
Tebi pukne film pa provalis root password, instaliras sve kaj hoces i zaboli te za moj store.
E onda ti ja fino preko SSH overclockiram CPU i spalim hardware, a ti izgubis garanciju.

Prob?
14 godina
neaktivan

A onda ja tebi kažem da si pročitaš jamstvene uvjete i to je to... Ako tamo piše da mi smiješ overcloockati CPU i spalit stroj, onda OK. Moja glupost što sam kupio od tebe. Kužiš. Možeš mi i SEAL tim poslat da me koknu. Onak, usput...

A sad ozbiljno. Već smo valjda svi zaključili da oni ciljaju na publiku koja je spremna biti dio platforme koja je navikla biti dio Apple ekosistema. I tu nema ništa loše. Pa nije im nitko prijetio vješanjem ako neće. Ja kupio novu škodu i dok god mi traje jamstvo moram ić u Škodine ovlaštene servise i kupovati njihove dijelove (uz maržu od 2000%) i pokorno lupati štambilje u servisnu knjižicu. Stari vozi Nivu i vari pragove ko lud, stvalja rasvjetu ko da je Božić i praši di stigne. Izbor... Jednostavno...

14 godina
neaktivan
marusius kaže...

A onda ja tebi kažem da si pročitaš jamstvene uvjete i to je to... Ako tamo piše da mi smiješ overcloockati CPU i spalit stroj, onda OK. Moja glupost što sam kupio od tebe. Kužiš. Možeš mi i SEAL tim poslat da me koknu. Onak, usput...

Pise sitnim slovima da nesmijes jailbreak delat al nigdje ne pise da bude Apple u tom slucaju od tvojeg stroja napravil ciglu.
Ako odem u kvart na kavu, konobar donese a ja posolim i stavim limun tranu? Oce mi konobar onda prolit kavu?
Zakaj bi to napravio? Vidi da mi nema pomoci i pusti me da popijem u miru.
Nije bitno kaj to niko normalan nebi napravio i kaj "svi ostali" piju kavu s mlijekom.
Takvu slobodu ocekujem, ocu vrtit bash skripte na telefonu, znam da se to moze al dodje Apple i veli NE! Trgam telefon ako to napravis!
Zbog takve politike mi se gadi i osx i cijeli Apple.

Ne pozivam na bojkot, nek svako koristi kaj oce. Ali ako jedan dan sve druge firme pocnu to delat onda znas ko je kriv.
Ljudi koji financiraju krvopije i kupuju polu-proizvode za duplo vise nego kaj vrijede.

17 godina
cannon_fodder kaže...

Takvu slobodu ocekujem, ocu vrtit bash skripte na telefonu, znam da se to moze al dodje Apple i veli NE! Trgam telefon ako to napravis!

Vidi se da ti ni sam ovdje neznaš o čemu pričaš...tebi se gadi OSX zato jer je iOS na iphone-u ograničen??? Daj malo pogledaj što je tema, pa malo prouči što je OSX a što iOS pa se onda vrati raspravljati... 

Stoja
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.7.2011 20:23 (Stoja).
18 godina
neaktivan
Lion – milijun u 24 sata

kompa... s kim se ti boris?

potpis :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ma jok. Guraj ti limun u kavu. Nema frke. Ali ne možeš otić poslije konobaru i reć da ti je loša kava. Kužiš. Normativ. 20g kave, 2 deci vode, 1 deci mlijeka (valjda!?). I to je to. A poslije ti i cijanid guraj ako te volja. Ali nema nazad.

Apple kaže, dobio si to što si dobio. Mi garantiramo da radi tako i tako. Jailbrake-aj kolko te volja, ali ak nešto zaj... nemoj se žalit. Sam si si kriv. Takva im je politika. I ok. Inače JB-o ja jedan Iphone i sve je bilo OK. Nije ga nitko spalio, utukao, zapalio ili ozračio. Radi dan danas. Jedino što ta osoba zna da ako krepa, nema vajde. Baci u rijeku...

Kužiš, nitko te ne tjera. Kupiš OSX znaš što je. Radi kako oni kažu i to je nekima OK. Vole to. A to što netko kupuje poluproizvode, kupuje za svoje pare. Neka ga. Zato, nemaj brige... Popij pivo, zapali cigaru i smij se ti Billu, Stevi, Ballmeru i Marku umjesto da se oni smiju tebi!

14 godina
neaktivan
Stoja kaže...

Vidi se da ti ni sam ovdje neznaš o čemu pričaš...tebi se gadi OSX zato jer je iOS na iphone-u ograničen??? Daj malo pogledaj što je tema, pa malo prouči što je OSX a što iOS pa se onda vrati raspravljati... 

Znam ja jako dobro kaj je osx, samo velim da kad kupis osx ili osx update direktno financiras razvoj restrikcija ne samo za iphone nego za sve Apple sustave.

14 godina
neaktivan

Simple, nemoj kupovat Apple sustave. Nit te oni žele, niti ti želiš njih.

16 godina
neaktivan
marusius kaže...

Uf, starno su neki skrenuli. Ta silna prepucavanja oko OSX-a i Win su više dosadna. Tim više što Apple uopće ne pokušava biti neka konkurencija MS-u na tom polju (bar ja tako vidim). Win i OSX su potpuno različite zvijeri. Evo recimo profa31 je grafički profesionalac (ako sam dobro shvatio). Čovjek je ušao u ekosistem ima MacBook, Ipad, Iphone i sve skupa je naštimao svom poslovanju. Našao je računicu u HW-u, OSX mu odgovara i tamo je produktivan. I ne vidim razloga uvjeravati ga da koristi Win7 kada mu to jednostvano ne odgovara. Točka. S druge stvari puno zamjerke koje ljudi imaju na Win7 (registry npr.) ima više veze s time što su Win (uz Linux u manjoj mjeri) enterprise OS koji se često vidi u velikim okruženjima. Zašto, a upravo radi silne legacy podrške koju mora vući godinama unazad. Jednostavno, mi kada radimo corporate push od 300 instalacija odjednom Win7 to odradi kao od šale. Plus tu je integracija u Active Directory, razne policy-e koje moramo gurati i slično. Ključ je što je MS od ranih dana igrao na enterprise kartu i shodno tome gradio OS kao robusno i fleksibilno riješenje za svakavu vrstu što Home što enterprise riješenja.

Malo je besmisleno pričati o virusima (pogotovo u Win7) jer eto par stotina računala radi 2 godine bez nekih većih problema. Naravno uz pravilno održavanje. A to što ljudi svašta trpaju na kante to je druga priča. Drugo ta priča sa update-ima je također smiješna jer jednostavno nije istina da se usred posla mora raditi update i raditi restart računala. Mislim da bi nas tvrtke poslale kvragu da u 12.30 popodne kažemo "aj sad svi lijepo pogasite strojeve". Drugo, naravno da je update-a za Win7 daleko više kada pokrivaju daleko više scenarija i HW-a od OSX-a. Apple kontrolira i OS i HW što naravno daje neke prednosti.

Naravno i rasprave o cijenu su smiješne. Microsoft se bavi gotovo isključivo software-om. Za razliku od Apple koji radi oboje. Shodno i razlike u cijeni. Npr OEM licence za Win7 su cca 10-20$. Malo više su Volume licence.

Da oboje su OS-ovi ali to je to. Prema tome, ko smatra da je produktivniji uz OSX odlično za njega. Svaki ima svoj svijet. Tako bliski, a tako različiti...

fotografski, ne grafički :)

slažem se s tobom. s time da bih dodao da win7 koristim (zbog toga što ne radi uvijek kod sebe doma) vrlo često. i siguran sam da nigdje na svijetu ne postoji firma u kojoj su sva računala macovi (pa i onaj od taknice, računovođe, na porti...), jer to nikako ne bi iblo isplativo, ne bi imalo smisla, a definitivno bi i it-ijevcima u nekim stvarima zadavalo glavobolje :)

i da win su najbolju u enterprise okruženju. budući da mi je dio posla i rad kao urednik i svašta nešto na webu upoznat sam i s ms/linux borbi po pitanju servera, weba i svega ostaloga i koliko god mi bilo mrsko priznati, ipak sam na strani ms-a (ako ništa drugo, a ono zbog mssql-a). ali da sam pobjegao od windoza u kućnoj uporabi jesam. jednostavno je to bilo previše prtljanja (na mom kompu jer sam stalno testirao nešto novo, i na kompovima od svih ostalih jer oni to nisu znali sami, a lako bi nešto zeznuli), i zbog toga sam migrirao i neću se nikada vratiti :) ali da su windozi od početka bili kao win7 tko zna, možda ne bih dobio poriv za bijegom ;)

14 godina
neaktivan

Ispričavam se. Al znam da mi stari stalno kuka (fotograf amater) kako su PS tutoriali na Macu, a ne na Winsima :-) To je ono što ja pričam. Ako je čovjeku dobro, neka se toga drži... Proizvod je isti. Fotka!

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.7.2011 21:36 (marusius).
16 godina
neaktivan
Lion – milijun u 24 sata

WIN!

Salim se, ja sam neutralan :)

Sooner or later, though, you always have to wake up.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
cannon_fodder kaže...
marusius kaže...

Pise sitnim slovima da nesmijes jailbreak delat al nigdje ne pise da bude Apple u tom slucaju od tvojeg stroja napravil ciglu.
Ako odem u kvart na kavu, konobar donese a ja posolim i stavim limun tranu? Oce mi konobar onda prolit kavu?
Zakaj bi to napravio? Vidi da mi nema pomoci i pusti me da popijem u miru.
Nije bitno kaj to niko normalan nebi napravio i kaj "svi ostali" piju kavu s mlijekom.

Ne pozivam na bojkot, nek svako koristi kaj oce. Ali ako jedan dan sve druge firme pocnu to delat onda znas ko je kriv.
Ljudi koji financiraju krvopije i kupuju polu-proizvode za duplo vise nego kaj vrijede.

Jailbreak je dozvoljen, no instaliranje ilegalnih appova (zbog cega ljudi upravo i 99% rade JB) je zabranjeno.

To je valjda logicki i normalno za pretpostaviti, niti je Apple jedini koji brani instalaciju ilegalnog softwarea. Zato su se najvise i borili (kao sto se i svi bore) da se JB zabrani, no nisu uspjeli.

Prema tome, zbilja ne razumijem o cemu ti pricas. Koristio sam i JB telefon, i sada kompletno legalan, i bas suprotno, ne ne postaje cigla, vec postaje upravo ono sto i treba postati i iskoristava funkcije kompletno. Testiram trenutno i iOS 5 u beta fazi, i dok svi cekaju i prate jeli iTunes novi kompatibilan, ne mogu napraviti zadnji Over the Air Update vec kompletni restore, cekaju i ocekuju neke geekove da posloze novi JB za novu verziju, po meni se totalno gubi koncept telefona. Ako oni to vole neka, ne branim im, ali meni se upravo zato svida. Dapace sa par appova vrijednosti jedne runde pica imam sve sto mi treba od telefona. Sto je najsmjesnije, pola kolega sa JB telefonima nije nikad otvorilo ni pola tih appova sto imaju.

Kao sto je netko i dobro rekao, oni nude svoj koncept, na korisniku je hoce li ili nece prihvatiti. Ako ti se ne svida nemoj... Dali te tko od nas tjera? Postoji xy PC marka, smartpone mobitela itd itd pa odaberi onaj za svoje potrebe.

15 godina
neaktivan
profa31 kaže...
ChrisB kaže...

NeXT se temelji na NetBSD distribuciji Unixa, kao i OSX. A ono sto je Apple prije svega upotrijebio iz NeXT-a nije mikro kernel, vec NeXT-ova implementacija Display PostScript-a koji je koristen kao engine za ekranski prikaz, te UI NeXT-a iz kojeg se izrodio kasnije Appleov Quartz engine.

tako je, ali bil mi je dugo za pisati... ali poanta je bilo da je ccfly pisao o nekakvom importu s linuxa...

bilo ti je dugo za pisati? dvije rečenice?

u prijašnjem postu (koji je tri puta veći od ove dvije rečenice) nisi napisao ništa konkretno

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.7.2011 3:10 (McD).
14 godina
neaktivan
mighty99 kaže...

Jailbreak je dozvoljen, no instaliranje ilegalnih appova (zbog cega ljudi upravo i 99% rade JB) je zabranjeno.

To je valjda logicki i normalno za pretpostaviti, niti je Apple jedini koji brani instalaciju ilegalnog softwarea. Zato su se najvise i borili (kao sto se i svi bore) da se JB zabrani, no nisu uspjeli.

Prema tome, zbilja ne razumijem o cemu ti pricas. Koristio sam i JB telefon, i sada kompletno legalan, i bas suprotno, ne ne postaje cigla, vec postaje upravo ono sto i treba postati i iskoristava funkcije kompletno.

Ak vec moram crtat..

1. Zakaj nema openssh klijent besplatno kao na svakoj drugoj platformi nego moras kupit app ili izgubit garanciju?
   Nije to neka nuklearna fizika od aplikacije, besplatna je i opensource. Odkad je to opensource ilegalan?

2. Zakaj nemozes iskljucit sshd na iphonu bez da izgubis garanciju? (vidi sliku)
   Na tebi je samo da platis a Apple ce delat sa svojim telefonom kaj god oce, zato je sshd i tam.
   Procitaj si malo o tom protokolu pa razmisli o tome koliko slobode si tim ugovorom dao jednoj firmi koja ti pije krv na slamku.

Nemam zivaca za daljnje rasprave, ne zanimaju me Apple proizvodi ni njihove reklame kojih btw tu na ovom forumu ima i previse.
Siguran sam da puno ljudi ima pozitivna iskustva s njima, ja nisam imao pa ih izbjegavam u sirokom luku.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.7.2011 13:27 (cannon_fodder).
17 godina
cannon_fodder kaže...

Nemam zivaca za daljnje rasprave, ne zanimaju me Apple proizvodi ni njihove reklame kojih btw tu na ovom forumu ima i previse.
Siguran sam da puno ljudi ima pozitivna iskustva s njima, ja nisam imao pa ih izbjegavam u sirokom luku.

Pa ako te ne zanima, onda nisi ni trebao doći u ovu temu u prvom mjestu, ne zanima te ne voliš ih, ok, sve pet. Nađi teme koje te zanimaju više i tamo raspravljaj o tome...

I btw, opet tupiš o iphone-u a tema je OSX lion, a ne iOS...{#}

Stoja
14 godina
neaktivan
Stoja kaže...

Pa ako te ne zanima, onda nisi ni trebao doći u ovu temu u prvom mjestu, ne zanima te ne voliš ih, ok, sve pet. Nađi teme koje te zanimaju više i tamo raspravljaj o tome...

I btw, opet tupiš o iphone-u a tema je OSX lion, a ne iOS...{#}

A cuj, doso sam stisnut link da se vidi kako Lion blokira stare aplikacija u korist prodaje al onda je marusius reko da je fanaticna kontrola zapravo prednost pa sam odlucio reagirat.
Sorry na offtopic, idem sad a vi uzivajte.

14 godina
neaktivan

Ne, ja sam rekao da ima neke prednosti. A kao drugo o tome koliko je fanatična ili ne se dade raspravljati. I oni žele kontrolirati svoj proizvod. I što s tim? Neki ljudi vole imati garanciju da će im uređaj raditi baš onako kako im je obećano. Ništa loše u tome. Poznajem puno ljudi oko sebe koji imaju JB-an Iphone4 i nitko ga nije remotly spalio ili detonirao. I znaju i svjesni rizika koji idu s time. Radi kao i prvog dana. Opet, izbor. Ako želiš na tržištu ima puno toga što može raditi baš kako ti želiš. I da tema je OSX, a ne iOS.

14 godina
neaktivan
  • marusius kaže...

Ne, ja sam rekao da ima neke prednosti.

## A koje to prednosti ima za mene kao potencijalnog kupca?

I oni žele kontrolirati svoj proizvod. I što s tim?

## Ne kontroliraju oni svoj proizvod nego korisnika.

Poznajem puno ljudi oko sebe koji imaju JB-an Iphone4 i nitko ga nije remotly spalio ili detonirao.

## A ko ti garantira da firmware upgrade nebude od njega napravil ciglu?

I da tema je OSX, a ne iOS.

Daj reci jos jednom koja je tema. Nisam dobro vidio to kae Stoja napisal vec dvaput.

16 godina
neaktivan
Lion – milijun u 24 sata

Ovo pisem uz iskrenu ispriku onima koji se nadu uvrijedenima.

Pa zar ste vi svi ludi na ovom forumu? Pricate o kontroli korisnika? Pa sta oni JE*ENO GOVORE KAMO COVJEK MORA ICI?

To vise nije normalno. Govorite o Appleu, iOS-u, OSX-u ko da je to najgora stvar, ko da je to je*eni skynet koji ce nas unistiti, mislim stvarno to je ludo postalo.

Cinjenice su postavljene: OSX radi odlicno, a sad zasto mozemo raspravljati do smrti!

EOD za mene, go out and enjoy this fu*king summer man!

Cya.

Sooner or later, though, you always have to wake up.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Zuja kaže...
Pa sta oni JE*ENO GOVORE KAMO COVJEK MORA ICI?

Izmedju ostalog da. U slucaju da nekaj rikne ti MORAS ic u apple servis, bio to ajfon il ajmek ili koji god proizvod.
Al pod kontrola korisnika sam vise mislio na to da gledaju koji soft koristis, kaj radis i di se kreces.
I to preko gore navedenog sshd koji ni ne vidis da radi od 0-24 u pozadini.

18 godina
neaktivan
ChrisB kaže...

Ispriku prihvacam, ali i dalje drzim kako je nekorektno nekoga optuziti za bilo sto, pa makar i piratski softver, ako covjeka i njegova navike niti ne poznajes.

1. Tesko da sam los, nakon sto ga iznimno produktivno koristim sve te godine. "Kupi novi" je za lose korisnike kojima ce svaki brand (a ne samo Apple) uvijek iznova prodati "novi, 5 puta bolji od starog" sustav. Osobno znam profesionalne Apple korisnike i partnere koji i dan danas vrlo produktivno koriste Mac-ove temeljene na PowerPC G5 arhitekturi i dobro zaradjuju od toga. Jesu li i oni losi korisnici jer ne kupuju novo? ;-)

2. -

3. -

4. Procitaj (ponovno) pod 1.

5. Nisam rekao da treba ili ne treba. Rekao sam da Symantec itekako jest prisutan na Mac-u, sto je u suprotnosti s tvojom inicijalnom tvrdnjom. A izbor je svakog korisnika hoce li ili nece vjerovati na rijec teoriji o nepostojanju virusa za Mac. No, to je ipak neka druga tema o kojoj necu raspravljati jer imam svoje misljenje nevezano za OSX. Ja osobno niti na PC-u nisam imao dramaticnih problema s virusima, na Macu nikada. Ali volim predostroznosti radi uciniti sve sto je u mojoj moci da si osiguram "peace of mind". Symantec je instaliran ne zbog moje zelje i volje (dapace, ne volim ga), vec zato sto sam ga dobio na test.

6. I dalje ostajem pri stavu da Win nema update svaki dan, i kao profesionalni IT covjek itekako dobro znam o cemu pricam. U krajnjoj liniji, Windowsi te uopce ne tjeraju da bilo sto od svega toga podesavas. Ponude ti defaultne postavke koje iznimno diskretno odrzavaju sustav, i sve ok. To da tebi "svaki dan" nesto updatea je notorna neistina, i definitivno tvrdim da si neargumentirano prenapuhao stvari u korist OSX-a.

Ajd' bar si ispriku prihvatio....

1. I ja ih znam. Sada da mi pusku na celo naslonis ne mogu ti objasniti kontekst u kojem sam pisao i pokusavao ti nesto objasniti. Kupio sam iMac, na novoj Sandybridge platformi upravo zbog toga sto sam uvjeren da sam "miran" sljedecih 10-15 godina. Ili cak i vise, s obzirom da je kupljen kao home-user stroj.

5. Pa ja recimo Symantec na Mac-u jos nisam sreo. I nedaj boze da ga sretnem. Jer za mene je to ime SMRT za bilo koji sustav. Sto se samih virusa tice - drzim se teorije da mi anti-virus ne treba. I za sada funkcionira. Budi uvjeren da ces ti biti prvi ako po tom pitanju promjenim navike i instaliram neki anti-virusni program....

6. E sad. Iz prespektive danasnjeg dana - danas nije bilo nikakvih update-a sustava. Mozda je kod tebe situacija drugacija, ali ja zaista nemam nikakvih razloga da lazem. Ovo sve u zadnjih 3 dana postam sa laptopa koji je Win7 based, jer sam na putu (DA, nisam jos kupio nista od Book-ova). No zakacen sam na net svaki dan, i vjeruj, svaki sam dan nesto update-ao, i barem jednom dnevno restartao racunalo. Vjeruj. Nisam zaljubljen u Mac OS... Jednostavno sam dovoljno star da se lako zaljubim u stvari koje jednostavno rade (ovo nije copy/paste Stevinih rijeci)... Jer zaista, stvari jednostavno rade bez nepotrebnog (u mom slucaju cesto eksperimentalnog) klikanja !

14 godina
neaktivan
cannon_fodder kaže...
Zuja kaže...
Pa sta oni JE*ENO GOVORE KAMO COVJEK MORA ICI?

Izmedju ostalog da. U slucaju da nekaj rikne ti MORAS ic u apple servis, bio to ajfon il ajmek ili koji god proizvod.
Al pod kontrola korisnika sam vise mislio na to da gledaju koji soft koristis, kaj radis i di se kreces.
I to preko gore navedenog sshd koji ni ne vidis da radi od 0-24 u pozadini.

Aha. A u slucaju kad krepa moj HTC idem u Samsung servis. Daj se saberi. Da gledaju soft koji koristim. Kad na Winsima krepa nesto oni salju cijeli memory dump njima. I ko zna sto jos. Proklete korporacije. Rade za dobit... I treci put ako treba. Tema je OSX, ne iOS. Ako vec kuxis kako ubiti taj SSHD, pa ubi ga..,

14 godina
neaktivan
marusius kaže...

Aha. A u slucaju kad krepa moj HTC idem u Samsung servis. Daj se saberi. Da gledaju soft koji koristim. Kad na Winsima krepa nesto oni salju cijeli memory dump njima. I ko zna sto jos. Proklete korporacije. Rade za dobit... I treci put ako treba. Tema je OSX, ne iOS. Ako vec kuxis kako ubiti taj SSHD, pa ubi ga..,

Jos cekam da navedes te prednosti.
Dok mi krepa graficka samo stavim novu u komp, daj probaj to sa mac-om.
Istina da MS ima slicnu kontrolu ali bar smijes iskljucit servis bez da izgubis garanciju.
Na stranu to kaj ti matisa nije jaca strana al mozes i ti ubit sshd ako hoces, samo ne prije jailbreaka, tek toliko o tome.

16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
alen-c kaže...

(..)kod Windowsa da OS moram podešavati bar par

sati nebi li sve funkcioniralo kako sam zamislio i nebi li se riješio smeca koje M$ utrpa u OS koje necu nikad koristit

i servisa koji nepotrebno usporavaju racunala, onda bi došla na red instalacija firewalla i antivirusa, pa nekog

ok MP3 playera, pa poštenog browsera, pa skinuti i instalirati na stotine MB nadogradni, a možda i Gb ako je rijec o SP,

i tako. Ugl.pola stvari na OS X-u se ni netrebaju radit. Onda jednostavno skužiš da je OS tu da ga koristiš za

ono što želiš raditi, a ne da ti radiš na njemu da bi bio onakav kakvog ga je vec sam M$ trebao speglati.

Netko je napao ovog koji je spomenuo da brže radi posao, ali ja mislim da je u pravu i da se posao može doista brže raditi.

-na pocetku nemora toliko toga podešavati

-sustav je napravljen toliko jednostavno da se sve nalazi na 1 do 2 mjesta, a ne ko u Windowsima da se određena radnja pojavljuje i nudi na 10 mjesta u sustavu

-sam Spotlight koji odlicno služi lakom dohvacanju bilo cega na racunalu

-Expose i Spaces su toliko odlicne stvari za manipulaciju otvorenim programima i fajlovima da i kad dođem na Windowse automatizmom odvucem miš u kut

gdje sam si postavio Expose i onda skužim da toga tu nema :(

-nemoraš svakih malo provjeravati updateove Windowsa i Firewalla/antivirusa, tj.nemoraš ni potvrđivati nikakve nadogradnje stalno

-deinstalacija programa se svodi na bacanje u koš, a instaliranje najcešce odvlacenjem programa u aplikacija i sve su na 1 mjestu

-oznacavanje foldera i fajlova bojama itekako olakšava brzinsko korištenje potrebnih u sekundi

-potrebe za gašenjem i rastartom su minimalne. Jedino u slucaju nekog važnije updatea. Meni zna radit po mjesec dana bez ijednog restarta/gašenja.

Kod Windowsa svaki 2.program zahtjeva restart nakon instalacije ili deinstalacije, a i jednostavno znaju pomalo usporiti tokom upotrebe.

-itd.

To su samo neke od prednosti koje mi eto u prvi mah padaju na pamet. Imam dojam da kod Windowsa previše vremena moram

trošiti na same Windowse na njihovo održavanje u formi. Problem je kad covjek navikne na

Windowse pa prvih tjedan dana to sve djeluje malo cudno, i cak bi rekao kao da ne vjeruješ da to baš tako

funkcionira, ali eto na kraju skužiš da jednostavno radi {#}

Mislim da si ipak sad malo pretjerao stari. Cijela tvoja usporedba je prošarana nekakvim animozitetom prema Windowsima, što je stvarno nepotrebno, probaj biti objektivan (istjeraj iSheepa iz sebe :D).

01. Podešavanje Windowsa, ako znaš što radiš, traje ravno pola sata, što je u rangu sa OS X-om (govorim o Snow Leopardu).

Ne kužim što tu nije objektivno? Naveo sam neke prednosti i mane koje stoje. Ako mi se dopadaju

neke stvari više kod OS X nego kod Windowsa moram li zbog toga biti iSheep?

Pa traje i više od pola sata, sve ovisi što želiš podešavati.

Ono što sam ja obavezno radio kod nove instalacije Windowsa je:

-iskljucivanje procesa koji mi ne trebaju, a to potraje najmanje 5-10 min

-instaliranje programa koje moram imati nebi li imao neku osnovu sigurnosti

i funkcionalnosti (WinAmp/iTunes, AV, Firewall, BS player ili VCL, preglednik slika i PDFa, IM klijent,

kvalitetniji browser i Mail aplikaciju). To je cista osnova jer bez toga Windowsi baš i nemogu

najnormalnije radit danas, a s OS X-om gotovo sve to dobiješ u startu.

To ce mi uzet najmanje 15-30 min. Ovisno imam li sve programe vec kod sebe,

koliko je komp jak i sl. Da ne spominjem da cu za vecinu navedenih programa morat napravit restart.

-nakon toga podešavanje što ce mi se paliti prilikom svakog dizanja racunala

-updateova za Windowsa ima prilicno više jer je više jer su i ranjiviji, pa

u strartu moraš više toga instalirat odjednom i dulje se skida. Pritom ne kažem da OS X nema updateova,

ali ima bar 2-4 puta manje za skinut updateova i u MB i u njihovu broju

-potrebno mi je pomicati sve gluposti koje dolaze s Windowsima ili laptopom neke marke.

Tu spada (to po sjecanju govorim) msn browser, msn messeger, glupave igrice, IE, ali ima toga još

-nakon toga pobacam vecinu precaca koje me smetaju -tipa windows market, welcome to windows, i slicne gluposti

-potražiti drivere na netu jer neke stvari ponekad jednostavno ne rade. Tu je cesto najgore spajanje na WiFi mrežu

jer ponekad moraš petljat po tim postavkama prilicno dugo

-podešavanje razine sigurnosti, tj.pitanja za dopuštenje koja ce te sustav ispitivati

-ima toga još poprilicno, ali eto to su neke stvari koje su mi prvo pale na pamet, i nije to sigurno samo pola sata,

nego bar sat ako znaš sve što trebaš, a ako baš i ne ili iskrsne neki bed onda i po par sati.

Na OS X-u samo odabereš jezik, formate vremena, mail i ukucaš podatke za wifi i spreman si za korištenje.

To nije ni 5 min posla i možeš pocet radit.

M_dipl. kaže...

02. Nepotrebnog smeća ima jednako ovdje i ondje, samo je pitanje što smatraš nepotrebnim smećem, svi imamo neke aplikacije koje su nam prirasle srcu i neke koje ne možemo podnijeti. Defaultni media playeri su tu negdje, firewall je već tu, ne treba ga ni podešavati, AV program je nepotreban ako si uzmeš tri minute i staviš si WOT na browser ili ga vrtiš u sandboxu, a sami browseri su tu negdje (IE 9 i Safari 5).

Neznam što ti tocno smatraš na OS X-u smecem sto dolazi s njim? iMovie je super za sređivanje videa

za vecinu kucnih korisnika. iPhoto je odlicno mjesto za upravljanje i imort fotki. iTunes nekom odgovara nekom ne.

Meni je vec na Windowsima uz WinAmp bio glavni. Sviđa mi se kako barata s playlistama i libraryem, tagovima

i ostalim stvarima, a da ne spominjem kako super dođe za one koji imaju iPhone ili neki iUređaj.

Naravno na Macu još puno bolje i brže radi nego s Win. Safari radi prilicno dobro u odnosu na IE 8 s kojim Win 7 dolazi.

Ima toga kolko oces, ali bome ni jedna od stvari koja dolazi s njim nije nit neko smetalo ili da bi brisao.

Neznam što tebi tocno smeta od onih stvari što s njime dolaze?

M_dipl. kaže...

03. Pronalaženje podataka je jednostavno i ovdje i ondje, sve ovisi kako ti subjektivno paše.

Jednostavno je,ali mi je ipak nešto brže i tocnije sa Spotlightom. Da ne spominjem kalkulator u njemu

zbog kojeg ne koristim za usputno racunanje ni jedan drugi {#}

M_dipl. kaže...

04. Nadogradnje su redovite i ovdje i ondje, što je pozitivna stvar. Prilikom friške instalacije W7 ukupne nadogradnje su oko 300mb, nisam siguran, ali mislim da je na Snow Leopardu isto tu negdje.

To sam vec prije spomenuo, ali ponovit cu da je nadogradnji za Win puno više i vece su.

To i zdrava logika govori ako izlaze bar jednom mjesecno za Win, a za OS X ipak nešto rijeđe.

M_dipl. kaže...

05. Instalacija i deinstalacija je opet subjektivna stvar, i to prvenstveno stvar navike, ja sam se dobrano pomučio prebaciti se na taj mindset da drag-and-dropam aplikacije u koš. To je nešto što mi se i danas čini prilično neintutivno.

Što bi moglo bi intuitivnije od bacanja aplikacije u koš? Jednostavno, brzo i prakticno.

I ne ostavlja problem za sistem jer ga ne usporava nego na valjda 100 programa zaostaci

mogu oduzet možda 20mb prostora na disku. Istina je da neki ostave neke sitnije zapise još u par mapa

ali ako to nekog muci tu je AppCleaner koji ne košta ni onih 1-2$ nego je potpuno besplatan, težak 900kb,

a u njega samo spustiš program kao i u koš i stisneš delete.

M_dipl. kaže...

06. Kod Windowsa valjda svaki pedeseti program zahtijeva restart, jedino je restart potreban u većini updateova, što je razumljivo. Ja isto ne gasim nikad svoje Windowse, osim kad se prebacujem na Linux, i u tom pogledu su sustavi identični.

Zaključak: 95% razlike između ovih sustava se svodi na osobne preferencije, ostalih 5% variraju ovisno o tome što korisnik radi na sustavu. Danas stvarno nema govora o nekakvoj kvalitativnoj razlici između ovih sustava, i nema potrebe to konstantno potencirati.

Također, meni se Windowsi dižu za 16 sekundi a Linux (Fedora 15) za 12. Snow Leopardu treba 15. I gdje je tu razlika?

Opet se pokazuje ista stvar koja dolazi do vidjela kada krene OS X vs. Windows flejm, da većina ljudi ne zna o čemu priča. "Svaki cigo svog konja hvali", što je OK, ali onda treba biti pošten i reći da je njemu subjektivno tako, a ne da su to nepobitne činjenice.

Nije istina da svaki 50eti program treba restart, tocnije bi bilo svaki 2-3. Naravno ovisno što instaliraš.

Što se tice gašenja, sleepa i sl. OS X ode u sleep i izađe iz njega u roku sekunde, Windowsi su tu nešto sporiji

a i pojavi se i login ekran cak i kad nemaš pass što je potpuno nepotrebno.

Istina jest da su razlike male, ali postoje. Slicno jest, ali nije isto. Istina je isto da sve ovisi o osobnim navikama

i potrebama ali ono gore prednosti koje sam ovako napamet nabrojao OS X-a su univerzalne i sumnjam

da ih netko nebi htio i na Windowsima. Također ovdje je vijest o Lionu, koji donosi još više novosti i prednosti naspram

Windowsa. Vec samo integrirano korištenje gesti svuda u sustavu može poprilicno utjecat na produktivnost,

kao i banalne stvari kao što je oznacavanje fajlova i foldera bojama.

Ono što je isto važno napomenuti je da je Win 7 riješio mnoge nedostatke WIn Xp-a i da je sad Windows

po stabilnosti i sigurnosti korak bliže OS X-u i ono najvažnije M$ je taj SP (kako neki zovu Win 7 i Lion)

naplatio preko 1000kn kod nas, a Apple ce nekih 150kn.

Zato me ti milijuni u 24h i ne iznenađuju toliko

Ne dozvolite da vas obeshrabre oni koji su razočarani životom i koji su postali gluhi za najdublje i iskonske želje svoga srca - IVAN PAVAO II
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Lion – milijun u 24 sata

Ajde, M_Dipl. se smirio sto se tici broja rijeci u svojim postovima ali je zato tu alen-c koji ga je zamijenio sa svojim romanima{#}

Živo mi se fućka, spavam do ručka, mama me mazi, a Tito me brani.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Lion – milijun u 24 sata
Za sve koji tvrde kako je namještanje opcija u windozima jednako kao i u osxu pogledajte brošuru australskog mc donaldsa o namještanju wifija :) http://www.geek.com/articles/chips/mcdonalds-wifi-guide-pits-mac-against-pc-mac-wins-20110726/?onswipe_redirect=no

1 0 hvala 2
14 godina
neaktivan
cannon_fodder kaže...
marusius kaže...

Jos cekam da navedes te prednosti.
Dok mi krepa graficka samo stavim novu u komp, daj probaj to sa mac-om.
Istina da MS ima slicnu kontrolu ali bar smijes iskljucit servis bez da izgubis garanciju.
Na stranu to kaj ti matisa nije jaca strana al mozes i ti ubit sshd ako hoces, samo ne prije jailbreaka, tek toliko o tome.

Opet ti... Gle, ja na svojim Dell PowerEdge mašinama i na HP Proliant strojevima također ne mogu promijenit garfičku. To što si ti PC hobist pa krpaš kante, dobro za tebe. Što misliš kako bi to izgledalo da mi na 300 računala u firmi stavimo 50 različitih konfi. Brkaš stvari sinko. IT poslovanje i prtljanje po kućnom kompu nije isto. Brand je brand. Dell, Apple, HP i ekipa kaže; "ja sklopio, ne diraj". I dalje ne navodiš to kako ti reklamiraš Dell-ov stroj u HP-ovom servisu. Prednosti!? Pa eto jednostavno. Nazovem broj servisa i tražim da za 2 sata čovjek dođe i riješi stroj. I da ga vrati TOČNO u stanje u kojem je bio. Nema, ponuda, računa, portova oće radit, neće radit i sl. MORA raditi. Kužiš. Brand, zapakirano, kaže da radi tako i to ja očekujem...

Opet tema je bila OSX. Gasi servise po želji. Bez JB-a.

Aj mi samo reci što je to "matisa" i da mi nije jača strana? Stvarno me zanima...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice